Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ.Γεννηματά: Χρειαζόμαστε το #Schulzeffect για μια Ευρώπη κοινωνικής δικαιοσύνης
  • [02] Θέλουμε ανοιχτές αγορές, δίκαιο εμπόριο και όχι φραγμούς, επαναλαμβάνει η Μέρκελ
  • [03] Σκληρή απάντηση της Γερμανίας στον Ερντογάν
  • [04] Με ιστορικό ποσοστό 100% εξελέγη ο Μ.Σουλτς νέος πρόεδρος του SPD
  • [05] Εκατοντάδες αρχαιολογικά ευρήματα ρίχνουν φως στην καθημερινή ζωή στους Αγίους Τόπους την εποχή του Ιησού
  • [06] «Έχει φτάσει πλέον η στιγμή να κάνουμε την ΕΕ μία κοινωνική ένωση»

  • [01] Φ.Γεννηματά: Χρειαζόμαστε το #Schulzeffect για μια Ευρώπη κοινωνικής δικαιοσύνης

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά συνεχάρη τον Μάρτιν Σουλτς για τη σημερινή παμψηφεί εκλογή του στην προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD). Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κ. Γεννηματά εκφράζει τα συγχαρητήρια της στον Μάρτιν Σουλτς και τονίζει πως «χρειαζόμαστε το #Schulzeffect για μια Ευρώπη κοινωνικής δικαιοσύνης».

    Αναλυτικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Συγχαρητήρια @MartinSchulz για την εκλογή σου ως Πρόεδρος του SPD. Χρειαζόμαστε το #Schulzeffect για μια Ευρώπη κοινωνικής δικαιοσύνης!».

    [02] Θέλουμε ανοιχτές αγορές, δίκαιο εμπόριο και όχι φραγμούς, επαναλαμβάνει η Μέρκελ

    Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε ότι η Γερμανία τάσσεται σθεναρά υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και των ανοιχτών αγορών, σε μια περίοδο που οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να στρέφονται ολοένα και περισσότερο στον προστατευτισμό.

    "Θέλουμε ανοιχτές αγορές, δίκαιο εμπόριο, ασφαλώς δεν θέλουμε φραγμούς αλλά στην εποχή του «διαδικτύου των πραγμάτων» θέλουμε να συνδέσουμε τις κοινωνίες μας τη μία με την άλλη και να τις αφήσουμε να συναλάσσονται δίκαια μεταξύ τους και αυτό είναι το ελεύθερο εμπόριο" είπε η Γερμανίδα καγκελάριος που επισκέφθηκε την τεχνολογική έκθεση CeBIT στο Αννόβερο.

    Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, που βρίσκεται επίσης στο Αννόβερο, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα του θα πρέπει να καταλήξουν σύντομα σε μια οικονομική συμφωνία και υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι το ελεύθερο εμπόριο για το Τόκιο. Η καγκελάριος σχολίασε ότι "είναι πολύ, πολύ καλό" που η Ιαπωνία δηλώνει ότι θέλει μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, προσθέτοντας ότι η Γερμανία με χαρά θα αναλάμβανε να γίνει η κινητήριος δύναμη για την προώθησή της.

    [03] Σκληρή απάντηση της Γερμανίας στον Ερντογάν

    Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι δήλωσε σήμερα στον Τούρκο ομόλογό του πως ο πρόεδρος της Τουρκίας "ξεπέρασε τα όρια" όταν κατηγόρησε προσωπικά την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για "ναζιστικές πρακτικές".

    "Δείχνουμε ανοχή αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι" είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. "Για αυτόν τον λόγο διεμήνυσα ξεκάθαρα στον Τούρκο ομόλογό μου, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι εδώ ξεπέρασαν ένα όριο", μετά τις "σοκαριστικές" δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε νωρίτερα στην καγκελάριο Μέρκελ, κατηγορώντας την για "ναζιστικές πρακτικές" επειδή στη Γερμανία απαγορεύτηκαν προεκλογικές συγκεντρώσεις υπέρ του "ναι" στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία. «Όταν τους αποκαλούν ναζί, δεν τους αρέσει. Διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Ιδιαίτερα η Μέρκελ», είπε σήμερα ο Ερντογάν. «Όμως καταφεύγεις αυτή τη στιγμή σε ναζιστικές πρακτικές», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην καγκελάριο. Ολόκληρη η συνέντευξη του Γκάμπριελ θα δημοσιευτεί στο φύλλο της Δευτέρας.

