Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Κορυδαλλό σήμερα η Σωτηροπούλου
  • [02] Κινητοποίηση συμβασιούχων σήμερα
  • [03] Κανονική άδεια από την πρώτη μέρα εργασίας
  • [04] ΝΑΤΟικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη
  • [05] Ποδήλατα θα γεμίσει το απόγευμα η Αθήνα
  • [06] Πυρκαγιά στην Τήλο
  • [07] Στον ΗΣΑΠ ο Γλέζος
  • [08] Δεν κάνουν πίσω οι ΗΠΑ
  • [09] Κανονικά η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
  • [10] Συμβολική επανασύνδεση Νοτίου και Βορείου Κορέας
  • [11] Βία και διπλωματία στη Μέση Ανατολή
  • [12] Σήμερα συνάντηση Τσοχατζόπουλου-Χριστοδουλάκη

    [01] Στον Κορυδαλλό σήμερα η Σωτηροπούλου

    18/9/2002 10:55:00 πμ

    Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε σήμερα το πρωί η Αγγελική Σωτηροπούλου η οποία κρίθηκε προφυλακιστέα από το Συμβούλιο Εφετών για την υπόθεση της 17Ν. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια προκειμένου να χυθεί περισσότερο φως στην υπόθεση της τρομοκρατίας, μακριά από λαϊκισμούς και ατεκμηρίωτες πολιτικές προσεγγίσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Χρέος όλων είναι όχι μόνο η εξάρθρωση αλλά και η απομυθοποίηση της τρομοκρατίας δήλωσε ο Χ. Πρωτόπαπας ο οποίος άφησε αιχμές για προσπάθεια πολιτικοποίησης της υπόθεσης.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, κάλεσε τους δημοσιογράφους να μη δίνουν βήμα σε ανθρώπους που οι ίδιοι ομολογούν ότι είναι δολοφόνοι και ληστές, ενώ ο Αντώνης Ρουπακιώτης σημείωσε πως οι τηλεοπτικές συνεντεύξεις δεν βοηθούν την κοινή γνώμη να διαμορφώσει άποψη.

    Δεν μπορεί να τεθεί φραγμός στην επικοινωνία των δημοσιογράφων με τους κατηγορούμενους για τρομοκρατία, υποστήριξε η γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Ρενάτε Σρέντερ επισημαίνοντας, πάντως, ότι οι άνθρωποι του Τύπου πρέπει να κρατούν αντικειμενική στάση και να μην γίνονται όργανα των τρομοκρατών.

    Απαράδεκτο να εγκαλούνται δημοσιογράφοι, επειδή πήραν συνεντεύξεις από τους προφυλακισμένους και να κατηγορούνται ότι δίνουν βήμα στους τρομοκράτες, τονίζει η ΕΣΗΕΑ.

    [02] Κινητοποίηση συμβασιούχων σήμερα

    18/9/2002 8:56:00 πμ

    Συλλαλητήριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι οι συμβασιούχοι και οι έκτακτοι εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα μετά από πρόσκληση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Στόχος της κινητοποίησης η διαμαρτυρία για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που εκπόνησε το υπουργείο Εργασίας και με το οποίο περιορίζονται οι δυνατότητες μετατροπής μίας σύμβασης ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Η ΓΣΕΕ, με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, ζητεί την απόσυρση του επίμαχου άρθρου. Χθες, την πολιτική, νομική και ηθική διαφωνία τους εξέφρασαν ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος και ο βουλευτής του Συνασπισμού Παναγιώτης Λαφαζάνης, προς τον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, σχετικά με το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

    ΣΥΝ: Σε μαζικές απολύσεις οδηγεί το Προεδρικό Διάταγμα

    Ο Αλέκος Αλαβάνος επικέντρωσε την κριτική του στο ζήτημα της αναδρομικότητας και την εξαίρεση του δημοσίου τομέα από τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος. "Παραβιάζεται κατάφωρα" είπε "το πνεύμα αλλά και το γράμμα της κοινοτικής Οδηγίας που υποτίθεται ότι ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου".

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κάλεσε την ΟΚΕ να γνωμοδοτήσει αρνητικά για το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος, προστατεύοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων. Επίσης, κάλεσε το Συμβούλιο της Επικρατείας να εξετάσει τη συμβατότητα του Προεδρικού Διατάγματος με το κοινοτικό δίκαιο.

