Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης
  • [02] Τηλεφώνημα για βόμβες στο δικαστικο μέγαρο Πειραιά
  • [03] ''Kλεισμένοι'' παραμένουν στις στοές του ορυχείου 100 μεταλλωρύχοι
  • [04] 17Ν: Ετεροχρονισμένες πραγματογνωμοσύνες
  • [05] Αντιδράσεις προκαλεί η συνάντηση στην Ακαμπα
  • [06] Επίθεση αυτοκτονίας στη Ρωσία
  • [07] Στο Κατάρ ο Τζορτζ Μπους
  • [08] Πήρε σουβενίρ από το Ιράκ μια βόμβα διασποράς
  • [09] Τουρκία: Συλλήψεις 259 λαθρομεταναστών
  • [10] Στο σκοτάδι επί 9 ώρες η Σκότλαντ Γιαρντ στο Λονδίνο
  • [11] Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης στη Φαλούζα
  • [12] Συνελήφθη στέλεχος του ιρακινού στρατού
  • [13] Υψηλότεροι οι τόνοι στις δευτερολογίες
  • [14] Αρση Βαρών: 11η η Καμμένου
  • [15] Προβάδισμα οι Σπερς στους τελικούς του ΝΒΑ
  • [16] Μπάσκετ: Ανετη επικράτηση του ''θρύλου''
  • [17] Μπάσκετ: Νίκη θρίλερ του Παναθηναϊκού
  • [18] ''Η Ευρώπη υπάρχει'' στο Μακεδονικό Μουσείο
  • [19] Εκθέσεις για τον ελληνικό πολιτισμό στην Ν. Υόρκη
  • [20] Το νοικοκυριό μειώνει τον καρκίνο των ωοθηκών
  • [21] Έτοιμη για το WI-FI η Ιταλία
  • [22] Κίνα: Το μυστικό της μακροζωϊας
  • [23] Γάτα... συναγερμός
  • [24] Πήρε αποζημίωση γιατί έχασε τη σεξουαλική της ζωή

    [01] Σύσκεψη για τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης

    5/6/2003 11:38:00 πμ

    Σύσκεψη με αντικείμενο την καλύτερη προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και με την συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Τύπου, Χρήστου Πρωτόπαπα. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Παρίσι όπου την Παρασκευή το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ζάκ Σιράκ και το απόγευμα με τον πρόεδρο της Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και την Αυστρία ενώ στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας, θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες

    [02] Τηλεφώνημα για βόμβες στο δικαστικο μέγαρο Πειραιά

    5/6/2003 10:54:00 πμ

    Εκκενώθηκε πριν λίγο το δικαστικο μέγαρο Πειραιά μετά το τηλεφώνημα άγνωστου άνδρα στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" για την τοποθέτηση δύο εκρηκτικών μηχανισμών. Στο δικαστικό μέγαρο έφθασαν πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ οι οποίοι ερευνούν εξονυχιστικά όλους τους ορόφους του μεγάρου.

    [03] ''Kλεισμένοι'' παραμένουν στις στοές του ορυχείου 100 μεταλλωρύχοι

    5/6/2003 11:50:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Απεργία πείνας πραγματοποιούν περισσότεροι από 100 μεταλλωρύχοι στην εταιρία "Kinross Gold Corporation", οι οποίοι παραμένουν στις στοές των μεταλλείων από το βράδυ της Δευτέρας, στο Στρατώνι Χαλκιδικής, ζητώντας να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας μετά την απόφαση της πολυεθνικής επιχείρησης να αναστείλει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα και να κηρύξει πτώχευση. Σε ένδειξη αλληλεγγύης στους ανέργους και τους απολυμένους, η ΠΑΜΕ έχει προαναγγείλει συγκέντρωση το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, καθώς και στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας έχουν εξαγγείλει για τη 1 μετά το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της εταιρίας ''Σίσσερ Πάλκο'', η οποία έχει ανακοινώσει ότι η μονάδα της στην Ελλάδα διακόπτει τις δραστηριότητές της, διότι θα μεταφερθεί στη Βουλγαρία.

    [04] 17Ν: Ετεροχρονισμένες πραγματογνωμοσύνες

    5/6/2003 10:25:00 πμ

    Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας της εκδίκασης της υπόθεσης της 17Ν, ο Ιπποκράτης Μυλωνάς, συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου, έθεσε θέμα στο δικαστήριο για το εάν πρέπει να ληφθούν υπόψη πραγματογνωμοσύνες, τις οποίες χαρακτήρισε ετεροχρονισμένες. Επικαλέσθηκε το τροποποιημένο άρθρο 19, παράγραφος 3 του Συντάγματος, που απαγορεύει τη χρήση παράνομων αποδεικτικών μέσων και κατέληξε ότι πραγματογνωμοσύνες, που διατάχθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, πάσχουν απο νομική πλημμέλεια, γιατί δεν επετράπη στους κατηγορουμένους να ορίσουν τεχνικούς συμβούλους και ολοκληρώθηκαν μετά την έναρξη της δίκης, με αποτέλεσμα να είναι δικονομικά ανεπίτρεπτο να ληφθούν υπόψη απο το δικαστήριο. Με απουσίες της πλειοψηφίας των συνηγόρων υπεράσπισης άρχισε σήμερα η δίκη. Έτσι η προγραμματισμένη εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης έχει αναβληθεί προς το παρόν λόγω της απουσίας των δικηγόρων.

    Εισαγγελέας: ''Οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης μπορεί να χαϊδεύουν τ'αυτιά, αλλά απέχουν απο τη νομική αλήθεια''

    Ο εισαγγελέας της έδρας, Χρήστος Λάμπρου, επεσήμανε πως οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης μπορεί να ''χαϊδεύουν τ' αυτιά'' αλλά απέχουν απο τη νομική αλήθεια.

    ''Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων και οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι πλεονεκτούν έναντι του εισαγγελέα. Μόνο αυτοί ξέρουν την αλήθεια. Εμεις οι υπόλοιποι ψάχνουμε. Μπορούν να αρνηθούν την κατηγορία. Μόνο αυτοί θα εκτιμήσουν τι τους συμφέρει. Ξέρουν όμως άραγε τι τους συμφέρει; Μήπως ήξερε η 17Ν τι έκανε;'' ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εισαγγελέας.

