Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε επιφυλακή και αυτό το Σαββατοκύριακο
  • [02] Σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος
  • [03] Ασφάλεια η λέξη ''κλειδί'' για την Ελλάδα
  • [04] Ξεκίνημα νίκης για την ελληνική ομάδα

    [01] Σε επιφυλακή και αυτό το Σαββατοκύριακο

    6/9/2002 11:36:00 μμ

    Aμεση αποζημίωση 4.500 ευρώ θα λάβουν οι πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες. Από τη Δευτέρα οι πολίτες θα μπορούν, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 010-4859900, να απευθύνονται άμεσα σε μηχανικούς που θα αναλάβουν τις απαραίτητες ενέργειες με στόχο την επίσπευση της έκδοσης δανείων και των αποζημιώσεων που προβλέπονται. Όσον αφορά τα μέτρα εξυπηρέτησης των πολιτών, ήδη από τη Δευτέρα θα λειτουργήσουν στους δήμους Pέντη και Mοσχάτου και στο διαμέρισμα του Φαλήρου, τρία κέντρα Πληροφόρησης - Yποστήριξης. Σε ετοιμότητα εν τω μεταξύ, παραμένει ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων, μετά την πρόβλεψη της ΕΜΥ για βροχές και καταιγίδες έως την Κυριακή

    [02] Σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος

    6/9/2002 9:50:00 μμ

    Σε μουσείο αφιερωμένο στα πολυάριθμα θύματα του ''γκέτο'' της Βουδαπέστης στη διάρκεια των ναζιστικών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Ολοκαυτώματος θα μετατραπεί η παλιά Συναγωγή της Βουδαπέστης, όπως ανακοίνωσε σήμερα επίσημα το υπουργείο του Πολιτισμού στη Βουδαπέστη. Η πλήρως ανακαινισμένη Συναγωγή της Βουδαπέστης, στο χώρο της Συναγωγής της εποχής του ''γκέτο'' θα λειτουργήσει στην οδό Πάβα και σε εμβαδόν σχεδόν 630 τετραγωνικών μέτρων, θα φιλοξενήσει δε και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος σε εφαρμογή ειλημένης κυβερνητικής απόφασης.

    Εξακόσιες χιλιάδες Ουγγροεβραίοι εξοντώθηκαν

    Στο μουσείο αυτό θα εκτίθενται τα εναπομείναντα ντοκουμέντα όλων ανεξαιρέτως των Ούγγρων πολιτών που οδηγήθηκαν στα ναζιστικά κρεματόρια ή στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, από το 1938 μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, τον Μάιο του 1945.

    Εξακόσιες χιλιάδες Ούγγροι εβραϊκής καταγωγής εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα, αριθμός τεράστιος αν ανολογιστεί κανέις ότι ο ουγγρικός πληθυσμός σήμερα είναι περίπου 10 εκατομμύρια και οι Ουγγροεβραίοι περίπου 70 χιλιάδες.

    [03] Ασφάλεια η λέξη ''κλειδί'' για την Ελλάδα

    6/9/2002 9:01:00 μμ

    Την ασφάλεια για την Ελλάδα και τους Ελληνες σε ένα επισφαλές διεθνές περιβάλλον, αναδεικνύει ως κορυφαίο και αναγκαίο στόχο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης όπως ανέφερε στην αποψινή του ομιλία στα εγκαίνια της 67ης Διεθνους Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Η ασφάλεια ήταν η λέξη ''κλειδί'' στην ομιλία του πρωθυπουργού, λέξη την οποία ο κ. Σημίτης χρησιμοποίησε στην αναφορά του τόσο στη γενική πορεία της χώρας όσο και για την πορεία της οικονομίας, την ελληνική οικογένεια, τον Ελληνα πολίτη και την ελληνική κοινωνία.

