Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Στρατούλης: Δεν θα μειώσουμε ούτε κύριες, ούτε επικουρικές συντάξεις
  • [02] «Ψήλωσαν» τα... Ιμαλάια από τον σεισμό στο Νεπάλ
  • [03] Γ. Δραγασάκης: Επιδίωξή μας να ολοκληρωθεί η συμφωνία τις πρώτες ημέρες του Μαΐου
  • [04] Πάνω από 4.000 οι νεκροί από τον σεισμό στο Νεπάλ
  • [05] Έκθεση για τον Ν. Δραγούμη στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας

  • [01] Δ. Στρατούλης: Δεν θα μειώσουμε ούτε κύριες, ούτε επικουρικές συντάξεις

    «Ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε καμία μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις», είπε μιλώντας στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι «το υπουργείο δεν συζητά με τους "θεσμούς" μειώσεις στις «υψηλές» επικουρικές συντάξεις ή "υψηλά" πλαφόν κύριων συντάξεων, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν τέτοιες συντάξεις και τέτοια πλαφόν, αφού όλα κατεδαφίστηκαν με τις πέντε συνεχόμενες μεγάλες μειώσεις τους τα τελευταία πέντε χρόνια των μνημονίων, με αποτέλεσμα οι συντάξεις να μειωθούν από 40 έως 50%».

    Ιδιαίτερα για τις επικουρικές συντάξεις, ο Δημήτρης Στρατούλης υπογράμμισε ότι «ο μέσος όρος τους ήταν 271 ευρώ το 2010, ενώ σήμερα είναι 194,72 ευρώ, που στην ουσία, αν αφαιρεθούν κρατήσεις φόρων και ΑΚΑΓΕ, δεν υπερβαίνουν τα 170 ευρώ».

    [02] «Ψήλωσαν» τα... Ιμαλάια από τον σεισμό στο Νεπάλ

    «Ψήλωσαν» τα ...Ιμαλάια όρη από το μεγάλο - καταστροφικό σεισμό, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το Νεπάλ το περασμένο Σάββατο. Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαζάχος, το γεωλογικό αυτό φαινόμενο εξελίσσεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια και οφείλεται στη σύγκρουση δύο πλακών (της Ινδικής με την Ασιατική). Με απλά λόγια, η Ινδία «σπρώχνει», προς τα επάνω και «συμπιέζει» την υπόλοιπη Ασία, η οποία μετατοπίζεται με τη σειρά της, ετησίως, κατά 10 εκατοστά περίπου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται, αντίστοιχα, κατά μερικά εκατοστά και το υψόμετρο των Ιμαλαΐων.

    «Οι συγκλίσεις και οι συγκρούσεις των δύο αυτών πλακών είναι πολύ μεγάλες, και κατά συνέπεια στην περιοχή αυτή σημειώνονται πολύ μεγάλοι, σε μέγεθος, σεισμοί. Στο Αιγαίο, για παράδειγμα, η αφρικανική πλάκα συγκρούεται με την ευρασιατική και βυθίζεται κατά 4 περίπου εκατοστά το χρόνο, ενώ στην περίπτωση του Νεπάλ ξεπερνά τα 10 εκατοστά», υπογραμμίζει ο κ. Παπαζάχος.

    Ο κ. Παζάχος πάντως, διαβεβαιώνει ότι είναι πολύ δύσκολο, έως απίθανο, το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η Ελλάδα από τον ισχυρό - φονικό σεισμό, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, από το λεγόμενο «φαινόμενο ντόμινο».

    [03] Γ. Δραγασάκης: Επιδίωξή μας να ολοκληρωθεί η συμφωνία τις πρώτες ημέρες του Μαΐου

    «Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, γιατί όχι και στο τέλος Απριλίου. Αυτό είναι η επιδίωξή μας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, φεύγοντας από το υπουργείο Οικονομικών, όπου συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση της «πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης».

    Ερωτηθείς, για τον λόγο σύστασης της ειδικής αυτής ομάδας, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα, συμπαγές και μονολιθικό, με Eurogroup, Euro Working Group και τεχνικά κλιμάκια. Σε αυτήν την "πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης" θα εντοπίζουμε θέματα που απαιτούν πολιτικό χειρισμό».

    Εκτός του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στη συνεδρίαση της «ομάδας διαπραγμάτευσης», μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης (υπεύθυνος για την ομάδα), ο υπουργός αναπληρωτής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος (συντονιστής της ομάδας), ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ παραβρέθηκαν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς και ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης.

