Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μετ' εμποδίων αύριο οι πτήσεις στο ''Βενιζέλος''
  • [02] Σε καλό κλίμα οι επαφές Μαγκριώτη στο Ισραήλ
  • [03] Κεραυνοβολήθηκε γυναίκα στη Νίκαια
  • [04] ''Υπερνομαρχία Πολιτών'' από τη Φ. Γεννηματά
  • [05] Λειτουργία νέων ΚΕΠ στη Βόρεια Ελλάδα
  • [06] Τελεσίγραφο Μπους στο Ιράκ
  • [07] Παπανδρέου:Πιέζουν οι ΗΠΑ τον ΟΗΕ για επίθεση στο Ιράκ
  • [08] Επανεμφάνιση του μουλά Ομάρ
  • [09] Πλαστή η υπογραφή Φερούζεμ
  • [10] Σε αδιέξοδο το ελληνικό ποδόσφαιρο

    [01] Μετ' εμποδίων αύριο οι πτήσεις στο ''Βενιζέλος''

    12/9/2002 10:33:00 μμ

    Προβλήματα στις πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιριών αναμένεται να υπάρξουν αύριο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, λόγω της στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών αιτημάτων τους. Οι αεροπορικές εταιρίες έχουν προχωρήσει από σήμερα σε τροποποίηση των δρομολογίων τους και έχουν ενημερωθεί όσοι επρόκειτο να ταξιδέψουν με πτήση που ήταν προγραμματισμένη γι' αυτό το διάστημα.

    [02] Σε καλό κλίμα οι επαφές Μαγκριώτη στο Ισραήλ

    12/9/2002 7:52:00 μμ

    Θέματα της ευρω-ισραηλινής συνεργασίας καθώς και τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ συζήτησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης στο πλαίσιο των επαφών του στο Ισραήλ, με τον Ισραηλινό ομόλογό του κ. Μελχιόρ και τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Ευρώπης κ. Χαρέλ. Ο κ. Μαγκριώτης δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην ελληνική προεδρία της ΕΕ και, όπως πρόσθεσε, αυτό "μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε πολλά θέματα, όπως η ευρωμεσογειακή συνεργασία, αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο".

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για το θέμα που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά στην αναγνώριση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, το οποίο χαρακτήρισε ως "εκκρεμότητα που μας στεναχωρεί και μας πικραίνει". Όπως είπε, υπάρχει θετική εισήγηση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ και "απομένει να ξεπερασθούν κάποιες δυσκολίες".

    Ο κ. Μαγκριώτης πρόσθεσε ακόμη ότι θα υπάρξουν για το θέμα συσκέψεις και συναντήσεις τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και με τον Πατριάρχη και κατέληξε λέγοντας ότι "δεν αποκλείεται να έχουμε το θετικό γεγονός που όλοι περιμένουμε με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ενθρόνιση του Πατριάρχη".

    Ο κ. Μαγκριώτης, ο οποίος βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα, συναντήθηκε και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο και υπογράμμισε ότι η παρουσία του εκεί, είναι το μήνυμα που θέλει να δώσει η Ελλάδα στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, στην Αγιοταφική κοινότητα και στα Ιερά Προσκυνήματα". Πρόσθεσε δε ότι με τον κ. Ειρηναίο συζήτησε θέματα που αφορούν στο Πατριαρχείο και στη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα.

    [03] Κεραυνοβολήθηκε γυναίκα στη Νίκαια

    12/9/2002 9:00:00 μμ

    Η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε σήμερα το λεκανοπέδιο είχε αναπάντεχες τραγικές συνέπειες. Στις έξι το απόγευμα κεραυνός που έπεσε στο Γ' Νεκροταφείο της Νίκαιας έριξε νεκρή την 73χρονη Αντωνία Αναστοπούλου η οποία παρακολουθούσε νεκρώσιμη πομπή φιλικού της προσώπου. Από τον κεραυνό τραυματίσθηκε και η φίλη της Χρυσούλα Κοκκίνη, η οποία νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου, στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

    [04] ''Υπερνομαρχία Πολιτών'' από τη Φ. Γεννηματά

    12/9/2002 9:32:00 μμ

    Η κ. Γεννηματά με τους δύο

    υποψήφιους νομάρχες

    Την ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού με την ονομασία "Υπερνομαρχία πολιτών" παρουσίασαν η υποψήφια για τη διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά, ο υποψήφιος νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός και ο υποψήφιος νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλά μέλη της κυβέρνησης, τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πλήθος προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, των Γραμμάτων, του Πολιτισμού και των Τεχνών.

