Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό και έκκληση για νηφαλιότητα
  • [02] Παρέμβαση Ν. Κοτζιά στη συζήτηση των υπΕξ της ΕΕ με τους ομολόγους τους των κρατών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης
  • [03] Συνάντηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Ιω. Τσιρώνη
  • [04] Η Humanite και η Liberation για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [05] Περισσότεροι από 100 μαχητές του PKK νεκροί ή τραυματίες κατά τις σημερινές συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό και έκκληση για νηφαλιότητα

    Την αλληλεγγυη της Ελλαδας προς τον τουρκικό λαό αλλά και την ανάγκη για ψυχραιμία και νηφαλιότητα στην αντιμετώπιση των πραξικοπηματιών και γενικότερα της κατάστασης που επικρατεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία επεσημανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του σήμερα το πρωί στη άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ στην Μπρατισλάβα.

    Ο κ. Κοτζιάς ανέλυσε τις συνέπειες που θα είχε εάν πετύχαινε το πραξικόπημα το οποιο η Ελληνικη κυβερνηση εξαρχης καταδικασε. Παράλληλα υπογράμμισε- με βάση και τη δική μας εμπειρία και αυτό που διδαχτήκαμε, όπως είπε, από την ελληνική περίπτωση του 1974- την σημασία που έχουν αυτή τη στιγμή τα δημοκρατικά μέσα και η τηρηση του κρατους δικαιου ώστε «να μην δημιουργηθούν καινούργια χάσματα που θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον».

    «Αυτό που χρειάζεται όταν γίνεται ένα πραξικόπημα», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών «είναι να το αντιμετωπίζει κανείς από τη σκοπιά της υπεράσπισης της Δημοκρατίας, των δημοκρατικών θεσμών και όχι από τη σκοπιά της τιμωρίας και της διατήρησης της εξουσίας γιατί μπορεί να οδηγηθεί κανείς επίσης σε αυταρχικες μεθόδους».

    Ο κ Κοτζιάς χαιρέτησε την δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, όσον αφορά την στρατο-χωροφυλακή, και το ρόλο του στρατού ώστε να μην υπάρχει έδαφος για πραξικοπήματα στο μελλον και πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Γκιουλέν, ότι «μάλλον νικήθηκαν σε ένα βαθμό και οι προσπάθειες για επιβολή θρησκευτικών αντιλήψεων πάνω στο κράτος».

    Διαβάστε επίσης:

    Παρέμβαση Ν. Κοτζιά στη συζήτηση των υπΕξ της ΕΕ με τους ομολόγους τους των κρατών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης

    [02] Παρέμβαση Ν. Κοτζιά στη συζήτηση των υπΕξ της ΕΕ με τους ομολόγους τους των κρατών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης

    Με τη συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Γεωργία) με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους ολοκληρώθηκε η διήμερη άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Μπρατισλάβα.

    Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ ΕΕ- ανατολικών εταίρων και στην περαιτέρω ανάπτυξη δικτύων. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την παρέμβασή του, τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει τα έξι αυτά κράτη ως χώρες που προήλθαν από την ΕΣΣΔ. Επισήμανε ότι τα τρία εξ αυτών -η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Μολδαβία- έχουν ιστορικές σχέσεις με την Ευρώπη, άνω των 1.000 ετών, ενώ τα άλλα τρία συνδέονται με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό για περισσότερο από δύο χιλιετηρίδες.

