Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Ξυδάκης: Η Ελλάδα φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορά της, αλλά δεν θα προβεί σε βίαιες απωθήσεις προσφύγων
  • [02] Αποστολή του προσχεδίου νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην ΟΚΕ από τον Γ. Κατρούγκαλο
  • [03] ΥΠΟΙΚ: Από πουθενά δεν προκύπτει ότι ζητά νέα μέτρα ο πρόεδρος του Eurogroup
  • [04] Την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση, υπογράμμισε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης
  • [05] Συναντήσεις του Ν. Παππά εν όψει της προκήρυξης του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών
  • [06] Τουλάχιστον δέκα νεκροί από σύγκρουση τρένων στη Γερμανία
  • [07] Συρία: Τρεις νεκροί και έξι τραυματίες σε βομβαρδισμό νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
  • [08] Δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων
  • [09] Η Γαλλία επέβαλε περιορισμούς στις αιμοδοσίες, λόγω του ιού Ζίκα
  • [10] Οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης στα σχολεία, από το υπουργείο Παιδείας
  • [11] Την πιθανότητα για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ και μετά από τραύμα στο κεφάλι, ερευνούν οι επιστήμονες
  • [12] Συρία: Τρεις νεκροί και έξι τραυματίες σε βομβαρδισμό νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
  • [13] H γερμανική BILD επαινεί τον αγώνα της ελληνικής ακτοφυλακής για την διάσωση προσφύγων

  • [01] Ν. Ξυδάκης: Η Ελλάδα φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορά της, αλλά δεν θα προβεί σε βίαιες απωθήσεις προσφύγων

    Την διαβεβαίωση πως η Ελλάδα φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορά της και με την βοήθεια του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex, αλλά δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει σε βίαιες απωθήσεις προσφύγων, κάτι που άλλωστε, όπως είπε, αντίκειται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, επανέλαβε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, κατά τις συνομιλίες που είχε το απόγευμα στην Μπρατισλάβα με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, τον οποίο ενημέρωσε για θέματα που αφορούν τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα, καθώς και τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων.

    Η Μπρατισλάβα, είναι ο δεύτερος σταθμός της τριήμερης περιοδείας ενημέρωσης για τις ελληνικές θέσεις, που πραγματοποιεί από χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στις τρεις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσφυγική κρίση, δηλαδή, Αυστρία, Σλοβακία και Ουγγαρία.

    Στις σημερινές συνομιλίες του με τον Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Ξυδάκης επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν απούσα για μια πενταετία, όσο εξελισσόταν η συριακή κρίση και είναι πλέον ώρα να αναλάβει άμεσα ειρηνευτικές πρωτοβουλίες.

    Από την πλευρά του ο Μίροσλαβ Λάιτσακ ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αναλαμβάνοντας την κατασκευή ενός hot spot ή με άλλο τρόπο που θα υποδειχθεί από την Ελλάδα, κάτι για το οποίο τον ευχαρίστησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

    Νωρίτερα σε γεύμα εργασίας, και στη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ τους, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην προσφυγική κρίση και στην επικείμενη Σλοβακική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε ενημερώσει τον Σλοβάκο υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ιβαν Κόρτσοκ, για τις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να διαχειριστεί το ιστορικών διαστάσεων, προσφυγικό φαινόμενο σε συνεργασία με την Frontex και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

    Όπως ανέφερε, η Ελλάδα επιταχύνει τις προσπάθειές της για να ολοκληρώσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις που θα συμβάλλουν στην ομαλή διαχείριση των προσφυγικών ροών, και αυτό γίνεται πλέον και με τη συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επισήμανε, όμως, πως πέρα από τα τεχνικά ζητήματα είναι απαραίτητο το προσφυγικό να τύχει κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης.

    [02] Αποστολή του προσχεδίου νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην ΟΚΕ από τον Γ. Κατρούγκαλο

    Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος απέστειλε το προσχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), προκειμένου να διατυπώσει γνώμη επ' αυτού.

    Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΟΚΕ Γ. Βερνίκο, η οποία συνοδεύει το προσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «? Ακριβώς επειδή η ΟΚΕ αποτελεί το συνταγματικά θεσμοθετημένο βήμα κοινωνικού διαλόγου, θέτουμε υπόψη σας, προκειμένου να διατυπώσετε γνώμη, το προσχέδιο του νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Βεβαίως, το εν λόγω προσχέδιο δεν είναι τελικό, εφόσον η οριστική του μορφή θα εξαρτηθεί τόσο από το διάλογο με την κοινωνία που ήδη διεξάγει η κυβέρνηση, όσο και από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

    Θεωρούμε, εντούτοις, τη συμβολή της ΟΚΕ και στο παρόν στάδιο ιδιαίτερα σημαντική, ώστε ο διάλογος αυτός να έχει νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και επιστημονικό χαρακτήρα. Για το σκοπό αυτό, θα θέσουμε υπόψη σας και όλες τις μεταγενέστερες βελτιωτικές προτάσεις προς συζήτηση που έχει ήδη απευθύνει το υπουργείο μας στους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς?».

    [03] ΥΠΟΙΚ: Από πουθενά δεν προκύπτει ότι ζητά νέα μέτρα ο πρόεδρος του Eurogroup

    O πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, στην επιστολή την οποία απηύθυνε προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο, πουθενά δεν ζητά επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με δημοσιεύματα που θέλουν τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ να ζητά νέα δημοσιονομικά μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση.

    Τα συγκεκριμένα μέτρα, όπως επανειλημμένως έχει διευκρινιστεί από τον υπουργό Οικονομικών, δεν αποτελούν κάποια νέα απαίτηση των θεσμών, διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών.

    Τουναντίον, όπως σημειώνεται:

    Αποτελούν υποχρέωση με βάση τη συμφωνία με τους εταίρους

    Συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016

    Είναι συνολικού ύψους 1% του ΑΕΠ

    Προγραμματίζονται να νομοθετηθούν το 2016

    Προγραμματίζονται να εφαρμοστούν τα έτη 2017 και 2018

    Αποτελούν μέρος της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

    Επιστολή Γ.Ντάισελμπλουμτου προς το ολλανδικό κοινοβούλιο

    Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, τονίζει σε ενημερωτική επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Σχετικά με το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα συζητήσει την πορεία της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. «Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο βαθμό που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης. Οι θεσμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μπορεί μια χρηματική δόση να διατεθεί προς εκταμίευση από την Ελλάδα», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

    [04] Την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση, υπογράμμισε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης

    Tην ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία της αξιολόγησης υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, λέγοντας ότι με αυτό συμφωνεί και η ελληνική πλευρά.

    Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι οι συζητήσεις των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές «πήγαν πολύ καλά», αλλά παραμένουν «διαφορές» στο ασφαλιστικό, στα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016 και των επόμενων ετών, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Σε γενικές γραμμές χαρακτήρισε τα θέματα της πρώτης αξιολόγησης «σύνθετα», όχι μόνο από τεχνικής απόψεως, αλλά «ακόμη περισσότερο από πολιτικής», σημειώνοντας ωστόσο πως «όλοι ελπίζουν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα». Σημείωσε, πάντως, ότι «η ποιότητα της συμφωνίας υπερέχει της ταχύτητας επίτευξής της».

    Όσον αφορά το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης υπενθύμισε ότι για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να καταστεί λειτουργικό , κάτι το οποίο είναι ουσιώδες για αρκετά κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

    [05] Συναντήσεις του Ν. Παππά εν όψει της προκήρυξης του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών

    Εν όψει της υλοποίησης των προβλέψεων του νέου νόμου για τα ΜΜΕ, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, συνέχισε τη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με τη διοίκηση της Digea.

    Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στη διάρκεια της συνάντησης, ο Νίκος Παππάς, "ενημέρωσε τους συνομιλητές του σχετικά με τη μελέτη της Σχολής της Φλωρεντίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου αναφορικά με τον αριθμό των αδειών και συζήτησαν διάφορα επιμέρους θέματα εφαρμογής του νόμου".

    Στην συνάντηση, έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Digea Στρατής Λιαρέλης, ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Κυμπουρόπουλος και ο γενικός διευθυντής του φορέα Γιώργος Γαμπρίτσος.