    Οπως δήλωσε η κ. Γεννηματά, η Υπερνομαρχία θα πρέπει να είναι επιτελείο στρατηγικού σχεδιασμού και όχι τρόπαιο κομματικών αντιπαραθέσεων ή μηχανισμός τετραετούς μικροπολιτικής χρήσης.

    Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων του συνδυασμού.

    Η κ. Γεννηματά τόνισε πως σε όλους τους Δήμους της υπερνομαρχίας από τη δεκαετία του '50 έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα για να προσθέσει στη συνέχεια ότι αν και τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν γίνει σημαντικά έργα, ωστόσο πολλά είναι εκείνα που υπολείπονται να γίνουν ώστε οι πολίτες να ζουν καλύτερα.

    Για να επιτευχθεί αυτό, επισήμανε η υποψήφια υπερνομάρχης, θα πρέπει να αναβαθμιστεί το περιβάλλον, να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες των νομαρχιακών αρχών, να υπάρξει μεγαλύτερη ετοιμότητα στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και να μειωθεί το κόστος ζωής.

    Για όλα αυτά, σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, χρειάζεται μια νέα διαχειριστική δομή στην υπερνομαρχία με βάση τις νέες τεχνολογίες, ένα σύγχρονο ρυθμιστικό και πολεοδομικό σχεδιασμό για τη δημιουργία πιό λειτουργικών πόλεων και η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής.

    Ο υποψήφιος Νομάρχης Αθήνας, Γ. Σγούρος παραδέχθηκε κι αυτός τα μεγάλα προβλήματα της νομαρχίας της Αθήνας που συνδέονται με την άναρχη οικιστική ανάπτυξη, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την κακή ποιότητα υπηρεσιών, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την κακή ποιότητα υπηρεσιών, την έλλειψη υποδομών κτλ.

    Μαζί όμως με την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, τόνισε ο κ. Σγούρος, η Αθήνα θα πρέπει να εξασφαλίσει την καλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Τέλος ο υποψήφιος Νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου μητροπολιτικού κέντρου και τη δημιουργία μαζί με τους πολίτες μιας Κοινωνικής Χάρτας που θα περιλαμβάνει τα δικαιώματα των πολιτών, τις υποχρεώσεις της πολιτείας και τον τρόπο υλοποίησής τους.

    [05] Λειτουργία νέων ΚΕΠ στη Βόρεια Ελλάδα

    12/9/2002 7:48:00 μμ

    'Εξι νέα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) θα εγκαινιάσει ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκανδαλίδης αύριο θα εγκαινιάσει τα ΚΕΠ στους δήμους Νάουσας, Βέροιας και Κατερίνης και την Κυριακή τα ΚΕΠ στους δήμους Αμπελοκήπων, Καλαμαριάς, και στη Ν.Α Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Κυριακή στις 6 το απόγευμα.

    [06] Τελεσίγραφο Μπους στο Ιράκ

    12/9/2002 11:28:00 μμ

    Τον άμεσο αφοπλισμό του Ιράκ, ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους κατά την ομιλία του στην έναρξη των εργασιών της 57ης Συνέλευσης του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι αλλιώς η ανάληψη δράσης εναντίον του είναι αναπόφευκτη. Ο κ. Μπους ζήτησε επίσης την υιοθέτηση σκληρής γραμμής από τον ΟΗΕ και έθεσε τελεσίγραφο πέντε όρων προς το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ''αν θέλει να δείξει ότι επιθυμεί την ειρήνη''. Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν στην εναρκτήρια ομιλία του, προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην προβούν σε μονομερή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράκ, καταργώντας κατά αυτόν το τρόπο τη διεθνή νομιμότητα.

