Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Φως'' στις έρευνες από την εξέταση DNA
  • [02] Στα εγκαίνια νέου ΚΕΠ στην Καρδίτσα ο Σημίτης
  • [03] Αρνητική απόφαση για κινητοποιήσεις ελεγκτών
  • [04] Κώστας Λαλιώτης εναντίον Μάκη Ψωμιάδη
  • [05] Eurostat: Πρώτοι στην φτώχεια οι Ελληνες
  • [06] Συνάντηση Φίσλερ-Δρυ για την γεωργία
  • [07] Συνελήφθη διαβόητος κακοποιός
  • [08] Απάντηση Βενιζέλου σε Καραμανλή για Μαραθώνα
  • [09] Αλλαγές στο σύστημα ποινικής δίωξης των βουλευτών
  • [10] Στο νοσοκομείο ''Γεώργιος Γεννηματάς'' ο Στεφανής
  • [11] Προβάδισμα Γεννηματά - Μπακογιάννη στις δημοσκοπήσεις
  • [12] Συνάντηση Γεννηματά-Μπίστη
  • [13] Σημερινές δραστηριότητες των υποψηφίων
  • [14] Εμπρησμός εκλογικού κέντρου της ''Ομορφης Πόλης''
  • [15] Επίσκεψη Παφίλη στον ΣΕΓΑΣ
  • [16] Ο πόλεμος είναι κοντά
  • [17] Βία χωρίς τέλος!
  • [18] Εκρυθμη η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού
  • [19] Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ρώσων-Τσετσένων ανταρτών
  • [20] Ευρω-ασιατικές σχέσεις στην Κωνσταντινούπολη
  • [21] Αρνείται η RAM τα περί εκρηκτικών σε Μπόινγκ
  • [22] Προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει τις ''μάχες'' η ΕΤΑ
  • [23] Χειρουργήθηκε ο Γκένσερ
  • [24] Εκθεση ζωγραφικής ''Μανχάταν 1997-2002''
  • [25] Εδώ Σαντάμ, εκεί Σαντάμ που είναι ο Σαντάμ;
  • [26] Διπλός εσπρέσο για ...ανώδυνη αποτρίχωση
  • [27] Ξυλοκοπούσε τον άντρα της επί 10 ώρες!
  • [28] Ειρηνικές στιγμές σε σκηνικό πολέμου
  • [29] Οι πιο σέξι της μικρής οθόνης
  • [30] Οι χειρότεροι δολοφόνοι της οθόνης

    [01] ''Φως'' στις έρευνες από την εξέταση DNA

    26/9/2002 5:06:00 μμ

    Πριν το τέλος της ημέρας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης αίματος από τους 17 κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού που κατηγορούνται για συμμετοχή στη "17Ν", προκειμένου να συγκριθεί με τα ευρήματα στις δύο γιάφκες, μετά από σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Τα αποτελέσματα της σημερινής διαδικασίας, αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία των ερευνών για την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Νόμιμες οι συνθήκες κράτησης των κατηγορουμένων, υποστηρίζει ο ΔΣΑ.

    ΔΣΑ: Στα πλαίσια του νόμου οι συνθήκες κράτησης

    Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κανείς δεν έχει εκφράσει την αντίρρηση του για την εξέταση του βιολογικού υλικού. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, θα ληφθεί υπ' όψη από το δικαστήριο που θα κληθεί να εκδικάσει την υπόθεση.

    Το DNA, που θα εξεταστεί σε ειδικά εργαστήρια της αντιτρομοκρατικής από ομάδα επιστημόνων εξειδικευμένη στην αξιολόγηση τέτοιων στοιχείων, αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία των ερευνών.

    Η επιστημονική επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών εξέδωσε ομόφωνη διακήρυξη μέσα στην χαρακτηρίζονται σύννομες με το ευρωπαϊκό και το ελληνικό δίκαιο οι συνθήκες κράτησης των φερομένων ως μελών της "17Ν".

    Επίσης η επιτροπή συνταγματικών δικαιωμάτων του ίδιου συλλόγου διαμαρτύρεται για την αντιμετώπιση που τυγχάνουν από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

    Η Ιωάννα Κούρτοβικ με επιστολή της προς το Δικηγορικό Σύλλογο είχε καταδικάσει τη στάση ορισμένων συναδέλφων της, κατηγορώντας τους για προσπάθεια διαπόμπευσης της ιδιωτικής του ζωής.

    Η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας υπογραμμίζει ότι η Ιωάννα Κούρτοβικ δέχεται επίθεση λόγω των κοινωνικών και δημοκρατικών της ευαισθησιών.

    Συγχαρητήριο ψήφισμα από το Κογκρέσο

    Σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο το Κογκρέσο συγχαίρει την Ελλάδα για την επιτυχία σε ότι αφορά τη σύλληψη κορυφαίων στελεχών της ''17Ν'', αλλά και τη συμβολή της στην εκστρατεία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, κατετέθη από 27 βουλευτές προερχόμενους από τις τάξεις τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατών και αναμένεται να τύχει γενικής αποδοχής.

    Το σχέδιο ψηφίσματος τονίζει την καλή συνεργασία μεταξύ των διωκτικών αρχών των δύο χωρών και ενθαρρύνει τη συνέχιση των προσπαθειών για την ολική εξάρθρωση της "17Ν" καθώς, όπως σημειώνει, τέτοιου είδους προσπάθειες θα συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία ενός ασφαλούς κλίματος για τη διοργάνωση των Ολυμπιbακών Αγώνων στην Αθήνα.

    Τέλος, σημειώνει την έμπρακτη συμβολή της Ελλάδας στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν με την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και τη συμμετοχή στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στη χώρα.

    [02] Στα εγκαίνια νέου ΚΕΠ στην Καρδίτσα ο Σημίτης

    26/9/2002 5:02:00 μμ

    Το 350ο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός σε έναν από τους πλέον δυσπρόσιτους δήμους της χώρας, στα ορεινά της Καρδίτσας. Ο κ. Σημίτης, μιλώντας στο χωριό Αργύρι του Δήμου Αχελώου αναγνώρισε ότι η αξιοπρέπεια του πολίτη διακυβεύεται σε κάθε γκισέ του δημοσίου και σε κάθε ουρά ενός δημόσιου οργανισμού. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη και σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται άμεσα στον τόπο του.

    Παρακολούθησε διδασκαλία μέσω τηλεδιάσκεψης

    Ο κ. Σημίτης άφησε αιχμές, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι συχνά μιλούν για την αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, είναι όμως οι ίδιοι που χρησιμοποίησαν την πελατειακή διοίκηση ως στήριγμα κομματικών επιδιώξεων και εξυπηρετήσεων και ως μέσο καταδυνάστευσης του πολίτη.

    Ο κ. Σημίτης συμμετείχε επίσης σε τηλεδιάσκεψη με τέσσερα ΚΕΠ σε Κόνιτσα, Χανιά, Καρδαμήλη και Ορεστιάδα, ενώ στο αγροτικό ιατρείο πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με το Σισμανόγλειο νοσοκομείο.

    Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός, παρακολούθησε τη διδασκαλία των μαθητών του Αργυρίου με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και με εκπαιδευτικό από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

    Αργότερα, ο κ.Σημίτης μετέβη στον κοντινό Δήμο Οινάχου και στο χωριό Αυλάκι, όπου δεσμεύτηκε για την άμεση υλοποίηση του οδικού έργου που θα συνδέει την περιοχή με την εθνική Αρτας-Καρδίτσας.

