Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φωτιές σε Αττική και Σάμο
  • [02] Στη Μαδρίτη επί τάπητος η λαθρομετανάστευση
  • [03] Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για λαθρομετανάστευση
  • [04] Διάταξη για πώληση αμνοεριφίων
  • [05] Αντιπαραθέσεις στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας
  • [06] Κύμα λαθρομεταναστών στον Έβρο
  • [07] Συνέδριο για κοινωνική ένταξη αθίγγανων
  • [08] Στην Ανάφη η σορός της Δαμίγου
  • [09] Ακυρώθηκε η συνάντηση Αβραμόπουλου-Μαντέλα
  • [10] Ανένδοτες Χαμάς και Τζιχάντ
  • [11] Νεκρός Βρετανός από έκρηξη στη Σ. Αραβία
  • [12] Ισπανία: Κλειστά λόγω...απεργίας
  • [13] Κατέρρευσε εργοστάσιο στην Κωνσταντινούπολη
  • [14] Από τον Ιούλιο οι καλοκαιρινές εκπτώσεις
  • [15] Συζητήσεις για νέο μισθολόγιο των δημοσίων
  • [16] Σε κάμψη οι ελληνικές επιχειρήσεις
  • [17] Στο πρωτάθλημα του ΝΒΑ ο Ντικούδης
  • [18] Αυξάνονται το καλοκαίρι οι δηλητηριάσεις παιδιών
  • [19] ''Μια κωμωδία'' του Καμπανέλλη στο Ηρώδειο

    [01] Φωτιές σε Αττική και Σάμο

    20/6/2002 5:48:00 μμ

    Πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα το απόγευμα στην περιοχή Προφήτη Ηλία στην Πετρούπολη. Επι τόπου βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς και 2 ελικόπτερα. Εν τω μεταξύ υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στη θέση Κοντακέικα στο Καρλόβασι της Σάμου. Για την αντιμετώπισή της έχουν σταλεί 4 πυροσβεστικά αεροπλάνα, 2 ελικόπτερα, 5 πυροσβεστικά οχήματα με δύναμη 15 ανδρών και 3 υδροφόρα των δήμων. Υπό έλεγχο τέθηκε επίσης η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία στη 1 το μεσημέρι στη θέση Χάος Καμάριζα Λαυρίου, δίπλα στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων.

    [02] Στη Μαδρίτη επί τάπητος η λαθρομετανάστευση

    20/6/2002 7:35:00 μμ

    Η λαθρομετανάστευση είναι το κεντρικό θέμα και της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Μαδρίτη, με τη συμμετοχή του Κώστα Καραμανλή. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις ελληνικές θέσεις στο θέμα του Ευρωστρατού, επισημαίνοντας ότι το κείμενο της Αγκυρας, ως έχει, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ο κ. Καραμανλής στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην Κύπρο εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ.

    Για κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική

    Επίσης, η συζήτηση των ηγετών του ΕΛΚ επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στο θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, που είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, εδώ στη Μαδρίτη, συζητάμε καίρια θέματα για το παρόν και το μέλλον της ΕΕ. Ενα από τα πιο σημαντικά θέματα, το οποίο και εμείς προωθούμε συστηματικά, εδώ και καιρό, ακριβώς επειδή έχει εμφανιστεί το τεράστιο πρόβλημα με τη μαζική λαθρομετανάστευση, είναι η διατύπωση και, κυρίως, η υλοποίηση μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

    Ειδικά εμείς στην Ελλάδα, που, για συγκεκριμένους γεωγραφικούς λόγους, έχουμε μεγάλο πρόβλημα-μεγαλύτερο από τους περισσότερους εταίρους μας-μαζικής εισροής λαθρομεταναστών, υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος φύλαξης των συνόρων. Και επειδή έχουμε τα πιο εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα, απ όπου συχνά γίνεται η είσοδος των λαθρομεταναστών, είναι ανάγκη επίσης να δημιουργηθεί μία ευρωπαϊκή δύναμη ακτοφυλακής.

