Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη
  • [02] Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στην Κωνσταντινούπολη
  • [03] Έληξε η επιδημία του Έμπολα στο Μαλί
  • [04] Ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας
  • [05] Έκκληση του Μπαν Κι Μουν για «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών» στην Ουκρανία
  • [06] Τo τελευταίο μυθιστόρημα του Μένη Kουμανταρέα, πριν το τραγικό τέλος

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη

    «Δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη» ανέφερε το βράδυ της Κυριακής από το Ηράκλειο ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης που είχε στο κινηματοθέατρο Αστόρια της πόλης Παράλληλα είπε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στον Σαμαρά ή στον Βενιζέλο για να διαπραγματευτούν μόνοι τους την υπόθεση της χώρας. «Η προοδευτική Κρήτη έχει υποχρέωση να αναδείξει το Ποτάμι, τον μεγάλο ισχυρό παράγοντα αυτής της χώρας την ερχόμενη Κυριακή», «η Κρήτη πάντα στήριζε το Ποτάμι και σήμερα είναι μία ευκαιρία να πάρει ώθηση από το νησί», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης

    Κατά τη συζήτηση ξεκαθάρισε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε την Ευρώπη ή το ευρώ. Θα είμαστε στην Ευρώπη, θα έχουμε το ευρώ». Απαντώντας σε ερώτηση για το δημοψήφισμα που έχει προταθεί από τον Παπανδρέου, είπε: «Η πρόταση δημοψηφίσματος είναι ανέντιμη. Προτείνεις δημοψήφισμα όταν υπάρχει δίλημμα στον ελληνικό λαό όχι αν αποτύχει η πολιτική σου»

    Στο μεταξύ, κατά του ΕΝΦΙΑ, των πλειστηριασμών στην α' κατοικία και κατά των μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο, και υπέρ της μείωσης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, της σταδιακής ενίσχυσης των χαμηλόμισθων, της δραστικής μείωσης της χρηματοδότησης των κομμάτων και της κατάργησης των φορολογικών και συνταξιοδοτικών προνομίων των βουλευτών, τάσσεται, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ποταμιού σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [02] Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στην Κωνσταντινούπολη

    Μία βόμβα εξερράγη την Κυριακή στην κεντρική Κωνσταντινούπολη, ενώ η αστυνομία εξουδετέρωσε άλλες δύο με ελεγχόμενη έκρηξη, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την επίθεση αυτοκτονίας κατά την οποία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός. Κανείς δεν τραυματίστηκε όταν μία αυτοσχέδια βόμβα που είχε τοποθετηθεί κοντά σε υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Φατίχ εξερράγη, ανέφερε η εφημερίδα Σαμπάχ.

    Εν τω μεταξύ, μία μονάδα εξουδετέρωσης βομβών εξουδετέρωσε με ασφάλεια παρόμοιο εκρηκτικό μηχανισμό στην περιοχή Μάλτεπε, στην ασιατική πλευρά της πόλης, ο οποίος είχε τοποθετηθεί κάτω από ένα άγαλμα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της κοσμικής Τουρκίας, ανέφερε η Σαμπάχ. Η αστυνομία απενεργοποίησε επίσης ένα δέμα που περιείχε μία βόμβα και είχε τοποθετηθεί σε στάση λεωφορείου στο εργατικό προάστιο Σουλτανγκαζί, ανέφερε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα. Οι δύο βόμβες που εξουδετερώθηκαν από την αστυνομία είχαν μηνύματα που τις συνέδεαν με κουρδικές οργανώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες. Η αστυνομία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη προκειμένου να τις επιβεβαιώσει.Αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν βρεθεί σε δύο εμπορικά κέντρα στην Κωνσταντινούπολη και είχαν απενεργοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου.

    [03] Έληξε η επιδημία του Έμπολα στο Μαλί

    Ο υπουργός Υγείας του Μαλί ανακοίνωσε ότι έληξε η επιδημία του ιού Έμπολα στη χώρα, καθώς έχουν περάσει 42 ημέρες χωρίς να καταγραφεί ούτε ένα νέο κρούσμα του θανατηφόρου ιού. Το Μαλί έχει καταγράψει έξι θανάτους από τον Έμπολα, ο οποίος, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει σκοτώσει περισσότερους από 8.400 ανθρώπους στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, στο χειρότερο ξέσπασμα του ιού αιμορραγικού πυρετού που έχει καταγραφεί ποτέ. Ο τελευταίος ασθενής με Έμπολα στο Μαλί ανέρρωσε και βγήκε από το νοσοκομείο στις αρχές Δεκεμβρίου.