    [05] Αντιδράσεις προκαλεί η συνάντηση στην Ακαμπα

    5/6/2003 11:05:00 πμ

    Μπορεί η συνάντηση της Ακαμπα να τέλειωσε με τους καλύτερους οιωνούς για την ειρηνική επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους να αποσπά τη συγκατάθεση των ηγετών του Ισραήλ και των Παλαιστινίων για τον ''οδικό χάρτη'', αλλά την ίδια ώρα φαίνεται να πληθαίνουν οι αντιδράσεις μεταξύ των σκληροπυρηνικών εβραίων εποίκων και των ριζοσπαστικών παλαιστινιακών οργανώσεων. Η υπόσχεση του ισραηλινού πρωθυπουργού για την κατάργηση των οικισμών των εποίκων που έχουν ανεγερθεί χωρίς άδεια ,αλλά και του παλαιστίνιου ομολόγου του, Μαχμούντ Αμπάς για τον τερματισμό της ένοπλης Ιντιφάντα έχουν πυροδοτήσει ήδη έντονες αντιδράσεις.

    Διαδηλώσεις εποίκων

    Χιλιάδες Εβραίοι έποικοι συγκρότησαν το βράδυ της Πέμπτης διαδηλώσεις στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του νέου ειρηνευτικού σχεδίου. ''Παλαιστινιακό κράτος σημαίνει καταστροφή για το κράτος του Ισραήλ '' έγραφαν τα πανώ των εποίκων.

    ''Η συνάντηση της Ακαμπα ήταν μια ταπεινωτική τελετή στην οποία η ισραηλινή κυβέρνηση γιόρτασε την συνθηκολόγησή της στην παλαιστινιακή τρομοκρατία'' ανακοίνωσε το συμβούλιο YESHA που εκπροσωπεί τους εβραίους εποίκους.

    Οι έποικοι διαφωνούν τόσο με τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους το 2005 όπως προβλέπει ο οδικός χάρτης ,όπως και με την κατάργηση των χωρίς άδεια οικισμών.

    Στη διαδήλωση μετείχαν μέλη ακροδεξιών κομμάτων, λέγοντας ότι η εφαρμογή "οδικού χάρτη" συνιστά απειλή για το κράτος του Ισραήλ.

    Σκληρή απάντηση Χαμάς-Τζιχάντ-Λαϊκού Μετώπου

    Έντονες είναι όμως και οι αντιδράσεις στην αντίπερα όχθη. Η οργάνωση Χαμάς ορκίστηκε ότι δεν θα σταματήσει την ένοπλη αντίσταση εναντίον των Ισραηλινών εάν δεν απελευθερωθεί ''κάθε εκατοστό της παλαιστινιακής γης''. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Αμπντούλ Αζιζ Ραντίσι, υποστήριξε μάλιστα ότι η σύνοδος ωφέλησε μόνο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

    Στο ίδιο μήκος κύματος η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ απείλησε ότι σκοπεύει να συνεχίσει ''την αντίσταση στην ισραηλινήκατοχή για όσο διάστημα θα διαρκέσει αυτή η κατοχή''. Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο, ο Μοχάμεντ αλ-Χίντι αξιωματούχος της οργάνωσης χαρακτήρισε ''δωρεάν προσφορά'' τη δέσμευση του παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς για τερματισμό του ένοπλου αγώνα εναντίον του Ισραήλ.

    Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP) προειδοποίησε επίσης ότι αρνείται να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα εναντίον του Ισραήλ. ''Επιμένουμε στο ότι η αντίσταση και η Ιντιφάντα θα συνεχιστεί και θα ενημερώσουμε γι' αυτό επισήμως τον Αμπού Μάζεν'', τόνισε ο Τζαμίλ Μαζνταλανί, ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους της οργάνωσης.

    Ικανοποίηση Μπους-Μόσχας

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι η τριμερής σύνοδος στην Ακαμπα ''ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες''. ''Η αληθινή πρόοδος θα είναι, πάντως, όταν θα συνυπάρχουν ειρηνικά πλάι-πλάι ένα ισραηλινό και ένα παλαιστινιακό κράτος'' δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

    Την ικανοποίησή της για τ΄ αποτελέσματα της συνάντησης εξέφρασε και η Μόσχα που θεωρεί τη δέσμευση των Σαρόν και Αμπάς για συνεργασία ως ιδιαίτερης σημασίας. Η Ρωσία ανήκει στο ''κουαρτέτο'' (ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία) που είναι επιφορτισμένο με την προώθηση μιας εκτόνωσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού ραδιοφώνου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να συναντηθούν και πάλι "σύντομα" για να συζητήσουν την εφαρμογή του διεθνούς "οδικού χάρτη" για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή,μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

    Ο Σαρόν θα ζητήσει από τον Αμπάς να τον ενημερώσει από κοινού με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας, Μοχάμεντ Νταχλάν για το πως θα περιοριστούν οι παλαιστίνιοι εξτρεμιστές. Οι δύο πλευρές αναμένεται επίσης να επαναλάβουν σε ανώτατο επίπεδο τις επαφές για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας.

    Παρά τα θετικά αποτελέσματα της συνόδου η πραγματικότητα στα Παλαιστινιακά εδάφη έρχεται να επιβεβαιώσει όσους εκφράζουν επιφυλάξεις για το τελικό αποτέσμα, καθώς τη νύχτα ισραηλινά άρματα εισέβαλαν στην αυτόνομη πόλη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο και γκρέμισαν κατοικίες.

    Νωρίτερα, ισραηλινή στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι μια οβίδα όλμου εκτοξεύτηκε από τη Ράφα εναντίον οικισμού Εβραίων εποίκων στο Γκους Κατίφ, στον ίδιο τομέα.

    [06] Επίθεση αυτοκτονίας στη Ρωσία

    5/6/2003 10:25:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Σε επίθεση αυτοκτονίας από γυναίκα καμικάζι απέδωσε το ρωσικό Υπουργείο Αμυνας τη σημερινή έκρηξη σε λεωφορείο στη Βόρεια Οσσετία, που στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους. Μεταξύ των θυμάτων είναι επτά πολίτες και οκτώ στρατιωτικοί. Το λεωφορείο μετέφερε 27 άτομα στην πλειοψηφία τους αξιωματικούς της ρωσικής αεροπορίας και υπαλλήλους, που μετέβαιναν σε στρατιωτική βάση. Ουδεμία οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αλλά ρώσοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι έργο αυτονομιστών ανταρτών από την γειτονική Τσετσενία.

    Η επίθεση εκδηλώθηκε στις 06.36 (ώρα Ελλάδος) κοντά στην πόλη Μοζντόκ. Η καμικάζι πλησίασε το λεωφορείο σε μια σιδηροδρομική διάβαση και ανατινάχτηκε με αποτέλεσμα το όχημα να καταστραφεί ολοσχερώς, δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφάξ,ο εκπρόσωπος της ρωσικής αεροπορίας, σμήναρχος Αλεξάντρ Ντρομπιτσέβσκι.