    Μέγα θέμα εξακολουθεί να παραμένει η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς υποστηρίζουμε τη διεύρυνση. Και βεβαίως υποστηρίζουμε την ένταξη της Κύπρου, με το πρώτο κύμα των υπό ένταξη κρατών. Και μάλιστα ανεξάρτητα με το αν θα υπάρξει λύση στο πολιτικό πρόβλημα ή όχι. Πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα παραμείνει συνεπής στη θέση που έχει ήδη διατυπώσει".

    Παρόντες ήταν επίσης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο Ιταλός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Πορτογάλος Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, ο Λουξεμβούργιος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Αυστριακός καγκελάριος Βόλφκανγκ Σιούσελ και ένας σημαντικός αριθμός ιθυνόντων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Γερμανίας Εντμουντ Στόιμπερ.

    [03] Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για λαθρομετανάστευση

    20/6/2002 7:27:00 μμ

    Στη Σεβίλλη της Ισπανίας μεταβαίνει απόψε στις 8 ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Βασικά θέματα της ατζέντας είναι η λαθρομετανάστευση, διεύρυνση και μεταρρυθμίσεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα είναι το θέμα του ευρωστρατού και η χώρα μας προσέρχεται έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για την κατάθεση βέτο σε περίπτωση που επιχειρηθεί κλείσιμο του θέματος σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

    Απεργία και διαδηλώσεις στην Ισπανία

    Η ισπανική πρωτεύουσα, αλλά και οι περισσότερες περιοχές της χώρας ερήμωσαν σήμερα λόγω της 24ωρη απεργίας που κήρυξαν τα εργατικά συνδικάτα. Λόγω της απεργίας έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα στις αερομεταφορές και κατά συνέπεια στις αφίξεις των ξένων αντιπροσωπειών στην Σεβίλλη.

    [04] Διάταξη για πώληση αμνοεριφίων

    20/6/2002 5:50:00 μμ

    Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται, σύμφωνα με αγορανομική διάταξη που εξέδωσε το υπουργείο Εμπορίου η πώληση όλων των αρνιών και κατσικιών χωρίς κεφάλια. Η αγορανομική αυτή διάταξη εκδόθηκε προκειμένου να προσαρμοστεί η αγορά σε όσα επιβάλλονται από την ΕΕ. Να σημειωθεί ωστόσο ότι την περίοδο του Πάσχα (από το Σάββατο του Λαζάρου ως την Κυριακή του Θωμά) επιτρέπεται η πώληση αμνοεριφίων με το κεφάλι τους.

    [05] Αντιπαραθέσεις στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας

    20/6/2002 5:38:00 μμ

    Σε εκρηκτική ατμόσφαιρα συνεδρίασε σήμερα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αντικείμενο την αξιολόγηση των συμβάσεων κατασκευής του αεροδρομίου των Σπάτων. Προκλήθηκε πανδαιμόνιο και ακούστηκαν βαριές εκφράσεις, όταν ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης επανέλαβε ότι αν η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ δεν άλλαζε τη σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με τη γερμανική εταιρία Χόχτιφ τότε το ελληνικό δημόσιο θα ζημιωνόταν με 100 δισ. δρχ. που θα κατέληγαν στις τσέπες ορισμένων. Ο γραμματέας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης τον προκάλεσε ανοιχτά να δηλώσει αν πήρε μίζα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και αν καταλογίζει ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Τζανή Τζανετάκη. Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη αποχώρησε από την επιτροπή σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ η συζήτηση διεκόπη και επανελήφθη αφού ηρέμησαν τα πνεύματα.

