Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Η αναγέννηση της ΕΡΤ ηχηρή απάντηση αξιοπρέπειας και νίκη της δημοκρατίας
  • [02] Απέκλεισε το ενδεχόμενο "Grexit" ο ΠτΔ, Πρ.Παυλόπουλος, σε συνέντευξη στο Spiegel
  • [03] Μοναξιά, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και βία στον κοινωνικό περίγυρο τα χαρακτηριστικά των ανηλίκων παραβατών
  • [04] Κομισιόν: Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις
  • [05] Ντάισελμπλουμ: Η λέξη Grexit δεν ακούστηκε στο Eurogroup της Λετονίας
  • [06] Πιέρ Κάρλο Παντοάν: «Ουδείς προσέβαλε τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup
  • [07] Πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης
  • [08] Μ. Ραχόι: Η κατάσταση στην Ελλάδα εχθρός της οικονομικής ανάπτυξης της Ισπανίας
  • [09] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ:Το Νεπάλ βρισκόταν σε πολιτική και οικονομική αναταραχή πριν ακόμη σημειωθεί ο φονικός σεισμός
  • [10] Διατίθενται στην αγορά από σήμερα τεστ αυτοδιάγνωσης του ιού του AIDS

  • [01] Ν. Παππάς: Η αναγέννηση της ΕΡΤ ηχηρή απάντηση αξιοπρέπειας και νίκη της δημοκρατίας

    «Η Κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει μια ηχηρή απάντηση αξιοπρέπειας σε όσους επιχείρησαν τις συνθήκες φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, να τις καταστήσουν ενεργές, όχι μόνο στο οικονομικό πεδίο αλλά και στο πεδίο το πολιτιστικό και το πολιτισμικό», είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς καλώντας όλες τις παρατάξεις να συμβάλλουν για την αναγέννηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

    «Η αναγέννηση της ΕΡΤ είναι νίκη της δημοκρατίας και νίκη ολόκληρου του ελληνικού λαού απέναντι σε όσους όλα αυτά τα χρόνια τον συκοφάντησαν και δυστυχώς επιλέγουν να εξακολουθούν να τον συκοφαντούν», πρόσθεσε.

    «Την 11η Ιουνίου του 2013 η δημοκρατία μας δέχθηκε ένα κορυφαίο πλήγμα», είπε ο κ. Παππάς για το «μαύρο» στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι «η κοινωνία δεν εμπιστεύθηκε ποτέ το δημιούργημα μιας ανωμαλίας, το δημιούργημα μιας εκδικητικής πολιτικής πράξης». Υπογράμμισε δε στο σημείο αυτό ότι η απόφαση του κλεισίματος δυστυχώς επιβάρυνε και οικονομικά την κοινωνία.

    [02] Απέκλεισε το ενδεχόμενο "Grexit" ο ΠτΔ, Πρ.Παυλόπουλος, σε συνέντευξη στο Spiegel

    Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Spiegel Online.Παράλληλα προανήγγειλε μια πρωτοβουλία για την καταβολή ενδεχόμενων γερμανικών αποζημιώσεων από τον Β? Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Ο κ. Παυλόπουλος στη συνέντευξή του διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλους τους πιστωτές της. Παράλληλα όμως επέκρινε την πολιτική λιτότητας που ακολουθείτο ως τώρα. Ένα μέρος του προγράμματος λιτότητας «δεν προήγαγε καθόλου την οικονομική ανάπτυξη, αλλά οδήγησε την ελληνική οικονομία σε μια υφεσιακή πορεία», εκτίμησε ο κ. Παυλόπουλος.

    «Αυτό που ζητάμε απλώς είναι μας αντιμετωπίζουν όπως τις υπόλοιπες χώρες», πρόσθεσε. «Επιθυμούμε να είμαστε ένα ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Ο Προκόπης Παυλόπουλος θεωρεί προβληματικές τις επικρίσεις των πιστωτών της Αθήνας σχετικά με τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και άλλα εργασιακά δικαιώματα. «Ζητάμε απλώς αυτό που και το γερμανικό σύνταγμα θεωρεί θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα των Γερμανών».

    [03] Μοναξιά, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και βία στον κοινωνικό περίγυρο τα χαρακτηριστικά των ανηλίκων παραβατών

    Παιδιά που είτε δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο είτε έχουν φοιτήσει μόνον μέχρι το δημοτικό, με γονείς χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, σε καθεστώς οικονομικής ανέχειας, που περνούν πολλές ώρες μόνα, όχι από επιλογή, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των νεαρών παραβατών της Ελλάδας, όπως προκύπτει από το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα MERLINO.Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε έρευνα σε ένα δείγμα νέων που έχουν γεννηθεί από το 1995 έως το 1999.

    Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν σε χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014 και τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν, σήμερα, σε ημερίδα για την παραβατικότητα των ανηλίκων, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

    Η οικονομική κρίση, όπως καταγράφεται στην έρευνα, δημιουργεί τριγμούς στην οικογενειακή συνοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις, περιορισμένη γονική μέριμνα.Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι σε πολλά παιδιά του δείγματος των ανήλικων παραβατών, παρατηρείται η έλλειψη προτύπου και ένα αίσθημα κενού και πλήρης απόρριψης των ανθρώπων γύρω τους.

    Ο Βαγγέλης, πρώην κρατούμενος στο Ειδικό αγροτικό κατάστημα νέων Κασσαβέτειας, μιλώντας στην ημερίδα, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ήταν ένα από τα παιδιά της ομάδας ελέγχου της έρευνας, όταν εκδήλωσε παραβατική συμπεριφορά. "Είναι θέμα αρχών και αξιών, με τις οποίες γαλουχείται το κάθε παιδί" τόνισε, ζητώντας την τοποθέτηση ψυχολόγων σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα.

    [04] Κομισιόν: Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις

    Για κοινή αντίληψη ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών μίλησε από τις Βρυξέλλες, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, αποτιμώντας το διήμερο των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin στη Ρίγα.

    Η εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν καθ'όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και ότι συνεχίζονται σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης του Brussels Group, καθώς και τις επόμενες ημέρες.

    Η Ανίκα Μπράιτχαρτ πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται σε όλα τα επίπεδα, αλλά τόνισε ότι απομένει πολύ δουλειά ακόμη σε επίπεδο τεχνικό. Η ίδια εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τόσο το περιεχόμενο των συνομιλιών, όσο και ενδεχόμενες αλλαγές επί της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

    [05] Ντάισελμπλουμ: Η λέξη Grexit δεν ακούστηκε στο Eurogroup της Λετονίας

    Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η λέξη Grexit δεν ειπώθηκε στη Ρίγα, αλλά σημειώνεται ότι το Eurogroup γίνεται ολοένα και πιο απαισιόδοξο για την διάσωση της Ελλάδας.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup αναγνωρίζει ότι οι αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα ακόμη μπορεί και θέλει να σωθεί, αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

    Επίσης την επόμενη μέρα από την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα της Λετονίας, ο Ντάισελμπλουμ επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

    [06] Πιέρ Κάρλο Παντοάν: «Ουδείς προσέβαλε τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup

    Σε πολιτισμένο αν και ζωηρό τόνο πραγματοποιήθηκε η συζήτηση της περασμένης Παρασκευής στο Eurogroup της Λετονίας αλλά «ουδείς προσέβαλε τον Γιάνη Βαρουφάκη» καθώς κανείς δεν διανοείται να εκφράσει αρνητικές απόψεις για έναν συνάδελφο».

    Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αναφορά σε τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

    «Με τον Γιάνη οι προσωπικές μας σχέσεις είναι άριστες», προσέθεσε ο Πιέρ Κάρλο Παντοάν.

    Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι «δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β για την Ελλάδα» και πως «η λεγόμενη επιλεκτική χρεοκοπία είναι μια ιδιαίτερα θεωρητική προσέγγιση, ενώ, όπως είναι φυσικό, η λύση βρίσκεται στην επίτευξη συμφωνίας».

    [07] Πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης

    Συγκρότηση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Η ομάδα θα λειτουργεί υπό την ευθύνη του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον συντονισμό να ανατίθεται στον Ευκλ. Τσκαλώτο.

    Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη που έχει γίνει στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου και προσθέτουν ότι ο κ. Βαρουφάκης κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση.

    Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης, για την καλύτερη υποστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού και η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου, αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

    Εν τω μεταξύ σήμερα ξεκινά ο νέος κύκλος συνεδριάσεων του «Brussels Group» με στόχο την επιτάχυνση των αποτελεσμάτων.

    Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας, ¶. Μέρκελ και με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.

    [08] Μ. Ραχόι: Η κατάσταση στην Ελλάδα εχθρός της οικονομικής ανάπτυξης της Ισπανίας

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα ότι η πολιτική αστάθεια στην Ισπανία και η κατάσταση στην Ελλάδα είναι οι δύο "πιθανοί εχθροί" της οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα του."Αυτή τη στιγμή, διακρίνω ως εχθρούς της ανάκαμψης στην Ισπανία την πολιτική αστάθεια, αυτή είναι ένα πιθανός εχθρός της ανάκαμψης, και στη συνέχεια, την Ελλάδα", δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι κατά τη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους στη Μαδρίτη έναν μήνα πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα προηγηθούν των βουλευτικών εκλογών στο τέλος του έτους.

