Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Θεωρούμε οικονομικά και κοινωνικά επιζήμια την αρχιτεκτονική της οικονομίας του χρέους»
  • [02] «H μεταναστευτική κρίση αποτελεί αναμενόμενη συνέπεια των θεμελιωδών πολιτικών επιλογών της ΕΕ»
  • [03] «Έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας και των προσφύγων, τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας»
  • [04] Μέσα Απριλίου οι συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους λέει ο Σαπέν
  • [05] Ανώτατο γερμανικό δικαστήριο απέρριψε αγωγή επενδυτών κατά του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων το 2012
  • [06] Η σφυρηλάτηση σχέσεων καλής γειτονίας εφαλτήριο για οικονομική συνεργασία τόνισε ο Αλ. Τσίπρας
  • [07] Αλ. Τσίπρας: Το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας
  • [08] «Η ελευθερία του τύπου είναι κύρια αξία όλης της Ευρώπης»

  • [01] «Θεωρούμε οικονομικά και κοινωνικά επιζήμια την αρχιτεκτονική της οικονομίας του χρέους»

    Για την πολιτική οικονομία μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Σμύρνης αν και όπως διευκρίνισε «είναι κάπως παράξενο και παράδοξο να απονέμεται σε έναν αριστερό ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα της πολιτικής οικονομίας».

    Το βασικό πρόβλημα της εποχής μας, ανέφερε ο κ.Τσίπρας στην ομιλία του, είναι η αρχιτεκτονική ενός συστήματος που είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο όχι απλώς για να σπεκουλάρουν κάποιοι αλλά για να πειθαρχούν οικονομίες και κοινωνίες ολόκληρες στην πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή και στις κυρίαρχες συνταγές των τεχνοκρατών οικονομολόγων.Μιλώ φυσικά για την αρχιτεκτονική του συστήματος που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε οικονομία του χρέους.Αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά είναι ότι η χρηματοπιστωτική σφαίρα προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να πειθαρχεί το παρόν, υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας.«Αυτό συνέβη στη χώρα μου. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η εμπιστοσύνη της αγοράς κατέρρευσε, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εκτινάχτηκαν στα ύψη και η ελληνική οικονομία βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης.Και αυτή την αποτυχία της αγοράς ή για άλλους την επιτυχία της ανέλαβε να καλύψει ένας άλλος μηχανισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του νεοφιλελευθερισμού.Με ένα πρόγραμμα που έγινε αποδεκτό από το ελληνικό πολιτικό σύστημα ανέλαβε να τακτοποιήσει δήθεν την ελληνική οικονομία με την παλιά καλή και δοκιμασμένη συνταγή του ΔΝΤ.Σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, περικοπές συντάξεων και μισθών, περικοπές στις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις παντού» υπογράμμισε.

    [02] «H μεταναστευτική κρίση αποτελεί αναμενόμενη συνέπεια των θεμελιωδών πολιτικών επιλογών της ΕΕ»

    «H σημερινή μεταναστευτική κρίση δεν αποτελεί παρά αναμενόμενη συνέπεια των θεμελιωδών πολιτικών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογραμμίζει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε άρθρο της στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» που κυκλοφορεί σήμερα.

    Προσθέτει δε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αδράξει την ευκαιρία της κρίσης προκειμένου να εκκινήσει τη δυναμική που μπορεί να την καταστήσει πόλο εξουσίας ώστε να ανταποκριθεί στην παρούσα συγκυρία».

    Στο άρθρο υπό τον τίτλο της εφημερίδας: «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ρότα και να αναβιώσει την ιδέα ενός κοινού μέλλοντος», η Ρ. Δούρου ξεκινά με τα λόγια του Ζαν Μονέ: «Οι άνθρωποι δεν δέχονται την αλλαγή παρά μόνο όταν υπάρχει ανάγκη και δεν βλέπουν την ανάγκη παρά μόνο όταν υπάρχει κρίση». Προτείνει να τα αναλογιστούμε με προσοχή, «διότι η πολυσχιδής κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να χρησιμεύσει ως ισχυρό επιχείρημα για αλλαγή, επιτέλους, της πολιτικής της ρότας».

    Επισημαίνει ότι ουσιαστικά σήμερα οι μεταναστευτικές ροές είναι ενδεικτικές μιας διττής αδυναμίας η οποία προσιδιάζει στη δυσλειτουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού, εξ ου και η ανάγκη για αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης. Επεξηγεί ότι: Η πρώτη αδυναμία σχετίζεται με τη ίδια τη σύλληψη του ευρώ, «το οποίο αποδεικνύεται ένα νόμισμα που δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο σε συνθήκες ευμάρειας».

