Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: ανοιχτό μέτωπο με τη διαφθορά
  • [02] Εκλεισαν την Αθηνών-Θεσ/νικης οι αγρότες
  • [03] Αντιπαραθέσεις στη Βουλή για το ασφαλιστικό
  • [04] Σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά ο Πρωθυπουργός
  • [05] Επιστροφή της αντιπροσωπείας από το Τελ Αβιβ
  • [06] Επαφές Καραμανλή για Μεσανατολικό
  • [07] Αστυνομικός ο ληστής της τράπεζας στη Ρόδο
  • [08] Ζητάει διακομματικό συλλαλητήριο ο ΣΥΝ
  • [09] Ανάγκη για κατάπαυση πυρός στη Μ. Ανατολή
  • [10] Για Δημοκρατία μίλησε ο Μουσάραφ
  • [11] Περιφορά της σωρού της βασιλομήτορος
  • [12] Ολυμπιακή μασκότ 2004: Φοίβος και Αθηνά
  • [13] Αναβάλλεται ο αγώνας Παναθηναϊκoύ-Ιωνικού
  • [14] Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην κολύμβηση
  • [15] Παγκόσμιο Συνέδριο AIPS: Τελετή έναρξης
  • [16] Ερχεται ο πρώτος κλωνοποιημένος άνθρωπος
  • [17] Παραίτηση του προέδρου του ΕΟΦ
  • [18] ''Ανοιξη Μουσείων'': ευρωπαϊκός θεσμός

    [01] Σημίτης: ανοιχτό μέτωπο με τη διαφθορά

    5/4/2002 4:16:00 μμ

    Στο πλαίσιο της "Ώρας του Πρωθυπουργού", ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι "η κυβέρνηση έχει ανοιχτό μέτωπο με τη διαφθορά", απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ, o οποίος υποστήριξε οτι τίποτα δεν γίνεται στο δημόσιο χωρίς λάδωμα. Επίσης, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε κόμμα παραπόνων χωρίς προτάσεις τη Νέα Δημοκρατία και διευκρίνισε ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ή προφασίζεται ότι δεν γνωρίζει τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς ή τα αγνοεί.

    Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους

    Η διαφθορά είναι ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες του κόσμου ξεκαθάρισε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ανέφερε τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση μεταξύ των οποίων το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, η υπηρεσία ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, η Υπηρεσία Εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ και ο Συνήγορος του Πολίτη.

    Επίσης, ο Πρωθυπουργός τον κάλεσε να αντιπροτείνει μέτρα ή να εκφράσει τη διαφωνία του στις πρωτοβουλίες για τα εξής:

    Την εκδίκαση υποθέσεων διαφθοράς κατά απόλυτη προτεραιότητα

    Τη αναβάθμιση του πλαισίου "πόθεν έσχες"

    Την επέκταση πόθεν έσχες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Να αποκτήσει και διωκτικό χαρακτήρα το συντονιστικό όργανο ελεγκτικών μηχανισμών

    Την επέκταση του διπλογραφικού σε όλους τους δήμους και τις νομαρχίες

    Την απλοποίηση των διοικητικών υπηρεσιών για γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών

    Τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος με ιδιαίτερη προσοχή στη λειτουργία των υπεράκτιων επιχειρήσεων.

    Συνεπώς, τόνισε ο κ. Σημίτης η ερώτηση δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά τη ΝΔ που δεν δήλωσε τι προτίθεται να κάνει, ποιες είναι οι σκέψεις της και εάν συμφωνεί. "Επιτέλους να πάρει θέση και να παρουσιάσει μια πολιτική" πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

    Κατά την ανάπτυξη της ερώτησής του, ο κ. Έβερτ κατέκρινε τον Πρωθυπουργό ότι ανεβάζει τους τόνους για να καλύψει τα σφάλματα και τις παραλείψεις της κυβέρνησης. "Στην πολιτική του σκληρού ροκ δεν πρόκειται να του απαντήσουμε" είπε χαρακτηριστικά.

    Επί της απάντησης του κ. Σημίτη, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι αφορούσε σε αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα και δεν περιέλαβε μέτρα πρόληψης.

    "Δεν καταλάβατε πόσο πολύ έχει αναπτυχθεί και θεριέψει η απάτη στη δημόσια διοίκηση, και ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναλλαγή στη Δημόσια Διοίκηση εάν δεν τα σκάσεις, και δεν λαδώσεις" είπε ο κ. Έβερτ.

    Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού για τις υπεράκτιες εταιρείες, ο κ. Έβερτ είπε ότι "οι πρώτοι που παρανομήσατε ήσασταν εσείς στην κυβέρνηση", με τη δημιουργία οφσορ εταιρείας από τη Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών. "Αγνοείτε ότι έχει κάνει οφσορ και δανείστηκε με αυτή στο εξωτερικό; Που ζείτε;" ρώτησε ο κ. Έβερτ και πρόσθεσε: Με αυτά τα τεχνάσματα και τις γενικότητες δεν πρόκειται να ξανακοροϊδέψετε το λαό.

    Ανταπαντώντας, ο κ. Σημίτης αντιπαρήλθε την κριτική για έλλειψη θεσμικών μέτρων αναφέροντας-μεταξύ άλλων-τη δημιουργία των ανεξάρτητων και ρυθμιστικών αρχών (Συνήγορος του Πολίτη, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Εθνική Επιτροπή Ταχυδρομείων &amp; Τηλεπικοινωνιών κλπ) τη δημιουργία διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων έργων με χρήση μαθηματικού τύπου, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για το πολιτικό χρήμα και την ευθύνη υπουργών, και τους νόμους για τη ραδιοτηλεόραση.

    Χρησιμοποίησε μάλιστα ως παράδειγμα την αποχώρηση της ΝΔ από τη διακομματική επιτροπή ελέγχου των αναθέσεων όλων των μεγάλων έργων λέγοντας ότι δεν συμμετέχει, δεν θέλει να αναλάβει ευθύνες, αλλά θέλει να εκφράζει μόνο παράπονα, γιατί έτσι πιστεύει ότι κερδίζει ψήφους.

