Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις του Γ. Πλακιωτάκη με τους πρώην πρωθυπουργούς και πρώην προέδρους της ΝΔ
  • [02] Ν. Τόσκας: Το «αυθαίρετο φιλτράρισμα» προσφύγων και μεταναστών αντίκειται στους κανόνες της ΕΕ
  • [03] Συνάντηση Πούτιν-Ολάντ: Στενή συνεργασία στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία
  • [04] Προφυλακίστηκαν δύο διευθυντικά στελέχη της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ
  • [05] Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους της Ν.Υόρκης για την παρέλαση της γιορτής των Ευχαριστιών
  • [06] Την έναρξη εθνικού διαλόγου για την Παιδεία ανακοίνωσε ο Ν. Φίλης
  • [07] Στο «μηδέν» και εναντίον της Καμπάλα ο ΠΑΟΚ
  • [08] Εβαλε... πλώρη για πρωτιά στην α΄ φάση ο Ολυμπιακός

  • [01] Συναντήσεις του Γ. Πλακιωτάκη με τους πρώην πρωθυπουργούς και πρώην προέδρους της ΝΔ

    Συνάντηση με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είχε ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Πλακιωτάκης.

    Μετά τη συνάντηση και μετά από ερώτηση δημοσιογράφων για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο κ. Πλακιωτάκης απάντησε ότι θα περιμένει την επίσημη πρόσκληση από την πλευρά του πρωθυπουργού και μετά θα τοποθετηθεί.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε συναντηθεί διαδοχικά με τον Αντώνη Σαμαρά και τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.

    «Είχα θεσμική υποχρέωση να έρθω να δω τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο Κ. Καραμανλή», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Πλακιωτάκης αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης.

    «Ενημέρωσα τους πρώην προέδρους για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβω ώστε να έχουμε επιτυχή έκβαση των εσωκομματικών εκλογών», δήλωσε επίσης ο κ. Πλακιωτάκης.

    [02] Ν. Τόσκας: Το «αυθαίρετο φιλτράρισμα» προσφύγων και μεταναστών αντίκειται στους κανόνες της ΕΕ

    Το «αυθαίρετο» φιλτράρισμα από ορισμένες χώρες των μεταναστών και των προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη αντίκειται «στις αρχές της ΕΕ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, αναφερόμενος κυρίως στην κατάσταση στα σύνορα με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Εδώ και μία εβδομάδα, εκατοντάδες μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων -υπήκοοι του Ιράν, της Σομαλίας, του Πακιστάν, του Μπανγκλαντές κ.ά.- είναι αποκλεισμένοι στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ, καθώς η κυβέρνηση στα Σκόπια επιτρέπει τη διέλευση μόνο σε υπηκόους της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

    Σήμερα περίπου 200 μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν διά της βίας στην πΓΔΜ, κόβοντας τα συρματοπλέγματα και πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών της πΓΔΜ.

    «Οι αυθαίρετες ενέργειες ορισμένων χωριών, η κατασκευή φρακτών οι οποίοι εμποδίζουν την κυκλοφορία αυτών των ανθρώπων, δεν συνάδει με τις αρχές της Ευρώπης», είπε ο κ. Τόσκας.

    «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους ανθρώπους που φθάνουν υπό δύσκολες συνθήκες διά θαλάσσης στα ελληνικά νησιά», σημείωσε ο ίδιος.

    Για τον κ. Τόσκα το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά, «επιλύνοντας τα προβλήματα στις χώρες (κοντά στις) εμπόλεμες ζώνες, που προκαλούν τη μεταναστευτική ροή».

    [03] Συνάντηση Πούτιν-Ολάντ: Στενή συνεργασία στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε έκκληση υπέρ της συγκρότησης ενός «ευρύτερου συνασπισμού» εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα.

    «Πρέπει μαζί να διευρύνουμε περαιτέρω αυτόν τον συνασπισμό με στόχο να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία προκειμένου το σύνολο των χωρών να ενεργήσουν εναντίον της τρομοκρατίας και εναντίον του Ντάες» σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε μια δήλωση που έκανε ενώπιον των δημοσιογράφων προτού ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στη Συρία.

