Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποιες είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης προς τους αγρότες
  • [02] Διοικητής ΙΚΑ: Στις 80.000 οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν το 2015
  • [03] Στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας του ΟΛΠ πάνω από 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες
  • [04] Ανοιχτά και σήμερα τα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής
  • [05] Μητέρα Π. Φύσσα: Εμάς μας σκότωσαν, αλλά κάθε μέρα μάς χώνουν και πιο βαθιά το μαχαίρι
  • [06] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο
  • [07] Πέθανε ο θρυλικός φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης
  • [08] «Το χαμένο Νόμπελ» και οι μικρότητες λογοτεχνών κατά Καζαντζάκη
  • [09] Ελληνικό έργο στο θέατρο Royal Court
  • [10] Στη «ζούγκλα» του Καλαί ο ηθοποιός Τζουντ Λο για να στηρίξει τους πρόσφυγες
  • [11] Σε διάλογο με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή προσβλέπει η κυβέρνηση
  • [12] Άνοιξαν τα Τέμπη
  • [13] Απόφαση για πορεία από την Πάτρα μέχρι την Αθήνα, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων κατά της ανεργίας

  • [01] Ποιες είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης προς τους αγρότες

    Η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, βελτιώσεις στο ασφαλιστικό με την παροχή περισσότερων επιλογών εισφορών, ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά και δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, οριοθετούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο των βελτιωτικών προτάσεων της κυβέρνησης προς τους αγρότες.

    Τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που εξετάστηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να ανακοινώσει στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με εκπροσώπους των αγροτών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Την ελπίδα ότι στην σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και ένα μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    Η κ.Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην συνάντηση».

    Σημειώνεται, πως ξεπεράστηκαν τελικώς οι επιφυλάξεις και οι αμφισβητήσεις και θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, καθώς και οι εκπρόσωποι άλλων 38 μπλόκων που συμπαρατάσσονται μαζί τους. Αυτά δήλωσαν προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα Τέμπη Παναγιώτης Καλογιάννης και από τις Μικροθήβες Χρήστος Μάντσιος, που θα συμμετάσχουν στο τραπέζι του διαλόγου.

    Διαβάστε επίσης:Άνοιξαν τα Τέμπη

    Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο

    [02] Διοικητής ΙΚΑ: Στις 80.000 οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν το 2015

    Στις 80.000 ανέρχονται οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν το 2015 ανέφερε ο διοικητής του ΙΚΑ Διονύσης Καλαματιανός, μιλώντας στο Μega, ενώ απέδωσε την καθυστέρηση στην απονομή τους στην αλλαγή της νομοθεσίας που έγινε πέρυσι.Αναφορικά με τις κατασχέσεις λόγω οφειλών προς το ΙΚΑ, ο κ. Καλαματιανός επισήμανε ότι δεν έχουν γίνει πλειστηριασμοί σπιτιών και στο στόχαστρο βρίσκονται μακροχρόνια μεγαλοοφειλέτες, που διαθέτουν, όπως είπε, χρήματα.

    Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) πλέον στέλνει ηλεκτρονικά κατασχετήρια στις τράπεζες, γεγονός, όπως τόνισε, που μείωσε τη γραφειοκρατία, το κόστος και απλοποίησε τη διαδικασία.Υπογράμμισε ότι τον Ιανουάριο του 2016, τα έσοδα του ΚΕΑΟ ανήλθαν σε 61 εκατ. ευρώ, ενώ στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015 είχαν εισπραχθεί 50 εκατ. ευρώ.Αναφερόμενος στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο διοικητής του ΙΚΑ ανέφερε πως έχουν ενταχθεί 133.000 οφειλέτες, από τους οποίους οι 74.000 εξακολουθούν να οφείλουν χρήματα.

    [03] Στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας του ΟΛΠ πάνω από 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες

    Στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας του ΟΛΠ έχουν μετακινηθεί πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες που έφθασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με τέσσερα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία.Ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων ξεπερνά τα 4.000 άτομα και σύμφωνα με πηγές από το λιμενικό σώμα, η αύξηση του αριθμού οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί απ αυτούς είχαν εγκλωβιστεί στα νησιά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν αλλά και του απαγορευτικού τού απόπλου.