    Εξάλλου, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, συναντήθηκε και με τις διοικήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος (ΠΟΘΑ), της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Οπτικοακουστικού Τομέα (ΕΤΕΚΤ-ΟΤ), του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος (ΕΤΕ).

    [06] Τουλάχιστον δέκα νεκροί από σύγκρουση τρένων στη Γερμανία

    Στους δέκα ανέρχονται οι νεκροί και στους 81 οι τραυματίες από τη μετωπική σύγκρουση δύο τοπικών αμαξοστοιχιών στη Βαυαρία, στη νότια Γερμανία.

    Η τύχη ενός από τους επιβάτες αγνοείται ακόμη ενώ οι 18 από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, σε μια ώρα αιχμής, μεταξύ της λουτρόπολης Μπαντ Άιμπλινγκ και του Κόλμπερμοορ, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία. Τα ασθενοφόρα ήταν αδύνατον να φτάσουν στο σημείο, μέσα σε μια δασωμένη πλαγιά, με έναν απότομο λόφο στη μία πλευρά της γραμμής και έναν ποταμό από την άλλη, για αυτό κρίθηκε αναγκαίο να κινητοποιηθούν ελικόπτερα για να μεταφέρουν τους τραυματίες στα τοπικά νοσοκομεία.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι έρευνες, με τη βοήθεια βαρέων μηχανημάτων που σηκώνουν τα βαγόνια, θα διακοπούν τη νύχτα και θα ξαναρχίσουν τα ξημερώματα αύριο.

    Τα τρένα μετέφεραν περίπου 100 επιβάτες, κυρίως ανθρώπους που εκείνη την ώρα πήγαιναν στις δουλειές τους.

    Ο υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ είπε ότι τα τρένα και η σιδηροτροχιά ήταν εξοπλισμένα με ένα σύστημα αυτόματης πέδησης. Το σύστημα αυτό εισήχθη στη Γερμανία μετά τον θάνατο 10 ανθρώπων, το 2011, κοντά στο Μαγδεβούργο, όταν ένας μηχανοδηγός αγνόησε δύο κόκκινους σηματοδότες προκαλώντας ένα από τα σοβαρότερα δυστυχήματα των τελευταίων ετών.

    Το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Γερμανία έγινε το 1998, όταν 101 άνθρωποι σκοτώθηκαν κοντά στην πόλη Έσεντε.

    Ο Ντόμπριντ είπε ότι και τα δύο τρένα πιθανότατα κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε μια στροφή και οι μηχανοδηγοί τους μάλλον δεν είχαν οπτική επαφή μεταξύ τους.

    Η αστυνομία διεξάγει έρευνες, αλλά απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τα αίτια του δυστυχήματος.

    Τα δύο τρένα ανήκουν στην εταιρεία Meridian, θυγατρική της γαλλική εταιρεία Transdev. Υπεύθυνη για τις σιδηροτροχιές είναι η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn, η οποία ανακοίνωσε ότι το όριο ταχύτητας στο συγκεκριμένο σημείο ήταν τα 100 χιλιόμετρα και ότι το σύστημα ασφαλείας PZB 90, το οποίο σταματά τα τρένα για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις, είχε ελεγχθεί την περασμένη εβδομάδα.

    [07] Συρία: Τρεις νεκροί και έξι τραυματίες σε βομβαρδισμό νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν από αεροπορικό βομβαρδισμό σε ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στο Τάφας, στην επαρχία Ντεράα της νοτιοδυτικής Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση.

    Η επίθεση στο νοσοκομείο, "το τελευταίο ιατρικό κέντρο που πλήττεται από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη νότια Συρία" τους δύο τελευταίους μήνες, είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν εν μέρει οι υποδομές και να τεθούν εκτός λειτουργίας τρία ασθενοφόρα που χρησιμοποιούσε η οργάνωση.

    "Φοβούμενοι για τη ζωή τους, περισσότεροι από 20.000 κάτοικοι του Τάφας έχουν φύγει στην ύπαιθρο" ανέφεραν οι MSF.

    Από την έναρξη των συγκρούσεων στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011, έχουν καταστραφεί 177 νοσοκομεία και έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 700 γιατροί και νοσηλευτές.

    Η οργάνωση δεν διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της ποιας χώρας ήταν τα αεροπλάνα που βομβάρδισαν την περιοχή.

