Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Στους πρώτους μήνες του 2016, οι προϋποθέσεις για κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων»
  • [02] Μ. Βορίδης: Σύγκληση ΚΟ και ΠΕ για να μιλήσουν οι υποψήφιοι για την προεδρία στη ΝΔ
  • [03] Στ. Θεοδωράκης: Θα είμαστε η αντιπολίτευση των προτάσεων κι όχι των κραυγών
  • [04] Π. Μοσκοβισί: Ο χρόνος πια μας πιέζει
  • [05] Πρώτη συνάντηση βαλκανικών επιμελητηρίων, στη Φλώρινα
  • [06] Στη Eurobank Bulgaria (Postbank) περνάει το κατάστημα Βουλγαρίας της Alpha Bank
  • [07] Ρέγκλινγκ: Η ευρωζώνη, έτοιμη να συζητήσει εντός του 2015, ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
  • [08] Έντεκα χιλιάδες Ρώσοι επέστρεψαν στη χώρα τους, από την Αίγυπτο
  • [09] Τρεις Ισραηλινοί τραυματίστηκαν σε επίθεση, ο Παλαιστίνιος δράστης σκοτώθηκε
  • [10] Χρ. Βερναρδάκης: Μικρές αυξήσεις στο 55% των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2016
  • [11] Αποβιβάστηκαν 5.630 πρόσφυγες στον Πειραιά, το πρωί
  • [12] Σ. Κουράκης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Σχεδόν 1 στα 3 παιδιά με ΔΕΠΥ εμφανίζει κατάθλιψη
  • [13] Μαραθώνιος Αθήνας: Θριαμβευτής ο Μερούσης για τρίτη διαδοχική χρονιά
  • [14] Τρισδιάστατη απεικόνιση του ελληνιστικού- ρωμαϊκού θεάτρου της Νέας Πάφου
  • [15] Β. Μεϊμαράκης: Εάν εκλεγώ Πρόεδρος της ΝΔ, δεν θα ψηφίσουμε ούτε ένα φορολογικό μέτρο
  • [16] Σε εξέλιξη ο 33ος Μαραθώνιος Αθηνών
  • [17] Βουλευτικές εκλογές στην Κροατία

  • [01] «Στους πρώτους μήνες του 2016, οι προϋποθέσεις για κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων»

    «Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό» στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για την οποία «υπάρχουν οι προϋποθέσεις να έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία εντός του έτους» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real news».

    Ο κ. Δραγασάκης σημειώνει ότι «η ανακεφαλαιοποίηση ως διαδικασία δεν λύνει το πρόβλημα της ρευστότητας, αλλά εκείνο της βιωσιμότητας των τραπεζών». Εκτιμά ότι «στους πρώτους μήνες του 2016 θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων» και σημειώνει πως «η κυβέρνηση, πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, επεξεργάζεται μια συνολική πολιτική, που στόχο έχει την ανάπτυξη ενός παράλληλου συστήματος χρηματοδοτικών φορέων και χρηματοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν την κινητοποίηση εγχώριων πόρων, αλλά και την πρόσβαση στη λιμνάζουσα παγκόσμια ρευστότητα».

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτηρίζει «αβάσιμους» τους φόβους για ενδεχόμενο αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησης και τονίζει ότι το θέμα είναι «να οδηγηθούμε σε ένα σύστημα στο οποίο αντί η κοινωνία να υπηρετεί τις τράπεζες, οι τελευταίες να στηρίζουν την κοινωνία, την απασχόληση, την καινοτομία και την ανάπτυξη».

    Για τα «κόκκινα» δάνεια δηλώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, ενώ για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια τονίζει ότι «δεν είναι δυνατό να συνεχίζουν να δανειοδοτούνται επιχειρηματίες που έχουν συστηματικά τα χρέη τους στην Ελλάδα και τα κέρδη τους στο εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν επιχειρήσεις με αρνητική καθαρή θέση να συνεχίζουν να παίρνουν νέα δάνεια χωρίς βιώσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης και κυρίως χωρίς οι επιχειρηματίες να βάζουν κεφάλαια. Αυτό το μοντέλο επιχειρηματικότητας έχει τελειώσει. Η ρύθμιση των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων πρέπει να συνδυαστεί με νέα επιχειρηματικά σχέδια, νέες επενδύσεις και με μέτρα στήριξης των εργαζομένων και αντιμετώπισης των κοινωνικών συνεπειών».