    Για τον λόγο αυτόν ο κ. Κοτζιάς πρότεινε να συνταχθεί ένας κατάλογος θεμάτων συνεργασίας και να συμφωνηθεί σε ποια σημεία υπάρχει ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές ώστε να προγραμματισθεί καλύτερα η συζήτηση και η εκατέρωθεν συνεργασία. Επ' αυτού ο υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε την προσωπική εμπειρία που είχε από τις διαδικασίες διεύρυνσης της ΕΕ, στις οποίες είχε συμμετάσχει ο ίδιος στο παρελθόν. Τότε δεν ακολουθείτο μόνο η τακτική των προσκλήσεων προς όλους, αλλά συχνά προκρίνονταν η πρακτική των χωριστών επαφών με κάθε ενδιαφερόμενη χώρα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι δεν έχει καμία προστιθέμενη αξία «να τους βλέπουμε και τους έξι για μία ώρα, να λέμε ευχολόγια και να φεύγουμε. Θα ήταν προτιμότερο να προγραμματίζονται χωριστές συζητήσεις με κάθε χώρα, δύο ώρες ανά εξάμηνο. Με αυτό τον τρόπο σε ένα διάστημα ενός με ενάμιση χρόνου θα μπορούσε να γίνει εξαντλητική συζήτηση με κάθε κράτος της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης».

    Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε, τέλος, στην ανάγκη εφαρμογής από ευρωπαϊκής πλευράς των αποφάσεων και δεσμεύσεων της ΕΕ σχετικά με την απελευθέρωση θεωρήσεων για τους πολίτες των κρατών εκείνων, όπως η Ουκρανία και η Γεωργία, που πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

    [03] Συνάντηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Ιω. Τσιρώνη

    Συνάντηση εργασίας είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, στην Περιφέρεια, στη διάρκεια της οποίας, συζήτησαν συγκεκριμένα έργα και δράσεις, ενώ οι προτάσεις του κ. Αγοραστού αφορούσαν στην έγκριση περιβαλλοντικών μελετών και το σχέδιο νόμου για το δομημένο περιβάλλον.

    Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην τελική ευθεία βρίσκεται η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έστειλε την απαιτούμενη γνωμοδότησή του, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό κατά τη συνάντησή τους.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά την εφ' όλης της ύλης συνάντηση, η διάρκεια της οποίας ξεπέρασε τη μία ώρα, συζητήθηκε και το θέμα του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Θεσσαλίας με τον αναπληρωτή υπουργό να επισημαίνει: «Το σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι από τα καλύτερα. Βρίσκεστε σε προχωρημένο στάδιο. Μόλις επιστρέψω στην Αθήνα είναι από τα πρώτα που θα υπογράψω, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε».

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο κ. Τσιρώνης δεσμεύτηκε να υλοποιήσει και την πρόταση που του κατέθεσε ο κ. Αγοραστός να υπάρξει χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες δαπάνες που θα προκύψουν για τη διαχείριση (συντήρηση- λειτουργία) της λίμνης Κάρλας μετά την ολοκλήρωση των έργων. Ο περιφερειάρχης ανέδειξε ταυτόχρονα και την αναγκαιότητα πρόσληψης του απαιτούμενου προσωπικού στη λίμνη Κάρλα.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αφού ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη για τις επενδύσεις αξιοποίησης της βιομάζας στη Θεσσαλία, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «η αξιοποίηση της βιομάζας μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

    Στη συνάντηση, ο κ. Αγοραστός ζήτησε επίσης από τον κ. Τσιρώνη:

    - Οι διαδικασίες που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος να είναι ευέλικτες και λειτουργικές «για να μην μπλοκάρουν στη γραφειοκρατία και, αντίθετα, να έχουν αξία για την κοινωνία και το περιβάλλον».

    - Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών όταν αυτή γίνεται στις κεντρικές υπηρεσίες στην Αθήνα προκειμένου «να ξεκινούν γρήγορα και τα έργα αλλά και οι επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη σήμερα η χώρα μας».

    [04] Η Humanite και η Liberation για τις τηλεοπτικές άδειες

    Με τίτλο: «Λιγότερα κανάλια, για περισσότερη ελευθερία στην τηλεόραση» η εφημερίδα «Ουμανιτέ» έχει δισέλιδο αφιέρωμα στην έντυπη έκδοση του περιοδικού της, του Σαββατοκύριακου.

