Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φώφη Γεννηματά: Διμέτωπη κριτική σε κυβέρνηση και ΝΔ για την Παιδεία
  • [02] Δ. Κουτσούμπας: Στην ίδια ρότα η πολιτική της κυβέρνησης και της ΝΔ στην Παιδεία
  • [03] Βερολίνο: Δεν ετοιμάζουμε κάποιο σχέδιο διάσωσης για την Deutsche Bank
  • [04] ΕΛΠΕ:Σε συζητήσεις για την επανενεργοποίηση των παραχωρήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος
  • [05] Έκτακτη βοήθεια, 353 εκατ. ευρώ, για την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα από το 2015
  • [06] Έφυγε από τη ζωή ο υπέρμαχος της ειρήνης στη Μέση Ανατολή
  • [07] Ο πύραυλος που κατέρριψε την πτήση MH17 προήλθε από χωριό που ελέγχουν φιλορώσοι αντάρτες
  • [08] Τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία στο ανατολικό Χαλέπι επλήγησαν από αεροπορικές επιδρομές
  • [09] Υψηλή τεχνολογία αλλάζει το «πρόσωπο» των συγκοινωνιών στην Αττική
  • [10] Καταπέλτης ο Κερκ Ντάγκλας : Η πολιτική του Τραμπ για τους μετανάστες θυμίζει Χίτλερ !
  • [11] Ν. Κοτζιάς: Στρατηγική πολιτική επιλογή η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τα γειτονικά κράτη
  • [12] Συνάντηση Αρχιεπισκόπου-Υπουργού Άμυνας για το μάθημα των θρησκευτικών
  • [13] Στην 86η θέση η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας
  • [14] Αισιοδοξία Μοσκοβισί για ταχεία ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης
  • [15] Συλλυπητήρια Πούτιν για τον θάνατο του Σιμόν Πέρες
  • [16] Έκρηξη ηφαιστείου στην κεντρική Ινδονησία - Απομακρύνονται οι τουρίστες

  • [01] Φώφη Γεννηματά: Διμέτωπη κριτική σε κυβέρνηση και ΝΔ για την Παιδεία

    Σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, άσκησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, με την παρέμβασή της στη Βουλή, για την Παιδεία.

    Αρχικά η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ως «κρυπτόμενο» πρωθυπουργό, καθώς «ολοκληρώθηκε ένα έγκλημα και παραδόθηκε ο δημόσιος πλούτος στους δανειστές για 99 χρόνια».

    Το ίδιο χαρακτηρισμό απηύθυνε και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς, όπως ανέφερε: «Κρύφτηκε χθες και νομίζει ότι βολεύεται να αφήνει τον πρωθυπουργό να υλοποιεί πολιτικές νεοφιλελεύθερης δεξιάς ατζέντας. Λυπάμαι για αυτά που συμβαίνουν στη χώρα και για την ποιότητα της αντιπολίτευσης», σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Με αφορμή τις εξελίξεις στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, η Φώφη Γεννηματά ύψωσε τους τόνους, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μιλάει για νομιμότητα. Η φούσκα έσκασε στα δικά σας χέρια κι ο κόσμος το «έχει τούμπανο», είπε και συμπλήρωσε: «Έπεσε μαύρο στο ΣΥΡΙΖΑ τσάνελ, και μας μιλάτε για τρίγωνο διαπλοκής; Η Τράπεζα Αττικής, η κυβέρνηση και ο αγαπημένος σας εργολάβος. Γι? αυτό δώσατε μάχη για έλεγχο Τράπεζας Αττικής, για να ελέγξετε την ενημέρωση».

    Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι ο διαγωνισμός είναι διάτρητος, ότι ακρωτηριάστηκε ο ρόλος ΕΣΡ και περιορίστηκε ο αριθμός αδειών με στημένες εκθέσεις, ενώ η επιτροπή του διαγωνισμού έδωσε ψευδείς βεβαιώσεις και δεν ζήτησε έλεγχο. «Είναι ώρα να παρέμβει ο εισαγγελέας. Υπάρχει εισαγγελέας σε αυτό τον τόπο;», ανέφερε η κ. Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι υπήρξαν «λαγοί», στη διαγωνιστική διαδικασία.

