Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξήσεις και προσλήψεις γιατρών ΙΚΑ
  • [02] Noμοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους
  • [03] Η επόμενη μέρα της πρότασης Λαλιώτη
  • [04] Πρωτόπαπας για φρουτάκια-ΜΜΕ
  • [05] Η Εκκλησία στη μάχη κατά των ναρκωτικών
  • [06] Συνάντηση Παπαντωνίου-Εβερτ
  • [07] Στάση εργασίας στο ΕΚΑΒ αύριο
  • [08] Ολοκληρώνεται η απολογία Μιλόσεβιτς
  • [09] Επίθεση Παλαιστίνου καμικάζι στην Ιερουσαλήμ
  • [10] Σύνοδος υπ. Γεωργίας της ΕΕ για τα καπνά
  • [11] Χάνει το παιχνίδι με την Ιντερ ο Νικολαϊδης
  • [12] Προβλημάτισε ο Ολυμπιακός το Β΄ημίχρονο
  • [13] Ρεάλ:Νίκη για να ''ξεκαθαρίσει'' η πρόκριση
  • [14] Δεν πουλάει τον Τρεζεγκέ η Γιουβέντους
  • [15] Θρήνος στα Χανιά για το χαμό της Μίταλη
  • [16] Χωρίς Αφάς-Μικέ ο Ιωνικός την Κυριακή
  • [17] Η ιστορία του καπνού σε Καβαλιώτικο μουσείο
  • [18] Η θρακική μουσική παράδοση στο διαδίκτυο
  • [19] Πατέρας ζητά τη φυλάκιση της ζωηρής κόρης του

    [01] Αυξήσεις και προσλήψεις γιατρών ΙΚΑ

    Πηγή: NET 105,8 fm 18/2/2002 6:16:00 μμ

    Μηνιαία αύξηση 50.000 δραχμών στους γιατρούς του ΙΚΑ ανακοίνωσε ο Δημήτρης Ρέππας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι αρχίζει η διαδικασία κάλυψης των θέσεων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς και διευκρίνισε ότι οι γιατροί του Ιδρύματος δεν θα έχουν σε καμία περίπτωση τη δυνατότητα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου.

    Εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί

    Ο κ. Ρέππας εξέφρασε τη λύπη του για την επιλογή των γιατρών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, προβάλλοντας και το αίτημα της ταυτόχρονης απασχόλησής τους και στον ιδιωτικό τομέα.

    Παρόλα αυτά, νέα ταλαιπωρία αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ από αύριο, καθώς οι γιατροί του Ιδρύματος όπως είχαν προαναγγείλει κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με νέα πενθήμερη απεργία.

    Την ίδια ώρα, αγωγή κατά της ομοσπονδίας γιατρών του ΙΚΑ κατέθεσε σήμερα η διοίκηση του Ιδρύματος, ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις τους,. Η αγωγή θα εκδικαστεί αύριο στις 12.00 το μεσημέρι.

    [02] Noμοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους

    Πηγή: NET 105,8 fm 18/2/2002 4:35:00 μμ

    Σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε ο τρόπος επίλυσης του ζητήματος των συμβασιούχων του δημοσίου που υπηρετούσαν μέχρι την αναθεώρηση του Συντάγματος με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου και δεν είχαν μονιμοποιηθεί με τον τελευταίο νόμο. Αμεσα οι φορείς του δημοσίου, οι ΔΕΚΟ και οι Δήμοι θα προκηρύξουν μόνιμες θέσεις που υπερβαίνουν τις 30.000.

    Ειδική μοριοδότηση

    Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης με εντολή του πρωθυπουργού, οι συμβασιούχοι θα πριμοδοτηθούν με επιπλέον μόρια, ανάλογα με την προϋπηρεσία τους, προκειμένου να καλύψουν θέσεις που θα προκηρυχθούν άμεσα από τους Δήμους, τους φορείς του Δημοσίου και τις ΔΕΚΟ για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.

    Επισήμανε ακόμη ότι η μεγάλη μερίδα των συμβασιούχων ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τόνισε ότι οι διαγωνισμοί θα γίνουν μέσω του ΑΣΕΠ.

    Να σημειώσουμε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει καταγράψει τουλάχιστον 20.000 συμβασιούχους που υπηρετούν με διαφόρων ειδών συμβάσεις στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, εκ των οποίων περίπου οι μισοί στους δήμους.

    Επέκταση ορίων ηλικίας

    Πέρα από τα επιπλέον μόρια που θα έχουν λόγω προϋπηρεσίας, δε θα υπάρχει περιορισμός ορίων ηλικίας.

    Αποφασίστηκε επίσης ότι θα μονιμοποιούνται αυτομάτως όσοι δικαιώνονται από τα δικαστήρια με αμετάκλητες οριστικές αποφάσεις.