    [03] «Έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας και των προσφύγων, τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας»

    «Με τα χθεσινά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αποδεικνύεται ότιη προσφυγική πολιτική της ηγεσίας της ΕΕ είναι ένα παζάρι με την Τουρκία», η οποία « αξιοποιεί την προσφυγική κρίση για να αναβαθμίσει το ρόλο της, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, αμφισβητεί εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, στην παρέμβασή του, σήμερα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συζήτηση με θέμα τη «Δήλωση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση»,.

    «Από αυτά που αποφασίστηκαν χθες απομονώνω τη συμφωνία «να σου στέλνουμε έναν πρόσφυγα να παίρνεις έναν» λες και ανταλλάσσουμε εμπορεύματα», συνέχισε ο κ. Χουντής, τονίζοντας ότι «είναι ό,τι πιο χυδαίο και διεστραμμένο έχει σκεφτεί ο ανθρώπινος νους».

    [04] Μέσα Απριλίου οι συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους λέει ο Σαπέν

    "Αν βρισκόμαστε εκεί για το χρέος, είναι γιατί το ΔΝΤ συμμετέχει" στο πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, λέγοντας πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν "ξεπεράσει" τις διαφωνίες τους για τη στάση που θα υιοθετήσουν απέναντι στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τον ίδιον, οι συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από την "εαρινή σύνοδο" του ΔΝΤ που αναμένεται να διεξαχθεί από 17 έως τις 19 Απριλίου στην Ουάσινγκτον. "Αυτό μου φαίνεται πως είναι ένα χρήσιμο χρονοδιάγραμμα", εκτίμησε.

    Ο Σαπέν, δήλωσε επίσης πως είναι "πεπεισμένος" πως είναι "απολύτως πιθανό να ελαφρυνθεί το χρέος χωρίς 'κούρεμα'" -καθαρή απομείωση του ύψους του -κάτι που θεωρείται "κόκκινη γραμμή" από ορισμένους. Είναι πιθανό να "παίξουμε" με την ωρίμανση του χρέους, είπε.

    [05] Ανώτατο γερμανικό δικαστήριο απέρριψε αγωγή επενδυτών κατά του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων το 2012

    Οι Γερμανοί ομολογιούχοι, που επιδιώκουν να ανατρέψουν την απόφαση για «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων το 2012, δεν μπορούν να επιτύχουν το σχέδιό τους μέσω των γερμανικών δικαστηρίων.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, το ανώτατο γερμανικό αστικό δικαστήριο (Federal Court of Justice) απέρριψε αγωγή που είχαν καταθέσει Γερμανοί επενδυτές, αναφέροντας ότι δεν έχει δικαιοδοσία στην ελληνική κυβέρνηση.

    Το κούρεμα της αξίας των ομολόγων αποφασίσθηκε από το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο με βάση νόμο του 2012, σημείωσε το Δικαστήριο σε ανάρτηση που έκανε στην ιστοσελίδα του. «Ένα κράτος δεν μπορεί να υπόκειται σε ξένη δικαιοδοσία, αυτό θα ήταν ασύμβατο με την αρχή της ισότητας στην κυριαρχία των κρατών», σημείωσαν οι δικαστές.

    Η απόφαση αυτή είναι αρνητική για εκατοντάδες Γερμανούς ενάγοντες, που είχαν βασίσει τις ελπίδες τους στα δικαστήρια της χώρας τους, σημειώνει το Bloomberg. Οι ομολογιούχοι υποστηρίζουν ότι το 2012 η Ελλάδα τους ανάγκασε να ανταλλάξουν τους τίτλους τους με νέα κρατικά ομόλογα με σημαντικά χαμηλότερη ονομαστική αξία.

    Ο Φραντς Μπράουν, ένας συνήγορος εναγόντων, δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας για να ανατρέψει την απόφαση. Το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να εξετάσει εφέσεις κατά δράσης οποιασδήποτε κυβέρνησης, αν οι ενάγοντες υποστηρίξουν ότι αυτή παραβιάζει το σύνταγμα, αναφέρει το δημοσίευμα.

    [06] Η σφυρηλάτηση σχέσεων καλής γειτονίας εφαλτήριο για οικονομική συνεργασία τόνισε ο Αλ. Τσίπρας

    Εφαλτήριο για σημαντική περαιτέρω ώθηση των ελληνο-τουρκικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων είναι η σφυρηλάτηση των σχέσεων εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ στην Σμύρνη.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο παράγοντας αυτός συνιστά προϋπόθεση για την άνθηση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και πρόσθεσε ότι η συστηματοποίηση των διμερών επαφών σε όλα τα επίπεδα, συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση με κορυφαίο επίπεδο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

    Στόχος μας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μας. Για την ευόδωση αυτού του στόχου, οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σταθερά.