    Διμέτωπη κριτική άσκησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε κυβέρνηση και ΝΔ και στα ζητήματα Παιδείας. Υποστήριξε ότι όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση έχουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξεπέρασε και τη προδιδακτορική Δεξιά στο ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων στη Παιδεία και προσπαθεί να εγκαθιδρύσει το δικό της καθεστώς.

    «Για τον κ. Τσίπρα η αριστεία είναι ρετσινιά, για τον κ. Μητσοτάκη είναι μέσο αναπαραγωγής της ελίτ, για εμάς τους σοσιαλιστές, είναι προτεραιότητα στην εκπαίδευση», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά και αναφερόμενη στην διελκυστίνδα για τα θρησκευτικά, είπε ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τον Φίλη πολλές φορές και σήμερα τον κρεμάει και στα μανταλάκια.

    «Με δάνειο μεταρρυθμίσεων απ? άλλους δεν γίνεται κάποιος μεταρρυθμιστής» υπογράμμισε η κ. Γεννηματά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υπερασπίστηκε τις ευρείες μεταρρυθμίσεις που έγιναν από τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη διετία 2010-2012. Ζήτησε να εξαιρεθεί η εκπαίδευση από το μνημόνιο και ανέπτυξε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, στο επίκεντρο των οποίων είναι η επαναφορά, με βελτιώσεις, του νόμου Διαμαντοπούλου, η αξιολόγηση, με διαφάνεια, των εκπαιδευτικών, ενώ πρότεινε να ξεκινήσει τώρα η συζήτηση για αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας για μη κρατικά πανεπιστήμια.

    [02] Δ. Κουτσούμπας: Στην ίδια ρότα η πολιτική της κυβέρνησης και της ΝΔ στην Παιδεία

    Με τη γνωστή λαϊκή ρήση «το ΄να χέρι νίβει τ΄ άλλο και τα δυο το πρόσωπο», ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσεγγίζουν το ζήτημα της Παιδείας με τον ίδιο τρόπο.

    «Ο πρωθυπουργός έδωσε άριστα 20 στο υπουργείο Παιδείας χωρίς καμία ντροπή, για την επιτυχία να ανοίξουν χωρίς προβλήματα τα σχολεία», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία όταν υποστηρίζει ότι τα σχολεία επέστρεψαν στην κανονικότητα. «Έλεος! Η καθημερινότητα για τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της είναι πολύ διαφορετική», είπε ο γγ του ΚΚΕ και αναρωτήθηκε σε ποια καθημερινότητα επέστρεψαν τα σχολεία, όταν η λαϊκή οικογένεια, ρημαγμένη από τους φόρους, έχει μπροστά της τα έξοδα για τα φροντιστήρια, τις ξένες γλώσσες, για αθλητική δραστηριότητα και τη σχολική τσάντα που πρέπει να γεμίσει με την περίφημη σχολική λίστα.

    Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση κέρδισε το στοίχημα να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατήγγειλε ότι το μόνο στοίχημα που κέρδισε η κυβέρνηση είναι το τρίτο μνημόνιο που ψήφισε με τη ΝΔ. «Το στοίχημα που κερδίσατε μέχρι τα τώρα, έχει όνομα. Λέγεται τρίτο μνημόνιο», είπε ο γγ του ΚΚΕ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υλοποιεί στην εκπαίδευση το μνημόνιο κατά γράμμα, με τον «εξορθολογισμό δαπανών για την παιδεία», και μάλιστα για να το κάνει αυτό, χρησιμοποιεί και όλο το ιδεολογικό αντιδραστικό οπλοστάσιο όλων των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν και έπαιρναν αντιλαϊκά μέτρα.

    Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση και με βάση τον εξορθολογισμό δαπανών που ψήφισε, είναι σπατάλη το να έχουν τα παιδιά μόνιμο δάσκαλο στα σχολεία τους, είναι σπατάλη η μετατροπή του ολοήμερου νηπιαγωγείου σε χώρο φύλαξης και είναι σπατάλη να στερείται ο μαθητής που έχει ειδικές ανάγκες , τον εκπαιδευτικό και τις δομές που χρειάζεται. Γι΄ αυτό μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας σε βασικά μαθήματα στο γυμνάσιο, είπε ο γγ του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι μαθητές αναγκάζονται στα ΕΠΑΛ να εγκαταλείψουν τις ειδικότητες που είχαν επιλέξει ή να μεταφέρονται σε άλλες πόλεις για να πάνε σχολείο. «Κόπτεστε ότι καλύψατε τα κενά, αλλά στην πραγματικότητα κάνατε χειρουργικές παρεμβάσεις για να κρυφτούν οι ελλείψεις αυτές. Τα κενά συνεχίζουν να υπάρχουν, το ό,τι θα πάρετε τα παιδιά νωρίτερα είναι επειδή υπάρχουν κενά», κατήγγειλε ο γγ του ΚΚΕ και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε καν να τολμάει να μιλάει για την ειδική αγωγή, διότι και φέτος δεν άνοιξαν σχολεία ελλείψει προσωπικού.