    [06] Κύμα λαθρομεταναστών στον Έβρο

    20/6/2002 2:47:00 μμ

    Τεράστιες και συνεχώς αυξανόμενες διαστάσεις παίρνει η καθημερινή είσοδος εκατοντάδων λαθρομεταναστών στον Έβρο και η κράτησή τους, σε αποθήκες και άλλους χώρους που δεν τηρούν τις βασικές συνθήκες υγιεινής, καθώς τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων είναι γεμάτα. Η διακοπή της διαδικασίας επαναπροώθησής τους προς την Τουρκία, αναγκάζει τις ελληνικές αρχές να κρατούν τους λαθρομετανάστες στην περιοχή, ενώ η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή στη γειτονική χώρα, όπου χιλιάδες λαθρομετανάστες περιμένουν να περάσουν στην Ελλάδα και στη συνέχεια να προωθηθούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να έχουν πολλαπλασιαστεί τα περιστατικά εισόδου λαθρομεταναστών.

    Αθλιες οι συνθήκες κράτησης τους

    Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή, περίπου 3.000 λαθρομετανάστες κρατούνται κάτω από άσχημες συνθήκες, σε αποθήκες που έχουν μετατραπεί σε κρατητήρια στις περιοχές Βρυσικά, Ελαφοχώρι, Δίκαια, Γιαννούλη, Σουφλί και Πέπλο, ενώ ο αριθμός τους καθημερινά αυξάνεται.

    Οι αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο εξάπλωσης ασθενειών ή επιδημιών, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ατόμων που διαβιούν σε μικρούς χώρους και χωρίς τις βασικές συνθήκες υγιεινής καθώς και για την πιθανότητα μεταφοράς επιδημιών, όπως είναι ο αφθώδης πυρετός και η ευλογιά, που μεταφέρονται εύκολα με τα ρούχα ή τα παπούτσια.

    Οι φύλακες των συνόρων και οι αστυνομικοί υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε προληπτικούς εμβολιασμούς, ενώ έχουν σταματήσει να τους χορηγούνται ρεπό καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι ανάγκες φύλαξης των λαθρομεταναστών.

    [07] Συνέδριο για κοινωνική ένταξη αθίγγανων

    20/6/2002 1:22:00 μμ

    Δεκάδες χιλιάδες ελλήνων τσιγγάνων εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, αποκλεισμού και περιθωρίου, παρά την έγκριση προγράμματος δράσης για την κοινωνική τους ένταξη, προϋπολογισμού 105 δις δραχμών, και το οποίο γνωρίζει αντιδράσεις στην υλοποίησή του. Σε μία τέτοια στιγμή, το Καραβάνι Αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε με τη συμφωνία της Unicef, του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας και του δικτύου ΡΟΜ, διοργανώνει από αύριο στη Ρόδο, 3ήμερο συνέδριο για τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την υλοποίηση του προγράμματος κοινωνικής ένταξης.

    [08] Στην Ανάφη η σορός της Δαμίγου

    20/6/2002 5:33:00 μμ

    Με ελικόπτερο του Στρατού, τύπου "Σινούκ" μεταφέρθηκε σήμερα στην Ανάφη, η σορός της 62χρονης Αννας Δαμίγου, η οποία σκοτώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ συνετρίβη σε βουνοκορυφή της Ανάφης. Στο δυστύχημα σκοτώθηκαν άλλοι τέσσερις άνθρωποι, που ήταν μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου και προσωπικό του ΕΚΑΒ.

    [09] Ακυρώθηκε η συνάντηση Αβραμόπουλου-Μαντέλα

    20/6/2002 11:41:00 πμ

    Λόγω αδιαθεσίας του πρώην προέδρου της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα ακυρώθηκε η συνάντησή του με τον δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, που είχε οριστεί για σήμερα το πρωί στο ξενοδοχείο που διαμένει ο κ. Μαντέλα. Ο πρέσβης της Ελλάδας στη Νότια Αφρική, δήλωσε πως ο κ. Μαντέλα ένιωσε αδιαθεσία λόγω κόπωσης και των πολλών ωρών πτήσης. Για το λόγο αυτό ακύρωσε όλα τα ραντεβού του για σήμερα, ενώ ο πρέσβης δήλωσε πως η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία και πως όλα θα πάνε καλά.

