Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Κύπρος τίμησε την επέτειο της 25ης Μαρτίου
  • [02] Σύσκεψη αγροτών για την περαιτέρω στάση τους
  • [03] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο BBC
  • [04] Eνοπλη ληστεία σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ
  • [05] Σύλληψη για ναρκωτικά

    [01] Η Κύπρος τίμησε την επέτειο της 25ης Μαρτίου

    25/3/2002 4:15:00 μμ

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο Κυπριακός Ελληνισμός τιμά σήμερα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 με δοξολογίες, παρελάσεις και ενδοσωματειακούς εορτασμούς σε ολόκληρη την Κύπρο. Στον Ιερό Ναό Φανερωμένης στην Λευκωσία εψάλη δοξολογία χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου. Κατά τη δοξολογία ο Αρχιεπίσκοπος ανέπεμψε δέηση για επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών. Παρέστησαν ο πρόεδρος Κληρίδης και πολλοί επίσημοι. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρεσβευτής της Ελλάδας Χρήστος Παναγόπουλος.

    ''Ο κοινός αγώνας Κύπρου και Ελλάδας θα συνεχιστεί μέχρι την απελευθέρωση''

    Στην ομιλία του ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι ο κοινός αγώνας Κύπρου και Ελλάδας θα συνεχιστεί μέχρι την απελευθέρωση του νησιού και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην Κύπρο. Αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί και ιδανικό μνημόσυνο στους ήρωες της λευτεριάς του 1821, αλλά και αδιάψευστη απόδειξη μέσα σε χρόνους χαλεπούς ότι το μήνυμα του 21 είναι τόσο ζωντανό και επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση μέσα από ειρηνικές διαδικασίες και με την αμέριστη συμπαράσταση της Αθήνας προσέρχεται στις απευθείας συνομιλίες με πραγματική διάθεση και ειλικρινή βούληση για εξεύρεση λύσης, η οποία να βασίζεται στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η κυπριακή κυβέρνηση πρόσθεσε, αποδέχθηκε τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας σαν ένα ιστορικό συμβιβασμό με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες της. Αλλά, σημείωσε, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα συνομιλιών δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας καθώς η τουρκική πλευρά εμμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της.

    Ο Ελληνας πρέσβης κάλεσε, παράλληλα, τη διεθνή κοινότητα εάν ενδιαφέρεται πραγματικά για λύση του Κυπριακού τώρα που είναι, όπως είπε, η κατάλληλη ώρα, να παρέμβει αποφασιστικά και να ασκήσει πιέσεις, εκεί που πρέπει, ώστε να μην οδηγηθεί και αυτή η ειρηνευτική διαδικασία σε αδιέξοδο.

    Μεγάλη παρέλαση έξω από την ελληνική πρεσβεία

    Μετά τη δοξολογία πραγματοποιήθηκε παρέλαση έξω από το οίκημα της ελληνικής πρεσβείας στην οποία μετείχαν παλαιοί πολεμιστές, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, πρόσκοποι, οδηγοί, σωματεία και οργανώσεις. Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πλαισιούμενος από τον Αρχιεπίσκοπο και τον πρεσβευτή της Ελλάδας, ενώ καθ όλη τη διάρκειά της παιάνιζαν οι φιλαρμονικές της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας.

    Μιλώντας μετά το πέρας της παρέλασης ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξήρε το νόημα της ημέρας και τόνισε πως όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται αγώνας για απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας.

    Μήνυμα του Γλαύκου Κληρίδη

    Τη βαθιά ευγνωμοσύνη του κυπριακού ελληνισμού για την σταθερή συμπαράσταση της Ελλάδας για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του εθνικού προβλήματος της Κύπρου εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, με την ευκαιρία της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Ο κ. Κληρίδης δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει την ελληνική πλευρά για τις προσπάθειες και την υποστήριξη της στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα του προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με την ευκαιρία της εθνικής επετείου ο πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ότι ο κυπριακός ελληνισμός τιμά την επέτειο της 25ης Μαρτίου με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας, αντλώντας δύναμη για συνέχιση του αγώνα του.