    Ερωτηθείς ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης, ο κ. Δραγασάκης αναφέρει: «Να συνδυάσουμε την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων με ένα παράλληλο πρόγραμμα τολμηρών αλλαγών και μετασχηματισμών στο κράτος, το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς και την οικονομία, που θα διαμορφώνουν ένα νέο βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο παραγωγικό και κοινωνικό πρότυπο, το οποίο τελικά θα είναι και το "κλειδί" για να βγούμε από την κρίση».

    Κληθείς, τέλος, να τοποθετηθεί επί του αιτήματος της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί ο υπουργός Παιδείας για τις δηλώσεις του περί γενοκτονίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρει: «Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες φαινομένων σκοταδισμού, με μια ενορχηστρωμένη επίθεση προς τον υπουργό Παιδείας. Προφανώς και δεν υπάρχει θέμα παραίτησής του. Όμως θέλω να σημειώσω και κάτι ακόμη. Όποιος ανέχεται την ακροδεξιά και τροφοδοτεί το μίσος, τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό, τελικά γίνεται ο ίδιος θύμα. Αυτό ας το κατανοήσουν καλά ορισμένοι».

    [02] Μ. Βορίδης: Σύγκληση ΚΟ και ΠΕ για να μιλήσουν οι υποψήφιοι για την προεδρία στη ΝΔ

    «Λείπουν πολλά» από τον εσωκομματικό διάλογο για την ηγεσία της ΝΔ, τονίζει ο βουλευτής του κόμματος Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στη «Real News». Όπως εξηγεί, «λείπει η στρατηγική συζήτηση, η συζήτηση για την αντιπολιτευτική τακτική, για την οργανωτική αναδιάταξη, καθώς και η προγραμματική συζήτηση».

    Προτείνει σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής για να μιλήσουν οι υποψήφιοι, να δεχτούν ερωτήσεις από τους βουλευτές, καθώς και να συμμετάσχουν σε θεματικές συνδιασκέψεις, «ώστε να τους ακούσουν ταυτοχρόνως πάνω σε σχετικά συγκεκριμένη θεματολογία τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος».

    Δηλώνει, τέλος, ότι θα στηρίξει «όποιον μπορεί να νικήσει την Αριστερά, όποιον αναλάβει τη μάχη των ιδεών απέναντι στην ιδεολογική ηγεμονία της, όποιον μπορεί να ανανεώσει το κόμμα εν κινήσει, όποιον κάνει τη ΝΔ ένα κόμμα ιδεών και διαλόγου, όποιον διαμορφώσει το πεδίο για μία συντηρητική επανάσταση στην κοινωνία».

    [03] Στ. Θεοδωράκης: Θα είμαστε η αντιπολίτευση των προτάσεων κι όχι των κραυγών

    «Κάναμε λοιπόν αυτό που έπρεπε. Κρατήσαμε τη χώρα στο ευρώ. Δεν είμαστε εδώ για να νταντεύουμε τον πρωθυπουργό. Τώρα είναι μόνος του με την παρέα του και τους συνεταίρους του. Εμείς θα είμαστε η αντιπολίτευση. Των προτάσεων όμως, όχι των κραυγών», δηλώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα liberal.gr.

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης, εξηγεί γιατί αρνείται να «συμμαχήσει» με το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι το Ποτάμι είναι «η συμμαχία των δυνάμεων που θέλουν να συγκρουσθούν με τον κρατισμό, την αναξιοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις, τον αναχρονισμό. Το ΠΑΣΟΚ, αν εξαιρέσεις κάποια πρόσωπα, υπηρέτησε για δεκαετίες όλα αυτά που σήμερα μας κάνουν να ασφυκτιούμε. Η Ελλάδα δεν ανακάλυψε ξαφνικά τον κ. Τσίπρα. Η Ελλάδα κατρακύλησε στον κ. Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και γι' αυτή την κατρακύλα υπεύθυνο είναι το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ και η κυβερνητική ΝΔ», δηλώνει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

