Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιστορική η απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου
  • [02] Έντονα καιρικά φαινόμενα στη βορειοδυτική Ελλάδα
  • [03] Αυτοκίνητο στη θάλασσα- νεκρός ο οδηγός
  • [04] Ερευνες για πυροβολισμούς σε αντιπροσωπεία Φεράρι
  • [05] Ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων
  • [06] Δεν πείθει ΗΠΑ και Βρετανία η έκθεση της Βαγδάτης
  • [07] Σύγκρουση πλοίων στη Βόρεια Θάλασσα
  • [08] Αφγανιστάν: Τα παιδιά θύματα του πολικού ψύχους
  • [09] Συλλήψεις Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό
  • [10] Α Εθνική- Ποδόσφαιρο: ΟΦΗ-Αιγάλεω 2-2
  • [11] Μπάσκετ: Ηράκλειο-ΠΑΟΚ 78-81
  • [12] Με Κωνσταντίνου ο ΠΑΟ απέναντι στην Ξάνθη
  • [13] Αρση Βαρών: Έλαμψε ο Ψωμιάδης στα 85κ

    [01] Ιστορική η απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου

    14/12/2002 7:01:00 μμ

    Tην ικανοποίηση του για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε εξέφρασε ο Πρωθυπουργός κατά την άφιξη του από την Κοπεγχάγη στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος". Τον Πρωθυπουργό και τον Υπ. Εξωτερικών που τον συνόδευε υποδέχτηκε σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίηση από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση τεράστιας σημασίας. Στην Λευκωσία έφτασε στις 19.00 και ο πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος νωρίτερα χαρακτήρισε την απόφαση της Κοπεγχάγης ορόσημο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση αλλά και εφαλτήριο για ένα πιο λαμπρό κοινό μέλλον.

    ''Κλειδί για την επιτυχία ήταν η κυβερνητική στρατηγική''

    Ο Κώστας Σημίτης δήλωσε κατά την άφιξη του στην Αθήνα, ότι η Κύπρος εντάχθηκε στην Ε.Ε χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις ενώ υποστήριξε ότι το κλειδί για την επιτυχία ήταν η στρατηγική βάσει της οποίας κινήθηκε η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής.

    ''Η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ και η Κοπεγχάγη είναι μια επιτυχία γιατί δουλέψαμε με στρατηγική, με σχέδιο, με μια συγκεκριμένη αντίληψη για το τι θέλουμε να πετύχουμε και αυτό είναι ένα μάθημα ότι δεν πετυχαίνουμε με ρητορείες, με πατριωτικές φωνές. Δεν πετυχαίνουμε αν βλέπουμε μπροστά μας μονάχα κομματικές σκοπιμότητες. Πετυχαίνουμε αν έχουμε πεποίθηση και αντίληψη ότι είναι πρώτα η Ελλάδα'', είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

    "Αποδείξαμε ότι μόνο ενωμένοι και με στρατηγική μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας, όχι με ρητορείες και κομματικές σκοπιμότητες" τόνισε ο κ. Σημίτης.

    Aισιοδοξία Παπανδρέου για επίλυση του πολιτικού της Κύπρου

    Ο Γιώργος Παπανδρέου στο αεροδρόμιο δήλωσε στους δημοσιογράφους είπε: "Οι αποφάσεις της Συνόδου άνοιξαν το δρόμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας που έχει δοκιμαστεί από πολέμους, συγκρούσεις και απειλές. Σήμερα γυρίζουμε σελίδα, χαράζουμε διαφορετική πορεία για το μέλλον της Κύπρου και της Ελλάδας ενώ διαφοροποιούνται προς θετική κατεύθυνση και οι σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια ουσιαστική αλλαγή πορείας του Κυπριακού. Είπε επίσης, ότι απαιτείται πολλή δουλειά ακόμη αλλά υπάρχει η πρόθεση και τα εργαλεία για την επίλυσή του. Είναι δύσκολο -πρόσθεσε- αν και όχι ανέφικτο να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Στο σημείο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι πριν ένα χρόνο όταν ετίθετο θέμα επίλυσης του Κυπριακού υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας μέχρι και απειλές για θερμά επεισόδια. Χθες το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό με έντονη την βούληση επίλυσής του.

