Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Καραμανλή-Τσερβένκοφσκι-Νάνο
  • [02] Προβάδισμα της ΝΔ δίνει δημοσκόπηση
  • [03] Καραμανλής: Επιτάχυνση της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ
  • [04] Κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Βαγδάτης;
  • [05] Καλλιτέχνες και δικηγόροι μηνύουν τον Αθνάρ
  • [06] Ιράκ: Αναζητείται ο ρόλος ΟΗΕ - ΝΑΤΟ τη μετά Σαντάμ εποχή
  • [07] Τριπλό λάθος ο πόλεμος σύμφωνα με τον Ραφαρέν
  • [08] Συνεργασία ΝΕΤ- Πήτερ Αρνέτ
  • [09] Ρόμπερτσον: Πρώτα η εμπλοκή ΟΗΕ και μετά του ΝΑΤΟ
  • [10] Συνάντηση Ανάν-Παπαντωνίου απόψε
  • [11] Αντιπολεμικά ... γλειφιτζούρια!

    [01] Συναντήσεις Καραμανλή-Τσερβένκοφσκι-Νάνο

    3/4/2003 9:54:00 μμ

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε σήμερα με τους Πρωθυπουργούς της της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και της Αλβανίας Φάτος Νάνο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που έχει αναλάβει για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε τη σταθερή προσήλωση του κόμματος στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των γειτονικών μας χωρών, τονίζοντας πως θα πρέπει να καταβάλλουν και οι ίδιες σημαντική προσπάθεια για να πλησιάσουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Ταυτόχρονα, εξέφρασε την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας στη θεσμοθέτηση μιας πολυμερούς συνεργασίας, η οποία θα βασίζεται στη σταθερότητα των συνόρων και στον σεβασμό των ανθρωπίνων και των μειονοτικών δικαιωμάτων.

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε επίσης πως η συνεργασία είναι απαραίτητη, προκειμένου να εμπεδωθεί το κράτος δικαίου, να καταπολεμηθεί η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα σε ολόκληρη την περιοχή.

    [02] Προβάδισμα της ΝΔ δίνει δημοσκόπηση

    Πηγή: NET 105,8 fm 3/4/2003 9:46:00 μμ

    Προβάδισμα 6,5% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφει δημοσκόπηση της "Μέτρον Ανάλυσις", που διενεργήθηκε από τις 14 έως και τις 30 Μαρτίου αποτυπώνοντας έτσι και την άποψη των πολιτών για τον πόλεμο στο Ιράκ. Ειδικότερα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 38% στην πρόθεση ψήφου, το 31,5% των πολιτών δηλώνει ότι θα ψήφιζε ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν με 5,9% το ΚΚΕ, 4% ο ΣΥΝ, 2,7% το ΛΑ.ΟΣ και 2,1% το ΔΗΚΚΙ. Σύμφωνα με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχει μειωθεί κατά 0,5%. Ο Κώστας Λαλιώτης, δήλωσε ότι καμία δημοσκόπηση δεν μπορεί να προεξοφλήσει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Από την άλλη, ο Γιώργος Σουφλιάς επισημαίνει ότι αποτυπώνει καθαρό προβάδισμα της Ν.Δ.

    Ωστόσο υψηλή παραμένει η διαφορά στην παράσταση νίκης, όπου έξι στους 10 εκτιμούν ότι στις επόμενες εκλογές θα κερδίσει η Νέα Δημοκρατία έναντι του 25% που θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ.

    Αξιοσημείωτη είναι και η μικρή αύξηση της διαφοράς του Κώστα Σημίτη από τον Κώστα Καραμανλή στο ερώτημα ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. O κ. Σημίτης συγκεντρώνει το 36,3% έναντι 34% των προτιμήσεων που συγκεντρώνει ο κ. Καραμανλής.

    Στο ερώτημα εάν προτιμούν κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή το 35,5% απαντά ναι, ενώ το 34,8% προτιμά κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη.