    [03] Η επόμενη μέρα της πρότασης Λαλιώτη

    Πηγή: NET 105,8 fm 18/2/2002 3:58:00 μμ

    Πολλές συζητήσεις και ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόταση του Κώστα Λαλιώτη για κυβερνητική συνεργασία με την Αριστερά. « Πιστεύουμε στην ανάγκη των συνεργασιών γι αυτό και προσπαθούμε να δώσουμε την πραγματική διάσταση σε αυτό που εμείς εννοούμε συνεργασία », δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Μιχάλης Νεονάκης, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

    Δηλώσεις στελεχών ΣΥΝ και ΝΔ

    " Δεν είναι κίνηση πυροτέχνημα "

    Πρόσθεσε επίσης ότι έχει ωριμάσει το θέμα των συνεργασιών στη συνείδηση του κόσμου.

    « Δεν πρόκειται για κίνηση πυροτέχνημα, αλλά θα έχει βάθος χρόνου » δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Μεταφορών Σπύρος Βούγιας.

    Από την πλευρά του ΣΥΝ, ο Πέτρος Κουναλάκης, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, δήλωσε ότι θα ήταν τραγικό λάθος του κόμματος του, να απορρίψει την πρόταση Λαλιώτη.

    Σημείωσε επίσης ότι ο Συνασπισμός σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιδράσει συμπλεγματικά και ότι θα πρέπει να αρχίσει διάλογος με σοβαρότητα.

    Από την άλλη μεριά, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, στέλεχος του ΣΥΝ δήλωσε ότι τα λόγια δεν αρκούν και χρειάζονται πράξεις.

    « Στη σωστή κατεύθυνση είναι οι προτάσεις Λαλιώτη » δήλωσε ο επικεφαλής της Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης της Αριστεράς, Νίκος Μπίστης. Αντιπροσωπεία της ΑΕΚΑ θα συναντηθεί αύριο με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

    Σε πανικό του ΠΑΣΟΚ απέδωσε η ΝΔ τις δηλώσεις του κ. Λαλιώτη. Ο κ.Ρουσσόπουλος τόνισε οτι τα ανοίγματα του ΠΑΣΟΚ προς την Αριστερά και τα περί αλλαγής του εκλογικού νόμου γίνονται απο το κυβερνών κόμμα όταν διαπιστώνει ότι θα χάσει τις εκλογές και υπενθύμισε ότι αυτό το ίδιο είχε πράξει ο κ. Λαλιώτης και το 1988.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας της ΚΕ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος με δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8 θεωρεί εκ του πονηρού την πρόταση Λαλιώτη και την απέδωσε στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε δεινή θέση.

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    Είναι λογικό να ενδιαφέρεται το ΠΑΣΟΚ για ένα διάλογο με τις δυνάμεις της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε συγκρίσεις και συναινέσεις αλλά και να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου κοινωνικού πλειοψηφικού ρεύματος υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τη χθεσινή συνέντευξη του Κώστα Λαλιώτη, στην οποία όπως είπε υπάρχουν πολλές και σημαντικές αναφορές.

    " Στεκόμαστε ιδιαίτερα θετικά στον διάλογο και θα είμαστε ευτυχείς εάν αυτός ο διάλογος προχωρήσει" είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος σε επιφυλάξεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι δεν πρέπει να μένουμε σε ζητήματα του παρελθόντος αλλά να κοιτάμε μπροστά να κοιτάμε στο μέλλον.

    Επίσης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της ΝΔ για το όλο θέμα έκανε λόγο για πανικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού της, οι οποίοι όπως είπε έσπευσαν με ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς να επιτεθούν στην πρόταση διαλόγου.

    [04] Πρωτόπαπας για φρουτάκια-ΜΜΕ

    Πηγή: ΑΠΕ 18/2/2002 1:57:00 μμ

    Ο Χρήστος Πρωτόπαπας με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα ΝΕΑ" παρεμβαίνει "στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει για τα περίφημα "φρουτάκια" και προτείνει τα μηχανήματα τυχερών παιχνιδιών να λειτουργούν μόνο στα καζίνo.

    Ως προς τα θέματα που αφορούν sτα ΜΜΕ προαναγγέλλει ότι σύντομα θα αλλάξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι μέσα στο 2002 θα έχουν δοθεί οι έξι άδειες σε σταθμούς εθνικής εμβέλειας, ενώ μέχρι το τέλος της άνοιξης θα είναι έτοιμος ο Κώδικας Δεοντολογίας. Πάντως εκείνο που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συμβεί είναι να σταματήσουν οι μετρήσεις τηλεθέασης των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών. Ολοι οι ειδικοί που κάλεσε στο γραφείο του ο υπουργός Τύπου εκφράζουν την άποψη ότι αυτό είναι και τεχνικά δύσκολο και δεν θα λύσει και κανένα πρόβλημα".