    «Συνολικά οι αλλαγές στο σχολείο, βρίσκονται στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και χαρακτήρισε κοινές τις στοχεύσεις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ. «Για αυτονομία του σχολείου μίλησε το πόρισμα διαλόγου που οργάνωσε η κυβέρνηση. Αυτονομία του σχολείου ζήτησε και η ΝΔ. Αξιολόγηση του σχολείου με τα μέτρα και τα σταθμά της αγοράς έκανε λόγο το πόρισμα. Το ίδιο ζητάει η ΝΔ. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η ΝΔ. Μήπως το εκπαιδευτικό κουπόνι που τινάζει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία στον αέρα είναι αποκλειστικά πρόταση του ΣΕΒ; Ή μόνο της ΝΔ; Όχι φυσικά, το υλοποιεί και η κυβέρνησή σας, με την προσχολική αγωγή σήμερα», κατήγγειλε ο γγ του ΚΚΕ.

    Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι η πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ και σήμερα η κυβέρνηση, είναι στην κατεύθυνση μειωμένων μορφωτικών απαιτήσεων και στη λογική «άντε να τελειώσουμε το γυμνάσιο και μετά βλέπουμε». Αλλά στη συνέχεια, κατήγγειλε, «θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι, διότι η κυβέρνηση θέλει το λύκειο ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο». Στόχος κατήγγειλε είναι η αποτροπή από την επιλογή του Γενικού Λυκείου ώστε να υλοποιηθεί το όραμα της κυβέρνησης για μαζική στροφή στην πρόωρη επαγγελματική κατάρτιση στα υποβαθμισμένα και χωρίς υποδομές ΕΠΑΛ.

    «Απάτη» χαρακτήρισε επίσης την εξαγγελία της ελεύθερης πρόσβασης και τόνισε πως αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά για το άγχος των οικογενειών και των μαθητών μπροστά στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα μπορούσε να ικανοποιήσει τα αιτήματα για δικαίωμα επανάληψης της εξεταστικής διαδικασίας για τη βελτίωση της βαθμολογίας. Ειδικά δε για τα ΕΠΑΛ, είπε ότι καταργούνται ήδη ειδικότητες, και προσέθεσε ότι στόχος της πολιτικής είναι τα παιδιά να γίνουν, από μικρή ηλικία, έρμαια της αγοράς.

    Υποκριτικό χαρακτήρισε ο κ. Κουτσούμπας και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανάσχεση της μαζικής φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. «Η κυβέρνηση πλασάρει τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ που λένε ότι πρέπει να υπάρχει περιορισμένη μη κρατική χρηματοδότηση και επιμερισμός κόστους για συμπλήρωση κρατικών επιχορηγήσεων», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και συμπλήρωσε ότι οι κατευθύνσεις αυτές κάνουν λόγο για διαφοροποίηση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων σπουδών, με βάση την απόδοση του και το κατά πόσο ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εκκλησίας. «Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για κλείσιμο τμημάτων των ΤΕΙ ή υποβάθμιση τμημάτων που θα αφήνονται στη μοίρα τους επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις», είπε ο γγ του ΚΚΕ.

    Κατήγγειλε επίσης των αποψίλωση από υποδομές, από προσωπικό, από εξοπλισμό των πανεπιστημίων, την ίδια ώρα που δίνονται φοροαπαλλαγές και ζεστό χρήμα σε μεγάλες εταιρείες.