    Αξιοσημείωτα είναι και τα στοιχεία που αφορούν τις συσπειρώσεις των δυο κομμάτων. Ο σχετικός δείκτης για το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 71,4%, αλλά χάνει προς τη ΝΔ το 8,9% της δύναμής του.

    Η ΝΔ έχει συσπείρωση 87,9%, διαρροή προς το ΠΑΣΟΚ περίπου 2% και προς το ΛΑΟΣ περίπου 4%.

    Οι τέσσερις δημοφιλέστεροι πολιτικοί είναι με τη σειρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, η δήμαρχος Αθηναίων Ντορα Μπακογιάννη, ο πρόεδρος της βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Ο Γιώργος Παπανδρέου και η Ντόρα Μπακογιάννη παραμένουν οι πιο δημοφιλείς στα κόμματά τους με πολύ υψηλά ποσοστά.

    Αίσθηση προκαλεί σχετικά και με τις εξελίξεις στο Ιράκ η γνώμη των πολιτών για την ευρωπαϊκή κρίση και τη στάση της Ένωσης στο ιρακινό ζήτημα. Ειδικότερα το 58% των ερωτηθέντων δηλώνουν ευρωπαϊστές και το 21% ευρωσκεπτικιστές.

    Λαλιώτης: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πείσει τους πολίτες

    Ο γραμματέας της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό για την ατζέντα της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, σχολίασε τα στοιχεία της δημοσκόπησης της "Μέτρον Ανάλυσις".

    Ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι καμία δημοσκόπηση δεν μπορεί να προεξοφλήσει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που αναδεικνύεται κάθε φορά στα τέσσερα χρόνια σύμφωνα με την επιταγή του Συντάγματος.

    Το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο κ. Λαλιώτης, διανύει μια σημαντική περίοδο και έχει μπροστά του 13 μήνες μέχρι τις εκλογές και είναι στο χέρι του να αλλάξουν πολλά. Ο Κώστας Σημίτης με το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε, στις εκλογές του 2004 μπορούν να πείσουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού ότι αξίζει το τιμόνι της χώρας να το κρατάει ως πρωθυπουργός.

    Σουφλιάς: Το πολιτικό σκηνικό παρουσιάζει χαρακτηριστικά παγίωσης

    Η δημοσκόπηση της "Μέτρον Ανάλυσις", όπως όλες οι έρευνες τα δύο τελευταία χρόνια αποτυπώνει ένα ευρύ καθαρό προβάδισμα της ΝΔ τόνισε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργος Σουφλιάς. Η έρευνα, η οποία διεξήχθη εν μέσω της μεγάλης διεθνούς κρίσης και των δραματικών γεγονότων στο Ιράκ, καταγράφει ότι οι περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν θετικά και εμπιστεύονται σταθερά τη Νέα Δημοκρατία. Επισημαίνω όμως ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογικά αποτελέσματα και πρέπει να τις αντιμετωπίζει κανείς μόνο ως χρήσιμα εργαλεία δουλειάς. Συνεπώς δεν εφησυχάζουμε, ούτε θριαμβολογούμε, ιδιαίτερα μάλιστα αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη διεθνή κοινότητα και για τη χώρα μας. Παράλληλα, τόνισε ότι το πολιτικό σκηνικό παρουσιάζει χαρακτηριστικά παγίωσης.

    [03] Καραμανλής: Επιτάχυνση της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ

    3/4/2003 9:58:00 μμ

    Την ανάγκη να επιταχυνθεί η πορεία για την πολιτική ενοποίησης της ΕΕ και να υπάρξει στο πρώτο σύνταγμα της Ευρώπης ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής και κοινοτικής αλληλεγγύης για την ασφάλεια όλων των ευρωπαϊκών λαών απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μίλησε απόψε στο συνέδριο του Εκόνομιστ.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δεν μπορεί η κοινοτική αλληλεγγύη να καλύψει την ασφάλεια των ευρωπαϊκών προϊόντων, αλλά να μη φτάνει στην ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών και σημείωσε ότι δεν μπορεί οι λαοί της Ευρώπης να μην αισθάνονται όλοι το ίδιο ασφαλείς.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι τα νέα δεδομένα και η εμπειρία συνηγορούν στην άποψη ότι μπορούμε να συνεχίσουμε, χτίζοντας στα πρότυπα της ενισχυμένης συνεργασίας, ώστε να ενισχύσουμε την κοινή εξωτερική πολιτική και να προχωρήσουμε στην κοινή ασφάλεια και άμυνα.