    [03] Αρνητική απόφαση για κινητοποιήσεις ελεγκτών

    26/9/2002 4:58:00 μμ

    Παράνομες και καταχρηστικές κρίθηκαν οι κινητοποιήσεις που είχαν αναγγείλει για σήμερα και αύριο οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα. Η σημερινή στάση πραγματοποιήθηκε κανονικά καθώς η δικαστική απόφαση βγήκε κατά τη διάρκεια της στάσης χωρίς, ωστόσο να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα στα αεροδρόμια, αφού οι αεροπορικές εταιρίες είχαν τροποποιήσει τα δρομολόγιά τους και είχαν ενημερώσει τους επιβάτες.

    Ωστόσο και αύριο, παρ' ότι οι ελεγκτές ανέστειλαν τη στάση εργασίας, έξι πτήσεις της Ολυμπιακής ακυρώθηκαν. Η εταιρία είχε ακυρώσει τα δρομολόγια και είχε ειδοποιήσει τους επιβάτες πριν τη δικαστική απόφαση και δεν προλαβαίνει να γίνει επαναπρογραμματισμός των δρομολογίων αυτών.

    [04] Κώστας Λαλιώτης εναντίον Μάκη Ψωμιάδη

    26/9/2002 2:35:00 μμ

    Εκδικάζεται από τις 9 το πρωί στο Εφετείο της Αθήνας η αγωγή του Κώστα Λαλιώτη κατά του επιχειρηματία και εκδότη Μάκη Ψωμιάδη. Η υπόθεση αφορά δημοσιεύματα της εφημερίδας "το Ονομα", που ήθελαν τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος να προχωρά σε σύναψη συμβάσεων για την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων, επιζήμιων για το ελληνικό δημόσιο. Σήμερα κατέθεσαν μάρτυρες πολιτικής αγωγής, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο κ. Λαλιώτης.

    Τη βεβαιότητά του ότι ο Μάκης Ψωμιάδης τον παρουσίασε ως αποδέκτη χρημάτων από την γερμανική ''Χόχτιφ'', με σκοπό να ωφεληθεί οικονομικά ο ίδιος και να εξυπηρετήσει συμφέροντα τρίτων, εξέφρασε ο κ. Κώστας Λαλιώτης στην κατάθεσή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζεται ο επιχειρηματίας για την κατηγορία της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.

    Η κατηγορία σε βάρος του Μάκη Ψωμιάδη αφορά τη δημοσίευση στην εφημερίδα ''Το Όνομα'' τον Φεβρουάριο του 1996 εγγράφου τράπεζας του Εξωτερικού στο οποίο ο κ. Λαλιώτης εμφανιζόταν σαν αποδέκτης μεγάλου χρηματικού ποσού. Η εφημερίδα υποστήριζε ότι ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε λάβει τα χρήματα ως δώρο προκειμένου η ''Χοχτιφ'' να αναλάβει το έργο κατασκευής του αεροδρομίου των Σπάτων.

    Στην τρίωρη κατάθεσή του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι πιστεύει πως ο Ψωμιάδης πλαστογράφησε ο ίδιος το επίμαχο έγγραφο με σκοπό να προσπορίσει οικονομικό όφελος και να εξυπηρετήσει συμφέροντα ανταγωνιστών της ''Χοχτιφ''.

    Όπως τόνισε ο κ. Λαλιώτης αν είχε επιτευχθεί ο στόχος του δημοσιεύματος και είχε διακοπεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση του έργου το ελληνικό δημόσιο θα είχε υποστεί ζημιά πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών. Στο δικαστήριο κατέθεσαν επίσης και οι κ. Κώστας Τσίμας, Ιωάννης Χαραλάμπους και Αθανασιος Τσούρας, ενώ αναμένεται να καταθέσουν μεταξύ άλλων και οι υπουργοί Πέτρος Ευθυμίου, Χρήστος Πρωτόπαπας κ.α.

    Να σημειωθεί ότι στη δίκη παρίσταται ως πολιτικός ενάγων το ελληνικό δημόσιο σε βάρος του οποίου φέρεται να τελέστηκε η πλαστογραφία. Ο κ. Λαλιώτης έχει ικανοποιηθεί για την υπόθεση ηθικά με την καταδίκη του επιχειρηματία σε τρία χρόνια φυλάκιση για συκοφαντική δυσφήμιση αλλά και υλικά με ποσό περίπου 100 εκατ. δρχ. που έχει υποχρεωθεί να του καταβάλει ο κ. Μάκης Ψωμιάδης.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Λαλιώτης δήλωσε, μεταξύ άλλων, οτι δεν δέχεται τη συγγνώμη που του έχει ζητήσει ο κ. Ψωμιάδης καθώς όπως ανέφερε ''δεν έχω δικαίωμα να αποδεχθώ τη συγγνώμη γιατί ο κάθε συκοφάντης και λασπολόγος πρέπει να έχει την τύχη που του αξίζει''.

    [05] Eurostat: Πρώτοι στην φτώχεια οι Ελληνες

    26/9/2002 2:16:00 μμ

    Η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό φτωχών στην ΕΕ και από τις χαμηλότερες κοινωνικές δαπάνες στην ΕΕ. Παράλληλα, η κοινωνική πολιτική της χώρας αποδεικνύεται αναποτελεσματική για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα, που συνάγονται από την τρίτη ετήσια έκθεση της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες με θέμα "2002: Η κοινωνική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ειδικότερα, στην Ελλάδα το 22% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Στην ΕΕ η φτώχεια πλήττει το 18% του πληθυσμού. Τα χαμηλότερα ποσοστά φτώχειας διαπιστώνονται στη Φιλανδία με 8% και στη Δανία με 9%. Να σημειώσουμε ότι "φτωχό" ορίζεται το ποσοστό του πληθυσμού που εμφανίζει εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. Τα στοιχεία της Eurostat, κλήθηκε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Το ερώτημα είναι, αν προσεγγίζουμε προς το μέσο επίπεδο της ΕΕ ή αποκλίνουμε από αυτό. Και η διαπίστωση είναι πως η Ελλάδα συγκλίνει προς τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Και αυτό αποδεικνύεται από την μελέτη των επιμέρους μεγεθών", παρατήρησε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Λιγότερες κατά 2% οι κοινωνικές δαπάνες σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ

    Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα ανέρχονται στο 25,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ, με 27,6% για τους "15".

    Τις υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες στην ΕΕ εμφανίζουν η Σουηδία με 32,9% και η Γαλλία με 30,3% και τις χαμηλότερες η Ιρλανδία με 14,7% και η Ισπανία με 20%.

    Ταυτόχρονα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα αποδεικνύονται συχνά αναποτελεσματικές στην καταπολέμηση της φτώχειας καθώς, όπως αναφέρεται, μετά την καταβολή τους, το 22% του ελληνικού πληθυσμού εξακολουθεί να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σημειώνεται ότι πριν την καταβολή των κοινωνικών δαπανών ζούσε κάτω από τα όρια της φτώχειας το 23% του ελληνικού πληθυσμού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους "15" ήταν 26%.

    Εκπαίδευση και απασχόληση

    Από την έκθεση της Eurostat προκύπτει ακόμη ότι η Ελλάδα εμφανίζει μεταξύ των "15" το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής ενηλίκων σε προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης: Μόλις το 1% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού στην Ελλάδα συμμετέχει σε αυτά τα προγράμματα, με 8% για τους "15". Το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στη Σουηδία με 22% και ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία και η Δανία με 21%.

    Επίσης, το ποσοστό των νέων στην Ελλάδα που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο χωρίς να ακολουθήσουν άλλου τύπου σπουδές η να συμμετάσχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, είναι ελαφρώς μικρότερο (17%) από το μέσο κοινοτικό όρο (20%) με χαμηλότερο ποσοστό στη Σουηδία (8%) και υψηλότερο στην Πορτογαλία (43%).