    [05] Η Εκκλησία στη μάχη κατά των ναρκωτικών

    Πηγή: ΑΠΕ 18/2/2002 1:55:00 μμ

    Την ίδρυση τεσσάρων πιλοτικών και συμβουλευτικών σταθμών πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης κατά των ναρκωτικών προχωράει η Εκκλησία της Ελλάδας. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μιλώντας στους πιστούς στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία Παγκρατίου, όπου και θα λειτουργήσει ο πρώτος σταθμός. Τους σταθμούς θα στελεχώσουν επιστήμονες και ειδικά καταρτισμένοι κληρικοί.

    Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη θρησκευτική αγωγή της σχολικής εκπαίδευσης είπε ότι "αυτή που την απώθησαν στο περιθώριο έρχονται με κροκοδείλια δάκρυα και διαμαρτύρονται και κλαίνε γιατί τα παιδιά μας μπαίνουν στο στόμα του Αδη".

    [06] Συνάντηση Παπαντωνίου-Εβερτ

    18/2/2002 12:18:00 μμ

    Την ανάγκη συνεννόησης και συναντίληψης στα εθνικά θέματα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, επεσήμαναν ο Yπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου και ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, μετά τη σημερινή τους συνάντηση, η οποία είχε ως αντικείμενο θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Επίσης, ο κ. Εβερτ σχολίασε ότι τα εθνικά θέματα δεν αντέχουν σε κομματικές αντιδικίες, όταν μάλιστα υπάρχει μία εντεινόμενη προκλητική τακτική.

    Χρειάζεται εγρήγορση και ετοιμότητα, χωρίς όμως να δημιουργείται το αίσθημα κινδύνου στον ελληνικό λαό, πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι τα εθνικά θέματα πρέπει να ενώνουν όλους τους Έλληνες ώστε να προωθήσουμε μία κοινή εξωτερική πολιτική.

    Όσο μεγαλύτερη είναι η συναντίληψη στα εθνικά θέματα, τόσο καλύτερα ασκείται η εξωτερική μας πολιτική, πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπαντωνίου απέδωσε την προκλητική στάση της γείτονος στην προσπάθειά της να δημιουργήσει τεχνητή ένταση στο Αιγαίο, με αφορμή την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, κάτι που αποτελεί πάγια τακτική της, όπως είπε.

    Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, πρόσθεσε, αλλά προφανώς απαιτείται εγρήγορση και ετοιμότητα από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Ο κ. Εβερτ συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να παρασυρθούμε από το παιχνίδι της Τουρκίας να δημιουργήσει οξύτητα, χωρίς αυτό να σημαίνει υποχωρητικότητα από τη δική μας πλευρά.

    Όσο αφορά τις δηλώσεις του περί ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου μέχρι τον Ιούνιο, ο κ. Εβερτ απάντησε ότι πρέπει πάντοτε να προετοιμαζόμαστε για τη χειρότερη εκδοχή.

    [07] Στάση εργασίας στο ΕΚΑΒ αύριο

    Πηγή: NET 105,8 fm 18/2/2002 6:09:00 μμ

    Στάση εργασίας από τις 9 έως τη μία το μεσημέρι, πραγματοποιεί αύριο, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, ζητώντας να διπλασιαστούν τα ασθενοφόρα στο λεκανοπέδιο και ο αριθμός του προσωπικού, καθώς και την οργάνωση υπηρεσίας υποδοχής των εκτάκτων περιστατικών στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

    [08] Ολοκληρώνεται η απολογία Μιλόσεβιτς

    Πηγή: ΑΠΕ 18/2/2002 1:42:00 μμ

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συνέχισε σήμερα την απολογία του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι προσέφερε την υποστήριξή του στους ηγέτες των Σερβοβοσνίων με τους οποίους-όπως είπε-είχε "άσχημες σχέσεις". "Είχαμε άσχημες σχέσεις με τους ηγέτες των Σέρβων της Βοσνίας, εμείς ήμασταν η Αριστερά και αυτή ήταν η Δεξιά" τόνισε ο Μιλόσεβιτς υποστηρίζοντας ότι μοναδικός σκοπός του ήταν να υποστηρίξει τον σερβικό λαό της Βοσνίας "για να μπορέσει να επιβιώσει" στη διάρκεια του πολέμου (1992-1995).

    ''Η κατηγορία αυτή είναι για μένα τιμή''

    "Αν έσωσα εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβους από τη σφαγή στη Βοσνία και την Κροατία, τότε η κατηγορία αυτή είναι για μένα τιμή", τόνισε.