    [10] Ανένδοτες Χαμάς και Τζιχάντ

    20/6/2002 6:46:00 μμ

    Απέρριψαν κατηγορηματικά σήμερα η Χαμάς και η Τζιχάντ την έκκληση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να τερματίσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας υποστηρίζοντας ότι θα συνεχιστούν όσο το Ισραήλ συνεχίζει να σκοτώνει Παλαιστινίους. Οι Ισραηλινοί κλιμακώνοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη απέκλεισαν τη πόλη Μπεϊτούνια ενώ εισέβαλαν εκ νέου στη Βηθλεέμ και τη Ραμάλα. Τη νύχτα ελικόπτερα σφυροκόπησαν την Λωρίδα της Γάζας και την κωμόπολη Χαν Γιουνίς ενώ, σε ανταλλαγή πυρών στην Καλκίλια, σκοτώθηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι και δύο Ισραηλινοί.

    ''Πορεία κατά της Πείνας''

    Την ιδια στιγμή που ο στρατός του Ισραήλ συνεχίζει την εισβολή στην Δυτική Όχθη ο πρωθυπουργός της χώρας, Αριέλ Σαρόν, επαναλαμβάνει ότι θα παραμείνει εκεί όσο χρειασθεί, ακόμα και σε μόνιμη βάση.

    Οι Ισραηλινοί προβαίνουν σε μαζικές συλλήψεις στελεχών εξτρεμιστικών παλαιστινιακών οργανώσεων.

    Στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές ανακοίνωσαν στο μεταξύ ότι μία έγκυος Παλαιστίνια σκοτώθηκε όταν βρέθηκε ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και ενόπλων Παλαιστινίων στην αυτόνομη πόλη της Καλκίλια.

    Την ίδια στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας εκατοντάδες άνεργοι Παλαιστίνιοι, κρατώντας στα χέρια ξεροκόμματα και άδεια πιάτα, κατέβηκαν στους δρόμους πραγματοποιώντας μία "πορεία κατά της πείνας", όπως την ονόμασαν, διαμαρτυρόμενοι για τον ισραηλινό αποκλεισμό των εδαφών τους, αλλά και για την έλλειψη υποστήριξης από την πλευρά της Παλαιστινιακής Αρχής.

    "Θύματα της κατοχής και της παραμέλησης", έγραφε ένα μεγάλο πανό στην κεφαλή της πορείας, στην οποία πήραν μέρος 1.500 περίπου Παλαιστίνιοι, άνεργοι εδώ και 20 μήνες, από τότε που ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε τη Λωρίδα της Γάζας.

    Τουλάχιστον 120.000 Παλαιστίνιοι, απο τις αυτόνομες περιοχές, εργάζονταν στο Ισραήλ πριν από την εξέγερση του Σεπτεμβρίου 2000.

    Στην Ιερουσαλήμ ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπενιαμιν μπεν Ελιέζερ δήλωσε πάντως ότι αντιτίθεται στην ιδέα μιας μόνιμης ανακατάληψης των παλαιστινιακών εδαφών, κάτι που δεν αποκλείεται να τον φέρει αντιμέτωπο με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν.

    Παράλληλα οι 150 εβραϊκοί οικισμοί των εποίκων, που υπάρχουν στη Δυτική Οχθη κηρύχθηκαν σήμερα "στρατιωτικές ζώνες" όπου απαγορεύεται η πρόσβαση σε όσους δεν είναι ισραηλινοί πολίτες και σε όσους δεν διαθέτουν ειδική άδεια εισόδου εκδιδόμενη από τον ισραηλινό στρατό. Τ

    ο μέτρο αποφασίσθηκε μετά τις αλεπάλληλες παλαιστινιακές επιθέσεις εναντίον εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Οχθης τις τελευταίες εβδομάδες.

    Συνεχείς αναβολές του ''σχεδίου Μπους''

    Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας σε στάση λεωφορείων στην Ιερουσαλήμ, που άφησε επτά νεκρούς. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά.