    Παράλληλα, η Ιταλία με 53,5%, η Ισπανία με 54,8% και η Ελλάδα με 55,7% είναι οι τρεις χώρες μέλη με τα μικρότερα ποσοστά απασχόλησης στην ΕΕ. Στους "15" είναι 63,2% ενώ το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης εμφανίζει η Δανία με 76,3%. Στην Ιταλία (39,6%), την Ισπανία (40,3%) και την Ελλάδα (41,2%) παρατηρούνται ακόμη τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών στην EE. Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 54% ενώ το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης των γυναικών εμφανίζει η Δανία με 71,6%.

    Με λίγα λεφτά στην τσέπη αλλά ανοιχτοχέρηδες οι Ελληνες

    Σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων πολιτών, προκύπτει ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του μέσου Ελληνα είναι το μικρότερο στην ΕΕ και αντιστοιχεί στο 69% του μέσου κοινοτικού. Το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εμφανίζουν οι Λουξεμβούργιοι με 194% του μέσου κοινοτικού.

    Επίσης, οι Ελληνες αποταμιεύουν λιγότερο από ό,τι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι: Tο κατά κεφαλήν ποσοστό αποταμίευσης των Ελλήνων αντιστοιχεί στο 82,8% του μέσου κοινοτικού.

    Παράλληλα, στην Ελλάδα η διαφορά στις απολαβές μεταξύ ανδρών και γυναικών φτάνουν κατά μέσο όρο στο 87%. Στην ΕΕ είναι 84%. Η μεγαλύτερη διαφορά στις απολαβές ανδρών-γυναικών παρατηρείται στην Πορτογαλία με 94% και η μικρότερη στην Ολλανδία και την Αυστρία (από 79%).

    Εξάλλου, η Ελλάδα είναι η χώρα μέλος της ΕΕ με το μικρότερο ποσοστό γυναικών που εκπροσωπούνται στο εθνικό κοινοβούλιο (9%).Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 18%, ενώ περισσότερες γυναίκες παρατηρούνται στο κοινοβούλιο της Φιλανδίας (44%).

    Είμαστε λίγοι, αλλά ζούμε πολύ

    Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, η μακροζωία των Ελλήνων είναι ελαφρώς υψηλότερη από τη μέση κοινοτική (75,5 ετών έναντι 74,6) ενώ αυτή των γυναικών είναι ελαφρώς μικρότερη από τη μέση κοινοτική (80,6 ετών έναντι 80,9).

    Αναφορικά με τις δημογραφικές τάσεις στην Ελλάδα, προκύπτει ότι η οριακή αύξηση του πληθυσμού οφείλεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση, καθώς η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται μαζί με τη Δανία, την Ιταλία και τη Σουηδία στις χώρες μέλη όπου ο αριθμός των θανάτων είναι υψηλότερος από αυτόν των γεννήσεων.

    Σε ό,τι αφορά τη δομή του ελληνικού πληθυσμού διαπιστώνεται ότι τα άτομα ηλικίας μέχρι 19 ετών αποτελούν το 21,8% του πληθυσμού (23% για τους "15"), τα άτομα από 20 έως 59 ετών το 55,1% (55,4% για τους "15"), τα άτομα από 60 έως 79 ετών το 19,6% (18% για τους "15") και τα άτομα άνω των 80 ετών το 3,5% (3,7% για τους "15").

    [06] Συνάντηση Φίσλερ-Δρυ για την γεωργία

    26/9/2002 6:16:00 μμ

    Θετικός ήταν ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Γεωργίας Φράντς Φίσλερ, στο ελληνικό αίτημα για καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς από τις καλοκαιρινές νεροποντές, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρύ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν στην ενδιάμεση αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής, την αλιευτική μεταρρύθμιση και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Δρυς έθεσε για άλλη μία φορά το ελληνικό αίτημα για καταβολή επιπλέον ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς για την περσινή σοδιά. Νωρίτερα, ο κ. Φίσλερ πραγματοποίησε ενημερωτική επίσκεψη στη Βουλή.

    [07] Συνελήφθη διαβόητος κακοποιός

    26/9/2002 6:01:00 μμ

    Ως ιδιαίτερα επικίνδυνος χαρακτηρίζεται από την αστυνομία ο κακοποιός που συνελήφθη σήμερα το πρωί στην είσοδο του Ασκλιπιείου Βούλας από αστυνομικούς της ασφάλειας Αττικής. Η αστυνομία τον αναζητούσε από τον Ιούνιο του 1996, όταν ο Ευάγγελος Πάλλης, 43 χρονών (με το ψευδώνυμο Απάτσι) είχε δραπετεύσει από το αστυνομικό τμήμα της Λαμίας. Επάνω του βρέθηκαν ένα πιστόλι με 4 γεμιστήρες, ενώ σε βάρος του εκκρεμούν επτά εντάλματα σύλληψης για ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, διακίνηση ναρκωτικών, εμπρησμούς καθώς επίσης και επιθέσεις. Επιπλέον εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση για τη δολοφονία του Πητ Παπαδάκου, το Μάιο του 95, έξω από τον Ιππόδρομο, ενώ θεωρείται ηθικός αυτουργός στη δολοφονία του Δημήτρη Μιχαηλίδη, το Μάιο του 2002, στην είσοδο του Ιπποδρόμου.

    [08] Απάντηση Βενιζέλου σε Καραμανλή για Μαραθώνα

    26/9/2002 3:15:00 μμ

    Με οξύτατο τρόπο απάντησε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή σε ότι αφορά τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Μαραθώνα ύστερα μάλιστα και από την χθεσινή ομόφωνη γνωμάτευση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για μεταφορά των προελλαδικών οικημάτων κατά οριζόντιο άξονα. Ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής δεν παίρνει θέσεις αλλά κατασκευάζει διλήμματα που πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας.

    [09] Αλλαγές στο σύστημα ποινικής δίωξης των βουλευτών

    26/9/2002 2:06:00 μμ

    Σχέδιο νόμου για την ποινική ευθύνη των υπουργών και τον τρόπο συγκρότησης του Ειδικού Δικαστηρίου έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο αντικαθιστά το νόμο 2509/1997, η απόφαση για την άσκηση ποινικής δίωξης, λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ενώ δεν επιτρέπεται η επανυποβολή πρότασης για άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργού, εάν έχει απορριφθεί ως αβάσιμη.

    Η παραγραφή των αδικημάτων ορίζεται σε πενταετή και αναστέλλεται, όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας τελέστηκε η πράξη, όσο διαρκεί η κύρια διαδικασία και τρίτον όσο ισχύει η τυχόν απόφαση της Βουλής για αναστολή της δίωξης, της προδικασίας ή της κύριας διαδικασίας. Σε κάθε όμως περίπτωση η παραγραφή επέρχεται εάν συμπληρωθούν δέκα χρόνια από την διάπραξη της πράξης.

    Ακόμη, στο Ειδικό Δικαστήριο συμπαραπέπονται και οι τυχόν συμμέτοχοι, ενώ καταργείται ο θεσμός των βουλευτών κατηγόρων, ενώ χρέη Εισαγγελέα θα ασκεί μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, κατόπιν κληρώσεως. Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου θα είναι ο ανώτερος σε βαθμό από τους κληρωθέντες Αρεοπαγίτες. Στο Ειδικό Δικαστήριο θα συμμετέχουν και έξι σύμβουλοι επικρατείας, εκτός από τους Αρεοπαγίτες και η κλήρωση των μελών του θα γίνεται ύστερα από την έκδοση παραπεμπτικού βουλεύματος.