    Ο Μιλόσεβιτς υποστήριξε ότι οι πόλεμοι στα Βαλκάνια κατά τη δεκαετία του 90 υποκινήθηκαν από τις δυτικές δυνάμεις με στόχο τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας. "Ο εθνικισμός πυροδοτήθηκε, οι φλόγες άναψαν για να εξελιχθούν σε έναν ολομέτωπο εμφύλιο πόλεμο" σημείωσε ο Μιλόσεβιτς. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο ίδιος δεν είχε "ούτε θεωρητικά, ούτε πρακτικά τον έλεγχο του γιουγκοσλαβικού στρατού".

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας αναμένεται να ολοκληρώσει ως το μεσημέρι την απολογία του και το απόγευμα θα αρχίσει η κατάθεση των μαρτύρων με πρώτον τον κοσοβάρο Αλβανό πολιτικό Μαχμούτ Μπακάλι.

    [09] Επίθεση Παλαιστίνου καμικάζι στην Ιερουσαλήμ

    Πηγή: ΑΠΕ 18/2/2002 6:59:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Ενας παλαιστίνιος καμικάζι βομβιστής και ένας ισραηλινός αστυνομικός σκοτώθηκαν, ενώ ένας ακόμη αστυνομικός τραυματίστηκε από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που σημειώθηκε σήμερα στην νοτιανατολική έξοδο της Ιερουσαλήμ. Πηγές της ισραηλινής ασφάλειας ανέφεραν ότι η έκρηξη του αυτοκινήτου σημειώθηκε κοντά στον εβραϊκό οικισμό Μααλέ Αντουμίν στη Δυτική Οχθη, έξω από την Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για την δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών τις τελευταίες 48 ώρες στη Δυτική Οχθη.

    "Ενα ύποπτο όχημα, από τον οικισμό Μααλέ Αντουμίν που είχε ως προορισμό την Ιερουσαλήμ, εντοπίστηκε από την αστυνομία επειδή θεωρήθηκε ύποπτο. Η αστυνομία διέταξε τον οδηγό να σταματήσει και από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ήταν κλεμμένο. Οταν οι αστυνομικοί πλησίασαν τον οδηγό αυτός ανατίναξε το αυτοκίνητο και σκοτώθηκε ο ένας από τους αστυνομικούς", δήλωσε προς τον ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού, ο διοικητής της αστυνομίας Σαχάρ Ελόν.

    [10] Σύνοδος υπ. Γεωργίας της ΕΕ για τα καπνά

    18/2/2002 7:46:00 μμ

    Με κύριο θέμα το προτεινόμενο νέο καθεστώς Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, στον τομέα του καπνού για την παραγωγή των ετών 2002-2004, άρχισε σήμερα το απόγευμα τις εργασίες της η Σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο υπουργός Γεωργίας με δηλώσεις του τόνισε ότι έχει ήδη στείλει επιστολή με τις παρατηρήσεις του για το θέμα αυτό στους ομολόγους του των άλλων καπνοπαραγωγών χωρών, προκειμένου να υιοθετήσουν κοινή στάση στο Συμβούλιο.

    Ο κ. Δρυς επισήμανε ότι περιορίζοντας τη στήριξη στον καπνό δεν θα πετύχουν τη μείωση του καπνίσματος αλλά την αύξηση των εισαγωγών καπνού από τρίτες χώρες.

    Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στις καπνοπαραγωγές χώρες καθώς η Επιτροπή, πέραν των προτάσεών της για τον καθορισμό ειδικών κατωφλίων εγγύησης και των οικονομικών ενισχύσεων για την τριετία 2002-2004 προέβη και σε ορισμένες προτάσεις για μη προβλεπόμενες τροποποιήσεις και ρυθμίσεις.

    Μεταξύ των θεμάτων του συμβουλίου είναι επίσης η παρουσίαση από τον Ιταλό υπουργό της θέσης για την ενδιάμεση αναθεώρηση της Agenda 2000, η προετοιμασία της συνάντησης του Συμβουλίου με τους υπουργούς των υπό διεύρυνση χωρών, το αίτημα της Γαλλίας και της Ιταλίας για χορήγηση εθνικών ενισχύσεων σε οίνους που οδηγούνται σε απόσταξη κρίσης και η λήψη μέτρων για το μέλι.

    Αύριο το πρωί ο κ. Δρυς θα έχει συνάντηση με τον επίτροπο Γεωργίας Φρανς Φίσλερ τον οποίο θα ενημερώσει για την βελτίωση του συστήματος καταβολής των κοινοτικών επιδοτήσεων καθώς και την εκτίμηση του υπουργείου για την τελική παραγωγή βαμβακιού στη χώρα μας.

