Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-12-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύριο θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής
  • [02] Περιορίζονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [03] Μ. Ρέντσι: Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν σε πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού
  • [04] Ο ξένος Τύπος για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

  • [01] Αύριο θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής

    Αύριο αναμένεται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης του κοινοβουλίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και την ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής.

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, οι ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας -και εφόσον δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση- είναι δυνατό να γίνονται παράλληλα με τις διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    Η νέα Βουλή θα συγκληθεί ώστε να γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών που θα εκλεγούν, και αμέσως μετά ο προσωρινός πρόεδρος θα καλέσει την επόμενη ημέρα τους βουλευτές να εκλέξουν τον πρόεδρο του Σώματος. Στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του νέου προέδρου του Κοινοβουλίου, θα εκλεγούν με διαδοχικές ψηφοφορίες οι αντιπρόεδροι, οι κοσμήτορες και οι γραμματείς. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα μπορούν να καταθέσουν έγγραφη πρόταση για το πρόσωπο που προτείνουν για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα και τότε θα κινηθεί η διαδικασία διεξαγωγής των ψηφοφοριών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

    [02] Περιορίζονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Μετά την αρχική πτώση που ξεπερνούσε το 11%, οι τιμές των μετοχών περιορίζουν σημαντικά τις αρχικές μεγάλες απώλειες, με την αγορά να επανέρχεται πάνω από τα επίπεδα των 800 μονάδων.O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 16:00, διαμορφώνεται στις 825,06 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,30%. Ενδοσυνεδριακά έχει καταγράψει κατώτερη τιμή στις 756,80 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 11,30%.Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 93,81 εκατ. ευρώ.Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,37%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 5,30%.

    Εξάλλου, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διεύρυναν τις απώλειές τους μετά τη σημερινή άκαρπη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 σημείωνε πτώση 0,5%, εν μέσω υποχώρησης του δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά 11%. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας υποχωρούσαν πάνω από 1,6% και ο γερμανικός δείκτης DAX κατέγραφε απώλειες 1,2%.

    [03] Μ. Ρέντσι: Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν σε πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού

    Όλοι οι επιβάτες του «Norman Atlantic» μεταφέρθηκαν στο πλοίο «San Giorgio» του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, όπως έγινε γνωστό από τον πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το μεσημέρι.

    Στο Norman Atlantic έχει μείνει μόνο ο καπετάνιος, ο οποίος «όπως κάνουν οι σοβαροί κυβερνήτες, ολοκληρώνει τις επιχειρήσεις μαζί με τέσσερα μέλη του Πολεμικού Ναυτικού. Προσπαθούν ακόμη να γαντζώσουν το πλοίο σε ρυμουλκό» πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

    Το πλοίο «San Giorgio» αναμένεται να μεταφέρει τους διασωθέντες στο λιμάνι του Πρίντεζι έως το βράδυ.

    [04] Ο ξένος Τύπος για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

    Με το ελληνικό πολιτικό σκηνικό ασχολούνται στην πλειονότητά τους τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης κυρίως ανά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σε ανταποκρίσεις τους από την Ελλάδα και σε αρθρογραφία, κάνουν κυρίως λόγο για νευρικότητα των αγορών μετά την αποτυχή εκλογή ΠτΔ από τη Βουλή, που οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, και τις εξελίξεις, που ενδεχομένως πυροδοτήσει στην Ευρώπη μια εκλογική νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ειδικότερα, δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει ότι «η αποτυχία των Ελλήνων βουλευτών να εκλέξουν νέο Πρόεδρο στην τελευταία σημερινή ψηφοφορία, οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το διεθνές πρόγραμμα διάσωσής της, το οποίο χρειάζεται για να πληρώνει τους λογαριασμούς της».

    Δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg αναφέρει ότι οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων υποχώρησαν στην Αθήνα μετά την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών τίτλων αυξήθηκε κατά 99 μονάδες βάσης στο 9,46%, προσθέτει το πρακτορείο.

    Η εφημερίδα Financial Times σημειώνει επίσης ότι οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα υποχώρησαν σήμερα μετά την ψηφοφορία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η απόδοση των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων ξεπέρασε το 11%, φθάνοντας κοντά σε νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο. Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ελληνικών τίτλων είναι τώρα υψηλότερες από εκείνες των πιο μακροχρόνιων και αυτό αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τη δυνατότητα να καλύψει η χώρα τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Η εφημερίδα New York Times, τονίζει ότι το σημερινό αποτέλεσμα «ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές, στις οποίες ένα κόμμα που αντιτίθεται στους όρους της διεθνούς διάσωσης της χώρας αναμένεται να κερδίσει».

    Στην αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την ελληνική Βουλή αναφέρεται σε δημοσίευμά του υπό τον τίτλο «Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα» το αμερικανικό δίκτυο CNN. Αναφέρει πως «η ελληνική Βουλή διαλύεται και η χώρα οδηγείται σε εκλογές με την οικονομία να είναι ευάλωτη».

    Η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, απασχολεί και τα γερμανικά ΜΜΕ.«Η Ελλάδα τραντάζει τον Dax», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία επισημαίνει, ότι οι πρόωρες εκλογές χάλασαν την διάθεση των επενδυτών.

    Η Sueddeutsche Zeitung μεταδίδει το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σε δημοσίευμα με τίτλο «Η εκλογή Προέδρου απέτυχε- Νέες εκλογές στην Ελλάδα», στο οποίο αναπαράγονται οι πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Bild, ότι «κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει συμβατικές συμφωνίες των προκατόχων της». Ο συντάκτης προσθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βασιστεί σε κυβερνητικό εταίρο και αναφέρει, ότι «φέρεται να έχει ήδη υποσχεθεί στη ΔΗΜΑΡ το πόστο του Προέδρου, αλλά (η ΔΗΜΑΡ) δεν τοποθετείται. Η Ελλάδα θα μπορούσε λοιπόν να έχει μπροστά της μια μακροχρόνια διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία θα παρέλυε και πάλι τη χώρα που ήδη πλήττεται από την κρίση».

    Στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Der Spiegel, δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Νέες εκλογές. Τώρα αρχίζει πραγματικά η κρίση», στο οποίο σημειώνεται, ότι «το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα έχει καλές πιθανότητες για μια νίκη».

    Στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων Tageschau του πρώτου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD, μεταδόθηκε ρεπορτάζ από την Ελλάδα και επισημάνθηκε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ δεν είχε υποδείξει υποψήφιο στη διαδικασία εκλογής ΠτΔ. «Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος και κούρεμα του χρέους», τονίστηκε.

    Με τον τίτλο «Πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές: Η Ευρώπη τρέμει», δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της βελγικής οικονομικής εφημερίδαςL? Echoσημειώνεται ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου, με το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 December 2014 - 15:30:22 UTC