Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες κράτησης στην Αμυγδαλέζα
  • [02] Απέδρασαν κρατούμενοι από τα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Κορίνθου
  • [03] Γ. Βαρουφάκης: Για την ανθρωπιστική κρίση το πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ
  • [04] Επί τάπητος το ελληνικό πρόγραμμα στην Bundestag
  • [05] Ένα μουσείο με «βαριά» ονόματα

  • [01] Προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες κράτησης στην Αμυγδαλέζα

    Την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσαν οι καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης αλλοδαπών στο Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας.Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου, αναλαμβάνει εισαγγελέας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για όσα είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τις συνθήκες που κρατούνται οι μετανάστες οι οποίοι στερούνται νόμιμων πιστοποιητικών παραμονής στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας.

    Υπενθυμίζεται ότι, το βράδυ της 13ης Φεβρουαρίου με αφορμή την αυτοκτονία αλλοδαπού στους χώρους του Κέντρου είχαν σημειωθεί επεισόδια ενώ την επομένη στον χώρο κράτησης μετέβη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. Ο υπουργός σε δηλώσεις του είχε αναφέρει πως αισθάνθηκε ντροπή για όσα είδε στο Κέντρο ενώ έχει προαναγγείλει το κλείσιμο των Κέντρων κράτησης και τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης ελευθερίας.Η προκαταρκτική εξέταση έχει στόχο να διαπιστώσει αν στην υπόθεση του Κέντρου της Αμυγδαλέζας έχουν διαπραχθεί αδικήματα που αφορούν «πράξεις και συμπεριφορές κακομεταχείρισης - κακοποίησης κρατουμένων» και ακολούθως να εντοπίσει τους υπαίτιους.

    [02] Απέδρασαν κρατούμενοι από τα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Κορίνθου

    Τρία άτομα απέδρασαν από τα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Κορίνθου, γύρω στις 9.15 χθες το βράδυ χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από κανέναν. Ειδικότερα, απέδρασαν ένας 22χρονος Έλληνας, ένας 35χρονος Ρομά κι ένας 26χρονος Αλβανός, που είχαν συλληφθεί και κρατούνταν για διαφορετικές υποθέσεις στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος.

    Ο τρόπος με τον οποίο απέδρασαν οι κρατούμενοι, ερευνάται και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό τους. Παράλληλα, από την ασφάλεια Κορίνθου σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος των κρατουμένων για απόδραση και σε βάρος αστυνομικών του Α.Τ. Κορίνθου με την κατηγορία της ελευθέρωσης κρατουμένων.

    [03] Γ. Βαρουφάκης: Για την ανθρωπιστική κρίση το πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

    «Από χθες έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό» τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης στον ΑΝΤ1. Εκτίμησε πως οι εταίροι δεν θα αφήσουν να υπονομευθεί η προσπάθεια η οποία έγινε για ένα πολύ μικρό ποσό που οφείλεται στο ΔΝΤ. Πρόσθεσε πως δεν θα αναφέρει περισσότερα γιατί, η διαπραγμάτευση για το πρόβλημα αυτής της πρόσθετης χρηματοδοτικής γέφυρας είναι σε εξέλιξη.

    Ο υπουργός Οικονομικών, αποκάλυψε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει θα είναι για την ανθρωπιστική κρίση. Προανήγγειλε τη δημιουργία μιας κάρτας πολίτη για τις συναλλαγές με το Δημόσιο και είπε πως θα χρησιμοποιείται και στα σούπερ μάρκετ, από οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με πίστωση ενός ποσού ανά εβδομάδα από το Δημόσιο.

    Για το Ασφαλιστικό, υπογράμμισε πως θα βάλει φρένο σε μέτρα όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και ιδίως για τους ασθενέστερους. Τόνισε πάντως πως το ασφαλιστικό δεν μπορεί να προχωρήσει και να επιβιώσει μακροπρόθεσμα χωρίς τομές. Μίλησε για προστασία των ασθενέστερων και χρηματοδότηση, συνδέοντας τη χρηματοδότηση του συστήματος με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω μιας αναπτυξιακής τράπεζας όπως στο παρελθόν ήταν η ΕΤΒΑ.

    Ο κ. Βαρουφάκης, υποστήριξε πως μέσω της επιστολής για παράταση της δανειακής συμφωνίας εξασφαλίζεται και η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

    Αναφερόμενος στην κριτική που δέχθηκε για τη συμφωνία, από τον Γ. Μηλιό είπε πως στεναχωριέται «γιατί αναπαράγεται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το αφήγημα της ΝΔ» και πρόσθεσε ότι είναι άστοχη η κριτική. Σημείωσε, επίσης, ότι στενοχωρήθηκε για την κριτική του Μ. Γλέζου, αλλά εκτίμησε ότι εάν συναντηθεί και του εξηγήσει τη συμφωνία, θα πεισθεί.