    [11] Χάνει το παιχνίδι με την Ιντερ ο Νικολαϊδης

    Πηγή: ΑΠΕ 18/2/2002 7:38:00 μμ

    Παρά το ότι ήθελε πάρα πολύ να βρεθεί την Πέμπτη στο "Σαν Σίρο", ο Ντέμης Νικολαίδης, θα δει το παιχνίδι της ΑΕΚ με την Ιντερ από την τηλεόραση. Ο διεθνής άσος αποκλειστηκε, όπως αναμενόταν, από την αποστολή που ανακοίνωσε ο Φερνάντο Σάντος και την οποία αποτελούν οι Χιώτης, Λυμπερόπουλος, Καψής, Κωστένογλου, Κασάπης, Ζήκος, Ζαγοράκης, Πέτκοφ, Τσάρτας, Κάππος, Λάκης, Γεωργέας, Κωνσταντινίδης, Μαλαδένης, Φόλια, Φερούζεμ, Γκαμάρα, Ξενίδης και Ιβιτς.

    Οπως γίνεται αντιληπτό, ο Πορτογάλος τεχνικός απέκλεισε της αποστολής, που αναχωρεί το πρωί για το Μιλάνο και τον Ηλία Ατματσίδη, ο οποίος δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του.

    Αντίθετα, ο Σάντος θα πάρει στην Ιταλία τόσο τον Θοδωρή Ζαγοράκη, που αισθάνεται ενοχλήσεις, όσο και τον Κάρλος Γκαμάρα, που καθυστέρησε να επιστρέψει από την πατρίδα του και αποκλείστηκε από τον αγώνα με την Ξάνθη.

    [12] Προβλημάτισε ο Ολυμπιακός το Β΄ημίχρονο

    Πηγή: ΑΠΕ 18/2/2002 6:51:00 μμ

    Ο Ολυμπιακός μπορεί να κέρδισε με 3-2 τον ΠΑΟΚ και να πήρε τρεις καθοριστικούς βαθμούς για την συνέχεια του πρωταθλήματος, αλλά η απόδοση του στο δεύτερο ημίχρονο μόνο ικανοποιημένους δεν άφησε τους φιλάθλους. Οπως έλεγε πάντως στους συνεργάτες του ο Τάκης Λεμονής μετά το ματς, δεν ήταν εύκολο να διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός σε όλον τον αγώνα, αφού βασικοί παίκτες της ομάδας (Γιαννακόπουλος, Ζε Ελίας) προέρχονταν από τραυματισμό και αγωνιστική απραξία, ενώ ο Πατσατζόγλου είχε αγωνιστεί και στο φιλικό της Εθνικής με τη Σουηδία την Τετάρτη.

    Στον Ολυμπιακό δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο και να κάνουν την τελική αντεπίθεση για την κατάκτηση του έκτου συνεχόμενου τίτλου.

    Επόμενο εμπόδιο ο Ιωνικός και οι Πειραιώτες θέλουν να φύγουν νικητές από μια δύσκολη έδρα, ώστε να παραμείνουν σε τροχιά κορυφής.

    Με την εμφάνισή τους κόντρα στον ΠΑΟΚ άλλωστε απέδειξαν ότι έχουν τα φόντα να είναι και φέτος αυτοί που στο τέλος θα χαμογελούν. Πρόβλημα προέκυψε στον Ολυμπιακό με τον Γιώργο Αμανατίδη.

    Ο "ερυθρόλευκος" αμυντικός τραυματίστηκε στον ώμο στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ και αναμένεται να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία προκειμένου να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της κατάστασής του.

    [13] Ρεάλ:Νίκη για να ''ξεκαθαρίσει'' η πρόκριση

    Πηγή: ΑΠΕ 18/2/2002 6:46:00 μμ

    "Νίκη για να τελειώνουμε" ή κάπως έτσι σκέφτονται παίκτες και τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης, ενόψει του αυριανού αγώνα με την Πόρτο, που θα γίνει στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" για τον Γ` όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Η "βασίλισσα" προηγείται στον όμιλο, όπου μετέχει και ο Παναθηναϊκός, με 6 βαθμούς σε δύο παιχνίδια και με ενδεχόμενη νίκη στον αγώνα με τους "Δράκους", θα φτάσει στους 9 και θα βρεθεί με το "ένα πόδι" στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Αυτό όμως που θέλουν πάνω απ΄ όλα οι άνθρωποι της Ρεάλ, είναι να κερδίσουν αύριο την Πόρτο για να "ξεκαθαρίσει" η υπόθεση πρόκριση και να αφοσιωθούν πλέον στο πρωτάθλημα Ισπανίας, που έχει "πάρει φωτιά".