    Μετά το συνταγματικό δημοψήφισμα που οργάνωσε η Μόσχα στις 23 Μαρτίου στην Τσετσενία που επικύρωσε την ενσωμάτωση της δημοκρατίας αυτής του Καυκάσου στη ρωσική ομοσπονδία έχουν πληθύνει οι επιθέσεις των αυτονομιστών ανταρτών εναντίον ρωσικών στόχων στην περιοχή.

    Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας εκδηλώθηκαν στα μέσα Απριλίου με 80 νεκρούς και άλλες δύο επιθέσεις εναντίον ρωσικών στρατιωτικών στόχων το δεύτερο 15ημερο του Μαΐου με 12 νεκρούς

    [07] Στο Κατάρ ο Τζορτζ Μπους

    5/6/2003 11:32:00 πμ

    Στο Κατάρ τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή , ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, επισκέφτηκε την Πέμπτη, την στρατιωτική βάση Ας Σαϊλίγια στο Κατάρ και μίλησε σε αμερικανούς στρατιώτες. "Δεν υπάρχει πλέον τόπος όπου να μπορούν να κρυφτούν οι τρομοκράτες" τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του προς αρχηγό των αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγό Τόμι Φράνκς και τους αμερικανούς στρατιώτες για την προσφορά τους στον πόλεμο του Ιράκ και στον "αγώνα για την ελευθερία". Νωρίτερα ,ο αμερικανός πρόεδρος είχε συνάντηση με τον στρατηγό Τόμι Φρανκς και τον πολιτικό διοικητή του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ. Ο πρόεδρος Μπους συναντήθηκε επίσης με τον εμίρη του Κατάρ, Σείχη Χάματ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι και τον ευχαρίστησε για την φιλοξενία στη Ντόχα της Κεντρικής αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης που διηύθυνε τον πόλεμο στο Ιράκ.

    [08] Πήρε σουβενίρ από το Ιράκ μια βόμβα διασποράς

    Πηγή: ΑΠΕ 5/6/2003 10:42:00 πμ

    Ιάπωνας φωτογράφος καταδικάστηκε από δικαστήριο της Ιορδανίας σε φυλάκιση 18 μηνών, καθώς, μία βόμβα που πήρε από το Ιράκ ως αναμνηστικό "δώρο", εξερράγη και σκότωσε έναν φρουρό ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Αμμάν. Ο Χιρόκι Γκόμι πέρναγε από έλεγχο στο αεροδρόμιο της ιορδανικής πρωτεύουσας όταν μία συσκευή ακτίνων-Χ εντόπισε τη βόμβα διασποράς. Η έκρηξη σημειώθηκε όταν ο φρουρός έψαχνε την τσάντα, με αποτέλεσμα ο ίδιος να χάσει τη ζωή του και άλλοι τρεις να τραυματιστούν. Ο κ. Γκόμι, της εφημερίδας Μαϊνίτσι Σιμπούν, είπε ότι δεν γνώριζε ότι η βόμβα ήταν ενεργός. Μιλούσε στο κινητό του, κάποια μέτρα μακριά, την ώρα που εξερράγη.

    Ο Γιοσιάκι Ίτο, στέλεχος της Μαϊνίτσι, είπε ότι η δίκη ήταν δίκαιη αλλά σχεδίαζε να καταθέσει αίτημα προς τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα για χορήγηση ειδικής αμνηστίας.

    Το ιορδανικό δικαστήριο καταδίκασε τον κ. Γκόμι για αμέλεια που προκάλεσε το θάνατο του φρουρού και για μη προσχεδιασμένες ζημιές στην περιουσία του αεροδρομίου.

    Αθωώθηκε για την παράνομη κατοχή εκρηκτικών διότι δεν υπήρχε απόδειξη ότι σκόπευε να προκαλέσει βλάβες.

    Πηγή: EJC / Toronto Star

    [09] Τουρκία: Συλλήψεις 259 λαθρομεταναστών

    5/6/2003 9:48:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 259 λαθρομετανάστες, στην πλειοψηφία τους Πακιστανούς, που προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα στη δυτική Ευρώπη, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Η αστυνομία εντόπισε στην επαρχία Βαν φορτηγό που μετέφερε λαθρομετανάστες και συνέλαβε 67 Πακιστανους και 8 Αφγανούς. Αλλοι 134 Πακιστανοί, 27 πολίτες του Μπαγκλαντές και 23 Αφγανοί συνελήφθησαν στις πόλεις Οζάλπ και Τσεβάς, στην ίδια επαρχία. Οι λαθρομετανάστες πρόκειται να απελαθούν αμέσως στις χώρες τους, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

    [10] Στο σκοτάδι επί 9 ώρες η Σκότλαντ Γιαρντ στο Λονδίνο

    5/6/2003 8:57:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Κυριολεκτικά στο σκοτάδι βρέθηκε την Τετάρτη τη έδρα της Σκότλαντ Γιαρντ στο Λονδίνο, όταν ένας εργάτης έκοψε ένα καλώδιο παροχής ενέργειας στο κτήριο, όπου στεγάζεται και η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Η τηλεφωνική σύνδεση διακόπηκε για εννέα ώρες και όλες οι κλήσεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών προωθούνταν στα τοπικά αστυνομικά τμήματα. Η βλάβη σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης κοντά στην έδρα της αστυνομίας, στο κέντρο του Λονδίνου και για να λυθεί το πρόβλημα αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί το εφεδρικό σύστημα παροχής ενέργειας, το οποίο όμως δεν κατάφερε να λειτουργήσει. "Αναμφίβολα πρέπει να πάρουμε μαθήματα από τα γεγονότα αυτά, και πάνω απ' όλα να βρούμε γιατί το εφεδρικό σύστημα αντιμετώπισε προβλήματα και πώς μπορούμε να τα προλάβουμε στο μέλλον", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία.

    [11] Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης στη Φαλούζα

    5/6/2003 11:45:00 πμ

    Ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίσθηκαν την Πέμπτη σε επίθεση στην ιρακινή πόλη Φαλούζα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, όταν άγνωστος έριξε χειροβομβίδα εναντίον των στρατιωτών οι οποίοι ανήκουν σε ένα σύνταγμα της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας. Ο Ντέιβιντ Μακίρμαν, διοικητής των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων, ανακοίνωσε χθες την ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων στην πόλη Φαλούζα όπου τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνονται πολλές επιθέσεις με στόχο αμερικανούς στρατιώτες.

