Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό: Αύριο οι απαντήσεις
  • [02] Απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
  • [03] Εορταστικό ωράριο καταστημάτων
  • [04] Απαραίτητη η βίζα για ταξίδι στις ΗΠΑ
  • [05] ΗΠΑ: Πιο ''επιθετικές'' επιθεωρήσεις του ΟΗΕ
  • [06] Έκλεισε η βρετανική πρεσβεία στην Κένυα
  • [07] ''Μαύρη λίστα'' της ΕΕ για επικίνδυνα πλοία
  • [08] Αμερικανικό «ευχαριστώ» στην Τουρκία
  • [09] Προβάδισμα σε ΟΣΦΠ μετά τη νίκη επί της Παναχαϊκής
  • [10] Τσάμπιονς Καπ: Νίκη-πρόκριση για τον ΠΑΟΚ
  • [11] Με 4-0 επικράτησε το Αιγάλεω του Πανηλειακού
  • [12] Βόλεϊ: Ολυμπιακός-Λέφσκι 3-1

    [01] Κυπριακό: Αύριο οι απαντήσεις

    4/12/2002 9:07:00 μμ

    Νέα ανατροπή στα χρονοδιαγράμματα του Κόφι Ανάν. Βγήκε από το νοσοκομείο ο Ραούφ Ντενκτάς, όπου νωρίτερα είχε εισήχθη εσπευσμένα, λόγω "επιδείνωσης" της υγείας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο αναμένεται να απαντήσει στον Κόφι Ανάν. Με άδεια χέρια αναχώρησε σήμερα από την Κύπρο ο Αλβάρο Ντε Σότο καθώς ο Γλαύκος Κληρίδης ζήτησε να γνωρίζει την τουρκοκυπριακή απάντηση, πριν επιδώσει τη δική του. "Να αδράξουν την ευκαιρία του σχεδίου Ανάν" ζητά από τις δύο πλευρές ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου εκτιμά ότι είναι δυνατή η λύση πριν την Κοπεγχάγη.

    Μπαινοβγαίνει στο νοσοκομείο ο Ντενκτάς

    Την ύστατη ωρα, ο Ντενκτάς κατάφερε πάλι να στρέψει τους προβολείς της δημοσιότητας επάνω του και να ανατρέψει τα χρονοδιαγράμματα του Κοφι Ανάν.

    Αρχικά, όπως μετέδωσε το CNN Turk, o Τουρκοκύπριος ηγέτης εισήχθη στο πρεσβυτεριανό νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, με συμπτώματα πνευμονικού οιδήματος.

    Μία ώρα αργότερα, ο κατοχικός ηγέτης, "πήρε εξιτήριο" από το νοσοκομείο και ανακοίνωσε ότι η επιστολή-απάντηση στον γ.γ. του ΟΗΕ θα επιδοθεί στην ώρα της, παράλληλα με αυτήν του πρόεδρου Κληρίδη. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ο Ραούφ Ντενκτάς διαφωνεί με την επιστολή που συντάχθηκε ερήμην του.

    Από την πλευρά του, ο Κόφι Ανάν φέρεται να επιδιώκει μια κατ' αρχήν συμφωνία πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, βασισμένη στις επιστολές των δύο μερών.

    Επαφές Παπανδρέου στην Αγκυρα

    Νωρίτερα, ολοκληρώθηκαν στην Αγκυρα, οι συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον ομόλογό του Γιασάρ Γιακίς.

    Σε δηλώσεις τους οι δυο υπουργοί επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχιστεί η ελληνοτουρκική συνεργασία και τόνισαν ότι αν δεν υπάρξει επίλυση του Κυπριακού μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης θα συνεχίσουν τις προσπάθειες και μετά τη Σύνοδο.

    Από την πλευρά του ο Γ. Γιακίς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα της ημερομηνίας που ζητά η Τουρκία από την ΕΕ, είπε ότι η χώρα του επιθυμεί να παραμείνει στην πρώτη ομάδα διεύρυνσης. Ζήτησε ωστόσο, αποσύνδεση του θέματος της ημερομηνίας από τα άλλα ζητήματα.