    Σε σχετική ερώτηση για την επόμενη μέρα του Ραούφ Ντενκτάς ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε παλιότερη θέση του όπου είχε πει ότι αν ήθελε ο Ραούφ Ντενκτάς θα μπορούσε να γράψει ιστορία όχι μόνο για την Τουρκία αλλά τη διεθνή πολιτική. Δυστυχώς- πρόσθεσε- όχι μόνο δεν έγραψε ιστορία αλλά και η ιστορία τον παραμερίζει. Η Τουρκία έδειξε ότι θέλει και μπορεί να πάει μπροστά, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Κληρίδης: λήψη τολμηρών μέτρων

    Απόφαση-ορόσημο, χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο πρόεδρος Κληρίδης.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η χαρά θα ήταν ολοκληρωμένη εάν είχε επιλυθεί και το πολιτικό πρόβλημα, για το οποίο η Κύπρος θα συνεχίσει τις προσπάθειες.

    Ο Γλαύκος Κληρίδης από την Κοπεγχάγη προανήγγειλε τη λήψη τολμηρών μέτρων που θα συμβάλουν στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για λύση του πολιτικού ζητήματος.

    Ιστορική, χαρακτηρίζεται από όλους η απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Κύπρος έγινε χθες δεκτή στους κόλπους της κοινότητας, χωρίς ενστάσεις από την πλευρά των υπολοίπων εταιρών, καθώς πληρούσε όλα τα κριτήρια.

    Σε εκκρεμότητα όμως παραμένει η επίλυση του πολιτικού της προβλήματος, μετά την αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος δεν προσήλθε καν στην Κοπεγχάγη, όπου μέχρι την ύστατη στιγμή ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο, είχε συνομιλίες με τις δύο πλευρές προκειμένου να βρεθεί μία λύση.

    Ντενκτάς: . . . απαράδεκτο το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν

    Λιγότερο ευχαριστημένη επέστρεψε στην Αγκυρα η τουρκική αποστολή, καθώς η ημερομηνία που της δόθηκε, για το τέλος του 2004, υπό όρους, δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες της.

    Ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν τόσο για την επίλυση του Κυπριακού, όσο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Για πιέσεις που του ασκήθηκαν, έκανε λόγο ο Ραούφ Ντενκτάς, πρόσθεσε όμως, ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί το αναθεωρημένο σχέδιο επανένωσης της Κύπρου, το οποίο όμως χαρακτήρισε απαράδεκτο.

    Χθες, πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στα κατεχόμενα, όπου εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι κάλεσαν τον Ντενκτάς να παραιτηθεί.

    Αντιδράσεις Αντιπολίτευσης- δήλωση Στεφανόπουλου

    Η Κύπρος με την ένταξή της στην ΕΕ θα αποτελεί πλέον μέρος των άλλων ελεύθερων δημοκρατικών κρατών της Ευρώπης, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, έκανε λόγο για σημαντικό και θετικό γεγονός, ωστόσο, εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις, γιατί όπως είπε, η διατύπωση των συμπερασμάτων του ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής δημιουργεί προβληματισμό καθώς παραπέμπει σε ρητή δέσμευση για λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε το πρωί ότι πρόκειται για μια εθνική επιτυχία και πρόσθεσε ότι για την Κύπρο ήταν καλό το αποτέλεσμα.

    Στη σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης επισημοποιήθηκε η διχοτόμηση της Κύπρου με την ένταξη του 62% του νησιού στην ΕΕ, ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ.

