Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναστήλωση του κτιρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Σμύρνη
  • [02] Ενώπιον του εισαγγελέα για τον θάνατο της Άννυ ο πατέρας της
  • [03] Στην τελική ευθεία οι μαθητές, για τις πανελλήνιες εξετάσεις
  • [04] Τουρκία: Η υποτιμημένη λίρα προκαλεί προβλήματα στην εξυπηρέτηση δανείων σε ξένο συνάλλαγμα
  • [05] Το Θέατρο Σκιών «Χαρίδημος» γιορτάζει τα 150 χρόνια του, με έκθεση και παραστάσεις
  • [06] Η Ζ. Μπινός θα υποδυθεί τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Περλ Σ. Μπακ

  • [01] Αναστήλωση του κτιρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Σμύρνη

    Με δαπάνη της ελληνικής κυβέρνησης θα αναστηλωθεί το κτίριο, το οποίο από το 1955 έως τον Αύγουστο του 2003 στέγαζε το Προξενείο (τα τελευταία χρόνια αναβαθμίστηκε σε Γενικό) της Ελλάδος στη Σμύρνη. Το κτίριο, το οποίο εκενώθηκε γιατί κατέστη επικίνδυνο, βρίσκεται στην ιστορική παραλία της Σμύρνης στη περιοχή Πούντα (Αλσαντζάκ) στο νούμερο 262 της σημερινής οδού Ατατούρκ, είναι από τα λίγα του παραλιακού μετώπου που διασώθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σμυρναϊκής κατοικίας και κληροδοτήθηκε το 1948 από τον αείμνηστο ομογενή έμπορο Εμμανουήλ Απέργη ή Καπετανάκη στο ελληνικό κράτος. Επίσης, βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το «Θέατρο της Σμύρνης» που καταστράφηκε τον Σεπτέμβριο του 1922.

    Την έναρξη των εργασιών αναστήλωσης, οι οποίες προβλέπεται να διαρκέσουν περίπου ενάμισυ χρόνο, θα ευλογήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, ο οποίος θα τελέσει αγιασμό, παρουσία του γενικού πρόξένου, Θεόδωρου Τσακίρη και άλλων επισήμων. Το Ελληνικό Προξενείο Σμύρνης, το οποίο ιδρύθηκε το 1877, μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή στεγαζόταν στην περιοχή του παλαιού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Φωτεινής. Από το 1924 στεγαζόταν σε διάφορα κτίρια. Τελευταία, στεγαζόταν σε κτίριο στην προκυμαία στην οδό Aτατούρκ, νούμερο 320, το οποίο καταστράφηκε στα Σεπτεμβριανά του 1955. Στις 24 Οκτωβρίου 1955, το Προξενείο μεταφέρθηκε στο κτίριο Καπετανάκη, το οποίο τώρα θα αναστηλωθεί εκ βάθρων. Τα εγκαίνια έγιναν με επισημότητα και ο τότε υπουργός Συγκοινωνιών, Μουαμέρ Τσαούσογλου, ύψωσε την ελληνική σημαία σε ιστό στην οροφή του κτιρίου.

    Την αναστήλωση του κτιρίου του Γενικού Προξενείου ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Τουργκάι Μπακίρ.

    [02] Ενώπιον του εισαγγελέα για τον θάνατο της Άννυ ο πατέρας της

    Στον εισαγγελέα για εκτέλεση εντάλματος οδηγήθηκε πριν από λίγο ο 27χρονος από τη Βουλγαρία, ο οποίος στη συνέχεια θα οδηγηθεί στον ανακριτή για να απολογηθεί σχετικά με την υπόθεση της μικρής Άννυ.

    Ο κατηγορούμενος αποδοκιμάστηκε έντονα από παρευρισκόμενους και χρειάστηκε η παρέμβαση των αστυνομικών που τον συνόδευαν, προκειμένου κάποιοι να μην κινηθούν εναντίον του.

    [03] Στην τελική ευθεία οι μαθητές, για τις πανελλήνιες εξετάσεις

    Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για τις πανελλήνιες εξετάσεις, που ξεκινούν στις 18 Μαΐου, μπαίνουν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, αλλά και το υπουργείο Παιδείας.

    Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο, τα μαθήματα στα σχολεία τελειώνουν στις 13 Μαΐου, ενώ από τις αρχές του μήνα, οι υποψήφιοι θα έχουν αποκτήσει το δελτίο εξεταζόμενου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Στο δελτίο αυτό, εκτός προσωπικών στοιχείων του υποψηφίου, θα αναγράφεται και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα ή σε τυχόν ειδικά μαθήματα.