    Σε διευκρινιστικές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών είπε ότι ο κ. Γιακίς λέγοντας 1η ομάδα της διεύρυνσης εννοούσε το 2004 οπότε θα συνεχιστεί η διεύρυνση του πρώτου κύκλου των υπό ένταξη χωρών.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τη νέα τουρκική ηγεσία διαπίστωσε τη βούληση της για επίλυση του Κυπριακού και τη διάθεση της Αγκυρας να συνεχιστούν οι προσπάθειες και μετά την Κοπεγχάγη.

    Χθες, μετά τη συνάντηση του με τον Αμερικανό υφ. Εξωτερικών Μ. Γκρόσμαν τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθήσει ώστε η Κύπρος να αποτελέσει πρότυπο συνεργασίας ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Ελληνες και Τούρκους.

    Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κάλεσε και τις δυο πλευρές να δράξουν την ιστορική ευκαιρία που προσφέρεται στις επόμενες λίγες ημέρες για λύση στο Κυπριακό.

    Σε ερώτηση εάν θα είναι καταστροφικό να μην υπάρξει λύση πριν από την Κοπεγχάγη, απάντησε ότι ο κόσμος δεν θα σταματήσει στις 12 Δεκεμβρίου και ότι με βάση το σχέδιο Ανάν, προβλέπεται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων και μετά την Κοπεγχάγη. Σήμερα πάντως, ο Μάρκ Γκρόσμαν, επισκέφθηκε τα κατεχόμενα όπου είχε συνομιλίες με ηγέτες τουρκοκυπριακών κομμάτων.

    Στο μεταξύ, αναχώρησε από την Αγκυρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν είναι καλό και ότι θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και από τις δυο πλευρές. Μάλιστα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών σε τηλεφωνική συνομιλία με το Γιώργο Παπανδρέου, μετέφερε τη βούληση της Αγκυρας για την επιτάχυνση των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και την επίλυση του Κυπριακού.

    Ανοιχτο το ενδεχόμενο νέων πρωτοβουλιών από τον ΟΗΕ

    Τα χρονικά όρια για επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Κοπεγχάγη, είναι περιορισμένα και την ευθύνη για αυτό φέρει η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Αυτό κατέστησε σήμερα σαφές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει περίπτωση οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν ακόμα και την παραμονή της Συνόδου.

    Ο Χρ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και μετά την Κοπεγχάγη.

    Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν και νέες πρωτοβουλίες επίλυσης από πλευράς Ηνωμένων Εθνών και επανέλαβε ότι η επίλυση του κυπριακού ζητήματος δεν είναι προυπόθεση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Επιφυλακτική η Μπακογιάννη

    Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για δυσάρεστες εξελίξεις αφού υπάρχουν φωνές που συνδέουν τη λύση του Κυπριακού με την ένταξη, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη στη ΝΕΤ 105,8.

    [02] Απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

    4/12/2002 9:39:00 μμ

    Αναστάτωση στις πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιρειών θα δημιουργηθεί από τις 12 τα μεσάνυχτα απόψε και για 24 ώρες, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν αιφνιδίως τη συμμετοχή τους στην αυριανή απεργία των δημοσίων υπαλλήλων. Δεκάδες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού τόσο ελληνικών όσο και ξένων αεροπορικών εταιρειών ματαιώνονται και θα πραγματοποιείται μόνο μία πτήση ανά προορισμό εσωτερικού και ανά χώρα εξωτερικού.

    Η Aegean παρακαλεί το επιβατικό κοινό που έχει κλείσει θέσεις και επρόκειτο να ταξιδέψει αύριο με τα αεροσκάφη της εταιρίας να επικοινωνεί στα τηλέφωνα 801-11-20000 και 210-9988300, προκειμένου να ενημερωθεί για το αν πραγματοποιηθεί ή όχι η πτήση.