    Ο ΣΥΝ έκανε λόγο για θετικό γεγονός και σημαντική εξέλιξη, με ιστορική σημασία και δυναμική.

    [02] Έντονα καιρικά φαινόμενα στη βορειοδυτική Ελλάδα

    14/12/2002 2:26:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις, πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα την βόρεια και δυτική Ελλάδα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί ο νομός Ζακύνθου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια ,καταστήματα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ φθορές έχει υποστεί και μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου. Η πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει πολλές φορές, προκειμένου να απεγκλωβίσει οδηγούς από τα αυτοκίνητά τους. Το πρωί στον Όλυμπο, άντρες της ΕΜΑΚ χρειάστηκαν έξι ώρες για να προσεγγίσουν το Καταφύγιο Σαρακατσάνα, όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι δύο άντρες.

    Στο νομό Έβρου, ένας Αφρικανός λαθρομετανάστης άφησε την τελευταία του πνοή έξω από το χωριό Σοφικό, εξαιτίας του πολικού ψύχους. Η θερμοκρασία που σημειώθηκε χθες στην Αλεξανδρούπολη, -6 βαθμοί Κελσίου, ήταν η χαμηλότερη σε όλη τη χώρα.

    Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία σε πολλές περιοχές στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Τρικάλων, αλλά και στο δρόμο προς τα ορεινά του Μετσόβου.

    Οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν μέχρι το βράδυ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

    [03] Αυτοκίνητο στη θάλασσα- νεκρός ο οδηγός

    14/12/2002 7:35:00 μμ

    Νεκρός ανασύρθηκε το βράδυ, στη θαλάσσια περιοχή του Μοναστηρακίου στο νομό Φωκίδας, ο Τρύψας Ανδρέας του Βασιλείου, 66 ετών. Το δυστύχημα προκλήθηκε όταν το αυτοκίνητο μάρκας ΒΜW, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία παρέκκλινε της πορείας του και έπεσε σε γκρεμό βάθους 150 μέτρων και στη συνέχεια στη θάλασσα. Στον τόπο του συμβάντος έσπευσαν τέσσερις πυροσβέστες με ένα όχημα, οι οποίοι ανέσυραν το νεκρό με τη βοήθεια αλιευτικής λέμβου και τον παρέδωσαν σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά του στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου.

    [04] Ερευνες για πυροβολισμούς σε αντιπροσωπεία Φεράρι

    14/12/2002 3:47:00 μμ

    Μια περίεργη επίθεση στην αντιπροσωπεία των αυτοκινήτων Φεράρι απασχολεί από τις 8 χθες το βράδυ την Αστυνομία. Την ώρα εκείνη η Αμεση Δράση έλαβε κλήση ότι στο σημείο ακούστηκαν πυροβολισμοί. Η αρχική πληροφορία ανέφερε ότι ενδεχομένως υπήρχε και τραυματίας. Οι αστυνομικοί πήγαν στα γραφεία της Φεράρι στη Λεωφόρο Κηφισίας 40 στο Μαρούσι όπου βρήκαν τον διευθυντή Βασίλη Παρθενόπουλο, 47 ετών. Οπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί ήταν σπασμένη η τζαμαρία της έκθεσης.

    Μυστήριο το κίνητρο της επίθεσης

    Στους αξιωματικούς της Ασφάλειας που έφτασαν λίγο αργότερα στο σημείο ο Βασίλης Παρθενόπουλος είπε ότι την ώρα που έβγαινε από την αντιπροσωπεία και έβαζε το συναγερμό, άκουσε δύο πυροβολισμούς και είδε τη τζαμαρία να πέφτει δίπλα του.

    Κοντά στην είσοδο της εταιρίας βρέθηκαν δύο κάλυκες από πιστόλι των εννέα χιλιοστών.