    Σχετικά με τον προπηλακισμό του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, ο Σταύρος Θεοδωράκης λέει: «Φασιστοειδή πάντα υπήρχαν, το θέμα είναι πόσο ελεύθερα νιώθουν για να δράσουν», ενώ στη συνέχεια αναρωτιέται: «Πώς είναι δυνατό να υποστηρίζει κάποιος στα σοβαρά ότι ο προπηλακισμός του Κουμουτσάκου έχει οποιαδήποτε σχέση με το αν η σφαγή των Ποντίων πριν από εκατό χρόνια ήταν γενοκτονία ή εθνοκάθαρση;» και καταλήγοντας τονίζει: «Δεν θα κάνουμε και φτηνή αντιπολίτευση. Δεν θα ακολουθήσουμε το εθνικιστικό παραλήρημα του κ. Μεϊμαράκη, του κ. Τζιτζικώστα και της κ. Γεννηματά. Προσπαθούν όλοι να ψαρέψουν από την αστείρευτη δεξαμενή του εθνικολαϊκισμού. Έλεος, η Ελλάδα είναι αλλού».

    Παράλληλα, απαντάει σε όσους υποστηρίζουν ότι το Ποτάμι είναι κυρίως ο Θεοδωράκης αναφέροντας ότι «το Ποτάμι είναι ίσως το πιο συμμετοχικό, ανοιχτό και τελικά δημοκρατικό κόμμα της χώρας. Και είναι σίγουρα το μόνο κόμμα που δεν διοικείται από μια νομενκλατούρα ή από μια παρέα. Δεν έχει δηλαδή μια ηγετική τάξη που να αποφασίζει στο όνομα των μελών αλλά χωρίς τα μέλη».

    Τέλος, καταλογίζει σοβαρές ευθύνες στον πρωθυπουργό για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα λέγοντας: «Θυμάστε τι έλεγαν οι υπουργοί του κ. Τσίπρα; "Οι μετανάστες λιάζονται" και ότι "τα νησιά πλουτίζουν". Είναι ανυπολόγιστες οι ευθύνες τους για τα όσα τραγικά συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο. Οι δουλέμποροι αποθρασύνθηκαν».

    [04] Π. Μοσκοβισί: Ο χρόνος πια μας πιέζει

    Την ανάγκη να υπάρξουν «στέρεες και συγκεκριμένες συμφωνίες τις επόμενες ημέρες σε όλα τα μεγάλα ανοικτά θέματα που τελούν υπό συζήτηση» επισημαίνει ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί. Σε συνέντευξή του στη «Real news», που όπως σημειώνει η εφημερίδα, την παραχώρησε την Παρασκευή, ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι «ο χρόνος πια μας πιέζει» και διατυπώνει την ελπίδα πως το Eurogroup της Δευτέρας «θα διευκολύνει να υπάρξει γρήγορα και άλλη πρόοδος στις συζητήσεις».

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει ακόμη ότι «η Ελλάδα δεν μεταρρυθμίζει την οικονομία της για να ευχαριστήσει τους δανειστές της. Το κάνει για να δημιουργήσει τις συνθήκες επιστροφής στην ανάπτυξη, ώστε οι επιχειρήσεις να αρχίσουν να επενδύουν και να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Το κάνει για να μπορεί να κοιτά μπροστά σε ένα σταθερό μέλλον ευημερίας στην ευρωζώνη».

    Ο Π. Μοσκοβισί εκτιμά ότι «η δυναμική μεταξύ της Ελλάδας, των "θεσμών" και των δανειστών παραμένει θετική. Ενώ νωρίτερα φέτος είχαμε καχυποψία, τώρα υπάρχει εμπιστοσύνη. Ενώ νωρίτερα φέτος είχαμε παντελή έλλειψη συνεννόησης, τώρα επικρατεί μια αμοιβαία επιθυμία να εργαστούμε από κοινού για να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά».Σε ερώτηση για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ υποστηρίζει ότι «η λύση στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι επίσης κλειδί για την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, την εξυγίανσή του και την επαναφορά της ροής πιστώσεων στην πραγματική οικονομία». Ως προς τη νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς «έχουμε έντονες συζητήσεις», αναφέρει «πάντα με στόχο να βρούμε μια στοχευμένη φόρμουλα που θα προστατεύει μόνο τις πλέον ευάλωτες ομάδες και θα αντιμετωπίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Είμαι βέβαιος» καταλήγει «ότι μια κοινά αποδεκτή και λειτουργική λύση μπορεί να βρεθεί».

