Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση της ΝΔ κατά Τσίπρα για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [02] N. Παππάς: Την ανακοίνωση της ΝΔ την έχουν γράψει οι φέροντες περούκα εδώ και τρεις μέρες
  • [03] Ν. Φίλης στο «Πρακτορείο FM»: Θέλουμε λιγότερη ύλη, αλλά εις βάθος διδασκαλία
  • [04] Παρουσία του Πρ. Παυλόπουλου η εκδήλωση για τα μέλη της ελληνικής ομάδας στο Ρίο
  • [05] Μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Λέσβο
  • [06] Ο Γκάμπριελ θα βαδίσει στη γέφυρα της Αριστεράς για να γίνει καγκελάριος
  • [07] Tις προοπτικές της Ελλάδας θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας

  • [01] Επίθεση της ΝΔ κατά Τσίπρα για τις τηλεοπτικές άδειες

    Την προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού από τον Αλέξη Τσίπρα, καταγγέλλει η ΝΔ αναφερόμενη στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «όποιος από τους ?προσωρινούς υπερθεματιστές? δεν πληροί τις προϋποθέσεις, δεν θα πάρει άδεια».

    Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως «οι πολίτες έχουν πλέον απαξιώσει τον διαγωνισμό - παρωδία που έστησε η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες? και υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό, για τον οποίο λέει ότι δεν τον ενημερώνουν ο κ. Παππάς και η κ. Γεροβασίλη, ότι ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, που ενέκρινε το υπ? αριθ. 24/9.9.2016 πρακτικό της Πενταμελούς Ειδικής Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού, ανακήρυξε ως οριστικούς υπερθεματιστές τους τέσσερις (4) πλειοδότες.

    ?Επομένως, αναμένουμε ο κ. Τσίπρας να αποδεχθεί το αίτημά μας και να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Παππάς, οι πλειοδότες, καθώς και όσοι έχουν άμεση εμπλοκή στη διαγωνιστική διαδικασία, που εξελίσσεται σε φιάσκο? καταλήγει η ΝΔ.

    [02] N. Παππάς: Την ανακοίνωση της ΝΔ την έχουν γράψει οι φέροντες περούκα εδώ και τρεις μέρες

    «Καμία πρωτοτυπία. Την ανακοίνωση της ΝΔ την έχουν γράψει οι φέροντες περούκα εδώ και τρεις μέρες» είναι η απάντηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στην ανακοίνωση της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες.

    [03] Ν. Φίλης στο «Πρακτορείο FM»: Θέλουμε λιγότερη ύλη, αλλά εις βάθος διδασκαλία

    «Θέλουμε λιγότερη ύλη, αλλά εις βάθος διδασκαλία» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» και στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα», για την ανάγκη να αλλάξει η αντίληψη «σχολείο -εξεταστικό κέντρο» και προανήγγειλε αλλαγές, διευκρινίζοντας πάντως, ότι αυτές δε θα γίνουν την επόμενη χρονιά, ενώ σχολίασε και τις εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη για την δημόσια εκπαίδευση.

    «Προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, που δεν είναι και δύσκολο. Διότι, όταν ο ίδιος έχει δεσμευτεί, προσφάτως, ότι θα μειώσει κατά 800 εκατ. ευρώ τις ήδη ισχνές δημόσιες δαπάνες για την υγεία και την παιδεία.

    Όταν ο ίδιος έχει στο συνέδριό του επισήμως αποκαλέσει τους μαθητές "πελάτες"και όταν έχει πάει σε πολλές συζητήσεις - και τελευταία, για ένα βιβλίο, με την κ. Διαμαντοπούλου μαζί - όπου έχει αρχίσει η συζήτηση για την περιβόητη ιστορία των "κουπονιών", στην πράξη σημαίνει το κράτος να δίδει κάποια χρήματα στις οικογένειες, μια ενίσχυση μικρή και οι οικογένειες να αναλάβουν, χωρίς την περαιτέρω κρατική ενίσχυση, να επιλέγουν σχολείο δημόσιο, ή ιδιωτικό για τα παιδιά τους» είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε:

    «Όταν είναι σε τέτοιες, λοιπόν, κατευθύνσεις ο κ. Μητσοτάκης, όλα τα άλλα που λέει για το δημόσιο σχολείο -είναι αλήθεια για πρώτη φορά τα λέει μετά από πολύ καιρό, τη λέξη δημόσιο σχολείο - είναι μια, θα έλεγε κανένας, υποκρισία. Η πραγματικότητα είναι αυτή: μείωση των δαπανών».

    Ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, το μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου «έριχνε τις δαπάνες στο 1,9% του ΑΕΠ για το 2019».

    «Εμείς τις παραλάβαμε στο 2,8% του ΑΕΠ και το έχουμε βαστήξει, το έχουμε φρενάρει εκεί για να μην πέσει παρακάτω. Ξέρετε τι σημαίνει από 2,8 σε 1, 9. Δηλαδή, περίπου 1% του ΑΕΠ κάτω; 0,9%; . Σημαίνει περίπου 140 εκατ. ευρώ λιγότερα για την εκπαίδευση. Πώς θα κάνει διορισμούς; Ποιους αναπληρωτές θα πάρει; Πώς θα φτιάξει τις υποδομές στην εκπαίδευση; Πώς θα γίνουν όλα αυτά όταν μειωθούν δραματικά κι άλλο οι ήδη χαμηλές δημόσιες δαπάνες;» σχολίασε ο κ. Φίλης.

    [04] Παρουσία του Πρ. Παυλόπουλου η εκδήλωση για τα μέλη της ελληνικής ομάδας στο Ρίο

    Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου η τιμητική εκδήλωση προς τιμήν των 93 αθλητών και αθλητριών της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Τα μέλη της αποστολής βραβεύτηκαν τόσο για τις διακρίσεις που έφεραν στη χώρα, όσο και για τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση, καθώς για την άψογη παρουσία και εν γένει συμπεριφορά την οποία έδειξαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ρίο.

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης, στελέχη της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, Βουλευτές μεταξύ των οποίων οι Ντόρα Μπακογιάννη, Χάρης Θεοχάρης, Άννα Καραμανλή, Γιώργος Μαυρωτάς, πρώην υπουργοί (Φάνη Πετραλιά, Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Ιωαννίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη), ο πρόεδρος της ΔΟΑ Ισίδωρος Κούβελος, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΟΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Σπύρο Καπράλο, ο Ολυμπιονίκης της Άρσης Βαρών Πύρρος Δήμας, ο «χάλκινος» Ολυμπιονίκης πριν από 60 χρόνια στη Μελβούρνη, Γιώργος Ρουμπάνης και πολλοί άλλοι νεότεροι.

    Όλοι οι ομιλητές στάθηκαν στην καλή παρουσία των Ελλήνων αθλητών στο Ρίο και τους συγχάρηκαν για την προσπάθειά τους, ενώ δεσμεύτηκαν να τους παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια για να υπάρχει συνέχεια των επιτυχιών και μετά από τέσσερα χρόνια στο Τόκιο (2020).

    Την Αννα Κορακάκη, η οποία επέστρεψε από τη Βραζιλία με δύο ολυμπιακά μετάλλια, τίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Αννα, θέλω να σε συγχαρώ, εσένα προσωπικά για την επιτυχία σου που είναι σπάνια και σε Ολυμπιακό επίπεδο, αλλά ουσιαστικά μοναδική για την Ελλάδα. Θέλω όμως να συγχαρώ και εσένα και τους συναθλητές σου δημόσια, σ' αυτή την Τελετή που μεταδίδεται σ' όλη την Ελλάδα, και για έναν άλλο λόγο τον οποίο θεωρώ ακόμα σημαντικότερο: Αυτό που πετύχατε είναι δικό σας επίτευγμα, προσωπικό σας επίτευγμα. Ακριβώς επειδή τούτο συμβαίνει στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, δίνετε στη νέα γενιά, την χειμαζόμενη νέα γενιά, ένα μεγάλο τριπλό Παράδειγμα: Παράδειγμα Θέλησης, Παράδειγμα Δημιουργίας, Παράδειγμα Αριστείας στην πιο γνήσια μορφή της, που ξεκινά από το ήθος για να φτάσει στη διάκριση».