    [03] Εορταστικό ωράριο καταστημάτων

    4/12/2002 10:29:00 μμ

    Από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου και μέχρι και τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα παραμένουν ανοικτά 8:00-20:00, ενώ το Σάββατα 14 και 21 και 28 του μήνα θα είναι ανοικτά 8:00-18:00. Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου θα είναι ανοικτά από τις 10:00 έως τις 18:00. Την Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, θα λειτουργήσουν τα καταστήματα από τις 8:00 έως τις 18:00 και την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου, 8:00-17:00. Από την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου επανέρχεται το ωράριο στους γνώριμους ρυθμούς, ενώ την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

    [04] Απαραίτητη η βίζα για ταξίδι στις ΗΠΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 4/12/2002 8:37:00 μμ

    Η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, με ανακοίνωση της, επισημαίνει ότι συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο της βίζας για τους Έλληνες πολίτες που σκοπεύουν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ για οποιοδήποτε λόγο. Η ανακοίνωση εκδόθηκε έπειτα και από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η βίζα δεν είναι πλέον απαραίτητη, τα οποία διαψεύστηκαν με ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Σύμφωνα με τον Γενικό Πρόξενο Λάρυ Μαρτίνεζ "η βίζα είναι αναγκαία για τους κατόχους τόσο των παλιών όσο και των καινούργιων διαβατηρίων".

    H Αμερικανική Πρεσβεία υπενθυμίζει ότι όσοι επιθυμούν να ταξιδεύσουν στις ΗΠΑ και δεν έχουν βίζα μπορούν να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Προξενικό Τμήμα της Αμερικανικής Πρεσβείας, Βασ. Σοφίας 91, (τηλ. 210-721-2951), από τις 8-11 π.μ. καθημερινά, εκτός από τις αργίες.

    Πληροφορίες σχετικές με την έκδοση βίζας παρέχονται από το Προξενείο και από την ηλεκτρονική διεύθυνση της πρεσβείας.

    [05] ΗΠΑ: Πιο ''επιθετικές'' επιθεωρήσεις του ΟΗΕ

    4/12/2002 11:35:00 μμ

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κάλεσε τους επιθεωρητές όπλων να πραγματοποιούν πολλές επιθεωρήσεις ταυτόχρονα, δήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο της αύξησης της αμερικανικής πίεσης προς τη Βαγδάτη. Την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να καταθέσει το Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη την επίσημη δήλωση για τα πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα που διαθέτει, δίχως όμως να παραδεχτεί την κατοχή απαγορευμένων όπλων μαζικής καταστροφής. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ συνέχισαν και την Τετάρτη τους ελέγχους σε μια πυρηνική και μια βιομηχανική εγκατάσταση του Ιράκ. ΗΠΑ και Βρετανία καλούν το ιρακινό καθεστώς να αποκαλύψει την αλήθεια και να παραδώσει τα όπλα μαζικής καταστροφής στη διεθνή κοινότητα.

    Συνεχής η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιράκ

    "Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν το Ιράκ, πραγματικά, συνεργάζεται με τους επιθεωρητές όπλων" δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και κατηγόρησε τον ηγέτη της χώρας, Σαντάμ Χουσεΐν ότι δεν κάνει πολλά πράγματα για να συμμορφωθεί με τις επιταγές της διεθνούς κοινότητας.

    Το Ιράκ απέρριψε τα λεγόμενα των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέροντας ότι οι επιθεωρητές δεν έχουν βρει όπλα μαζικής καταστροφής παρότι έχουν επισκεφτεί μέρη, που οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν υποδείξει.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, το Ιράκ συνεχίζει να έχει όπλα μαζικής καταστροφής. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ επανέλαβε τις επιφυλάξεις του για το αν οι επιθεωρητές θα καταφέρουν τώρα να διεψεύσουν τους ιρακινούς ισχυρισμούς, ότι δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο ιρακινό έδαφος.