    Στο μεταξύ οι απανωτές επιθέσεις αυτοκτονίας και η εισβολή των Ισραηλινών στα παλαιστινιακά εδάφη ανέβαλαν και την προγραμματισμένη ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για την εξωτερική πολιτική.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυσάρεστες εξελίξεις στο Μεσανατολικό όξυναν την ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, σε ότι αφορά την αμερικανική στάση στο μεσανατολικό.

    Οπως τονίζουν οι παρατηρητές, η όξυνση αυτή προκάλεσε και την αναβολή των δηλώσεων Μπους, κάτι που κρίνει αντιδεοντολογικό ο πρώην Αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Ντένις Ρος.

    Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος αντέδρασε με επιφύλαξη σήμερα στην έκκληση που απηύθυνε ο Γιάσερ Αραφάτ σε ανακοινωσή του με την οποία ζητεί τον τερματισμό των αντιισραηλινών επιθέσεων, δηλώνοντας οτι ο πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς θέλει έργα και όχι λόγια.

    "Η πρόοδος που αναμένει ο πρόεδρος είναι οι πράξεις. Η πρόοδος που αναμένει ο πρόεδρος δεν είναι απλά η ρητορική. Πρέπει να είναι σημαντική και ο κ. Μπούς την αναμένει", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ.

    [11] Νεκρός Βρετανός από έκρηξη στη Σ. Αραβία

    20/6/2002 3:37:00 μμ

    Έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε αυτοκίνητο στην πρωτεύουσα Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Βρετανός εργαζόμενος σε τράπεζα. Την πληροφορία επιβεβαίωσαν και οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, όπως ανέφερε το πρακτορείο Ρόιτερ.

    [12] Ισπανία: Κλειστά λόγω...απεργίας

    20/6/2002 1:38:00 μμ

    Μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σεβίλλη και η Ισπανία έχει παραλύσει από γενική απεργία. Την απεργία έχουν κηρύξει τα εργατικά συνδικάτα της χώρας, με αίτημα την απόσυρση του πακέτου της μεταρρύθμισης της κυβέρνησης για τον τομέα της απασχόλησης. Σημειώνεται ότι η ανεργία στην Ισπανία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ποσοστό που αγγίζει το 11,3%.

    Μεγάλα προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν σήμερα, εκτός των άλλων, στις αεροπορικές πτήσεις από και προς την Ισπανία.

    Στο μεταξύ, σήμερα πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση στη Σεβίλλη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τροποποίηση του συστήματος χορήγησης επιδόματος ανεργίας.

    [13] Κατέρρευσε εργοστάσιο στην Κωνσταντινούπολη

    20/6/2002 2:31:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Πανικός προκλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το μεσημέρι όταν κατέρρευσε εργοστάσιο που κατασκεύαζε παιδικές πάνες. Ευτυχώς δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός ούτε ανάμεσα στους δεκάδες εργαζόμενους που δούλευαν εκείνη την ώρα, ούτε ανάμεσα στους πυροσβέστες που είχαν σπεύσει για να σβήσουν τη μεγάλη πυρκαγιά η οποία προκάλεσε την κατάρρευση. Να σημειωθεί ότι παραμένουν άγνωστα τα αίτια. Εντρομοι οι κάτοικοι της γύρω περιοχής και οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν από τον τόπο του συμβάντος.

    [14] Από τον Ιούλιο οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

    20/6/2002 5:54:00 μμ

    Από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου θα διαρκέσουν φέτος οι καλοκαιρινές εκπτώσεις. Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Θεοδώρου και κατά τις εκπτώσεις επιβάλλεται η αναγραφή διπλών τιμών σε όλα τα πωλούμενα είδη, ενώ απαγορεύεται η διενέργεια προσφορών 20 μέρες μετά τη λήξη τους.

