Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαξίμου: Ανοιχτούς διαύλους με τους εταίρους επιθυμεί να κρατήσει η κυβέρνηση
  • [02] Ο S&P δεν θα θεωρήσει τη μη καταβολή μιας δόσης στην ΕΚΤ κήρυξη χρεοκοπίας
  • [03] Πάπας Φραγκίσκος: Ο Βαρθολομαίος τράβηξε την προσοχή μας στις ρίζες των περιβαλλοντικών προβλημάτων
  • [04] Τα 800 χρόνια από τη Μάγκνα Κάρτα, του καταστατικού χάρτη που "άλλαξε τον κόσμο", τίμησαν οι Βρετανοί
  • [05] Στο Λουξεμβούργο η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου
  • [06] «Κάρμεν» με την Ντάντα Μασιλό στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
  • [07] Αφιέρωμα στον Ιταλό σκηνοθέτη Ρομέο Καστελούτσι διοργανώνει το Φεστιβάλ Αθηνών
  • [08] Με πτώση 4,68% έκλεισε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [09] Οι προτάσεις των θεσμών προς τις ελληνικές αρχές

  • [01] Μαξίμου: Ανοιχτούς διαύλους με τους εταίρους επιθυμεί να κρατήσει η κυβέρνηση

    Η κυβέρνηση επιθυμεί να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους εταίρους, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

    Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός προχωρά και σε ενημέρωση, του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και της νεοεκλεγείσας προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, αύριο, ενώ όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, νωρίτερα σήμερα, ο κ. Τσίπρας είναι ανοιχτός για ενημέρωση σε όποιον πολιτικό αρχηγό των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, το ζητήσει.

    Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει αύριο την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναμένεται πιθανόν εντός της εβδομάδος σύγκληση του κυβερνητικού συμβουλίου.

    Εν τω μεταξύ, σήμερα συνεδρίασε η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης η οποία τελεί εν αναμονή της πρόσκλησης των θεσμών.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αν οι θεσμοί προσκομίσουν στη διαπραγμάτευση κάτι καινούργιο, τότε ενδέχεται και η κυβέρνηση να τοποθετηθεί από την πλευρά της με κάτι καινούργιο.

    [02] Ο S&P δεν θα θεωρήσει τη μη καταβολή μιας δόσης στην ΕΚΤ κήρυξη χρεοκοπίας

    Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's ανέφερε ότι η μη καταβολή των 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν θα θεωρηθεί από τον ίδιο κήρυξη επιλεκτικής χρεοκοπίας.

    Γενικά ο S&P&mdash;όπως και ο οίκος αξιολόγησης Moody's&mdash;δεν θεωρεί ότι ένα κράτος κηρύσσει πτώχευση εάν δεν προχωρήσει στην αποπληρωμή μιας δόσης σε πιστωτές του λεγόμενου επίσημου τομέα, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα ή μια κεντρική τράπεζα.

    Εάν η Ελλάδα δεν καταβάλει το οφειλόμενο ποσό στην ΕΚΤ, "ο Standard & Poor's δεν θα υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε 'SD'" (σ.σ. selective default, επιλεκτική χρεοκοπία) ενδέχεται πάντως να υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας κάτω από το σημερινό επίπεδο (CCC)", διευκρίνισε ο οίκος.

    "Εξ όσων γνωρίζουμε, η ΕΚΤ διακρατεί το σύνολο των κρατικών ομολόγων τα οποία είχε λάβει κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής τους το 2012. Αυτός είναι ο λόγος που η μη εξόφληση των ομολόγων δεν θα επηρεάσει άμεσα τους ιδιώτες πιστωτές", επιχειρηματολογεί ο S&P.

    Η Ελλάδα καλείται να προχωρήσει σε αρκετές μεγάλες πληρωμές ως το τέλος του καλοκαιριού. Αναμένεται να καταβάλει 1,6 δισεκ. ευρώ στο ΔΝΤ ως την 30ή Ιουνίου, καθώς και 6,7 δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ σε δύο δόσεις, την πρώτη, ύψους 3,45 δισεκ. ευρώ, την 20ή Ιουλίου και τη δεύτερη, ύψους 3,2 δισεκ. ευρώ, έως την 20ή Αυγούστου.