    Σημειώνεται ότι τη διαχείριση της μετακίνησης των προσφύγων με πούλμαν από τον Πειραιά για διάφορους προορισμούς, την έχει η ελληνική αστυνομία.Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1771 άτομα από τη Μυτιλήνη και 729 από τη Χίο, το «Αριάδνη»με 968 από τη Μυτιλήνη και 590 από τη Χίο, ενώ το «Νήσος Μύκονος»με 209 άτομα από τη Μυτιλήνη και 74 από τη Χίο.Επίσης το «blue star 2»μετέφερε 9 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω, 282 από τη Ρόδο και 78 από τη Λέρο.

    Εντός της ημέρας αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό πλοίο «blue star patmos»μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Ηδη το πλοίο έχει παραλάβει από τη Μυτιλήνη 869 άτομα.

    [04] Ανοιχτά και σήμερα τα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής

    Ομαλά διεξάγεται από χθες το απόγευμα η κυκλοφορία των οχημάτων στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

    Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων, Γιάννης Τουρτούτας και Βασίλης Καστίδης, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει πρόθεση εκ μέρους των αγροτών για κλείσιμο των τελωνείων. Υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι παραμένουν με το βλέμμα «καρφωμένο» στις τρέχουσες εξελίξεις και έκαναν γνωστό ότι στο πλαίσιο γενικών συνελεύσεων που θα έχουν εντός της ημέρας θα καθορίσουν τη στάση τους για τις επόμενες μέρες.

    Υπενθυμίζεται ότι από τις 16 Φεβρουαρίου έως και χθες στις 16:00 τα τελωνεία Προμαχώνα και Εξοχής ήταν κλειστά, λόγω των αντιμπλόκων που είχαν στήσει επί βουλγαρικού εδάφους, αυτοκινητιστές της γειτονικής χώρας, παρότι οι Έλληνες αγρότες είχαν δώσει «ελευθέρας» στην κυκλοφορία.

    [05] Μητέρα Π. Φύσσα: Εμάς μας σκότωσαν, αλλά κάθε μέρα μάς χώνουν και πιο βαθιά το μαχαίρι

    «Ξέραμε ότι στους 30 μήνες θα βγει, αλλά δεν περιμέναμε με τίποτα ότι θα είχε τόσο πολύ καθυστερήσει το δικαστήριο» δήλωσε η μητέρα του Παύλου Φύσσα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για την επικείμενη αποφυλάκιση του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του γιού της Παύλου, Γιώργου Ρουπακιά.

    Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ζήτησε να υπάρξει αυστηρή αστυνομική φύλαξη του Ρουπακιά μετά την αποφυλάκισή του και να βρίσκεται σε κάθε δικάσιμο στο δικαστήριο. «Μην ακούσουμε ότι ο δολοφόνος έφυγε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    «Βλέπουμε το κτήνος αυτό, το οποίο δεν έχει δείξει καμία μετάνοια γι' αυτό που έχει κάνει, αντιθέτως μπαίνει μέσα και καμαρώνει, τους κατηγορούμενους τους περισσότερους να μην εμφανίζονται στο δικαστήριο, τους ίδιους τους δικηγόρους τους να είναι προκλητικοί» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Φύσσα και πρόσθεσε: «Έμάς μας σκότωσαν, αλλά κάθε μέρα μάς χώνουν και πιο βαθιά το μαχαίρι».

    Ζήτησε να προχωρήσει και να τελειώσει επιτέλους αυτή η δίκη και υποστήριξε ότι «γίνεται οτιδήποτε είναι δυνατόν, για να καθυστερήσουν» και για να εξευτελιστεί η υπόθεση.

    «Αυτή τη στιγμή δεν δικάζεται μόνο ο δολοφόνος του Παύλου, δικάζεται όλη η Χρυσή Αυγή» κατέληξε η κ. Φύσσα.

    [06] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο

    Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν και σήμερα οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, περιμένοντας νεότερα από το Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με το αίτημα της Νίκαιας (69 μπλόκα), για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό αύριο (Τρίτη).Στο πλαίσιο αυτό, το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή των οκτώ εξ αυτών, Δημήτρη Μόσχο το εξής:

    - Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία (24ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί) και Νίκης με την πΓΔΜ (12ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί). Τονίζεται ότι όταν δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο, οι επικεφαλής των μπλόκων δίνουν «ελευθέρας» για εκτόνωση της κατάστασης, αλλά κυρίως για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των αυτοκινητιστών.

    - Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.

    - Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-19:00).

    - Στο 'Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 9:00-18:00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 09:00 -18:00.

    - Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00, ενώ επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο αποτελεί και το μοναδικό από την Δυτική Μακεδονία που παραμένει στους κόλπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

    Σε τέταρτο 24ωρο αποκλεισμό προχωρούν και σήμερα οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Διαμάντω Κρητικού.

    Υπενθυμίζεται ότι δύναμη του συγκεκριμένου μπλόκου βρίσκεται στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, «προκειμένου να συμπαρασταθούμε στον αγώνα των συναδέλφων μας».

    [07] Πέθανε ο θρυλικός φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης

    Ο Γιάννης Κυριακίδης, Ο Φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης, ο άνθρωπος που ταύτισε επί 70 και πλέον χρόνια το όνομά του με την επαγγελματική ιδιότητα "έφυγε" σήμερα για το πρώτο στην ...92χρονη ζωή του μη επαγγελματικό ταξίδι.Ο άνθρωπος που απαθανάτιζε επί επτά δεκαετίες τη Ζωή, απαθανατίστηκε με το σημερινό θάνατό του στις μνήμες όλων μας.

    Η πόλη, με τον θάνατο του Γιάννη Κυριακίδη έχασε και τον τελευταίο ...μύθο της. Ο Κυριακίδης υπήρξε ο μοναδικός "μύθος" της Θεσσαλονίκης, που δεν πλάστηκε από τους Αθηναίους επήλυδες. Υπήρξε μύθος "αυτόνομος", αυτόχθων, αυτοδημιούργητος και διαχρονικός.

    Από τις 10 Μαΐου του 1924 που γεννήθηκε -στον "λασπότοπο" της Καλαμαριάς από πρόσφυγες πόντιους γονείς- μέχρι πρόσφατα, επέμενε (κι ας τον "χρύσωσαν" κάποτε για να κατέβει στην Αθήνα) να μένει και να κάνει "είδηση" τη Θεσσαλονίκη.

    Και δεν θα χρειάζεται πλέον ούτε την περίφημη σκάλα του, ούτε τις τρεις φωτογραφικές μηχανές περασμένες στο λαιμό του για να ...απαθανατίζει τους ανθρώπους από ψηλά...

    "Φωτογράφισα τη γέννηση και το θάνατο, φωτογράφισα τις ...φεγγαρόστρατες του Θερμαϊκού, φωτογράφισα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, όλους τους καλλιτέχνες, όλες τις επίσημες - ιστορικές διοργανώσεις της πόλης, γεγονότα εντυπωσιακά, λαμπερά και θλιβερά" θυμόταν, μέχρι πρόσφατα, σε κουβέντες με παλιούς του φίλους και νεώτερους δημοσιογράφους που πάντα ήθελε να συναντά.

    "Κυριακίδη, είσαι ο μοναδικός τύραννος που απέμεινε στη δημοκρατία» του ειχε φωνάξει "αγανακτισμένος" το Σεπτέμβριο του 1964 ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου που έφτασε στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίναι της προ 50ετίας και πλέον ΔΕΘ.

    "Κυριακίδη, είσαι ο τελευταίος δικτάτορας" επανέλαβε, το ίδιο ταλαιπωρημένος από τις "εντολές" του φωτορεπόρτερ, αλλά εμφανώς γοητευμένος από τους φακούς του, ο "εραστής" (και) της φωτογραφίας του Ανδρέα Παπανδρέου τού 1984.

    Φωτογράφισε τα πάντα. Και τη γέννηση και το θάνατο και τις φεγγαρόστρατες και τη Διεθνή Έκθεση και τον πρώτο τηλεοπτικό σταθμό της ΔΕΗ και τη μαύρη μπύρα και τον Άλκη Στέα και τα λουκάνικα Φρανκφούρτης και τη δεξίωση στο ρώσικο περίπτερο, όπου οι "κυρίες της Θεσσαλονίκης με τις γούνες γέμιζαν με χαβιάρι τις κομψές τσαντούλες τους..." και τους συνταγματάρχες και τους χουντικούς και τις διαδηλώσεις και τους σεισμούς και τις πλημμύρες και τα θέατρα και τις συναυλίες και...