    Διαβάστε επίσης:Γ. Βαρουφάκης: Εντός των ημερών θα είναι έτοιμος ο νόμος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

    [04] Επί τάπητος το ελληνικό πρόγραμμα στην Bundestag

    «Η απόφαση δεν είναι εύκολη για κανένα μέλος της Βουλής. Οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών, ακόμη και ωρών δεν έκαναν την απόφαση ευκολότερη. Η βάση του αιτήματος προς τη Βουλή είναι η δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα χωρίς καμμιά επιφύλαξη» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την εισήγησή του στη γερμανική Βουλή για την έγκριση της παράτασης του ελληνικού προγράμματος και ανέδειξε ως βασικό στοιχείο ότι οι όροι δεν έχουν αλλάξει.

    «Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς, να ξεπληρώσει όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα, να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα» επισήμανε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι «η αλληλεγγύη συνδέεται με τη σταθερότητα» και «δεν σημαίνει ότι μπορείς να αφήνεις τον άλλον να σε εκβιάζει, αλλά ότι πρέπει να βοηθάει ο ένας τον άλλο». Πάντα σεβόμαστε τις εκλογές, πρόσθεσε, αλλά η Ελλάδα «δεν μπορεί μόνη της να αποφασίσει ποιος είναι ο σωστός δρόμος για όλη την Ευρώπη. Αποδείξαμε ποιος είναι ο σωστός δρόμος και αυτόν πρέπει να συνεχίσουμε».

    Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ακόμη ότι το βιοτικό επίπεδο και ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερα σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης από ό,τι στην Ελλάδα, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν ισχύει για τη Γερμανία.

    Για «πολιτική-καμικάζι» εκ μέρους της ΕΕ, της ΕΚΤ και της ΔΝΤ, έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΚΟ της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι και ζήτησε, αντί για μια πολιτική που μειώνει το επίπεδο των κοινωνικών παροχών, να ασκηθεί πολιτική ανοικοδόμησης - διαφορετικά, όπως είπε, «δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιστραφούν τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα». Ο κ. Γκίζι τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για τη νότια Ευρώπη και ειδικά για την Ελλάδα.

    «Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η πιο ακριβή λύση για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Γερμανία» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ.

    Ο κ. Σνάιντερ τόνισε ότι συμμερίζεται τα αισθήματα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι αυτή η απόφαση δεν είναι εύκολη, κυρίως λόγω των τελευταίων δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, αλλά διευκρίνισε ότι πρόκειται μόνο για την παράταση του προγράμματος για τέσσερις μήνες, όχι για επιπλέον χρήματα και έκανε λόγο για «πολιτικό σφάλμα» όταν η γερμανική κυβέρνηση εμπόδισε το δημοψήφισμα που είχε προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Λάθος, όπως είπε, είναι όμως και το γεγονός ότι δεν κάνει η ίδια η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις, αλλά δημιουργείται η εντύπωση ότι επιβάλλονται από έξω.

    [05] Ένα μουσείο με «βαριά» ονόματα

    Πέντε χρόνια «ζωής» συμπληρώνει, τον Μάρτιο, το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Καβαλιώτη καλλιτέχνη Θόδωρου Κοκκινίδη, στα Κηπιά Καβάλας. Ο νεαρός δημιουργός, σε αυτό το σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, έχει καταφέρει να μετατρέψει, με «όπλα» του τη σκληρή δουλειά, τη συνέπεια και τη μεθοδοτικότητα, ένα μικρό χωριό του Δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας, σ' έναν τόπο δημιουργίας και φαντασίας, που καθημερινά προσελκύει δεκάδες μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Σε έναν χώρο συνολικής έκτασης 150 τ.μ., στα Κηπιά, ο Καβαλιώτης καλλιτέχνης εκθέτει 21 ομοιώματα προσωπικοτήτων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που σημάδεψαν με την παρουσία τους την πολιτική, τις επιστήμες, τις τέχνες, τα γράμματα και τον αθλητισμό.

    Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Μελίνα Μερκούρη, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, η Βούλα Πατουλίδου, η Αντζελίνα Τζολί είναι μερικά μόνο από τα ομοιώματα, με τελευταίο εξ αυτών του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη Οδυσσέα Ελύτη, που όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ίδιος ο δημιουργός, φιλοτέχνησε με πολύ μεγάλο σεβασμό «σ' έναν πνευματικό άνθρωπο που αγάπησε την Ελλάδα και μέσα από τα έργα του μεταλαμπάδευσε τις αξίες της χώρας μας σε ολόκληρο τον κόσμο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 February 2015 - 9:30:22 UTC