    Από τις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, δήλωσε σήμερα ότι η δήλωση του Ιράκ στον ΟΗΕ αναφορικά με το οπλικό του πρόγραμμα δεν αρκεί από μόνη της για να μην πυροδοτήσει μια απόφαση της Ουάσινγκτον να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ.

    Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωμάτες, οι ΗΠΑ προτείνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ανανεώσει το πρόγραμμα ''πετρέλαιο έναντι τροφίμων'' μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

    Στρο: Τελευταία ευκαιρία για τον Χουσεΐν

    Ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν πρέπει ''να πει την αλήθεια'' σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής, γιατί έχει ''μια τελευταία ευκαιρία'' για να επιλυθεί η κρίση ειρηνικά, προειδοποίησε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Καταλήγοντας ο κ. Στρο διαβεβαίωσε ότι ''κανείς από μας δεν επιθυμεί τον πόλεμο. Εκείνο που πραγματικά επιθυμούμε είναι η ειρηνική επίλυση κάθε ζητήματος''.

    "Η Τουρκία δεν έχει δεσμευτεί επισήμως ότι θα στηρίξει τις ΗΠΑ και τη Βρετανία σε μια επίθεση κατά του Ιράκ", δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιούλ. Ωστόσο, την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι θα παράσχει στρατιωτικά της αεροδρόμια στις δυτικές δυνάμεις.

    Ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, ύστερα από επαφές που είχε στη Τουρκία, είχε δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές βάσεις στη Τουρκία ως μέρος της προετοιμασίας για μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

    [06] Έκλεισε η βρετανική πρεσβεία στην Κένυα

    4/12/2002 9:09:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Έπ' αόριστον έκλεισε σήμερα η βρετανική πρεσβεία στην Κένυα, καθώς δέχτηκαν απειλή για ενδεχόμενο τρομοκρατικό κτύπημα. "Δεχθήκαμε μία συγκεκριμένη απειλή εδώ στην πρεσβεία. Συνεπακόλουθα, πήραμε την απόφαση η λειτουργία της να διακοπεί έπ' αόριστον'', δήλωσε ο Μάρκ Νόρτον, εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας στην Κένυα. Να σημειώσουμε ότι προ ημερών στη Μομπάσα πραγματοποιήθηκε διπλή τρομοκρατική ενέργεια εναντίον ισραηλινών στόχων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άτομα.

    [07] ''Μαύρη λίστα'' της ΕΕ για επικίνδυνα πλοία

    4/12/2002 8:11:00 μμ

    H Eυρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την Τρίτη στις Βρυξέλλες μια "μαύρη λίστα" με 66 πλοία 13 χωρών, των οποίων η είσοδος στα κοινοτικά λιμάνια θα απαγορευθεί, επειδή παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία για την ασφαλή ναυσιπλοΐα. Από τα 66 πλοία, τα 26 φέρουν σημαία της Τουρκίας, 12 πλοία του Αγίου Βικέντιου και της Γρανάδας, 9 πλοία της Καμπότζης, από 3 πλοία της Αλγερίας, του Παναμά και του Σάο Τομέ, από 2 της Βολιβίας, της Αιγύπτου και της Ρουμανίας και από ένα της Ονδούρας, του Λιβάνου, του Μαρόκου και της Συρίας.

    Την ίδια στιγμή, πετρελαιοκηλίδα από το βυθισμένο τάνκερ «Prestige» έφτασε στις ακτές ισπανικού νησιού με σημαντικά καταφύγια πουλιών και θαλάσσιων ειδών, ενώ απειλεί τη σπουδαιότερη ευρωπαϊκή πηγή οστρακόδερμων.