    [10] Στο νοσοκομείο ''Γεώργιος Γεννηματάς'' ο Στεφανής

    26/9/2002 12:13:00 μμ

    Ως το τέλος του 2003 θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα αναμόρφωσης τα οποία πραγματοποιούνται στο Γενικό Νοσοκομείο "Γεώργιος Γεννηματάς" στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε σήμερα ο υπουργός υγείας Κώστας Στεφανής που επισκέφθηκε το νοσοκομείο και δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία των εργασιών. Ο υπουργός --που συνοδευόταν από εκπρόσωπο του "Αθήνα 2004"--διαπίστωσε την πρόοδο των εργασιών στο νοσοκομείο, ενώ επισήμανε ότι ανάλογα έργα γίνονται και στα υπόλοιπα 19 ολυμπιακά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

    [11] Προβάδισμα Γεννηματά - Μπακογιάννη στις δημοσκοπήσεις

    26/9/2002 5:48:00 μμ

    Εκλογικός πυρετός μετά τις δημοσκοπήσεις της ΑΛΚΟ και της Μέτρον Ανάλυσις, που επιβεβαιώνουν και πάλι το προβάδισμα της Φώφης Γεννηματά για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, καθώς και της Ντόρας Μπακογιάννη και του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για τους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Φώτη Γεννηματά προηγείται του Γιάννη Τζανετάκου κατά 25 μονάδες περίπου, η Ντόρα Μπακογιάννη του Χρήστου Παπουτσή κατά 22 μονάδες, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος του Σπύρου Βούγια κατά 26 μονάδες και ο Χρήστος Αγραπίδης του Μανώλη Μπεντενιώτη κατά 22 μονάδες.

    [12] Συνάντηση Γεννηματά-Μπίστη

    26/9/2002 2:19:00 μμ

    Με τον επικεφαλής της Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης της Αριστεράς Νικο Μπίστη συναντήθηκε σήμερα η υποψήφια υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιά Φωτεινή Γεννηματά. Αμέσως μετά τη συνάντηση, η υποψήφια υπερνομάρχης δήλωσε από την πλευρά της ότι ο συνδυασμός της πιστεύει στην προσπάθεια για μια αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη και σημείωσε ότι γι' αυτό είναι απαραίτητη η συνεννόηση όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

    Η ΑΕΚΑ στηρίζει με ενθουσιασμό την Γεννηματά

    Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στις τρεις υποψήφιες Δανάη Αντωνάκου, Τερέζα Μπόυκη και Εύη Γιαννοπούλου, οι οποίες συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιό της από την ΑΕΚΑ λέγοντας ότι έχουν όρεξη για δουλειά.Σε ερώτηση για την πρόσφατη δημοσκόπηση απάντησε ότι τα γκάλοπ είναι ένα σημαντικό εργαλείο που βοηθά να βγουν συμπεράσματα. Ωστόσο τόνισε ότι η παράταξη της θα συνεχίσει την προσπάθεια μέχρι τέλους.

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΑΕΚΑ Νίκος Μπίστης τόνισε ότι με ενθουσιασμό στηρίζει η Κίνησή του το ψηφοδέλτιο της κ. Γεννηματά και αυτό για δυο λόγους: ο ένας είναι ότι πρόκειται για ψηφοδέλτιο με αυτοδιοικητική επάρκεια και δυναμική και ο δεύτερος ότι μπορεί να συνενώσει το μεγαλύτερο ποσοστό των δυνάμεων της Αριστεράς και να δημιουργήσει πλειοψηφικό ρεύμα που θα εκτοπίσει τη σημερινή συντηρητική πλειοψηφία στη Νομαρχία Αττικής.

    Ερωτηθείς για την υποψηφιότητα του Γιάννη Τζαννετάκου, ο κ. Μπίστης είπε ότι δεν τον αναγνωρίζει και υποστήριξε ότι το ίδιο συμβαίνει με τους ψηφοφόρους της δεξιάς και της Αριστεράς

    [13] Σημερινές δραστηριότητες των υποψηφίων

    26/9/2002 5:23:00 μμ

    Τη μονάδα τεχνητού νεφρού στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας επισκέφθηκε ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών Πειραιώς, κ. Γιάννης Τζαννετάκος, ενώ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μη στηρίξει στο δεύτερο γύρο των νομαρχιακών εκλογών τον κ. Τζαννετάκο, ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών Πειραιώς Γιώργος Καρατζαφέρης, το πρωί κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του. Την ίδια ώρα, ο Μανώλης Μπετενιώτης παρουσίασε τους άξονες της οικονομικής του πολιτικής για τον δήμο του Πειραιά, ενώ στη Θεσσαλονίκη, ο υποψήφιος νομάρχης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης μίλησε σε συγκέντρωση.

    [14] Εμπρησμός εκλογικού κέντρου της ''Ομορφης Πόλης''

    26/9/2002 2:11:00 μμ

    Στόχος εμπρηστών για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες, έγινε το εκλογικό κέντρο της "Oμορφης Πόλης" στα Σεπόλια. Από τον συνδυασμό εξεδόθη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι "σε πείσμα εκείνων που οργανώνουν και υποθάλπουν τις βίαιες αυτές ενέργειες, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας με σταθερή προσήλωση στην ευπρέπεια και την ποιότητα. Eχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη των επιχειρημάτων και του Προγράμματός μας και στη δύναμη της ψήφου των πολιτών της Αθήνας".

    [15] Επίσκεψη Παφίλη στον ΣΕΓΑΣ

    26/9/2002 5:24:00 μμ

    Τα γραφεία του ΣΕΓΑΣ επισκέφτηκε σήμερα το μεσημέρι ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Θανάσης Παφίλης, που τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα που θα αντισταθεί στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και θα αντιδράσει στην εξαχρείωση του ολυμπιακού πνεύματος. Ο κ. Παφίλης το απόγευμα θα παραβρεθεί στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της Δημοκρατικής Συνεργασίας στην Πετρούπολη, ενώ αύριο το απόγευμα θα παραβρεθεί σε εκδήλωση στο πεδίο του Aρεως για την 61η επέτειο της ίδρυσης του ΕΑΜ.

    [16] Ο πόλεμος είναι κοντά

    26/9/2002 3:53:00 μμ

    Πρελούδιο πολέμου χαρακτηρίζεται η αεροπορική επιδρομή αμερικανικών και βρετανικών βομβαρδιστικών κατά του Διεθνούς αεροδρομίου της Βασόρα στο νότιο Ιράκ που εξαπολύθηκε χθες βράδυ. Κατά την Ουάσιγκτον ήταν επιδρομή ρουτίνας, ωστόσο οι ειδικοί συνηγορούν πως οι συμμαχικές επιθέσεις πυκνώνουν μαζί με τα σύννεφα του πολέμου. Επικρίσεις για τα στρατιωτικά του σχέδια δέχτηκε σήμερα από την Ρωσία, την Τουρκία αλλά και τον προκάτοχο του Τζίμυ Κάρτερ ο Τζώρτζ Μπους, ενώ μέλη της αμερικανικής Γερουσίας καλούν τον Πρόεδρο Μπους σε δημόσια απολογία για την αθέμιτη επιχειρηματολογία του υπέρ του πολέμου.

    Διεθνείς κρίσεις και επικρίσεις

    Αμερικανοί πεζοναύτες άρχισαν ήδη στρατιωτικά γυμνάσια στο Κουβέιτ ενώ ξεκινά κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ-Ινδίας. Εν τω μεταξύ ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε ότι "Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το θέμα της επίθεσης στο Ιράκ αν προκύψει" δήλωσε ο υπουργός Τύπου.

    Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Κούτσμα, απαντώντας στις αμερικανικές κατηγορίες, δήλωσε ότι θα παρουσιάσει αποδείξεις ότι η χώρα του δεν πούλησε όπλα στο Ιράκ.