    Την ερχόμενη Δευτέρα ο Αλέκος Αλαβάνος θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του εξηγήσει, όπως δήλωσε, ότι το Προεδρικό Διάταγμα οδηγεί σε μαζικές απολύσεις και θα καταρρεύσει μετά από τις προσφυγές που θα κατατεθούν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρι

    [03] Κανονική άδεια από την πρώτη μέρα εργασίας

    18/9/2002 10:04:00 πμ

    Την δυνατότητα λήψης κανονικής άδειας μετ΄ αποδοχών, από την έναρξη της εργασίας τους σ΄ έναν εργοδότη δίνει στους εργαζόμενους το νέο νομοσχέδιο, που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς οι εργαζόμενοι δικαιούνται άδεια μετά από 12μηνη συνεχή απασχόληση. Η συγκεκριμένη διάταξη, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή προβλέπει ότι o εργαζόμενος δικαιούται να λάβει από την έναρξη της απασχόλησής του, ποσοστό της ετήσιας κανονικής άδειας με αποδοχές που θα δικαιούται μετά από συνεχή απασχόληση τουλάχιστον 12 μηνών, κατ αναλογία με το χρόνο εργασίας, που έχει συμπληρωθεί στον ίδιο εργοδότη.

    Με την συγκεκριμένη διάταξη, που θα τεθεί σε ισχύ για παράδειγμα, αν κάποιος εργαζόμενος που συμπληρώνει ένα χρόνο εργασίας δικαιούται 24 μέρες κανονική άδεια, εργαζόμενος που έχει συμπληρώσει ένα μήνα εργασίας θα λάβει άδεια τα τριάντα εικοστά τέταρτα που αντιστοιχούν σε δύο μέρες. Στην περίπτωση που έχει συμπληρώσει 5 μήνες θα έχει ως άδεια τα πέντε εικοστά τέταρτα, δηλαδή άδεια 10 ημέρες κλπ.

    Η συγκεκριμένη διάταξη, η οποία έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ), έχει περιληφθεί για κύρωση στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και προβλέπει ότι η διάρκεια της σχέσης εργασίας, (βασικός χρόνος), που απαιτείται για τη γένεση της αξίωσης για τη χορήγηση κανονικής άδειας με αποδοχές, μειώνεται από 12 σε 10 μήνες.

    Το υπουργείο Εργασίας, επιδιώκει να καλύψει τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου, που μετακινούνται από ένα εργοδότη σε άλλο, με αποτέλεσμα να εργάζονται αρκετά χρόνια χωρίς άδεια, καθώς και εκείνους, που απασχολούνται με σχέση αορίστου χρόνου και αλλάζουν εργοδότη.

    [04] ΝΑΤΟικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη

    18/9/2002 9:38:00 πμ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα επιχείρηση αποβίβασης στο λιμάνι Θεσσαλονίκης 1500 Αμερικανών και άλλων στρατιωτών από χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, με τελικό προορισμό τα Σκόπια και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    [05] Ποδήλατα θα γεμίσει το απόγευμα η Αθήνα

    18/9/2002 11:49:00 πμ

    Ποδηλατοδρομία στο Ιστορικό Κέντρο της πρωτεύουσας θα πραγματοποιηθεί από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, με διοργανωτές το ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο Μεταφορών και την Εταιρεία Αρχαιολογικών Χώρων στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης.

    [06] Πυρκαγιά στην Τήλο

    18/9/2002 10:24:00 πμ

    Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη νύχτα στο Μεγάλο Χωριό της Τήλου. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν ωστόσο το έργο της κατάσβεσης.

    [07] Στον ΗΣΑΠ ο Γλέζος

    18/9/2002 11:33:00 πμ

    Τις εγκαταστάσεις του ΗΣΑΠ επισκέφθηκε ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών Πειραιώς Μανώλης Γλέζος ο οποίος στη συνέχεια επισκέφθηκε το Τζάνειο νοσοκομείο στη Νίκαια. Ο Μανώλης Γλέζος στις 12 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Πειραιά, μαζί με την υποψήφια νομάρχη Πειραιά Ευη Καρακώστα και στις 6 το απόγευμα στη Παλαιά Βουλή θα παρουσιάσει τους υποψηφίους, που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του.

