Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξώδικο του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά προς τον ΔΟΛ
  • [02] Για αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει τη μεγάλη κρίση του προσφυγικού, έκανε λόγο ο Π. Κουρουμπλής
  • [03] Παραιτήθηκε ο Χ. Θεοχάρης, από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού
  • [04] Πώς σχολιάζουν στο Ποτάμι την παραίτηση του Χ. Θεοχάρη. Τι αναφέρει ο ίδιος στην επιστολή του
  • [05] Την εκτίμηση ότι οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός
  • [06] Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ
  • [07] Εξαγορά καταστήματος της Alpha Bank από θυγατρική της Eurobank στη Βουλγαρία
  • [08] Περί τους 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έτοιμοι να αναχωρήσουν από τα νησιά του Β. Αιγαίου
  • [09] Περίπου 1.300 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ
  • [10] Συμβολικός αποκλεισμός του κτιρίου της ΓΓΠΣ, από επιστημονικούς φορείς και ελεύθερους επαγγελματίες
  • [11] Μ. Φλέμινγκ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν είναι δίκαιο αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο προσφυγικό
  • [12] Γερμανία: Αρχίζει η εξέταση του αιτήματος να τεθεί εκτός νόμου το νεοναζιστικό NPD
  • [13] Συνάντηση Μπ. Ομπάμα με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς γερουσιαστές, για διορισμό ανώτατου δικαστή
  • [14] Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και έλεγχος των εξωτερικών συνόρων συζητήθηκαν τη Δευτέρα στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ
  • [15] 7,1 δις ευρώ ακριβότερες οι μεταφορές αν επιβληθούν εσωτερικοί έλεγχοι εντός Σένγκεν
  • [16] Θ. Δρίτσας: Δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μόνιμους καταυλισμούς
  • [17] O Αθανάσιος Θανόπουλος νέος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ
  • [18] «Στα 3.088 ευρώ το ανώτατο όριο για δύο και περισσότερες συντάξεις - Στα 2.304 για τη μια σύνταξη»

  • [01] Εξώδικο του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά προς τον ΔΟΛ

    Εξώδικο προς τον δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη απέστειλε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με αφορμή σειρά δημοσιευμάτων στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ».

    Τα δημοσιεύματα αυτά, αναφέρεται στο εξώδικο, «αποτελούν μέρος μιας αήθους επιθέσεως στο πρόσωπό μου η οποία συνεχίζεται εδώ και αρκετούς μήνες, συνιστά απόλυτη διαστρέβλωση της αλήθειας και πραγματικότητας, εν γνώσει του ψεύδους, ξεπερνά κάθε όριο ανοχής και αποσκοπεί στην προβολή της τιμής και της υπόληψής μου μέσω της αμφισβήτησης της ηθικής, πολιτικής και κοινωνικής αξίας του προσώπου μου. Η σκοπιμότητα είναι προφανής, αφού η παραπάνω δόλια, προσχεδιασμένη και ενορχηστρωμένη επίθεση κλιμακώθηκε παράλληλα με τις ενέργειές μου για την κάθαρση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε από την εταιρεία σας μέσω των ανωτέρω εφημερίδων αλλά και της ψηφιακής εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ Online», καθώς και ραδιοσταθμού του ομίλου σας, η δε σχετική ρητορική για την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών επαναλήφθηκε και στην εκπομπή «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» του τηλεοπτικού σταθμού «MEGA CHANNEL».

    «Επειδή το δημοσιογραφικό καθήκον για ενημέρωση του κοινού σε ζητήματα που ενδιαφέρουν τη δημόσια σφαίρα και το δικαίωμα άσκησης κριτικής προς τα δημόσια πρόσωπα δεν περιλαμβάνει το «δικαίωμα» προσβολής της τιμής και της υπόληψης ενός πολιτικού προσώπου με τη διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας, όπως έγινε με τα ανωτέρω συκοφαντικά δημοσιεύματα» υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στο εξώδικο και

    «Επειδή οι ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές που περιλαμβάνονται στα ανωτέρω δημοσιεύματα συνιστούν συμπεριφορά παράνομη, καταχρηστική και αντικείμενη στη δημοσιογραφική δεοντολογία, είχαν δε ως αποτέλεσμα να υποστώ σημαντική ηθική βλάβη σας καλώ α) να αποκαταστήσετε τη βαρύτατη σε βάρος μου προσβολή, β) να μου κοινοποιήσετε τα αντίστοιχα δημοσιεύματα αποκατάστασης.