    Τη στάση της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου επέκρινε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ επισημαίνοντας ότι: "αμέσως μόλις ο Σαντάμ Χουσέιν συμφώνησε να συμμορφωθεί με τους όρους του ΟΗΕ για την επανάληψη των επιθεωρήσεων στο ιρακινό οπλοστάσιο, ο πρόεδρος Μπους έθεσε νέους όρους".

    Με τις αμερικανο-βρετανικές θέσεις συντάχθηκε η Ιταλία, ενώ πεπεισμένος πως το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής δηλώνει και ο Χαβιέ Σολάνα.

    Η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων τάσσεται υπέρ της αντιμετώπισης της κρίσης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Τραγικό και ακριβό λάθος θα ήταν για τις Ηνωμένες Πολιτείες μια επίθεση στο Ιράκ χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Τζίμι Κάρτερ.

    Φόβος αραβο-ισραηλινού πολέμου

    Ο μεγαλύτερός φόβος είναι μήπως το Ισραήλ παρασυρθεί σε έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ και χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά του όπλα ήταν η δήλωση του πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών αφοπλισμού του ΟΗΕ Ρίτσαρντ Μπάτλερ.

    Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εξαπολύσουν πόλεμο εναντίον της Βαγδάτης, ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν είναι πιθανόν να προχωρήσει σε κλιμάκωση εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του Ισραήλ, πυροδοτώντας έναν ακόμη αραβο-ισραηλινό πόλεμο, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπάτλερ κατά τη διάρκεια συνάντησης επιχειρηματιών στο Χονγκ Κονγκ. "Εάν συμβεί αυτό, ο κόσμος θα έχει αλλάξει σε σημείο που να γίνει αγνώριστος και φοβάμαι επίσης ότι εάν συμβεί αυτό το κράτος του Ισραήλ θα πάψει να υπάρχει'', συμπλήρωσε ο Μπάτλερ.

    Ο Ρίτσαρντ Μπάτλερ δήλωσε επίσης ότι ο υπόλοιπος κόσμος έχει κάθε λόγο να υποχρεώσει τον Σαντάμ Χουσέιν να συμμορφωθεί με τη διεθνή νομιμότητα και ακόμη και να τον απομακρύνει από την εξουσία, ενώ απέρριψε ως παρακωλυτική τακτική την πρόταση του Ιράκ να επιτρέψει την επανάληψη των επιθεωρήσεων του οπλοστασίου του.

    Δυναμιτίζουν το κλίμα οι δηλώσεις Σαρόν

    Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Jerusalem Post ότι το Ισραήλ θα αναλάβει δράση εναντίον του Ιράκ, εάν δεχθεί επίθεση με μη συμβατικά όπλα ή εάν υπάρξει μεγάλος αριθμός θυμάτων από μία επίθεση εναντίον του.

    Ο Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι υπάρχουν σήμερα λιγότερες πιθανότητες το Ιράκ να πλήξει το Ισραήλ με μη συμβατικά όπλα διότι η Ουάσινγκτον έχει πάρει σημαντικά μαθήματα από τον πόλεμο του Κόλπου. Το 1991, είπε, οι Ηνωμένες Πολιτείες ''δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα -ή δεν έλαβαν αρκετά μέτρα- για να προστατεύσουν το Ισραήλ ή να προλάβουν τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ''.

    Στην Ουάσινγκτον ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να προτρέπουν το Ισραήλ να μην αναλάβει στρατιωτική δράση. Παραδέχθηκαν ωστόσο ότι η στάση του Ισραήλ θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως από το εάν θα δεχθεί επίθεση με μη συμβατικά όπλα.

    Η κυβέρνηση Μπους έχει ζητήσει από το Ισραήλ σε ιδιωτικές συνομιλίες να επιδείξει, σε περίπτωση σύρραξης, την ίδια αυτοσυγκράτηση που επέδειξε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου

    [17] Βία χωρίς τέλος!

    26/9/2002 6:39:00 μμ

    Τέσσερις νεκροί και τουλάχιστον 25 τραυματίες, μεταξύ των οποίων δέκα παιδιά, είναι ο τραγικός απολογισμός μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το μεσημέρι ισραηλινό ελικόπτερο ''Απάτσι'' εναντίον συνοικίας-προπυργίου της ισλαμικής Χαμάς στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και νοσηλευτικές πηγές. Νωρίτερα άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, αναμεσα τους και ένα βρέφος 18 μηνών, που πέθανε απο εισπνοή δακρυγόνων στη Χεβρώνα. Εν τω μεταξύ για εσκεμμένη κλιμάκωση των παλαιστινιακών επιθέσεων έκανε λόγο ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, ενώ με εκδίκηση απειλεί από την πλευρά της η Χαμάς.

    Με αντίποινα απειλεί η Χαμάς

    Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εντείνει τις επιθέσεις αυτοκτονίας εντός του Ισραήλ για να εκδικηθεί για την σημερινή ισραηλινή επιδρομή στην πόλη της Γάζας, από την οποία σκοτώθηκαν δύο μέλη της οργάνωσης.

    Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Αμπντελ Αζίζ αλ-Ραντίσι δήλωσε ότι τουλάχιστον 15 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των περίπου 24 ανθρώπων που τραυματίστηκαν όταν πύραυλος εξερράγη σε πυκνοκατοικημένη γειτονιά της πόλης της Γάζας και ότι το περιστατικό αυτό επέτεινε την αποφασιστικότητα της οργάνωσης να προβεί σε αντίποινα.

    ''Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν την κλιμάκωση των τρομοκρατικών επιθέσεων πριν την ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση στο Ιράκ'' τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσίευμα της Τζερούσαλεμ Ποστ. Ο Αριέλ Σαρόν είπε ακόμα ότι "οι Παλαιστίνιοι υποθέτουν ότι θα είναι όλο και πιο δύσκολο στο Ισραήλ να απαντήσει στην τρομοκρατία στο βαθμό που πλησιάζει η αμερικανική επίθεση στο Ιράκ, επειδή γνωρίζουν ότι το Ισραήλ δεν θέλει να δημιουργήσει δυσκολίες στις Ηνωμένες Πολιτείες'', πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν στον αποκλεισμό του αρχηγείου του Αραφάτ στη Ραμάλα από τις 19 Σεπτεμβρίου, ο Σαρόν τόνισε ότι η επιχείρηση ''εντάσσεται στην προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και έχει στόχο τον περιορισμό των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Παλαιστινίων''.

    Σύμφωνα με τον Σαρόν, οι Παλαιστίνιοι που έχουν καταφύγει στο αρχηγείο του Αραφάτ ''είναι μια ομάδα δολοφόνων και των πιο σκληρών τρομοκρατών που υπάρχουν".

    Καταδίκη των επιχειρήσεων και από την Αφρικανική Ενωση

    Εν τω μεταξύ η Αφρικανική Ενωση καταδίκασε χθες τον αποκλεισμό του Γιάσερ Αραφάτ στο γενικό του επιτελείο στη Ραμάλα από τις Ισραηλινές δυνάμεις, καθώς και την καταστροφή μέρους του κτιρίου που στοίχισε τη ζωή σε μεγάλο αριθμό αθώων πολιτών, σύμφωνα με ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στην αιθιοπική πρωτεύουσα.