    [12] Συνελήφθη στέλεχος του ιρακινού στρατού

    5/6/2003 10:01:00 πμ

    Αλλος ένα ηγετικό στέλεχος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν συνελήφθη την Πέμπτη από τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις. Πρόκειται για τον Αγιαντ Φουτάγιεχ Χαλίφα, νούμερο 30 στη λίστα των 55 καταζητούμενων πρώην ιρακινών ηγετών, πρώην επικεφαλή του ιρακινού "Στρατού της Αλ Κοντς", που είχε δημιουργηθεί από τον Σαντάμ Χουσέιν για την "απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ. Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν συλλάβει περίπου τους μισούς από τους 55 καταζητούμενους πρώην αξιωματούχους του Ιράκ.

    [13] Υψηλότεροι οι τόνοι στις δευτερολογίες

    5/6/2003 1:22:00 πμ

    Σε υψηλότερους τόνους κινήθηκαν οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Σημίτης, με αφορμή παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη, τόνισε ότι εκείνος πολέμησε κατά της δικτατορίας και έβαζε βόμβες όταν άλλοι κάθονταν στα σπίτια τους, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να διαχωρίζονται οι πολίτες, κάτι που έκανε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατήργησε. "Και άλλοι πολέμησαν στη δικτατορία, αλλά δεν διεκδίκησαν την αποκλειστικότητα" τόνισε από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής και κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει να ασκεί πολιτική διχασμού και πόλωσης.

    Φραστικό επεισόδιο με τον Νικήτα Κακλαμάνη

    Οι τόνοι ανέβηκαν όταν στη δευτερολογία του πρωθυπουργού και κατά την αναφορά του ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει κανένα επιχειρηματία ούτε ως φίλο ούτε ως εχθρό, διέκρινε ειρωνικά χαμόγελα, από τα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Απευθυνόμενος μάλιστα προσωπικά στον βουλευτή της ΝΔ Ν. Κακλαμάνη, είπε ότι επί των ημερών της συντηρητικής παράταξής η αστυνομία τον παρακολουθούσε ενώ σήμερα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

    Απαντώντας δε, στο ερώτημα "γιατί παρακολουθείτο" τόνισε:

    " Είχα πολεμήσει κατά της δικτατορίας, όταν κάποιοι κάθονταν στα σπίτια τους. Εγώ ήμουν στην παρανομία και έβαζα κροτίδες όπως έλεγαν, εσείς τι κάνατε; "

    Σχολιάζοντας την πρωτολογία του κ. Καραμανλή, είπε ότι ασκήθηκε μόνο κριτική και όχι δεν παρουσιάστηκαν λύσεις και προοπτική.

    "Είπατε ότι έχετε επεξεργαστεί πολιτική για τα θέματα. Ποια πολιτική; Δεν την έχουμε ακούσει" είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ και συνέχισε:

    "Μιλήσατε μόνο για την παιδεία υποσχόμενος ότι θα καταργήσετε εξετάσεις, δηλαδή να κατεβάσετε τον πήχη. Αυτό δεν είναι σεβασμός προς τα παιδιά που θέλουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό με τους ξένους" σημείωσε.

    Αναφερόμενος στα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας είπε ότι η ΝΔ δεν παίρνει θέση.

    Παράλληλα, κάλεσε τον Κ. Καραμανλή να περπατήσουν μαζί τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου όταν αυτή είναι έτοιμη το 2004.

    Τέλος, απαντώντας στο αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το ΧΑΑ είπε ότι το θέμα έχει εξαντληθεί και ζήτησε να αφήσουν ήσυχο το ΧΑΑ για να ανακάμψει, αν και κάποιοι όπως υπογράμμισε δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

    Δευτερολογία Καραμανλή

    "Κι άλλοι πολλοί πολέμησαν τη Δικτατορία. Δεν ήσαστε ο μόνος. Είστε ο μόνος όμως, που έφερε το βιβλίο του δικτάτορα Παπαδόπουλου στη Βουλή" απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, στην αναφορά του Πρωθυπουργού σχετικά με την αντιδικτατορική του δράση.

    Του καταλόγισε ότι επιλέγει την οξύτητα και το διχασμό κάθε φορά που πέφτει η κυβερνητική απόδοση.

    Επί της ουσίας της συζήτησης, κατηγόρησε τον κ. Σημίτη ότι "ψεύδεται", όταν κριτικάρει το πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία, αφού όπως είπε δεν το έχει καν διαβάσει.

    Σχολιάζοντας την πρόταση του πρωθυπουργού να περπατήσουν μαζί τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου το 2004, είπε:

    "Αφού θέλετε βόλτες, θέλετε να πάμε στις ουρές του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ, στις λαϊκές αγορές;"

    Αναφορικά με τις κατηγορίες του Κ Σημίτη για διαπλοκή της ΝΔ με επιχειρηματικά συμφέροντα τόνισε ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το επιχείρημα των ενόχων και προσπαθεί να γαντζωθεί στην αρχή ότι όλοι είναι το ίδιο.

    Δευτερολογίες Παπαρήγα- Κωνσταντόπουλου

    Στη δευτερολογία της η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ότι δεν μπορεί να λέει ότι σήμερα δεν υπάρχει παρακολούθηση στη χώρα, όταν, όπως είπε, η ΕΥΠ παρακολουθεί κόμματα και πολιτικούς και οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούν Ελληνες πολίτες.

    Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς, θεσμός που όπως είπε θα καλλιεργήσει στην ελληνική κοινωνία τη νοοτροπία του χαφιεδισμού.

    Από την πλευρά του ο Ν. Κωνσταντόπουλος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πρωθυπουργό ότι ''βάζει φωτιά στα πάντα'' όταν ανατρέχει στο παρελθόν τη στιγμή που διεξάγεται συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

    "Οι αγώνες δεν δικαιώνονται ποτέ με φυγή στο παρελθόν για λόγους κομματικής αντιπαράθεσης" ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του.

    [14] Αρση Βαρών: 11η η Καμμένου

    5/6/2003 11:04:00 πμ

    Την 11η θέση πήρε η Δήμητρα Καμμένου στα 69κ των Νεανίδων του παγκοσμίου πρωταθλήματος αρσης βαρών, που διεξάγεται στο Ερμοσίγιο του Μεξικού. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε σοβαρή διαφορά επιδόσεων από τις περισσότερες αντιπάλους της και ήταν πολύ δύσκολο να τις συναγωνιστεί. Έτσι με τα 162.5κ στο σύνολο πήρε την 11η θέση μεταξύ 12 αθλητριών, που έλαβαν μέρος. Η 19χρονη Καμμένου σήκωσε 72.5κ στο αρασέ στην πρώτη προσπάθεια, ενώ απέτυχε δύο φορές σρα 75κ. Με την επίδοση αυτή πήρε την 10η θέση στο αρασέ. Στο ζετέ άρχισε με 87.5κ, απέτυχε στα 90κ στη δεύτερη προσπάθεια, ενώ είχε επιτυχημένη την τρίτη στα 90κ. Με την επίδοση αυτή πήρε την 12η θέση στο ζετέ. Ετσι με τα 162.5κ πήρε την 11η θέση στο σύνολο. Την ίδια επίδοση σημείωσε και η Πολωνέζα Καταρίνα Οζάπσκα, αλλά ευνοήθηκε η Καμμένου γιατί ήταν ελαφρύτερη.