    «Το ΚΚΕ ξεκινάει από τη θέση ότι η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα και πρέπει να παρέχεται με ευθύνη του κράτους. Να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους. Με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης. Ξεκινάμε από τη θέση ότι κανένα παιδί δεν μπορεί να θεωρείται ανήμπορο μπροστά στη γνώση. Ότι κανένας νέος και νέα δεν μπορεί να αφήνεται στα αζήτητα της ανεργίας. Ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει. Παλεύουμε όλα τα νήπια και προνήπια να βρίσκονται σε δομές προσχολικής αγωγής, σε νηπιαγωγεία με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, σε σύγχρονα κτίρια, τάξεις. Ξεχωρίζουμε το ζήτημα της ειδικής αγωγής, γιατί απαιτείται θετικά άνιση μεταχείριση με ίδρυση και λειτουργία όλων των αναγκαίων δομών», είπε ο κ. Κουτσούμπας και τόνισε ότι το ΚΚΕ παλεύει για ένα σχολείο που θα παρέχει την ίδια μόρφωση σε όλους τους μαθητές, χωρίς να διαχωρίζει τα σχολεία και τους μαθητές σε πολλές ταχύτητες ανάλογα με την περιοχή και την τσέπη του καθενός.

    [03] Βερολίνο: Δεν ετοιμάζουμε κάποιο σχέδιο διάσωσης για την Deutsche Bank

    Η γερμανική κυβέρνηση «δεν ετοιμάζει κάποιο σχέδιο διάσωσης» για την Deutsche Bank, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

    «Η κυβέρνηση δεν ετοιμάζει κάποιο σχέδιο διάσωσης. Τέτοιου είδους εικασίες δεν έχουν βάση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

    Η γερμανική εφημερίδα Die Zeit ανέφερε σήμερα ότι το Βερολίνο και οι χρηματοπιστωτικές αρχές της χώρας εκπονούν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης «για την περίπτωση που βρεθεί σε κρίσιμη κατάσταση η Deutsche Bank».

    [04] ΕΛΠΕ:Σε συζητήσεις για την επανενεργοποίηση των παραχωρήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος

    Σε συζητήσεις με την αμερικανική εταιρία CALFRAC για την επανενεργοποίηση των παραχωρήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος βρίσκονται τα Ελληνικά Πετρέλαια, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου, μιλώντας σήμερα στο ενεργειακό συνέδριο Global Oil &Gas που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 25% των δικαιωμάτων στην παραχώρηση και η CALFRAC το 75%.

    Παράλληλα τα ΕΛΠΕ προχωρούν τις ερευνητικές εργασίες στον Πατραϊκό Κόλπο όπου, όπως είπε ο κ. Γρηγορίου, «αν υπάρχει πετρέλαιο τα απολήψιμα αποθέματα θα είναι της τάξης των 100 εκατ. βαρελιών». Στις αρχές του 2017 θα ολοκληρωθεί η ερμηνεία των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες ενώ οι ερευνητικές γεωτρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2018.

    Τα ΕΛΠΕ ενδιαφέρονται για την ταχεία ολοκλήρωση των διαγωνισμών για την παραχώρηση περιοχών προς έρευνα στη Δυτική Ελλάδα, τόσο χερσαίων όσο και θαλάσσιων.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε νωρίτερα στο ίδιο συνέδριο ότι σύντομα θα υπογράφουν οι συμβάσεις για τις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοαρκανανίας και ΒΔ Πελοποννήσου ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό κόλπο.

    Τα ΕΛΠΕ έχουν υποβάλει προσφορές για τρεις περιοχές, στο Β. Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό, σε μια από αυτές από κοινού με την Total και την Edison. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης επισήμανε ότι η εταιρία επαναξιολογεί όλα τα παλιά δεδομένα σεισμικών ερευνών ανά την Ελλάδα. Δεν αποκλείεται σε περιοχές που θεωρείται ότι υπάρχει ενδιαφέρον η εταιρία να αναλάβει την πρωτοβουλία για υποβολή πρότασης προς το Δημόσιο για παραχώρηση.

    Κ. Βουτσαδάκης.

    [05] Έκτακτη βοήθεια, 353 εκατ. ευρώ, για την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα από το 2015

    Έκτακτη βοήθεια, ύψους 353 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης, έχει λάβει η Ελλάδα από την αρχή του 2015, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Επιτροπή.

    Οι δικαιούχοι αυτών των χρηματοδοτήσεων είναι οι ελληνικές αρχές (συνολικά 178 εκατ. σε υπουργεία, αστυνομία, στρατό, ακτοφυλακή, υπηρεσία ασύλου, υπηρεσία πρώτης υποδοχής κ.α), καθώς και διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί και ΜΚΟ (συνολικά 175 εκατ. στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες).