    [02] Εκλεισαν την Αθηνών-Θεσ/νικης οι αγρότες

    Πηγή: ΝΕΤ 5/4/2002 8:05:00 μμ

    Με αποκλεισμούς της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, σε τέσσερα σημεία, οι αγρότες της Θεσσαλίας άρχισαν νέο γύρο κινητοποιήσεων, διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν εντάχθηκαν όλες οι ποσότητες βαμβακιού στις κοινοτικές επιδοτήσεις. Το υπουργείο Γεωργίας επαναλαμβάνει ότι δεν είναι δυνατό να δοθούν επιδοτήσεις σε παραγωγούς που έχουν παρανομήσει. Και ενώ είναι ήδη κλειστές οι εθνικές οδοί Αθηνών-Θεσσαλονίκης και η Θεσσαλονίκης-Βέροιας, οι αγρότες θα αποφασίσουν σήμερα για τις επόμενες κινήσεις τους. Πάντως, από την Αθήνα έχουν ξεκινήσει και οδεύουν προς τη Λάρισα έξι διμοιρίες των ΜΑΤ οι οποίες και θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

    Αποκλεισμοί, μπλόκα και συλλαλητήρια

    Τα μπλόκα, που έχουν στήσει οι αγρότες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι επτά. Συγκεκριμένα βρίσκονται στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στην Κεφάλωση και τον Αλμυρο, στην εθνική οδό Καρδίτσας - Λαμίας στο δέλτα Παλαμά και στην Καρδίτσας - Τρικάλων στο δέλτα Παμίσου και στους κόμβους Μεγ. Μοναστηρίου, Αχιλλείου και Αερινού. Στον κόμβο της Γυρτώνης και στον Πλατύκαμπο εκτός από τα τρακτέρ υπάρχουν και συγκεντρώσεις αγροτών. Κατόπιν τούτου η κυκλοφορία των οχημάτων από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και το αντίστροφο, καθώς και από Λάρισα προς Βόλο διεξάγεται από παρακαμπτηριους.

    Εξάλλου σήμερα στα Γιαννιτσά κλειστά παρέμειναν τα εμπορικά καταστήματα, αλλά και οι υπηρεσίες του δήμου, ενώ στάση εργασίας πραγματοποίησαν και οι δικηγόροι της πόλης σε ένδειξη συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

    Οι αγρότες των Γιαννιτσών έκλεισαν και σήμερα το δρόμο Θεσσαλονίκης-Έδεσσας στο ύψος της κοινότητας Νέας Πέλλας, ενώ στο μπλόκο έκαναν την εμφάνισή τους και απορριμματοφόρα του δήμου. Οι αγρότες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έκαψαν μικροποσότητες βαμβακιού και μοίρασαν τριαντάφυλλα στους οδηγούς που ήθελαν να περάσουν το δρόμο.

    Στη γέφυρα του ποταμού Λουδία οι αγρότες έκλεισαν το δρόμο Θεσσαλονίκης-Βέροιας από τις 12 το μεσημέρι και θα τον ανοίξουν στις 6 το απόγευμα, ενώ οι αγρότες στο μπλόκο έξω από την κοινότητα Κλειδί Ημαθίας προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

    Αντιδρούν για την δορυφορική παρακολούθηση

    Ανάστατοι και αγανακτισμένοι είναι και οι κάτοικοι του Γραμματικού από την ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας που αναφέρει ότι με τη χρήση δορυφόρου βρέθηκαν παραγωγοί οι οποίοι είχαν παρανομήσει με βάση τις δηλώσεις καλλιέργειας ΟΣΔΕ. Αγροτεμάχια τα οποία είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ και καλλιέργησαν μηδική, τεύτλα, ντομάτες και λίγα καλαμπόκια, σύμφωνα με το Υπουργείο καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι.

    Ο Αγροτικός Σύλλογος και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ραμματικού καταγγέλλει το συγκεκριμένο γεγονός μέσω των εφημερίδων, ενώ αναμένεται να καταφύγουν ομαδικά σε μήνυση κατά του Υπ. Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ για συκοφαντία.

    [03] Αντιπαραθέσεις στη Βουλή για το ασφαλιστικό

    5/4/2002 6:40:00 μμ

    Εντονη αντιπαράθεση σήμερα, στη Βουλή, για το ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας κατηγόρησε συνολικά την αντιπολίτευση ότι λειτουργεί τυφλωμένη από το κομματικό πάθος και ειδικότερα τη Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και το Συνασπισμό ότι συμμαχούν μόνο και μόνο για να αντιπολιτευθούν την κυβέρνηση. Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρρήγα ανέφερε ότι όσοι μετέχουν στο διάλογο έχουν εγκληματικές ευθύνες, ενώ κατηγόρησε και αυτή τη Νέα Δημοκρατία και το Συνασπισμό ότι κάνουν εκπτώσεις από τις αρχικές τους διακηρύξεις.

    ΓΣΕΕ: οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης για τις 18 Απριλίου

    Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, σχολιάζοντας τη χθεσινή κατάληξη της Ολομέλειας διοίκησης της Συνομοσπονδίας, δήλωσε τα εξής: "Η χθεσινή συνεδρίαση έληξε κανονικά. Κάθε μια πρόταση συγκέντρωσε 22 ψήφους. Δεν υπήρξε πλειοψηφούσα άποψη. Ως εκ τούτου το θέμα παρεπέμφθη στο Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας στις του 24 Απρίλη.