    [15] Συζητήσεις για νέο μισθολόγιο των δημοσίων

    Πηγή: NET 105,8 fm 20/6/2002 1:08:00 μμ

    Στη σκιά του ασφαλιστικού ξεκίνησε η συζήτηση για τις αυξήσεις το 2003 στο Δημόσιο. Μέχρι τις 30 Ιουνίου αναμένεται να παραδοθεί η πρόταση της Επιτροπής Κιντή για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Το νέο μισθολόγιο αποτελεί βασικό θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και της ΑΔΕΔΥ. Οι δύο πλευρές είχαν ήδη την πρώτη τους συνάντηση και συμφώνησαν οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν σε 15 ημέρες.

    "Δεν ετέθη κανένα ποσοστό αυξήσεων εκ μέρους μας κατά τη χτεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, ο οποίος τόνισε ότι η διεκδίκηση της ΑΔΕΔΥ αφορά στην ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό, στη βάση ενός αξιοκρατικού μισθολογίου που θα θέτει τέλος στην άναρχη - όπως είπε- επιδοματική πολιτική που ισχύει τώρα.

    [16] Σε κάμψη οι ελληνικές επιχειρήσεις

    Πηγή: ΑΠΕ 20/6/2002 2:58:00 μμ

    Εννέα προτάσεις για να αναστραφεί το επιχειρηματικό κλίμα, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρουσίασε σήμερα στην πρώτη της συνέντευξη η νέα διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δρακούλης Φουντουκάκος επισήμανε ότι επιβάλλεται να ''σκύψει'' η κυβέρνηση πάνω από τις προτάσεις του Επιμελητηρίου τόσο για το φορολογικό όσο και για το ασφαλιστικό. Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στις επιπτώσεις των απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες πλήττουν ιδιαίτερα τον τουρισμό.

    Προτάσεις για φορολογικό και ασφαλιστικό

    Ειδική αναφορά έγινε στις επιπτώσεις από την απεργία των ναυτεργατών, ενώ γενικότερα ο κ. Φουντουκάκος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα, ώστε να μην παρακωλύεται η οικονομική δραστηριότητα από τις διεκδικήσεις ενός κλάδου.

    Σε ότι αφορά τα φορολογικά ζητήματα, ο κ. Φουντουκάκος επισήμανε ότι η ελληνική επιχείρηση καταβάλλει τις μεγαλύτερες εισφορές και αυτό πρέπει να αλλάξει, ενώ σχετικά με το ασφαλιστικό τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων.

    Βασική πρόταση του Επιμελητηρίου είναι να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις και μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις με τζίρο έως 300.000.000 δρχ. Με αυτό τον τρόπο θεωρεί ότι θα επιτευχθεί αύξηση των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου, αλλά παράλληλα θα επιλυθούν και οι όποιες εκκρεμότητες μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που αποκλείονται από τη ρύθμιση.

    Το ΕΒΕΑ εμμένει στην άμεση αποδοχή και εφαρμογή των προτάσεών του που συνοψίζονται σε:

    Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων, από το 35% στο 25%, γεγονός που θα συμβάλλει μεταξύ άλλων στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας φυσικών προσώπων από το 42,5% στο 30%. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στο ελάχιστο ύψος των 4 εκατ. δρχ. για κάθε πολίτη. Κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας, καθώς και μέτρα επιτάχυνσης της δικαιοσύνης σε θέματα που αφορούν κυρίως στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Κατάργηση της προείσπραξης φόρου για τις νέες εταιρίες μέχρι την παρέλευση τριετίας από την ίδρυσή τους. Κατάργηση των 37 φόρων που επιβάλλονται στο χώρο των ακινήτων και την αντικατάσταση τους απο ένα φόρο ακίνητης περιουσίας συγκριτικά χαμηλότερου. Μείωση φόρων που αφορούν κληρονομικές δωρεές, γονικές παροχές και μεταβιβάσεις επιχειρήσεων. Φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Τέλος, το ΕΒΕΑ εκφράζει την ανησυχία του για την πορεία αξιοποίησης των πόρων του Γ' ΚΠΣ και των καθυστερήσεων στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές.