    Η Ρεάλ έχασε το Σάββατο στο Μπιλμπάο από την Αθλέτικ με 2-1 και μαζί την πρώτη θέση της Πριμέρα Ντιβιζιόν. "Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τους τρεις βαθμούς αύριο. Με 9 βαθμούς θα είμαστε άνετοι και θα μπορούμε να σκεπτόμαστε τον τελικό κυπέλλου (σ.σ. 6/3), αλλά και το πρωτάθλημα", εκτιμά ο τεχνικός της "βασίλισσας", Βιθέντε Ντελ Μπόσκε και προσθέτει: "Αντιμετωπίζουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, προσπαθώντας να μην χάνουμε δυνάμεις. Προτιμούμε να παίζουμε κάθε τρεις ημέρες, παρά μία φορά την εβδομάδα, γιατί όταν αγωνίζεσαι σε μικρά χρονικά διαστήματα, σημαίνει ότι βρισκεσαι πάντα σε εγρήγορση".

    [14] Δεν πουλάει τον Τρεζεγκέ η Γιουβέντους

    Πηγή: ΑΠΕ 18/2/2002 6:44:00 μμ

    Η Γιουβέντους διέψευσε σήμερα τα δημοσιεύματα που έφεραν τον επιθετικό της Νταβίντ Τρεζεγκέ να μεταγράφεται στην Αρσεναλ, ενώ κάλεσε τον μάνατζερ του ποδοσφαιριστή να μην παίζει "παιχνίδια" στην πλάτη της ομάδας. "Ο Τρεζεγκέ δεν είναι για πώληση και θα παραμείνει στο Τορίνο", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Γιουβέντους, Λουτσιάνο Μότζι στην εφημερίδα "Corriere dello Sport". Από την άλλη πλευρά, ο μάνατζερ του ποδοσφαιριστή, Αντόνιο Καλιάντο είχε δηλώσει την Κυριακή στο περιοδικό "News of the World", ότι συναντήθηκε με τον προπονητή της Αρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, με τον οποίο συζήτησε το θέμα μεταγραφής του Τρεζεγκέ στην Αγγλική ομάδα. Μάλιστα όπως δήλωσε ο Καλιάρντο, ο Γάλλος ποδοσφαιριστής είναι ενθουσιασμένος με μιά τέτοια προοπτική.

    [15] Θρήνος στα Χανιά για το χαμό της Μίταλη

    18/2/2002 2:21:00 μμ

    Με ένα μπουκέτο λουλούδια στην πισίνα του εθνικού κολυμβητηρίου Χανίων, ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου, Κώστας Μανιουδάκης και οι αθλήτριες της Τεχνικής Κολύμβησης του ΝΟΧ, αποχαιρέτησαν σήμερα την πρωταθλήτρια Ελλάδος, Νίκη Μίταλη, που άφησε στην Αθήνα την τελευταία της πνοή. Ο άδικος χαμός της 18χρονης κοπέλας, σκόρπισε θλίψη στην αθλητική οικογένεια των Χανίων και όπως αποφασίστηκε, αύριο ημέρα της κηδείας της, το εθνικό κολυμβητήριο θα παραμείνει κλειστό. Για το θάνατο της Νίκης Μίταλη, ο Ναυτικός Ομιλος Χανίων και η οικογένειά της έχουν δεχθεί εκατοντάδες συλλυπητήρια τηλεγραφήματα.

    [16] Χωρίς Αφάς-Μικέ ο Ιωνικός την Κυριακή

    Πηγή: ΑΠΕ 18/2/2002 6:34:00 μμ

    Την προετοιμασία του για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ξεκίνησε σήμερα ο Ιωνικός. Ο Σωκράτης Γέμελος δεν μπορεί να υπολογίζει στους τιμωρημένους Μοχάμεντ Αφάς, που θα εκτίσει τη δεύτερη αγωνιστική της ποινής του και Χρήστο Μικέ, που στο ματς με τον Ηρακλή, συμπλήρωσε τρεις κίτρινες κάρτες. Στο μεταξύ, αύριο, ο Ιωνικός θα αντιμετωπίσει σε φιλικό αγώνα που θα γίνει στις εγκαταστάσεις της Παιανίας, την Ακαντέμισκ Κοπεγχάγης, η οποία είναι φιλοξενούμενη του Παναθηναϊκού.

    Σ΄αυτό το παιχνίδι ο Σωψκράτης Γέμελος θα χρησιμοποιήσει παίκτες που δεν έχουν συμμετοχή στο πρωτάθλημα για να δει σε τι κατασταση βρίσκονται και για να πάρουν αγώνες στα πόδια τους. Η σημερινή προπόνηση έγινε νωρίτερα απ ότι συνήθως, προκειμένου αντικπροσωπεία του Ιωνικού να παραβρεθεί στην κηδεία του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της Προοδευτικής, Γιάννη Βαραμέντη. Η ΠΑΕ απέστειλε στεφάνι, ενώ εκτός από τον προπονητή της ομάδας, τον Ιωνικό εκπροσώπησαν οι αρχηγοί Αφάς, Ξανθόπουλος και Νταρακλίτσας, καθώς και ο Ολιβερ Μακόρ που είχε συνεργασθεί με τον εκλιπόντα στην Προοδευτική.