    [08] Δεν κάνουν πίσω οι ΗΠΑ

    18/9/2002 8:32:00 πμ

    Στην υιοθέτηση ψηφίσματος από τον ΟΗΕ που θα επιτρέπει τη χρήση βίας κατά του Ιράκ αν αρνηθεί να συμμορφωθεί με προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, εμμένει η Ουάσινγκτον παρά την αποδοχή της άνευ όρων επανάληψης των επιθεωρήσεων στο ιρακινό οπλοστάσιο. Ο πρόεδρος Μπους τόνισε ότι είναι καιρός να αναληφθεί δράση κατά του Σαντάμ Χουσείν και ζήτησε άμεσες αποφάσεις από τον ΟΗΕ, ενώ ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό να εκληφθεί η χθεσινή δέσμευση της Βαγδάτης ως λήξη του ζητήματος.

    Ελπίδα η απόφαση του Ιρακ για διεθνή κοινότητα

    Ο επικεφαλής των επιθεωρητών αφοπλισμού του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, είχε το βράδυ συνομιλίες με ιρακινούς αξιωματούχους, με αντικείμενο την επανάληψη των επιθεωρήσεων, ενώ η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών θα επαναληφθεί στις αρχές του ερχομένου μηνός στη Βιέννη.

    Το ιρακινό καθεστώς υπολογίζει πως η υπαναχώρηση αυτή θα οδηγήσει στην άρση των κυρώσεων ''το συντομότερο δυνατό'', όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος Τάρεκ Αζίζ, που πρόσθεσε πάντως ότι αν οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν το ζήτημα αυτό ως πρόσχημα, θα βρουν να επικαλεστούν και άλλες δικαιολογίες για να επιτεθούν κατά του Ιράκ". Τέλος στις απειλές και άρση του εμπάργκο κατά του Ιράκ" ζητούν από τη διεθνή κοινότητα οι υπουργοί του Αραβικού Συνδέσμου που συνεδρίασαν στη Νέα Υόρκη.

    Κι ενώ χθες κυριάρχησαν οι έντονες επιφυλάξεις από Ουάσιγκτον και Λονδίνο για την αλλαγή στάσης του Ιράκ και η υπενθύμιση ότι αρκετές φορές στο παρελθόν το καθεστώς του Σαντάμ χρησιμοποιεί τακτικές κινήσεις για να εξαπατήσει τη διεθνή κοινότητα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον ''καλωσόρισε'' την προσφορά του Ιράκ, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι θα κριθεί από τις πράξεις του.

    Από την πλευρά της η ΕΕ τόνισε πως ικανοποιείται μια βασική απαίτηση του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η πλήρης συνεργασία των ιρακινών αρχών. "Η Κομισιόν ελπίζει πως έγινε ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Επιτρόπου Κρις Πάτεν. Θετικά αποδέχτηκαν τη μεταστροφή της στάσης του Σαντάμ η Γαλλία, αλλά και η Γερμανία, η οποία διαβλέπει "μια ευκαιρία για πολιτική λύση".

    Για θετικό βήμα έκανε λόγο η Κίνα, ικανοποίηση εξέφρασε η Ρωσία, η οποία άλλωστε ήταν σταθερά αντίθετη σε μία στρατιωτική επέμβαση. H Ιαπωνία επίσης δέχθηκε με ικανοποίηση τις εξελίξεις, το Ιράν χαρακτήρισε την απόφαση του Ιράκ "σώφρονα και λογική", ενώ ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα κατέκρινε τη σκληρή αμερικανική στάση μετά την ανακοίνωση της Βαγδάτης.

    [09] Κανονικά η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

    18/9/2002 10:14:00 πμ

    Η διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει από την Κύπρο και σ' αυτό θα εμμείνουμε μέχρι τέλους, τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας. Αθήνα και Λευκωσία χαρακτήρισαν αβάσιμους τους ισχυρισμούς του πρακτορείου Ρώυτερς, πως η Κύπρος ενδέχεται να εξαιρεθεί από την ομάδα των υπό ένταξη χωρών, τον επόμενο μήνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στην απόφαση του Ελσίνκι, ενώ στην έκθεση αξιολόγησης στις 9 Οκτωβρίου, θα πάρει ξεκάθαρη θέση ως προς τη δυνατότητα της Κύπρου να ολοκληρώσει την ενταξιακή διαδικασία μέχρι το τέλος του έτους, διαβεβαίωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Γκύντερ Φερχόιγκεν.