    Σε αντίθετη περίπτωση, ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει στη εξώδικη πρόσκληση ότι θα προσφύγει στα αρμόδια Δικαστήρια και σε κάθε αρμόδια Αρχή, «για την αποκατάσταση της βαρύτατης προσβολής που υπέστην, με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματός μου».

    [02] Για αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει τη μεγάλη κρίση του προσφυγικού, έκανε λόγο ο Π. Κουρουμπλής

    «Το ΔΝΤ έχει μια λογική που είναι έξω από την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όλες αυτές οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν δεν απέδωσαν και σε αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει μια ισχυρή επιχειρηματολογία» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής αναφέροντας ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μιλώντας στο MEGA, εξέφρασε την άποψη ότι η λογική του ΔΝΤ μπορεί να ξεπεραστεί πολιτικά από τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ, ώστε «η Ελλάδα να βρει την Ιθάκη της, να αλλάξουμε σελίδα και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη».

    Για το προσφυγικό τόνισε ότι η «Ελλάδα καλείται να σηκώσει το βάρος ενός παγκόσμιου προβλήματος για το οποίο δεν έχει καμία ευθύνη» και άφησε αιχμές κατά των ευρωπαϊκών κρατών, σημειώνοντας: «δυστυχώς, η ΕΕ εκδηλώνει συνεχώς αδυναμίες και έλλειψη νηφαλιότητας, ψυχραιμίας και σχεδιασμού να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη κρίση».

    Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι φιλοδοξεί να φέρει νέα ήθη στην πολιτική ζωή και τόνισε ότι το "μπόνους" θα μειωθεί για το πρώτο κόμμα, γιατί, όπως είπε, «νοθεύει τη δημοκρατία».

    [03] Παραιτήθηκε ο Χ. Θεοχάρης, από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού

    Την παραίτησή του, από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού, υπέβαλε ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. Με απόφασή του, ο Σταύρος Θεοδωράκης όρισε ως νέο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο μαζί με τον Σπύρο Δανέλλη, τον βουλευτή Γιώργο Αμυρά.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θεοχάρης είχε ασκήσει κριτική για τον τρόπο λειτουργίας του Ποταμιού στο συνέδριο του κόμματος.

    Διαβάστε επίσης: Πώς σχολιάζουν στο Ποτάμι την παραίτηση του Χ. Θεοχάρη. Τι αναφέρει ο ίδιος στην επιστολή του

    [04] Πώς σχολιάζουν στο Ποτάμι την παραίτηση του Χ. Θεοχάρη. Τι αναφέρει ο ίδιος στην επιστολή του

    Αναμενόμενη εξέλιξη θεωρούν στο Ποτάμι την αντικατάσταση του Χάρη Θεοχάρη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, από την οποία παραιτήθηκε. «Ετσι κι αλλιώς, μετά το συνέδριο θα άλλαζαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι» σχολίασαν από τη Σεβαστουπόλεως, ανεξάρτητα από την επιλογή του βουλευτή του Ποταμιού.