    [05] Πρώτη συνάντηση βαλκανικών επιμελητηρίων, στη Φλώρινα

    «Καθένας μόνος του είμαστε μικροί. Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά, μέσω της συμμετοχής σε διακρατικά προγράμματα της ΕΕ, της σύστασης κοινών επιχειρήσεων και της γενικότερης δικτύωσης». Στη φράση αυτή θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν τα συμπεράσματα της 1ης Συνάντησης Βαλκανικών Επιμελητηρίων, που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα, παρουσία και του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνου Μίχαλου.

    Η πρώτη συνάντηση των βαλκανικών επιμελητηρίων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Φλώρινας.

    Στη διάρκεια των παρουσιάσεων έγιναν σαφείς οι αναπτυξιακές ανάγκες των επιχειρήσεων της ελληνικής πλευράς, που «παλεύουν» με την εξαετή ύφεση, ενώ αναδείχτηκαν και οι ταχύτητες με τις οποίες «τρέχουν» οι βαλκανικές κυβερνήσεις, σε ό,τι αφορά τη δημιουργία βιομηχανικών και τεχνολογικών ζωνών, αλλά και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων μέσω της χαμηλής φορολογίας.

    [06] Στη Eurobank Bulgaria (Postbank) περνάει το κατάστημα Βουλγαρίας της Alpha Bank

    Την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας αναφορικά με την εξαγορά των εργασιών του καταστήματος Βουλγαρίας της Alpha Bank από τη Eurobank Bulgaria AD (Postbank), ανακοίνωσαν ο δύο τράπεζες, σε συνέχεια της από 17 Ιουλίου 2015 υπογραφής των κύριων όρων της συναλλαγής.

    Η συναλλαγή περιλαμβάνει το σύνολο των δραστηριοτήτων του καταστήματος Βουλγαρίας της Alpha Bank, το οποίο κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2015 είχε συνολικό ενεργητικό 464 εκατ. ευρώ, καταθέσεις ύψους 261 εκατ. ευρώ, χορηγήσεις μετά προβλέψεων συνολικής αξίας ύψους 307 εκατ. ευρώ και δίκτυο 82 καταστημάτων.Η συναλλαγή εντάσσεται στα σχέδια αναδιάρθρωσης των δύο τραπεζικών ομίλων, όπως αυτά είχαν εγκριθεί το 2014 από την αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [07] Ρέγκλινγκ: Η ευρωζώνη, έτοιμη να συζητήσει εντός του 2015, ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

    Την ετοιμότητα της ευρωζώνης να συζητήσει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μάλιστα εντός του 2015, επιβεβαιώνει ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ.Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης» ο κ. Ρέγκλινγκ δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα ονομαστικού κουρέματος.

    Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μια σαφή εντολή τώρα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα μπορεί να ξαναξεκινήσει μια διαδικασία, η οποία είχε διακοπεί για σχεδόν ένα χρόνο. Η διακοπή αυτή ήταν πολύ δαπανηρή για την οικονομία και αυτό κάνει την τρέχουσα κατάσταση πολύ δύσκολη, γιατί η χώρα έπρεπε να ξεκινήσει από μια χαμηλότερη βάση. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι θα πρέπει να υπομείνουν και πάλι κάποια δύσκολα μέτρα», παρατηρεί. Εάν η Ελλάδα, επισημαίνει ο κ. Ρέγκλινγκ, υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις -όπως απέδειξε ότι είναι σε θέση να κάνει- η χώρα μπορεί να επιστρέψει σε θετική πορεία ανάπτυξης και ο πληθυσμός να αισθανθεί τα οφέλη.