    Για "αλήτικη συμπεριφορά" κατηγόρησε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ ορισμένους εφοπλιστές και ναυτιλιακούς πράκτορες, ενώ ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ζαν-Φρανσουά Κοπ ανακοίνωσε πως η Γαλλία θα επιθεωρεί όλα τα μονοκέλυφα δεξαμενόπλοια, ηλικίας μεγαλύτερης των 15 χρόνων που φτάνουν στα λιμάνια της.

    Τέλος, το ''πλοίο-σκουπιδοτενεκές'' "Βυζάντιο" που μεταφέρει 50.000 τόνους αργού πετρελαίου έφτασε σήμερα το μεσημέρι στο Ρότερνταμ. Το Βυζάντιο, με σημαία Μάλτας, είναι δεξαμενόπλοιο του ίδιου τύπου με το Πρεστίζ

    [08] Αμερικανικό «ευχαριστώ» στην Τουρκία

    Αννίτα Πασχαλινού 4/12/2002 8:07:00 μμ

    Με επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων, θα «ευχαριστήσουν» οι ΗΠΑ την Τουρκία για την προθυμία που επιδεικνύει να προσφέρει τον εναέριο χώρο της σε περίπτωση πολέμου εναντίον του Ιράκ. Χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς, εξέφρασε την προθυμία της χώρας του να διαθέσει τα στρατιωτικά της αεροδρόμια σε ενδεχόμενο επίθεσης. Σήμερα, ο ίδιος άνθρωπος ανακαλεί όλα όσα δήλωσε χθες κάνοντας λόγο για παρανόηση.

    Παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού στις τουρκικές βάσεις

    " Η συνεργασία, έγκειται στο άνοιγμα του τουρκικού εναέριου χώρου και τη χρησιμοποίηση τουρκικών βάσεων" δήλωνε χθες χαρακτηριστικά, ο Γιασάρ Γιακίς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα επιτραπεί από το τουρκικό έδαφος χερσαία επίθεση.

    Σήμερα, μετά από συνάντηση με τον γραμματέα του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης, Πολ Βόλφοβιτς, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει κάνει καμία σταθερή δέσμευση απέναντι στις ΗΠΑ.

    Οι επενδύσεις πάντως από πλευράς ΗΠΑ, μεταφράζονται σύμφωνα με τον Βόλφοβιτς, σε παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού στις τουρκικές στρατιωτικές βάσεις.

    [09] Προβάδισμα σε ΟΣΦΠ μετά τη νίκη επί της Παναχαϊκής

    Πηγή: ΑΠΕ 4/12/2002 9:46:00 μμ

    Παρά το γεγονός ότι παρατάχθηκαν με πολλές αλλαγές στην σύνθεση τους, οι πρωταθλητές νίκησαν στην Πάτρα την Παναχαϊκή με 2-0, αποκτώντας προβάδισμα για τα προημιτελικά του κυπέλλου. Το σκορ άνοιξε ο Νέρι Καστίγιο στο 67ο λεπτό και το τελικό 2-0 διαμόρφωσε στο 84` ο Λάμπρος Χούτος. Ο Σρέτσκο Κάτανετς "έβγαλε από την ναφθαλίνη" τους Πουρσανίδη, Μπερμούδες και Κόντη, ενώ από τους θεωρούμενους ως βασικοί, αγωνίσθηκε μόνο ο Τζιοβάνι. Μάλιστα, ο Βραζιλιάνος έπαιξε σε μία νέα θέση, καθώς χρησιμοποιήθηκε πίσω από το επιθετικό δίδυμο των Αλβες και Οφορίκουε.

    Οι επιλογές του Σλοβένου τεχνικού, είχαν ως φυσιολογική συνέπεια, ο Ολυμπιακός να είναι ασύνδετος και να προσπαθεί να φτάσει στο γκολ από ατομικές ενέργειες των παικτών του. Στο 17` ο Αλβες βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση, μετά από πάσα του Τζιοβάνι, αλλά το πλασέ που επιχείρησε έφυγε λίγο έξω από το δεξί κάθετο δοκάρι του Μπαλτιμά. Οι πρωταθλητές έχασαν μία ακόμη καλή ευκαιρία, όταν στο 35` ο Μπαλτιμάς απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ "βολίδα" του Νινιάδη από 30 και πλέον μέτρα. Τέσσερα λεπτά πριν την λήξη του πρώτου μέρους, ο Τζιοβάνι τροφοδότησε τον Αλβες που μπήκε στην περιοχή, απέφυγε τον Μπαλτιμά και πλάσαρε προς την κενή εστία, όμως ο Λυγνός πρόλαβε και απομάκρυνε πάνω στην γραμμή.