    Πάντως, ο Χάρης Θεοχάρης απευθύνει την επιστολή παραίτησής του από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου προσωπικά στον Σταύρο Θεοδωράκη, τον οποίο συγχαίρει για την επανεκλογή του ως επικεφαλής του Ποταμιού και δηλώνει ότι στο συνέδριο εξέθεσε με καθαρότητα, ειλικρίνεια και εντιμότητα τις ενστάσεις του για τη στρατηγική αλλά και την πολιτική κατεύθυνση του κινήματος. «Ένιωσα το βάρος της ευθύνης το βράδυ του Σαββάτου, καθώς οι σύνεδροι επιδοκίμασαν τις θέσεις μου και πολλοί από αυτούς μοιράστηκαν μαζί μου τους προβληματισμούς τους. Δεν είδα, δυστυχώς, στο συνέδριο να παίρνονται αποφάσεις για την ουσιαστική αναγέννηση και επανίδρυση του Ποταμιού» υποστηρίζει και σημειώνει: «Με δεδομένες τις σημαντικές διαφοροποιήσεις μου, θεωρώ εντιμότερη στάση να παραιτηθώ από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ώστε να σου επιτρέψω να επιλέξεις κάποιον με απόψεις που απηχούν τις δικές σου θέσεις».

    Ο κ. Θεοχάρης εκφράζει την ελπίδα ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης, με την ανανεωμένη εντολή από το συνέδριο, θα πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να αλλάξει τη μοίρα του κινήματος πριν να είναι πολύ αργά. «Με την ελπίδα αυτή, αλλά και την πίστη για την αναγκαιότητα του Ποταμιού, παραμένω βουλευτής του» καταλήγει.

    [05] Την εκτίμηση ότι οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός

    Την εκτίμηση ότι οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου για τησυνέχιση της αξιολόγησης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας, στηδιάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε χθες στην εκπομπή «Ενικός»και στον Ν. Χατζηνικολάου.

    Συγκεκριμένα, ερωτηθείς πότε επιστρέφουν οι θεσμοί, ο πρωθυπουργός είπε αυτή την ώρα γίνεται προσπάθεια να πειστεί το ΔΝΤ να συμφωνήσει να κάνει μια στροφή στον ρεαλισμό. Εξέφρασε την εκτίμηση για επιστροφή στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και πρόσθεσε ότι το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της οικονομίας.

    «Δεν ήμουν από αυτούς επιθυμούσα διακαώς την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, έκανα όμως αυτή την υποχώρηση διότι έπρεπε να υπάρξει συμφωνία. Τώρα λοιπόν αυτό το οποίο πιστεύω αλλά πιστεύω και όλοι οι ευρωπαίοι συνειδητοποιούν, είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια επιστροφή στο ρεαλισμό από την πλευρά του Ταμείου για να προχωρήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι δεν συσχετίζει την αξιολόγηση με την προσφυγική κρίση ούτε και είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης να επικαλεστεί την προσφυγική κρίση για να βγει εκτός των πλαισίων της συμφωνίας.

    Σημείωσε όμως ότι η προσφυγική κρίση εκ των πραγμάτων, πρέπει να βάλει σε άλλο πλαίσιο τον τρόπο σκέψης στην Ευρώπη, «διότι αυτή τη στιγμή οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης συνειδητοποιούν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο». Επικαλέστηκε δε τις δηλώσεις του Φρ. Ολάντ ότι αν η Ευρώπη είχε ενδώσει στις πιέσεις κάποιων ανοήτων για το Grexit, η Ευρώπη σήμερα δεν θα είχε τη δυνατότητα να προφυλαχθεί. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε που είπε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει ταυτόχρονα δύο κρίσεις. «Τούτη την ώρα λοιπόν πρέπει οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης να συνειδητοποιήσουν τις μεγάλες απειλές. Και σε ό,τι αφορά το θέμα της διαφωνίας ανάμεσα στους θεσμούς θα πρέπει να ζητήσουν από το ΔΝΤ μια ξεκάθαρη τοποθέτηση: Ή συμφωνείς με το πρόγραμμα και μένεις, άρα έρχεσαι σε ρεαλιστικούς στόχους ή δεν συμφωνείς με το πρόγραμμα και θες να αποχωρήσεις, να μας το πεις ανοιχτά. Αυτή είναι η άποψη μου και την λέω ανοιχτά. Αυτή πιστεύω ότι πρέπει να είναι και η στάση της Ευρώπης, διότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή περιθώριο για νέες διαφωνίες», είπε ο πρωθυπουργός.

