Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για στόχους που «πατάνε» στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός
  • [02] Συναντήσεις του πρωθυπουργού με κυβερνητικά στελέχη
  • [03] Γ. Παπακωνσταντίνου: Είμαι αθώος, αρνούμαι κατηγορηματικά όλες της κατηγορίες
  • [04] Στους 63 οι νεκροί από τη γρίπη
  • [05] Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για 17 μεγαλοκαταθέτες
  • [06] Ζαν Κλοντ Τρισέ: Ενδεχόμενο Grexit παραμένει το ίδιο επικίνδυνο σήμερα για την Ευρωζώνη
  • [07] Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις
  • [08] Ο Ρ. Πολάνσκι κατέθεσε στη δίκη για την έκδοσή του στις ΗΠΑ
  • [09] Σ. Λαβρόφ: Πολλοί στο Κίεβο θέλουν την αποτυχία μιας ειρηνευτικής συμφωνίας
  • [10] Νέο κύμα συλλήψεων στην Τουρκία στο πλαίσιο της υπόθεσης των παράνομων υποκλοπών
  • [11] Μια «Λοξή Τάξη» γέρνει στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη

  • [01] Για στόχους που «πατάνε» στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός

    Ενδελεχή ενημέρωση για το τι έχει γίνει από το ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης, με έμφαση τα θέματα της διαπραγμάτευσης, έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες και το κλίμα που είχε να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, τις συμμαχίες που διαμορφώθηκαν και τις συγκρούσεις που υπήρξαν, πως προχώρησαν τα πράγματα από Eurogroup σε Eurogroup και πως κατάφερε η κυβέρνηση να έχει μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

    Συμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης αυτό το διάστημα, τα οποία, όπως είπε, είναι τα εξής: * Διαχωρισμός δανειακής σύμβασης από μνημόνιο * απεμπλοκή από μνημόνια, ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας * ενδιάμεση συμφωνία, η οποία δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό * αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία και ουσιαστικά στόχευε σε «αριστερή παρένθεση» της κυβέρνησης * το τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων * η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup

    Σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που στάλθηκε στους εταίρους μας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, με μια σειρά από στόχους της νέας κυβέρνησης που «πατάνε» στο σχέδιο της Θεσσαλονίκης.

    Επισήμανε, ακόμη, ότι έχει γίνει ένα βήμα, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι η κυβέρνηση κρίνεται από την ικανότητα διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης.

    Τέλος, ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το κυβερνητικό έργο, να εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να "χτίσει" αξιοπιστία στη βάση της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων, αλλά και αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους για το «ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες».

    [02] Συναντήσεις του πρωθυπουργού με κυβερνητικά στελέχη

    Συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΠΟ θα έχει σε λίγη ώρα ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, μετά τη συζήτηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, χθες το βράδυ αλλά και σήμερα το πρωί (στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΟ), για τα θέματα της αρμοδιότητάς του.

    Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 14:30 με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, στο γραφείο του στη Βουλή.

    Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση και με τον υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κκ Τσίπρας και Καμμένος θα συζητήσουν θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σημειώνεται ότι επίκεινται οι κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

    [03] Γ. Παπακωνσταντίνου: Είμαι αθώος, αρνούμαι κατηγορηματικά όλες της κατηγορίες

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο με μοναδικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με δύο κακουργήματα για τη φερόμενη διαγραφή που διέπραξε από τη «λίστα Λαγκάρντ» τριών ονομάτων συγγενικών του προσώπων.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας έπειτα από παραίνεση του προέδρου δήλωσε: «Είμαι αθώος, αρνούμαι κατηγορηματικά όλες της κατηγορίες».

    Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο Δημήτριος Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), ο οποίος αναφέρθηκε στους ελέγχους που πραγματοποίηθηκαν σε συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών. Δεύτερος μάρτυρας κατέθεσε ο Παν. Μαντούβαλος, το στέλεχος του ΣΔΟΕ που έκανε τον έλεγχο στη λίστα Λαγκάρντ. Όπως κατέθεσε ο κ. Μαντούβαλος, τού δόθηκε κατά τη διαδικασία της προανάκρισης στικάκι (usb) το οποίο περιείχε 2.059 αρχεία. Στη συνέχεια, στην ανάκριση εντάχθηκε ενα σιντι (sd) που στάλθηκε από τη Γαλλία, το οποίο περιείχε όμοια στοιχεία με το στικάκι, αλλά το σιντί είχε επιπλέον τρία αρχεία, που αφορούσαν τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου.

    [04] Στους 63 οι νεκροί από τη γρίπη

    Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η καταγραφή των νέων περιστατικών γρίπης, η οποία βρίσκεται στην κορύφωσή της στην Ελλάδα, καθώς ακόμη δύο άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή το τελευταίο 24ωρο εξαιτίας των επιπλοκών της. Μέχρι σήμερα, οι νεκροί είναι 63 σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Η γρίπη στην Ελλάδα, που δείχνει να εντείνεται λόγω της μεγάλης διασποράς αλλά και λόγω του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους εξαιτίας του κρύου, έχει οδηγήσει συνολικά 134 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ 21 άνθρωποι παραμένουν σε ΜΕΘ έως αυτή την ώρα.