    Εκτός από τις πανελλήνιες, ωστόσο, στα Λύκεια θα πραγματοποιηθούν και οι λεγόμενες ενδοσχολικές εξετάσεις, για τους μαθητές όλων των τάξεων.

    Όσον αφορά τα μηχανογραφικά δελτία, η υποβολή τους θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου.

    [04] Τουρκία: Η υποτιμημένη λίρα προκαλεί προβλήματα στην εξυπηρέτηση δανείων σε ξένο συνάλλαγμα

    Τα δάνεια εταιρικής χρήσης σε ξένο συνάλλαγμα έφτασαν στα 1,8 δισ. δολάρια για τον εσωτερικό δανεισμό και 521 εκατ. δολάρια για τον εξωτερικό δανεισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

    Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι η εξυπηρέτηση των δανείων σε ξένο συνάλλαγμα γίνεται δύσκολη στην Τουρκία, εξαιτίας της υποτίμησης της τουρκικής λίρας κατά περίπου -10% τον τελευταίο χρόνο, σε συνάρτηση με το δολάριο. Στην περίπτωση που η πολιτική υποτίμησης της τουρκικής λίρας συνεχιστεί, στοχεύοντας στην περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τουρκικών εξαγωγών, τα δάνεια σε ξένο συνάλλαγμα ενδέχεται να προκαλέσουν πιέσεις στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας για την εξυπηρέτησή τους.

    [05] Το Θέατρο Σκιών «Χαρίδημος» γιορτάζει τα 150 χρόνια του, με έκθεση και παραστάσεις

    Ένα πενθήμερο Φεστιβάλ για τα 150 χρόνια του Λαϊκού Θεάτρου Σκιών «Χαρίδημος» ξεκινά στις 6 Μαΐου στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα», του δήμου Αθηναίων. Κατά την διάρκειά του, οι φίλοι του θεάτρου σκιών θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη ιστορία του θεάτρου σκιών «Χαρίδημος» μέσα από έκθεση με γνήσια εκθέματα Καραγκιόζη, και τρεις παραστάσεις.

    «Έχω υλικό από τον πατέρα μου, τον αδελφό μου και από άλλους Έλληνες καραγκιοζοπαίκτες. Είναι μια πρωτότυπη έκθεση με γελοιογραφίες, 150 χειρόγραφα βιβλία που το παλαιότερο είναι του 1924, παλιές αφίσες και σκηνικά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την έκθεση ο Σωτήρης Χαρίδημος, ο μικρότερος από τους έξι γιούς του μεγάλου καραγκιοζοπαίκτη Χρήστου Χαρίδημου και αδελφός του επίσης σημαντικού καραγκιοζοπαίκτη, Γιώργου Χαρίδημου.

    Αν και δεν έγινε ποτέ επαγγελματίας, η αγάπη του για την τέχνη του θεάτρου σκιών τον έκανε να συλλέξει έναν τεράστιο αριθμό από ντοκουμέντα και αντικείμενα σχετικά με τον Καραγκιόζη και την ιστορία του, τα οποία δώρισε στον δήμο Αθηναίων. Το Μουσείο-Θέατρο Σκιών Χαρίδημος άνοιξε το 2006, στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα».

    [06] Η Ζ. Μπινός θα υποδυθεί τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Περλ Σ. Μπακ

    Η Ζιλιέτ Μπινός θα υποδυθεί την Αμερικανίδα συγγραφέα Περλ Σ. Μπακ, βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1938, σε μία βιογραφική ταινία τα γυρίσματα της οποίας θα ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο. Ο Ουάνγκ Λίχομ και η Γινγκ Τιάν επίσης θα συμμετέχουν στην ταινία, την οποία θα σκηνοθετήσει η Ροξάν Μεσίνα Κάπτορ και τα γυρίσματα της οποίας θα πραγματοποιηθούν στην κινεζική επαρχία Ζεζιάνγκ, στη Σανγκάη και στην Πράγα.

    Η Μπακ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην Κίνα, αρχικά ως ιεραπόστολος, προτού ξεκινήσει να γράφει προκειμένου να στηρίξει οικονομικά την κόρη της, η οποία έπασχε από νοητική υστέρηση και φοιτούσε σε ειδικό σχολείο. Βραβεύτηκε με Πούλιτζερ το 1931 για το μυθιστόρημά της «The Good Earth», το βιβλίο μυθοπλασίας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ το 1931 και το 1932, και το 1938 τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 May 2015 - 9:18:32 UTC