    Εκ των υστέρων κάποιοι που διαφωνούσαν με την εξέλιξη αυτή ζήτησαν μυστική ψηφοφορία. Αν αυτό είχε ζητηθεί έγκαιρα θα είχε αντιμετωπιστεί, ενώ υπήρξε κοινή παραδοχή ότι υπήρξε ισοδύναμο αποτέλεσμα". Ο κ. Πολυζωγόπουλος χαρακτηρίζει τη διαδικασία αυτή ως κοινής αποδοχής σε ανάλογες περιπτώσεις και δηλώνει έκπληξη για σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο ότι απέφυγε τη μυστική ψηφοφορία για να μην οδηγηθεί η ΠΑΣΚΕ σε ήττα και η ΓΣΕΕ σε απόφαση για απεργία κατά των μέτρων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Υπενθυμίζεται ότι μετά την αδυναμία της διοίκησης της ΓΣΕΕ να καταλήξει σε συνθετική πρόταση, οι τρεις παρατάξεις της συνδικαλιστικής αντιπολίτευσης (ΔΑΚΕ, ΔΑΣ και Αυτόνομη Παρέμβαση) κάλεσαν από κοινού τις ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα να προχωρήσουν στην οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης στις 18 Απριλίου κατά των μέτρων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

    [04] Σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά ο Πρωθυπουργός

    Πηγή: NET 105,8 fm 5/4/2002 6:30:00 μμ

    Διήμερη περιοδεία στους νομούς Ζακύνθου και Κεφαλληνίας πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου. Ο κ. Σημίτης, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Ζακύνθου, μίλησε το απόγευμα στο κλειστό γυμναστήριο του νησιού. Στο επίκεντρο της ομιλίας του η σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, οι δημοτικές εκλογές, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, πρέπει να αποτελέσουν στοίχημα για τους προοδευτικούς συνδυασμούς, καθώς και η άσκηση κριτικής στη Νέα Δημοκρατία, στην οποία προσάπτει έλλειψη προγράμματος και καιροσκοπισμό.

    Ομιλία εφ όλης της ύλης

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες αρχές που διέπουν την πορεία προς την πραγματική σύγκλιση και τόνισε τον κοινωνικό χαρακτήρα του σχεδιασμού και των πολιτικών λέγοντας χαρακτηριστικά: "δεν θα κάνουμε μια σύγκλιση για τους έχοντες, διότι για την κεντροαριστερά σύγκλιση σημαίνει μετασχηματισμός της κοινωνίας".

    Ο κ. Σημίτης είπε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών που συμμετέχουν στην κοινωνική πλειοψηφία της προόδου. "Αυτούς τους πολίτες", αναμένεται να πει, "τους θέλουμε μαζί μας στην πορεία για την σύγκλιση στις εκλογές του 2.004 και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση."

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές λέγοντας ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού λέγοντας ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι οι ούτως ή άλλως περισσότεροι συνταξιούχοι του μέλλοντος να έχουν διασφαλισμένη και επαρκή σύνταξη και να υπάρχει πάντοτε το περιθώριο αύξησης και όχι παγώματος των συντάξεων σε 15 χρόνια.

    Ο κ. Σημίτης κάλεσε τη ΝΔ να καταθέσει την πρότασή της για το ασφαλιστικό για την οποία και σχολίασε ότι δεν έχει σοβαρή πρόταση. Τόνισε ακόμα ότι η ΝΔ ταυτίζεται με την απόκλιση και όχι με την σύγκλιση, τα στελέχη της καιροσκοπούν αμετροεπώς και φτάνουν να αμφισβητούν ακόμα και την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών για να συγκαλύψουν την αδυναμία τους.

    Επίσης, αναφέρθηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μιλώντας για κάποιους που προσπαθούν να θέσουν εμπόδια για ίδιον πολιτικό όφελος και θα σημειώσει χαρακτηριστικά: "Κάτω τα χέρια από την Ολυμπιάδα".

    [05] Επιστροφή της αντιπροσωπείας από το Τελ Αβιβ

    5/4/2002 3:56:00 μμ

    Συγκλονισμένοι έφθασαν σήμερα το πρωί οι εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου και άλλων κοινωνικών φορέων από τη 48ωρη εμπειρία τους στην Ιερουσαλήμ. Συγκλονισμένοι, όπως δήλωσαν, από τις βάρβαρες εικόνες και την κατάφωρη καταπάτηση κάθε αξίας και ιδεώδους κατά του παλαιστινιακού λαού από την κυβέρνηση Σαρόν. Μεταξύ τους ήταν βουλευτές όλων των κόμματων και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην επεισοδιακή πορεία διαμαρτυρίας στη Ραμάλα. Το δράμα του παλαιστινιακού λαού αλλά και τη μεγάλη δυσφορία πολλών Ισραηλιτών πολιτών κατά της βίας που ασκεί κυβέρνηση του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, επιδιώκοντας την εξόντωση του Γιασέρ Αραφάτ, θέλησαν να μεταφέρουν αμέσως στον ελληνικό λαό με μία συνέντευξη τύπου έξι βουλευτές από την διακομματική κοινοβουλευτική ομάδα που κατόπιν αποφάσεως του προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, βρέθηκαν στην τραγωδία του πολέμου στη Μ. Ανατολή.

    Το δράμα δύο λαών που επιθυμούν να συνυπάρξουν...

    Ο κ. Γ. Κίρκος του ΠΑΣΟΚ, η Ελσα Παπαδημητρίου από τη ΝΔ, ο κ. Αντώνης Σκυλάκος από το ΚΚΕ, ο κ. Παν. Λαφαζάνης από τον ΣΥΝ, ο Γιάννης Μπανιάς από την ΑΟΚΑ, ο Παναγιώτης Γαλατσέλης από το ΔΗΚΚΙ, αλλά και ο Μανόλης Γλέζος περιέγραψαν το δράμα των δύο λαών που ζουν στη δίνη του πολέμου.

    "Είδαμε δύο λαούς να αναπνέουν τον τρόμο, να πίνουν την απελπισία, να ζουν το θάνατο, είδαμε δυο λαούς που θέλουν να συνυπάρξουν" είπε ο κ. Γλέζος τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν διακατέχεται από μίσος για τον εβραϊκό λαό αλλά η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν οδηγεί παρά στην καταστροφή και δεν είναι τίποτα άλλο από κρατική τρομοκρατία.

    Η ελληνική αποστολή από 35 περίπου άτομα, η πρώτη αποστολή συμπαράστασης χώρας-μέλους της ΕΕ που έφθασε εκεί, θέλησε να εκφράσει την αλληλεγγύη του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και του ελληνικού λαού σε μία προσπάθεια κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης ιδιαίτερα της ΕΕ στην οποία, όπως τόνισε ο κ. Κίρκος, είναι στραμμένα τα μάτια του παλαιστινιακού λαού και της ηγεσίας του για βοήθεια.