    Ο κ. Ρέγκλινγκ δηλώνει ότι «το χρέος δεν αποτελεί απειλή για την Ελλάδα και ήδη προσφέρουμε μια τεράστια ελάφρυνσή του». Είναι στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους που έχει λάβει χώρα, λέει και προσθέτει: «Δεδομένου ότι η χρηματοδότησή μας στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη και εκτείνεται έως τρεις δεκαετίες, οι εξαιρετικά γενναιόδωροι όροι δανεισμού (γύρω στο 1% τα επιτόκια) οδηγούν σε εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό, άνω του 4,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο».

    [08] Έντεκα χιλιάδες Ρώσοι επέστρεψαν στη χώρα τους, από την Αίγυπτο

    Η Ρωσία έχει επαναπατρίσει 11.000 πολίτες της από την Αίγυπτο, κυρίως από τα θέρετρα Σαρμ ελ-Σέιχ και Χουργάντα στη Ερυθρά Θάλασσα, το τελευταίο 24ωρο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς. "Περισσότεροι Ρώσοι αναμένεται να επιστρέψουν σήμερα", δήλωσε ο αξιωματούχος.

    Περίπου 78.000 Ρώσοι έμειναν εγκλωβισμένοι στα αιγυπτιακά ξενοδοχεία μετά την απόφαση του Κρεμλίνου την Παρασκευή να απαγορεύσει στις ρωσικές αεροπορικές εταιρίες οποιαδήποτε πτήση προς οποιοδήποτε αιγυπτιακό αεροδρόμιο, μετά τη συντριβή του ρωσικού επιβατηγού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά στις 31 Οκτωβρίου.

    Ωστόσο η Μόσχα έστειλε χθες 44 αεροσκάφη για να αρχίσει η μεταφορά των ρώσων πολιτών από την Αίγυπτο. Σήμερα μόνο τέσσερα αεροπλάνα απογειώθηκαν το πρωί από το Σαρμ ελ-Σέιχ με προορισμό τη Ρωσία και η αίθουσα αναχωρήσεων ήταν σχεδόν άδεια, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

    [09] Τρεις Ισραηλινοί τραυματίστηκαν σε επίθεση, ο Παλαιστίνιος δράστης σκοτώθηκε

    Ένας Παλαιστίνιος έριξε σήμερα το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε πάνω σε μια ομάδα Ισραηλινών κοντά σε σημείο ελέγχου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τραυματίζοντας τρεις από αυτούς, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά μεθοριακών φρουρών, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

    Η επίθεση σημειώθηκε σε μια στάση όπου Ισραηλινοί συνηθίζουν να κάνουν ωτοστόπ κοντά σε ένα μεγάλο οδόφραγμα του στρατού νοτίως της Ναμπλούς. Ισραηλινοί μεθοριακοί φρουροί που βρίσκονταν κοντά άνοιξαν πυρ προς την πλευρά του δράστη της επίθεσης και τον σκότωσαν, πρόσθεσε η αστυνομία.Σύμφωνα με το δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο, δύο από τους ισραηλινούς τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

    [10] Χρ. Βερναρδάκης: Μικρές αυξήσεις στο 55% των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2016

    Μικρές αυξήσεις στο 55% των δημοσίων υπαλλήλων από 1η Ιανουαρίου 2016, σταδιακή απομείωση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς», συγχώνευση ειδικών μισθολογίων και δημιουργία εθνικού μητρώου προσοντούχων υπαλλήλων προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής.

    Όπως αναφέρει, με το νέο μισθολόγιο αποσυνδέεται η σχέση του μισθού με το βαθμολόγιο και πλέον η μισθολογική εξέλιξη θα συναρτάται με τις ωριμάνσεις, που θα είναι κάθε δύο χρόνια για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και ανά τριετία για τους υπόλοιπους. Αυτό συνεπάγεται μικρές αυξήσεις για περίπου 315.000 υπαλλήλους επί συνόλου 570.000.