    Απάντηση στους ''τρομοκράτες''

    Τη λέξη ασφάλεια χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος και στις εξελίξεις γύρω από το θέμα της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι ''σήμερα η δημοκρατία πατάσσει την τρομοκρατία και εμπεδώνει την ασφάλεια στην κοινωνία''. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η τρομοκρατία δεν είναι ούτε ''αντίσταση'', ούτε ''κοινωνική επανάσταση'' αλλά μια ''μορφή ολοκληρωτισμού, απόπειρα εκβιασμού της δημοκρατίας και προσπάθεια απαξίωσης όσων πάλεψαν γι'αυτήν''. Χαρακτήρισε τους τρομοκράτες ''λαθρεπιβάτες της αριστερής ιδεολογίας'', ενώ τόνισε ότι πέφτει στο κενό η προσπάθεια ιδεολογικής εκμετάλλευσης της τρομοκρατίας.

    Ο κ. Σημίτης ζήτησε να γίνει ακόμη πιο συμπαγές το εθνικό μέτωπο απέναντι στην τρομοκρατία και επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης και οριστική διαλεύκανση κάθε σκοτεινής πτυχής. Υπογράμμισε επίσης ότι ''η τρομοκρατία δεν είναι θέαμα, είναι κίνδυνος που πρέπει να εξαλείψουμε οριστικά'' και επανέλαβε τη φράση ότι ''όποιος εργάζεται σκληρά, έχει και αποτελέσματα".

    Ασφάλεια και στην πορεία της οικονομίας

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γενικότερο διεθνές περιβάλλον και ειδικότερα στο οικονομικό περιβάλλον, τονίζοντας ότι το διεθνές κλίμα είναι ταραγμένο, σημειώνοντας ότι υπάρχει επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης, στασιμότητα στην απασχόληση και άνοδος της ανεργίας, η οποία λόγω της ύφεσης αυξήθηκε και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

    Σ'αυτό το διεθνές περιβάλλον η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει με το δικό της τρόπο, τόνισε ο κ. Σημίτης και ανέφερε ένα τρίπτυχο απάντησης στη σημερινή διεθνή συγκυρία. Το τρίπτυχο αυτό περιλαμβάνει τη σύνεση, τις διεκδικήσεις και τις αποφάσεις, την εμμονή στην ισχυρή ανάπτυξη και την ετοιμότητα για έγκαιρη αντίδραση.

    Ο στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι να γίνονται οι αλλαγές εκείνες μέσω των οποίων κατακτάται και εμπεδώνεται η ασφάλεια σε οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο. Και πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια στην πορεία της οικονομίας.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διεθνής κρίση επηρέασε την ελληνική οικονομία και έκανε ειδικότερη αναφορά στη μείωση της τουριστικής κίνησης, στη ζήτηση των ελληνικών προϊόντων. Τόνισε όμως ότι παρ' όλα αυτά ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι υπερδιπλάσιος του μέσου ρυθμού ανάπτυξης στην ΕΕ και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κρατήσει τον ίδιο ρυθμό και τα επόμενα χρόνια.

    Οι μόνιμοι στόχοι της πολιτικής της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι να συνεχιστεί η ανάπτυξη με αισθητά πιο γρήγορους ρυθμούς από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να αυξηθεί η απασχόληση, να πέσει ο πληθωρισμός και να ενδυναμώνεται η κοινωνική συνοχή. Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, ανέφερε, χρειάζεται συνεννόηση, συναίνεση και σύμπραξη για να κερδηθεί η μάχη της ευημερίας.