    [17] Η ιστορία του καπνού σε Καβαλιώτικο μουσείο

    Πηγή: ΑΠΕ 18/2/2002 7:39:00 μμ

    ...Καβάλα, η πόλη των καπνεργατών και των καπνεμπόρων. Το μεγάλο λιμάνι πάνω στους δρόμους της Ανατολής. Διεθνές Κέντρο Επεξεργασίας Καπνού από τον προπερασμένο αιώνα και για πολλές δεκαετίες. Η ιστορική, οικονομική και κοινωνική σημασία αυτής της διάστασης της πόλης κινδυνεύει να χαθεί και να παραμείνει μόνο ως μια ανάμνηση αλλοτινών χρόνων. Ο δήμος της πόλης, αλλά και όσοι απόγονοι των καπνεργατών και των καπνεμπόρων βίωσαν αυτή την εποχή ενώνουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες τους, την αγάπη τους και δρομολογούν μια κοινή προσπάθεια να αναδείξουν την Καβάλα των αγώνων, της εργατιάς, τότε που πρόβαλε ως η πρώτη καπνούπολη στη Βαλκανική και φυσικά στη νότια Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος πήρε απόφαση να προχωρήσει στη δημιουργία Μουσείου Καπνού και δρομολογούνται ήδη όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να γίνει το όραμα πραγματικότητα.

    Ενα όνειρο παίρνει μορφή στο χαρτί...

    Απευθύνθηκε στο υπουργείο Γεωργίας και στον Εθνικό Οργανισμό Καπνού για την εξασφάλιση κατάλληλου χώρου και τη συλλογή του αναγκαίου αρχειακού υλικού.

    Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, προκειμένου να γίνει ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου από το δήμαρχο Στάθη Εριφυλλίδη, να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες, να κατατεθούν προτάσεις και ο τελικός σχεδιασμός για τις κινήσεις, που είναι απαραίτητες να γίνουν ώστε να αποκτήσει η Καβάλα Μουσείο Καπνού, έστω και με καθυστέρηση κάποιων πολλών δεκαετιών.

    Σήμερα, υπάρχουν κατάσπαρτες στην πόλη πάμπολλες καπναποθήκες, από τις οποίες άλλες βρίσκονται σε κάποια υποφερτή κατάσταση, ενώ οι περισσότερες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, αφού δεν έχουν υποστεί καμιά συντήρηση.

    Στη δημιουργία του Μουσείου Καπνού αναγκαστικά θα χρειαστεί και το αρχιτεκτονικό ρετούς στις καπναποθήκες, που διατηρούνται σε κάποια καλή κατάσταση, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες, ξένοι και Ελληνες, να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την ιστορία της καπνούπολης Καβάλας.

    Στην πόλη μέχρι τη δεκαετία του '60 εργάζονταν στην καπνική επεξεργασία περίπου 12.000 άτομα, άνδρες και γυναίκες και η Καβάλα έδινε δουλειά και σε εργατικά χέρια πολλών άλλων περιοχών της χώρας. Σιγά-σιγά η τεχνολογία περιόρισε αισθητά τα μεροκάματα που έφτιαχναν καπνεργάτριες και καπνεργάτες και το καπνικό ακολούθησε φθίνουσα πορεία μέχρι που τελικά ελάχιστα άτομα ασχολούνται σήμερα με το επάγγελμα αυτό.

    Μέσα από το αρχειακό υλικό του Μουσείου εκτός από τα διάφορα εργαλεία που χρησιμοποίησαν οι τότε εργάτες και εργάτριες για το ξεφύλλισμα, το αρμάθιασμα και όλες τις άλλες επιμέρους εργασίες θα υπάρχει και φωτογραφικό υλικό, που διατήρησαν με ευλάβεια καπνεργατικές οικογένειες και καταδεικνύει τη σκληρή δουλειά στα ανήλιαγα και υγρά καπνομάγαζα, τον καπνεργατικό ξεσηκωμό έναντι του κατεστημένου της εποχής, τους αγώνες για καθιέρωση του οκτάωρου εργασίας, τις απεργίες και ένα σωρό άλλες δύσκολες ημέρες που βίωσαν εκατοντάδες ή και χιλιάδες δουλευτάδες της καπνεργασίας για το μεροκάματο.

    Στα σίγουρα η ιστορία του καπνού πέρασε από την Καβάλα, δόθηκε δουλειά σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ξενόφερτοι καπνέμποροι κέρδισαν πολλά και αύξησαν τα πλούτη τους, αλλά υπήρξαν και καλές μέρες για τους καπνεργάτες σε μια περίοδο, που λόγω της ανεργίας πάμπολλα νοικοκυριά στερούνταν ακόμα και το ψωμί.