    Η "αμυντική ευρωζώνη" διευκρίνισε πρέπει να ξεκινήσει τώρα για εκείνα τα κράτη που θέλουν και το μπορούν και να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα για εκείνα που θελήσουν να μετάσχουν αργότερα.

    Επίσης εξέφρασε τη στήριξη στην πρόσφατη πρωτοβουλία της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου και τόνισε ότι χρειάζονται πολλές και επίπονες προσπάθειες.

    Αναφερόμενος στην κρίση στο Ιράκ δήλωσε ότι μπορεί και πρέπει οι επιπτώσεις να γίνουν το εφαλτήριο για το νέο άλμα της Ε.Ε στο όραμα των λαών της. Υποστήριξε τις αρμονικές διατλαντικές σχέσεις στη βάση της ισοτιμίας, καθώς επίσης και την αποκατάσταση του κύρους και της αποτελεσματικότητας του ΟΗΕ.

    [04] Κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Βαγδάτης;

    4/4/2003 12:35:00 πμ

    Σκληρές μάχες των αμερικανικών δυνάμεων με Ιρακινούς που βρίσκονται σε χαρακώματα, διεξάγονται αυτήν την ώρα γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC οι Αμερικανοί έχουν πλέον τον έλεγχο του. Την είδηση μεταδίδει με κάθε επιφύλαξη μέχρι να την επιβεβαιώσει και το BBC. Νωρίτερα, ογδόντα δυο Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 120 τραυματίσθηκαν όταν πύραυλος έπληξε το χωριό Φουράτ, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο αεροδρόμιο και την ιρακινή πρωτεύουσα. Βυθισμένη στο σκοτάδι, για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, παραμένει τις τελευταίες ώρες η Βαγδάτη. "Δεν χτυπήσαμε το σύστημα ηλεκτροδότησης" ισχυρίζονται οι Αμερικανοί.

    Στο δρόμο προς την ιρακινή πρωτεύουσα

    Οι συμμαχικές δυνάμεις ελέγχουν εν μέρει το διεθνές αεροδρόμιο Σαντάμ στη Βαγδάτη, δήλωσε λίγο πριν τα μεσάνυκτα (23.00 ώρα Ελλάδας) ο διοικητής της αμερικανικής 3ης Μεραρχίας Πεζικού, Μόρις Γκόινς.

    Σύμφωνα με τον Λιουκ Μπέικερ, ανταποκριτή του Reuters, άνδρες της 3ης Mεραρχίας Πεζικού μάχονται με Ιρακινούς που βρίσκονται σε χαρακώματα για να υπερασπιστούν το αεροδρόμιο.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις, φαίνεται μάλιστα ότι ανακάλυψαν υπόγειες σήραγγες κάτω από το αεροδρόμιο, μία εκ των οποίων οδηγεί πίσω στον ποταμό Τίγρη.

    Νωρίτερα την Πέμπτη, ο επικεφαλής στρατηγός της 3ης αμερικανικής Μεραρχίας Πεζικού, Μπιούφορντ Μπλάουντ, δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται περίπου 15 χλμ από το κέντρο της Βαγδάτης και έχουν αποκλείσει τη νότια είσοδο της πόλης.

    Ανοησίες χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς Μπλάουντ ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών λέγοντας χαρακτηριστικά: ''Δεν είναι πουθενά κοντά στη Βαγδάτη. Ούτε καν 160 χλμ από αυτήν. Με τις δηλώσεις αυτές προσπαθούν να καλύψουν την αποτυχία τους''.