    Για τους 90.000 υπαλλήλους που αμοίβονται με την «προσωπική διαφορά», ο κ. Βερναρδάκης σημειώνει ότι «δεν θα μειωθεί ο μισθός που παίρνουν, αλλά με την επανακατάταξη δεν θα πάρουν τις αυξήσεις από τις ωριμάνσεις, αντιθέτως θα μείνει σταθερός ο μισθός τους ώστε σε βάθος πενταετίας- εξαετίας να απομειωθεί η προσωπική διαφορά και όταν απομειωθεί θα ξαναρχίσουν να παίρνουν τις τριετίες, διετίες κανονικά».

    Στον σχεδιασμό του υπουργείου, όπως αναφέρει ο ίδιος, είναι η συγχώνευση ομοειδών μισθολογίων, κυρίως των πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών ώστε από 20 να μειωθούν στα 6- 7. Τέλος, στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση προβλέπεται η δημιουργία εθνικού μητρώου, όπου θα εγγράφονται όσοι προσοντούχοι δημόσιοι υπάλληλοι επιθυμούν, και από αυτό θα επιλέγονται οι διοικήσεις όλων των οργανισμών, των ανεξάρτητων Αρχών, εταιρειών του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.

    [11] Αποβιβάστηκαν 5.630 πρόσφυγες στον Πειραιά, το πρωί

    Συνολικά 5.630 πρόσφυγες έχουν αποβιβαστεί το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ αναμένονται άλλοι 1.834. Συγκεκριμένα, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετέφερε από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά, 2.496 άτομα, το πλοίο «Τέρα Τζετ», μετέφερε, επίσης από τη Μυτιλήνη, 1.739 και το πλοίο «Μπλου Σταρ Πάτμος», μετέφερε και αυτό από τη Μυτιλήνη 1.395.

    Αναμένεται να καταπλεύσει στο Λιμάνι του Πειραιά και το πλοίο «Αριάδνη» που μεταφέρει 1.834 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 1.219 επιβιβάστηκαν στη Μυτιλήνη και οι 615 στη Χίο.

    [12] Σ. Κουράκης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Σχεδόν 1 στα 3 παιδιά με ΔΕΠΥ εμφανίζει κατάθλιψη

    Το 30- 40% των παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) έχουν σοβαρές πιθανότητες να εμφανίσουν στοιχεία κατάθλιψης και να αναπτύξουν με τα χρόνια χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενώ στα αγόρια το φαινόμενο παρουσιάζεται 3- 4 φορές παραπάνω απ' ό,τι στα κορίτσια, δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ της Τάνιας Μαντουβάλου, ο ψυχολόγος, νευροψυχολόγος παίδων, διδάκτωρ παιδοψυχολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σήφης Κουράκης.

    Ο κ. Κουράκης επικαλείται έρευνες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ αλλά και του Αρχείου Γενικής Παιδοψυχιατρικής των ΗΠΑ, οι οποίες τεκμηριώνουν τη συσχέτιση ελλειμματικής προσοχής με στοιχεία κατάθλιψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Όπως εξηγεί μάλιστα, ο όρος κατάθλιψη δεν είναι δόκιμος για τα παιδιά και ως εκ τούτου τη χαρακτηρίζει δυσθυμία, δυσκολία στο συναίσθημα. «Τα παιδιά αυτά αργούν να διαγνωστούν, συνήθως στην ηλικία των 5-7 ετών διαγιγνώσκονται κι έτσι θεωρούνται επιθετικά, ενώ στην πραγματικότητα η ελλειμματική προσοχή τους δημιουργεί αυτόν τον αρνητισμό και αυτήν τη διάσπαση κι έτσι είναι απρόσεχτα, επιθετικά και αδυνατούν να συγκεντρωθούν για πολλή ώρα στις σχολικές εργασίες. Όμως αυτό εκλαμβάνεται από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς ως τεμπελιά, αποφυγή των εργασιών ή ένα είδος διαταραχής στη διαγωγή. Κι έτσι, η συμπεριφορά των γονέων ή των εκπαιδευτικών που παρερμηνεύουν τη στάση των παιδιών, προκαλεί στα παιδιά ματαιώσεις» αναφέρει ο κ. Κουράκης.