    «H παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει να κάνει με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, άλλωστε το γεγονός ότι δεν χρειαστήκαμε 25, όπως αρχικά είχε υπολογιστεί, αλλά μόλις 5,7 δισ. ευρώ, μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες και χωρίς την παρουσία του Ταμείου. Μόνο από τον ESM», εξήγησε ο πρωθυπουργός και παρατήρησε ότι η παρουσία του ταμείου έχει σχέση με τις πιέσεις που υπάρχουν και στο γερμανικό κοινοβούλιο για την αναγκαιότητα της παρουσίας του. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το ζήτημα τώρα είναι να υπάρξει επιτέλους μια συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς για να προχωρήσουμε», καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις μέσα στο πλαίσιο και το γράμμα της συμφωνίας.

    [06] Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ

    Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα επιδεινώθηκε τον Φεβρουάριο και "διόρθωσε" την αύξηση που είχε σημειώσει τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.Έτσι πλέον διαμορφώνεται στις 89 (από 91,6) μονάδες, καταγράφοντας επίδοση πολύ χαμηλότερη της αντίστοιχης περυσινής (98,8 μονάδες).

    Η πτώση του δείκτη είναι κυρίως αποτέλεσμα των αισθητά μειωμένων προσδοκιών στις Υπηρεσίες, αλλά και της επιδείνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία πλέον διαμορφώνεται στο δυσμενέστερο επίπεδό της από τον Σεπτέμβριο του 2013. Αντίθετα, σε Βιομηχανία, Λιανικό εμπόριο και Κατασκευές σημειώνεται μικρή βελτίωση. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι τριβές στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι φορολογικές επιβαρύνσεις, ενισχύουν την αβεβαιότητα και αναχαιτίζουν τις επενδυτικές πρωτοβουλίες.

    Ειδικά ως προς τους καταναλωτές, όπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ, "λογικά αρχίζει να αξιολογείται αρνητικά πλέον και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ως παράγοντας που επηρεάζει δυσμενώς και τις προσδοκίες για το οικονομικό περιβάλλον".

    [07] Εξαγορά καταστήματος της Alpha Bank από θυγατρική της Eurobank στη Βουλγαρία

    Την ολοκλήρωση της εξαγοράς του συνόλου των δραστηριοτήτων του Καταστήματος Βουλγαρίας της Alpha Bank από τη θυγατρική της Eurobank στη Βουλγαρία, Eurobank Bulgaria AD ("Postbank"), σε συνέχεια λήψεως των σχετικών εποπτικών εγκρίσεων ανακοίνωσαν σήμερα η Eurobank και η Alpha Bank.Με την εξαγορά των εργασιών του Καταστήματος Βουλγαρίας της Alpha Bank, η Postbank καθίσταται η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στη Βουλγαρία με βάση τις καταθέσεις και τις χορηγήσεις και προσβλέπει στην ισχυροποίηση της θέσεώς της στη βουλγαρική τραπεζική αγορά, καθώς και στη διεύρυνση της πελατειακής της βάσεως στους τομείς λιανικής τραπεζικής και τραπεζικής επιχειρήσεων.

    Από την 1 Μαρτίου 2016 οι πελάτες που προέρχονται από το Κατάστημα Βουλγαρίας της Alpha Bank θα εξακολουθούν να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες από το ίδιο δίκτυο εξυπηρετήσεως, ενώ στο προσεχές μέλλον και μετά την ολοκλήρωση της λειτουργικής ενοποιήσεως θα αποκτήσουν τη δυνατότητα χρήσεως του ευρύτερου δικτύου της Postbank.

