Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διχάζουν την ΕΕ οι επιδοτήσεις στα καπνά
  • [02] Επαφές για το ασφαλιστικό
  • [03] Νέα στεγαστικά προγράμματα του ΟΕΚ
  • [04] Στάση εργασίας της ΟΣΠΑ σήμερα
  • [05] Μυστηριώδης έκρηξη σε πυλώνα της ΔΕΗ
  • [06] Στη Σόφια ο Ακης Τσοχατζόπουλος
  • [07] Συνάντηση Στεφανόπουλου-Σημίτη
  • [08] Βήμα προσέγγισης Eκκλησίας της Ελλάδας-Βατικανού
  • [09] Ληστεία σε Τράπεζα στην Καλλιθέα
  • [10] Νέα συνάντηση Ζίνι -Αραφάτ
  • [11] Αλβανία:Απομάκρυνση Γενικού Εισαγγελέα
  • [12] Συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς το απόγευμα
  • [13] Σύλληψη ηγετικού στελέχους της ''Αλ Κάιντα''
  • [14] Νέα συνάντηση ΟΤΟΕ-Ενωση Ελλ. Τραπεζών
  • [15] Πτώση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο

    [01] Διχάζουν την ΕΕ οι επιδοτήσεις στα καπνά

    19/3/2002 8:35:00 πμ

    Σε αδιέξοδο κατέληξε το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, για τις επιδοτήσεις στα καπνά. Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία έδωσαν "σκληρή" μάχη, για να μην υιοθετηθεί η πρόταση των σκανδιναβικών χωρών και της Βρετανίας, που προτείνουν κατάργηση των επιδοτήσεων. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου αποφάσισε τη διεξαγωγή διμερών διαβουλεύσεων μεταξύ Συμβουλίου-Επιτροπής και Συμβουλίου κρατών-μελών, προκειμένου να υπάρξει τελική απόφαση για τις επιδοτήσεις στα καπνά.

    Κινητοποιήσεις αγροτών

    Η Κομισιόν με την πρότασή της ανοίγει "μέτωπο κατά της μεσογειακής γεωργίας'' τόνισε ο Γιώργος Δρυς.

    Χθες, στις Φέρρες του Εβρου, αγρότες βγήκαν με τα τρακτέρ τους στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, επειδή -όπως υποστηρίζουν- δεν έχουν πληρωθεί για το βαμβάκι που παρέδωσαν στα εκκοκιστήρια.

    Αύριο, εκπρόσωποι των αγροτών θα συναντηθούν με τον υφυπουργό Γεωργίας και σε πανελλαδική σύσκεψη το Σάββατο 23 Μαρτίου, στις Σέρρες θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Προάγγελος για την έναρξη νέου γύρου κινητοποιήσεων αποτελεί η εξαγγελία των αγροτών Τιρνάβου για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 5 Απριλίου για το θέμα των αποζημιώσεων από τον παγετό.

    Επίσης, σήμερα, στα Φάρσαλα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας πραγματοποιεί σύσκεψη για ενημέρωση των παραγωγών σχετικά με το βαμβάκι.

    [02] Επαφές για το ασφαλιστικό

    19/3/2002 10:01:00 πμ

    Τους αρχηγούς και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης αναλαμβάνει να ενημερώσει αυτή την εβδομάδα, για το ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας. Σημείο αιχμής παραμένει το θέμα της κρατικής χρηματοδότησης, για το οποίο ενδέχεται να ληφθούν αποφάσεις στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής την Πέμπτη. Στις 11 ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

    Ορθολιγικότερη διαχείριση των υφιστάμενων πόρων

    Στόχος μας δεν είναι ένα δαπανηρότερο, αλλά ένα παραγωγικότερο ασφαλιστικό σύστημα, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Και πρόσθεσε πως επιδίωξη του υπουργείου παραμένει η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού με την ορθολιγικότερη διαχείριση των υφιστάμενων πόρων.

    [03] Νέα στεγαστικά προγράμματα του ΟΕΚ

    19/3/2002 10:12:00 πμ

    Τα νέα στεγαστικά προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας θα παρουσιάσουν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι, ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας και η διοίκηση του Οργανισμού.

    [04] Στάση εργασίας της ΟΣΠΑ σήμερα

    19/3/2002 9:57:00 πμ

    Τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα, έχουν εξαγγείλει για σήμερα οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπορία, αντιδρώντας στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της εταιρίας.