    [05] Καλλιτέχνες και δικηγόροι μηνύουν τον Αθνάρ

    4/4/2003 12:07:00 πμ

    Για παραβίαση των διεθνών συμφωνιών και εμπλοκή της Ισπανίας σε έναν ''επιθετικό πόλεμο" κατηγορούν καλλιτέχνες και δικηγόροι της Ισπανίας, τον πρωθυπουργό της χώρας Χοσέ Μαρία Αθνάρ και προσφεύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Όπως υποστηρίζουν ο Αθνάρ, κατά την κρίση στο Ιράκ, παραβίασε την ισπανική νομοθεσία που απαγορεύει τη διάθεση στρατευμάτων στην υπηρεσία ''ξένης δύναμης''.

    Το αριστερό κόμμα Izquierda Unida και το Κόμμα των Πρασίνων έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά κατά του Αθνάρ επειδή αποφάσισε να στείλει 900 μη μάχιμους στρατιώτες στο Ιράκ χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου και χωρίς επίσημη κήρυξη πολέμου από τον βασιλιά Χουάν Κάρλος.

    Από την πλευρά της κυβέρνησης, "αβάσιμες" χαρακτήρισε τις προσφυγές ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης, Χοσέ Μαρία Μιτσαβίλα.

    [06] Ιράκ: Αναζητείται ο ρόλος ΟΗΕ - ΝΑΤΟ τη μετά Σαντάμ εποχή

    3/4/2003 10:22:00 μμ

    Η ανοικοδόμηση του Ιράκ, η πολιτική αλλαγή στη Βαγδάτη, αλλά και ο ρόλος που ΟΗΕ, τη μετά Σαντάμ εποχή στο Ιράκ, βρέθηκαν στο επίκεντρο αλλεπάλληλων διμερών συναντήσεων του Κόλιν Πάουελ, με ομολόγους του της Ε.Ε. και εκπροσώπους του ΝΑΤΟ. "Ο ΟΗΕ θα κληθεί σίγουρα να παίξει έναν ρόλο μεταπολεμικά στο Ιράκ, η φύση του οποίου, θα πρέπει να προσδιοριστεί" δήλωσε o επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Νωρίτερα, υπέρ της έκδοσης ενός δεύτερου ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών ως προϋπόθεση για την εμπλοκή της Ε.Ε. για την ανοικοδόμηση του Ιράκ στη μεταπολεμική εποχή τάχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. "Καμία χώρα δεν απέκλεισε εκ των προτέρων έναν ενδεχόμενο ρόλο του ΝΑΤΟ στο μεταπολεμικό Ιράκ" τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να διευκρινισθεί ο ρόλος του ίδιου του ΟΗΕ, προτού εξεταστεί μία δέσμευση του ΝΑΤΟ.

    Η Ε.Ε. επισημαίνει το ρόλο -κλειδί των Ην. Εθνών για τη σταθερότητα

    Κατά τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. με τον Κόλιν Πάουελ, κατέστησαν σαφές στην αμερικανική πλευρά, ότι για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι απαραίτητη η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.

    Η Ε.Ε υπογράμμισε στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ότι για την εξασφάλιση της σταθερότητας αυτής, ρόλο κλειδί έχουν τα Ηνωμένα Έθνη, μία άποψη, που όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, γνωρίζουν οι ΗΠΑ.

    Σύμφωνα μάλιστα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών διαφαίνεται μία αναδυόμενη συναίνεση να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με ρόλο του ΟΗΕ στις επόμενες φάσεις της ιρακινής κρίσης.

    Οι ΗΠΑ επιθυμούν την εμπλοκή ΟΗΕ - ΝΑΤΟ στην ανοικοδόμηση

    Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους της κοινοτικής τρόικα, ο Κόλιν Πάουελ, φέρεται να είπε, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στους Γιώργο Παπανδρέου, Χαβιέ Σολάνα και Κρις Πάτεν ότι η επικράτηση των συμμαχικών δυνάμεων είναι θέμα χρόνου και ότι το ζητούμενο πλέον είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ανοικοδόμηση μετά το τέλος των εχθροπραξιών.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται να δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ στη διαδικασία ανασυγκρότησης του Ιράκ.

    Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ο ΟΗΕ θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας, παράλληλα όμως άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα επιθυμούσαν να υπάρξει κάποια απόφαση του που θα ''νομιμοποιεί'' την δράση των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    Αναφερόμενος στις μετά Σαντάμ εξελίξεις στο Ιράκ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η χώρα θα τεθεί υπό αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για μία χρονική περίοδο, την οποία όμως απέφυγε να προσδιορίσει.

    Ανέφερε επίσης, ότι ο στόχος των ΗΠΑ δεν είναι η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων Ιράκ, αλλά η επιβολή ενός νέου, δημοκρατικού καθεστώτος.

    Αναγκαία η πρόοδος στο Μεσανατολικό

    Μιλώντας εξ ονόματος των 15 ο Γ. Παπανδρέου, επεσήμανε στον Αμερικανό ομόλογό του την ανησυχία της Ευρώπης για τις εξελίξεις και την έντονη αντίθεση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης στον πόλεμο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη επίτευξης προόδου στο Παλαιστινιακό, σημειώνοντας ότι αν μετά την κρίση στο Ιράκ δεν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος ανάπτυξης του φονταμενταλισμού σε όλο τον αραβικό κόσμο.

    Εξέφρασε επίσης την ανησυχία των 15 για την πρόθεση της Τουρκίας να επέμβει στο Β. Ιράκ.

    Απαντώντας, ο Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ να υπάρξει πρόοδος στη Μέση Ανατολή και υπογραμμίσε ότι η Τουρκία δεν έχει τέτοιες βλέψεις.

    Τσοβόλας: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παλέψει για την επιβολή της ειρήνης

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, με αφορμή τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, η διεθνής κοινότητα και οι λαοί θα πρέπει να απαντήσουν με ένα μεγάλο όχι στην αλαζονική και προκλητική αντίληψη του κ. Πάουελ και της ηγεσίας των ΗΠΑ και να παλέψουν για την επιβολή της ειρήνης και την προστασία της διεθνούς νομιμότητας.

    [07] Τριπλό λάθος ο πόλεμος σύμφωνα με τον Ραφαρέν

    3/4/2003 10:47:00 μμ

    Τριπλό λάθος, έπραξαν οι ΗΠΑ, κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά του Ιράκ σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Πιέρ Ραφαρέν. Όπως δήλωσε στη γαλλική κρατική τηλεόραση ο Ραφαρέν, οι Αμερικανοί έκαναν πρώτον λάθος ηθικό γιατί υπήρχε εναλλακτική λύση αντί του πολέμου, δεύτερον λάθος πολιτικό γιατί ενεπλάκησαν σε περιοχή με δεδομένες δυσκολίες και λάθος στρατηγικό γιατί βασίστηκαν λαθεμένα στη λογική ότι είναι αυτοί που ηγούνται όλων των άλλων χωρών.

    [08] Συνεργασία ΝΕΤ- Πήτερ Αρνέτ

    3/4/2003 9:09:00 μμ

    Συνεργασία με το διάσημο πολεμικό ανταποκριτή Πήτερ Αρνέτ, εξασφάλισε η ΕΡΤ, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των Ελλήνων τηλεθεατών. Για όσο διάστημα, οι εξελίξεις του πολέμου του Ιράκ το επιβάλλουν, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος, θα μεταδίδει όλες τις εξελίξεις από τη Βαγδάτη, αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, μεταφέροντας στους Έλληνες τηλεθεατές την εικόνα του πολέμου.