    [13] Μαραθώνιος Αθήνας: Θριαμβευτής ο Μερούσης για τρίτη διαδοχική χρονιά

    Ο Χριστόφορος Μερούσης για τρίτη συνεχή χρονιά και με επίδοση 2:21.22, αναδείχθηκε νικητής στον Μαραθώνιο ανδρών, που ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή πλέον των 43.000 δρομέων στην κλασσική διαδρομή Μαραθώνας-Αθήνα, απόστασης 42.195 μέτρων. Στην δεύτερη θέση -με το ένατο μετάλλιο του στην διοργάνωση- τερμάτισε ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος (2:27.03) και στην τρίτη ο Δημοσθένης Ευαγγελίδης (2:27.28). Τέταρτος έφθασε στο Παναθηναϊκό στάδιο, ο Γιώργος Καραβίδας που τερμάτισε σε 2:30.41, 5ος ο Νίκος Καλομοίρης (2:31.39) κι έκτος ο Κυριάκος Συμιριώτης (2:32.10).

    Στην κατηγορία των γυναικών, πρώτευσε η Μινόρι Χαγιακούρι από την Ιαπωνία με 2:52.42, ενώ ακολούθησαν οι Ουρανία Ρεμπούλη, Μάγδα Γαζέα και Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου.

    [14] Τρισδιάστατη απεικόνιση του ελληνιστικού- ρωμαϊκού θεάτρου της Νέας Πάφου

    Πέραν των δύο χιλιάδων φωτογραφιών ενώθηκαν ψηφιακά για να αποδώσουν υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατη απεικόνιση του ελληνιστικού- ρωμαϊκού θεάτρου της Νέας Πάφου, του αρχαιότερου της Κύπρου, και των περιοχών γύρω από τον λόφο της Φάμπρικα. Η αυστραλιανή ομάδα που ανασκάπτει τη θέση αυτή εδώ και δύο δεκαετίες, προχώρησε στην καταγραφή της περιοχής του θεάτρου με εναέρια φωτογράφιση και με τη χρήση προγραμμάτων φωτογραμμετρίας. Το θέατρο χρησιμοποιείτο ως χώρος παραστάσεων και άλλων θεαμάτων από το 300 πΧ μέχρι την τελική του καταστροφή από σεισμούς το 365 μΧ.

    Η αυστραλιανή ομάδα επιχειρεί να διερευνήσει τα γύρω κτίρια, μεταξύ των οποίων και ένα νυμφαίο του 2ου αι. μΧ. Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου παλαιότερες ανασκαφές της αυστραλιανής αποστολής στα νότια του θεάτρου είχαν αποκαλύψει έναν λιθόστρωτο ρωμαϊκό δρόμο, περίπου 8,40 μ. πλάτους, ο οποίος λειτουργούσε ως ο κύριος δρόμος πρόσβασης στο θέατρο και στο νυμφαίο. Η ομάδα υπολογίζει ότι ο δρόμος αυτός θα λειτουργούσε ως μια κεντρική οδική αρτηρία της αρχαίας πόλης, που θα οδηγούσε στη ΒΑ πύλη που παραμένει αδιερεύνητη.

    Η παρουσία του δρόμου αυτού επιβεβαιώνει ότι η αρχαία Νέα Πάφος είχε οικοδομηθεί βάσει του τυπικού Ιπποδάμειου ελληνιστικού πολεοδομικού συστήματος.

    [15] Β. Μεϊμαράκης: Εάν εκλεγώ Πρόεδρος της ΝΔ, δεν θα ψηφίσουμε ούτε ένα φορολογικό μέτρο

    Ολομέτωπη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε απόψε από τα Ιωάννινα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά την κεντρική προεκλογική του ομιλία στην Ήπειρο και τόνισε πως είναι μύθος ότι η Αριστερά έχει κοινωνική ευαισθησία.

    Ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε πως λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές, για πρώτη φορά υπάρχει αβεβαιότητα, αγωνία για τον Έλληνα πολίτη και αστάθεια, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική στα μέτωπα της Οικονομίας, της Υγείας, της Παιδείας και των εθνικών θεμάτων.