    Η Γιούλια Κλέκνερ, στενή συνεργάτιδα της καγκελαρίου και αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) ζήτησε να δοθεί "αποφασιστική" απάντηση στην Άγκυρα: "Ο κ. Ερντογάν έχει ακόμη τα λογικά του;" διερωτήθηκε ζητώντας να ακυρωθεί η οικονομική βοήθεια, "ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ" που χορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία.

    Ανάξιες χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Ερντογάν ο Σουλτς

    Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς, που σήμερα εξελέγη πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ερντογάν "ανάξιες για αρχηγό κράτους". "Η Τουρκία εξελίσσεται σε απολυταρχικό κράτος", εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση ARD.

    [04] Με ιστορικό ποσοστό 100% εξελέγη ο Μ.Σουλτς νέος πρόεδρος του SPD

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) της Γερμανίας εξέλεξε ομόφωνα νέο ηγέτη του τον Μάρτιν Σουλτς, τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στις αμφίρροπες εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

    Το SPD μοιάζει να έχει αναγεννηθεί αφότου όρισε υποψήφιο για την καγκελαρία τον 61χρονο Σουλτς, στα τέλη Ιανουαρίου: τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες ενώ προσέλκυσε και χιλιάδες νέα μέλη.

    "Το SPD επέστρεψε! Εμείς επιστρέψαμε!" είπε ο Σουλτς στην ομιλία του προς τους 605 συνέδρους του κόμματος, λίγη ώρα πριν τον εκλέξουν ομόφωνα νέο ηγέτη τους με ποσοστό 100%. Διά ανατάσεως της χειρός οι σύνεδροι έδειξαν επίσης ότι θέλουν να είναι ο υποψήφιος τους στις εκλογές.

    "Από αυτή τη στιγμή αρχίζει η μάχη για να γίνουμε το πρώτο κόμμα και να κατακτήσουμε την καγκελαρία", δήλωσε, "βαθιά συγκινημένος" ο Σουλτς μετά το τέλος της ψηφοφορίας στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος στο Βερολίνο.

    Η πρώτη "μάχη" για το SPD θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα στις τοπικές εκλογές του Σάαρλαντ όπου οι Σοσιαλδημοκράτες απειλούν ανοιχτά τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ που κυβερνούν το κρατίδιο αυτό εδώ και 18 χρόνια.

    "Θέλουμε το SPD να είναι η ισχυρότερη πολιτική δύναμη μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές (σ.σ. του Σεπτεμβρίου) ώστε να αναλάβει την εντολή για να κάνει τη χώρα καλύτερη και δικαιότερη και να δίνει στον λαό της χώρας αυτής τον σεβασμό που του αξίζει και θέλω, αγαπητοί σύντροφοι, να είμαι ο επόμενος Γερμανός καγκελάριος" είπε ο Σουλτς.

    Στην ομιλία του επανέλαβε επίσης τις δεσμεύσεις του για δωρεάν παιδεία, για περισσότερες επενδύσεις στα σχολεία, στη νοσηλεία των ασθενών, σε προγράμματα επιμόρφωσης για τους ανέργους. Οι σύνεδροι τον χειροκρότησαν όρθιοι.

    Είναι αναγκαίο να κλείσει το "απαράδεκτο μισθολογικό χάσμα" ώστε άνδρες και γυναίκες τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική Γερμανία να έχουν τις ίδιες απολαβές όταν κάνουν την ίδια δουλειά, πρόσθεσε.