    Οι εκπρόσωποι της χώρας μας, πρόσθεσε ο ίδιος, μέσα σε αυτές τις 48 ώρες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με αρκετά μέλη των παλαιστινιακών αλλά και των ισραηλινών αρχών, με τον Πατριάρχη των Ιεροσολύμων, αλλά και να λάβουν μέρος στη μεγάλη μαζική διαδήλωση της περασμένης Τετάρτης υπέρ της ειρήνης στην Ιερουσαλήμ στην οποία συμμετείχαν και πολλοί Ισραηλινοί πολίτες, κυρίως νέοι.

    Το κλίμα της τρομοκρατίας το έζησαν έντονο οι ίδιοι, όταν μετά από άκαρπες προσπάθειες μέσω των διπλωματικών οδών για έκδοση νόμιμης αδείας επίσκεψης της Ραμάλα, αποφάσισαν να προσπαθήσουν τη διέλευση μόνοι τους και βρέθηκαν απέναντι στους Ισραηλινούς στρατιώτες που με το δάχτυλο στη σκανδάλη τους έκλεισαν το δρόμο.

    "Η λύση πρέπει να δοθεί χθες, όχι σήμερα" τόνισε η κ. Παπαδημητρίου εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της, όπως και οι συνάδελφοί της, για τους κινδύνους που είναι πλέον ορατοί για εξάπλωση της έκρυθμης κατάστασης. Πολλές, όπως είπε, είναι οι φωνές στο κοινοβούλιο του Ισραήλ και στα κόμματα που αντιδρούν έντονα στην πολιτική Σαρόν ενώ η δημοτικότητα του Ισραηλινού ηγέτη από το 70% που ήταν προ τεσσάρων μηνών έχει πέσει σήμερα στο 35%.

    "Εμείς πρέπει να παρέμβουμε και να πιέσουμε και την ΕΕ, καθώς η εμπιστοσύνη προς τους Ελληνες είναι μεγάλη στην Παλαιστίνη" τόνισε η ίδια εξηγώντας ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να καθίσει μαζί με την Αμερική και η ΕΕ και οι Άραβες.

    "Ο Σαρόν επιδιώκει με νέες στρατιωτικές τακτικές να επιτύχει αλλαγή της παλαιστινιακής ηγεσίας ώστε η λύση που θα δοθεί να πάει πολύ πιο πίσω από ό,τι είναι σήμερα τον παλαιστινιακό λαό" είπε ο κ. Σκυλάκος τονίζοντας ότι η έκκληση από τους Παλαιστίνιους δεν είναι μόνο για ανθρωπιστική συμπαράσταση αλλά κυρίως για πολιτική.

    "Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία από τις μεγαλύτερες κτηνωδίες που έζησε η ανθρωπότητα. Στην Παλαιστίνη καταρρέουν όλες οι αξίες, γι αυτό και η υπόθεση του παλαιστινιακού λαού αφορά όλη την ανθρωπότητα. Εκεί διακυβεύεται η ειρήνη στον κόσμο" τόνισε ο κ. Λαφαζάνης ενώ ο κ. Γαλετσέλης καταδίκασε τον επεκτατισμό των ΗΠΑ που άρχισε με επεμβάσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, πέρασε στον Αφγανιστάν, τώρα ήρθε στην Παλαιστίνη και εν συνεχεία φαίνεται ότι θα περάσει στο Ιρακ.

    "Αν αφήσουμε αυτά τα φαινόμενα να επεκταθούν θα επιστρέψουμε σε εποχές βαρβαρότητας" είπε ο κ. Μπανιάς εξηγώντας ότι η αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης πρέπει να δοθεί με κάθε τρόπο γιατί αφορά όλη την ανθρωπότητα.

    "Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, πρώτος ο ισραηλινός λαός το απέκτησε μετά τον πόλεμο. Τώρα με ποιο δικαίωμα οι Ισραηλινοί το στερούν από τον παλαιστινιακό λαό;" έθεσε το ερώτημα ο κ. Γλέζος υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται η συμπαράστασή μας στο αίτημα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού.

    [06] Επαφές Καραμανλή για Μεσανατολικό

    Πηγή: NET 105,8 fm 5/4/2002 3:09:00 μμ

    Τον εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής και τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αθήνα, δέχθηκε διαδοχικά σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής. Μετά το πέρας της συνάντησης ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην ευγνωμοσύνη του Παλαιστινιακού λαού για τις δημόσιες τοποθετήσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και επεσήμανε ότι στη συζήτηση τόνισε την ανάγκη να ασκηθεί πίεση, προκειμένου να τερματιστεί η εισβολή στα παλαιστινιακή εδάφη και να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο Ισραηλινός πρεσβευτής, δήλωσε ότι έκαναν μία λεπτομερειακή ανάλυση των γεγονότων και χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ ευαίσθητη.

    Μόνη λύση η εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η παράταση της βίας θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή και τόνισε ''για μας η μόνη ασφαλής οδός για την έξοδο από την κρίση περνά μέσα από την ουσιαστική και άμεση κατάπαυση του πυρός και την χωρίς άλλη καθυστέρηση εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ''.

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή αν δεν ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος και αν οι Ισραηλινοί δεν νοιώθουν ασφαλείς στα σύνορά τους δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι οφείλουν όλοι με ρεαλισμό και τόλμη να γυρίσουν σελίδα, να κοιτάξουν μπροστά και να επιβεβαιώσουν με πράξεις οτι η ειρήνη είναι μονόδρομος. Ακόμη πρόσθεσε ότι μετά από μακρά περίοδο αδράνειας η διεθνής κοινότητα φαίνεται να αφυπνίζεται και σημείωσε πως ιδιαίτερο ρόλο μπορεί και πρέπει να παίξει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Καραμανλής είπε οτι τόνισε στον Ισραηλινό πρέσβη πως η άρνηση της κυβέρνησής του να δεχθεί τους μεσολαβητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν εντελώς αδικαιολόγητη ενώ ζήτησε να προστατευθούν τα ιερά μνημεία του χριστιανικού κόσμου όπως ο ναός της γέννησης στη Βηθλεέμ που αποτελεί μείζον στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Ο κ.Σασσόν από την πλευρά του ερωτηθείς για τις δηλώσεις Μπους και αν είναι ικανοποιημένος ο Ισραηλινός πρεσβευτής είπε ''δεν είναι θέμα ικανοποίησης, είναι θέμα ελπίδας''.