    Τα θυμόταν όλα μέχρι και σήμερα που "έφυγε" για πάντα, μέχρι πριν από περίπου μια τριετία, που χρίστηκε από τους "επιγόνους" του φωτογράφους και δημοσιογράφους "επίμονος Θεσσαλονικεύς" και τιμήθηκε σε σχετική εκδήλωση από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης. Θυμόταν και ...απαθανάτιζε με τα λόγια του πια τα πάντα. Ενενήντα δύο χρόνια από τη γέννησή του, 78 χρόνια μετά το πρώτο "κλικ" στον αναβάτη του ιππικού ομίλου στο Καραμπουρνάκι με μια μηχανή "Kodak", που αγόρασε με τα κουπόνια της "Μακεδονίας", 76 χρόνια από το καμένο αεροπλάνο που φωτογράφισε στην πλατεία Αριστοτέλους, 54 χρόνια μετά την πρώτη μεταπολεμική Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    "Δεν με θυμούνται πια ούτε οι παλιοί μου φίλοι. Κάποιοι τυμβωρύχοι εμφανίζονται που και που να πάρουν τζάμπα φωτογραφίες, να παριστάνουν τους ειδικούς, να 'χουν ντοκουμέντα" έλεγε τα τελευταία χρόνια κι όλο δάκρυζε. Ήταν κι αυτά τα τελευταία χρόνια που του στέρησαν τους άμεσους φίλους, τους "σκηνοθέτες" και πρωταγωνιστές συνάμα των ιστορικών "χάπενινγκς" της δεκαετίας του ΄80.

    Δεν είχε εξάλλου "γούστο" η ζωή του πλέον. Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γουσίδης, ο καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου, ο επιχειρηματίας και παλαίμαχος αθλητής Ανέστης Πεταλίδης - οι "εντιμότατοι φίλοι" του, "έφυγαν" όλοι μαζί κάποια χρόνια πριν κι έστησαν ήδη της δική τους ...παρέα στα σύννεφα.

    Ο Γιάννης Κυριακίδης δεν άντεξε άλλο μόνος του. Η "αρκουδίτσα" έφυγε χθες και πάει να βρει τον ..."Ντούτσε", τον "χασάπη" και τον "πατριάρχη" για να συνεχίσουν.

    [08] «Το χαμένο Νόμπελ» και οι μικρότητες λογοτεχνών κατά Καζαντζάκη

    «Χάρη στις άοκνες προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας, των κυβερνήσεων και των φορέων της, ο Καζαντζάκης δεν πήρε το βραβείο Νόμπελ» καταλήγει ο Κώστας Αρκουδέας στο βιβλίο του «Το χαμένο Νόμπελ-μια αληθινή ιστορία», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

    Στις 567 σελίδες, εμπλουτισμένες με παραπομπές, παραθέματα και εξαντλητική βιβλιογραφία, ο μυθιστοριογράφος κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, εξιστορώντας τεκμηριωμένα τον επί έντεκα χρόνια αγώνα του μεγάλου συγγραφέα να αποσπάσει το κορυφαίο βραβείο. Και - από την άλλη πλευρά - τον καταχθόνιο συνασπισμό των αντίζηλων συγγραφέων του κατεστημένου της περιόδου 1946-1957, να τον διαβάλουν στην σουηδική επιτροπή με την κατηγορία του άθεου, του κομμουνιστή, του διαφθορέα της νεολαίας.

    [09] Ελληνικό έργο στο θέατρο Royal Court

    «Ποιες θάλασσες είναι ρηχές να τις διασχίσεις» διερωτάται ο συγγραφέας Ανδρέας Φλουράκης στο νέο του έργο «Τα πράγματα που παίρνεις μαζί» που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 9 Ιουνίου, στο Royal Court Theatre του Λονδίνου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ On the move.Έργα του Ανδρέα Φλουράκη έχουν παρουσιαστεί και στο παρελθόν στο Royal Court Theatre σε μορφή αναλογίου, αλλά είναι η πρώτη φορά που το θέατρο αναλαμβάνει την παραγωγή μιας κανονικής παράστασης ελληνικού έργου από το 1957 τότε που ο Μίνως Βολανάκης είχε παρουσιάσει εκεί τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη.

    Στο βρετανικό θέατρο, που φέτος συμπληρώνει εξήντα χρόνια παρουσίας, έχουν κάνει τις δικές τους «πρώτες», «Τα Οργισμένα Νιάτα» του Τζον Οσμπορν και το «Ρόκι Χόρορ Σόου» του Ρίτσαρντ Ομπράιαν, αλλά και τα περισσότερα από τα έργα της Σάρα Κέιν και της Κάριλ Τσόρτσιλ.