    Ο πρώην δήμαρχος του Βούρσελεν, μιας πόλης κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία, έκανε επίσης σήμερα έναν απολογισμό της διαδρομής του: αφηγήθηκε ότι γεννήθηκε στη δυτική Γερμανία, ήταν το πέμπτο παιδί ενός αστυνομικού και μιας νοικοκυράς, τους οποίους περιέγραψε ως "απλούς και πολύ αξιοπρεπείς ανθρώπους". Ο ίδιος ήταν "τεμπέλης" στο σχολείο και όπως είπε τον ενδιέφερε μόνο το ποδόσφαιρο. Σταμάτησε το σχολείο αλλά παρότι "έχασε τον δρόμο του", στάθηκε τυχερός γιατί του δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία. Εκπαιδεύτηκε ως πωλητής βιβλίων και άνοιξε ένα δικό του βιβλιοπωλείο. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 εξελέγη ευρωβουλευτής.

    Η ανάδειξή του σε ηγέτη του SPD έγινε μετά την απόφαση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, του νυν υπουργού Εξωτερικών, να αποχωρήσει από την ηγεσία επειδή πιστεύει ότι ο Σουλτς έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές.

    Διαβάστε επίσης:Φ.Γεννηματά: Χρειαζόμαστε το #Schulzeffect για μια Ευρώπη κοινωνικής δικαιοσύνης

    [05] Εκατοντάδες αρχαιολογικά ευρήματα ρίχνουν φως στην καθημερινή ζωή στους Αγίους Τόπους την εποχή του Ιησού

    Δεκάδες αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. και παρουσιάστηκαν σήμερα από την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ ρίχνουν λίγο περισσότερο φως και παρέχουν στους ιστορικούς τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα την καθημερινή ζωή κατά την εποχή του Ιησού.

    Μεταξύ των δεκάδων αντικειμένων που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή της Ιερουσαλήμ και της Γαλιλαίας ?όπου σύμφωνα με την παράδοση έζησε ο Ιησούς? περιλαμβάνονται αγγεία, κουζινικά σκεύη, κοσμήματα, τμήματα από ένα πατητήρι σταφυλιών, λειψανοθήκες με εβραϊκές επιγραφές αλλά και καρφιά σαν αυτά που χρησιμοποιούνταν στις σταυρώσεις.

    "Τώρα μπορούμε να περιγράψουμε με μεγάλη ακρίβεια την καθημερινότητα εκείνης της εποχής, από τη γέννηση, τις διατροφικές συνήθειες, τα ταξίδια που έκαναν οι άνθρωποι, μέχρι τον θάνατο και τις ταφικές τελετές" εξήγησε ο Γκιντεόν Άβνι, ο διευθυντής του τμήματος αρχαιολογίας της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων.

    "Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε κάνει άλματα όσον αφορά την κατανόηση του τρόπου ζωής των συγχρόνων του Ιησού. Κάθε εβδομάδα, ανακαλύπτουμε νέα στοιχεία που μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε καλύτερα αυτήν την περίοδο", πρόσθεσε. Μεταξύ άλλων έχουν βρεθεί σε λειψανοθήκες ονόματα προσώπων που είναι γνωστά από τα κείμενα της εποχής εκείνης, σύμφωνα με τον καθηγητή Άβνι.

    [06] «Έχει φτάσει πλέον η στιγμή να κάνουμε την ΕΕ μία κοινωνική ένωση»

    Μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να στρίψει άμεσα το τιμόνι της προς την κατεύθυνση μιας πιο δίκαιης, πιο κοινωνικής, πιο αξιακής Ένωσης, με κεντρικό άξονα τις αρχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στέλνουν με κοινό άρθρο τους για το μέλλον της Ευρώπης που δημοσιεύεται σήμερα, επτά υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ.