    [08] Περί τους 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έτοιμοι να αναχωρήσουν από τα νησιά του Β. Αιγαίου

    Περίπου 6.000 πιστοποιημένοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα, συνολικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ενώ διαπιστώνεται ότι οι ροές είναι μειωμένες, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

    Τους 4.000 αγγίζει ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο, αν και έχει πιστοποιηθεί. Μετά και την αναχώρηση χθες το βράδυ με το πλοίο της γραμμής 496 ατόμων, απέμειναν 3297 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν πιστοποιηθεί και μπορούν να αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν περίπου 600 άτομα που περιμένουν να πιστοποιηθούν σήμερα. Συνολικά δηλαδή ο αριθμός των προσφύγων που μέχρι το μεσημέρι θα βρίσκεται σε καταυλισμούς στο hot spot της Μόριας και στον Καρά Τεπέ και μπορεί να αναχωρήσει για τον Πειραιά, εφόσον τους επιτραπεί, φτάνει τους 3.900. Χθες με το πλοίο της γραμμής αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη 496 άτομα ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τη Χίο έφτασε τους 126.

    Στη Χίο μέχρι σήμερα το πρωί ταυτοποιήθηκαν 882 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται 1281 άτομα που διαμένουν στους καταυλισμούς του hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

    Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 71 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί βρίσκονται 658 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

    Σημειώνεται ότι τα ναυλωμένα από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοία, το «Ελευθέριες Βενιζέλος» και το «Τέρα Τζετ», παραμένουν δεμένα στα λιμάνια της Μυτιλήνης και της Χίου αντίστοιχα, ενώ το «Πάτμος» αναχώρησε από τη Σάμο για Πειραιά άδειο και χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθεί για οιονδήποτε λόγο.

    Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου παραμένει διαχειρίσιμη.

    [09] Περίπου 1.300 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ

    Περίπου 1.300 άτομα, σύμφωνα με εκτίμηση του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά, φιλοξενούνται στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, καθώς πολλοί από τους μετανάστες αναχώρησαν ή μεταφέρθηκαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην ευρύτερη περιφέρεια.Στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά βρίσκονται πλέον σε 24ωρη βάση ιατρικό προσωπικό από το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να παράσχουν οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα στους πρόσφυγες.

    Ιατρική υποστήριξη παρέχουν επίσης οι "Γιατροί χωρίς Σύνορα" που διαθέτουν και μεταφραστές, αλλά και το "Χαμόγελο του Παιδιού" που έχει διαθέσει εκτός από ιατρικό προσωπικό και αυτοκινούμενη ιατρική μονάδα. Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται και πολλοί εθελοντές φοιτητές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

    Το πρωί έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά μέλη του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να μοιράσουν τρόφιμα τρόφιμα και νερό στους μετανάστες και πρόσφυγες, που βρίσκονται ήδη στους επιβατικούς σταθμούς αλλά και αυτούς που αναμένεται να φθάσουν το μεσημέρι με δύο πλοία και ανέρχονται περίπου σε 1046 άτομα.

    Μέλη της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όσοι πολίτες θέλουν να βοηθήσουν με τρόφιμα ή νερό να τα παραδίδουν στους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων στην πύλη Ε-1, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται να τα διανέμουν οι ίδιοι και ασυντόνιστα.

    Σημείωναν δε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη για πάνες, κουτιά γάλακτος, φρούτα, μπουκάλια με νερό και μπισκότα.

    [10] Συμβολικός αποκλεισμός του κτιρίου της ΓΓΠΣ, από επιστημονικούς φορείς και ελεύθερους επαγγελματίες

    Συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων πραγματοποιούν επιστημονικοί φορείς και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι αντιδρούν στο σχέδιο για το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση.Όπως υποστηρίζουν, εάν εφαρμοστεί το νέο ασφαλιστικό ο κλάδος θα οδηγηθεί σε αφανισμό, ενώ τονίζουν ότι για να επανέλθουν στον διάλογο με την κυβέρνηση πρέπει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να μπουν νέες βάσεις. Χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο εκτρωματικό, με δημοσιονομικό χαρακτήρα που οδηγεί σε διάλυση την κοινωνική ασφάλιση.