    [05] Μυστηριώδης έκρηξη σε πυλώνα της ΔΕΗ

    19/3/2002 9:53:00 πμ

    Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την έκρηξη σε πυλώνα της ΔΕΗ, έξω απο την πόλη Σαγιάδα, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της μιλάει για δολιοφθορά και προσθέτει ότι οι ζημιές στον πυλώνα που βρίσκεται στη γραμμή Ελλάδας -Ιταλίας και δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία, θα επιδιορθωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ο πυλώνας αποτελεί τμήμα του αποπερατεθέντος έργου παροχής ρεύματος από την Ιταλία στην Ελλάδα και αντιστρόφως, το οποίο πρόκειται να εγκαινιάσει σε λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    [06] Στη Σόφια ο Ακης Τσοχατζόπουλος

    19/3/2002 9:01:00 πμ

    Το θέμα του διαβαλκανικού πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει σήμερα στη Σόφια, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος με τον Βούλγαρο ομόλογό του Κονσταντίν Πασκάλεφ. Η βουλγαρική κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει όπως Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρωσία μοιράσουν ισότιμα το κεφάλαιο της μεικτής εταιρίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού με ποσοστό ανά 33%, ενώ στο καταστατικό της τριμερούς εταιρίας θα ζητήσουν να μπουν ρήτρες, οι οποίες θα ματαιώνουν το ενδεχόμενο λήψης αποφάσεων που θα θίγουν τα συμφέροντα κάποιας από τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

    Στη Σόφια θα βρίσκεται και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος θα συμμετάσχει σε διάσκεψη για τη διεύρυνση της ΕΕ.

    [07] Συνάντηση Στεφανόπουλου-Σημίτη

    19/3/2002 8:55:00 πμ

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο θα ενημερώσει σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Βαρκελώνης και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στη συζήτηση στη Βουλή για την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας.

    [08] Βήμα προσέγγισης Eκκλησίας της Ελλάδας-Βατικανού

    19/3/2002 9:58:00 πμ

    Εσπασε ο πάγος ανάμεσα στην Eκκλησία της Ελλάδας και του Βατικανού, καθώς αντιπροσωπεία Ελλήνων κληρικών επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Aγία Eδρα και συναντήθηκε με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο B'.

    Ωστόσο, δεν καθορίστηκε ακόμα ο χρόνος μετάβασης του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στη Ρώμη.

    [09] Ληστεία σε Τράπεζα στην Καλλιθέα

    Πηγή: NET 105,8 fm 19/3/2002 10:15:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Δυο κουκουλοφόροι κρατώντας ο ένας πιστόλι και ο άλλος χειροβομβίδα μπήκαν στις 8.20 το πρωί στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στη συμβολή των οδών Χαροκόπου και Δημοσθένους, στη Καλλιθέα και αφού ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους απέσπασαν περίπου 11.000 ευρώ και διέφυγαν με δίκυκλο μικρού κυβισμού. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι δράστες στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε μοτοποδήλατο και εξαφανίστηκαν.

    [10] Νέα συνάντηση Ζίνι -Αραφάτ

    19/3/2002 10:59:00 πμ

    Ο Aμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Αντονι Ζίνι συναντάται στη Ραμάλα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ, όπως έγινε γνωστό από παλαιστινιακές πηγές. Η συνάντηση αυτή διεξάγεται τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι συναντάται με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν στην Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή και τις χώρες του Περσικού Κόλπου.

    Νέα εισβολή ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα

    Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε και πάλι στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Η εισβολή στα αυτοδιοικούμενα Παλαιστινιακά Εδάφη έγινε στην περιοχή Μπέιτ Λαχίγια, όπως ανέφεραν πηγές των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

    Νωρίτερα οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν ανακοινώσει ότι ολοκλήρωσαν την αποχώρησή τους από τα παλαιστινιακά εδάφη με την εκκένωση των τομέων της Βηθλεέμ στη Δυτική Οχθη και του βορείου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας.

    Ωστόσο, δεν έλειψαν κάποια αιματηρά επεισόδια. Συγκεκριμένα, ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν στα βόρεια της Κοιλάδας του Ιορδάνη από τα πυρά δύο Παλαιστινίων ενόπλων, οι οποίοι έπεσαν στη συνέχεια νεκροί από τις σφαίρες ισραηλινών στρατιωτών, όπως ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές στην Ιερουσαλήμ. Εξάλλου, ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν τη νύχτα σε αυτόνομο χωριό στη Λωρίδα της Γάζας, ως απάντηση στη χθεσινή επίθεση με αυτοσχέδιες ρουκέτες εναντίον ισραηλινού εδάφους. Το Ισραήλ παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση, δηλώνει ο αρχηγός του Ισραηλινού Γενικού Επιτελείου.