    "Η Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης ενώνει τη φωνή της με αυτήν της διεθνούς κοινότητας που καταδίκασε με έντονο τρόπο τη χρήση στρατιωτικής βίας από το Ισραήλ και τις επιθέσεις κατά των γραφείων και του προσώπου του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, παρά τις έντονες εκκλήσεις που απευθύνθηκαν στο Ισραήλ για να σταματήσει αυτήν την επιθετική πολιτική'', αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η Επιτροπή κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την πολιτική των καταστροφών και τον αποκλεισμό των γραφείων του Παλαιστίνιου ηγέτη και να λάβει υπόψη της τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Αφρικανική Ένωση θεωρεί ότι μόνο μια πραγματικά πολιτική λυση αμοιβαία αποδεκτή, που θα αναγνωρίζει τα αναφαίρετα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και το δικαίωμά του για ανεξαρτησία και κυριαρχία, που θα βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα μπορούσε να εγγυηθεί την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην περιοχή.

    [18] Εκρυθμη η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού

    26/9/2002 4:37:00 μμ

    Σε 48ωρη εκεχειρία συμφώνησαν σήμερα οι στασιαστές στρατιώτες στην Ακτή Ελεφαντοστού ώστε να επιτραπεί στα γαλλικά στρατεύματα να βγάλουν από τη χώρα όλους τους ξένους υπηκόους που έχουν παγιδευτεί στην πόλη Μπουάκε εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα στους στασιαστές και τα κυβερνητικές δυνάμεις.

    Νιγηρία και Γκάνα στέλνουν στρατεύματα

    Η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Μισέλ Αλιό-Μαρί ανακοίνωσε πως τα γαλλικά στρατεύματα θα αρχίσουν το μεσημέρι την επιχείρηση απομάκρυνσης των Γάλλων και όλων των ξένων που επιθυμούν να φύγουν από την Μπουάκε. Σύμφωνα με τον αρχηγό του γαλλικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Ζαν-Πιέρ Κέλς οι ξένοι που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην πόλη είναι περίπου 800.

    Στο μεταξύ, τουλάχιστον εκατό άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις στην Μπουάκε, δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ακτής Ελεφαντοστού, εξαιτίας των συγκρούσεων. Οι αρχές έχουν συγκεντρώσει τα πτώματα στο νεκροτομείο της πόλης, αλλά είναι αδύνατον να ξεχωρίσει κανείς αν οι νεκροί είναι στρατιώτες και στασιαστές ή κάτοικοι της πόλης που χτυπήθηκαν από αδέσποτες σφαίρες.

    Οι συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας σε προάστιο ανατολικά της Μπουάκε και συγκεκριμένα σε σχολή υπαξιωματικών που έπεσε στα χέρια των στασιαστών.

    Η Νιγηρία, στο μεταξύ, έστειλε τρία πολεμικά αεροσκάφη στην Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα συμφώνησε να στείλει μια δική της μοίρα για να ''βοηθήσουν στην σταθεροποίηση της δημοκρατίας'', ανακοινώθηκε από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Νιγηρίας, Ντούμπεμ Ονίγια δήλωσε ότι νιγηριανά στρατεύματα είναι έτοιμα να επέμβουν στην Ακτή Ελεφαντοστού, αν το ζητήσει η κυβέρνηση της χώρας

    [19] Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ρώσων-Τσετσένων ανταρτών

    26/9/2002 2:53:00 μμ

    Mi-24

    Τουλάχιστον δέκα ρώσοι στρατιώτες και 30 αντάρτες έχουν σκοτωθεί στις μάχες που μαίνονται στην περιοχή της Ινγκουσετίας, κοντά στα σύνορα με την Τσετσενία, όπου κατόρθωσαν να διεισδύσουν οι Τσετσένοι. Τουλάχιστον 170 αυτονομιστές βρίσκονται στο χωριό Γκαλάτσκι το οποίο βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο. Το ελικόπτερο καταρρίφθηκε από ρουκέτα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και τα δύο μέλη του πληρώματος.

    Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό οι αυτονομιστές επιδιώκουν να καταλάβουν γέφυρες του χωριού Γκαλάτσκι που θα τους εξασφαλίσουν ελεύθερη πρόσβαση στην Τσετσενία, ενώ η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων για να τους εμποδίσουν, βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι οι αντάρτες εισήλθαν στην Ινγκουσετία από το φαράγγι Πανκίσι της Γεωργίας. Οι ρωσικές αρχές έχουν επανειλημμένως ζητήσει από την κυβέρνηση της Τιφλίδας να τους επιτραπεί η διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή για την εξόντωση των ανταρτών, ωστόσο η κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει και μόνη της τους αντάρτες.

    Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Ιβανόφ, δήλωσε στη Βαρσοβία, κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ, ότι η χώρα του θα επιτεθεί κατά των Τσετσένων που έχουν καταφύγει στη Γεωργία εάν συνεχιστούν τα χτυπήματα εναντίον των ρώσων στρατιωτών.

    [20] Ευρω-ασιατικές σχέσεις στην Κωνσταντινούπολη

    26/9/2002 7:32:00 μμ

    Ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα θα υποστηρίξει τη σταθερή σχέση των χωρών της Ε.Ε. με τις χώρες της Ασίας, για τις όποιες εξελίξεις στο Ιράκ, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μετά το πέρας της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχε στην 5η Οικονομική Σύνοδο των χωρών της Ε.Ε. και της Ασίας. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι στη σύνοδο εκφράστηκαν πολλές ανησυχίες για τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ, μεταξύ αυτών και της Τουρκίας, που έχει ειδικότερα συμφέροντα στην περιοχή. Μάλιστα, ο Τούρκος πρώην πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ επικέντρωσε την ομιλία του στο θέμα αυτό. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη θέση ότι την πρωτοβουλία πρέπει να έχει ο ΟΗΕ, θέση, που βρίσκει σύμφωνη και την Τουρκία.

    Κατά την επίσκεψή του, ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η ελληνική προεδρία θα δώσει προτεραιότητα στις σχέσεις Ε.Ε. με τις χώρες της Ασίας, οι οποίες ενόψει και της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης φθάνουν πλέον στα σύνορά της.

    Επίσης αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, που αναβαθμίζεται, μέσω της αυξανόμενης συνεργασίας με την Τουρκία και έδωσε έμφαση στις επιπτώσεις που θα έχει στην Ελλάδα τυχόν αποσταθεροποίηση της περιοχής, αν αυτή καταστεί πεδίο ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων στον ενεργειακό τομέα, αλλά και γενικότερα σε περίπτωση πολιτικών και πολιτιστικών συγκρούσεων.

    Όσον αφορά την Τουρκία ,ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε στους Τούρκους συνομιλητές του τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος και υπογράμμισε την ανάγκη σταθερότητας στις διμερείς σχέσεις, ανεξαρτήτως κυβερνητικών αλλαγών.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι έχουμε ενώπιόν μας μία μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

    Ο υπουργός των Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον Τούρκο πρώην πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ και είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισμαήλ Τζεμ, ενώ είχε ημίωρη συνάντηση στο Πατριαρχείο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    [21] Αρνείται η RAM τα περί εκρηκτικών σε Μπόινγκ

    26/9/2002 2:27:00 μμ

    Η αεροπορική εταιρεία Royal Air Maroc (RAM) διαψεύδει ''κατηγορηματικά'' ότι βρέθηκαν εκρηκτικά σε ένα από τα αεροπλάνα της που έφθασε χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο του Μετς-Νανσί, στην ανατολική Γαλλία. Εκπρόσωπος της εταιρίας υπογράμμισε ότι η διάψευση αναφέρεται ''στα πρώτα στοιχεία'' που έχει λάβει η εταιρία και δεν απέκλεισε να υπάρξουν ''νέες πληροφορίες'' μέσα στην ημέρα.