    Η σημερινή κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς αντιδράσεων με συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΓΣΕΕ στις 9 Μαρτίου, ενώ σχεδιάζεται αποκλεισμός στις κατά τόπους εφορίες την ημέρα έναρξης υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

    [11] Μ. Φλέμινγκ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν είναι δίκαιο αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο προσφυγικό

    Δεν είναι δίκαιο αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τονίζει, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις εξελίξεις στο προσφυγικό, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Μελίσα Φλέμινγκ, ενώ για τους νέους περιορισμούς που επέβαλαν ορισμένες χώρες σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές, επισημαίνει ότι "είναι πολύ απομονωτικοί και δεν συνάδουν με το πνεύμα της ενότητας και των ευρωπαϊκών αξιών".

    "Αυτό δεν είναι δίκαιο για την Ελλάδα. Δεν είναι ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να είναι πρόβλημα μόνο μιας χώρας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης. Αυτό είναι ένα πρόβλημα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να το αντιμετωπίσει και να επιδείξει αλληλεγγύη προς όλους αυτούς που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος" λέει χαρακτηριστικά η κ. Φλέμινγκ.

    Διαβεβαιώνει δε, πως η UNHCR "κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και θα κάνει περισσότερα" αλλά παραδέχεται πως "είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση".

    "Εμείς, ως Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες 'ανεβάζουμε ρυθμούς'. Ο Ύπατος Αρμοστής συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, έχουμε πέντε γραφεία στην Ελλάδα, πολύ προσωπικό και παρέχουμε κάθε είδους λειτουργική βοήθεια- εξοπλισμό, τέντες, εξειδίκευση" σημειώνει.

    Η εκπρόσωπος της UNHCR επισημαίνει πως "κάθε μέρα η κατάσταση αλλάζει", ενώ για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λέει πως "το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι όλοι αυτοί οι περιορισμοί απλώς σπρώχνουν το πρόβλημα κάπου αλλού". Εκφράζει δε την ελπίδα πως "πρόκειται για προσωρινά μόνο μέτρα και ότι αυτό θα αλλάξει".

    "Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε προτείνει πάρα πολλές λύσεις προκειμένου να απαλλαχθεί η Ελλάδα από μέρος του βάρους αυτού. Όπως υπάρχουν και κάποιες ευρωπαϊκές προτάσεις, αλλά τώρα κάποια λίγα κράτη αποφάσισαν να ενεργήσουν μονομερώς και δεν ήταν διατεθειμένα να περιμένουν τις εποικοδομητικές προτάσεις που, ναι, θα έπαιρναν λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά είχαν νόημα" υπογραμμίζει.

    Η κ. Φλέμινγκ παραδέχεται για ακόμη μια φορά πως "βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο" με 60.000.000 εκτοπισμένους λόγω διενέξεων ή διώξεων να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο, αλλά δυστυχώς, όπως λέει, "οι πόρτες κλείνουν και οι άνθρωποι δεν βρίσκουν πού να πάνε, όπως βλέπουμε τώρα με τόσο δραματικό τρόπο, στην Ελλάδα".

    [12] Γερμανία: Αρχίζει η εξέταση του αιτήματος να τεθεί εκτός νόμου το νεοναζιστικό NPD

    Αρχίζει σήμερα στο ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο η εξέταση του αιτήματος να τεθεί εκτός νόμου το νεοναζιστικό κόμμα NPD, μια διαδικασία όμως που κατά πολλούς δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της δράσης της άκρας δεξιάς στη Γερμανία.Το δικαστήριο, που εδρεύει στην Καρλσρούη, στη νοτιοδυτική Γερμανία, προβλέπεται ότι θα συνεδριάσει για τουλάχιστον τρεις ημέρες, έως και την Πέμπτη, προκειμένου να εξετάσει το αίτημα, το οποίο είχε υποβληθεί τον Δεκέμβριο του 2013 από τη Μπούντεσρατ, την άνω Βουλή, στην οποία εκπροσωπούνται τα 16 ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια. Δεν αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του πριν περάσουν αρκετοί μήνες.

    Στο μακροσκελές υπόμνημά της, η Μπούντεσρατ τονίζει ότι το NPD επιδιώκει «την αποσταθεροποίηση» και την «υποβάθμιση» της «φιλελεύθερης και συνταγματικής τάξης» στη Γερμανία, με «επιθετικές» μεθόδους αλλά και «διαμέσου των πολιτικών του δραστηριοτήτων». Προσθέτει ότι το κόμμα αυτό «αντιβαίνει στο Σύνταγμα» της χώρας.