    Επιπλέον, η Ελλάδα έχει προπληρωθεί τα 229 εκατ. ευρώ, από τα 509 εκατ. ευρωπαϊκών κονδυλίων που δικαιούται, στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων, για την περίοδο 2014-2020 (294,5 εκατ. από το Ταμείο για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση) και 214,7 εκατ. από το Ταμείο για την Εσωτερική Ασφάλεια).

    Στο πλαίσιο αυτών των χρηματοδοτήσεων συμπεριλαμβάνεται και η χρηματοδότηση των εξόδων μεταφοράς των αιτούντων άσυλο, που μετεγκαθίστανται σε άλλες χώρες της ΕΕ (500 ευρώ για κάθε μετεγκατάσταση, συνολικά 35,1 εκατ., ενώ 13,5 εκατ. προπληρώθηκαν στην Ελλάδα το Φεβρουάριο του 2016).

    Τέλος, σύμφωνα με την Επιτροπή, μέσα στο 2016 έχει ανακοινωθεί η απευθείας χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων ύψους 198 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά για την περίοδο 2016-2018, η εν λόγω χρηματοδότηση έργων μπορεί να φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ.

    [06] Έφυγε από τη ζωή ο υπέρμαχος της ειρήνης στη Μέση Ανατολή

    Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης και πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες πέθανε τη νύκτα σε ηλικία 93 ετών έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, ανακοίνωσε ο γιατρός του Ράφι Γουόλντεν.Ο Σιμόν Πέρες έφυγε από τη ζωή περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογενείας του, δήλωσε άνθρωπος του περιβάλλοντός του.

    Με τον Σιμόν Πέρες χάνεται μία ιστορική φυσιογνωμία, ο τελευταίος επιζών της γενιάς των πατέρων του κράτους του Ισραήλ και ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες των συμφωνιών του Οσλο που έθεσαν τις βάσεις της παλαιστινιακής αυτονομίας στη δεκαετία του ΄90.

    Οι μεγάλοι σταθμοί στη ζωή του

    2 Αυγούστου 1923: Γέννηση στη Βισνέβα της Πολωνίας (σημερινή Λευκορωσία) του Σιμόν Πέρσκι, που θα πάρει αργότερα το εβραϊκό ψευδώνυμο Πέρες (Αετός).

    1934: Άφιξη στην Παλαιστίνη.

    1959: Εκλέγεται βουλευτής του Mapai, πρόδρομου του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ.

    1984-1986: Πρωθυπουργός κυβέρνησης εθνικής ενότητας Εργατικού Κόμματος-Λικούντ.

    1993: Εποπτεύει τις μυστικές διαπραγματεύσεις με την οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που θα οδηγήσουν στην υπογραφή των συμφωνιών του Οσλο.

    1994: Δέχεται το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Γιτζάκ Ραμπίν και τον Γιάσερ Αραφάτ για τον ρόλο τους στην παλαιστινο-ισραηλινή ειρηνευτική διαδικασία.

    1995: Μετά την δολοφονία του Γιτζάκ Ραμπίν, στις 4 Νοεμβρίου 1995, ο Σιμόν Πέρες τον διαδέχεται στην ηγεσία της κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος.

    Ιούνιος 2007: Εκλέγεται πρόεδρος του Ισραήλ.

    Ιούλιος 2014: Εννέα ημέρες πριν από τα 91α του γενέθλια αποσύρεται διακριτικά από την προεδρία, εν μέσω πολέμου στη Γάζα, μεταβιβάζοντας τις εξουσίες του στον Ρούβεν Ρίβλιν.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλ. Τσίπρας στο Twitter: Η απώλεια του Σίμον Πέρες μας θλίβει βαθύτατα

    Συλλυπητήρια Πούτιν για τον θάνατο του Σιμόν Πέρες

    Ο Μπαράκ Ομπάμα τιμά την «ακλόνητη ηθική δύναμη» του Σιμόν Πέρες

    Την ευγνωμοσύνη των Γερμανών προς τον Σιμόν Πέρες εξέφρασε ο Γιόακιμ Γκάουκ

    Φρ. Ολάντ: Ο Σιμόν Πέρες ήταν το Ισραήλ στα μάτια του κόσμου

    Μπιλ Κλίντον για Σιμόν Πέρες: Μία ιδιοφυία με μεγάλη καρδιά

    [07] Ο πύραυλος που κατέρριψε την πτήση MH17 προήλθε από χωριό που ελέγχουν φιλορώσοι αντάρτες

    Οι διεθνείς ερευνητές διευκρίνισαν ότι ο πύραυλος BUK που κατέρριψε την πτήση MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών προήλθε από το χωριό Περβομάισκ που ελέγχουν φιλορώσοι αντάρτες.