    [10] Συμβολική επανασύνδεση Νοτίου και Βορείου Κορέας

    18/9/2002 8:56:00 πμ

    Aνοιξε συμβολικά σήμερα στην τοποθεσία Ντορασάν η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη-- πλάτους 4 χλμ και μήκους 250 -- που χωρίζει εδώ και πάνω από 50 χρόνια τις 2 χώρες της κορεατικής χερσονήσου, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα της επανασύνδεσής τους οδικώς και σιδηροδρομικώς. Κατά τη διάρκεια μίας τελετής, που μεταδόθηκε απ΄ευθείας από την τηλεόραση, οι στρατιώτες της Νοτίου Κορέας άνοιξαν ένα μεταλλικό πορτάκι που επιτρέπει τη διάβαση από το τείχος των αγκαθωτών συρμάτων, ύψους 3μ, και την πρόσβαση στη μακρά λωρίδα γης που χρησιμεύει ως σύνορο ανάμεσα στον κομμουνιστικό βορρά και στον νότο.

    Με πλάτος 4 χλμ και μήκος 250, από τη μία πλευρά στην άλλη, η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη τέμνει στα δύο την κορεατική χερσόνησο έπειτα από τον πόλεμο ανάμεσα στα δύο κράτη το 1953. Εντελώς ακατοίκητη, η ζώνη είναι σπαρμένη με ναρκοπέδια, τα οποία οι στρατιώτες από τις δύο χώρες θα ξεκινήσουν από αύριο να τα καθαρίζουν.

    [11] Βία και διπλωματία στη Μέση Ανατολή

    18/9/2002 8:20:00 πμ

    Ένας Ισραηλινός βρέθηκε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι σήμερα το πρωί στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ ακόμα ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε τη νύχτα κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με Iσραηλινούς στρατιώτες κοντά στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Νωρίτερα ο Ισραηλινός στρατός κατεδάφισε 34 κατοικίες βόρεια της Ραμάλας. Εν τω μεταξύ, δυσαρέσκεια εξέφρασε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ για το σχέδιο δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους που υιοθέτησε η τετραμερής για τη Μέση Ανατολή.

    Γενικότητες το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα λέει ο Ερεκατ

    Την άποψη ότι το χρονοδιάγραμμα που υιοθέτησε η τετραμερής για τη Μέση Ανατολή με στόχο τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους με οριστικά σύνορα μέχρι το 2005 δεν επιλύει ''τίποτα'' εξέφρασε χθες ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ. ''Πρόκειται για μια γενική δήλωση. Δεν επιλύει τίποτα. Ελπίζαμε ότι η τετραμερής θα έβαζε τέλος στην ισραηλινή επιθετικότητα, στην πολιορκία και στην περικύκλωση καθώς και στην ισραηλινή τρομοκρατία εναντίον του λαού μας ώστε να μπορέσουμε να επαναλάβουμε τις διαπραγματεύσεις'' τόνισε.

    Η τετραμερής (ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ενωση και ΟΗΕ) υιοθέτησε χθες το χρονοδιάγραμμα ενός σχεδίου που πρότεινε η ΕΕ για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005 προειδοποιώντας ότι η εφαρμογή του εξαρτάται από την πρόοδο που θα επιτύχουν τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο Ερεκάτ κατηγόρησε εξάλλου τα μέλη της τετραμερούς ότι ''δεν έλαβαν υπόψη τους'' την ημερομηνία των παλαιστινιακών βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, που έχουν οριστεί για τις 20 Ιανουαρίου, θυμίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι επιθυμούσαν την αποστολή διεθνών παρατηρητών για τη διεξαγωγή τους.

    Η πρώτη φάση του σχεδίου προβλέπει ριζικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της παλαιστινιακής ασφάλειας και την υποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων στις θέσεις που είχαν πριν από την έναρξη της Ιντιφάντα, πριν από δύο χρόνια περίπου. Πριν από τις παλαιστινιακές εκλογές θα πρέπει να υπάρξει και μια συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων όσον αφορά στην ασφάλεια. Στη δεύτερη φάση θα ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος με προσωρινά σύνορα και θα συνταχθεί νέο σύνταγμα εντός του 2003 ενώ η τρίτη φάση προβλέπει διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με οριστικά σύνορα το 2005.

    Συνεχίζουν τις επιχειρήσεις οι Ισραηλινοί

    Ισραηλινός, η ταυτότητα του οποίου δεν έγινε γνωστή, βρέθηκε σήμερα νεκρός μετά τη χθεσινή εξαφάνιση του σύμφωνα με Ισραηλινό ραδιοσταθμό. Ο νεκρός βρέθηκε στη συνοικία Αζάριε, κοντά στον εβραϊκό οικισμό Μάαλε Αντούμιμ.