    «Οι Έλληνες αθλητές με τις επιτυχίες τους και την εν γένει παρουσία τους απέδειξαν ότι με το εύ αγωνίζεσθαι μπορούν να παράγουν αποτελέσματα όπως αυτά στο Ρίο. Είμαι υπερήφανος γι΄ αυτό, γιατί δέχθηκαν τα συγχαρητήρια πλείστων αθλητικών παραγόντων για την υποδειγματική συμπεριφορά των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών καθώς και των συνοδών της ελληνικής αποστολής. Επίσης άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι οι διακρίσεις των αθλητών μας έγιναν χωρίς αμφισβητήσεις. Τα καθαρά μετάλλια, οι καθαρές διακρίσεις των αθλητών μας είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά τους. Είναι μια ανάσα αισιοδοξίας στο γενικότερο πρόβλημα και την καχυποψία που επικρατεί στον αθλητισμό», είπε μεταξύ άλων ο κ Κοντονής.

    «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους αθλητές που μας έκαναν υπερήφανους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ευχαριστώ όλους όσους μας βοήθησαν να φθάσουμε εδώ, την ελληνική Πολιτεία, τους διεθνείς φορείς, τους χορηγούς, όλους. Οι αθλητές μας δεν κατάφεραν μόνο να φέρουν τη χώρα μέσα στις 26 πρώτες χώρες, αλλά ταυτόχρονα ξεχώρισαν για το ήθος, την προσωπικότητα και την συμπεριφορά τους. Να ευχαριστήσουμε επίσης, τους προπονητές, τους γονείς, τα σωματεία και τους εθελοντές αθλητικούς παράγοντες. Θα ήθελα όμως να κάνω και μια ειδική αναφορά στους χορηγούς εκείνους που στήριξαν το πρόγραμμα «Υιοθετείστε έναν αθλητή» και τους έδωσαν την ευκαιρία να βρεθούν στο Ρίο», είπε ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος.

    Ο κ Καπράλος έθεσε ως στόχο για τους Ολυμπιακούς του Ρίο να βρεθεί η Ελλάδα μέσα στις 20 κορυφαίες χώρες με ομάδα που θα αποτελείται με περισσότερους από 100 αθλητές και αθλήτριες. Για να επιτευχθούν όμως αυτά, όπως είπε, χρειάζεται άμεσα προγραμματισμός, να βοηθήσουν Πολιτεία και χορηγοί, με ελεύθερη είσοδο των αθλητών στις σχολές προτίμησής τους και να προσληφθούν σε εργασίες από τους δεύτερους ώστε απερίσπαστοι να συνεχίσουν την προσπάθειά τους.

    Επίσης τόνισε ότι απαιτείται πλέον η οικονομική ανεξαρτησία της ΕΟΕ και η μετατροπή της σε ΝΠΙΔ αντί να παραμείνει ΝΠΔΔ, ζήτησε την καλή λειτουργία όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία των αθλητών (ΟΑΚΑ, Ζάππειο, Άγιος Κοσμάς κ.α.), την επαναφορά στο Παναθηναϊκό στάδιο των Ολυμπιακών Κύκλων που έχουν αφαιρεθεί και το οποίο έχουν επισκεφθεί πάνω από 850.000 άνθρωποι τα τελευταία 6 χρόνια λειτουργίας του. Και κατέληξε ο κ Καπράλος απευθυνόμενος στους αθλητές: «Θα σας συμπαρασταθούμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε».

    Παρόντες ήταν 47 από τους συνολικά 93 αθλητές, αφού για διάφορους λόγους απουσίαζαν οι υπόλοιποι, μεταξύ των οποίων και η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη η οποία έχει αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, που όμως ευχαρίστησε για τη βράβευση μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, ενώ την πλακέτα με τον κότινο και της σήμα της ΕΟΕ που δόθηκε σε όλους τους αθλητές παρέλαβε ο πατέρας της, Γιώργος Στεφανίδης.