    Ο κ. Παρθενόπουλος είπε επίσης, ότι δεν είχε διαφορές με κανέναν, ούτε είχε δεχθεί απειλές στην αντιπροσωπεία από οποιονδήποτε, για αυτό και παραμένει μυστήριο το κίνητρο της επίθεσης.

    Για την υπόθεση γίνεται προανάκριση από την Ασφάλεια Αττικής.

    [05] Ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

    14/12/2002 1:15:00 μμ

    Το κλίμα των Χριστουγέννων έχει μπει για τα καλά. Στολισμένες βιτρίνες και χριστουγεννιάτικες μελωδίες συνθέτουν το σκηνικό στο κέντρο της Αθήνας και κάνουν ιδιαίτερα δελεαστική μια βόλτα στα μαγαζιά. Εν τω μεταξύ, από σήμερα τέθηκε σε ισχύ το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων. Αρκετός είναι ο κόσμος που έχει ήδη εξορμήσει στα μαγαζιά για τα γιορτινά ψώνια. Οι έμποροι, πάντως, περιμένουν την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς εκτιμούν πως η κίνηση στην αγορά να αυξηθεί κατακόρυφα, όταν και το δώρο των Χριστουγέννων μπει στις τσέπες των καταναλωτών.

    Τα Σάββατα τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 9 έως τις 6 το απόγευμα

    και τις καθημερινές από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

    Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά από τις 10 έως τις 6 το απόγευμα.

    [06] Δεν πείθει ΗΠΑ και Βρετανία η έκθεση της Βαγδάτης

    14/12/2002 2:02:00 μμ

    Η Βρετανία θα αρχίσει να αναπτύσσει στρατεύματά της στον Κόλπο τον Ιανουάριο, καθώς δεν πείστηκε από τη δήλωση του Ιράκ σχετικά με τα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής, όπως υποστηρίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Τάιμς". Στο μεταξύ, οι αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών απέρριψαν την έκθεση των 12.000 σελίδων που υπέβαλε η Βαγδάτη στον ΟΗΕ για τα προγράμματα πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων, εκτιμώντας ότι είναι γεμάτη από ασάφειες και κενά.

    Συνεχίζουν το έργο τους οι επιθεωρητές

    Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γαλλία εισηγήθηκαν στον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό να διαγράψει το ευαίσθητο υλικό από την έκθεση του Ιράκ, προτού αυτή δοθεί σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο επικεφαλής των επιθεωρητών αφοπλισμού του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ με επιστολή που έστειλε στον σύμβουλο του προέδρου του Ιράκ ζητεί τα μέλη της ομάδας του να έχουν το δικαίωμα να πάρουν πληροφορίες από όσους ασχολήθηκαν με τα οπλικά συστήματα του Ιράκ αλλά και να μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να δώσουν στοιχεία για τα όπλα μαζικής καταστροφής που έχει αναπτύξει το Ιράκ.

    Την ίδια ώρα, οι επιθεωρητές όπλων που βρίσκονται στο Ιράκ επέστρεψαν σήμερα σε μια ύποπτη εγκατάσταση προκειμένου να ελέγξουν κάποια δωμάτια που βρήκαν χθες κλειδωμένα.

    Μια άλλη ομάδα πήγε να ερευνήσει το πυρηνικό κέντρο του Ιράκ, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται αποθηκευμένοι περίπου δυο τόνοι μερικώς εμπλουτισμένου ουρανίου, αλλά κι ένα εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων Σκούντ βόρεια της Βαγδάτης, όπου λέγεται ότι στο παρελθόν είχαν κατασκευαστεί και χημικές κεφαλές για πυραύλους.

    Οι ΗΠΑ κατηγορούν και το Ιράν για πυρηνικά όπλα

    Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν το Ιράν για μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, τον Φεβρουάριο θα στείλει επιθεωρητές στην χώρα.

    Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της, δύο φωτογραφίες που ελήφθησαν από δορυφόρο και οι οποίες δείχνουν πως το Ιράν προχωρά μυστικά στην δημιουργία δύο πυρηνικών εγκαταστάσεων, που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

    Από την πλευρά της, η Τεχεράνη, όπως ήταν αναμενόμενο, αρνείται τις κατηγορίες.

    [07] Σύγκρουση πλοίων στη Βόρεια Θάλασσα

    14/12/2002 12:06:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Σώοι είναι και οι 24 ναυτικοί, μέλη του πληρώματος του νορβηγικού πλοίου "Tricolor", που βυθίστηκε τα ξημερώματα, μετά τη σύγκρουσή του με το υπό σημαία Μπαχάμας πλοίο "Kariba", στη Βόρεια Θάλασσα . Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αναφοράς Ατυχημάτων των Λόιντς, το πλοίο "Tricolor", που ήταν φορτωμένο με αυτοκίνητα, βυθίστηκε, ενώ το "Kariba" υπέστη σοβαρές ζημιές. "Γνωρίζουμε ότι το πλήρωμα του ενός πλοίου το εγκατέλειψε και τους περισυνέλεξε ένα άλλο σκάφος", όπως ανέφερε αξιωματούχος της ακτοφυλακής του Ντόβερ, προσθέτοντας ότι δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχουν θύματα.

    [08] Αφγανιστάν: Τα παιδιά θύματα του πολικού ψύχους

    14/12/2002 1:47:00 μμ

    Περίπου 40 παιδιά Αφγανών προσφύγων έχουν πεθάνει από το δριμύ ψύχος που πλήττει από τις αρχές του μήνα τη χώρα. Κατά μήκος των συνόρων με το Πακιστάν, όπου περίπου 1.000 πρόσφυγες ζουν κάτω από δραματικές συνθήκες, όπως δήλωσαν σήμερα πακιστανοί αξιωματούχοι. "Τουλάχιστον 40 παιδιά έχουν πεθάνει από τις 4 Δεκεμβρίου σε τρεις προσφυγικούς καταυλισμούς γύρω από το Σπιν Μπολντάκ του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν, λίγα χιλιόμετρα από τα πακιστανικά σύνορα", δήλωσε ο Μοχάμαντ Ικμπαλ, υπεύθυνος στο κέντρο υγείας στην πόλη Τσαμάν στα σύνορα του Πακιστάν. Η θερμοκρασία στην περιοχή έχει φθάσει τους -15 βαθμούς Κελσίου.

    [09] Συλλήψεις Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό

    14/12/2002 1:39:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 14 Παλαιστίνιους μαχητές τη νύχτα στη Δυτική Οχθη, τους δώδεκα από τους οποίους στην περιοχή της Ραμάλα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος. Οι επτά, μεταξύ των οποίων και ένα καταζητούμενο μέλος της Χαμάς, συνελήφθησαν στο Μπάνι Ζαγίντ και πέντε, μεταξύ των οποίων δυο μέλη της Φατάχ ,στη Μπεκτάνα και το Μπιρ Ζέιτ. Δυο ακόμα παλαιστίνιοι μαχητές συνελήφθησαν στην περιοχή της Βηθλεέμ.

    [10] Α Εθνική- Ποδόσφαιρο: ΟΦΗ-Αιγάλεω 2-2

    14/12/2002 7:37:00 μμ

    ''Καρδιοχτύπια'' στο Ηράκλειο, όπου ο ΟΦΗ μπόρεσε να πάρει την ισοπαλία κόντρα στο αποφασιστικό Αιγάλεω (2-2) στην εκπνοή του αγώνα, ο οποίος άνοιξε την ''αυλαία'' της 11ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α΄ Εθνικής κατηγορίας. Ηταν το τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν οι φιλοξενούμενοι είχαν αρχίσει να . . . πανηγυρίζουν τη νίκη τους και ο διαιτητής Κοντογιαννίδης να κοιτάζει το ρολόι του. Ο Μοσχογιάννης, όμως, που είχε μπει ένα λεπτό πριν την λήξη του αγώνα, στη θέση του Σαπουντζή, κατάφερε να στείλει με προβολή την μπάλα στα δίχτυα και να γλιτώσει την ομάδα του από την ήττα. Αμέσως μετά από το γκολ, ο διαιτητής σφύριξε την λήξη.

