Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την ΠΓΔΜ επισκέπτεται ο Ν. Κοτζιάς
  • [02] Τους Γάλλους Προέδρους Σιράκ, Σαρκοζί και Ολάντ παρακολουθούσε η NSA
  • [03] Επιθέσεις αυτοκτονίας από τζιχαντιστές, στη Χάσακα της Συρίας
  • [04] Η Ουγγαρία δεν θα δέχεται πλέον πρόσφυγες από άλλες χώρες της ΕΕ
  • [05] Ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι δεν είχε στόχο τις επικοινωνίες του Γάλλου Προέδρου Φρ. Ολάντ
  • [06] Τετραμερής Τσίπρα- Γιούνκερ- Ντράγκι - Λαγκάρντ, στις Βρυξέλλες

  • [01] Την ΠΓΔΜ επισκέπτεται ο Ν. Κοτζιάς

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς επισκέπτεται τα Σκόπια, στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ, καθώς και με αρχηγούς κομμάτων.Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί αρχικά με τον ομόλογό του τής ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι και μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

    Ένα από τα βασικά θέματα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών θα αποτελέσουν τα προταθέντα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.Για το θέμα αυτό είχαν διερευνητική συνάντηση, την Παρασκευή, στα Σκόπια, οι πολιτικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μαυροειδής και της ΠΓΔΜ Έλενα Κουζμάνοφσκα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα έχει, επίσης, διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για ευρωπαϊκά ζητήματα, Φατμίρ Μπεσίμι και τον Πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ.Στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να συναντηθεί με τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) Ζόραν Ζάεβ, τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) Μεντούχ Θάτσι.

    [02] Τους Γάλλους Προέδρους Σιράκ, Σαρκοζί και Ολάντ παρακολουθούσε η NSA

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε συγκαλέσει κρυφά το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει για τις πιθανές συνέπειες μιάς εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη από τον Μάιο του 2012, σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks, ο οποίος αναφέρθηκε χθες σε μυστικές εκθέσεις της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ.

    Η NSΑ κατασκόπευε την περίοδο 2006-2012 τους προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με έγγραφα τα οποία αποκαλύπτει ο ιστότοπος WikiLeaks και επικαλούνται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart και η καθημερινή εφημερίδα Liberation.Τα έγγραφα αυτά, τα οποία έχουν διαβάθμιστεί ως «άκρως απόρρητα», συμπεριλαμβάνουν πέντε εκθέσεις της NSA βασισμένες στις «υποκλοπές των επικοινωνιών» των τριών Προέδρων της Γαλλίας οι οποίες προορίζονταν για τα ανώτερα κλιμάκια της «κοινότητας των πληροφοριών» των ΗΠΑ, σημειώνει η Liberation.

    Διαβάστε επίσης: Ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι δεν είχε στόχο τις επικοινωνίες του Γάλλου Προέδρου Φρ. Ολάντ

    [03] Επιθέσεις αυτοκτονίας από τζιχαντιστές, στη Χάσακα της Συρίας

    Βομβιστές αυτοκτονίας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σκότωσαν τουλάχιστον δέκα άτομα και τραυμάτισαν δεκάδες σε δύο συντονισμένες επιθέσεις χθες στη καρδιά της βορειοανατολικής πόλης Χάσακα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έναν κάτοικο της περιοχής.

    Το Παρατηρητήριο, που εδρεύει στη Βρετανία, είπε ότι τουλάχιστον τρεις βομβιστές επιτέθηκαν σε ένα σημαντικό συγκρότημα ασφαλείας του συριακού στρατού στη καρδιά της πόλης, η οποία βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο, ενώ άλλος ένας βομβιστής ανατινάχθηκε στο κουρδικό τμήμα της πόλης σ΄ένα αστυνομικό τμήμα που διαχειρίζονταν οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG).

    [04] Η Ουγγαρία δεν θα δέχεται πλέον πρόσφυγες από άλλες χώρες της ΕΕ

    Η Ουγγαρία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει μονομερώς την εφαρμογή της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την υποδοχή προσφύγων που έχουν ζητήσει άσυλο, με το αιτιολογικό ότι έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες που διαθέτει για τη φιλοξενία τους.

    «Η βάρκα είναι γεμάτη» είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς σε δύο συνεντεύξεις που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse και στον ουγγρικό ιστότοπο Index, υπενθυμίζοντας ότι από τις αρχές του έτους η Ουγγαρία είναι αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα αυξημένη εισροή προσφύγων.

    Προκειμένου να «προστατεύσει τα ουγγρικά συμφέροντα» η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν αποφάσισε να αναστείλει τη ρύθμιση που αφορά τη φιλοξενία ανθρώπων που έχουν ζητήσει άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, δεν πρόκειται να δεχτεί άλλους πρόσφυγες από χώρες-μέλη της ΕΕ μέχρι να αυξήσει τις δυνατότητες φιλοξενίας που έχει.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ουγγαρία να δώσει επειγόντως εξηγήσεις μετά την απόφαση της Βουδαπέστης να αναστείλει την εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και να μην δέχεται πλέον στο έδαφός της αιτούμενους άσυλο από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, παραβαίνοντας το κοινοτικό δίκαιο.

    «Καθώς ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν προβλέπει την αναστολή των μετακινήσεων από τα κράτη μέλη υποδοχής, η Επιτροπή ζήτησε από την Ουγγαρία να δώσει αμέσως διευκρινίσεις για τη φύση και την έκταση αυτής της τεχνικής αποτυχίας και των μέτρων που λαμβάνει για να διορθωθεί η κατάσταση», δήλωσε μια εκπρόσωπος της Κομισιόν.

    [05] Ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι δεν είχε στόχο τις επικοινωνίες του Γάλλου Προέδρου Φρ. Ολάντ

    Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι δεν είχε στόχο τις επικοινωνίες του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, πράγμα το οποίο ούτε και θα κάνει, μετά την αποκάλυψη των πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τους τρεις τελευταίους κατά σειρά Προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ.

    «Δεν είχαμε στόχο και δεν θα έχουμε στόχο τις επικοινωνίες του προέδρου Ολάντ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά τις επιχειρήσεις που μπορεί να έγιναν στο παρελθόν.

    [06] Τετραμερής Τσίπρα- Γιούνκερ- Ντράγκι - Λαγκάρντ, στις Βρυξέλλες

    Συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμώνΖ. Κλ. Γιούνκερ, Μ. Ντράγκι και Κρ. Λαγκάρντ, πρόκειται να έχει το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Το βράδυ συνέρχεται το Eurogroup.

    Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της φαίνεται να είναι κοντά πλέον και ήδη στην Αθήνα και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όλοι μετρούν αντίστροφα και εργάζονται για τις τελευταίες αλλά κρίσιμες διατυπώσεις στη συμφωνία, ενώ τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης, πρωτίστως το ελληνικό, θα πρέπει να έχουν εγκρίνει την συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα.

    Στις Βρυξέλλες παραμένουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αν υπάρξει συμφωνία στο σημερινό Eurogroup και κλείσει οριστικά η διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, τότε θα αρχίσουν οι κομματικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Θα συνεδριάσουν διαδοχικά, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 June 2015 - 4:32:12 UTC