    «Φυτέψατε ένα δεντράκι. Τώρα μπορείτε να καθίστε στη σκιά του και να πείτε ότι αυτό το δέντρο βλάστησε στην Ελλάδα», είπε ο Γιώργος Ρουμπάνης στον Γιώργο Στεφανίδη.

    Τον Λευτέρη Πετρούνια τίμησε για το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής. «Η στήριξη όλων των Ελλήνων με έκανε πιο δυνατό και μετέτρεψα την πίεση σε κάτι δημιουργικό. Πολλοί από τους αθλητές δεν θα είχαν φτάσει στο Ρίο, χωρίς το πρόγραμμα «Υιοθέτησε έναν αθλητή» της ΕΟΕ. Για εμένα, τώρα ξεκινάει η καριέρα μου, Στόχος μου να μείνω υγιής και να συνεχίσω για αρκετά ακόμη χρόνια τον αθλητισμό», είπε ο Λευτέρης Πετρούνιας.

    H Άννα Κορακάκη επισήμανε: «Ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Ήταν ένα παιδικό όνειρο. Πάντα θαύμαζα τους αθλητές και ως παιδί, έβλεπα τον πατέρα μου να παρακολουθεί συγκινημένος τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στον πατέρα μου χρωστώ τα πάντα και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω. Θα ήθελα όλα τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Για μένα τα δύο μετάλλια ληταν μια μεγάλη εμπειρία. Θα συνεχίσω γιατί οι στόχοι δεν σταματούν ποτέ, όσα μετάλλια και να κατακτήσει ένας αθλητής».

    Ο «ασημένιος» Ολυμπιονίκης της κολύμβησης, Σπύρος Γιαννιώτης, είπε: «Είμαι συγκινημένος που βρίσκομαι εδώ. Στο Ρίο έγινε μια κούρσα πολύ έντονη, όχι όνο γιατί κατέκτησα το ασημένιο μετάλλιο, αλλά γιατί έχει χαρακτηριστεί η καλύτερη κούρσα που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του αθλήματος», δήλωσε ο Γιαννιώτης που πλέον βρίσκεται σε αναμονή της γέννησης του παιδιού του, το οποίο φυσικά όπως είπε και θα το ωθήσει στον αθλητισμό και αν το ίδιο θέλει και στον πρωταθλητισμό.

    Επίσης τιμήθηκαν, οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής από τους Ολυμπιονίκες Σοφία Μπεκατώρου και τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο.

    Οι 4ες Κατερίνα Νικολαϊδου και Σοφία Ασουμανάκη από τον Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα.

    Ο 5ος Βύρων Κοκκαλάνης από τον Ολυμπιονίκη Πέτρο Γαλακτόπουλο.

    Η 6η τετράκωπος ελαφρών βαρών από τον Ολυμπιονίκη Στέλιο Μυγιάκη.

    Η 6η Εθνική ομάδα πόλο από τις Ολυμπιονίκες Βούλα Κοζομπόλη, Εύη Μωραϊτίδου και Γεωργία Ελληνάκη.

    Ο 7ος Κώστας Φιλιππίδης από την Ολυμπιονίκη Νίκη Μπακογιάννη.

    Η 8η Βούλα Παπαχρήστου (εκπροσωπήθηκε από τον αδερφό της) από τη Βιργινία Κραβαριώτη.

    Η 8η τετράκωπος βαρεών βαρών από τον Ολυμπιονίκη Βασίλη Πολύμερο.

    [05] Μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Λέσβο

    Μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο, μετά τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια και την πυρκαγιά που κατέκαψε μεγάλο μέρος του χοτ σποτ της Μόριας συζητούνται αυτή την ώρα σε σύσκεψη στην Αθήνα, σύμφωνα με το γενικό γραμματέας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Γιαννέλλης δήλωσε πως για την αντιμετώπιση της κρίσης, με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Αιγαίου Θ.Δρίτσα και Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, προτείνεται να ναυλωθεί πλοίο το οποίο θα μεταβεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως καταυλισμός κυρίως οικογενειών κι αυτό μέχρι να επαναλειτουργήσει πλήρως το χοτ σποτ. Επίσης, θα μεταβούν στη Λέσβο άμεσα δυο διμοιρίες ΜΑΤ.