    Αντικείμενο της πρώτης συνεδρίασης της «πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης» ήταν ηπροετοιμασία ενός νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η «λίστα Βαρουφάκη» στο πλαίσιο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

    Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο θα αφορά δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κ.ά.

    [04] Πάνω από 4.000 οι νεκροί από τον σεισμό στο Νεπάλ

    Αγανάκτηση για την καθυστέρηση της παροχής βοήθειας και των επιχειρήσεων αποκατάστασης των ζημιών εκφράζουν οι Νεπαλέζοι, καθώς ετοιμάζονται να περάσουν και τρίτη νύχτα στο ύπαιθρο μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σαββάτου, ο οποίος άφησε πίσω του περισσότερους από 4.000 νεκρούς και 7.500 τραυματίες.

    Χιλιάδες είναι αυτοί που κουράστηκαν να περιμένουν και εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα Κατμαντού για τις γύρω πεδιάδες, την ώρα που οι αξιωματούχοι αγωνίζονταν για την μεταφορά βοήθειας από το κύριο αεροδρόμιο της χώρας στους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς τροφή και στέγη.

    Οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι έχουν αποκλειστεί από κατολισθήσεις και πολλά χωριά και κοινότητες δεν έχουν νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και επιζούν με τα λίγα τρόφιμα που έχουν διασωθεί χωρίς καμία έξωθεν βοήθεια.

    Καθώς οι προσπάθειες επικεντρώνονται πια στους επιζήσαντες, οι διεθνείς υπηρεσίες αρωγής και οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η μεγαλύτερη ανησυχία που υπάρχει τώρα είναι όσον αφορά την εξάπλωση ασθενειών. Η εποχή των μουσώνων, με τις ισχυρές βροχοπτώσεις, αρχίζει στο Νεπάλ στα τέλη του Μαΐου.

    Η UNICEF ανακοίνωσε σήμερα ότι υπολογίζει σε σχεδόν ένα εκατομμύριο τα παιδιά στο Νεπάλ που έχουν πληγεί σοβαρά από τον σεισμό και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να εμφανιστούν υδατογενείς και μολυσματικές ασθένειες.

    Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών του Νεπάλ δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ελλείψεις σε βασικά είδη όπως τα τρόφιμα και σε ειδικό εξοπλισμό διάσωσης και διαμαρτυρήθηκε ότι η Ινδία είναι μέχρι στιγμής η μοναδική χώρα που στέλνει ελικόπτερα.

    [05] Έκθεση για τον Ν. Δραγούμη στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας

    Πρωτότοκος γιος πρωθυπουργού, του Στέφανου Δραγούμη και αδελφός του πολιτικού και συγγραφέα Ίωνα Δραγούμη, ο Νίκος Δραγούμης υπήρξε ένας σημαντικός ζωγράφος, που έζησε στη «σκιά της ιστορίας» λόγω της ψυχικής του νόσου. Αν και παρέμεινε έγκλειστος για είκοσι χρόνια σε ψυχιατρεία της Ελβετίας και της Ελλάδας, από πολλούς χαρακτηρίζεται πρόδρομος του ιμπρεσιονισμού στην Ελλάδα. Τον έχουν μάλιστα αποκαλέσει «Βαν Γκογκ της Ελλάδας».

    Το έργο του παρουσιάζει το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) στην έκθεση «Νίκος Δραγούμης. Ο ζωγράφος. 1874-1933», από την Πέμπτη 7 Μαΐου 2015 έως τις 18 Ιουλίου 2015.

    Ειδικοί της τέχνης, αξιολογώντας τα έργα του, έχουν διαπιστώσει ότι «τα σημεία εκκίνησης που τα διατρέχουν είναι ο Βαν Γκογκ, οι Ναμπί, η γιαπωνέζικη Ξυλογραφία και, εν μέρει, ο πουαντιγισμός. Κύριες συνιστώσες στα ώριμα χρόνια του είναι οι αναπάντεχες οπτικές γωνίες, η διακοσμητική, απέριττη και διακριτική χρήση των επίπεδων ?πλακάτων? χρωμάτων, η άκρα ακρίβεια και ευαισθησία του νευρώδους σχεδίου, η εμμονικά επιμελημένη αγάπη στη λεπτομέρεια. Ακόμα, διαπιστώνουν τη σαφή προτίμησή του, η οποία ταυτίζεται συχνά με θέματα εργατικά/αγροτικά που ξεφεύγουν από την απεικόνιση αστικών ή μεγαλοαστικών προτύπων (ιδιαίτερα μετά τη ρήξη με την οικογένειά του, όπου θα ζήσει με πενιχρά οικονομικά μέσα)».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 April 2015 - 18:30:24 UTC