    Η δημιουργία ενός υγιούς πλαισίου για το τηλεοπτικό τοπίο, και κυρίως το τέλος της διαπλοκής, αποτελούν τον στόχο της νέας νομοθεσίας της κυβέρνησης Τσίπρα, που θα μπει σε εφαρμογή παρά τις αντιστάσεις που συναντά» υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

    Εξηγώντας το πώς λειτουργούσαν τα μίντια στην Ελλάδα, η Ουμανιτέ αναφέρεται στις δηλώσεις Αμερικανού διπλωμάτη το 2005, που ήρθαν στη δημοσιότητα μέσω WikiLeaks:

    «Τα ελληνικά ΜΜΕ ελέγχονται από ντόπιους μεγάλο-επιχειρηματίες. Τα κέρδη τους από άλλους τομείς τούς επιτρέπουν να λειτουργούν τα κανάλια τους παρά τις απώλειες, για να επωφελούνται από την πολιτική και οικονομική επιρροή που τους προσδίδουν (...) Οι διαδοχικές κυβερνήσεις, ελπίζοντας σε μια θετική επικοινωνιακή κάλυψη, έχουν έως τώρα κλείσει τα μάτια μπροστά σε διάφορους παράνομους ελιγμούς των ΜΜΕ και τους έχουν μάλιστα παραχωρήσει και μια σειρά φορολογικών εξαιρέσεων».

    «Όσο τραγικά και εάν μοιάζουν όλα αυτά», σημειώνεται στο δημοσίευμα, «δεν συνοψίζουν παρά μέρος της όλης κατάστασης, που θυμίζει μια Δημοκρατία-Μπανανία, με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας τα ηνία της χώρας το 2015».

    Η «Ουμανιτέ» αναφέρεται στη συνέχεια στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ να καθαρίσει την «κόπρο του Αυγεία» που όπως αναφέρει, είχε καταντήσει ο τηλεοπτικός χώρος.

    Παρά τους 16 νόμους, εξηγεί, που έχουν υπάρξει από το 1989 σε σχέση με τη λειτουργία των οπτικοαουστικών μέσων, τα 27 χρόνια που υπάρχουν τα ιδιωτικά κανάλια στην Ελλάδα, δεν εφαρμόστηκε κανένα σύστημα λήψης αδειών. Αυτό επέτρεψε στις διαδοχικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα να έχουν ένα μέσο πίεσης, ή καλύτερα ένα νόμισμα ανταλλαγής απέναντι στους μεγάλους μεγιστάνες των ελληνικών ΜΜΕ.

    Το δημοσίευμα αναφέρεται στη διεξαγωγή της δημοπράτησης των αδειών και στις καταγγελίες της ΝΔ για «σταλινικές μεθόδους» και για «απόλυτα αντισυνταγματική διαδικασία».

    «Αυτές οι επιθέσεις προέρχονται από ένα κόμμα που το 2013 χωρίς ντροπή υποστήριξε το κλείσιμο της ΕΡΤ από τη μία μέρα στην άλλη και σήμερα έρχεται να μιλάει για "επικοινωνιακό πλουραλισμό"» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

    Αναφέρεται επίσης στις «κωμικοτραγικές διαστάσεις» παρεμβάσεων ορισμένων καναλαρχών, προκειμένου να ελέγχουν τη ροή των ειδήσεων.

    «Όλος αυτός ο ωραίος κόσμος είχε πάρει τη συνήθεια, που τη συναντάς σπάνια αλλού στην Ευρώπη, ενός ελέγχου της έκφρασης των ιδεών στα κανάλια, που είχε πάρει διαστάσεις κωμικοτραγικές», λέει ο συντάκτης καταλήγοντας ότι ήταν πολλαπλά «απαραίτητη αυτή η μεταρρύθμιση».