    [07] Αστυνομικός ο ληστής της τράπεζας στη Ρόδο

    Τζένη Χαραλαμπίδου 5/4/2002 5:40:00 μμ

    Εν ενεργεία αστυνομικός ήταν ο δράστης της ληστείας που σημειώθηκε χθες στην Εμπορική Τράπεζα στο Φαληράκι της Ρόδου. Πρόκειται για τον ανθυπαστυνόμο Γιώργο Πουλή 40 ετών, ο οποίος υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα Ιαλυσού. Οι συνάδελφοι του έφτασαν στα ίχνη του από τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, με το οποίο διέφυγε και τον συνέλαβαν χθες το απόγευμα.

    Ληστεία λόγω. . μέθης

    Αργά το απόγευμα ο Γιώργιος Πουλής ομολόγησε την πράξη του και υπέδειξε το σημείο όπου είχε κρύψει το κράνος, το μπουφάν και τα χρήματα που έκλεψε. Σε έρευνα που έγινε βρέθηκαν το κράνος και τα μπουφάν, όχι όμως τα χρήματα.

    Ο Πουλής ισχυρίστηκε ότι διέπραξε τη ληστεία ευρισκόμενος σε κατάσταση μέθης και επειδή αντιμετώπιζε έντονα οικονομικά προβλήματα.

    [08] Ζητάει διακομματικό συλλαλητήριο ο ΣΥΝ

    5/4/2002 3:17:00 μμ

    Να συνδιοργανώσουν όλα τα πολιτικά κόμματα συλλαλητήριο για το Παλαιστινιακό, πρότεινε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, με σημερινή δήλωσή του. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να βγει από την τυπική και ψυχρή στάση που τηρεί στο Παλαιστινιακό και ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση στο όνομα της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και του ανθρωπισμού προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για την από κοινού πρόσκληση του ελληνικού λαού σε ένα πανδημο συλλαλητήριο για τον πολιτισμό, την ειρήνη και τη δημοκρατία. Σήμερα ο ΣΥΝ οργανώνει συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.

    Επίσης ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του στην πολιτική του Ισραήλ και προσωπικά του κ. Σαρόν, ενώ κατηγόρησε και την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι παραμένει για μία ακόμη φορά χωρίς ηθική, πνευματική και πολιτική παρουσία.

    Δηλώσεις Αλαβάνου

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8, τόνισε ότι η ίδια η Ευρώπη ευθύνεται που η δικές της πρωτοβουλίες περιφρονήθηκαν από την ισραηλινή ηγεσία, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ισραηλινοί βλέπουν πως αν δεν προωθηθεί μια διπλωματική λύση, όλη η περιοχή θα συνεχίσει να ζει στην κόψη του ξυραφιού

    [09] Ανάγκη για κατάπαυση πυρός στη Μ. Ανατολή

    5/4/2002 6:58:00 μμ

    Για διεύρυνση των επαφών μεταξύ ΗΠΑ και Παλαιστινιακής Αρχής συμφώνησαν ο Γιάσερ Αραφάτ με τον Αμερικανό απεσταλμένο στη Μ. Ανατολή Αντονι Ζίνι, ο μόνος που πήρε άδεια από το Ισραήλ να μεταβεί στη Ραμάλα. Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χοσέ Πικέ, επιστρέφοντας από τη Μ. Ανατολή, έκανε λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή, επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός και άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα. Στην περιοχή αναμένεται πάντως κι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σε μια νέα προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών.

    Η παρέμβαση Μπους

    Εν τω μεταξύ, παρέμβαση έκανε χθες ο πρόεδρος Μπους ζητώντας να σταματήσουν άμεσα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

    Την πρωτοβουλία ανακοίνωσε ο Γιάσερ Αραφάτ ότι την αποδέχεται χωρίς όρους.

    Ακαμπτη η στάση των Ισραηλινών

    Σε μια πρώτη αντίδραση, η Ισραηλινή ηγεσία δεν ανταποκρίνεται! Ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν χαρακτήρισε άσκοπες τις πολιτικές διαπραγματεύσεις που προωθεί η Ουάσινγκτον.

    "Η Επιχείρηση Αμυντικό Τοίχος θα συνεχισθεί μέχρι το Ισραήλ να επιτύχει την κατατρόπωση της τρομοκρατίας και των διοργανωτών της", δήλωσε ο Σαρόν στον Αμερικανό απεσταλμένο στην περιοχή, Αντονι Ζίνι, ο οποίος ωστόσο έλαβε άδεια να συναντηθεί με τον Αραφάτ.

    Σφοδρές οι επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων

    Εξάλλου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιθέσεις των Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη, όπου η Ιεριχώ είναι η μόνη πόλη που δεν έχει καταληφθεί.

    Στη Βηθλεέμ, τα ξημερώματα έγιναν νέες εκρήξεις κοντά στο Ναό της Γέννησης, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι 240 Παλαιστίνιοι. Οι Ισραηλινοί τους κάλεσαν να αποχωρήσουν ειρηνικά χωρίς να τους πειράξουν, ωστόσο τουλάχιστον εννέα είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Ναμπλούς και την Τζενίν.

    Ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν βόμβες κρότου εναντίον ομάδας 40 δημοσιογράφων μπροστά στην είσοδο του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, σύμφωνα με απεσταλμένο του Γαλλικού Πρακτορείο που βρισκόταν μεταξύ των δημοσιογράφων.

    Αξιζε ο Σιμόν Πέρες το Νόμπελ Ειρήνης;

    Πολλά μέλη της Επιτροπής Νόμπελ έκαναν δημόσια γνωστό πως μετανιώνουν επειδή έδωσαν το Νόμπελ Ειρήνης το 1994 στον Σιμόν Πέρες και θα ήθελαν να του το πάρουν πίσω, αν ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο, επειδή συμμετέχει στην κυβέρνηση Σαρόν και δεν διαφωνεί με τις ενέργειές του, γράφει σήμερα νορβηγική εφημερίδα.