    Οι όροι του Μπους

    Στο τελεσίγραφο των πέντε όρων ο Μπους αναφέρει χαρακτηριστικά:

    1) ''άμεση και άνευ όρων απόσυρση ή καταστροφή όλων των όπλων του μαζικής καταστροφής, όλων των πυραύλων του μεγάλου βεληνεκούς και όλων των υλικών που τους συνοδεύουν''.

    2) ''άμεσο τερματισμό οποιασδήποτε υποστήριξης στην τρομοκρατία και δράση για την πάταξή της''.

    3) ''τερματισμό των διώξεων κατά του αμάχου πληθυσμού'' στο Ιράκ, ιδιαίτερα εναντίον των εθνικών μειονοτήτων και των θρησκευτικών ομάδων.

    4) ρύθμιση των ζητημάτων που έχουν μείνει ανοιχτά από την εισβολή στο Κουβέιτ το 1990/91, κυρίως ρύθμιση του θέματος των αγνοουμένων και των πολεμικών αποζημιώσεων.

    5) ''άμεσο τερματισμό του παράνομου εμπορίου που διεξάγεται εκτός του προγράμματος πετρέλαιο έναντι τροφίμων'' του ΟΗΕ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως άφησε να εννοηθεί ότι ακόμη κι αν όλοι αυτοί οι όροι εκπληρωθούν, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν θα λάβει χάρη.

    ''Αν όλα αυτά τα μέτρα ληφθούν'', είπε ο πρόεδρος Μπους, ''θα ανοίξει ο δρόμος για τον ΟΗΕ να βοηθήσει στην εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης που θα εκπροσωπεί όλους τους Ιρακινούς, μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην ελεύθερη οικονομία και θα προέλθει από εκλογές που θα επιβλέψει η διεθνής κοινότητα''.

    Ανάν: ''Μην καταργείται τον ΟΗΕ''

    Προηγουμένως, ο Κόφι Ανάν που έλαβε πρώτος το λόγο ενώπιον περίπου πενήντα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων υπογράμμισε ότι "η οποιαδήποτε χώρα που δέχεται επίθεση έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας", τονίζοντας ότι δεν υπάρχει "υποκατάστατο στη νομιμότητα που παρέχεται από τον ΟΗΕ" για να γίνει χρήση βίας έξω από αυτό το πλαίσιο.

    "Η ύπαρξη ενός αποτελεσματικού διεθνούς συστήματος ασφαλείας εξαρτάται από την εξουσία του Συμβουλίου Ασφαλείας", συνέχισε ο Ανάν προσθέτοντας ότι το "πρώτο κριτήριο για την εγγραφή ενός θέματος στην ατζέντα του πρέπει να είναι η ύπαρξη σοβαρής απειλής στην παγκόσμια ειρήνη, και όχι το κατά πόσο θα γίνει δεκτό από τα μέλη του".

    Ο πρεσβευτής του Ιράκ χαρακτήρισε ''κατασκεύασμα'' την ομιλία του Αμερικανού προέδρου ο πρεσβευτής του Ιράκ στον ΟΗΕ. Οπως ανέφερε ο Μοχάμεντ Αλντούρι πρόκειται για τη ''μακρύτερη σειρά κατασκευασμάτων που έχει εκφωνήσει ποτέ ηγέτης έθνους'' σε μια προσπάθεια απόσπασης της προσοχής από την ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση.

    Ο Ιρακινός αξιωματούχος, ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όταν ο Μπους εκφωνούσε την ομιλία του, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν αποτύχει επανειλημμένως να βρουν οποιαδήποτε στοιχείο που να δείχνει ότι το Ιράκ ήταν αναμεμειγμένο στην τρομοκρατία.