    Λεπτό προς λεπτό ο αγώνας

    Ο ΟΦΗ μπήκε σε φουλ ρυθμό στον αγώνα και προσπάθησε να αιφνιδιάσει το Αιγάλεω. Νωρίς νωρίς, η κρητική ομάδα ''καρδιοχτύπησε'' τους φιλοξενούμενους.

    Ηταν μόλις στο 2΄ όταν ο Σαπουντζής χτύπησε φάουλ και ο Σιντιμπέ απέκρουσε εντυπωσιακά την μπάλα. Οι γηπεδούχοι, παίζοντας με σύστημα 3-4-3 και με ''πηγή ενέργειας'' την μεσαία γραμμή, είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά μόλις έφθαναν στην περιοχή του Αιγάλεω, έβρισκαν κλειστές τις διόδους για την εστία του Σιντιμπέ.

    Η άμυνα των φιλοξενούμενων ήταν συμπαγής και έδιωχνε εγκαίρως τις. . . ανεπιθύμητες μπαλιές. Μέχρι το 18΄ όμως, που ο ΟΦΗ άνοιξε το σκόρ και ''ζέστανε'' τις ελπίδες του για νίκη. Ο Σολίς έκανε σουτ έξω από την περιοχή, η μπάλα έφτασε στον αμαρκάριστο Σοάρες και αυτός δεν δυσκολεύθηκε να την στείλει στα δίχτυα.

    Το Αιγάλεω, όμως, που δεν έδειχνε αποφασισμένο να παίξει ρόλο κομπάρσου, άρχισε να αντιδρά και να κυνηγά με ξαφνικές αντεπιθέσεις την ισοφάριση. Ο στόχος του υλοποιήθηκε, τελικά, στο 32΄. Ο Εντουσεϊ έκανε σέντρα, η μπάλα έφτασε στον Νικολόπουλο, ο οποίος την κοντρόλαρε με άψογο τρόπο και με πλασέ ισοφάρισε σε 1-1.

    Στην επανάληψη, ο ΟΦΗ προσπαθούσε με ψηλές κάθετες μπαλιές να φτάσει στην περιοχή του Αιγάλεω, αλλά το πρόβλημα για τους γηπεδούχους ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρχε καλή συνεργασία ανάμεσα στην μεσαία και την επιθετική γραμμή τους.

    Πάντως, ο ΟΦΗ είχε την υπεροχή των κινήσεων, ενώ στο 67΄ έχασε μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Κολιτσιδάκης, μετά από κόρνερ του Γκόμεζ κι ενώ βρισκόταν σε πολύ καλή θέση, έστειλε την μπάλα άουτ.

    Οι γηπεδούχοι ''πάγωσαν'' στο 82΄, όταν, μετά από σέντρα του Συμεωνίδη, ο Μακρής ''κάρφωσε'' με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα και έδωσε στην ομάδα του ''αέρα νίκης''.

    Οι φιλοξενούμενοι, όμως, είχαν υπολογίσει χωρίς τον Μοσχογιάννη, ο οποίος έκανε το 2-2 με την εκπνοή του αγώνα.

    Συνθέσεις των ομάδων

    ΟΦΗ: Μπεκιάϊ, Μπελεβώνης, Κώτσιος, Αδάμος, Κολιτσιδάκης, Σολίς, Σαπουντζής (92΄ Μοσχογιάννης), Κιάσσος (85΄ Μ. Δερμιτζάκης), Γκόμεζ, Ιορδανίδης (82΄ Κ. Δερμιτζάκης), Σοάρες.