    Στην επανάληψη η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε, παρά την είσοδο των Πατσατζογλου και Χούτου αντί των Αλβες και Οφορίκουε. Οι παίκτες του Ηλία Αρμόδωρου πραγματοποίησαν την υπόσχεση τους και αγωνιζόμενοι με πάθος, κατάφεραν να κάνουν μία αξιοπρεπή εμφάνιση. Όμως δεν μπόρεσαν να αποφύγουν την ήττα καθώς στο 67ο λεπτό ο Νέρι Καστίγιο με μονοκόματο σουτ μέσα από την περιοχή, έστειλε την μπάλα αρχικά στο δοκάρι και στην συνέχεια στα δίχτυα του Μπαλτιμά. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Λάμπρος Χούτος στο 84` όταν βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση και με κοντινό πλασέ έκανε το 2-0.

    Τον αγώνα διηύθυνε ο Θανάσης Μπριάκος του συνδέσμου Ηπείρου που "κιτρίνισε" τους Μπαντά, Μπονάνι, Καστίγιο, Αμπελά και Στεφανή.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ: Μπαλτιμάς, Λυγνός, Βαβίλης, Μπαντάς (44` Γκουζιώτης), Δ.Ιωάννου (85` Παπαδόπουλος), Ιστιόλ (65` Στοίνοβιτς), Αμπελάς, Κουτσοσπύρος, Στεφανής, Μορίνι, Μπονάνι.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κατεργιαννάκης, Μπερμούδες, Κωστούλας, Κόντης (63` Μαυρογενίδης), Αμανατίδης, Πουρσανίδης, Καστίγιο, Νινιάδης, Τζιοβάνι, Οφορίκουε (46` Πατσατζόγλου), Αλβες (46` Χούτος).

    [10] Τσάμπιονς Καπ: Νίκη-πρόκριση για τον ΠΑΟΚ

    4/12/2002 9:20:00 μμ

    Την έκτη νίκη του στο Τσάμπιονς Καπ πέτυχε απόψε ο ΠΑΟΚ, ο οποίος επικράτησε με 74-72 της Ακαντέμικ Σόφιας, στο κλειστό της Πυλαίας για τον Δ' όμιλο της νότιας περιφέρειας της διοργάνωσης. Με την νίκη αυτή ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε ουσιαστικά τη συμμετοχή του στον επόμενο γύρο του θεσμού. Η ομάδα του Μπάνε Πρέλεβιτς, που στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα ήταν μπροστά στο σκορ, αγωνίστηκε χωρίς τον Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς, που δεν χρησιμοποίησε για προληπτικούς λόγους και χωρίς τον Τόρεϊ Μπράγκς, του οποίου η συνεργασία με την ομάδα έληξε σήμερα. Αντικαταστάτης του Μπραγκς είναι ο 38χρονος Γουέντελ Αλέξις, που μέχρι πέρυσι αγωνιζόταν στην Αλμπα Βερολίνου.