    Στο στόχαστρο των ΗΠΑ, είπε ο κ. Αλντούρι, είναι το οποιοδήποτε ανεξάρτητο έθνος το οποίο αρνείται να τηρήσει την αμερικανική πολιτική. Στην περίπτωση αυτή, ο Μπους προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή ''από την πραγματική απειλή στην ειρήνη'', η οποία προκλήθηκε από την υποστήριξη της κυβέρνησής του προς το Ισραήλ στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, σημείωσε τέλος ο Αλντούρι.

    Ο Ιρακινός υπουργός Eξωτερικών Νάτζι Σάμπρι, εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα αποφύγει οποιαδήποτε επίθεση. Μάλιστα ο κ. Σάμπρι προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποκρούσει οποιαδήποτε εισβολή με κάθε όπλο που έχει στη διάθεσή της, ακόμα και με ραβδιά και πέτρες, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας

    Το Ιράκ πρέπει να συμμορφωθεί "αμέσως" προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να υποστηρίξει κάθε νέα προσπάθεια του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση αυτή, δήλωσε σήμερα ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φόγκ Ράσμουσεν, του οποίου η χώρα ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

    "Τα όπλα μαζικής καταστροφής αποτελούν μια μεγάλη πηγή ανησυχίας σε ότι αφορά το Ιράκ", δήλωσε απόο το βήμα της 57ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, λίγο μετά την ομιλία του Τζορτζ Μπους. Το Ιράκ "πρέπει να παράσχει μια χωρίς όρους και εμπόδια πρόσβαση στους επιθεωρητές του ΟΗΕ και να τους προσφέρει την απαιτούμενη συνεργασία", δήλωσε ο κ. Ράσμουσεν προσθέτοντας ότι η Βαγδάτη "πρέπει να εκπληρώσει άμεσα τις υποχρεώσεις της".

    Από την άλλη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, αντέδρασε με θετικό τρόπο στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου Μπους, δηλώνοντας στον Τύπο ότι είναι "απολύτως συμβατή με τα γαλλικά διαβήματα". Ο κ. Μπους ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στη Βαγδάτη να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ και κυρίως με την απόφασή του που αφορά τα όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόβαλε ωστόσο πολύ καθαρά την απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης, στην περίπτωση που η Βαγδάτη δεν συμμορφωθεί.

    Σημειώνεται ότι η Γαλλία είχε προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει μια πρώτη απόφαση που να απαιτεί την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον ιρακινό αφοπλισμό στο Ιράκ και να διατηρήσει το δικαίωμα να υιοθετήσει και μια δεύτερη απόφαση που να προβλέπει τη χρήση βίας στην περίπτωση που οι Ιρακινοί δεν συμμορφωθούν με την πρώτη απόφαση.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ χαρακτήρισε το ενδεχόμενο μίας αμερικανικής επίθεσης εναντίον του Ιράκ, γειτονικής με τη Τουρκία χώρας, ως ''ένα ξίφος πάνω τα κεφάλια μας'' και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουάσινγκτον θα αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικών πληγμάτων. Αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μία επίθεση μπορεί να προκαλέσει πολιτική και οικονομική αναταραχή ενώ η χώρα οδεύει προς γενικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου.

    Το θέμα του Ιράκ απασχόλησε τις συνομιλίες που είχαν σήμερα στην Ουάσιγκτον ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζέφρι Χουν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο Βρετανός υπουργός δήλωσε ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να θέσει στο Ιράκ ένα τελεσίγραφο σαφές και αυστηρό, ώστε να αναγκάσει το Σαντάμ Χουσεΐν να συμμορφωθεί με τα αιτήματα σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ανοιξε ... και η όρεξη της Ρωσίας

    Εν τω μεταξύ, η Ρωσία, επικαλέσθηκε ενώπιον του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Ασφαλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη το δικαίωμα να επέμβει στρατιωτικά στη Γεωργία εναντίον των Τσετσένων ανταρτών, στο όνομα του αντιτρομοκρατικού αγώνα και επωφελούμενη από την ανάγκη των Αμερικανών να επιτύχουν μια συμφωνία στο θέμα της επίθεσης κατά του Ιράκ.

    Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο μήνυμα του προς τον Κόφι Αναν, καταγγέλλει την κατάφωρη παραβίαση από την Τυφλίδα της απόφασης του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ που αναφέρεται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας της υπεράσπισης των αμάχων και της διατήρησης της σταθερότητας και της ειρήνης.

    Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται ούτε για προσβολή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας, ούτε για απόπειρα αλλαγής του πολιτικού καθεστώτος στη χώρα.

    [07] Παπανδρέου:Πιέζουν οι ΗΠΑ τον ΟΗΕ για επίθεση στο Ιράκ

    12/9/2002 10:59:00 μμ

    Την εκτίμηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του για επέμβαση στο Ιράκ εξέφρασε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται. Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ωστόσο, ότι ο Μπους στην ομιλία του άφησε σαφώς να διαφανεί ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν τον διεθνή Οργανισμό να λάβει σχετική απόφαση ώστε να νομιμοποιηθεί η επέμβαση, όπως ζητούν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον.

    Αναγκαίες οι διαβουλεύσεις

    Ο κ. Παπανδρέου κληθείς να σχολιάσει την ομιλία Μπους δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ουσιαστικά "έριξε το μπαλάκι στον ΟΗΕ" και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να γίνουν διαβουλεύσεις, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί οι δυνατότητες για μια ειρηνική διευθέτηση.

    Επεσήμανε ότι η πρόθεση του προέδρου Μπους να συμφωνήσει σε μια προσφυγή στον διεθνή Οργανισμό επηρεάστηκε και από τη στάση της ΕΕ, η οποία επίμονα ζητά να υπάρξει νομιμοποίηση των όποιων ενεργειών γίνουν κατά του Ιράκ.

    Συνεδρίαση των υπ. Εξωτερικών της ΕΕ

    Λίγο πριν την ομιλία του κ. Μπους συνεδρίασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Ιράκ. Οπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, η ΕΕ επιμένει στο σχέδιο της δανικής προεδρίας για τη Μέση Ανατολή, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη να γίνουν διαβουλεύσεις μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, ενόψει της πιθανής επέμβασης στο Ιράκ και επίσης να υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα νομιμοποιήσει μια στρατιωτική επιχείρηση.

    Οι "15" συζήτησαν επίσης εκτενώς τη στάση των ΗΠΑ στο θέμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου και συμφώνησαν ότι δεν τίθεται θέμα ατιμωρησίας, όπως ουσιαστικά ζητούν οι ΗΠΑ και σε αυτή την πολιτική γραμμή θα επιμείνουν.

    Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Παπανδρέου-Πέρες

    Η κυβέρνηση του Ισραήλ προσβλέπει στην ελληνική προεδρία της ΕΕ και αναμένει την ανάληψη πρωτοβουλιών στο Μεσανατολικό, σύμφωνα με τοποθέτηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Σιμόν Πέρες προς τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, κατά τη σημερινή συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Πέρες άφησε να εννοηθεί, κατά τη συνομιλία του με τον κ. Παπανδρέου, ότι αν οι Παλαιστίνιοι προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού, τότε πολλά θα αλλάξουν και στην πολιτική του Ισραήλ.

    Ακρως αποκαλυπτική ήταν επίσης η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με την ηγεσία του εβραϊκού λόμπι. Σύμφωνα με πληροφορίες το εβραϊκό λόμπι ζήτησε ίση μεταχείριση στους διαγωνισμούς που σχετίζονται με την ανάληψη έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι διαγωνισμοί γίνονται με διαφάνεια και κατά συνέπεια η ισότιμη αντιμετώπιση είναι δεδομένη. Επίσης, η ηγεσία του εβραϊκού λόμπι εξέφρασε κάποια δυσφορία γιατί η Ελλάδα δεν επέλεξε το ισραηλινό σύστημα αυτοπροστασίας για τα πολεμικά αεροσκάφη, ενώ συνεχάρησαν τον κ. Παπανδρέου για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, επισημαίνοντας ότι το κλίμα διεθνώς, και στις ΗΠΑ, έχει μεταστραφεί πλέον υπέρ της Ελλάδας.