    Μόνο δύο κόμματα έχουν τεθεί εκτός νόμου στη Γερμανία μετά το 1945: Ένα διάδοχο μόρφωμα του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος, το SRP, εν έτει 1952, και κατόπιν το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPD), τέσσερα χρόνια αργότερα.

    [13] Συνάντηση Μπ. Ομπάμα με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς γερουσιαστές, για διορισμό ανώτατου δικαστή

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα ασκήσει πιέσεις σήμερα στη Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, προκειμένου να καλυφθεί η θέση του ανώτατου δικαστή, η οποία «χήρεψε» μετά τον θάνατο του Τζάστις Αντονίν Σκαλία. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται αρνητικοί έναντι της πρωτοβουλίας του Αμερικανού Προέδρου.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα θα έχει συνάντηση σήμερα στον Λευκό Οίκο, με τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, αλλά και το Ρεπουμπλικάνο Τσακ Γκράσλεϊ που ηγείται της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων στη Γερουσία. Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν στην πρωτοβουλία του Ομπάμα για την επιλογή ανώτατου δικαστή, καθώς οι ΗΠΑ διανύουν προεκλογική χρονιά, εν όψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

    Η οποιαδήποτε επιλογή του Ομπάμα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, η οποία τελεί υπό ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, με τους Μακόνελ και Γκράσλεϊ να υποστηρίζουν ότι η θέση του ανώτατου δικαστή πρέπει να μείνει κενή μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, οπότε και θ' αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ο επόμενος πρόεδρος.

    [14] Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και έλεγχος των εξωτερικών συνόρων συζητήθηκαν τη Δευτέρα στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ

    Προτάσεις, προκειμένου να μεταβληθεί η υπηρεσία συνοριοφυλακής της ΕΕ FRONTEX σε κοινή, ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, η οποία σε έκτακτες περιπτώσεις θα μπορούσε να αναπτυχθεί ακόμη και χωρίς την έγκριση της ενδιαφερόμενης χώρας, παρουσιάστηκαντη Δευτέρα το βράδυαπό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ολλανδική προεδρία, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ.

    Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν επίσης το ζήτημα των συστηματικών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα και προτάσεις για τα ευρωπαϊκά ταξιδιωτικά έγγραφα.

    [15] 7,1 δις ευρώ ακριβότερες οι μεταφορές αν επιβληθούν εσωτερικοί έλεγχοι εντός Σένγκεν

    Οι οικονομικές συνέπειες της επαναφοράς των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν, μόνον στον τομέα των μεταφορών,εκτιμώνταισε 7,1 δις ευρώ ετησίως, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, του οικονομικού κόστους για τους επιβάτες λόγω χρόνου αναμονής και του διοικητικού φόρτου για τις δημόσιες διοικήσεις.

    Πρόκειται για ενδεικτική εκτίμηση της Επιτροπής, που αναφέρει στην απάντησή του ο Έλληνας Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, ερωτηθείς από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Ε. Βόζενμπεργκ.

    Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση σε όλα τα κράτη μέλη, για το κατά πόσο η προσωρινή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων των προσώπων είναι αναγκαία και αναλογική, όπως προβλέπεται ρητά στον κώδικα συνόρων Σένγκεν.

    [16] Θ. Δρίτσας: Δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μόνιμους καταυλισμούς

    Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί και για το χειρότερο σενάριο, τόνισε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. Μιλώντας στο MEGA ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μόνιμους και πολυπληθείς καταυλισμούς, γιατί όπως είπε «είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί κανείς χώρους με 10.000 άτομα» και επισήμανε ότι τα κέντρα καταγραφής έχουν ένα χαρακτήρα μεταβατικό και προαναχωρησιακό. Πρόσθεσε ότι το κράτος μπορεί να σχεδιάσει χώρους μόνιμης εγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών, αλλά «δεν πρέπει να κάνουμε εμείς κάτι τέτοιο τώρα». Εκτίμησε δε, πως το γεγονός ότι οι πρόσφυγες δεν επιθυμούν να μείνουν εδώ, αποτελεί μια ασφαλιστική δικλείδα και σημπλήρωσε: «αν γίνει με τις ευρωπαϊκές χώρες μια δίκαιη κατανομή, τότε και σε εμάς θα πρέπει να επιλεγεί ένας αριθμός που θα παραμείνει».