    Νικήτρια αναδείχθηκε η Κινέζα Λέι Χάο, η οποία με 245κ στο σύνολο πήρε το χρυσό, όπως και στο ζετέ με 140κ και το ασημένιο στο αρασέ με 105κ. Ασημένιο στο σύνολο πήρε η Κολομβιανή Ανχέλα Μεδίνα (237.5κ), αλλά και το χρυσό στο αρασέ (110). Χάλκινο στο σύνολο κέρδισε η πρωταθλήτρια Τουρκίας Εσρα Ιντσε (227.5κ), όπως επίσης στο ζετέ (127.5κ), αλλά και το αρασέ (100κ). Το ασημένιο στο ζετέ κέρδισε η Ρωσίδα Ματέεβα (130κ).

    Δύο παγκόσμια ρεκόρ στην κατηγορία 71κ εφήβων κατέρριψε ο Τούρκος πρωταθλητής Τάιερ Σατζίρ.

    Ο 18χρονος πρωταθλητής κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο σύνολο με 355κ (παλιό 352 του Κινέζου Χου Λι) και στο ζετέ με 195.5κ (το παλιό ήταν το όριο της διεθνής ομοσπονδίας 195κ). Ακόμη ο Σατζίρ κυριάρχησε και στο αρασέ με 160κ.

    Τον ακολούθησαν ο Κινέζος Τσανλιάν Σου με τρία ασημένια (152.5-185-337.5), ο Αρμένιος Γιαβούρ Νταβριάν με δύο χάλκινα (152.5 αρασέ, 335 σύνολο) και ο Κινέζος Σον με χάλκινο στο ζετέ (185κ), ενώ ακυρώθηκε στο αρασέ.

    Τη ίδια επίδοση είχε ακόμη ο Αιγύπτιος Γκάμπερ, αλλά ευνοήθηκε ο Κινέζος, που ήταν ελαφρύτερος.

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    69κ Νεανίδων

    Λέι Χάο (Κίνα) 105 Αρασέ, 140 ζετέ, 245 σύνολο Ανχέλα Μεδίνα (Κολομβία) 110 Αρασέ, 127.5 ζετέ, 237.5 σύνολο Εσρα Ιντσε (Τουρκία) 100 Αρασέ, 127.5 ζετέ, 227.5 σύνολο Τατιάνα Ματέεβα (Ρωσία) 97.5 Αρασέ, 130 ζετέ, 227.5 σύνολο Ασμα Αμπου (Αίγυπτος) 100 Αρασέ, 112.5 ζετέ, 212.5 σύνολο Τατιάνα Φερνάντες(Ισπανία) 97.5 Αρασέ, 105 ζετέ, 202.5 σύνολο

    11η η Δήμητρα Καμμένου(Ελλάς) 72.5 Αρασέ, 90 ζετέ, 162.5 σύνολο

    77κ Εφήβων

    Τάνερ Σατζίρ (Τουρκία) 160 Αρασέ, 195.5 ζετέ, 355 σύνολο Τσανλιάν Σου (Κίνα) 152.5 Αρασέ, 185 ζετέ, 337.5 σύνολο Γκεβόρ Νταβριάν (Αρμενία) 152.5 Αρασέ, 182.5 ζετέ, 335 σύνολο Γκαμπέρ Φαράν (Αίγυπτος) 150 Αρασέ, 185 ζετέ, 335 σύνολο Νεζίρ Σατζίρ (Τουρκία) 150 Αρασέ, 182.5 ζετέ, 332.5 σύνολο Ανάρ Σαγιέντ (Αίγυπτος) 145 Αρασέ, 180 ζετέ, 325 σύνολο

    [15] Προβάδισμα οι Σπερς στους τελικούς του ΝΒΑ

    5/6/2003 10:20:00 πμ

    Ηταν για μια ακόμη φορά ο παίκτης που έκανε τη διαφορά... Με ηγέτη και σκόρερ τον Τιμ Ντάνκαν, που πέτυχε 32 πόντους και μάζεψε 20 ριμπάουντ, είχε επτά κοψίματα, έξι ασίστ και τρία κλεψίματα οι Σπερς νίκησαν στην έδρα τους 101-89 τους Νετς και απέκτησαν προβάδισμα με 1-0 στη σειρά των τελικών του ΝΒΑ. Ο άσος του Σαν Αντόνιο έκανε ότι μπορούσε για να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του και τα κατάφερε μιας και είχε την πολύτιμη συνδρομή του Ντέιβιντ Ρόμπινσον που τελείωσε το ματς με 14 πόντους, έξι ριμπάουντ και τέσσερα κοψίματα. "Οταν ο Ντέιβ παίζει με αυτόν τον τρόπο, πολύ δύσκολα χάνουμε από οποιονδήποτε αντίπαλο", δήλωσε ο Ντάνκαν, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή του Ρόμπινσον στην τελική επικράτηση. Από την άλλη πλευρά ο Τζέισον Κιντ δεν βοήθησε όσο αναμενόταν το Νιού Τζέρσεϊ, καθώς έμεινε στους 10 πόντους με 4 στις 17 προσπάθειες. "Δεν ένιωθα καλά από την αρχή του αγώνα. Τα σουτ μου ήταν άσχημα και οι κινήσεις μου κακές. Δεν νομίζω πως μπορώ να παίξω πολύ χειρότερα", είπε ο Κιντ για τη μέτρια απόδοση του.