    [11] Με 4-0 επικράτησε το Αιγάλεω του Πανηλειακού

    Πηγή: ΑΠΕ 4/12/2002 8:47:00 μμ

    Διαδικαστικό χαρακτήρα θα έχει, όπως όλα δείχνουν, ο επαναληπτικός για τον Γ' γύρο του κυπέλλου ανάμεσα στον Πανηλειακό και το Αιγάλεω, καθώς σήμερα η ομάδα του Γιώργου Χατζάρα επικράτησε με 4-0 και απέκτησε σαφές προβάδισμα για την πρόκριση. Τα τέρματα του "Σίτι" πέτυχαν οι Σκοπελίτης (13'), Νικολόπουλος (44') και Μακρής (58', 61'). Οι γηπεδούχοι πήραν από τα πρώτα λεπτά τον έλεγχο στον χώρο του κέντρου και επέβαλαν τον ρυθμό τους. Οι παίκτες του Χατζάρα έφταναν σχετικά εύκολα έξω από την περιοχή του Πανηλειακού, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν αρκετές ευκαιρίες. Σε μία από αυτές, στο 13ο λεπτό, ο Σκοπελίτης, με την βοήθεια και της τύχης, με ατομική προσπάθεια και σουτ από το ύψος της περιοχής, άνοιξε το σκορ για το Αιγάλεω.

    Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν κυρίως τις αντεπιθέσεις και σε μία απ' αυτές (34') ο Τσιώλης τράνταξε το δοκάρι του Μπίκιτς. Το Αιγάλεω διατήρησε την πρωτοβουλία των κινήσεων και ένα λεπτό πριν την λήξη του 45λεπτου διπλασίασε τα τέρματα του με τον Νικολόπουλο (44').

    Στην επανάληψη, ο Πανηλειακός προσπάθησε να βγει μπροστά και να πετύχει ένα γκολ που θα του έδινε ελπίδες για τον επαναληπτικό, όμως οι παίκτες του Σάκη Τσιώλη δεν μπόρεσαν να γίνουν απειλητικοί. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο 58' ο Φωτάκης εκτέλεσε ένα φάουλ από μακριά, ο Μακρής πρόλαβε στην έξοδο τον Αζούλ και με κεφαλιά έκανε το 3-0. Οκτώ λεπτά αργότερα, και πάλι ο Μακρής με κοντινό πλασέ, και αφού εκμεταλλεύθηκε την αδράνει των αμυντικών, διαμόρφωσε το τελικό σκορ με κοντινό πλασέ, σφραγίζοντας ουσιαστικά την πρόκριση του "Σίτι" στην επόμενη φάση του κυπέλλου.

    Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Θεσσαλονικέας Μπισογιάννης, που παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τους Αντωνίου και Φωτάκης.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Μπίκιτς, Παπουτσής (46` Χατζής), Μεϊδάνης, Αλεξόπουλος, Συμεωνίδης, Ουάνγκα (54` Αγγος), Φωτάκης, Αντονετί, Σκοπελίτης, Νικολόπουλος (62` Αγρίτης), Μακρής.

    ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: Αζούλ, Αλόνσο (46` Βύντρα), Παπαδόπουλος, Σωτήρχος, Αντωνίου (59` Μαρκορά), Ουμπεράτσι, Ταραλίδης, Τσιώλης, Κοταρέλας, Αρβανίτης, Τσίγκας (54` Μανίκας).

    [12] Βόλεϊ: Ολυμπιακός-Λέφσκι 3-1

    Πηγή: ΑΠΕ 4/12/2002 8:40:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    "Με το δεξί" ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του ο Ολυμπιακός στον 1ο όμιλο του τσάμπιονς λιγκ στο βόλεϊ. Οι "ερυθρόλευκοι" σε αγώνα που έγινε στο κλειστό γήπεδο του Ρέντη επικράτησαν της Λέφσκι Σόφιας από την Βουλγαρία με 3-1 σετ και έκαναν το πρώτο βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού. Καθοριστική ήταν η εξέλιξη του τρίτου σετ το οποίο ο Ολυμπιακός κέρδισε με 25-23 και αυτό γιατί εάν η Λέφσκι είχε πάρει το προβάδισμα στα σετ με 2-1 τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα για τους δευτεραθλητές Ελλάδας.

    Τα σετ: 25-21, 20-25, 25-23, 25-13.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 4 December 2002 - 21:52:01 UTC