    Η κυβέρνηση, υποστήριξε, αθετεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, μπλοκάρει τις επενδύσεις, ενώ εστίασε τα βέλη του προσωπικά στον πρωθυπουργό και είπε πως «πήγε απροετοίμαστος, αδιάβαστος στη συνέντευξη με τον Κλίντον». Επισήμανε πως αντί να φέρει επενδύσεις, προέβαλε προσκόμματα, σε αντίθεση με τα θετικά βήματα, το μεγάλο κοινωνικό έργο και την προσφορά, που σημειώθηκαν την περίοδο της συγκυβέρνησης.

    Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το κράτος και η πολιτική πρέπει να στηρίζει τους αδύναμους, και με τη ΝΔ οι αδύναμοι είχαν τον γιατρό, το φάρμακο, δεν πλήρωναν 23% στην Παιδεία».

    [16] Σε εξέλιξη ο 33ος Μαραθώνιος Αθηνών

    Σύμφωνα με τον ΣΕΓΑΣ στην εκκίνηση όλων των δρόμων θα έχουμε 43.000 δρομείς.Οι αθλητές του Πανελληνίου Πρωταθλήματος αναμένεται να είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές, αφού ο ΣΕΓΑΣ δεν προσκάλεσε να τρέξουν ελίτ αθλητές.

    Εξάλλου, ξεκίνησαν από χθες Σάββατο οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενόψει του Μαραθωνίου. Πιο συγκεκριμένα η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στο ανοδικό ρεύμα από την Λεωφόρο Βουλιαγμένης μέχρι την Ερατοσθένουςπροκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο χώρο μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Σήμερα τα μέτρα της Τροχαίας ξεκίνησαν από τις 05.00 το πρωί. Τμηματικά και μέχρι τις 19.00 θα κλείσει το κομμάτι που περικλείεται από τις Λεωφόρους Αμαλίας-Πανεπιστημίου- Βασιλίσσης Σοφίας-Μεσογείων και Μαραθώνος

    Η εκκίνηση του ΚΜΑ δόθηκε στις 09:00 και οι δρομείς ακολουθούν την κλασική διαδρομή Λ. Μαραθώνος - Μαραθωνοδρόμων - Τύμβος Μαραθώνα - Μαραθωνοδρόμων - Λ.Μαραθώνος - Λ.Μεσογείων - Μιχαλακοπούλου - Φειδιππίδου - Λ.Β.Σοφίας - Ηρώδου Αττικού - Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Παράλληλα:

    Στις 07:45 έγινε η εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 5 χλμ. επί της Λεωφόρου Αμαλίας στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη.

    Στις 08:45 έγινε η εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 10 χλμ. επί της Λεωφόρου Αμαλίας στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη.

    Οι Δήμοι της Μαραθώνιας Διαδρομής διοργανώνουν μέχρι τις 10:30 αγώνες δρόμου παιδιών Δήμων «Εθνική Τράπεζα» της Αυθεντικής Μαραθώνιας Διαδρομής.

    09:05 Αγώνας Δρόμου Αθλητών Special Olympics Hellas 1200μ. με εκκίνηση επί της Λεωφόρου Βασιλ. Σοφίας στο ύψος της Βουλής και τερματισμό μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο

    10:40 Αγώνας δρόμου παιδιών 1200μ. «Εθνική Τράπεζα» με εκκίνηση επί της Λεωφόρου Βασιλ. Σοφίας στο ύψος της Βουλής και τερματισμό μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο

    16:00 Απογευματινός Αγώνας Δρόμου 5 χλμ. με εκκίνηση επί της Λεωφόρου Αμαλίας στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη και τερματισμό μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

    [17] Βουλευτικές εκλογές στην Κροατία

    Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν σήμερα στην Κροατία για τις βουλευτικές εκλογές όπου αναμετρώνται ο κυβερνών κεντροαριστερός συνασπισμός του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς και η συμμαχία του ηγέτη της συντηρητικής αντιπολίτευσης Τόμισλαβ Καραμάρκο.

    Περίπου 3,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 151 βουλευτές σε αυτή την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, που είναι ανεξάρτητη από το 1991 και η οποία έγινε το 2013 το τελευταίο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 20.00 ώρα Ελλάδας και τα πρώτα μερικά επίσημα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 8 November 2015 - 11:32:25 UTC