    [16] Μπάσκετ: Ανετη επικράτηση του ''θρύλου''

    5/6/2003 10:18:00 πμ

    Το Σάββατο, στα Ανω Λιόσια, θα λύσουν τις διαφορές τους ΑΕΚ και Ολυμπιακός. Οι "ερυθρόλευκοι" στο δεύτερο ημιτελικό των πλέι οφ της Α1 που έγινε στο κλειστό του Κορυδαλλού, επικράτησαν 77-65 της Ενωσης, χάρη στον εκτελεστικό οίστρο των Γιαννουζάκου και Τόμιτς και έτσι το εισιτήριο της πρόκρισης θα κριθεί στο τρίτο μεταξύ τους ματς, που θα γίνει μετά από περίπου τρία 24ωρα στην έδρα της πρωταθλήτριας. Τα δεκάλεπτα: 19-9, 36-25, 56-42, 77-65

    Εκτελεστής ο Γιαννουζάκος

    Ούτε η απουσία των ΝτεΜάρκο Τζόνσον, Νέναντ Μάρκοβιτς (αντιμετώπισε πρόβλημα στους προσαγωγούς) και Νίκου Μπουντούρη, αλλά ούτε και τα δύο γρήγορα φάουλ του Ντε Μιγκέλ (αντικαταστάθηκε από τον Τζικάνοβιτς), εμπόδισαν τον Ολυμπιακό ώστε να "χτίσει" σχετικά γρήγορα διψήφια διαφορά στο σκορ. Και αυτό χάρη στα λάθη της ΑΕΚ (8 έναντι μόλις ενός του Ολυμπιακού!) αλλά και στον Γιώργο Γιαννουζάκο, ο οποίος με 2/2 τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο, 2/3 στο δεύτερο και συνολικά 15 πόντους, έφερε τους "ερυθρόλευκους" μπροστά στο σκορ με 19-9 στο 10` και 36-25 στο 20΄.

    Η ΑΕΚ φάνηκε να "ξυπνά" στις αρχές του β΄ημιχρόνου και με σερί 9-0 έφερε τη διαφορά στους δύο πόντους (36-34), δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο ντέρμπι του Κορυδαλλού. Ομως, είχε υπολογίσει χωρίς τους... οικοδεσπότες. Με σερί 16-2, χάρη και στις δύο "βόμβες" τριών πόντων του άποντου μέχρι εκείνη τη στιγμή, Χρήστου Χαρίση, ο Ολυμπιακός έφερε τη διαφορά στους 14 πόντους (56-42 με την ολοκλήρωση του τρίτου δεκαλέπτου).

    Το... πάρτι του Ολυμπιακού, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστή τον Τόμιτς, συνεχίστηκε και στην τέταρτη περίοδο, με τους παίκτες του Σλόμπονταν Σούμποτιτς να δείχνουν ικανοί να φέρουν τη σειρά των αναμετρήσεων σ΄ ένα τρίτο ματς. Και τα κατάφεραν, αφού από τη μια η ευστοχία από μέση και μακρινή απόσταση, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ΑΕΚ στην άμυνα, χάρισαν στον Ολυμπιακό τη νίκη με 77-65.

    Διαιτητές: Βορεάδης, Σχινάς

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Χαρίσης 9 (2), Κατράνας, Γιαννουζάκος 19 (4), Μαντζάνας 5, Τόμιτς 21 (3), Τζικάνοβιτς 2, Μοράλες 6, Ντε Μιγκέλ 8, Πρίντεζης 7.

    ΑΕΚ: Μπλάκνεϊ 9 (1), Κρίσπιν 12 (2), Ζήσης 3, Ταπούτος 4, Χατζής 10 (1), Κικίλιας, Ντικούδης 11, Αντιτς 5 (1), Μπετς 11, Τσιάρας.

    [17] Μπάσκετ: Νίκη θρίλερ του Παναθηναϊκού

    5/6/2003 10:11:00 πμ

    H μεγαλύτερη έκπληξη στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, μπορεί να περιμένει... Ο Παναθηναϊκός, στον δεύτερο ημιτελικό της Α1 που έγινε στο κλειστό "Ανδρέας Παπανδρέου", επικράτησε 71-69 του Περιστερίου και πλέον απέκτησε το δικαίωμα να διεκδικήσει την πρόκριση στον τελικό του πρωταθλήματος, στο τρίτο ματς που θα γίνει το Σάββατο στο Σπόρτιγκ κεκλεισμένων των θυρών. Μοιραίος παίκτης για τους γηπεδούχους, που έχασαν μοναδική ευκαιρία να εξασφαλίσουν θέση στον τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου, ο Αντρέ Χάτσον, που 40 δευτερόλεπτα πριν το τέλος αστόχησε σε δύο ελεύθερες βολές και ενώ το σκορ ήταν 70-69 υπέρ των "πρασίνων". Τα δεκάλεπτα: 16-20, 30-37, 55-49, 69-71

    Πρωταγωνιστής ο Φώτσης

    Το ρεκόρ... αστοχίας που συνόδευσε τους παίκτες του Περιστερίου κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, στάθηκε αιτία ώστε ο Παναθηναϊκός να πάρει κεφάλι στο σκορ τόσο στο πρώτο δεκάλεπτο (20-16), όσο και στο δεύτερο (37-30). Με 7/21 δίποντα και 3/10 τρίποντα, το Περιστέρι ουσιαστικά έδωσε την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό (7/15 και 6/12 αντίστοιχα) να σταθεί επάξια στις ανάγκες της αναμέτρησης, η οποία ούτως ή άλλως είχε χαρακτήρα ζωής ή θανάτου για τους ίδιους.

    Πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρώτο αυτό ημίχρονο από πλευράς φιλοξενουμένων είχαν οι Φώτσης, Μπιούφορντ στο δεύτερο 10λεπτο και Λάκοβιτς, Κουτλουάι στο πρώτο. Το τελευταίο αυτό δίδυμο είχε 15 πόντους στο πρώτο μέρος, ενώ οι Φώτσης και Μπιούφορντ έδειξαν τις... εκτελεστικές τους δυνατότητες στο δεύτερο με συνολικά 13 πόντους.

    Οι γηπεδούχοι, με πρωταγωνιστές τους Γλυνιαδάκη και Χάτσον, όχι μόνο κατάφεραν να "γυρίσουν" το ματς (30΄ 55-49) αλλά διεκδίκησαν και τη νίκη. Ομως, ο Χάτσον, 40 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, και ενώ είχε την ευκαιρία να δώσει προβάδισμα ενός πόντου στην ομάδα του, δεν κατάφερε να ευστοχήσει σε δύο ελεύθερες βολές και έτσι, ο Λάκοβιτς με μια ελεύθερη βολή λίγο αργότερα, έδωσε την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να ισοφαρίσει τη σειρά των αγώνων σε 1-1, χάρη στο τελικό 71-69.

    Διαιτητές: Καρούσης, Μαστραφτσής

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Κούρτοβιτς 6 (2), Παπαμακάριος 14 (1), Πελεκάνος 11 (1), Στιούαρτ 11 (1), Γιοβανόφσκι, Γλυνιαδάκης 11, Χάτσον 16, Δορκοφίκης.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 2, Λάκοβιτς 13 (2), Φώτσης 19 (3), Κουτλουάι 12 (1), Μίντλετον 8, Τσαρτσαρής, ΜακΝτόναλντ 10, Μπιούφορντ 7.