    [03] Πάπας Φραγκίσκος: Ο Βαρθολομαίος τράβηξε την προσοχή μας στις ρίζες των περιβαλλοντικών προβλημάτων

    Ευρεία αναφορά στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο περιέχει η νέα εγκύκλιος του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία θα παρουσιαστεί επίσημα στο Βατικανό την ερχόμενη Πέμπτη.

    Η εγκύκλιος φέρει τον τίτλο "Sulla cura della casa comune" (Επί της φροντίδας του κοινού μας οίκου) και το κείμενό της προδημοσιεύει το εβδομαδιαίο περιοδικό Λ' Εσπρέσσο στην διαδικτυακή του πύλη.

    Πιο αναλυτικά, μεταξύ των άλλων ο Φραγκίσκος γράφει πως "ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε ιδίως στην ανάγκη να μετανοήσει, ο κάθε ένας, για τον τρόπο με τον οποίο κακομεταχειρίσθηκε τον πλανήτη, διότι "στο μέτρο που όλοι μας προκαλούμε μικρές οικολογικές ζημιές" καλούμεθα να αναγνωρίσουμε "την συμμετοχή μας -μικρή ή μεγάλη- στην καταστροφή και την ταραχή του περιβάλλοντος". Εκφράσθηκε επανειλημμένα, σχετικά με αυτό το σημείο, με τρόπο σαφή που εμπλουτίζει την σκέψη μας, καλώντας μας να αναγνωρίσουμε τις αμαρτίες μας σε βάρος της πλάσης".

    Ο αργεντινός Ποντίφικας αναφέρεται, επίσης και στην φράση του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας σύμφωνα με την οποία "ένα έγκλημα κατά της φύσης είναι έγκλημα κατά του ίδιου μας του εαυτού και μια αμαρτία κατά του Θεού".

    Ο Ποντίφικας, τονίζει επίσης για το παράδειγμα και την διδαχή του Οικουμενικού Πατριάρχη, ότι "ο Βαρθολομαίος τράβηξε την προσοχή μας στις ηθικές και πνευματικές ρίζες των περιβαλλοντικών προβλημάτων, που μας καλούν να βρούμε λύσεις, όχι μόνον μέσα από τεχνική, αλλά και διαμέσου μιας αλλαγής του ανθρώπινου όντος, διότι διαφορετικά θα αντιμετωπίζαμε μόνον τα συμπτώματα. Μας πρότεινε να περάσουμε από την κατανάλωση στην θυσία, από την απληστία στην γενναιοδωρία, από την σπατάλη στην ικανότητα να μοιραζόμαστε τα αγαθά, σε μια πνευματική άσκηση η οποία "σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε να δίνουμε και όχι μόνον να κάνουμε θυσίες. Είναι ένας τρόπος να αγαπάμε, να περνά βαθμιαία, κανείς από αυτό που ο ίδιος επιθυμεί, σε εκείνο που χρειάζεται ο κόσμος του Θεού. Είναι η απελευθέρωση από τον φόβο, από την απληστία και την εξάρτηση". Εμείς οι χριστιανοί, παράλληλα, καλούμεθα "να αποδεχθούμε τον κόσμο ως μυστήριο της Kοινωνίας, ως τρόπο να μοιραζόμαστε τα πάντα με τον Θεό και με τον πλησίον μας σε διεθνή κλίμακα. Αποτελεί ταπεινή πεποίθησή μας, ότι το θεϊκό και το ανθρώπινο συναντώνται στην πιο μικρή λεπτομέρεια του ενδύματος άνευ ραφής της δημιουργίας του Θεού, ακόμη και στον τελευταίο κόκκο σκόνης του πλανήτη μας"".