    Αυτοί και άλλοι πολλοί λόγοι, αλλά και μια σειρά από οχλήσεις γεροντισσών και γερόντων καπνεργατών ήταν η αιτία να παρθεί η απόφαση για τη δημιουργία Μουσείου Καπνού στην Καβάλα.

    [18] Η θρακική μουσική παράδοση στο διαδίκτυο

    18/2/2002 6:40:00 μμ

    Μια νέα, ειδική βάση δεδομένων με την ονομασία "Θράκη" βρίσκεται στη διάθεση του κοινού που ενδιαφέρεται για την πλούσια και πολύμορφη μουσική παράδοση αυτών των ακριτικών περιοχών. Το υλικό αυτό, που παρουσιάζεται στις ιστοσελίδες της "Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος" του "Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής", δίνει τη δυνατότητα σε επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, μουσικούς άλλα και σε κάθε ενδιαφερόμενο για επιστημονική μελέτη ή ακόμα και απλή γνωριμία με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

    Η έρευνα για τη συγκέντρωση του υλικού δεν ήταν εύκολη.

    Χρειάστηκαν τριάντα οκτώ αποστολές τεσσάρων ερευνητικών ομάδων σε 65 χωριά της Θράκης. Συγκεντρώθηκαν 2500 τραγούδια και δείγματα λόγου βιντεσκοπηθηκαν σε 380 ταινίες με χορούς και συνεντεύξεις διάρκειας 355 ωρών.

    Η παρουσίαση του εντυπωσιακού επιστημονικού έργου έγινε απο τον πρόεδρο του Συλλόγου των Φίλων του Μεγάρου Μουσικής κ. Χρήστο Λαμπράκη, στην αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος", του Μεγάρου. Ο κ. Λαμπράκης αναφέρθηκε στην εθνική σημασία του επιστημονικού εγχειρήματος και τόνισε οτι "με αυτόν τον τρόπο διασώζονται όσες ζωντανές μαρτυρίες λαϊκού πολιτισμού έχουν απομείνει σε συνδυασμό με τα πολιτισμικά, κοινωνικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής".

    Στο ίδιο website περιλαμβάνονται ακόμα 12.000 φωτογραφίες και διαφάνειες.

    Η έρευνα είναι χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη, ενώ όπως είπε ο κ. Λαμπράκης, "αποτελεί μόνο την αρχή ενος προγράμματος που σταδιακά θα καλύψει ολόκληρη την Ελλάδα".

    [19] Πατέρας ζητά τη φυλάκιση της ζωηρής κόρης του

    18/2/2002 1:11:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ο πατέρας μιας ηθοποιού, που παίζει σε ταινίες ελαφρού πορνό-ζήτησε από δικαστήριο των Φιλιππίνων να στείλει τη 17χρονη κόρη του στη φυλακή για να συμμορφωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού Τύπου ο Ορέλιο Τάμπις, πατέρας της νεαρής ηθοποιού Αλεκ Μπόβικ, ζήτησε από το περιφερειακό δικαστήριο της πόλης Κουεζόν, κοντά στη Μανίλα να απαγορεύσει την προβολή των ταινιών της κόρης του. Η Μπόβικ πρωταγωνιστεί σε δύο ταινίες, εκ των οποίων η μια προβάλλεται αυτή την περίοδο στους κινηματογράφους της Μανίλας.

    ''Aκατάλληλη για κάτω των 15 ετών''

    Η ταινία μπορεί να μην κατατάσσεται στην κατηγορία του σκληρού πορνό αλλά ανήκει στην κατηγορία "ακατάλληλη για κάτω των 15 ετών" με πολύ γυμνό, προκλητικές και αποκαλυπτικές σκηνές, γεγονός που έχει εξοργίσει τον πατέρα της 17χρόνης.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Μανίλας Στάνταρντ, ο Τάμπις καταγγέλλει ότι η θυγατέρα του " όχι μόνο δείχνει το κορμί της αλλά συμπεριφέρεται εξαιρετικά προκλητικά με τους άνδρες συμπρωταγωνιστές της, εμπλεκόμενη σε καυτές σκηνές και στις δύο ταινίες". Ο Τάμπις ενάγει επίσης την εταιρία παραγωγής και διανομής των ταινιών.

    Ο συνήγορός του υποστηρίζει ότι η κινηματογράφηση και η προβολή της ταινίας " αποτελεί απροκάλυπτη έκθεση ανήλικου και κατάφωρη παραβίαση του νόμου περί ανηλίκων καθώς και του Οικογενειακού Κώδικα".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 18 February 2002 - 17:54:08 UTC