Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Ντενκτάς αμφισβητεί την αναγκαιότητα 3ου σχεδίου
  • [02] Δεύτερη μέρα της δίκης του αστυνομικού Χαλουλάκου
  • [03] Το ιρακινό στη συνάντηση Στεφανόπουλου-Παπαρήγα
  • [04] Επίσκεψη Κούσπεν στο Προεδρικό Μέγαρο

    [01] Ο Ντενκτάς αμφισβητεί την αναγκαιότητα 3ου σχεδίου

    Τζένη Χαραλαμπίδου 11/2/2003 9:42:00 μμ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αποκάλυψε ότι τα Ηνωμένα Έθνη ασκούν "ασφυκτικές πιέσεις" προς την Τουρκική πλευρά να συγκατατεθεί στην υποβολή ενός τρίτου αναθεωρημένου σχεδίου για λύση του Κυπριακού. Ο ίδιος πρόβαλε αντίθεση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι "δεν μπορεί να κατανοήσει ποιο σκοπό θα εξυπηρετήσει ένα τρίτο σχέδιο". Την ίδια ώρα, ο Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι καμία δέσμευση δεν έχει αναλάβει στο Κυπριακό και απέρριψε κατηγορηματικά τη θέση ότι διαλύθηκε η διαπραγματευτική ομάδα. Ο Πρόεδρος Κληρίδης έκανε την εκτίμηση ότι η επίσκεψη του γ.γ. του ΟΗΕ στην Αθήνα στις 25 Φεβρουαρίου και στην Αγκυρα στις 26 θα έχει σχέση με τα θέματα ασφάλειας.

    ''Το 2003 είναι χρόνος εξελίξεων και λύσης του Κυπριακού''

    Σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας που μπήκε στην τελευταία εβδομάδα, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν θα διεκδικούσε την προεδρία για 16 μήνες αν δεν πίστευε ότι το 2003 είναι χρόνος εξελίξεων που θα οδηγούσε σε λύση.

    Ο Γλαύκος Κληρίδης τόνισε επίσης ότι ουδέποτε είπε ότι είναι ο εις και μόνος ή ότι είναι αναντικατάστατος, αλλά λόγω των εξελίξεων θεωρεί ότι είναι σε καλύτερη θέση να διαπραγματεύεται το Κυπριακό. Θα ήταν λάθος, είπε, αυτή τη στιγμή να αντικαταστήσεις κάποιον, ο οποίος έχει πάρει στον διεθνή τομέα κάποια αναγνώριση και να διαπραγματευθεί αυτό το σχέδιο μια άλλη ομάδα, η οποία δεν έχει την ίδια βαθμολογία διεθνώς.

    Πρόσθεσε ότι υποστηρίζει αυτή τη θέση, όχι επειδή οι άλλοι είναι κατώτεροι, αλλά διότι είναι νεώτεροι και δε έπεισαν ακόμη την κοινή γνώμη και δεν μπορούν να μιλήσουν με την ίδια ευχέρεια στον κύριο Φερχόϊγκεν η οποιοδήποτε άλλο ξένο. Είπε, εξ άλλου, ότι ο ίδιος δεν ανέφερε ότι το Εθνικό Συμβούλιο είναι χάλια, αλλά άλλα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου είπαν ότι είναι χάλια η κατάσταση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύει ότι αν εκλεγεί ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα ενταφιάσει το σχέδιο.