    [08] Τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία στο ανατολικό Χαλέπι επλήγησαν από αεροπορικές επιδρομές

    Τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία στο τμήμα του Χαλεπίου που ελέγχεται από τους αντάρτες επλήγησαν σήμερα τα χαράματα από αεροπορικές επιδρομές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν προσωρινά να λειτουργήσουν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η μη κυβερνητική οργάνωση που υποστηρίζει τα νοσηλευτήρια αυτά.

    «Η επίθεση σημειώθηκε στις 4 το πρωί. Ένα στρατιωτικό αεροπλάνο τα έπληξε απ' ευθείας», δήλωσε ο Αντχάμ Σαχλούλ της ιατρικής μκο Συρο-Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία (SAMS), που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ.

    Στο μεταξύ, αξιωματούχοι των ανταρτών δήλωσαν πως συριακές κυβερνητικές δυνάμεις δίνουν χερσαίες μάχες με τους αντάρτες σε διάφορα μέτωπα στο Χαλέπι, καθώς ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του επιτίθενται με την υποστήριξη των Ρώσων για να ανακαταλάβουν την πόλη.

    [09] Υψηλή τεχνολογία αλλάζει το «πρόσωπο» των συγκοινωνιών στην Αττική

    Στους χώρους της ΟΣΥ, στην Πέτρου Ράλλη, χτυπάει η καρδιά της τηλεματικής, του έργου χάρη στο οποίο από την περασμένη Άνοιξη οι επιβάτες στην Αττική μπορούν να ενημερώνονται για την ακριβή ώρα άφιξης λεωφορείων και τρόλεϊ, έχοντας επιτέλους απάντηση σ'ένα ερώτημα που μέχρι πριν λίγο καιρό «ταλαιπωρούσε» τις στάσεις στο λεκανοπέδιο: «Πότε θα έρθει το λεωφορείο»;

    Σε μια μεγάλη αίθουσα με υπολογιστές, με μεγαλύτερες και μικρότερες οθόνες, βρίσκεται το κέντρο διαχείρισης οχημάτων. Εκεί, γίνεται η συγκέντρωση , η παρακολούθηση και η επεξεργασία των πληροφοριών που «στέλνουν» χίλιες τηλεματικές στάσεις, οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην Αττική και δύο χιλιάδες οχήματα. Σε διπλανή αίθουσα, υπάρχουν μεγάλοι υπολογιστές, όπου κάθε πληροφορία καταγράφεται διαρκώς και ανανεώνεται κάθε είκοσι δευτερόλεπτα. Σε κάθε όχημα έχει εγκατασταθεί ένας υπολογιστής, και το σήμα του μεταφέρεται μέσα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο, το οποίο επεξεργάζεται διαρκώς τις θέσεις των οχημάτων. Οι υπολογισμοί γίνονται λαμβάνοντας υπόψη τη μέση ταχύτητα λεωφορείων και τρόλεϊ, χάρη σ'έναν αλγόριθμο, και αυτό ελέγχεται συνέχεια. «Υπάρχει ένας σύγχρονος εξοπλισμός. Αλλά την πιο μεγάλη δουλειά, την πιο σπουδαία, την κάνουν οι εργαζόμενοι. Και πρέπει να τους ευχαριστήσουμε γι' αυτό το λόγο. Στο κέντρο λειτουργίας της τηλεματικής εργάζονται εικοσιπέντε άνθρωποι, έχει πενήντα θέσεις εργασίας και στελεχώνεται σταδιακά», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωάννης Σκουμπούρης, διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ.

