Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ: Ανενημέρωτος ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ για την πορεία των σχέσεων των δύο κρατών
  • [02] Στη Λέσβο 350 αστυνομικοί της Frontex για την εφαρμογή του σχεδίου επαναπροώθησης μεταναστών
  • [03] Π. Κουρουμπλής: Όταν η χώρα δέχεται χτυπήματα είναι θλιβερό να αντλεί κανείς πολιτικά οφέλη
  • [04] Αντιμετωπίζουμε με ήπιο τρόπο και αποφασιστικότητα τους πρόσφυγες

  • [01] ΥΠΕΞ: Ανενημέρωτος ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ για την πορεία των σχέσεων των δύο κρατών

    «Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αρμόδια για να εξασφαλίζει τις απαραίτητες πληροφορίες στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ. Ασφαλώς δε, δεν ευθύνεται για το ότι είναι ανενημέρωτος για την πορεία των σχέσεων των δύο κρατών», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κούτρα, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με όσα αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε σημερινή συνέντευξή του.

    Ο κ. Ιβάνοφ είπε, μεταξύ άλλων, ότι το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου ήταν προς όφελος της Ελλάδας και ισχυρίστηκε ότι ζητήθηκε συνεργασία με την Αθήνα, με ελάχιστη ή καθόλου ανταπόκριση .

    [02] Στη Λέσβο 350 αστυνομικοί της Frontex για την εφαρμογή του σχεδίου επαναπροώθησης μεταναστών

    Περίπου 350 είναι οι Αστυνομικοί της Frontex από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία οι οποίοι έφτασαν στη Λέσβο χθες και αναμένονται και σήμερα, σε εφαρμογή του σχεδίου επαναπροώθησης μεταναστών από τη Μυτιλήνη στο Δικελί της Τουρκίας που προβλέπεται από τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών ? προσφυγικών ροών.

    Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό που αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δυο πλοία τουρκικών συμφερόντων. Το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» θα μεταφέρει 200 άτομα συνολικά τη φορά (100 μετανάστες και 100 αστυνομικούς) δηλαδή 200 μετανάστες μια και έχει ναυλωθεί για δυο δρομολόγια τη μέρα. Και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιολ» θα μεταφέρει 100 άτομα συνολικά τη φορά (50 μετανάστες και 50 αστυνομικούς) δηλαδή 50 μετανάστες τη μέρα μια και αυτό έχει ναυλωθεί για ένα δρομολόγιο τη μέρα. Για αύριο δηλαδή έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 250 μεταναστών. Ανάλογος αριθμός έχει προβλεφθεί να μετακινηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη με ανάλογες με τη Δευτέρα ναυλώσεις των ίδιων πλοίων.

    Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από το χοτ σποτ της Μόριας καθώς και στη διάρκεια του ταξιδιού με το πλοίο ο κάθε μετανάστης θα μετακινείται συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό της Frontex.

    Οι πρώτες αυριανές επαναπροωθήσεις σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν αφορούν οικογένειες, αλλά μετανάστες από το Πακιστάν, χώρες της Βορείου Αφρικής αλλά και άλλες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα ακόμα και από το Κονγκό!

    Άγνωστο όμως παραμένει ποιοι θα επαναπροωθηθούν τις επόμενες μέρες αφού μέσα στο χοτ σποτ της Μόριας και μετά από υπόδειξη δικηγόρων που μπαινοβγαίνουν σε αυτό δηλώνονται σωρηδόν προθέσεις αιτήσεων ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 2000 από τους ευρισκομένους μέσα στο χοτ σποτ έχουν δηλώσει σχετική πρόθεση δηλαδή έχει ανασταλεί κάθε προοπτική επαναπαροώθησης τους για τον αμέσως επόμενο μήνα τουλάχιστον.

    Χθες έφθασαν στη Λέσβο εκτός από Αστυνομικούς και τεχνολογικός εξοπλισμός με προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση του μηχανισμού εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου

    [03] Π. Κουρουμπλής: Όταν η χώρα δέχεται χτυπήματα είναι θλιβερό να αντλεί κανείς πολιτικά οφέλη

    «Ευτυχώς που η Ελλάδα έχει ικανούς σαν τον κ. Μητσοτάκη» σχολίασε σκωπτικά ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής σε σχέση με τη δήλωση που έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λίγες ώρες πριν, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα.

    Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής από τη Λαμία όπου βρίσκεται χαρακτήρισε «μικροψυχία» τέτοιου είδους δηλώσεις τονίζοντας πως «όταν η χώρα δέχεται χτυπήματα κάτω από τη μέση είναι θλιβερό και μικρόψυχο να προσπαθεί κανείς να αντλήσει πολιτικά οφέλη».

    «Επειδή εγώ γνωρίζω την πορεία των συγκεκριμένων ανθρώπωναπό ένα Μητσοτάκη δεν θα περίμενα τίποτα καλύτερο», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής .

    [04] Αντιμετωπίζουμε με ήπιο τρόπο και αποφασιστικότητα τους πρόσφυγες

    Αντιμετωπίζουμε με ήπιο τρόπο και αποφασιστικότητα τις όποιες συμπεριφορές των ταλαιπωρημένωνπροσφύγων, ανέφερε στοΑΠΕ-ΜΠΕ οεκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, κληθείς να σχολιάσει ταδημοσιεύματα που αναπαράγουν συνέντευξήτου στη βρετανικήεφημερίδα Observer.

    «Κλήθηκα απότον Observerνα σχολιάσω περιστατικά βίας μεταξύ των προσφύγων τις προηγούμενες ημέρες στον Πειραιά και στη Χίο. Εξήγησα ότι η απόγνωση και η ματαίωση των προσδοκιών αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων, καμιά φορά οδηγεί και σε τέτοιες συμπεριφορές τις οποίες αντιμετωπίζουμε με ήπιο τρόπο αλλά και αποφασιστικότητα» είπε στη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Κυρίτσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 April 2016 - 16:32:27 UTC