    «Εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο συνασπισμός είναι απόλυτα απαραίτητος και σε αυτό ακριβώς το σημείο οι θέσεις μας συμπίπτουν» τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που υπογράμμισε επιπλέον την ανάγκη «να ενωθούν οι δυνάμεις στη μάχη εναντίον του κοινού εχθρού».

    «Είμαστε έτοιμοι για αυτήν τη συνεργασία» διαβεβαίωσε ο ίδιος κατά την έναρξη των συνομιλιών στο Κρεμλίνο με τον Γάλλο ομόλογό του.

    [04] Προφυλακίστηκαν δύο διευθυντικά στελέχη της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ

    Δύο διευθυντικά στελέχη της εφημερίδας Cumhuriyet, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή απόψε κατ' εντολή ποινικού δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης το οποίο τους κατηγορεί ότι δημοσίευσαν πληροφορίες σχετικά με παραδόσεις όπλων από το τουρκικό κράτος σε τζιχαντιστές στη Συρία, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

    Ο Τζαν Ντιουντάρ, αρχισυντάκτης της εφημερίδας, όπως και ο Ερντέμ Γκιουλ, ο επικεφαλής του γραφείου της Τζουμχουριέτ στην Άγκυρα, κατηγορούνται για «κατασκοπεία» και «αποκάλυψη κρατικών απορρήτων», διότι είχαν δημοσιεύσει τον Μάιο ένα άρθρο που αναφερόταν σε παραδόσεις όπλων από την υπηρεσία κατασκοπείας της Τουρκίας, τη MIT, σε αντάρτες στη Συρία.

    Τούρκοι στρατοχωροφύλακες είχαν σταματήσει μια φάλαγγα φορτηγών της MIT στη νότια Τουρκία τον Ιανουάριο του 2014. Η αποκάλυψη της μεταφοράς όπλων που είχαν κρυφτεί, σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ, κάτω από κιβώτια με φάρμακα, είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Τουρκία.

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνησή του υποστηρίζει τζιχαντιστικές οργανώσεις που μάχονται εναντίον του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ, υπέβαλε προσωπικά μήνυση εναντίον του Ντιουντάρ, 54 ετών, και διεμήνυσε δημόσια, σε τηλεοπτική του συνέντευξή, ότι ο δημοσιογράφος «δεν θα τη γλιτώσει έτσι». «Θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα», είπε προσθέσει ο Ερντογάν.

    [05] Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους της Ν.Υόρκης για την παρέλαση της γιορτής των Ευχαριστιών

    Εκατοντάδες χιλιάδες θεατές «κατέλαβαν» τα πεζοδρόμια του Μανχάταν προκειμένου να παρακολουθήσουν τις ορχήστρες, τα άρματα και τα τεράστια μπαλόνια που συμμετείχαν στην καθιερωμένη Παρέλαση για την Γιορτή των Ευχαριστιών, που πραγματοποιήθηκε χωρίς να καταγραφθεί απολύτως κανένα επεισόδιο, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, δύο εβδομάδες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι.

    Αξιωματούχοι των αρχών της Νέας Υόρκης ανέμεναν ότι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια θεατές επρόκειτο να κατακλύσουν τους δρόμους για να δουν από κοντά την ετήσια παρέλαση που κλείνει την 89η της επέτειο. Άλλωστε είχαν προτρέψει τους κατοίκους και τους επισκέπτες να συνεχίσουν κανονικά τα σχέδιά τους για τη γιορτή των Ευχαριστιών, καθώς επισήμαναν ότι δεν υπήρξαν αξιόπιστες απειλές εναντίον της δημοφιλέστερης πόλης των ΗΠΑ.

    Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έσπευσε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς χθες Τετάρτη επισημαίνοντας ότι είναι ασφαλές να ταξιδέψουν το εορταστικό τριήμερο.

    Αριθμός-ρεκόρ αστυνομικών πραγματοποίησε περιπολίες και οι αρχές γνωστοποίησαν ότι δεν σημειώθηκαν επεισόδια και δεν προχώρησαν σε συλλήψεις κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

    [06] Την έναρξη εθνικού διαλόγου για την Παιδεία ανακοίνωσε ο Ν. Φίλης

    Την άμεση έναρξη του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία ανακοίνωσε και επίσημα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη.

    Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Νίκος Φίλης, ο διάλογος θα διαρθρωθεί σε τρία επίπεδα, από ισάριθμες επιτροπές, οι οποίες θα επιφορτιστούν με την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Πρώτον, θα συγκροτηθεί η Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου, υπό την προεδρία του καθηγητή Αντώνη Λιάκου, με τη συμμετοχή και προσωπικοτήτων από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Δεύτερον, θα ανασυσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, με πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Θεοτοκά και τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων και εταίρων. Τρίτο βήμα διαλόγου θα αποτελέσει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία θα προεδρεύει ο καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου και στην οποία συμμετέχουν όλα τα κόμματα, με τη δυνατότητα υπόδειξης εμπειρογνωμόνων.

    Σε πρώτη φάση, όπως ανέφερε ο κ. Φίλης, μέχρι τις γιορτές θα έχουν εντοπιστεί και διατυπωθεί τα προβλήματα και οι προτεραιότητες. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συζήτηση σε ομάδες εργασίας, αλλά και δημόσιες εκδηλώσεις, ούτως ώστε «να βρεθούν οι αναγκαίες και ρεαλιστικές λύσεις». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός στη συμμετοχή στο διάλογο όχι μόνο των φορέων, αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο διάλογος θα αφορά το σύνολο της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από την προσχολική ηλικία και το δημοτικό και προχωρώντας στο γυμνάσιο, το λύκειο -και την αναβάθμιση και αυτονομία του- και, εν τέλει, τα πανεπιστήμια, καθώς και έναν νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια.

    [07] Στο «μηδέν» και εναντίον της Καμπάλα ο ΠΑΟΚ

    Για ένα ακόμα παιχνίδι, το τελευταίο εντός έδρας στην φετινή ευρωπαϊκή του διαδρομή, ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να σημειώσει γκολ άρα και νίκη, απέναντι στην Γκαμνπάλα του Αζερμπαϊτζάν και φυσικά έμεινε με τις ελάχιστες εντυπώσεις της προσπάθειας που κατέβαλαν οι παίκτες του στο χωρίς ενδιαφέρον παιχνίδι, δεδομένου πως το παιχνίδι της πρόκρισης είχε χαθεί για την ελληνική ομάδα και πριν την έναρξη του αγώνα, με τη νίκη της Κρασνοντάρ επί της Ντόρτμουντ.

    [08] Εβαλε... πλώρη για πρωτιά στην α΄ φάση ο Ολυμπιακός

    Πλεονέκτημα για την κατάληψη της πρώτης θέσης με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης απέκτησε απόψε ο Ολυμπιακός, νικώντας, 59-52, τη Λαμποράλ Κούτσα, στο ΣΕΦ, για την 7η αγωνιστική της Euroleague. Παρά τις πολλές απουσίες (Γιανγκ, Πρίντεζης, Λοτζέσκι και Μιλουτίνοφ) η άμυνα οδήγησε στην 6η νίκη τους «ερυθρόλευκους» που αν και ήταν ανώτεροι από το πρώτο δευτερόλεπτο, εφησύχασαν και επέτρεψαν στον Γιάννη Μπουρούση και τους συμπαίκτες του να μειώσουν στο καλάθι (49-47 και 51-49) στα μισά της τελευταίας περιόδου. Δύο τρίποντα, από Μάντζαρη και Αθηναίου, όμως «γκρέμισαν» τις ελπίδες για πρωτιά στη μοναδική ομάδα που κατάφερε να νικήσει τον Ολυμπιακό, μέχρι στιγμής, στη διοργάνωση. Ο Ολυμπιακός μοίρασε 15 ασίστ έναντι 6 των φιλοξενούμενων που υπέπεσαν σε... 23 λάθη, εξαιτίας της «ερυθρόλευκης» πίεσης. Στην αγωνιστική επιστροφή του, μετά τον τραυματισμό του, ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης, σημείωσε 10 πόντους και μοίρασε 3 ασίστ. Ωστόσο στο τελευταίο δεκάλεπτο αισθάνθηκε ενοχλήσεις στον δεξιό αστράγαλο και στο 35΄ αποχώρησε για τα αποδυτήρια.Νταμπλ νταμπλ σημείωσε ο Γιάννης Μπουρούσης (16 πόντους, 15 ριμπάουντ) στην πρώτη επιστροφή του στο ΣΕΦ, ως παίκτης της Λαμποράλ Κούτσα.

    Τα δεκάλεπτα: 12-6, 36-22, 46-39, 59-52


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 November 2015 - 23:32:18 UTC