    [05] Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για 17 μεγαλοκαταθέτες

    Τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 17 φυσικών προσώπων έχει διατάξει ως τώρα ο οικονομικός εισαγγελέας, με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν προκύψει από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) κατά τους ελέγχους που πραγματοποιεί σε μεγαλοκαταθέτες.

    Οι έλεγχοι αφορούν συνολικά 49 φυσικά πρόσωπα και στηρίζονται σε στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών της περιόδου 2000-2012.

    Όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματέας Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, πρόκειται για τα πρώτα στοιχεία ελέγχων που διενεργούνται από το ΚΕΦΟΜΕΠ στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού στόχου για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

    Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε: - Με βάση στοιχεία κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών μεγαλοκαταθετών -φυσικών προσώπων- περιόδου 2000-2012, έχουν εκδοθεί 49 εισαγγελικές παραγγελίες για διακρίβωση τέλεσης αδικήματος φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και τα σχετικά ηλεκτρονικά αρχεία παραδόθηκαν στους ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ σε ηλεκτρονική μορφή (CD) προς περαιτέρω έλεγχο και επεξεργασία. - Για τις υποθέσεις αυτές έχουν ήδη ειδοποιηθεί 26 φορολογούμενοι προκειμένου να προσκομίσουν στοιχεία. - Με βάση τις πρώτες ενδείξεις και ύστερα από σχετικά ενημερωτικά σημειώματα του ΚΕΦΟΜΕΠ, ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος έχει μέχρι σήμερα εκδώσει 17 διατάξεις δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων των ελεγχόμενων φυσικών προσώπων, βάσει των διατάξεων του άρθρου 17α παρ. 8 του Ν.2523/1997.

    [06] Ζαν Κλοντ Τρισέ: Ενδεχόμενο Grexit παραμένει το ίδιο επικίνδυνο σήμερα για την Ευρωζώνη

    Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν σήμερα το ίδιο επικίνδυνη για την Ευρωζώνη όσο θα ήταν και στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους, προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ, με συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times. Το Grexit θα ήταν «ένα απόλυτο δράμα για τους Έλληνες και θα ήταν, επίσης, φυσικά ένα μεγάλο σοκ για την υπόλοιπη Ευρώπη» τόνισε ο Τρισέ.

    Η δήλωσή του αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, αποτελεί σαφή απάντηση στους ισχυρισμούς ορισμένων οικονομολόγων ότι ένα Grexit θα ήταν πιο εύκολα διαχειρίσιμο σήμερα απ' ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Τρισέ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ΕΚΤ όταν ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας το 2010.

    Αναφερόμενος στη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Τρισέ υποστήριξε ότι θα διασφαλίσει τελικά μία συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, η οποία θα είναι «πλήρως συμβατή με την παραμονή στην Ευρωζώνη» προσθέτοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο ότι είναι πολύ σημαντικό να έχει τη σφραγίδα της Ευρώπης σε ένα πρόγραμμα που θα εμπνέει εμπιστοσύνη, επειδή η υλοποίηση των υπεσχημένων απαιτεί να εμπνέεις εμπιστοσύνη».

    [07] Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις

    «Οι 100 δόσεις θα γίνουν, αλλά υπάρχουν κάποιες πολύ καλές ιδέες από οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει ακόμα πιο έξυπνο αυτό το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στον ραδιοσταθμό Real. Ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά» αν και σημείωσε ότι θα γίνουν μικροαλλαγές στον ΦΠΑ χωρίς να μπορεί, όπως είπε, αυτήν τη στιγμή να τις αποσαφηνίσει.Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, να μειωθούν συντάξεις και μισθοί τόνισε: «Η απάντηση είναι και στα τρία "όχι"».

    Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μην αλλάξει μέσα στο 2015» χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονικά πότε τοποθετείται αυτή η αλλαγή. Αναφερόμενος στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, σημείωσε ότι αυτό θα αποφασιστεί σε συνδυασμό με τον γενικό προγραμματισμό της κυβέρνησης μετά τον Ιούνιο.

    Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ο στόχος του 3% που θα ήταν «καταστροφικός» για την οικονομία δεν συζητείται πλέον. «Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από 1,5%» δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ξεκινήσουν άμεσα. Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου, ο υπ. Οικονομικών τόνισε πως είναι πεπεισμένος, ότι αν του είχε δοθεί η ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Γλέζο και του είχε εξηγήσει, «θα είχε καταλάβει τη μεγάλη επιτυχία που πέτυχε η κυβέρνηση» και εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα ήταν περήφανος.