    [17] Στο πρωτάθλημα του ΝΒΑ ο Ντικούδης

    20/6/2002 2:25:00 μμ

    Ο μπασκετμπολίστας της ΑΕΚ Δήμος Ντικούδης γνωστοποίησε σήμερα και επίσημα στη διοίκηση της "Ενωσης" -μέσω του εκπροσώπου του, ο οποίος συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της, Γιάννη Γρανίτσα- την πρόθεσή του να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ. Επίσης, ο παίκτης που "μετακόμισε" στην ΑΕΚ από την Ολύμπια Λάρισας ενημέρωσε τον σύλλογο ότι στο τέλος του μήνα θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να λάβει μέρος σε διάφορα καμπ, αρχής γενομένης από αυτό της Βοστώνης και των Σέλτικς. Επιθυμία του διεθνούς φόργουορντ είναι να αγωνιστεί στο NBA από την ερχόμενη σεζόν και για το σκοπό αυτό θα διερευνήσει, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αμερική, τις πιθανότητες που έχει να βρει ομάδα.

    ''Οχι'' του Ταπούτου στο αμερικανικό πρωτάθλημα

    Στον αντίποδα, ο "Δικέφαλος" δεν θέλει να αποτελέσει εμπόδιο στην καριέρα του παίκτη, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι, εάν ο Ντικούδης βρει ομάδα, θα πρέπει να του καταβληθεί ποσό της τάξης του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

    Ο πάουερ φόργουορντ της ΑΕΚ ανανέωσε πέρυσι το συμβόλαιό του με την "Ενωση" για δύο χρόνια και σε αυτό υπάρχει όρος, σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να πάει νωρίτερα στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη, αλλά, για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι "κιτρινόμαυροι" να βάλουν στα ταμεία τους το προαναφερθέν ποσό. Ενδεχόμενη, ωστόσο, "φυγή" του Ντικούδη για τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα... πολυαρέσει στον Ντράγκαν Σάκοτα, ο οποίος έχει ζητήσει να παραμείνει ο βασικός κορμός της ομάδας.

    Ετσι, η αποχώρηση του Νο 11 της "Ενωσης" μάλλον θα προκαλέσει... αναταράξεις στην ΑΕΚ, καθώς πρόκειται για έναν παίκτη, ο οποίος φέτος συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος.

    Με δεδομένο, πάντως, ότι ο "Σάλε" δεν θα ήθελε να φύγει κανένας από τα μεγάλα ονόματα της ΑΕΚ, η διοίκηση της είναι πιθανό να του προτείνει αναπροσαρμογή στις αποδοχές του, προκειμένου ο Ντικούδης να πειστεί να μείνει.

    Στο μεταξύ, ένας ακόμη παίκτης του "Δικεφάλου", ο Χρήστος Ταπούτος, είπε "όχι" -για φέτος τουλάχιστον- στο όνειρο του NBA, καθώς απέσυρε την συμμετοχή του από το φετινό ντραφτ.

    [18] Αυξάνονται το καλοκαίρι οι δηλητηριάσεις παιδιών

    20/6/2002 7:36:00 μμ

    Πολλοί πιστεύουν ότι τα τροχαία, η πτώση και οι τραυματισμοί στην εξοχή ή στη θάλασσα είναι τα βασικά ατυχήματα που απειλούν τα παιδιά το καλοκαίρι. Ομως, μια καινούργια έρευνα των παιδιάτρων που ανακοινώθηκε σήμερα ενόψει του Πανελλήνιου Παιδιατρικού Συνεδρίου που αρχίζει αύριο στη Θεσσαλονίκη δείχνει τώρα ότι οι δηλητηριάσεις είναι αυτές που θέτουν περισσότερο σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών τους θερινούς μήνες. Συνήθως συμβαίνουν μέσα στο σπίτι όπου τα παιδιά βρίσκονται μόνα τους για πολλές ώρες και η επιτήρηση των γονέων χαλαρώνει.