    Σύμφωνα με τον Ουμπάιντα αλ Μούφτι, τον πρόεδρο της Ένωσης Οργανώσεων Αρωγής και Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης (UOSSM), τα νοσοκομεία δεν είναι στο απυρόβλητο των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών. "Από την έναρξη των ρωσικών βομβαρδισμών, πριν από τέσσερις μήνες, έχουν καταστραφεί 29 νοσοκομεία και έχουν σκοτωθεί 20 μέλη του ιατρικού προσωπικού", είπε.

    [08] Δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων

    Ξεκινά αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση των διατάξεων του υπουργείου Υγείας που είχαν ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

    Τους βασικούς άξονες ρυθμίσεων του «παράλληλου προγράμματος» στην Υγεία, προσδιόρισε μιλώντας στο Ρ/Σ «στο Κόκκινο» , ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

    Με την ψήφιση του νομοσχεδίου καθιερώνεται η πλήρης δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων μόνον με τον ΑΜΚΑ.

    Ρυθμίζονται επίσης θέματα για την στελέχωση και άμεση λειτουργία 150 κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, για την στελέχωση των απομακρυσμένων και παραμεθόριων αγροτικών ιατρείων, κέντρων υγείας και νοσοκομείων με την καθιέρωση τόσο οικονομικών κινήτρων όσο και με εξασφάλιση ενισχυμένης μοριοδότησης ως προς την υπηρεσιακή ανέλιξη όσων γιατρών και υγειονομικών υπηρετήσουν σε αυτά . Επιπλέον λαμβάνονται μέτρα για την εξομοίωση των μισθών των υπηρετούντων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στον ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς του ΕΣΥ, λαμβάνονται μέτρα για την πρόσληψη προσωπικού με την προκήρυξη νέων θέσεων γιατρών και υγειονομικών και όπως είπε ο κ. Πολάκης, ήδη έχει ξεκινήσει η πρώτη δέσμη προσλήψεων, έχουν επιλεγεί οι πρώτοι και τοποθετούνται.

    Επίσης επιλύονται όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα για την άμεση έναρξη της λειτουργίας του νοσοκομείου Θήρας.

    [09] Η Γαλλία επέβαλε περιορισμούς στις αιμοδοσίες, λόγω του ιού Ζίκα

    Ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές στις οποίες έχει εκδηλωθεί ο ιός Ζίκα θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 28 ημέρες πριν δώσουν αίμα ώστε να αποφεύγεται οποιοσδήποτε κίνδυνος μετάδοσης, δήλωσε την Κυριακή η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Μαριζόλ Τουρέν.

    Ο Ζίκα, ο οποίος διαδίδεται με ταχύτητα στη βόρεια και τη νότια Αμερική, μεταδίδεται κυρίως με τσιμπήματα κουνουπιών.Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα η Βραζιλία ανακοίνωσε δύο κρούσματα μετάδοσης μέσω μεταγγίσεων αίματος από μολυσμένους δότες.

    [10] Οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης στα σχολεία, από το υπουργείο Παιδείας

    Οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης, απέστειλε στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

    Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο του υπουργείου συστήνεται τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να μένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

    [11] Την πιθανότητα για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ και μετά από τραύμα στο κεφάλι, ερευνούν οι επιστήμονες

    Η εμφάνιση άνοιας και Αλτσχάιμερ δεν είναι μόνο ζήτημα προχωρημένης ηλικίας, αλλά μπορεί να συμβεί -για άγνωστο λόγο- ακόμη και μετά από ένα σχετικά σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.'Ανθρωποι που έχουν τραυματισθεί στο κεφάλι (π.χ. σε τροχαίο), μπορεί -χωρίς να το γνωρίζουν- να έχουν αποκτήσει πρωτεϊνικές «πλάκες» παρόμοιες με αυτές που εμφανίζονται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ και μάλιστα στις ίδιες περίπου περιοχές, όπου κάνει τη ζημιά η νευροεκφυλιστική νόσος.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας Ντέηβιντ Σαρπ του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν τους εγκεφάλους εννέα ανθρώπων που είχαν υποστεί μέτριο έως σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι.Η μέση ηλικία των ατόμων ήταν 40 ετών και τα τραύματα είχαν συμβεί ένα έως 17 έτη πριν την μελέτη. Για λόγους σύγκρισης, οι επιστήμονες μελέτησαν επίσης τους εγκεφάλους εννέα ατόμων χωρίς προηγούμενο τραυματισμό και άλλων εννέα με Αλτσχάιμερ.