    [09] Ρόμπερτσον: Πρώτα η εμπλοκή ΟΗΕ και μετά του ΝΑΤΟ

    3/4/2003 9:03:00 μμ

    "Καμία χώρα δεν απέκλεισε εκ των προτέρων έναν ενδεχόμενο ρόλο του ΝΑΤΟ στο μεταπολεμικό Ιράκ". Με τη φράση αυτή, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, προσπάθησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ τη μετά Σαντάμ εποχή, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει πρώτα να διευκρινισθεί ο ρόλος του ίδιου του ΟΗΕ, προτού εξεταστεί μία δέσμευση του ΝΑΤΟ.

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού, που έγινε στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον είπε, ότι ορισμένες χώρες, τάσσονται πάρα πολύ υπέρ ενός ρόλου του ΝΑΤΟ ενώ καμία δεν τον απέκλεισε''.

    Υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προσεκτικής εξέτασης, υπό το φως και των αποφάσεων που θα ληφθούν στον ΟΗΕ''.

    [10] Συνάντηση Ανάν-Παπαντωνίου απόψε

    3/4/2003 9:02:00 μμ

    Συνάντηση με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, θα έχει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, στις 22:30 (ώρα Ελλάδας), στην έδρα του ΟΗΕ. Κύρια θέματα της συζήτησης αναμένεται να είναι η κατάσταση στο Ιράκ, η μετά Σαντάμ εποχή, η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο ιρακινό λαό και το Κυπριακό.

    Ο κ. Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι "θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών στη διαμόρφωση των ρυθμίσεων που θα επικρατήσουν στο Ιράκ μετά το πέρας των εχθροπραξιών". Επίσης, τόνισε ότι "έχει σημασία η ανθρωπότητα να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο μίας διεθνούς νομιμότητας και εγγυητής της νομιμότητας αυτής είναι τα Ηνωμένα Έθνη".

    Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ανάν, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου και στη συνέχεια θα μιλήσει στο Foreign Policy Association με θέμα: "Κοινή ευρωπαϊκή άμυνα: Ουτοπικό όνειρο ή πρακτική δυνατότητα;".

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης του υπουργού Αμυνας στη Νέα Υόρκη θα ολοκληρωθεί με δεξίωση που παραθέτει προς τιμή του το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάση, στο οίκημά του, στο Μανχάταν.

    [11] Αντιπολεμικά ... γλειφιτζούρια!

    4/4/2003 12:04:00 πμ

    Έναν πρωτότυπο τρόπο να εκφράσει την αντίθεση του στον πόλεμο του Ιράκ αλλά και να βοηθήσει τους Ιρακινούς, βρήκε Αλσατός ζαχαροπλάστης. Αποφάσισε να παρασκευάσει και να πουλήσει γλειφιτζούρια σε μορφή καρδιάς και με την ετικέτα ''Οχι στον Πόλεμο''. Στόχος του να δώσει μέρος των εσόδων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, έργο των οποίων είναι να βοηθήσουν τα θύματα αυτής της ένοπλης σύρραξης. Τα πρώτα γλειφιτζούρια, σε χρώμα κόκκινο διάφανο αναμένεται να διατεθούν στην αγορά την προσεχή εβδομάδα σε πολλά καταστήματα του Στρασβούργου και του Κολμάρ.

    Ο Ρενέ Ντορφέρ, διευθυντής και ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου που βρίσκεται σε προάστιο του Στρασβούργου διεκδικεί πελάτες στη Γαλλία και στο εξωτερικό.

    Έχει μάλιστα ήδη παραλάβει 10.000 λευκές ετικέτες με το σύνθημα ''Οχι στον Πόλεμο'' γραμμένο με κόκκινα γράμματα.

    Τα γλειφιτζούρια θα μεταπωληθούν σε χονδρεμπόρους και λιανοπωλητές 15 λεπτά του ευρώ παραπάνω από τη συνήθη τιμή.

    Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από αυτά τα παραπανίσια 15 λεπτά ανά τεμάχιο θα τεθούν υπό τον έλεγχο ενός δικαστικού κλητήρα πριν δοθούν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο θέατρο του πολέμου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 April 2003 - 21:54:17 UTC