Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα η απόφαση των αγροτών
  • [02] Πρώτος σε δημοτικότητα ο Κ.Στεφανόπουλος
  • [03] 'Εναρξη των αγώνων στο Σολτ Λέικ Σίτι

    [01] Σήμερα η απόφαση των αγροτών

    9/2/2002 10:30:00 πμ

    Πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών πρόκειται να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στα Τέμπη, προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων τους. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η πραγματοποίηση παναγροτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, χωρίς να αποκλείεται η κάθοδος τους με τρακτέρ. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8 θα κατατεθεί και πρόταση για αναστολή των κινητοποιήσεων. Χθες, οι παραγωγοί προχώρησαν σε αποκλεισμούς, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να δημιουργηθεί ένταση.

    Επικρίσεις Σημίτη για αγροτικές κινητοποιήσεις

    Ο Πρωθυπουργός χθες από το βήμα του 5ου Συνεδρίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις δήλωσε ότι η Κυβέρνηση καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ενισχυθεί το εισόδημα των αγροτών και επέκρινε με σκληρή γλώσσα εκείνους που -όπως είπε- ακολουθούν κομματικά κελεύσματα.

    Επίσης, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί απειλές και εκβιασμούς με το κλείσιμο των εθνικών οδών.

    ''Το ΚΚΕ, στελέχη του οποίου βρίσκονται στην ηγεσία του αγροτικού κινήματος, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για την ταλαιπωρία των πολιτών'' επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    ''Οι τρόποι των κινητοποιήσεων αποφασίζονται από τους αγρότες και καθορίζονται από την οξύτητα των προβλημάτων'' απάντησε από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα.

    Στα αιτήματα των αγροτών αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Γεωργίας και υποσχέθηκε, επιστροφή πάνω από 50 δραχμές το κιλό, στο βαμβάκι, καθώς και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων.

    [02] Πρώτος σε δημοτικότητα ο Κ.Στεφανόπουλος

    9/2/2002 10:20:00 πμ

    Στα ύψη εκτινάχθηκε η δημοτικότητα του προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, μετά την απόπειρα εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση του παράνομου τζόγου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας "Ημερησία" που διενεργήθηκε από την "Metron Analysis", το διάστημα 1 έως 6 Φεβρουαρίου, το 88,1% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ αρνητική μόνο το 5,6%. Τον Σεπτέμβριο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 77,7%, ενώ όπως σημειώνεται στη δημοσκόπηση "δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο δημοτικότητας πολιτικού που να έφθασε στο 88%".

    Θετική η εικόνα για τα ελληνοτουρκικά

    Σ' ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, την προσέγγιση που έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις δυο χώρες κρίνει ως θετική το 49,7%, ενω το 38,2% θεωρεί ως αποτελεσματικότερο τρόπο για την επίλυση των διαφορών την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Επίσης, με την ίδια δημοσκόπηση το 64,3% δεν επιθυμεί να μειωθούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις στους αγρότες, ενω το 62,6% συμφωνεί με την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

    Τέλος, το 43,3% κρίνει θετικά και τις πρόσφατες συναντήσεις Κληρίδη-Ντενκτάς.

    [03] 'Εναρξη των αγώνων στο Σολτ Λέικ Σίτι

    9/2/2002 10:17:00 πμ

    Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι άρχισαν σήμερα τα ξημερώματα με σιωπή. Χιλιάδες θεατές που συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, κράτησαν 90 δευτερόλεπτα σιγής, στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης την 11η Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον. Στους αγώνες θα λάβουν μέρος 2.500 αθλητές από 80 χώρες, μεταξύ των οποίων και 10 'Ελληνες.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους και Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν παρακολούθησαν μαζί με άλλους τρεις ηγέτες κρατών και πολλούς υπουργούς και εκπροσώπους ολυμπιακών οργανισμών, μεταξύ αυτών οι Ελληνες Υπουργοί Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος, όπως και η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γ. Αγγελοπούλου, αλλά και 50 περίπου χιλιάδες κόσμο την τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται γύρω στους -2 βαθμούς Κελσίου.

    Η πολυμελής ελληνική εκπροσώπηση στο Σολτ Λέικ Σίτι, έδωσε την ευκαιρία προβολής των αγώνων της Αθήνας, της ιδέας της ολυμπιακής εκεχειρίας αλλά και της συνεργασίας που υπάρχει στον τομέα της ασφάλειας.