    Μακριά από φάρμακα, καλλυντικά και. . τσιγάρα

    Οπως εξήγησε ο παιδίατρος και μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας Νίκος Βουδούρης δεν υπάρχει πλέον μέρα που να μη φτάνουν στα νοσοκομεία Παίδων περιστατικά δηλητηριάσεων, φαινόμενο το οποίο γίνεται πιο έντονο την περίοδο του καλοκαιριού. Οι πιο πολλές δηλητηριάσεις οφείλονται σε απορρυπαντικά, χημικά και καλλυντικά, εξήγησε.

    Δεν είναι όμως τα απορρυπαντικά και τα καλλυντικά που στέλνουν τα παιδιά στο νοσοκομείο. Τα φάρμακα που πολύ συνηθίζουμε να αποθηκεύουμε το καλοκαίρι στο ψυγείο φτάνουν εύκολα στα χέρια των παιδιών λένε οι παιδίατροι και μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρές δηλητηριάσεις.

    Ωστόσο, η πιο επικίνδυνη και ιδιαίτερα συχνή τα τελευταία χρόνια μορφή δηλητηρίασης προκαλείται όταν το παιδί μασήσει ένα τσιγάρο.

    Οπως τόνισε ο κ. Βουδούρης πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν ότι ακόμα και η κατάποση του περιεχομένου μισού τσιγάρου μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Αν το ήξεραν δεν θα άφηναν με τόση επιπολαιότητα τα πακέτα των τσιγάρων τους δίπλα στα παιδιά τα οποία δυστυχώς έχουν την τάση να μιμούνται τους μεγάλους και τοποθετούν με ιδιαίτερη ευκολία τα τσιγάρα στο στόμα τους.

    Τα μάτια σας. . . δεκατέσσερα

    Οι ειδικοί που ανακοίνωσαν τα στοιχεία αυτά επεσήμαναν ότι θα πρέπει ιδιαίτερα αυτή την εποχή να αποθηκεύουμε σε ασφαλή σημεία του σπιτιού οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στα παιδιά.

    Στις διακοπές καλό είναι να έχουμε πάντα μαζί το τηλέφωνο του κέντρου δηλητηριάσεων και ένα σκεύασμα που προκαλεί άμεσα εμετό, καθώς σε αρκετές περιοχές η γρήγορη πρόσβαση σε γιατρό δεν είναι εύκολη.

    [19] ''Μια κωμωδία'' του Καμπανέλλη στο Ηρώδειο

    20/6/2002 11:50:00 πμ

    Η τουριστικοποίηση του Αδη και η μετατροπή του σε νέα Μύκονο, είναι το θέμα του θεατρικού έργου ''Μια κωμωδία'' του Ιάκωβου Καμπανέλλη που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, στις 25, 26 και 27 Ιουνίου, στο Ηρώδειο. Πρόκειται για το τελευταίο έργο του σημαντικού Ελληνα θεατρικού συγγραφέα, σε μια παράσταση που θα διασκεδάσει και θα μαγέψει. Αποτελεί μια πρωτοποριακή προσπάθεια με "διαστάσεις" υπερπαραγωγής καθώς περιλαμβάνει πενήντα ηθοποιούς στο δυναμικό της. Η παράσταση θα ταξιδέψει στη συνέχεια μέχρι τη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο της Γης στις 7 Ιουλίου και θα επιστρέψει στον Πειραιά, στο Βεάκειο Θέατρο, στις 11 Ιουλίου.

    Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαηλίδη, με πρωταγωνιστές τη Χρυσούλα Διαβάτη, τον Ιάκωβο Ψαρρά, τον Μίμη Χρυσομάλλη και άλλους, ενώ περιλαμβάνει πολύ μουσική και τραγούδι.

    Τη μουσική υπογράφει ο Θόδωρος Αντωνίου και τα 100 κοστούμια της παράστασης η Αγνή Ντούτση.

    Το έργο εξελίσσεται στην περίοδο της belle epoque, σε μια μεγαλειώδη σκηνή, πλάτους 31 μέτρων και μήκους 6,5 μέτρων και λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από πενήντα ηθοποιοί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 20 June 2002 - 16:55:52 UTC