Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο Γιούνκερ: Το 2016 έκλεισε με συμφωνίες και στα 28 κράτη μέλη

  • [01] Σχέδιο Γιούνκερ: Το 2016 έκλεισε με συμφωνίες και στα 28 κράτη μέλη

    Με τη σχετική συμφωνία που υπογράφηκε στις 23 Δεκεμβρίου στην Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) συμβάλλει πλέον την τόνωση των επενδύσεων, την υποστήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της ανάπτυξης και στα 28 κράτη μέλη, σύμφωνα με τηνEuractiv.gr.

    «Το ΕΤΣΕ έχει ήδη αποδείξει ότι αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την επιστροφή των επιπέδων των επενδύσεων σε μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη τροχιά. [...]. Από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), πρέπει τώρα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να αξιοποιήσουμε περαιτέρω την μέχρι τώρα επιτυχία του ΕΤΣΕ στους τομείς της απασχόλησης και της ανάπτυξης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κάταϊνεν.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ, δήλωσε: «Η πρωτοποριακή χρήση της εγγύησης του προϋπολογισμού ΕΤΕπ-ΕΕ έχει αρχίσει να αποδίδει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Το ΕΤΣΕ βασίζεται στη στενή συνεργασία του ομίλου της ΕΤΕπ σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και στη χρήση διαφόρων χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΕΤΣΕ θα συνεχίσει να καθοδηγεί τη φιλοδοξία μας για προσέγγιση νέων χρηματοδοτικών εταίρων, στοχεύοντας σε νέα έργα και στις ΜΜΕ που χρειάζονται χρηματοδότηση».

    Σε 18 μόνο μήνες από τη δρομολόγηση της εγγύησης του ΕΤΣΕ, τα δάνεια του ομίλου της ΕΤΕπ μέσω του ΕΤΣΕ βρίσκονται σε καλή πορεία κινητοποίησης του αρχικού στόχου των 315 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία έως το 2018. Έχουμε ήδη υπερβεί το μισό αυτού του αρχικού στόχου. Σύμφωνα με στοιχεία του Δεκεμβρίου 2016, οι πράξεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος συνολικό όγκο χρηματοδότησης ύψους 30,6 δισ. ευρώ. Οι εν λόγω πράξεις αφορούν σήμερα και τα 28 κράτη μέλη και αναμένεται να κινητοποιήσουν συνολικές επενδύσεις ύψους άνω των 164 δισ. ευρώ.

    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει εγκρίνει 176 έργα υποδομής για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ). Τα έργα αυτά αντιπροσωπεύουν χρηματοδότηση ύψους 22,4 δισ. ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) έχει εγκρίνει 244 συμφωνίες χρηματοδότησης ΜΜΕ, με συνολική χρηματοδότηση από το ΕΤΣΕ ύψους 8,1 δισ. ευρώ. Πάνω από 388 000 ΜΜΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης αναμένεται να ωφεληθούν.

    Δεδομένης της επιτυχίας του μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανήγγειλε στηνoμιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, της 14ης Σεπτεμβρίου, πρόταση να παραταθεί η διάρκεια και να αυξηθεί η χρηματοδοτική ικανότητα του ΕΤΣΕ για περαιτέρω τόνωση των επενδύσεων («ΕΤΣΕ 2.0»). Η πρόταση θα επεκτείνει την αρχική τριετή περίοδο (2015-2018) έως το 2020 και τον στόχο των 315 δισ. ευρώ σε τουλάχιστον μισό τρισεκατομμύριο ευρώ επενδύσεων. Επιδιώκει επίσης να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην προσθετικότητα, στα διασυνοριακά έργα, στη στήριξη των ΜΜΕ και στην ενίσχυση της γεωγραφικής κάλυψης του ΕΤΣΕ.

    Οι επιδόσεις της εγγύησης του ΕΤΣΕ έχουν πλέον αξιολογηθεί από την Επιτροπή, από την ΕΤΕπ και από έναν ανεξάρτητο φορέα, την παγκόσμια λογιστική εταιρεία EY. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καθεμία από αυτές τις αξιολογήσεις έδωσε στοιχεία που υποστηρίζουν την επέκταση του ΕΤΣΕ. Τα πορίσματα που προέκυψαν από τις τρεις αξιολογήσεις αντιμετωπίζονται εκτενώς στην πρόταση της Επιτροπής και θα ενσωματωθούν στη μελλοντική νομοθετική συζήτηση σχετικά με το ΕΤΣΕ 2.0.

    Η πρόταση για επέκταση του ΕΤΣΕ έχει ήδη σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την πρόταση της Επιτροπής κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ECOFIN στις αρχές του τρέχοντος μηνός. Κατά τη σύνοδο του Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εν λόγω συμφωνία και ζήτησε την επέκταση του ΕΤΣΕ, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τους συννομοθέτες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.

    Πηγή: EurActiv.gr


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 January 2017 - 7:31:19 UTC