    [10] Για Δημοκρατία μίλησε ο Μουσάραφ

    Πηγή: ΑΠΕ 5/4/2002 8:25:00 μμ

    Ουσιαστική δημοκρατία υποσχέθηκε να δημιουργήσει για τη χώρα του ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 1999. Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον πακιστανικό λαό εξέθεσε επίσης τις απόψεις του σχετικά με την διενέργεια δημοψηφίσματος, με το οποίο επιθυμεί να εξασφαλίσει ότι θα παραμείνει στην προεδρία για πέντε ακόμα χρόνια.

    [11] Περιφορά της σωρού της βασιλομήτορος

    5/4/2002 5:34:00 μμ

    Τρεις γενιές βασιλικών οικογενειών παρακολουθήσαν την περιφορά της σωρού της βασιλομήτορος στους δρόμους του Λονδίνου. Παρόμοιου μεγαλείου τελετή είχε πραγματοποιηθεί τελευταία φορά το 1965 με το θάνατο του Ουινστον Τσώρτσιλ. Χιλιάδες κόσμου παραβρέθηκε στην τελετή τηρώντας απόλυτη σιγή, σε ένδειξη σεβασμού και λύπης για το θάνατο της γηραιάς βασιλομήτορος.

    Εκδήλωση τιμής και λύπης

    Τη σωρό ακολούθησαν περπατώντας ως το Γουεστμινστερ Χωλ ο Δούκας του Εδιμβούργου, και ο πρίγκιπας Κάρολος με του δυο γιους του.

    Το φέρετρο ήταν στολισμένο με το αγαπημένο χρώμα της Ελισάβετ και πάνω του τοποθετήθηκε η διαμαντένια κορόνα της. Η βασίλισσα Ελισάβετ που δεν ακολούθησε την περιφορά άφησε λίγα λουλούδια και μια χειρόγραφη κάρτα.

    Μέλη της Ιρλανδικής φρουράς μετέφεραν τη σωρό στο Γουεστμινστερ Χωλ, ενώ έψαλλε 13μελης χορωδία.

    Το κοινό μπορεί να προσκυνήσει τη σωρό ως την επόμενη Τρίτη.

    [12] Ολυμπιακή μασκότ 2004: Φοίβος και Αθηνά

    Τζένη Χαραλαμπίδου 5/4/2002 2:58:00 μμ

    Τα ονόματα ''Φοίβος'' και ''Αθηνά'' μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας, αφού έτσι "βαφτίστηκαν" οι δύο μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σε εκδήλωση που έγινε χθες βράδυ στο Ζάππειο Μέγαρο, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" Γ. Αγγελοπούλου παρουσίασε τις δύο μασκότ, οι χαρακτήρες των οποίων βασίζονται σε αρχαία ελληνική κούκλα του 7ου π.Χ. αιώνα που ανήκει στη συλλογή του ελληνικού αρχαιολογικού μουσείου στη Ραφήνα και λέγεται "Δαίδαλα". Κι ο δημιουργός των μασκότ; ο Σπύρος Γκόγκος.

    Μία λαμπρή εκδήλωση

    "Είναι οι μασκότ της μοναδικής αθλητικής διοργάνωσης που θα ενώσει τον κόσμο" είπε η πρόεδρος της ΟΕΟΑ. "Συναντούμε τα ονόματά τους στη μυθολογία. Αθηνά, η Θεά της σοφίας και προστάτιδα της Αθήνας και Φοίβος, ο Απόλλων, Θεός του φωτός και της μουσικής" τόνισε η κα. Αγγελοπούλου και πρόσθεσε: "στον Φοίβο και την Αθηνά βρήκαμε τον ιδανικό πρεσβευτή μας στον κόσμο. Δύο μασκότ που αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα και τις Ολυμπιακές αξίες της συνεργασίας, του ευ αγωνίζεσθαι και της ισότητας. Ταυτόχρονα, αντιπροσωπεύουν τέσσερις βασικές αξίες της ''Αθήνα 2004'': Κληρονομιά, συμμετοχή, γιορτή και ανθρώπινο μέτρο".

    Παρόντες στην εκδήλωση ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, ενώ παρουσιαστές της εκδήλωση ήταν οι δημοφιλείς ηθοποιοί Αντώνης Καφετζόπουλος και Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.

    Η. . ταυτότητα του Φοίβου και της Αθηνάς

    O Φοίβος και η Αθηνά είναι δυο σημερινά παιδιά, δυο αδέλφια. Όπως όμως η έμπνευσή τους ήρθε από μια αρχαία Ελληνική κούκλα, έτσι και τα ονόματά τους συνδέονται με την Αρχαία Ελλάδα. Γιατί το αγόρι έχει το όνομα του μυθικού θεού του Ολύμπου Απόλλωνα-Φοίβου, Θεού του φωτός και της μουσικής.

    Και το κορίτσι το όνομα της Αρχαίας θεάς Αθηνάς, αδελφής του Φοίβου και Θεά της Σοφίας, προστάτιδας της πόλης των Αθηνών.

    Μ αυτόν τον τρόπο ο Φοίβος και η Αθηνά συμβολίζουν με την παρουσία τους τον άρρηκτο δεσμό που έχει η Ελληνική ιστορία με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ταυτόχρονα, ο Φοίβος και η Αθηνά φέρουν μαζί τους όλες τις αξίες που πρεσβεύει το Ολυμπιακό Ιδεώδες. Δυο παιδιά που μέσα από την χαρά του παιχνιδιού-τη χαρά του αγώνα-θα μας δείξουν την πραγματική αξία της συμμετοχής και όχι της νίκης. Δυο αδέλφια, σύμβολα της μεγάλης Ολυμπιακής Ιδέας: της αδελφοσύνης όλων των ανθρώπων του κόσμου.

    Ένα αγόρι και ένα κορίτσι, πρεσβευτές όχι μόνο της συνεργασίας και της ευγενούς άμιλλας, αλλά κυρίως της ισότητας. Και κυρίως, δυο ανθρώπινα πλάσματα που αναδεικνύουν το Aνθρώπινο Mέτρο και μας θυμίζουν ότι το κέντρο, η καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι και θα παραμείνει για πάντα ο ίδιος ο Aνθρωπος.