    Περιέγραψε επίσης το ρόλο καθενός από τους συντελεστές στην οικονομική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση, όπως είπε, πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, οι εργαζόμενοι να συμβάλλουν με τη δίκαιη απαίτηση για περισσότερη απασχόληση και μεγαλύτερη συμμετοχή στην ευημερία αλλά και τη συνεισφορά τους στην άνοδο της παραγωγικότητας και οι επιχειρήσεις με την αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης αλλά και με εξωστρέφεια και δυναμισμό στις σύγχρονες προκλήσεις. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε το νέο φορολογικό σύστημα κλειδί στη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας, ενώ τόνισε ότι από το σύστημα αυτό κερδισμένοι είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η μεταρρύθμιση πρόσθεσε, οδηγεί σε περισσότερη φορολογικη δικαιοσύνη και δικαιότερη ανακατανομή του εισοδήματος.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε αγροτικά θέματα, τονίζοντας ότι οι αγρότες είναι στο επίκεντρο της έγνοιας και της πολιτικής της κυβέρνησης. Και πρόσθεσε ότι με κριτήριο τη στήριξη ανά στρέμμα, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην πρώτη θέση της ΕΕ. Η κυβέρνηση, τόνισε, επιδιώκει στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της κοινής αγροτικής πολιτικής την περιστολή της στήριξης των μεγαλοπαραγωγών ώστε να στηριχθούν οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί που αποτελούν το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων αγροτών. Ο κ. Σημίτης ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ακατάλυτους δεσμούς με τους αγρότες.

    Μια ακόμη προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής, όπως ανέφερε ο κ. Σημίτης, είναι η ασφάλεια της ελληνικής οικογένειας. Ο πλέον κρίσιμος παράγοντας για την ευημερία και τη συνοχή της κοινωνίας είναι η στήριξη της ελληνικής οικογένειας, υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση διαμορφώνει για την ελληνική οικογένεια συνθήκες με περισσότερη ασφάλεια και λιγότερες επιβαρύνσεις για το εισόδημά της.

    Αναφερόμενος στο θέμα της πραγματικής σύγκλισης, ο κ. Σημίτης, αφού τόνισε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα αυξήθηκαν από το 68% στο 80% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, έδωσε έμμεση απάντηση στη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες με βάση μια έκθεση της ΓΣΕΕ. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ''η σύγκλιση στους μισθούς έρχεται με τη σύγκλιση ολόκληρης της πραγματικής οικονομίας, οικοδομείται σταδιακά μόνο με την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και δεν νομοθετείται με την υπογραφή αυξήσεων''.

    Περί εγληματικότητας και λαθρομετανάστευσης

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα θέματα της πάταξης της εγκληματικότητας και της αναχαίτισης της λαθρομετανάστευσης, τονίζοντας ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπάρχουν καλά αποτελέσματα στους τομείς αυτούς.

    Μια ακόμη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση μια πολύπλευρης πολιτικής για τη μετανάστευση και τη λαθρομετανάστευση. Οι στόχοι αυτής της πολιτικής θα είναι η λελογισμένη υποδοχή μεταναστών, σύμφωνα με τις αντοχές κάθε κοινωνίας, η σωστή ενσωμάτωσή τους, αλλά και η ασφάλεια της χώρας υποδοχής και της κοινωνίας στα σύνορα και στο εσωτερικό της.

    Ανησυχία για ελληνοτουρκικά

    Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη διεύρυνση της ΕΕ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκφράζοντας φόβους και ανησυχία για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν εντάσεις από την πλευρά της Τουρκίας σε περίπτωση που στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης δεν οριστεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ όπως η ίδια επιθυμεί.

    Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Σημίτης, η προεκλογική ατμόσφαιρα πλειοδοσίας που επικρατεί στη γειτονική χώρα μπορεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην ΕΕ. Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς στις συζητήσεις που γίνονται για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, στην οποία καταλόγισε έλλειψη θέλησης να αναζητηθούν ουσιαστικές λύσεις με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

    Ο κ. Σημίτης ξεκαθάρισε ότι άμεση προτεραιότητα της Ελλάδας αποτελεί η διεύρυνση της Ενωσης με ένταξη της Κύπρου στο πρώτο κύμα των δέκα χωρών. Επανέλαβε επίσης ότι η λύση του πολιτικού προβλήματος είναι μεν στις προτεραιότητες της Ελλάδας, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της νήσου. Δεν μίλησε για χρήση βέτο σε περίπτωση που τεθεί θέμα προηγούμενης επίλυσης του πολιτικού προβλήματος αλλά ήταν σαφής όταν σημείωνε ότι ''η διεύρυνση ξεκινά και με την Κύπρο''.

    Αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στην ελληνική προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2003. Πρώτος στόχος, είπε, είναι η ολοκλήρωση της διεύρυνσης. Παράλληλα, η προώθηση των αποφάσεων της Λισαβόνας για περισσότερη ανάπτυξη και ισχυρότερη κοινωνική συνοχή.

    Ολα αυτά, όπως τόνισε ο κ. Σημίτης, αναδεικνύουν τη σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2003 σε ορόσημο για τη χώρα μας.

    Σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων και κάλεσε τους τοπικούς φορείς να κινητοποιηθούν και να συμβάλλουν ενεργά ώστε να διασφαλίσουν ότι η σύνοδος δεν θα συνοδευτεί από τις αρνητικές εντυπώσεις και τα επεισόδια που χαρακτήρισαν πρόσφατες συνόδους της Ενωσης.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι κατακτήσεις των τελευταίων ετών οι οποίες πρέπει να καταστούν μη αναστρέψιμες και πρόσθεσε ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια θα συνεχίσει να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα γιατί δημιουργεί τη νέα εθνική αυτοπεποίθηση με την οποία η χώρα προχωρεί στην επίτευξη του μεγάλου στόχου της διοργάνωσης μιας άρτιας Ολυμπιάδας το 2004.

    Μικροσυμπλοκές έξω από το ''Ιωάννης Βελλίδης''

    Μικροεπεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και ομάδας αγροτών και οπαδών του ΠΑΟΚ σημειώθηκαν έξω από το συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", όταν απαγορεύτηκε σε συνδικαλιστές των αγροτών να παραδώσουν ψήφισμα στον πρωθυπουργό.

    Νωρίτερα οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο Λευκό Πύργο και με πορεία διαμαρτυρίας έφτασαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ έξω από το συνεδριακό κέντρο.

    Μικροεπεισόδια μεταξύ αστυνομικών και μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς σημειώθηκαν και σε άλλο σημείο της συμπρωτεύουσας, όταν δυνάμεις της αστυνομίας δεν επέτρεψαν στους διαδηλωτές να προσεγγίσουν προς το συνεδριακό κέντρο. Νωρίτερα οι διαδηλωτές--ανάμεσα τους αδιόριστοι καθηγητές, εργαζόμενοι σε φροντιστήρια και τους ΟΤΑ, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς -- πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αριστοτέλους.

    Αντιδράσεις

    "Εμφανώς απολογητική και αμήχανη η ομιλία του κ. Σημίτη, δείχνει αφενός την έλλειψη θάρρους για την αναγκαία αυτοκριτική στον απολογισμό του κυβερνητικού έργου και αφετέρου την πλήρη έλλειψη οράματος και προοπτικής για την οικονομική και κοινωνική πορεία του τόπου" αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΝ για την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

    Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κρίνει ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Σημίτης στη Θεσσαλονίκη μίλησε "ως ουδέτερος και ανεύθυνος παρατηρητής των κοινωνικο-οικονομικών εξελίξεων". Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά προετοιμάζει τους εργαζόμενους να αποδεχθούν τη συνέχιση και τα νέα μέτρα εναντίον τους και καταλήγει: "Τα όποια ψίχουλα δίνει η κυβέρνηση, θα τα πάρει πίσω σε καρβέλια".

    Επικοινωνιακές κυρίως ανάγκες της κυβέρνησης καλύπτει η φορολογική μεταρρύθμιση, σχολίασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    [04] Ξεκίνημα νίκης για την ελληνική ομάδα

    6/9/2002 11:04:00 μμ

    Εντυπωσιακή ήταν η πρεμιέρα της εθνικής μας ομάδας των Ελπίδων στον 6ο προκριματικό όμιλο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Με ένα γκολ του Δημήτρη Παπαδόπουλου στο 37΄, η ομάδα του Στέλιου Μανωλά νίκησε 1-0 την Ισπανία στο "Νίκος Γκούμας" και πραγματοποποίησε το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στην προσπάθειά της για πρόκριση στην τελική φάση. Η Ισπανία τελείωσε τον αγώνα με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Τορτολέρο στο 89΄


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 6 September 2002 - 20:55:11 UTC