    Σύμφωνα με πηγές της γαλλικής αστυνομίας, βρέθηκαν 100 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης, χωρίς πυροκροτητή ανάμεσα σε δύο καθίσματα του Μπόινγκ 737 της RAM στο αεροδρόμιο του Μετς, προερχόμενο από το Μαρακές. Ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι βρήκαν την πλαστική ύλη στη διάρκεια ελέγχου του αεροπλάνου μετά την αποβίβαση των επιβατών, δήλωσε μία από τις πηγές. Την υπόθεση έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας.

    [22] Προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει τις ''μάχες'' η ΕΤΑ

    26/9/2002 1:35:00 μμ

    Η βασκική οργάνωση ΕΤΑ κατηγόρησε την επίσημη κυβέρνηση της Χώρας των Βάσκων για "συνεργασία με τη φασιστική Ισπανία" και προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει να μάχεται αυτούς που "καταδυναστεύουν τη Χώρα των Βάσκων". Σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύει σήμερα η ανεξάρτητη εφημερίδα ''Γκάρα'', η ΕΤΑ χαρακτηρίζει την εκτελεστική εξουσία στη Χώρα των Βάσκων υπό τους μετριοπαθείς εθνικιστές που αντιτίθενται στη βία ''κυβέρνηση της ντροπής που εφαρμόζει την τιμωρία που επιβάλλει η Ισπανία στη Χώρα των Βάσκων''.

    Με αυτή την ανακοίνωση η οργάνωση υπονοεί κυρίως την περιφερειακή βασκική αστυνομία που διέλυσε διαδήλωση 50.000 οπαδών της ανεξαρτησίας του Euskal Herria (Χώρα των Βάσκων) στις 14 Σεπτεμβρίου στο Μπιλμπάο.

    Στην ανακοίνωση της οργάνωσης δε γίνεται καμιά αναφορά στην επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη στη Ναβάρα της βόρειας Ισπανίας κατά την οποία ένας πολιτοφύλακας σκοτώθηκε, ενώ δεν γίνεται λόγος ούτε για το θάνατο τη δύο φερόμενων μελών της ΕΤΑ τη Δευτέρα το βράδυ όταν εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός που μετέφεραν.

    Τέλος, να σημειωθεί ότι πρόσφατα με εντολή του Ισπανού δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, απαγορεύθηκε η λειτουργία του κόμματος Μπατασούνα, της πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ.

    [23] Χειρουργήθηκε ο Γκένσερ

    26/9/2002 6:57:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση λόγω απόφραξης στο πεπτικό σύστημα, υποβλήθηκε ο πρώην αρχηγός της (δυτικο)γερμανικής διπλωματίας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του, η επέμβαση πήγε καλά και ότι ο ασθενής βρίσκεται σε ανάρρωση.

    Ο Γκένσερ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Βόννης το βράδυ της Τρίτης, όταν αισθάνθηκε οξύ πόνο στο στομάχι και λίγες ώρες αργότερα μπήκε στο χειρουργείο.

    Αρχιτέκτονας της επανένωσης

    Ο 75χρονος σήμερα Γκένσερ, είχε διατελέσει επί 15 χρόνια υπουργός Εξωτερικών της πάλαι ποτέ Δυτικής Γερμανίας, όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου το 1989 και στη διάρκεια του επόμενου χρόνου κατάφερε με ακούραστες διαπραγματεύσεις να αποσπάσει την έγκριση των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τη γερμανική επανένωση, πραγματοποιώντας έτσι ένα παλιό εθνικό όνειρο.

    Παραιτήθηκε το 1992, αλλά παρέμεινε βουλευτής μέχρι το 1998, έπειτα από 33 συνολικά χρόνια στην ενεργό πολιτική. Εκτοτε παραμένει δραστήριος μετέχοντας σε διασκέψεις και άλλες πολιτικές εκδηλώσεις, ενώ διατηρεί δική του στήλη σε εφημερίδα.

    [24] Εκθεση ζωγραφικής ''Μανχάταν 1997-2002''

    26/9/2002 2:01:00 μμ

    Εκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Πορταλάκη με τίτλο "Μανχάταν 1997-2002", θα φιλοξενηθεί στην Πινακοθήκη Πιερίδη του Δήμου Γλυφάδας (Λεωφ. Ποσειδώνος 29, Γλυφάδα), από την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου έως και τις 7 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν 86 πρωτόφαντα έργα, 35 πίνακες μεγάλων διαστάσεων και 51 μακέτες μεσαίων διαστάσεων, που αποκαλύπτουν την εμπειρία μιας μακρόχρονης ζωγραφικής επεξεργασίας ερεθισμάτων και εντυπώσεων από την διαμονή της ζωγράφου στη Νέα Υόρκη, κατά το χρονικό διάστημα 1997-1999. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε. και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    Οι συνθέσεις της βασίζονται στον μαθηματικό συνδυασμό τεσσάρων σχεδιαστικών και τεσσάρων χρωματικών στοιχείων. Τα σχεδιαστικά στοιχεία είναι κάθετες και οριζόντιες γραμμές, τα παραλληλόγραμμα και τα τετράγωνα. Τα χρωματικά στοιχεία - πέρα από το μαύρο - γκρι του φόντου - είναι το κόκκινο, το μπλε, το πράσινο και το πορτοκαλί.

    Η Σοφία Πορταλάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1947 και σπούδασε, με υποτροφία, ζωγραφική και ψηφιδωτό στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στην Ecole Nationale Superiere Des Beaux Arts. Μέχρι σήμερα, έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, αποσπώντας ευνοϊκές κριτικές.

    Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον Τάκη Μαυρωτά.

    [25] Εδώ Σαντάμ, εκεί Σαντάμ που είναι ο Σαντάμ;

    26/9/2002 6:24:00 μμ

    Σωσίες αντικαθιστούν συστηματικά τον ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσέιν σε κάθε δημόσια εμφάνισή του από το 1998, μετέδωσε σήμερα το δεύτερο κανάλι της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF. Επικαλούμενο τις έρευνες ενός γιατρού ειδικού στα θέματα αυτά, του γιατρού Μπούμαν, το ZDF μετέδωσε ότι ο Σαντάμ πρέπει να έχει τουλάχιστον τρεις σωσίες, που τον αντικαθιστούν.

    Ο Μπούμαν έχει αναπτύξει μια νέα συγκριτική μέθοδο που του επιτρέπει να διαπιστώσει χωρίς αμφιβολία αν πρόκειται για έναν σωσία ή για το ίδιο το πρόσωπο. Χάρη στην μέθοδο αυτή, η οποία έχει αναγνωριστεί από το FBI, ο γιατρός Μπούμαν μπορεί να αποδεικνύει πότε ο Σαντάμ Χουσέιν παρουσιάζεται αυτοπροσώπως και πότε τον αντικαθιστά κάποιος από τους σωσίες του, κατέληξε το ZDF.

    [26] Διπλός εσπρέσο για ...ανώδυνη αποτρίχωση

    26/9/2002 7:28:00 μμ

    Ενα διπλό εσπρέσο πρέπει να πίνουν οι γυναίκες πριν υποβληθούν σε κάτι επώδυνο σωματικά, όπως για παράδειγμα η αποτρίχωση, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Κολέγιο Γκόλντσμιθς του Λονδίνου και δημοσιεύει η εφημερίδα "Τάιμς".

    Η έρευνα περιελάμβανε και "τέστ πόνου", που δεν ήταν άλλο από ένα ντους με πολύ παγωμένο νερό. Οι γυναίκες φάνηκε ότι μπόρεσαν ν' αντέξουν το πολύ παγωμένο νερό αφού προηγουμένως τους είχαν χορηγηθεί 250 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, που αναλογούν σε ένα διπλό εσπρέσο, δήλωσε ο ψυχολόγος Εντ Κέογκ. Η μελέτη που έγινε σε δείγμα 25 ανδρών και 25 γυναικών έδειξε ότι οι άνδρες κράτησαν τα χέρια τους κάτω από το πολύ παγωμένο νερό περισσότερη ώρα σε σχέση με τις γυναίκες, στοιχείο που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πιστευόταν ευρέως για τις μεγάλες αντοχές των γυναικών στον πόνο.