    «Στις οθόνες, οι επόπτες γραμμών βλέπουν πού κινούνται και πώς κινούνται όλα τα οχήματα του δικτύου μέσα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε περιοχές του λεκανοπεδίου, όπου υπάρχουν γραμμές και οχήματα του δικτύου. Μπορούν να ελέγχουν κάθε γραμμή, αλλά και κάθε όχημα, τι αποστάσεις τα χωρίζουν, σε ποιο σημείο ακριβώς της γραμμής βρίσκονται, εάν υπάρχουν οχήματα στην αφετηρία, εάν υπάρχουν οχήματα στο τέρμα. Εδώ, γίνονται ουσιαστικά οι μεταβολές που χρειάζονται, ώστε τα οχήματα να μην κινούνται το ένα πίσω από τα άλλο ή να μην έχουν μεγάλα κενά. Οι χρήστες εδώ είναι έμπειροι, είναι χρόνια εργαζόμενοι, οι οποίοι διαχειρίζονται το δίκτυο της εταιρείας. Έχουν πλέον, όμως, ενταχθεί στο κέντρο διαχείρισης οχημάτων για να μπορέσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω της εφαρμογής της τηλεματικής», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ξενοφών Νίκογλου, τμηματάρχης εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου.

    [10] Καταπέλτης ο Κερκ Ντάγκλας : Η πολιτική του Τραμπ για τους μετανάστες θυμίζει Χίτλερ !

    Ο διάσημος ηθοποιός, με αφορμή τα γενέθλια του στις 9 Δεκεμβρίου, ακριβώς μία μέρα μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές δημοσίευσε ένα κείμενο-καταπέλτη κατά του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ.

    "Θα επιθυμούσα να σβήσω ήρεμα τα κεριά των 100-οστών γενεθλίων μου χωρίς να έχει εκλεγεί ένας πρόεδρος που θα "διαλέγει τους μετανάστες" και θα ζητάει "ιδεολογικά πιστοποιητικά", λέει ο Κερκ Ντάγκλας, θρύλος της 7ης τέχνης και τελευταίος από τους μεγάλους του κινηματογράφου.

    Στο κείμενο αυτό, ο διάσημος ηθοποιός ανατρέχει στο παρελθόν και εξιστορεί την εξορία των γονιών του από την τσαρική Ρωσία στις ΗΠΑ και τις αξίες που υπερασπίστηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια των μεγάλων κυμάτων μετανάστευσης. Κάνει όμως ιδιαίτερη μνεία στη στάση και την πολιτική που υιοθέτησε ο Χίτλερ το 1933, τον οποίο, όπως λέει, στη αρχή δεν πήρε κανείς στα σοβαρά, με αποτέλεσμα αρκετά σύντομα η υφήλιος να πνιγεί σε ένα λουτρό μίσους και αίματος.

    "Η προεκλογική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στην Αριζόνα, πριν από λίγες εβδομάδες, προκάλεσε ρίγη στην γυναίκα μου Αν η οποία μεγάλωσε στην Γερμανία. Η ομιλία αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να είχε εκφωνηθεί το 1933..." λέει στο άρθρο του ο Ντάγκλας.

    [11] Ν. Κοτζιάς: Στρατηγική πολιτική επιλογή η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τα γειτονικά κράτη

    «Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, γενικότερα, και εν προκειμένω αυτό της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με γειτονικά κράτη, απαιτούν συνετά και μεθοδικά βήματα και δεν προσφέρονται για "παιχνίδια" εντυπώσεων», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σεερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος ζήτησε ενημέρωσησχετικά με την πορεία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

    Με επιστολή του, ο κ. Κοτζιάς εξηγεί ότι «ηοριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τα γειτονικά κράτη αποτελεί στρατηγική πολιτική επιλογή της χώρας» και σε αυτό το πλαίσιο «η Ελλάδα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ιταλία, την Αλβανία και την Αίγυπτο, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι σχετικές συμφωνίες», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «μία χρονοβόρο διαδικασία, καθώς απαιτείται η εξέταση πολλών και περίπλοκων τεχνικών παραμέτρων, με στόχο να διασφαλιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα εις το διηνεκές».

    Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότιη χώρα μας, με την Ιταλία προσεγγίζει«το στάδιο ολοκλήρωσης της συνολικής διαδικασίας σύναψης της συμφωνίας, ενώ οι διαβουλεύσεις με την Αλβανία και την Αίγυπτο βρίσκονται σε εξέλιξη, δίχως να παρατηρούνται «περίεργες καθυστερήσεις».

    [12] Συνάντηση Αρχιεπισκόπου-Υπουργού Άμυνας για το μάθημα των θρησκευτικών

    Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, κατά τη σημερινή τους συνάντηση συμφώνησαν ότι για το μάθημα των θρησκευτικών χρειάζεται διάλογος από μηδενική βάση με νέα πρόσωπα, διαλεγμένα από την Πολιτεία και την Εκκλησία, χωρίς πολιτική σφραγίδα.