    [07] Αλ. Τσίπρας: Το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας

    Την άρση της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε «κατάλοιπο άλλης εποχής», ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Τουρκία, ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που συνεδρίασε στην Σμύρνη, κατέληξε στην υπογραφή συμφωνιών που ευνοούν την διμερή οικονομική συνεργασία, αλλά και την συνεργασία Αθήνας και 'Αγκυρας στο προσφυγικό.

    Το προσφυγικό, η διμερής συνεργασία ήταν τα κορυφαία θέματα στην ατζέντα του Συμβουλίου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε στην συνέντευξη τύπου ότι έθεσε στον κ. Νταβούτογλου τα θέματα των παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου και την αύξηση των εμπλοκών, σημειώνοντας ότι η στάση της 'Αγκυρας δεν συνάδει με το κλίμα φιλίας και συνεργασίας που οικοδομείται μεταξύ των δύο χωρών. Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε από την πλευρά του ότι η Τουρκία διατηρεί τις θέσεις της και απέδωσε στους στρατιωτικούς της χώρας του τις εμπλοκές υποστηρίζοντας ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί θεωρούν εθνικό εναέριο χώρο αυτό που οι Έλληνες θεωρούν ελληνικό, εννοώντας προφανώς τον χώρο μεταξύ 6 και 10 μιλίων. Ο κ. Νταβούτογλου, απαντώντας στην σχετική ερώτηση είπε ότι η Τουρκία με την απειλή πολέμου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το 1996 απάντησε σε απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων σε χρόνο που η ίδια θα αποφασίσει. Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο κ. Τσίπρας, απάντησε στον κ. Νταβούτογλου, σε αυτό το πρωτόγνωρο ντιμπέιτ των δύο ανδρών, ότι η στάση της Ελλάδας αφορά την άσκηση ενός νόμιμου , με βάση το διεθνές δίκαιο δικαιώματος

    Προσφυγικό - συμφωνίες

    Η συνεργασία στο προσφυγικό επισφραγίστηκε με την υπογραφή του μνημονίου προθέσεων για την παράνομη μετανάστευση από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αφκάν Αλά , αλλά και από την βούληση που εξέφρασαν οι δύο πρωθυπουργοί για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των διακινητών.

    Επίσης υπογράφηκαν , συμφωνία σύνδεσης των λιμανιών Θεσσαλονίκης-Σμύρνης , τουριστικής συνεργασίας από την αναπληρώτρια υπουργό τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τον υπουργό Τουριστικής Συνεργασίας Μαχίρ Ινά. Επίσης ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Κρέτσος υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού και της ΕΡΤ με την Τουρκική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.

    Οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν την βούλησή τους να μετατρέψουν το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας και εξέφρασαν την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους. Ο κ. Νταβούτογλου, δήλωσε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τον τρόπο που συνεργάστηκαν οι δύο κυβερνήσεις για να καταλήξουν στις συμφωνίες που υπογράφηκαν και πρόσθεσε ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, αλλά και διαφορές, αλλά το σημαντικότερο είναι να οικοδομηθεί μια γέφυρα φιλίας.

    Ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι είναι στους στόχους να αυξηθεί και η τουριστική συνεργασία , ενώ αποδέχθηκε πρόταση που του έκανε ο κ. Τσίπρας να παρευρεθεί τον Μάιο στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ στην Θεσσαλονίκη το Μάιο , μια ιδέα που προωθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος έχει προσκαλέσει ηγέτες και άλλων χωρών από τις οποίες θα περάσει ο αγωγός.

    Ο κ. Τσίπρας

    Στην εισαγωγική δήλωσή του ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε με μια συναισθηματικού όσο και ιστορικού τύπου τοποθέτηση με επίκεντρο την Σμύρνη, τονίζοντας ότι αισθάνεται το ιστορικό βάρος καθώς η πόλη θυμίζει τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, αλλά και την συνύπαρξη σημειώνοντας ότι και σήμερα έχουμε αυτές τις εικόνες με εκατομμύρια ανθρώπους που ξεριζώνονται από τα σπίτια τους εξαιτίας πολέμων, όπως και παλιά.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ανάγκη η Ελλάδα και η Τουρκία να δηλώσουν από κοινού ότι δεν θα λύσουν ένα πρόβλημα με ένα σχέδιο που θα τους επιβληθεί από τρίτα μέρη, αλλά ότι θα το λύσουν μέσα από την μεταξύ τους συνεργασία . Ζήτησε να τηρηθεί η κατάπαυση πυρός στην Συρία, να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία και να καταβληθεί κοινή προσπάθεια να χτυπηθούν τα δίκτυα των διακινητών.