    Ο Μαριάνο Ραχόι υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, σε αντάλλαγμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, ήταν υποχρεωμένη να τηρήσει δεσμεύσεις- περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος του δημοσίου χρέους, εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    "Τα πράγματα δεν πήγαιναν άσχημα. Στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε. Η νέα κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να πει ότι δεν αποδέχεται τίποτε από ότι μπορούσε να τής πει τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

    "Αλλά αυτοί οι τρεις είναι οι πιστωτές της και εάν δεν δέχεται τίποτε, αναλαμβάνει το ρίσκο να μην έχει πλέον χρηματοδότηση", είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

    [09] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ:Το Νεπάλ βρισκόταν σε πολιτική και οικονομική αναταραχή πριν ακόμη σημειωθεί ο φονικός σεισμός

    Τέτοιες ιστορίες θα ακουστούν πολλές τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα σωστικά συνεργεία θα προσπαθούν να φτάσουν σε απομακρυσμένες περιοχές που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό.

    Η χώρα αυτή των 27 εκατομμυρίων κατοίκων βρισκόταν σε πολιτική και οικονομική αναταραχή πριν ακόμη σημειωθεί ο σεισμός. Και η φυσική αυτή καταστροφή είναι βέβαιο ότι θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες να επουλωθούν τα τραύματα που έχουν προκαλέσει δεκαετίες πολέμου και πολιτικής παράλυσης.

    Μια μαοϊκή εξέγερση που κράτησε δέκα χρόνια έλαβε τέλος το 2006, αλλά οι πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν μπορέσει από τότε να συμφωνήσουν σε ένα νέο Σύνταγμα, παρόλο που έχουν μεσολαβήσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις και επανειλημμένες υποσχέσεις για επίτευξη συναίνεσης.

    Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Σούσιλ Κοϊράλα δεν βρισκόταν στη χώρα την ώρα της καταστροφής, αλλά είχε πάει στο εξωτερικό για λόγους υγείας, δείχνει πόσο αποδυναμωμένο είναι αυτό το κράτος.

    Πολλοί Νεπαλέζοι διηγούνται τις τελευταίες δύο ημέρες ότι είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της τραγωδίας αποκλειστικά με τις δικές τους δυνάμεις.

    Ο Ασουτράζ Σουμπέντι, ένας επιχειρηματίας που τραυματίστηκε όταν κατέρρευσε το σπίτι του, δηλώνει ότι γνωρίζει πολύ καλά πως η χώρα δεν είναι θύμα μόνο του Εγκέλαδου.

    Η χώρα έχει μεγάλο υδροηλεκτρικό δυναμικό, αλλά σε πόλεις όπως η Κατμαντού δεν υπάρχει ηλεκτρικό για 14 ώρες την ημέρα. Η φτώχεια είναι εκτεταμένη, η μόλυνση του περιβάλλοντος ασφυκτική και οι στατιστικές της υγείας τρομακτικές.

    «Ελπίζω ότι αυτή η τρομερή καταστροφή θα επιβάλει επιτέλους μια πολιτική συναίνεση στην πολιτική ελίτ της χώρας», λέει ο Σιάμ Σαράν, πρώην πρεσβευτής της Ινδίας στο Νεπάλ.

    [10] Διατίθενται στην αγορά από σήμερα τεστ αυτοδιάγνωσης του ιού του AIDS

    Τεστ αυτοδιάγνωσης που επιτρέπουν να ξέρει κάποιος μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας και χωρίς ιατρική επίβλεψη αν είναι φορέας του ιού του AIDS, πωλούνται από σήμερα μέσω διαδικτύου στη Βρετανία, ενώ το καλοκαίρι παρόμοια τεστ θα είναι διαθέσιμα και στη Γαλλία.

    Αυτό το ατομικό τεστ, με την επωνυμία BioSURE HIV Self Test, επιτρέπει στον καθένα, με μία σταγόνα αίμα από το δάκτυλό του, να μάθει μέσα σε 15 λεπτά αν έχει ή όχι τα ειδικά αντισώματα που παράγονται σε περίπτωση μόλυνσης με τον ιό του AIDS, τον HIV. Τα θετικά τεστ θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από έναν επαγγελματία της υγείας. Στις ομάδες κινδύνου συνιστάται να κάνουν το τεστ κάθε τρεις μήνες.

    Σχεδόν 110.000 άνθρωποι ζουν με τον HIV στη Βρετανία και σχεδόν 26.000 είναι φορείς του ιού χωρίς να το γνωρίζουν, κάτι που τους καθιστά, χωρίς να το συνειδητοποιούν, υπεύθυνους για την πλειονότητα των μολύνσεων, σύμφωνα με το Εθνικό Καταπίστευμα για το AIDS (ΝΑΤ), το κυριότερο ίδρυμα που ασχολείται με το AIDS στη Βρετανία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 April 2015 - 12:30:25 UTC