    [04] Τα 800 χρόνια από τη Μάγκνα Κάρτα, του καταστατικού χάρτη που "άλλαξε τον κόσμο", τίμησαν οι Βρετανοί

    Παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ, η Βρετανία γιόρτασε τα 800 χρόνια από την υπογραφή της Μάγκνα Κάρτα, ενός από τα σημαντικότερα ιστορικά έγγραφα του κόσμου που χάραξε τον δρόμο για τις σύγχρονες ελευθερίες και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Στις 15 Ιουνίου 1215 στις όχθες του Τάμεση, στο Ράνιμιντ στα δυτικά του Λονδίνου, ο βασιλιάς Ιωάννης ο Ακτήμων υπέκυψε στις πιέσεις των εξεγερμένων βαρόνων και αποδέχτηκε τη Μάγκνα Κάρτα --η λατινική ονομασία του "Μεγάλου Χάρτη των Ελευθεριών"-- που για πρώτη φορά έθετε τον μονάρχη υπό την εξουσία του νόμου. Στους αιώνες που ακολούθησαν αυτός ο καταστατικός χάρτης απέκτησε τεράστια σημασία παγκοσμίως καθώς αποτέλεσε τη βάση για τη σύνταξη της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συντάγματος των ΗΠΑ το 1787 καθώς και της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το 1948. Τρία από τα 63 άρθρα της παραμένουν σε ισχύ μέχρι και σήμερα στο βρετανικό δίκαιο.

    Η Μάγκνα Κάρτα συντάχθηκε σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής στη Βρετανία και διενέξεων μεταξύ του βασιλιά Ιωάννη, των ευγενών και της Eκκλησίας. Επί της ουσίας, ήταν μια ειρηνευτική συμφωνία που είχε ως στόχο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της εποχής εκείνης και λίγο αργότερα ακυρώθηκε από τον πάπα. Όμως οι επόμενοι μονάρχες εξέδωσαν εκσυγχρονισμένες εκδοχές της που περιλάμβαναν και δύο από τα αρχικά άρθρα τα οποία θεωρούνται ζωτικής σπουδαιότητας για την ίδρυση του κράτους δικαίου. Τα άρθρα αυτά όριζαν ότι "κανένας ελεύθερος άνθρωπος δεν θα συλληφθεί ή θα φυλακιστεί, δεν θα του αφαιρεθούν τα δικαιώματα ή η περιουσία του, ούτε θα τεθεί εκτός νόμου, θα εξοριστεί ή θα στερηθεί με οποιοδήποτε τρόπο τη θέση του, ούτε θα ενεργήσουμε βιαίως εναντίον του, ούτε θα στείλουμε άλλους να το κάνουν, παρά μόνο με βάση τη νόμιμη κρίση των ισοτίμων του ή με βάση το νόμο της χώρας" και ότι "σε κανέναν δεν θα πουλήσουμε, ούτε θα αρνηθούμε ούτε θα καθυστερήσουμε τα δικαιώματά του ή την απονομή δικαιοσύνης".

    Σήμερα σώζονται τέσσερα αυθεντικά αντίτυπα του εγγράφου, γραμμένα σε πάπυρο.

    [05] Στο Λουξεμβούργο η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου

    Με στόχο την επίτευξη μέτρων ενεργοποίησης των μηχανισμών αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού εσωτερικής μετεγκατάστασης για τους πρόσφυγες, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, βρίσκεται σήμερα και αύριο στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

    Η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται σε μια οριακή στιγμή για τη χώρα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η κ. Χριστοδουλοπούλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2015 ο αριθμός των εισερχομένων στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας ήταν 46.016 και πάνω από το 70% των νεοεισερχόμενων είναι άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ (Σύροι σε ποσοστό 60%, Αφγανοί, Σομαλοί και Ερυθραίοι). "Οι ροές αυτές δεν προβλέπεται να περιοριστούν μεσοπρόθεσμα και αυτό θέτει την Ελλάδα ενώπιον της διαχείρισης εξαιρετικά δύσκολων καταστάσεων, κυρίως δοθείσης της δημοσιονομικής συγκυρίας" υπογραμμίζει η αναπληρώτρια υπουργός και προσθέτει: "Δεν είναι η στιγμή να αποδοθούν ευθύνες για το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο από την πρώτη στιγμή της σύστασης του χαρτοφυλακίου Μεταναστευτικής Πολιτικής παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση με τα μέσα που διαθέτουμε".

    [06] «Κάρμεν» με την Ντάντα Μασιλό στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

    Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που έχει συμβάλλει στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας και είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ευρωπαϊκό φεστιβάλ, μπαίνει στην τρίτη δεκαετία της λειτουργίας του, με παραστάσεις που εκπροσωπούν τρεις ηπείρους, την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία και με την ξεχωριστή παρουσία της εκρηκτικής χορεύτριας και χορογράφου Ντάντα Μασιλό στον ρόλο της Κάρμεν.

    Σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του φεστιβάλ, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας εγγυήθηκε τη συνέχειά του, καθώς το χρηματοδοτεί ο δήμος Καλαμάτας -και φέτος έδωσε 200.000 ευρώ-, και τόνισε ότι "πρόκειται για μια εκδήλωση που κάνει γνωστή την πόλη μας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παγκοσμίως, διότι δεν έχει περάσει εκπρόσωπος διπλωματικής αποστολής που να μην αναφέρεται σε αυτό το σπουδαίο γεγονός".

    "Είναι πολύτιμη η βοήθεια του φεστιβάλ και στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η πόλη της Καλαμάτας να είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021" συμπλήρωσε ο κ. Νίκας.

    Σε γραπτό χαιρετισμό του, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης σημείωσε ότι "το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, έχοντας συμπληρώσει 20 χρόνια γόνιμης και διαρκώς εξελισσόμενης παρουσίας, κατόρθωσε να μεταδώσει στους θεατές τον παλμό τού σύγχρονου χορού, συμβάλλοντας στη διεύρυνση ενός ενημερωμένου και απαιτητικού κοινού" καθώς "προτάσσει τη σύγχρονη δυναμική του τόπου μας" και "παράλληλα παρακολουθεί τις διεθνείς τάσεις και συνδιαλέγεται με τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις της χορευτικής τέχνης, όπου και αν τις εντοπίζει".

    [07] Αφιέρωμα στον Ιταλό σκηνοθέτη Ρομέο Καστελούτσι διοργανώνει το Φεστιβάλ Αθηνών

    Αφιέρωμα σε έναν κορυφαίο σκηνοθέτη της εποχής μας, τον Ρομέο Καστελούτσι, διοργανώνει το Φεστιβάλ Αθηνών, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πρόγραμμα "ARCH-Αριστεία ΙΙ", υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών. Ο Καστελούτσι, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους σκηνοθέτες του θεάτρου, με διεθνή ακτινοβολία, έχει λάβει δεκάδες διακρίσεις για το ρηξικέλευθο καλλιτεχνικό του έργο, με κορυφαία τη βράβευσή του το 2013 με τον Χρυσό Λέοντα της Βενετίας για τη συνολική του προσφορά.

    Τον διεθνούς φήμης Ιταλό σκηνοθέτη θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το κοινό και να συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου (στις 18.00), στην Πειραιώς 260 ( Χώρος Η΄). Στην εκδήλωση αυτή ο Ρομέο Καστελούτσι θα αναφερθεί στην παράσταση "Go down, Moses", που θα παρουσιάσει στο Φεστιβάλ Αθηνών (28-30/6), ενώ θα μιλήσει για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας και θα αποκαλύψει τους ισχυρούς πνευματικούς και συναισθηματικούς δεσμούς που τον συνδέουν με τον αρχαίο και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

    Ακόμη, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29 Ιουνίου ένα αφιέρωμα στο έργο του Ιταλού σκηνοθέτη, το οποίο επιμελήθηκε η ερευνητική ομάδα του Προγράμματος "ARCH-Αριστεία ΙΙ". Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθεί σπάνιο υλικό από παραστάσεις του, εκκινώντας από τη δεκαετία του 1980 και τις απαρχές της καλλιτεχνικής πορείας της ομάδας του, Societas Raffaello Sanzio, έως πρόσφατες δημιουργίες του.

    [08] Με πτώση 4,68% έκλεισε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, στον απόηχο των χθεσινών άκαρπων διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

    Όμως, περιορίστηκαν μερικώς οι μεγάλες αρχικές απώλειες, οι οποίες ξεπερνούσαν το 7%. Στο επίκεντρο των πωλητών βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 738,25 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,68%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 717,10 μονάδες (-7,41%).