    [11] Αλβανία:Απομάκρυνση Γενικού Εισαγγελέα

    19/3/2002 10:47:00 πμ

    Η αλβανική βουλή αποφάσισε την απομάκρυνση του Γενικού Εισαγγελέα, Αρμπεν Ρακίπι με την κατηγορία της επαγγελματικής ανεπάρκειας και της ενδοτικότητας σε πολιτικές πιέσεις. Η απόφαση ελήφθη καθώς 78 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής εναντίον του Αρμπεν Ρακίπι, την οποία κατέθεσε η αντιπολίτευση. Μία ομάδα βουλευτών του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό, Ιλίρ Μέτα, υπερψήφισαν την πρόταση μομφής μαζί με την αντιπολίτευση.

    Η έκβαση της ψηφοφορίας αντανακλά τη διάσταση απόψεων που υπάρχει στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μεταξύ των υποστηρικτών του Μέτα και εκείνων που στηρίζουν τον Φάτος Νάνο.

    Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Σάλι Μπερίσα κατηγόρησε τον Ρακίπι ότι συμπεριφερόταν ως ''πολιτικός επίτροπος''.

    Ο πρώην πρωθυπουργός, Ιλίρ Μέτα υποστήριξε ότι ο Ρακίπι λειτουργούσε υπό τις πολιτικές εντολές του Νάνο, ισχυριζόμενος ότι ως εκ τούτου ''δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε ανεξάρτητη εισαγγελική αρχή όσο παρέμενε στη θέση του κάποιος σαν τον Ρακίπι''.

    Ο σοσιαλιστής ηγέτης, Φατος Νάνο δήλωσε ότι η πρόταση μομφής ήταν ''αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική'' και συνιστά ''επίθεση εναντίον των ανεξάρτητων κρατικών θεσμών της Αλβανίας''.

    [12] Συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς το απόγευμα

    19/3/2002 10:44:00 πμ

    Νέα συνάντηση θα έχουν το απόγευμα ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών. Χθες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε τον ισχυρισμό του για ύπαρξη δύο κρατών στο νησί και κατηγόρησε την κυπριακή πλευρά ότι επιδιώκει να κυριαρχήσει σε όλη την Κύπρο. Οι Τουρκοκύπριοι, ανέφερε, δεν έχουν πρόθεση να εγκαταλείψουν, το κράτος τους. Επίσης υποστήριξε ότι σε περίπτωση λύσης, πρέπει να υπάρξει συμφωνία και από τις δύο πλευρές να παραμείνει στο νησί αριθμός στρατιωτικών αποσπάσματων τόσο από την Τουρκία, όσο και την Ελλάδα, για μεγαλύτερη, όπως είπε, ασφάλεια.

    [13] Σύλληψη ηγετικού στελέχους της ''Αλ Κάιντα''

    19/3/2002 10:55:00 πμ

    Ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης "Αλ Κάιντα" του Οσάμα Μπιν Λάντεν συνελήφθη έδώ και ένα μήνα στο Σουδάν, γράφει σήμερα η Ουάσινγκτον Ποστ. Πρόκειται για τον Αμπού Ανάς Αλ Λίμπι, για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Αμπού Ανάς είναι το πιό σημαντικό στέλεχος της Αλ Κάιντα που συλλαμβάνεται μετά την έναρξη της αμερικανικής επιχείρησης στο Αφγανιστάν.

    [14] Νέα συνάντηση ΟΤΟΕ-Ενωση Ελλ. Τραπεζών

    19/3/2002 10:00:00 πμ

    Την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση της ΟΤΟΕ με εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Η έκβαση των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί και από την πορεία των αντίστοιχων επαφών της ΓΣΕΕ, οι οποίες ξεκινούν την ίδια ημέρα.

    [15] Πτώση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο

    19/3/2002 8:59:00 πμ

    Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε από 4,8% τον Ιανουάριο σε 3,8% το Φεβρουάριο του 2002, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της Κοινοτικής Στατιστικής Υπηρεσίας ''Eurostat'', που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο πληθωρισμό στους ''15'' μετά την Ιρλανδία, το ποσοστό είναι 4,9% και την Ολλανδία με 4,5%.

    Στο επίπεδο των ''12'' της ζώνης ευρώ, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε από 2,7% τον Ιανουάριο σε 2,4% το Φεβρουάριο. Πριν ένα χρόνο ήταν 2,3%. Για τους ''15'' ο πληθωρισμός μειώθηκε από 2,5% τον Ιανουάριο σε 2,3% το Φεβρουάριο, ενώ πέρυσι ήταν 2,1%.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 19 March 2002 - 9:56:52 UTC