    Νωρίτερα, ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του κι άλλος ένας τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στη Τζενίν. Νεκρός είναι ο 23χρονος Τάρεκ Μπισάρατ, που ήταν μέλος της οργάνωσης "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Α Ακσα". Οι Ισραηλινοί στρατιώτες τραυμάτισαν και συνέλαβαν τον 22χρονο Αμαντ Μπάνι Ουέντε, που είναι επίσης μέλος της ίδιας οργάνωσης. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές και οι δύο ήταν μέλη της "Δύναμης 17", της προσωπικής φρουράς του Γιάσερ Αραφάτ.

    Από την έναρξη της Ιντιφάντα τον Σεπτέμβριο του 2000 έχουν χάσει τη ζωή τους 2.498 άνθρωποι, εκ των οποίων 1.843 Παλαιστίνιοι και 605 Ισραηλινοί.

    Χθες, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε 34 κατοικίες σε ανεγειρόμενο συγκρότημα κατοικιών στην κοινότητα Έιν Σίνια, περίπου 6 χλμ βόρεια της Ραμάλα στη Δυτική Οχθη, όπως ανακοινώθηκε χθες από παλαιστινιακές πηγές. ''Περί το μεσημέρι μεγάλος αριθμός από ισραηλινούς εκσκαφείς, συνοδευόμενοι από πολλά άρματα μάχης κατεδάφισαν 34 κατοικίες'', δήλωσε ο Μαχμούντ Ζιάντ, γενικός συντονιστής της Παλαιστινιακής Εργατικής Συνομοσπονδίας. Ο στρατός βρήκε ''πρόφαση πως οι κατοικίες αυτές βρίσκονταν σε τομέα υπό τον έλεγχο του Ισραήλ'', τόνισε ο Ζιάντ, προσθέτοντας ότι πρόκειται ''για ψέμμα'', διότι το εργοτάξιο βρισκόταν εντός ζώνης υπό παλαιστινιακό έλεγχο. Σύμφωνα με τον Ζιάντ οι κατοικίες που καταστράφηκαν ανήκαν σε υπό ανέγερση συγκρότημα με 250 κατοικίες που προορίζονταν για παλαιστινίους εργάτες με χαμηλό εισόδημα. Ερωτηθείσα εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε πως καταστράφηκαν οι κατοικίες στο Έιν Σίλια, χωρίς να δώσει όμως λεπτομέρειες για τον αριθμό τους, τονίζοντας πως αυτές ήσαν κατασκευασμένες παράνομα και δεν καταστράφηκαν για επιχειρησιακούς λόγους.

    [12] Σήμερα συνάντηση Τσοχατζόπουλου-Χριστοδουλάκη

    18/9/2002 11:16:00 πμ

    Πακέτο 12 μέτρων κατά της αισχροκέρδειας θα εισηγηθεί αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος. Για το θέμα των ανατιμήσεων ο κ. Τσοχατζόπουλος θα έχει στις 2.30 το μεσημέρι συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη. Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι κυβέρνηση επιχειρεί να ανακόψει το κύμα ανατιμήσεων, με την εντατικοποίηση των ελέγχων, την απειλή αυστηρών κυρώσεων και το διάλογο με τους παράγοντες της αγοράς.

    Προς το παρόν, είπε ο κ.Τσοχατζόπουλος, η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο χρήσης πετρελαίου θέρμανσης από τη βιομηχανία και την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος, ανακοίνωσε δέσμη μέτρων και για τη συγκράτηση των τιμών στα οπωροκηπευτικά. Όπως είπε η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θεσπίσει τη χρήση ταμειακών μηχανών στους πάγκους των λαϊκών αγορών, ενώ τόνισε ότι στην Αθήνα οι ποσότητες οπωροκηπευτικών που διακινούνται παράνομα φτάνουν το 30% του συνολικού ετήσιου όγκου τους και στη Θεσσαλονίκη το 50%.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για ''ανωμαλία'' λόγω αυθαίρετων και αδικαιολόγητων αυξήσεων στις αγορές οπωροκηπευτικών ,που επιδρούν αρνητικά και στον πληθωρισμό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 18 September 2002 - 9:14:14 UTC