    Liberation: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε το στοίχημα με τις τηλεοπτικές άδειες»

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται σε κάθε περίπτωση πως κέρδισε ένα στοίχημα: αυτό της μεταμόρφωσης του ελληνικού οπτικοακουστικού τοπίου», καταλήγει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Liberation που αναφέρεται στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Η εφημερίδα αναφέρει πως, έπειτα από έναν πλειστηριασμό που διεξήχθη σε «απίθανες» συνθήκες, η δημοπρασία για τα κανάλια απέφερε στην Ελλάδα 246 εκατ. ευρώ. «Μέχρι τώρα», επισημαίνει, «έξι κανάλια εκμεταλλεύονταν τις συχνότητες με τρόπο σχεδόν αναρχικό και παράνομο. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαν υποσχεθεί ότι θα προχωρήσουν σε κανονιστική ρύθμιση του τομέα. Το έκαναν πρώτα νομοθετώντας και μετά περιορίζοντας σε τέσσερις τον αριθμό των συχνοτήτων για την ιδιωτική τηλεόραση, επιπλέον αυτών που εκμεταλλεύεται η δημόσια ΕΡΤ. Για την κυβέρνηση, η μάχη είναι επίσης ιδεολογική? έγκειται στον τερματισμό της "διαπλοκής", του τριγώνου πολιτικοί-μέσα ενημέρωσης-τράπεζες, στην καρδιά του οποίου βρίσκονται Έλληνες επιχειρηματίες και μεγάλες οικογένειες, που είναι επίσης επικεφαλής ναυτιλιακών και πετρελαϊκών εταιρειών».

    Άραγε ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε; ρωτάει η Liberation, επισημαίνοντας πως ορισμένοι ήδη διατυπώνουν αμφιβολίες, ακόμη και ανησυχίες. «Η τιμή των 3 εκατ. ευρώ που ορίσθηκε για τις άδειες δεν επέτρεπε να περιληφθούν στους διεκδικητές των συχνοτήτων συνδικάτα, ενώσεις της κοινωνίας των πολιτών...», λέει στη γαλλική εφημερίδα ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. «Άλλοι παρατηρητές ειρωνεύονται: "ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί τη δική του διαπλοκή"», σημειώνει η εφημερίδα.

    Για τον Νίκο Σμυρναίο, ερευνητή στο πανεπιστήμιο της Τουλούζης τον οποίο επικαλείται επίσης η Liberation, «πρόκειται για μια νίκη γι' αυτή την κυβέρνηση η οποία μπόρεσε να φέρει σε πέρας αυτή τη διαδικασία παρά τις πιέσεις των ολιγαρχών». Για παράδειγμα, σημειώνει η εφημερίδα, «έξι από τους οκτώ υποψηφίους επιχείρησαν να μπλοκάρουν τη διαδικασία, αλλά η προσπάθειά τους απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ελλάδας».

    Και το δημοσίευμα της Liberation καταλήγει: «Τα κανάλια έχουν τώρα 90 ημέρες μπροστά τους: τα καινούρια για να ετοιμαστούν, τα άλλα για να κλείσουν ή για να επανατοποθετηθούν: "Θα μπορούν πάντα να μεταδίδουν στο Ίντερνετ, σε πλατφόρμες επί πληρωμή ή σε περιφερειακή κλίμακα", λέει ένα κυβερνητικό στέλεχος. Για τα περιφερειακά κανάλια πρόκειται να πραγματοποιηθεί και πάλι μια διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών, στο ίδιο πρότυπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει σε κάθε περίπτωση να έχει κερδίσει ένα στοίχημα: αυτό της μεταμόρφωσης του ελληνικού οπτικοακουστικού τοπίου».

    [05] Περισσότεροι από 100 μαχητές του PKK νεκροί ή τραυματίες κατά τις σημερινές συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας

    Περισσότεροι από 100 μαχητές του PKK σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σήμερα, μία από τις αιματηρότερες ημέρες των τελευταίων ετών στην τουρκο-κουρδική σύρραξη, ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών.

    Οι περισσότεροι κούρδοι μαχητές μεταφέρθηκαν στις βάσεις που διατηρεί το PKK στο βόρειο Ιράκ.

    Τις τελευταίες ημέρες οι συγκρούσεις έχουν επικεντρωθεί στις επαρχίες Χάκαρι, στα σύνορα με το Ιράκ, και Βαν, στα σύνορα με το Ιράν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 September 2016 - 18:32:34 UTC