    [12] Συρία: Τρεις νεκροί και έξι τραυματίες σε βομβαρδισμό νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν από αεροπορικό βομβαρδισμό σε ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στο Τάφας, στην επαρχία Ντεράα της νοτιοδυτικής Συρίας, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

    Η επίθεση στο νοσοκομείο, "το τελευταίο ιατρικό κέντρο που πλήττεται από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη νότια Συρία" τους δύο τελευταίους μήνες, είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν εν μέρει οι υποδομές και να τεθούν εκτός λειτουργίας τρία ασθενοφόρα που χρησιμοποιούσε η οργάνωση.

    "Φοβούμενοι για τη ζωή τους, περισσότεροι από 20.000 κάτοικοι του Τάφας έχουν φύγει στην ύπαιθρο" ανέφεραν οι MSF.

    Από την έναρξη των συγκρούσεων στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011, έχουν καταστραφεί 177 νοσοκομεία και έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 700 γιατροί και νοσηλευτές.

    Η οργάνωση δεν διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της ποιας χώρας ήταν τα αεροπλάνα που βομβάρδισαν την περιοχή.

    Σύμφωνα με τον Ουμπάιντα αλ Μούφτι, τον πρόεδρο της Ένωσης Οργανώσεων Αρωγής και Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης (UOSSM), τα νοσοκομεία δεν είναι στο απυρόβλητο των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών. "Από την έναρξη των ρωσικών βομβαρδισμών, πριν από τέσσερις μήνες, έχουν καταστραφεί 29 νοσοκομεία και έχουν σκοτωθεί 20 μέλη του ιατρικού προσωπικού", είπε.

    [13] H γερμανική BILD επαινεί τον αγώνα της ελληνικής ακτοφυλακής για την διάσωση προσφύγων

    Τον αγώνα που δίνει η ελληνική ακτοφυλακή για να διασώσει πρόσφυγες στις ακτές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, περιγράφει με εκτενές ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα BILD, η οποία αναγνωρίζει ότι η προσπάθεια αυτή ξεπερνά τις διακηρύξεις των Ευρωπαίων πολιτικών. Ακολουθεί το πλήρες ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας:

    «Τα παιδιά φώναζαν κατά το ταξίδι επί ώρες»

    Την ώρα που η καγκελάριος Μέρκελ καθόταν στο αεροπλάνο με κατεύθυνση την Τουρκία, ξεκινούσαν ταυτόχρονα και πάλι χιλιάδες πρόσφυγες με φουσκωτές λέμβους για την Ευρώπη.

    Είχε προηγηθεί ολοήμερη θύελλα, άγρια θάλασσα, οι δουλέμποροι είχαν αφήσει τους πρόσφυγες να περιμένουν στις ακτές της Σμύρνης. Ακριβώς κατά την επίσκεψη της Μέρκελ ο καιρός όμως έγινε ξανά καλύτερος.

    «Καθόλου αέρας και ήλιος. Και παρ΄ όλ΄αυτά άκρως επικίνδυνο»

    Διότι: Οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν ξέρουν να κολυμπούν, άλλοι έχουν ψευτοσωσίβια. Και σε παγωμένες θερμοκρασίες ο χρόνος επιβίωσης στο νερό είναι μόνο μερικά λεπτά.

    Όταν ο 35χρονος καπετάνιος της ελληνικής ακτοφυλακής Αργύρης Φραγκούλης μπαίνει το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης με το σκάφος «080», αυτός και το πλήρωμά του έχουν ήδη περισυλλέξει εκατοντάδες (πρόσφυγες) . Ταξίδευε ολόκληρη τη νύχτα, χωρίς διάλειμμα, χωρίς ύπνο. «Θέλω να σώσω τους ανθρώπους, τίποτε άλλο», λέει ο Αργύρης. Η Ευρώπη, οι συζητήσεις για τους πρόσφυγες, όλα αυτά του είναι αδιάφορα. Πρόκειται για τις ζωές ανθρώπων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 February 2016 - 21:32:32 UTC