    [04] Ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας

    Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να δηλώσουν την αποφασιστικότητά τους στην ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά και να συζητήσουν για τη Ρωσία, με την οποία οι σχέσεις ουδέποτε είχαν επιδεινωθεί τόσο πολύ. H συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών, στην πάταξη της παράνομης διακίνησης όπλων και για τη δημιουργία κοινού μητρώου επιβατών αεροπορικών μεταφορών, έχει καταστεί προτεραιότητα των ευρωπαίων ηγετών μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι και τη μεγάλη επιχείρηση εναντίον τζιχαντιστών στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στο Βέλγιο με την οποία απετράπησαν επιθέσεις κατά της αστυνομίας.

    Στο σημερινό συμβούλιο οι Ευρωπαίοι θα τονίσουν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν γρήγορα, πριν από το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών στη Ρίγα στις 28 Ιανουαρίου και κυρίως πριν από τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 12 Φεβρουαρίου που θα αφιερωθεί στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στους ευρωπαίους «ξένους μαχητές» που επιστρέφουν από τη Συρία και το Ιράκ.

    [05] Έκκληση του Μπαν Κι Μουν για «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών» στην Ουκρανία

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε την «ανησυχία του για τη σοβαρή κλιμάκωση των μαχών γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία και απηύθυνε έκκληση για την «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών». Ύστερα από δύο ημέρες σφοδρών μαχών, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι απώθησε με άρματα μάχης την επίθεση των φιλορώσων ανταρτών στο αεροδρόμιο. Ένα μέρος του Ντονέτσκ παρέλυσε εξαιτίας των βομβαρδισμών.

    Οι μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου του Ντονέτσκ έχουν κλιμακωθεί σοβαρά και απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο οριστικά τις συμφωνίες εκεχειρίας που έχουν υπογραφεί στο Μινσκ τον Σεπτεμβρίου του 2014, δήλωσε αργά χθες ο Μπαν Κι-μουν, τονίζοντας ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία. Εκτός από τρεις στρατιώτες νεκρούς και 31 τραυματίες σε ένα 24ωρο (και έναν τέταρτο νεκρό σε άλλη περιοχή), τουλάχιστον δέκα πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

    [06] Τo τελευταίο μυθιστόρημα του Μένη Kουμανταρέα, πριν το τραγικό τέλος

    Απολογισμό μιας ολόκληρης ζωής επιχειρεί ο Μένης Κουμανταρέας στο κύκνειο άσμα του, το μυθιστόρημα «Ο θησαυρός του χρόνου» (εκδόσεις Πατάκη), που κυκλοφόρησε λίγο πριν από τη δολοφονία του, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. Κέντρο της αφήγησης αποτελεί ο θάνατος της γυναίκας του συγγραφέα, πιστής συντρόφου του επί πολλές δεκαετίες. Ξεκινώντας από τις δύσκολες ημέρες της αρρώστιας της, πρώτα στο σπίτι και κατόπιν στο νοσοκομείο (όπου και άφησε την τελευταία της πνοή), ο Κουμανταρέας θα ανατρέξει στα νεανικά τους χρόνια και στον χώρο της γνωριμίας τους, που ήταν ένα γραφείο ασφαλίσεων στην Αθήνα της δεκαετίας του 1950.

    Το προσωπικό χρονικό του Κουμανταρέα δεν διαθέτει ενότητα και συνέχεια χρόνου: ο αφηγητής μετακινείται αδιάκοπα από το παρόν προς το παρελθόν και τανάπαλιν και δεν καλύπτει τα στάδια που μεσολαβούν ανάμεσα στη νιότη και τα γηρατειά. Έτσι, τον παρακολουθούμε είτε ως νεαρό υπάλληλο και εκκολαπτόμενο καλλιτέχνη, που δυσφορεί με τη γραφειοκρατική ρουτίνα της καθημερινής υπηρεσίας, είτε ως ώριμο συγγραφέα, που έχει καταξιωθεί μεταξύ των αναγνωστών και των μελών της λογοτεχνικής συντεχνίας, αλλά δεν έχει κατορθώσει να εξισορροπήσει την ερωτική του ζωή, παραμένοντας διχασμένος ανάμεσα στη συζυγική αγάπη και τις νυχτερινές του περιπλανήσεις προς άγραν άγνωστων και κάποτε ιδιαιτέρως επικίνδυνων εραστών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 January 2015 - 7:30:22 UTC