    [10] Στη «ζούγκλα» του Καλαί ο ηθοποιός Τζουντ Λο για να στηρίξει τους πρόσφυγες

    Ο διάσημος ηθοποιός Τζουντ Λο κι άλλοι Βρετανοί συνάδελφοί του επισκέφθηκαν σήμερα ένα πρόχειρο θέατρο που έχει στηθεί εντός της «Ζούγκλας» του Καλαί (βόρεια) και ανέγνωσαν ενώπιον περίπου 200 μεταναστών κείμενα που έχουν γράψει πρόσφυγες με στόχο την επαγρύπνηση της βρετανικής κοινής γνώμης σχετικά με την τύχη των ανηλίκων που παραμένουν χωρίς οικείους τους στον καταυλισμό προσφύγων της Γαλλίας.

    Η επιχείρηση αυτή αποτελεί συνέχεια της ανοικτής επιστολής που εστάλη πρόσφατα στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, την οποία υπογράφουν 100 σημαίνουσες προσωπικότητες της Βρετανίας μεταξύ αυτών οι ηθοποιοί Ίντρις Έλμπα και Μπένεντικτ Κάμπερμπατς. Σε αυτήν την επιστολή απευθύνεται έκκληση προς τον Βρετανό πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να μεταφερθούν σε βρετανικό έδαφος οι ανήλικοι που παραμείνουν εγκλωβισμένοι στο Καλαί και έχουν συγγενείς στη Βρετανία.

    Ο Τζουντ Λο έφθασε νωρίς το απόγευμα στην «Ζούγκλα» όπου 3.700 μετανάστες, σύμφωνα με τα στοιχεία των γαλλικών αρχών, ζουν σε επισφαλείς συνθήκες.

    [11] Σε διάλογο με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή προσβλέπει η κυβέρνηση

    Σε διάλογο με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή προσβλέπει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει το μεσημέριο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με εκπροσώπους των αγροτών.

    Σημειώνεται, πως ξεπεράστηκαν τελικώς οι επιφυλάξεις και οι αμφισβητήσεις και θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, καθώς και οι εκπρόσωποι άλλων 38 μπλόκων που συμπαρατάσσονται μαζί τους.Αυτά δήλωσαν προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα Τέμπη Παναγιώτης Καλογιάννης και από τις Μικροθήβες Χρήστος Μάντσιος, που θα συμμετάσχουν στο τραπέζι του διαλόγου.

    Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα,εξετάστηκαν βελτιωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών.Τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινώσει στους ίδιους τους αγρότες ο πρωθυπουργός στην σημερινή συνάντησή τους.

    Την ελπίδα ότι στην σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, εξέφρασεη κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.Η κ. Γεροβασίλη τόνισεότι ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και ένα μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    Η εκπρόσωπος υπογράμμισεότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους και πρόσθεσε:

    «Ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην συνάντηση».

    Διαβάστε επίσης: Σύσκεψη Νίκαιας: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη ζητούν οι αγρότες

    [12] Άνοιξαν τα Τέμπη

    Στην κυκλοφορία δόθηκε η κοιλάδα των Τεμπών καθώς οι αγρότες του εκεί μπλόκου, σε ένδειξη καλής θέλησης για την αναμενόμενη συνάντηση σήμερα το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό ΑλέξηΤσίπρα, αποφάσισαν να άρουν τον αποκλεισμό της.

    [13] Απόφαση για πορεία από την Πάτρα μέχρι την Αθήνα, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων κατά της ανεργίας

    Πορεία από την Πάτρα μέχρι την Αθήνα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για την διεκδίκηση μέτρων με σκοπό την προστασία ανέργων και των οικογενειών τους, αποφάσισε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Πατρέων έπειτα από σχετική εισήγηση του δημάρχου Κώστα Πελετίδη.

    Ειδικότερα, ο δήμαρχος απηύθυνε κάλεσμα προς την νεολαία, τον πατραϊκό λαό και τους φορείς για συστράτευση, και κινητοποίηση με πορεία έως το Σύνταγμα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Πελετίδης, «η διαδρομή των 220 χιλιομέτρων θα είναι διαδρομή αγώνα, θα καλέσουμε σε συμπαράσταση, σε από κοινού διεκδίκηση, τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια τους χώρας, και ιδιαίτερα τους δήμους από τα όρια των οποίων θα περνά η πορεία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 February 2016 - 9:32:50 UTC