    [18] ''Η Ευρώπη υπάρχει'' στο Μακεδονικό Μουσείο

    5/6/2003 9:53:00 πμ

    Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει από τις 3 Ιουνίου μία μεγάλη εικαστική εκδήλωση κάτω από τον τίτλο "Europe Exists". Η έκθεση συνεχίζει το σκεπτικό της Art Union Europe I, την οποία είχε παρουσιάσει το Μακεδονικό Μουσείο στην προηγούμενη προεδρία της χώρας το 1994. Η έκθεση εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Εξωτερικών, με χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ Α.Ε.

    Ο επίκαιρος τίτλος της έκθεσης "Europe Exists" οφείλεται στον H. Szeemann και αναφέρεται στην ιδέα μιας αυτόνομης πολιτικής και πολιτιστικής ευρωπαϊκής ταυτότητας σ' αυτή την εποχή της παγκοσμιοποίησης, παρουσιάζοντας το έργο δύο καλλιτεχνών από κάθε μία από τις 15 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τα επιλεγμένα έργα θα σκιαγραφήσουν ένα τμηματικό πανόραμα της αισθητικής ποικιλομορφίας και των ιδεολογικών ανησυχιών στις σύγχρονες εικαστικές τέχνες. Τα ιδεώδη του Διαφωτισμού θα ειδωθούν από νέες προοπτικές της μετααποικιοκρατικής, ταξικής ανάλυσης και της ανάλυσης γένους. Η ειρωνεία και η ευχαρίστηση θα αποτελέσουν εργαλεία για την επαναθεώρηση των καιρών και των τόπων όπου ζούμε. Στην έκθεση θα συμμετάσχουν μεγάλοι σύγχρονοι καλλιτέχνες, όπως οι Tracy Emin, Christian Boltanski, Maurizio Catelan, Mona Hatoum, Mariza Merz, Vasco Araujo, Helena Almeida, Pilar Albarracin, Οττο Ζιtko, Heimo Zobernig, Tuomo Manninen, Maria Wirkkala, Neo Rauch, Αιμιλία Παπαφιλίππου, κ.ά.

    Η επιμέλεια της έκθεσης που θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2003 ανατέθηκε στον Harald Szeemann και την Rosa Martinez, επιμελητές μεγάλων διεθνών διοργανώσεων (Βiennale Βενετίας κ.ά.).

    [19] Εκθέσεις για τον ελληνικό πολιτισμό στην Ν. Υόρκη

    5/6/2003 9:53:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις με τα ελληνικά αρχαία ευρήματα, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης παρουσιάζει αυτή την περίοδο δυο εκθέσεις που αφορούν τον ελληνικό πολιτισμό. Η θεματολογία και ο τρόπος παρουσίασής τους, αλλά και οι εγκωμιαστικές κριτικές από μερίδα των αμερικανικών ΜΜΕ φανερώνουν για μια ακόμη φορά την εκτίμηση και το θαυμασμό του πνευματικού κόσμου των ΗΠΑ και ευρύτερα των Αμερικανών για τη διαχρονική αξία της πολιτιστικής δημιουργίας της Ελλάδας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Αυγούστου 2003.

    Τα τρία βασικά ενδύματα της αρχαίας Ελληνίδας

    Το νεοϋορκέζικο μουσείο παρουσιάζει την έκθεση: "Θεές: Η κλασική μόδα", με την οποία γίνεται αναδρομή στο αρχαιοελληνικό ένδυμα από την κλασική Ελλάδα ως τις μοντέρνες εμπνεύσεις διάσημων σχεδιαστών μόδας του 20ου αιώνα.

    Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 3 Αυγούστου και είναι έμπνευσης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ενδυματολογικού Ινστιτούτου, Χάρολντ Κόντα, περιλαμβάνει εκατόν σαράντα δημιουργίες, με θέμα τις νύμφες της αρχαιότητας, ντυμένες με λεπτά υφάσματα, αποτελώντας ένα μείγμα δειγμάτων της αρχαίας ελληνικής αγαλματοποιίας με δημιουργήματα της μόδας του 20ου αιώνα, τα οποία είναι πανομοιότυπα.

    Τα τρία βασικά ενδύματα της γκαρνταρόμπας της αρχαίας Ελληνίδας αντιπροσωπεύονται σε κάθε τους μορφή: Ο χιτώνας, η χλαμύδα και το ιμάτιο.

    Η δεύτερη έκθεση φέρει τον τίτλο "Η τέχνη των πρώτων πόλεων: Η τρίτη χιλιετία π.Χ. Από τη Μεσόγειο μέχρι την κεντρική Ασία" και περιλαμβάνει 400 αρχαία αντικείμενα.

    Οι υπεύθυνοι για την παρουσίαση της έκθεσης είχαν ταξιδέψει σε διάφορες χώρες, όπως στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στη Συρία, στη Σαουδική Αραβία, στο Πακιστάν, στο Κουβέιτ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε άλλα κράτη για να συγκεντρώσουν το πλέον αντιπροσωπευτικό υλικό.

    Για το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, η έκθεση θεωρείται ότι αποτελεί πραγματικό επίτευγμα σε πολιτιστικό και ιστορικό επίπεδο, αλλά και σε διπλωματικό, αφού περιλαμβάνει δανεικά κομμάτια σπάνιας τέχνης από μουσεία χωρών που δεν εξήγαν ποτέ στην Αμερική.

    Γλυπτά, κοσμήματα, αγγεία και επιγραφές βοηθούν τον επισκέπτη για να διαμορφώσει μια εικόνα για την ιστορία της ζωής στην περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη, κατά τη διάρκεια της τρίτης χιλιετίας π.Χ., εκεί που τα ερείπια μαρτυρούν την άνθηση της αρχιτεκτονικής, της γραφής και άλλων μορφών τέχνης.

    Όπως σημειώνεται και από κριτικούς, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα έργα τέχνης που προέρχονται από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, αλλά και από τα αρχαιολογικά μουσεία της Αίγινας και του Ηρακλείου της Κρήτης.

    Κοσμήματα τα οποία έχουν κατασκευαστεί από μέταλλα και πολύτιμους λίθους μπορεί να αποδειχθεί ότι συνδέουν την Αίγινα και την Πολίχνη με περιοχές της Ανατολής, μεταξύ του Τίγρη και του Ευφράτη.

    [20] Το νοικοκυριό μειώνει τον καρκίνο των ωοθηκών

    5/6/2003 10:04:00 πμ

    Οι δουλειές του σπιτιού κάνουν καλό. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη Αυστραλών και Κινέζων επιστημόνων, το ξεσκόνισμα και το σκούπισμα μπορεί να προλάβει τον καρκίνο των ωοθηκών. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στη Διεθνή Επιθεώρηση Καρκίνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ήπια άσκηση, όπως το νοικοκυριό, μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών. Τα οφέλη αυξάνονται όσο πιο σκληρή είναι η δουλειά που γίνεται. Ο επικεφαλής της έρευνας, Κολιν Μπινς, του Πανεπιστημίου Κέρτιν από το Περθ της Αυστραλίας είπε ότι από τη μελέτη 900 Κινέζων γυναικών επί δύο χρόνια αποκαλύφθηκε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών μειώνεται με τη σωματική άσκηση.