    Στη διάρκεια των δύο τελευταίων πτωτικών συνεδριάσεων, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολική πτώση 10,32%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 99,720 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

    [09] Οι προτάσεις των θεσμών προς τις ελληνικές αρχές

    Την πρόταση των τριών θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) προς τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία παρουσίασε σήμερα η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για "μια δέσμη ουσιαστικών, ισορροπημένων και με οικονομικό αποτέλεσμα προτάσεων".

    Η Α. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι οι προτάσεις των θεσμών ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ελληνικού λαού, της ελληνικής κυβέρνησης και των 18 υπόλοιπων κυβερνήσεων της ευρωζώνης, που είναι επίσης δημοκρατικά εκλεγμένες. Όπως ανέφερε η Α. Μπράιτχαρτ, η πρόταση των θεσμών βασίζεται σε πέντε πυλώνες:

    1) Στην αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή. Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί να επιτυχει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2016 και 3,5% ως το 2018, ανέφερε η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί.

    2) Σε μέτρα για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης. Για παράδειγμα την ίδρυση ενός ανεξάρτητου φορέα φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    3) Στην προσπάθεια ενίσχυσης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από μία στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    4) Στις μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας και η μείωση των τιμών μέσα από το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων.

    5) Στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, μεταξύ άλλων, μέσω της καταπολέμησης της διαφθοράς.

    "Οι προτάσεις αυτές συνάδουν με τη δήλωση του Eurogorpup της 20ης Φεβρουαρίου και έχουν συζητηθεί εκτενώς στο πλαίσιο του Brussels Group", ανέφερε η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί.

    Ειδικότερα, όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους η Α. Μπράιτχαρτ τόνισε πως οι στόχοι του 2015 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Όπως είπε, οι θεσμοί ζητούν στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% του ΑΕΠ, το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον στόχο του 3% του ΑΕΠ που έθετε το πρόγραμμα. Επιπλέον, ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος έχει και αυτός αναθεωρηθεί προς τα κάτω από το 4,5% του ΑΕΠ στο 3,5% του ΑΕΠ και η επίτευξή του παρατάθηκε κατά δύο χρόνια, έως το 2018. "Αυτό είναι τεράστια παραχώρηση" ανέφερε.

    Η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί ανέφερε ακόμη, ότι προβλέπονται και μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που υιοθετήθηκαν τον Φεβρουάριο, καθώς επίσης και η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα προστατεύσει τα πλέον ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

    Όπως είπε η Α. Μπράιτχαρτ, οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν σε αυτούς τους στόχους, το ερώτημα όμως είναι πόσο αξιόπιστες είναι δεσμεύσεις τους για να τους επιτύχουν.

    Σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι θεσμοί δεν ζητούν περικοπές των συντάξεων. Τόνισε, ωστόσο, ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας είναι σχετικώς το πιο δαπανηρό στην Ευρώπη και ως εκ τούτου η αναδιάρθρωσή του θεωρείται από τους θεσμούς αναγκαία. Η αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού έχει να κάνει με την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι θεσμοί, σύμφωνα με την κοινή τους αξιολόγηση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού πρέπει να αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ η πρόταση των ελληνικών αρχών αφορούσε, όπως είπε, εξοικονόμηση 71 εκατ. ευρώ το 2016 (0,04% του ΑΕΠ).

    Εξάλλου, η Α. Μπράιτχαρτ τόνισε ότι οι θεσμοί δεν ζητούν μείωση των μισθών, αλλά ζητούν τον εκσυγχρονισμό του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο και τη διατήρηση των μισθολογικών πρακτικών στον ιδιωτικό τομέα, σε συνάρτηση με τα διεθνή πρότυπα και λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα περικοπές μισθών αλλά ότι οι μισθοί θα πρέπει να αυξάνονται σε συνάρτηση με τις ανάγκες της οικονομίας για παραγωγή και ανταγωνιστικότητα.

    Επιπλέον, η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι οι θεσμοί ζητούν τον εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις, εμπλέκοντας ανεξάρτητους φορείς και διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ και ο ΙLO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας).

    Όσον αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ, η Α. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι οι θεσμοί θα μπορούσαν να δεχτούν την πρόταση των ελληνικών αρχών, υπό την προϋπόθεση ότι η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ θα φτάνουν το 1% του ΑΕΠ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 June 2015 - 16:32:15 UTC