    Δεν βλέπει λύση ο Ντενκτάς πριν τις 28 Φεβρουαρίου

    Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να ρωτηθεί ποια είναι η λογική πίσω από την προετοιμασία ενός τρίτου σχεδίου σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού. Και αυτό, ισχυρίστηκε ο κ. Ντενκτάς, γιατί είναι γεγονός ότι και οι Ελληνοκύπριοι συμφωνούν ότι πιθανόν να ξεσπάσουν βιαιοπραγίες, αν οι δύο κοινότητες εξαναγκαστούν να ζήσουν και πάλι μαζί. Πρέπει, είπε, να δοθεί η ευκαιρία στις δύο κοινότητες να αποφασίσουν αν θέλουν να ζήσουν μαζί.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε, εξ άλλου, ότι η λύση του Κυπριακού δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί πριν από τις 28 Φεβρουαρίου.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για δήθεν απροθυμία να καταλήξει σε συμφωνία, η οποία πηγάζει, όπως υποστήριξε, από το γεγονός ότι απολαμβάνει την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

    [02] Δεύτερη μέρα της δίκης του αστυνομικού Χαλουλάκου

    11/2/2003 8:02:00 μμ

    Σε ήρεμο κλίμα συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα στο μεικτό ορκωτό εφετείο της Αθήνας η δίκη του απότακτου αστυνομικού Θεόδωρου Χαλουλάκου. Τη Δευτέρα, πριν ξεκινήσει η δίκη, ο πατέρας του 20χρονου Σωτήρη Κατσιώτη που βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι από τη σφαίρα του πρώην υπαστυνόμου ξέσπασε γεμάτος οργή. Σήμερα, Τρίτη, οι δύο μάρτυρες κατηγορίας που κατέθεσαν στο δικαστήριο δημιούργησαν κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης όταν αναφέρθηκαν στο τραγικό περιστατικό που μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα άλλαξε τη ζωή του φίλου τους.

    To θήμα ζητά ηθική δικαίωση

    Ήταν τρία χρόνια πριν στην Λούτσα όταν ο κατηγορούμενος χωρίς να είναι σε υπηρεσία και φορώντας πολιτικά πυροβόλησε δύο φορές εναντίον του αυτοκινήτου όπου επέβαιναν το θύμα και τρεις φίλοι του, επειδή δεν σταμάτησαν για έλεγχο. Μία σφαίρα σφηνώθηκε στην σπονδυλική στήλη του 17χρονου Σωτήρη που από τότε κινείται με αναπηρικό καροτσάκι και είναι αμφίβολο αν θα ξαναπερπατήσει.

    Ηθική δικαίωση για τον Σωτήρη και την οικογένειά του η δήλωση συμπαράστασης από την πανελλήνια ομοσπονδία αστυνομικών υπαλλήλων που καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους συμπεριφορές οι οποίες εκθέτουν το αστυνομικό σώμα.

    [03] Το ιρακινό στη συνάντηση Στεφανόπουλου-Παπαρήγα

    11/2/2003 8:58:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Ο επικείμενος πόλεμος στο Ιράκ και οι συνέπειές του για την Ελλάδα και τον κόσμο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το απόγευμα της Τρίτης η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, στο προεδρικό Μέγαρο. Μετά το τέλος της συνάντησης, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι η μόνη λύση για να αποφευχθεί μία πολεμική σύρραξη στο Ιράκ είναι η παγκόσμια γενική πολιτική απομόνωση των Ηνωμένων Πολιτειών και όσων χωρών συναινούν στον πόλεμο. "Η υπόθεση της ειρήνης βρίσκεται κυριολεκτικά, στα χέρια των λαών της γης, των λαών της Ευρώπης, του ελληνικού λαού", τόνισε η γ.γ. του ΚΚΕ, που κάλεσε τους πολίτες να γεμίσουν τους δρόμους και τις πλατείες, ώστε να ασκηθεί πίεση προς στις κυβερνήσεις να μην ενδώσουν στα σχέδια των ΗΠΑ.

    [04] Επίσκεψη Κούσπεν στο Προεδρικό Μέγαρο

    11/2/2003 1:26:00 μμ

    Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας της Ελβετίας Πασκάλ Κούσπεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας έγινε δεκτός στις 12 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες οι δύο άνδρες συζήτησαν για την πορεία των οικονομιών των δύο χωρών. Στη συνάντηση παρίστατο και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 11 February 2003 - 22:07:56 UTC