    Υπάρχει η βούληση να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα από κοινού, είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι οι αιτίες του προβλήματος , φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες και θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιά και φιλοξενία , όμως , τόνισε, δεν θα είναι οι χώρες που θα δεχθούν την μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων.

    Γι αυτό και στο πλαίσιο της ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός προωθούμε από κοινού έναν μηχανισμό μόνιμης οδού των προσφύγων που δικαιούνται προστασίας, μια μόνιμη ροή προς την Ευρώπη και παίρνοντας μέτρα για την καταπολέμηση των διακινητών. Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Τσίπρας, θέλω να επισημάνω ότι η περαιτέρω εφαρμογή του πρωτοκόλου επανεισδοχής, δίνει σαφές μήνυμα προς μετανάστες από μη εμπόλεμες περιοχές, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη και οφείλουμε να τους το πούμε με ειλικρίνεια , ώστε να μειωθεί η ροή.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογο του και το Κυπριακό και ότι είναι ανάγκη να λυθεί με βάση της αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο , να κατοχυρώνει την ασφάλεια όλου του λαού και των μειονοτήτων.

    Με αφορμή ερώτηση για την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο οι κύριοι Τσίπρας και Νταβούτογλου αναφέρθηκαν αναλυτικά στις θέσεις τους, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ζητά ανοιχτά την άρση της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδας , σημειώνοντας μάλιστα ότι θα προσπαθήσει να πείσει και προσωπικά τον κ. Νταβούτογλου προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ. Νταβούτογλου απαντώντας πρώτος, είπε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν περάσει σε άλλη φάση, έχουν αλλάξει φύση και ότι στην Σμύρνη σήμερα 22 υπουργοί κάθισαν σε ένα τραπέζι σαν να ήταν εθνική κυβέρνηση.

    Πρόσθεσε ότι οι σημαντικές αποφάσεις που έχουμε λάβει και η σημαντικότερη είναι να επιχειρεί το ΝΑΤΟ στα χωρικά μας ύδατα, ο τρόπος αντιμετώπισης της επιχείρησης έδειξε την ωριμότητα προσέγγισης των δύο χωρών . Το θέμα είναι το ανθρώπινο στοιχείο , το προσφυγικό και βάζουμε τα διμερή προβλήματα σε παρένθεση είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ούτε η Ελλάδα παραιτείται από τα δικά της αιτήματα, ούτε η Τουρκία. Οι διαφορές, σημείωσε αφορούν τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο , αυτό δεν είναι μυστικό, όμως καταλαβαίνουμε ότι η αύξηση των εντάσεων δεν ωφελεί κανέναν.

    Για τις διερευνητικές συνομιλίες ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι έχει διανυθεί σημαντική απόσταση , άρα το θέμα , πρόσθεσε, είναι να προσεγγίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις να δώσουμε οδηγίες , ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα καθώς οι πολλές εμπλοκές μπορεί να οδηγήσουν σε δυστυχήματα και πρέπει να το έχουμε υπόψη μας και να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις εμπλοκές.

    Ο κ. Νταβούτογλου είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει καμία φιλοδοξία να αλλάξει το status quo στο Αιγαίο και επικαλέστηκε την συνεργασία Ατατούρκ -Βενιζέλου για να τονίσει την ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να γίνουν πρότυπο συνεργασίας στην Μεσόγειο όπως οι σκανδιναβικές χώρες στο βορρά.

    Απαντώντας ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο απορρέουν από το διεθνές δίκαιο , ενώ ως προς τις συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας τόνισε ότι είναι απόφαση το θέμα να επιλυθεί με διπλωματικό τρόπο, μέσω συνομιλιών .

    [08] «Η ελευθερία του τύπου είναι κύρια αξία όλης της Ευρώπης»

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στο τέλος της ιταλογαλικής διμερούς συνόδου η οποία πραγματοποιήθηκε στην Βενετία συμφώνησαν στην διαπίστωση ότι «η ελευθερία του τύπου είναι μια εξαιρετική αξία για όλους τους άνδρες και τις γυναίκες οι οποίοι πιστεύουν στις ιδρυτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «οι αξίες της Ευρώπης είναι και αξίες όλης της ανθρωπότητας» ενώ σε ότι αφορά την Συρία τόνισε ότι «η εύθραυστη εκεχειρία η οποία μπόρεσε να επιτευχθεί, πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση. Κατά τον ένοικο του Ελιζέ «οι μόνες στρατιωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ως στόχο τον ISIS».

    Σχετικά με την κατάσταση στην Λιβύη, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η σύσταση μιας νέας κυβέρνησης στην χώρα αυτή αποτελεί προτεραιότητα, αλλά πρώτα από όλα οι ίδιοι οι Λίβυοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο χρόνος στην διάθεσή τους δεν είναι απεριόριστος».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 March 2016 - 21:32:27 UTC