    [02] Σύσκεψη αγροτών για την περαιτέρω στάση τους

    Πηγή: ΑΠΕ 25/3/2002 1:57:00 μμ

    Πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων όλων των συντονιστικών επιτροπών αγώνα των αγροτών, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στις Σέρρες (στην αίθουσα συσκέψεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου) και τα μέλη τους έκαναν αναλυτική αποτίμηση των αποτελεσμάτων, που προέκυψαν από τα συλλαλητήρια τα οποία πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα σε όλη τη χώρα. Εκπρόσωποι των παραγωγών δήλωσαν ότι παραμένουν άλυτα σχεδόν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτόκοσμο από τον Εβρο και μέχρι την Κρήτη. Κατατέθηκαν προτάσεις για συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων τους, σε χρόνο που θα καθοριστεί μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ παράλληλα θα επιδιωχθεί συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ, για να γνωρίσουν τις τελευταίες θέσεις του, πάνω στα γεωργικά προβλήματα και αιτήματα.

    Αγροτικό ψήφισμα προς κυβέρνηση και αντιπολίτευση

    Ο πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων νομού Σερρών κ. Γιάννης Μπεκιαρίδης, δήλωσε ότι ''το θέμα δεν είναι μόνον οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αλλά το τι μπορούμε να πετύχουμε μέσα απ αυτές''. Τόνισε πως ο αγώνας της αγροτιάς θα συνεχισθεί, αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τις ακριβείς μορφές των μελλοντικών κινητοποιήσεων.

    Στη διάρκεια της πανελλαδικής συνάντησης των Σερρών, εγκρίθηκε ψήφισμα με τα κυριότερα αιτήματα των παραγωγών της χώρας, το οποίο θα διαβιβαστεί στην κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιας Αγροτοσυνεταιριστικές Οργανώσεις κλπ.

    [03] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο BBC

    25/3/2002 12:25:00 μμ

    Η επίλυση του Κυπριακού είναι η λυδία λίθος για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, δηλώνει σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία του BBC, ο Γ. Παπανδρέου. Αναφερόμενος στο θέμα του ευρωστρατού ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι "Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η συνδιαμόρφωση και αποδοχή ενός κοινού κειμένου των 15 χωρών μελών της ΕΕ, κείμενο που στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων με το ΝΑΤΟ, προκειμένου να προχωρήσει το θέμα της συνεργασίας της ΕΕ με την Ατλαντική Συμμαχία".

    [04] Eνοπλη ληστεία σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ

    25/3/2002 12:09:00 μμ

    Με 3.500 ευρώ στη τσέπη του έφυγε ο ληστής που μπήκε χθες το βράδυ σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στην οδό Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Το πρακτορείο, όπως έγινε γνωστό σήμερα από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, είναι ιδιοκτησίας του Κυριάκου Προδρομίδη. Την ώρα της ληστείας ο Προδρομίδης έλειπε από το πρακτορείο και τον αντικαθιστούσε η 22χρονη Σοφία Κινατίδου. Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ ένας άγνωστος άνδρας μπήκε στο πρακτορείο ΠΡΟΠΟ και με την απειλή όπλου απέσπασε αυτό το χρηματικό ποσό.

    [05] Σύλληψη για ναρκωτικά

    Πηγή: ΑΠΕ 25/3/2002 2:01:00 μμ

    Με τις κατηγορίες της κατοχής, εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, συνελήφθησαν στην Ξάνθη οι Νασούφ Γεσίρ, 48 χρόνων και Πασμάλης Κόσμινας, 27 χρόνων. Ο πρώτος πούλησε στον δεύτερο 2.335 γραμμάρια χασίς και εισέπραξε άγνωστο χρηματικό ποσό. Πρώτος συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Ξάνθης ο Γεσίρ και ανακρινόμενος ομολόγησε ότι τα ναρκωτικά τα είχε πουλήσει στον Π. Κόσμινα, ο οποίος αναζητήθηκε και εντοπίστηκε στον Σώστη Ροδόπης, όπου και συνελήφθη. Στην κατοχή του βρέθηκε το χασίς, το οποίο και κατασχέθηκε. Ο Γεσίρ δεν αποκάλυψε ποιός είναι ο προμηθευτής του, ενώ η Ασφάλεια Ξάνθης ερευνά το ενδεχόμενο να είχε πουλήσει κι άλλες ποσότητες ναρκωτικών, σε διακινητές της Θράκης. Και οι δύο θα παραπεμφθούν στον Εισαγγελέα της Ξάνθης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 25 March 2002 - 17:52:28 UTC