    [13] Στην 86η θέση η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας

    Στην 86η θέση μεταξύ 138 χωρών, από την 81η θέση πέρυσι μεταξύ 140 χωρών, υποχώρησε η Ελλάδα στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Σύμφωνα με την έκθεση του WEF (Global Competitiveness Report 2016-2017), στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Ελβετία, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Οι χώρες αυτές βρίσκονταν και πέρυσι στην πρώτη πεντάδα των πιο ανταγωνιστικών χωρών, με μόνη αλλαγή την υποχώρηση της Γερμανίας από την 4η στην 5η θέση και, αντίστοιχα, την άνοδο της Ολλανδίας στην 4η από την 5η θέση.

    [14] Αισιοδοξία Μοσκοβισί για ταχεία ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης

    Την αισιοδοξία του ότι με την ολοκλήρωσή της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση εξέφρασε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σε συνάντηση που είχε χθες στις Βρυξέλες με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, βρέθηκε η ελάφρυνση της υπερφορολόγησης των νομοταγών επιχειρήσεων και μισθωτών για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

    Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ ενημέρωσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τις προτάσεις του Συνδέσμου και τόνισε ότι με το ισχύον μείγμα πολιτικής της υπερφορολόγησης των νομοταγών επιχειρήσεων και μισθωτών είναι αδύνατον να επιτευχθεί ανάκαμψη της οικονομίας και προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων.

    [15] Συλλυπητήρια Πούτιν για τον θάνατο του Σιμόν Πέρες

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στο Ισραήλ για τον θάνατο του πρώην προέδρου Σιμόν Πέρες, εξαίροντας τις προσπάθειες του εκλιπόντα για μια ειρηνική διευθέτηση του Μεσανατολικού, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

    "Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκτιμά ιδιαίτερα την προσωπική συμβολή του Σιμόν Πέρες στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στη Μέση Ανατολή, τις οποίες εξετίμησε η διεθνής κοινότητα όπως αποδείχθηκε από το Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε σε αυτόν", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    "Είχα επανειλημμένα την τύχη να συνομιλήσω με αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο. Κάθε φορά, θαύμαζα το θάρρος του, τον πατριωτισμό του, την σοφία και το όραμα του για το μέλλον. Για τη χώρα μας, ο Σιμόν Πέρες θα μείνει στη μνήμη ως ένα συνεχές στήριγμα στην ανάπτυξη των φιλικών ρωσο-ισραηλινών σχέσεων που έκανε πολλά για να ενισχύσει μια αμοιβαίως επωφελή συνεργασία", τονίζει ο ρώσος πρόεδρος.

    [16] Έκρηξη ηφαιστείου στην κεντρική Ινδονησία - Απομακρύνονται οι τουρίστες

    Ο στρατός, η αστυνομία και οι τοπικές αρχές απομάκρυναν πολλούς τουρίστες και αναζητούσαν εκατοντάδες άλλους μετά την έκρηξη ηφαιστείου στην επαρχία της Δυτικής Νούσα Τενγκάρα στην κεντρική Ινδονησία, σύμφωνα με αξιωματούχο της υπηρεσίας εθνικών καταστροφών.

    «Αρκετοί τουρίστες έχουν απομακρυνθεί και τώρα οι αρχές ?χτενίζουν? την επικίνδυνη περιοχή για να εντοπίσουν επισκέπτες», δήλωσε στο Xinhua ο αξιωματούχος. Σύμφωνα με την υπηρεσία εθνικών καταστροφών, η έκρηξη στο όρος Μπαρουτζάρι σημειώθηκε χθες, εκτοξεύοντας στάχτη στον ουρανό σε ύψος 2 χιλιομέτρων.

    Συνολικά 333 ξένοι και 56 ντόπιοι τουρίστες επισκέπτονταν το ηφαίστειο όταν εξερράγη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο. Οι αρχές έχουν χαρακτηρίσει επικίνδυνη ζώνη μια περιοχή 3 χιλιομέτρων περιμετρικά του κρατήρα, σύμφωνα με τον ίδιο.

    Στην Ινδονησία υπάρχουν πάνω 129 ενεργά ηφαίστεια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 September 2016 - 12:32:26 UTC