    Σε σύσκεψη αυτή τη στιγμή συζητιούνται επιπλέον λύσεις ανακούφισηςτόσο της Λέσβου όσο και των άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου που δέχονται ροές μεταναστών και προσφύγων που στη συνέχεια εγκλωβίζονται.

    [06] Ο Γκάμπριελ θα βαδίσει στη γέφυρα της Αριστεράς για να γίνει καγκελάριος

    «Τα όρια της ντροπής έχουν ξεπεραστεί. Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία να γίνει καγκελάριος, αν όχι με τη βοήθεια του λαού, τουλάχιστον με τη βοήθεια αριστερών κομμάτων. Γι αυτό και θα βαδίσει πάνω στη γέφυρα την οποία κατασκευάζει το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke)» εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, σε συνέντευξή του στην Die Welt. Και αυτό, διότι θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στο Βερολίνο είναι πιθανόν να οδηγήσει σεκόκκινο-κόκκινο-πράσινο συνασπισμό (Σοσιαλδημοκράτες-Αριστερά-Πράσινοι), ο οποίος θα είναι και το μοντέλο για τη Γερμανία, μετά τις εθνικές εκλογές το 2017.

    O Μάρκους Ζέντερ, εξέφρασε επίσης την προσδοκία ότι ηκαγκελάριος θα αλλάξει ουσιαστικά την πολιτική της στο προσφυγικό. «Προβλέπεται αλλαγή πολιτικής. Οι δηλώσεις της καγκελαρίου είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Πρόκειται για την ορθή προσέγγιση. Τα λόγια όμως πρέπει να τα ακολουθήσουν πράξεις» τόνισε.Η Αγγελα Μέρκελ παραδέχτηκε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ότι έχουν γίνει λάθη στο προσφυγικό και έλαβε αποστάσεις από την έως τώρα πολιτική της, χωρίς όμως να δεσμευτεί συγκεκριμένα για κάποια αλλαγή πολιτικής.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας επανέλαβε, για μια ακόμα φορά, την απαίτηση του κόμματός του να τεθεί ένα ανώτατο όριο υποδοχή προσφύγων και είπε ότι αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο (ενν. με το αδελφό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα). «Το ανώτατο όριο δεν είναι ισχυρογνωμοσύνη. Ο όρος συμβολίζει ότι το μέχρι τώρα σύστημα δεν λειτουργεί και πρέπει να αλλάξει». Η χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) πρέπει «να αποδείξει από κοινού, αλλά συγχρόνως αποφασιστικά και χωρίς πολλές σκέψεις, ότι θέλουμε η Γερμανία να παραμείνει Γερμανία. Στο θέμα αυτό έχουμε να κάνουμε πολύ δουλειά ακόμα».

    Ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, ο οποίος θεωρείται φαβορί στην κούρσα της διαδοχής του νυν πρέδρου του CSU και πρωθυπουργού του κρατιδίουΧορστ Ζέεχοφερ, είπε επίσης ότι«κατά το ανθρωπίνως δυνατό» η Αγγελα Μέρκελ θα είναι και πάλι υποψήφια καγκελάριος στις εκλογές του 2017. Την απόφαση για τον αν το CSU θα κατέλθει με δικό του υποψήφιο θα την πάρει το κόμμα 2017. Κατέστησε όμως σαφές ότι, ο ίδιος δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος για την καγκελαρία και θα παραμείνει στη Βαυαρία. Ο πρόεδρος του CSUΧορστ Ζέεχοφερ δήλωσε πρόσφατα ότι προτίθεται να στείλει στο Βερολίνο την ισχυρότερη ομάδαγια τις εθνικές εκλογές και ουδείς πρέπει να αποφύγει το καθήκον αυτό. Εμμέσως εννοούσετον Μάρκους Ζέντερ.