    [08] Επανεμφάνιση του μουλά Ομάρ

    Πηγή: ΝΕΤ 12/9/2002 10:26:00 μμ

    Το αραβικό δορυφορικό κανάλι "Αλ Τζαζίρα" μετέδωσε πριν από λίγο διακήρυξη, που όπως ανέφερε, έχει σταλεί από τον φυγά, στενό συνεργάτη του Οσάμα Μπιν Λάντεν και γνωστό ηγέτη των Ταλιμπάν, Μουλά Ομάρ. Ο ισλαμιστής Αφγανός αναφέρει στο μήνυμά του πως η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι την "απελευθέρωση" του Αφγανιστάν. Προειδοποίησε ότι "ο ιερός πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την επιστροφή της ασιατικής χώρας στα προβλεπόμενα από την ισλαμική διδασκαλία".

    Το κανάλι που τις τελευταίες μέρες, στη μαύρη επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες- μετέδωσε βιντεοταινίες που, όπως είπε, είχε ετοιμάσει η "Αλ Κάιντα".

    Οπως και στις άλλες περιπτώσεις το "Αλ Τζαζίρα" δεν έκανε γνωστό τον τρόπο με τον οποίο έφτασε στο σταθμό το μήνυμα του Μουλά Ομάρ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο υποστηριζόμενος από την Ουάσιγκτον Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε προ ημερών πως ο Ομάρ είναι ζωντανός και συνεργαζόμενος με αμετανόητους Ταλιμπάν επιχείρησαν την περασμένη εβδομάδα να τον δολοφονήσουν.

    [09] Πλαστή η υπογραφή Φερούζεμ

    12/9/2002 10:05:00 μμ

    Πλαστή είναι η υπογραφή του Φερούζεμ, όπως αποφάνθηκε ο ειδικός γραφολόγος που εξέτασε την υπογραφή του Βραζιλιάνου παίκτη στην κοινή συναινέσει λύση του συμβολαίου του με την ΑΕΚ. Όπως είναι γνωστό, η Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ απέρριψε την προσφυγή του Φερούζεμ, ο οποίος ζητούσε 600.000 δολάρια από την ΑΕΚ, επειδή, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, είχε υπογράψει την λύση του συμβολαίου του κοινή συναινέσει. Στο μεταξύ, η ΠΑΕ ΑΕΚ πρόκειται να ζητήσει να εξεταστεί η υπογραφή του Βραζιλιάνου παίκτη και από δικό της γραφολόγο.

    [10] Σε αδιέξοδο το ελληνικό ποδόσφαιρο

    12/9/2002 9:57:00 μμ

    Αρνητική ήταν η απάντηση του υπουργού Πολιτισμού στα οικονομικά αιτήματα που του έθεσαν σήμερα οι εκπρόσωποι των ποδοσφαιρικών ομάδων, με κυρίαρχο αυτό του ποσοστού από το προκαθορισμένο στοίχημα. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Βενιζέλος, η Πολιτεία δεν πρόκειται να υποδυθεί το ρόλο της τηλεοπτικής επιχείρησης ή επικουρικού μάνατζερ των ΠΑΕ.

    Υστερα από την εξέλιξη αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΑΕ θα συνεδριάσει αύριο στις 11 το πρωί, προκειμένου να πάρει οριστικές αποφάσεις. Πάντως, το πιθανότερο είναι να μη διακοπούν τα πρωταθλήματα απ' αυτό το Σαββατοκύριακο.

    Το αδιέξοδο δημιουργήθηκε μετά την επίσημη ανακοίνωση της αναστολής της λειτουργίας του ALFHA DIGITAL, κι έτσι οι περισσότερες επαγγελματικές ομάδες μένουν χωρίς τηλεοπτική στέγη.

    Οι ποδοσφαιρικές ομάδες αποφάσισαν να φτιάξουν ένα ενιαίο μέτωπο, ώστε να βρουν όλοι μαζί τηλεοπτική στέγη χωρίς τη βοήθεια της Πολιτείας. Οπως λένε μάλιστα, θα διεκδικήσουν μαχητικά ποσοστό από το στοίχημα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 September 2002 - 20:55:25 UTC