    Στον κατάλογο των ασκήσεων οι δουλειές

    Οι δουλειές του σπιτιού συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο των ασκήσεων.

    "Αν κάνετε δουλειές μόνο για 20 λεπτά την εβδομάδα δεν μετράει, όμως αν αφιερώνετε τρεις με τέσσερις ώρες ημερησίως, τότε αυτή θεωρείται πραγματικά έντονη άσκηση και αυξάνει την προστασία από τον καρκίνο των ωοθηκών" είπε.

    Η μελέτη έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Χανγκζού της επαρχίας Ξετζιάνγκ στα νότια της Σαγκάης.

    Σύμφωνα με τον Μπινς, η μελέτη ενισχύει μια παλαιότερη θεωρία ότι η άσκηση μπορεί να προλάβει τον καρκίνο των ωοθηκών και πιθανόν και άλλους τύπους καρκίνου που προσβάλουν τις γυναίκες και σχετίζονται με τις ορμόνες.

    [21] Έτοιμη για το WI-FI η Ιταλία

    5/6/2003 10:03:00 πμ

    Η Ιταλία αποδέχθηκε και επισήμως τη δημόσια χρήση των υπηρεσιών wi-fi ασύρματη σύνδεση υπολογιστών με το διαδίκτυο εντός ακτίνας δράσης ειδικής κεραίας, γεγονός που σημαίνει ότι τα δίκτυα wi-fi θα μπορούν να δημιουργηθούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς δημόσιος χώρους. Οι διαχειριστές πρέπει να προσκομίσουν στο υπουργείο Επικοινωνιών ένα έγγραφο εξουσιοδότησης και μετά από θετική απάντηση θα έχουν τη δυνατότητα εγκατάστασης ραδιοδικτύων LAN που λειτουργούν στη δέσμη συχνοτήτων των 2,4 και 5 GHz.

    Το Υπουργείο Επικοινωνιών έχει επισημάνει στους διαχειριστές ότι δεν πρέπει να ενοχλήσουν άλλες υπηρεσίες με παρεμβολές συχνοτήτων, και να χρησιμοποιήσουν πομπούς με την απολύτως αναγκαία ισχύ, καθώς, σε αντίθεση με την κινητή τηλεφωνία, οι συχνότητες δεν είναι αποκλειστικές για κάθε πάροχο.

    Επιπλέον, οι πάροχοι θα πρέπει να παραχωρήσουν στους χρήστες κωδικούς εισόδου.

    Η Ιταλική Αρχή Επικοινωνιών έχει τη συνολική ευθύνη μελέτης του ζητήματος και έκδοσης ειδικών κανόνων.

    Υπουργείο Επικοινωνιών Ιταλίας: http://www.comunicazioni.it

    Ιταλική Αρχή Επικοινωνιών: http://www.agcom.it/

    Πηγή: Europemedia.net

    [22] Κίνα: Το μυστικό της μακροζωϊας

    5/6/2003 10:15:00 πμ

    Σε ένα μικρό χωριό της νότιας Κίνας κατοικούν επτά άνθρωποι που έχουν ξεπεράσει το 100ό έτος της ηλικίας τους και περισσότεροι απο 100 κάτοικοι είναι άνω των 90 χρόνων. Στο χωριό Ζιντού της κομιτείας Σοουουέν, στην επαρχία Γκουαντντόνγκ, με συνολικό πληθυσμό 2.006 κατοίκους, οι 95 είναι άνω των 90 χρόνων και 150 γύρω στα 80. Από τους 7 αιωνόβιους, οι 6 είναι γυναίκες και ένας άνδρας. Ο γηραιότερος όλων είναι 104 χρόνων. Κάθε οικογένεια στο χωριό έχει ένα άτομο τουλάχιστον 80 χρόνων ή πάνω από 80 σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας ''Κινεζική Ημερησία''. Το σημαντικό είναι ότι όλοι οι υπερήλικες χαίρουν άκρας υγείας και κάνουν μόνοι τους όλες τις απαραίτητες καθημερινές και οικιακές εργασίες.

    [23] Γάτα... συναγερμός

    5/6/2003 9:50:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Μια γάτα έσωσε τη ζωή της κυρίας της, όταν κατόρθωσε με τα νιαουρίσματα της να την ξυπνήσει μόλις αντελήφθη την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο διαμέρισμα. Το ζώο ξύπνησε τη γυναίκα που κοιμόταν στον καναπέ όταν ξέσπασε πυρκαγιά που προκλήθηκε από κερί το οποίο είχε μείνει αναμμένο, με συνέπεια να αναφλέγει το τριώροφο οίκημα στο προάστιο Κιου της Μελβούρνης. Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Νορμ Χέντερσον δήλωσε ότι χρειάσθηκαν 16 πυροσβέστες για να κατασβέσουν τη φωτιά. "Προφανώς η γάτα αντελήφθη αμέσως τον καπνό και άρχισε να κάνει μεγάλη φασαρία για να ειδοποιήσει την κυρία της'', πρόσθεσε ο Χέντερσον.

    [24] Πήρε αποζημίωση γιατί έχασε τη σεξουαλική της ζωή

    5/6/2003 8:42:00 πμ

    Μια νεαρή γυναίκα στη νότια Κίνα κέρδισε αποζημίωση 1.300 δολαρίων ΗΠΑ γιατί ''έχασε'' τη σεξουαλική της ζωή μετά απο ένα ατύχημα στο οποίο ο συζυγός της τραυματίσθηκε σοβαρά και ακρωτηριάσθηκε και στα δύο πόδια. Η νεαρή γυναίκα μήνυσε την εταιρία στην οποία εργαζόταν ο 32χρόνος συζυγός της ο οποίος έπεσε απο μια κολώνα ηλεκτρισμού, κατά τη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών, με συνέπεια να χάσει και τα δύο του πόδια, γράφει σήμερα η εφημερίδα South China Morning Post. Μετά το ατύχημα ο 32χρονος ηλεκτρολόγος δεν μπορούσε να έχει σεξουαλικές σχέσεις με τη σύζυγό του, η οποία στη συνέχεια μήνυσε την εταιρία υποστηρίζοντας ότι έχασε το δικαίωμά της στο σεξ. Το δικαστήριο απεφάνθη θετικά και της επιδικάσθηκε χρηματική αποζημίωση 1.300 δολαρίων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 5 June 2003 - 10:28:03 UTC