    Ο Φοίβος και η Αθηνά είναι δυο παιδιά, απλά και χαρούμενα, γεμάτα ζωντάνια και δημιουργικότητα. Δυο παιδιά έτοιμα για χαριτωμένες "σκανδαλιές", έτοιμα όμως και για να μας δείξουν το δρόμο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Με το γέλιο τους, με την φωτεινή παρουσία τους, με την ελευθερία των κινήσεων τους και με τη θέλησή τους να συνεργαστούν και να μείνουν ενωμένοι, ο Φοίβος και η Αθηνά θα είναι πλέον μαζί μας για να εκφράσουν με ενθουσιασμό και αισιοδοξία την ανάγκη όλων μας να είμαστε ενωμένοι και να μοιραστούμε τη χαρά της μεγαλύτερης πανανθρώπινης γιορτής. Των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Αγαπημένες μασκότ Ολυμπιακών Αγώνων

    1980-Μόσχα: Ολυμπιακή

    Μασκότ ο Μίσα

    Σε ολόκληρη την Ολυμπιακή ιστορία η μασκότ αντιπροσωπεύει την πόλη και τη χώρα όπου διεξάγονται οι Αγώνες, ενώ ενσαρκώνει διαχρονικές αξίες του Ολυμπισμού.

    Πρώτη εμφάνιση μασκότ σε Ολυμπιακούς ήταν ο Σους, το 1968, στην Γκρενόμπλ. Από τότε, μία μασκότ σε κάθε Ολυμπιάδα αποτελεί θεσμό.

    Στους Ολυμπιακούς του 1980 στην Μόσχα, ο Μίσα, το χαμογελαστό αρκουδάκι κέρδισε το θαυμασμό όλων. Ήταν η μασκότ των Αγώνων που σχεδίασε ο Βίκτορ Τσιζίκοβ και έμεινε για πολλά χρόνια χαραγμένη στο μυαλό όλων.

    Τέσσερα χρόνια αργότερα το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη μετακόμισε σε άλλη Ηπειρο. Ηταν η σειρά των ΗΠΑ να φιλοξενήσουν τους Αγώνες και αυτή τη φορά μασκότ ήταν ο Σαμ, ο αετός, ένα από τα σύμβολα των Αμερικάνων.

    Το 1988 στη Σεούλ μία αλλιώτικη τίγρης εμφανίστηκε ως μασκότ και κέρδισε τις εντυπώσεις αμέσως. Και το όνομα αυτής Χοντόρι.

    Στο Σίδνεϊ το 2000 επιλέχτηκαν τρία εγχώρια ζωάκια για μασκότ: η Ολι, ο Σιντ και η Μίλι συμβολίζοντας τη γη, τον αέρα και το νερό.

    Ολυμπιακή Μασκότ: ένας θεσμός με ιστορία

    H πρώτη Ολυμπιακή Μασκότ

    Από όλα τα Ολυμπιακά Σύμβολα κανένα δεν είναι τόσο φιλικό και αγαπητό, ειδικά στα παιδιά, όσο η Μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων. Ένας θεσμός που ξεκίνησε το 1968 στην Γκρενόμπλ, όταν για πρώτη φορά παρουσιάστηκε επίσημη Ολυμπιακή Μασκότ, και συνεχίζει να εξελίσσεται έως τις μέρες μας, έχοντας παρουσιάσει μια μοναδική ποικιλία από Μασκότ.

    Κάθε μια από αυτές, είναι μοναδική όσο η πόλη και η χώρα που τη δημιούργησε, δίνοντας έτσι τον δικό της ξεχωριστό τόνο στους Αγώνες. Όμως το κοινό τους σημείο, είναι ότι όλες οι Μασκότ ενσαρκώνουν τα ίδια παγκόσμια Ολυμπιακά Ιδεώδη, τις θεμελιώδεις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων. Τη φιλία μεταξύ των ανθρώπων και των λαών, το πνεύμα του "Ευ Αγωνίζεσθαι" και βέβαια την πανανθρώπινη γιορτή των ίδιων των Αγώνων. Και όλα αυτά με την απλότητα, την αισιοδοξία και τη χαρά που μόνο μια Μασκότ μπορεί να μεταφέρει σε όλους μας (σε όλο τον κόσμο).

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΑΘΗΝΑ 2004, επίσημο site των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [13] Αναβάλλεται ο αγώνας Παναθηναϊκoύ-Ιωνικού

    5/4/2002 7:09:00 μμ

    Η ΕΠΑΕ έκανε δεκτό το αίτημα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και έτσι ο αγώνας με τον Ιωνικό, που επρόκειτο να διεξαχθεί αύριο στο "Απόστολος Νικολαϊδης" για την 23η ημέρα της Α εθνικής, αναβλήθηκε. Οπως είναι γνωστό, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός προέβη στο σχετικό αίτημα, προκειμένου να μην καταπονηθούν οι παίκτες ενόψει του επαναληπτικού της Τρίτης με την Μπαρτσελόνα, που θα γίνει στο Καμπ Νου και θα κρίνει ποιά από τις δύο ομάδες θα προκριθεί στα ημιτελικά του Τσάμπιονς λιγκ. Η ΕΠΑΕ μετά και την σύμφωνη γνώμη της ΠΑΕ Ιωνικός, αποφάσισε την αναβολή της αναμέτρησης, που θα διεξαχθεί σε ημερομηνία την οποία θα καθορίσει η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος.

    [14] Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην κολύμβηση

    Πηγή: ΑΠΕ 5/4/2002 8:38:00 μμ

    Η σουηδική ομάδα έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 4Χ100 μικτής ομαδικής γυναικών, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης σε 25αρα πισίνα, το οποίο διεξάγεται στη Μόσχα. Οι Σκανδιναβές κολυμβήτριες κάλυψαν την απόσταση σε χρόνο 3 λεπτά, 55 δευτερόλεπτα και 70 εκατοστά, "συντρίβοντας" έτσι το προηγούμενο ρεκόρ (3:57:46), το οποίο είχε σημειώσει "τετράδα" από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια (ΗΠΑ)στις 16 Μαρτίου 2000 στην Ινδιανάπολη.