    [08] Ο Ρ. Πολάνσκι κατέθεσε στη δίκη για την έκδοσή του στις ΗΠΑ

    Ο Γαλλοπολωνός κινηματογραφιστής Ρομάν Πολάνσκι κατέθεσε σήμερα σε πολωνικό δικαστήριο αναφορικά με αμερικανικό αίτημα για την έκδοσή του σχετικά με μια ποινική καταδίκη του το 1977 για σεξ με ανήλικη, αλλά το δικαστήριο ανακοίνωσε πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να καταλήξει σε απόφαση.

    Ο Ντάριους Μαζούρ, ο δικαστής που προεδρεύει της δίκης η οποία διεξάγεται στη νότια πολωνική πόλη της Κρακοβίας, δήλωσε πως το δικαστήριο δεν θα εκδώσει σήμερα απόφαση, καθώς χρειάζεται να μελετήσει πρόσθετα έγγραφα τα οποία κατατέθηκαν από τους συνηγόρους του Πολάνσκι.

    [09] Σ. Λαβρόφ: Πολλοί στο Κίεβο θέλουν την αποτυχία μιας ειρηνευτικής συμφωνίας

    Η Ρωσία εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της ότι πολλοί στο Κίεβο και εκτός Ουκρανίας θέλουν να αποτύχει μια ειρηνευτική συμφωνία στην ανατολική χώρα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

    Ο Λαβρόφ επίσης κάλεσε τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την εποπτεία της διαδικασίας της απομάκρυνσης των βαρέων όπλων στην ανατολική Ουκρανία στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου στο Μινσκ. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές δήλωσαν ότι έχουν αρχίσει να απομακρύνουν τα βαρέα όπλα, αλλά το Κίεβο δηλώνει ότι οι δυνάμεις του δεν θα προβούν στην ενέργεια αυτή όσο διαρκούν οι μάχες.

    Παράλληλα σήμερα, στο Παρίσι, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info ότι η Μόσχα πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες ευρωπαϊκές κυρώσεις, εάν οι φιλορώσοι αυτονομιστές επιτεθούν στο λιμάνι της Μαριούπολης που τελεί υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

    [10] Νέο κύμα συλλήψεων στην Τουρκία στο πλαίσιο της υπόθεσης των παράνομων υποκλοπών

    Η τουρκική δικαιοσύνη διέταξε σήμερα ένα νέο κύμα 54 συλλήψεων στο πλαίσιο της έρευνας για τις παράνομες τηλεφωνικές υποκλοπές συνομιλιών πολλών υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο σημερινός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με εντολή της εισαγγελίας της Άγκυρας, οι δυνάμεις της τάξης προχώρησαν νωρίς το πρωί σε περίπου 40 συλλήψεις σε 20 πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα και το Ικόνιο (κεντρική Τουρκία), το Χακάρι, το Βαν και το Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολική Τουρκία), ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Από τον Ιούλιο, η δικαιοσύνη έχει ανακρίνει πολλές δεκάδες αστυνομικούς και υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους που είναι ύποπτοι ότι κατέγραψαν παράνομα συνομιλίες του Ερντογάν, της οικογένειάς του και υπουργών του ισλαμοσυντηρητικού καθεστώτος που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002 στην Τουρκία.

    [11] Μια «Λοξή Τάξη» γέρνει στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη

    Δεκαοκτώ θρανία, τριανταέξι καρέκλες, μια καθηγητική έδρα και η αντίστοιχη θέση της, όλα δηλαδή όσα απαρτίζουν μια τάξη, αλλά «λοξή» καθώς γέρνουν ομοιόμορφα με κλίση 17 μοιρών, είναι η εγκατάσταση του Ζάφου Ξαγοράρη από σήμερα, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη της Πειραιώς. Ο καταξιωμένος εικαστικός, με διεθνή παρουσία και δάσκαλος στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, σχετίζει το έργο του «Λοξή Τάξη» εν μέρει με την κριτική στην εκπαίδευση και κυρίως με την έννοια της «τάξης-ordre» σε έκτακτες κοινωνικές συνθήκες διαφορετικών περιόδων, όταν η διδασκαλία γίνεται στο ύπαιθρο αντί σε κλειστή αίθουσα, για παράδειγμα σε περιόδους σεισμού, εξορίας, στρατοπέδου συγκέντρωσης.

    Η παράδοξη αρχική εικόνα διδασκαλίας στο ύπαιθρο με τα θρανία και την έδρα να κατηφορίζουν, εμπλουτίστηκε με τεκμήρια που επέλεξε ο καλλιτέχνης από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη και θα εκτίθενται στη ράμπα του Μπενάκη της Πειραιώς. Η εικαστική πρόταση του Ξαγοράρη αξιοποιεί την ιστορική μνήμη που συγκροτούν οι συλλογές του Μουσείου και το αποτέλεσμα εντάσσει τη «Λοξή Τάξη» στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλιτέχνες σε διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη».

    Χρησιμοποιεί υλικό τεκμηρίωσης, ώστε να δώσει, όπως δηλώνει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κάποια νήματα συμπληρωματικής ανάγνωσης του έργου- όχι απαραίτητα μια κριτική των εκπαιδευτικών σχημάτων».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 February 2015 - 11:30:24 UTC