    Η καφεΐνη είχε σημαντική επίδραση στην αντοχή στον πόνο στις γυναίκες, καθώς τις έκανε να υπομένουν το κρύο νερό περισσότερη ώρα. Η επίδραση αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς η καφεΐνη αυξάνει την πίεση του αίματος και υψηλότερη πίεση του αίματος συνδέεται με μειωμένη αίσθηση του πόνου.

    "Η καφεΐνη δεν είχε μεγάλη επίδραση στους άνδρες, αντίθετα με τις γυναίκες", κατέληξε ο επικεφαλής της μελέτης.

    [27] Ξυλοκοπούσε τον άντρα της επί 10 ώρες!

    26/9/2002 7:19:00 μμ

    Μια 71χρονη ιαπωνέζα συνελήφθη γιατί ξυλοκόπησε τον 74χρονο σύζυγό της μέχρι θανάτου. Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία η Χιτόμι Χορικάουα από το Χοκάιντο συνελήφθη αργά χθες γιατί σκότωσε το σύζυγο της Ιχίρο, καθώς τον χτυπούσε και τον κλωτσούσε επί 10 ώρες συνέχεια. Ο κακοποιημένος σύζυγος πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια η οποία προκλήθηκε από τις πολλαπλές κακώσεις που είχε υποστεί σ' όλο του το σώμα.

    Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές η Χιτόμι άρχισε να φιλονικεί με τον σύζυγό της το Σάββατο το πρωί μόλις εκείνος είχε βγει από το νοσοκομείο. Μετά το θάνατό του το ίδιο απόγευμα η Χιτόμι κάλεσε την αστυνομία και τους δήλωσε ότι ο σύζυγός της δέχθηκε επίθεση μιας ομάδας νεαρών μπροστά από ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών στην τράπεζα της περιοχής.

    Η αστυνομία άρχισε να υποψιάζεται τη σύζυγο όταν δεν μπόρεσε να εντοπίσει κανέναν μάρτυρα. Αργότερα η σύζυγος ομολόγησε ότι σκότωσε τον σύζυγό της γιατί την κακοποιούσε επί χρόνια.

    [28] Ειρηνικές στιγμές σε σκηνικό πολέμου

    26/9/2002 7:16:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Μερικά τετράγωνα μακριά από το αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ στο κέντρο της Ραμάλας, ισραηλινοί στρατιώτες και νεαροί Παλαιστίνιοι ήρθαν αντιμέτωποι σε ένα σύντομο αγώνα ποδοσφαίρου, μετέδωσε ο ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου στην πόλη.

    Χαμογελαστοί ισραηλινοί στρατιώτες και παλαιστίνιοι έφηβοι, 10 ως 16 χρόνων, άρχισαν να παίζουν δίπλα στα άρματα μάχης, δημιουργώντας μια ασυνήθιστη εικόνα για την πόλη αυτή που συμβολίζει την αντιπαράθεση Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Το ματς μεταφέρθηκε για λίγο σε διπλανό οικόπεδο και έληξε υπέρ των Παλαιστινίων που σημείωσαν ένα τέρμα.

    "Η κατάσταση μοιάζει με ένα παιχνίδι", δήλωσε ο ένας 13χρονος Παλαιστίνιος ο Αντελ.

    "Είμαστε άνθρωποι. Η κατάσταση στη Ραμάλα δεν είναι δικό μου έργο. Είναι καθήκον μου να βρίσκομαι εδώ", τόνισε ένας ισραηλινός στρατιώτης.

    Λίγο αργότερα, ορισμένοι άλλοι νεαροί Παλαιστίνιοι, που παρακολουθούσαν με αποδοκιμασία τη σκηνή άρχισαν να πετούν πέτρες στους στρατιώτες.

    [29] Οι πιο σέξι της μικρής οθόνης

    Πηγή: ΑΠΕ 26/9/2002 7:16:00 μμ

    Η Νταϊάνα Ριγκ και ο Τζόρτζ Κλούνι επελέγησαν ως οι πιο σέξι σταρ στην ιστορία της μικρής οθόνης. Η Νταϊάνα, 64 ετών σήμερα, γνωστή από το ρόλο της Εμα Πιλς στη σειρά "Εκδικητές", ντυμένη πάντα με δερμάτινα σύνολα, ξεπέρασε πολλές άλλες τηλεοπτικές κυρίες και αναδείχθηκε ως η πιο σέξι πρωταγωνίστρια.

    Από τους άνδρες ο 41χρονος Τζόρτζ Κλούνι επελέγη ως ο πιο σέξι αρσενικός της τηλεόρασης από την έρευνα που διεξήγαγε το τηλεοπτικό περιοδικό TV Guide.

    Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Αντζι Ντίκινσον, 70 ετών, η οποία υποδυόταν στη δεκαετία του '70 την περίφημη "Αστυνομικίνα". Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός Ντένζελ Ουάσινγκτον. Στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται επίσης ο Τομ Σέλεκ, η Φάρα Φόσετ και ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεν.

    Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Ρόμπερτ Ρορκ δήλωσε "ότι δεν πρέπει να είσαι απλά όμορφος ή χαριτωμένος για να επιλεγείς, αλλά να εκπέμπεις σεξουαλικότητα". Οι εκδότες του περιοδικού επειδή δεν μπόρεσαν να επιλέξουν την πιο σέξι ηθοποιό από το καστ του "Μπέιγουότς" συμπεριέλαβαν το σύνολο των γυναικών, που παίζουν στη σειρά, στην 32η θέση.

    [30] Οι χειρότεροι δολοφόνοι της οθόνης

    26/9/2002 7:02:00 μμ

    Ο Χάνιμπαλ Λέκτερ επελέγη ως ο πιο αιμοσταγής και μανιακός δολοφόνος όλων των εποχών. Ο δόκτωρ Λέκτερ, ένα ρόλο που ερμήνευσε στην οθόνη με εξαιρετική επιτυχία ο σερ Αντονι Χόπκινς, στις ταινίες "Η Σιωπή των Αμνών" και "Χάνιμπαλ" βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των πιο αιμοσταγών δολοφόνων.

    Ο σαρκοβόρος δολοφόνος εκστασιαζόταν όταν έτρωγε το συκώτι του θύματος του με σαλάτα φάβας και ένα καλό κρασί Κιάντι. Ο δόκτωρ Λέκτερ αναμένεται να τρομοκρατήσει και πάλι τους σινεφίλ με την τρίτη ταινία που βασίζεται στο βιβλίο που προηγήθηκε των "Αμνών" , στον "Κόκκινο Δράκο".

    Δεύτερος στον κατάλογο είναι ο μανιακός δολόφονος του "Seven" Τζον Ντόου, που ερμήνευσε ο Κέβιν Σπέισι. Ακολουθεί ο ψυχοπαθής μαχαιροβγάλτης Μάικλ Μάγιερς απο την σειρά ταινιών "Η νύχτα με τις μάσκες". Ο ψυχοπαθής Νόρμαν Μπέιτς, της ταινίας "Ψυχώ" του Αλφρεντ Χίτσκοκ που ερμήνευσε εξαιρετικά ο Αντονι Πέρκινς βρίσκεται στην τέταρτη θέση του σχετικού καταλόγου που δημοσίευσε το περιοδικό κινηματογράφου "Total Film".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 26 September 2002 - 16:58:22 UTC