    Συνάντηση Βενιζέλου-Ρογκ - Υπογραφή πρωτοκόλλου πολιτιστικής συνεργασίας με το Πεκίνο

    Η πορεία των ολυμπιακών έργων και οι προοπτικές που διαγράφονται για την ξενοδοχειακή υποδομή της χώρας αποτέλεσαν τα κύρια θέματα που συζήτησαν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ σε συνάντηση που είχαν στο Σολτ Λέικ Σίτι.

    "Εχουμε μια μακρά σχέση με τον κ. Ρογκ και συζητήσαμε την πορεία της προετοιμασίας που είναι καλή" δήλωσε ο κ. Βενιζέλος ο οποίος χαρακτήρισε τη συζήτηση "φιλική και ωφέλιμη". "Από έναν κατάλογο εκατό θεμάτων που εξετάζουμε κάθε φορά εντοπίζονται προβλήματα σε τέσσερα-πέντε, τα οποία όμως έχουμε τον τρόπο να τα αντιμετωπίζουμε" πρόσθεσε ο Υπουργός Πολιτισμού.

    Η συζήτηση εστιάσθηκε σε δυο θέματα. Το πρώτο ήταν η φιλοξενία όπου ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως εξήγησε στον Πρόεδρο της ΔΟΕ ότι στις 26 Φεβρουαρίου θα γίνει "μια ευρεία συνεδρίαση αφιερωμένη στο ζήτημα αυτό όχι μόνο για την ολυμπιακή οικογένεια αλλά και για τους επισκέπτες, σε συνδυασμό και με τη γενική τουριστική πολιτική της χώρας γιατί θέλουμε η ανάπτυξη να αφορά όλη την Ελλάδα".

    Εξέφρασε δε την ελπίδα "μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να έχουμε δώσει την τελική απάντηση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κλινών μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΕΟΤ. Πρέπει να δώσουμε απάντηση για περίπου 2.800 δωμάτια και πρέπει να τη δώσουμε σε συνεργασία με τους Ελληνες ξενοδόχους. Δεν είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει λύση".

    Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν τα έργα υποδομής. "Δώσαμε ορισμένες αποσαφηνίσεις σε ό,τι αφορά τη λεωφόρο Κηφισίας σε σχέση και με αυτά που έχει πει η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κυρία Παπανδρέου γιατί πρέπει πάντοτε να δίνουμε λιγότερες υποσχέσεις και αυτό κάνουμε τώρα. Είναι προτιμότερο να λέμε ότι στην Κηφισίας θα κατασκευασθεί ένας κόμβος και στη συνέχεια να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε και τον δεύτερο, εφ' όσον υπάρχει αυτή η τεχνική δυνατότητα και η συμφωνία των δήμων και των κατοίκων" τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

    Ο υπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε και με την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στο Πεκίνο και συμφώνησαν να προχωρήσουν στην υπογραφή ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας με αντικείμενο την πολιτιστική υποδομή και δικτύωση.

    ''Οχυρωμένη πόλη'' θυμίζει το Σολτ Λέικ

    Την ίδια ώρα, οι αγώνες πραγματοποιούνται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς περισσότερα από 15 χιλιάδες μέλη των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ασφαλείας, της τοπικής αστυνομίας, της εθνοφρουράς, αλλά και του στρατού (αναλογούν έξι "φύλακες" στον κάθε αθλητή) βρίσκονται επί ποδός για να αποτρέψουν τυχόν τρομοκρατική επίθεση, πέντε μηνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

    Υπάρχουν δε 430 μεταλλικοί ανιχνευτές σε καίρια σημεία της πόλης, ενώ σχεδόν οι πάντες κυκλοφορούν με ειδικές ταυτότητες που επιτρέπουν την πρόσβασή τους σε συγεκριμένους μόνο χώρους.

    Οι Αρχές ζητούν από τους θεατές να μεταβαίνουν στους αθλητικούς χώρους έως και τέσσερις ώρες πριν την έναρξη του κάθε αγωνίσματος.

    Οπως τόνιζε αρμόδιος Αμερικανός αξιωματούχος, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφάλειας στην ιστορία των ΗΠΑ.

    Οι Αρχές έχουν απαγορεύσει κάθε αεροπορική πτήση σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων από το σημείο όπου θα γίνονται οι αγώνες, ενώ στρατιωτικά ελικόπτερα θα περιπολούν την περιοχή.

    Στο Σολτ Λέικ Σίτι βρίσκονται και Ελληνες αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας για την απόκτηση εμπειρίας, η οποία θα χρησιμεύσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 9 February 2002 - 9:54:07 UTC