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Σιντιμπέ, Παπαουτσής, Ετουσέϊ, Αγγος (87΄ Φωτάκης), Μεϊδάνης, Αλεξόπουλος, Συμεωνίδης, Ουάνγκα, Σκοπελίτης, Αγρίτης (86΄ Χλωρός), Νικολόπουλος (76΄ Μακρής).

    [11] Μπάσκετ: Ηράκλειο-ΠΑΟΚ 78-81

    14/12/2002 6:37:00 μμ

    Η ανάκαμψη του ΠΑΟΚ συνεχίζεται, καθώς η ομάδα του Μπάνε Πρέλεβιτς πέρασε με νίκη 81-78 επί του Ηρακλείου από το "Λίντο". Ο Νέστορας Κόμματος με 27 πόντους ήταν και πάλι ο κορυφαίος των νικητών, σ΄αυτόν τον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 7ης ημέρας στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1.

    [12] Με Κωνσταντίνου ο ΠΑΟ απέναντι στην Ξάνθη

    14/12/2002 4:15:00 μμ

    Στην αποστολή του Παναθηναϊκού με την Ξάνθη συμπεριλήφθηκε ο Μιχάλης Κωνσταντίνου. Ο διεθνής επιθετικός πήρε τελικά την θέση του Ολισαντέμπε, ο οποίος κρίθηκε σκόπιμο να ξεκουραστεί μετά την υπερπροσπάθεια των τελευταίων αγώνων. Πάντως, η αγωνιστική άνοδος του Κωνσταντίνου στις προπονήσεις της ομάδας ήταν εμφανέστατη, γι αυτό και ο Ουρουγουανός τεχνικός του Παναθηναϊκού αποφάσισε να βγάλει τον Κύπριο επιθετικό από την «καραντίνα» των τελευταίων εβδομάδων.

    Εκτός αποστολής

    Εκτός αποστολής έμειναν και οι Καραγκούνης (τιμωρημένος), Μπόατενγκ, Μπαρτζώκας, Σαϊνιο καθώς και οι Κόλκα και Σάριτς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών.

    Ο πρώτος έχει υποστεί φλεγμονή τένοντα ορθού μηριαίου στο δεξί πόδι, ενώ ο Ντανιέλ Σάριτς νιώθει ενοχλήσεις στους προσαγωγούς και αμφότεροι δεν προπονήθηκαν σήμερα.

    [13] Αρση Βαρών: Έλαμψε ο Ψωμιάδης στα 85κ

    14/12/2002 7:43:00 μμ

    Οπως και πριν από 20 ημέρες στη Βαρσοβία, έτσι και σήμερα στη Νέα Σμύρνη ο Ηρακλής Ψωμιάδης έβαλε 205,5 κιλά στη μπάρα, στην κατηγορία 85κ. του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ανδρών-Ελπίδων. Ηταν προσπάθεια για παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων, την οποίο (όπως και στο παγκόσμιο στην Πολωνία) ο πρωταθλητής του Πήγασου έχασε στο "παρά πέντε"! Ετσι, παρότι κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια και κατέρριψε διαδοχικά τέσσερις φορές το πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων σε ζετέ (195, 202,5) και σύνολο (355, 362,5), ο 20χρονος Ψωμιάδης δήλωσε: "Τελικά ό,τι έχει σχέση με. . . 5,5 δεν μου βγαίνει! Οπως και στη Βαρσοβία, έτσι και σήμερα, κάτι δεν πήγε καλά, ενώ έχασα και τα 165,5 στο αρασέ (σ.σ. προσπάθεια για πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων). Τέλος πάντων, δεν πειράζει. Η χρονιά έκλεισε πολύ καλά και είμαι ευχαριστημένος από τα τρία χρυσά μετάλλια. Για το άμεσο μέλλον, στόχος μου είναι να σηκώσω όσο το δυνατόν περισσότερα κιλά" κατέληξε ο νεαρός πρωταθλητής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 14 December 2002 - 17:52:14 UTC