    Μπορεί γι' αυτόν τον μήνα να έχουμε πιεστικότερο πρόβλημα για την Ελλάδα, σημασία έχει για τη δύσκολη περίοδο να υπάρξει οργάνωση ώστε οι συνέπειες να είναι μικρότερες, είπε ο κ. Δρίτσας, ενώ εκτίμησε ότι «δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μείωση των ροών».

    Τέλος, ο κ. Δρίτσας ανέφερε πως η Ελλάδα ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο για τις ήδη υπάρχουσες προσφυγικές ροές, όσο και για τους ανθρώπους που τελικά θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

    [17] O Αθανάσιος Θανόπουλος νέος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ

    Ο Αθανάσιος Κων. Θανόπουλος ανέλαβε, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, τα καθήκοντα του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικης Στατιστικής Αρχής, ο Αθανάσιος Θανόπουλος προτάθηκε ομόφωνα για τη θέση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ από διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

    Ο Αθανάσιος Κ. Θανόπουλος γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά του Πανεπιστημίου του Pittsburgh (ΗΠΑ), μεταπτυχιακών τίτλων (DEA και DEEQA) στη Μαθηματική Οικονομική και Οικονομετρία του Πανεπιστημίου της Τουλούζης (Γαλλία) και πτυχίου Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Θανόπουλος ασχολήθηκε με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως στατιστική διακυβέρνηση, ποιότητα των επίσημων στατιστικών, σχεδιασμός μοντέλων ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης τραπεζών, κοινωνική ασφάλιση/σχεδιασμός συνταξιοδοτικών συστημάτων και σχεδιασμός βέλτιστων μοντέλων αποζημίωσης για φαρμακευτικά προϊόντα.

    Συμμετείχε για πολλά έτη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και ως εθνικός εμπειρογνώμονας σε συναφείς Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Υποεπιτροπής της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής για τις Στατιστικές (EFC Subcommittee on Statistics) και της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου για τις Στατιστικές.

    [18] «Στα 3.088 ευρώ το ανώτατο όριο για δύο και περισσότερες συντάξεις - Στα 2.304 για τη μια σύνταξη»

    Με το νέο ασφαλιστικό νόμο, το ανώτατο όριο εισοδήματος από συντάξεις για όσους λαμβάνουν περισσότερες από μία σύνταξη θα είναι 3.088 ευρώ μικτά για το σύνολο των συντάξεων, από 3.680 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ το ανώτατο όριο για τη μία σύνταξη, θα είναι στα 2.304 ευρώ από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος.

    Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης θα ανώτατα όρια θα ισχύσουν, τουλάχιστον για το στάδιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή έως το 2018.

    Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη σχετικά με δικαίωμα που έχουν παλαιότεροιβουλευτέςκαι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, να εισπράττουν δύο και τρειςσυντάξεις, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι στόχος της κυβέρνησης, είναι να διασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η ισότητα στην κατανομή των βαρών και θα τεθούν δίκαιοι κανόνες και για τους βουλευτές και τους αιρετούς.

    "Μέριμνα της κυβέρνησης είναι να μη μειωθούν οι συντάξεις", είπε ο υφυπουργός Εργασίας, και τόνισε ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν τόσο υψηλές συντάξεις δεν υπερβαίνουν το 0,6% του συνόλου των 2.656.704 συνταξιούχων.

    "Οι παροχές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα διασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση στους συνταξιούχους και θα είναι πολλαπλάσια από τις εισφορές " κατάληξε ο κ. Πετρόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 March 2016 - 9:32:36 UTC