    Ενόψει του εορτασμού της 60ης επετείου των Συνθηκών της Ρώμης, από όπου προήλθε η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γερμανίας Mίχαελ Ροθ, ο υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων της Μάλτας Καρμέλο Αμπέλα και οι υφυπουργοί Ευρωπαϊκών Θεμάτων, της Γαλλίας Αρλέμ Ντεσίρ, της Ιταλίας Σάντρο Γκότζι, της Τσεχίας Τομάς Προύζα και της Πορτογαλίας Μαργκαρίτα Μάρκες υπογράφουν κοινό κείμενο με τίτλο: «Για μια κοινωνική Ευρώπη: Πρέπει να ανανεώσουμε την ΕΕ γι' όλους τους Ευρωπαίους». Στόχος της πρωτοβουλίας τους αυτής, είναι να συμπεριληφθεί στη νέα διακήρυξη της Ρώμης ένας ισχυρός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσβλέπουν επίσης στην πραγματοποίηση βημάτων προόδου για δίκαιη εργασία και ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς κατά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Σουηδία στα τέλη του έτους.

    Στο κοινό άρθρο επισημαίνεται πως «έχει φτάσει πλέον η στιγμή να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση μία κοινωνική ένωση, με ισχυρά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, ισότητα των φύλων, με ποιοτική και ασφαλή εργασία,παίρνοντας αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, την ανισότητα των εισοδημάτων και τις τεράστιες διαφορές στις συνθήκες διαβίωσης και την κοινωνική ασφάλιση». Σε αυτό το πλαίσιο, οι επτά υπουργοί εκφράζουν τη βούλησή τους για την εξασφάλιση ενός κατώτατου μισθού σε όλα τα κράτη-μέλη, σε συνάρτηση με τις εθνικές πρακτικές και το ρόλο των κοινωνικών εταίρων σε κάθε χώρα. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, την ανάγκη στενής συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους για τη διαμόρφωση του κράτους πρόνοιας και της κοινωνικής προστασίας, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ταχύτατα μεταβαλλόμενων οικονομιών, χωρίς καμία ανοχή στο κοινωνικό ντάμπινγκ, όποτε και όπου συμβαίνει.

    Με τη δημοκρατία ως θεμέλιο λίθο στην ΕΕ, εκφράζουν την πεποίθηση ότι η ΕΕ πρέπει «να είναι ανένδοτη στη στήριξη και την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, τόσο στην ήπειρό της όσο και έξω από αυτήν». Αν υφίστανται παραβιάσεις, θα πρέπει να υπάρχουν συνέπειες, υπογραμμίζουν.

    Επίσης, καίριας σημασίας θεωρούν την άμεση αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αναφέροντας ότι η Ευρώπη ήταν πάντα μια ήπειρος μετανάστευσης, και τονίζουν την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αρχές, με μία ανθρωπιστική, ισχυρή και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική Ασύλου, που να περιλαμβάνει δίκαιους μηχανισμούς καταμερισμού υποχρεώσεων και ευθυνών. Παράλληλα, κρίνουν απαραίτητη τη συνεργασία με τις γειτονικές των κρατών-μελών τους χώρες, αλλά και άλλων εταίρων, για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης. Ζωτικής σημασίας είναι, όπως σημειώνουν οι επτά υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και η ενίσχυση του ελέγχου των κοινών ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων με τη νέα Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

    Ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί ακόμα για τους επτά ομολόγους και η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, η οποία, όπως επισημαίνουν, μπορεί να διασφαλισθεί μόνο μέσω της συνεργασίας και της διαφάνειας, καθώς η καλύτερη προσέγγιση είναι η κοινή, ειδικά κατά της τρομοκρατίας. Σημειώνουν δε ότι παράλληλα πρέπει να προστατευτούν «όλα όσα εκτιμούμε ως ύπατες αξίες στις κοινωνίες μας ? την ανοχή, την εξωστρέφεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα ? από αυτούς που προσπαθούν να τα υποσκάψουν».

    Καταληκτικά, αναφερόμενοι στις εθνικιστικές τάσεις στην Ευρώπη, σημειώνουν πως αυτές δεν θα αντιμετωπίσουν καμία από τις μεγάλες σημερινές προκλήσεις, και διαμηνύουν πως η «ΕΕ είναι η απάντησή μας στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο και θα την υπερασπιστούμε ενάντια σε όλες τις απειλές, τρέχουσες και μελλοντικές».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 19 March 2017 - 22:31:50 UTC