    [07] Tις προοπτικές της Ελλάδας θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας

    Τη θέση και τις προοπτικές της Ελλάδας αναμένεται να παρουσιάσει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) στο Concordian Summit στην Νέα Υόρκη.

    Αργότερα, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Σύνοδο των Ηγετών για το Προσφυγικό, στο πλαίσιο της 71ης Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, υπό τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ειδικά για το προσφυγικό, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ενώ η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης από την αρχή της κρίσης ήταν να ανοίξει και να διατηρηθεί η συζήτηση για την διαχείριση του ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τώρα πλέον, εκ των πραγμάτων, οι προσδοκίες εστιάζονται στο να ανοίξει η συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο, με δεδομένο ότι το ζήτημα αγγίζει πολλές χώρες.

    Σημειώνουν, επίσης, ότι στο Στρογγυλό Τραπέζι, χθες το απόγευμα, αποτυπώθηκε ένα καλό κλίμα, στην κατεύθυνση της αναζήτησης και εκπόνησης συνεκτικής πολιτικής στα φλέγοντα ζητήματα των νόμιμων διαδρόμων των προσφυγικών ροών, της επανεγκατάστασης και της στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής.

    Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός έχει θέσει δύο σημαντικές επιπλέον παραμέτρους σε ό,τι αφορά την διαχείριση του προσφυγικού, με την πρώτη να αφορά στον σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς Δικαίου και την δεύτερη να αφορά στην υπεράσπιση της δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας επικεντρώθηκε στις δύο χθεσινές παρεμβάσεις του στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την δημοκρατία σε περίπτωση που η διεθνής κοινότητα αποτύχει να εκπονήσει μια στρατηγική διαχείρισης του προσφυγικού με στοιχεία συνεκτικότητας, αλληλεγγύης και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

    Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπογραμμίζει πως η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εκ μέρους της Ελλάδας έγινε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ επιπλέον, η Ελλάδα δεν υιοθέτησε ακροδεξιά ατζέντα, γεγονότα που μπορούν να καταστήσουν την ελληνική διαχείριση της κρίσης μοντέλο παγκοσμίως.

    Ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, στην διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν το ελληνικό χρέος - με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται τόσο στην πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα, όσο και στην συμφωνία επί του θέματος αυτού - καθώς και το Κυπριακό.

    Η Αθήνα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, θεωρεί ότι η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται, και εκτιμά ότι μαζί με την δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να υπάρξει και συμφωνία για την διευθέτηση του χρέους με συγκεκριμένα βήματα, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

    Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ τα δεδομένα της οικονομίας, καθώς και τις προοπτικές της ως το τέλος του έτους.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως η επίλυση του ζητήματος θα συνιστά ένα ακόμα βήμα για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    Η Αθήνα υποστηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, εκτιμά ότι έχουν γίνει ορισμένα βήματα, στηρίζει τις συνομιλίες, θεωρεί πως πρέπει να εκλείψει το ζήτημα των εγγυήσεων το οποίο θεωρεί αναχρονιστικό, και υπογραμμίζει ότι προϋπόθεση της λύσης είναι να φύγει ο τουρκικός στρατός κατοχής.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με την Βρετανίδα ομόλογό του, Τερέζα Μέι, κατόπιν αιτήματος της ιδίας, στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποιεί με ξένους ηγέτες.

    Όπως σημειώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, το θέμα της Βρετανίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για την μορφή που θα πάρει το Brexit, όσο και για το μέλλον των Ελλήνων εργαζόμενων και φοιτητών που ζουν στη χώρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Το κυπριακό συζήτησαν στη Νέα Υόρκη Τσίπρας και Αναστασιάδης

    Αλ. Τσίπρας: Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού δεν αντιμετωπίζονται με ξεπερασμένα εργαλεία

    Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τη συνέλευση του ΟΗΕ

    Συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 September 2016 - 6:33:11 UTC