    [15] Παγκόσμιο Συνέδριο AIPS: Τελετή έναρξης

    5/4/2002 2:09:00 μμ

    Η τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Συνεδρίου Αθλητικών Συντακτών, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Απριλίου στο Ζάππειο στις 19:15 το βράδυ, που διοργανώνει ο ΠΣΑΤ. Στο μεταξύ αυξάνουν συνεχώς οι δηλώσεις συμμετοχής των χωρών που φθάνουν στα γραφεία του ΠΣΑΤ για το 65ο συνέδριο της AIPS. Ο αριθμός των χωρών που θα εκπροσωπηθούν έφθασε τις 66 και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φθάσουν και άλλες συμμετοχές.

    [16] Ερχεται ο πρώτος κλωνοποιημένος άνθρωπος

    Πηγή: NET 105,8 fm 5/4/2002 5:11:00 μμ

    Σε περίπου επτά μήνες αναμένεται να γεννηθεί το πρώτο κλωνοποιημένο μωρό. Το γεγονός ανακοίνωσε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8 ο Ιταλός Γενετιστής Σεβερίνο Αντινόρι σε διάλεξη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο καθηγητής είπε ότι μία γυναίκα-τα στοιχεία της οποίας δεν αποκάλυψε-συμμετέχει σε δικό του πρόγραμμα γονιμότητας και είναι έγκυος οκτώ εβδομάδων.

    Αγνωστες οι επιπτώσεις ενός τέτοιου πειράματος

    Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Πατρών Σταμάτης Αλαχιώτης, τονίζει ότι αν αληθεύει αυτή η πληροφορία τότε βρισκόμαστε μπροστά στον πρώτο κλωνοποιημένο άνθρωπο.

    Επισημαίνει, ωστόσο, ότι όπως και με την Ντόλυ, το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο, οι επιστήμονες θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

    [17] Παραίτηση του προέδρου του ΕΟΦ

    Πηγή: NET 105,8 fm 5/4/2002 4:21:00 μμ

    Παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μαριος Μαρσέλος. Οπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας η παραίτηση υποβλήθηκε για προσωπικούς λόγους και τη θέση του προέδρου του ΕΟΦ καταλαμβάνει ο ομότιμος καθηγητής Φαρμακολογίας Μιχάλης Μαραγκουδάκης, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    [18] ''Ανοιξη Μουσείων'': ευρωπαϊκός θεσμός

    5/4/2002 5:49:00 μμ

    Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό θεσμό ''Ανοιξη των Μουσείων'' την Κυριακή 7 Απριλίου 2002 θα είναι ελεύθερη η είσοδος των επισκεπτών σε όλα τα μουσεία της χώρας και σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους.

    Μία ακόμα αφορμή για να γνωρίσουμε τους θησαυρούς μας

    Συγκεκριμένα θα είναι ελεύθερη η είσοδος στα εξής μουσεία:

    Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Νομισματικό Μουσείο, Επιγραφικό Μουσείο, Μουσείο Ακροπόλεως, Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, Μουσείο Κανελλόπουλου, Μουσείο Αντιγράφων Ακροπόλεως, καθώς επίσης και στα Αρχαιολογικά Μουσεία Κεραμικού, Πειραιά, Μαραθώνα, Ωρωπού, Κολώνας Αίγινας και Αφαίας Αίγινας, Πόρου, Σαλαμίνας, Κυθήρων, Βραυρώνας, Λαυρίου, Ελευσίνας, Μεγάρων, Ναυπλίου, Αργους, Επιδαύρου, Αρχαίας Κορίνθου, Ισθμίας, Σπάρτης Τρίπολης, Αστρους, Λυκόσουρας, Τεγέας, Πάτρας, Αιγίου, Θέρμου, Αγρινίου, Θυρρείου, Αργοστολίου, Βαθέος Ιθάκης και Σταυρού Ιθάκης, Ολυμπίας, Ηλείας, Πύλου, Χώρας Μεσσηνίας, Μαυρομματίου Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Θήβας, Δελφών, Χαλκίδας, Ερέτριας, Καρύστου, Αιδηψού, Σκύρου, Ιωαννίνων, Νικόπολης, Αρτας, Λευκάδας, Βόλου, Αλμυρού Βόλου, Λαμίας, Αταλάντης, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πολυγύρου, Δίου, Βεργίνας, Βέροιας, Πέλλας, Φλώρινας, Καβάλας, Φιλίππων, Αμφιπόλεως, Σερρών, Δράμας, Κομοτηνής, Σαμοθράκης, Αβδήρων, Μυτιλήνης, Λήμνου, Χίου, Βαθέος Σάμου, Ικαρίας, Ιου, Νάξου, Σαγκρίου, Νάξου, Πάρου, Τήνου, Μήλου, Κιμώλου, Σίφνου, Θήρας, Σύρου, Δήλου, Μυκόνου, Ανδρου, Ρόδου, Κω, Λέρου, Καλύμνου, Σύμης, Νισύρου, Αμοργού, Καστελλόριζου, Αστυπάλαιας, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου, Σητείας, Χανίων και Ρεθύμνου.

    Με ελεύθερη είσοδο θα λειτουργήσουν επίσης την Κυριακή 7 Απριλίου 2002 το Νεολιθικό Μουσείο Διρού, το Προϊστορικό Μουσείο Θήρας, το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας, το Μουσείο Νιοκάστρο Πύλου, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα, το Μον Ρεπό, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, η Ρωμαϊκή Οικία (Casa Romana) στην Κω, αλλά και οι Αρχαιολογικές Συλλογές Μεγαλόπολης, Μονεμβασιάς, Διστόμου, Λιδωρικίου, Ανω Ποταμιάς Κύμης, Αλεξανδρούπολης, Τραϊανούπολης, Ερεσού, Πυθαγορείου Σάμου, Απειράνθου Νάξου, Σερίφου, Ανάφης, Αρχανών Ηρακλείου, Ιεράπετρας και Λασιθίου.

    Τέλος, ελεύθερη θα είναι η είσοδος στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στα Βυζαντινά Μουσεία Ιωαννίνων, Βέροιας, Καστοριάς και Αντιβουνιώτισσας Κέρκυρας, στο Μουσείο Σπετσών, στο Μουσείο Μιστρά, στο Μουσείο Ζακύνθου, στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων, στην Κοσμητική Συλλογή Ρόδου και στη Μουσειακή Συλλογή Νέας Μονής Χίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 April 2002 - 17:59:35 UTC