Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος κύκλος δημοσκοπήσεων
  • [02] ''Χαστούκι'' στις ειρηνευτικές προσπάθειες του Αμπας
  • [03] Νέες προειδοποιήσεις Πάουελ προς Ιράν
  • [04] Μέτρα στήριξης των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    [01] Νέος κύκλος δημοσκοπήσεων

    8/6/2003 9:23:00 μμ

    Ποικίλες αντιδράσεις προκαλούν τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δίνουν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, έναντι του ΠΑΣΟΚ. Υψηλό, πάντως, παραμένει το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου. Σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της "Κάπα Ρισέρτς", που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας "Το Βήμα", ο Κώστας Σημίτης θεωρείται καταλληλότερος ως πρωθυπουργός.

    Τρεις νέες σφυγμομετρήσεις

    Στον αστερισμό των δημοσκοπήσεων βρίσκεται η χώρα, καθώς τρεις νέες σφυγμομετρήσεις καταγράφουν τις τάσεις του εκλογικού Σώματος το τελευταίο δεκαήμερο του Μαίου.

    Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία "Κάπα Ρισέρτς" και δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής", στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία διευρύνει τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ φτάνοντας το 39,5% έναντι 31,7% του κυβερνώντος κόμματος. Ακολουθούν με 5,3% το ΚΚΕ, με 3,2% ο Συνασπισμός και από 1,6% το ΔΗ.Κ.ΚΙ και το ΛΑ.Ο.Σ.

    Ωστόσο, ο Κώστας Σημίτης διατηρεί προβάδισμα 1,1% έναντι του Κώστα Καραμανλή στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

    Αξιοσημείωτο είναι το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων που ξεπερνά το 20%.

    Αντιδράσεις

    Προβληματισμό αλλά και αισιοδοξία εξέφρασαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    "Οι πολίτες θέλουν περισσότερη κοινωνική πολιτική" δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού" Ε. Βενιζέλος.

    "Οι δημοσκοπήσεις, αποδεικνύουν ότι η ΝΔ, έχει παγιώσει το προβάδισμα της" δήλωσε ο Γραμματέας Πολιτικου Σχεδιασμού κι προγράμματος της ΝΔ, Γιώργος Σουφλιάς.

    " Οι δημοσκοπήσεις χτυπούν το καμπανάκι και οι πολιτικοί οφείλουν να ακούσουν τον ήχο που συνδέεται με τα μηνύματα και τις τάσεις των πολιτών" υποστήριξε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης.

    Τόνισε ωστόσο, ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη.

    "Υπάρχουν δέκα μήνες έως τις εκλογές το Μαΐου του 2004, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει την εικόνα του προς του πολίτες, δίνοντας προτεραιότητα σε πολιτικές με αιχμή την ανάπτυξη, την απασχόληση, το κοινωνικό κράτος, την πάταξη της ακρίβειας, την εμπέδωση της ασφάλειας των πολιτών και της κοινωνικής αλληλεγγύης" τόνισε.

    " Ένδειξη των καιρών" χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των νέων γκάλοπ ο Υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, σημειώνοντας ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη στιγμιαία διάθεση του πολίτη, του καταναλωτή και γενικότερα του λαού.

    "Την κυβέρνηση δεν την τρομάζουν τα γκάλοπ" δήλωσε ο Χρ. Πρωτόπαπας, καθώς όπως υπογράμμισε όλα όσα δημοσιεύονται και αυτά που θα δημοσιευτούν την άλλη εβδομάδα έχουν γίνει σε παρελθόντα πολιτικά χρόνο, όταν η κατάσταση ήταν διαφορετική.

    Οι προτεραιότητες των Ελλήνων σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

    Τα προβλήματα στην οικονομία αποτελούν τον παράγοντα "κλειδί" για την εκλογική του συμπεριφορά δηλώνουν 6 στους 10 Έλληνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της "Κάπα Ρισέρτς".

    Επίσης, διαπιστώνεται πως η ανεργία, η υγεία, η μακροοικονομία και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πολίτη, κυριαρχούν στις προτεραιότητες των Ελλήνων για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί το ΠΑΣΟΚ ικανότερο να διαχειρίζεται θέματα εξωτερικής πολιτικής, διεθνούς κύρους, μεγάλα έργα, άμυνας, Ολυμπιακών Αγώνων και έχει καλύτερο αρχηγό.

    Αντίστοιχα, η Ν.Δ. υπερτερεί στους τομείς της οικονομίας, της ανεργίας, της υγείας, της παιδείας, της διαφθοράς και της έκφρασης των λαϊκών συμφερόντων.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας ΑΛΚΟ για την τηλεόραση του ΑΛΦΑ, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου προηγείται με 8,4% έναντι του ΠΑΣΟΚ.

    Το ΚΚΕ ακολουθεί με 5%, ο Συνασπισμός με 3,1%, το ΔΗ.Κ.ΚΙ με 2,3%, το ΛΑ.Ο.Σ. στο 2%.

    Μια τρίτη δημοσκόπηση για λογαριασμό της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας" φέρει τη Ν.Δ. να προηγείται κατά 10,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ και να ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,1% και ο Συνασπισμός με 3,9%.

    Στην έρευνα της ΑΛΚΟ ο Κώστας Καραμανλής προηγείται στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία έναντι του Κώστα Σημίτη κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες.

    [02] ''Χαστούκι'' στις ειρηνευτικές προσπάθειες του Αμπας

    8/6/2003 8:58:00 μμ

    Το πρώτο αίμα μετά την ελπιδοφόρα Διάσκεψη Κορυφής της Ακαμπα χύθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, στο μεθοριακό φυλάκιο του Ισραηλινού Στρατού, στην Ερέζ. Τρία μέλη της Χαμάς, της Τζιχάντ και των Μαρτύρων του Αλ Αξά, σε μία σπάνια κοινή επίθεση, άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 4 ισραηλινούς στρατιώτες πριν πέσουν νεκροί και οι ίδιοι κατά την ανταλλαγή πυρών, που ακολούθησε. Οι δράστες δεν κίνησαν καμία υποψία, γιατί είχαν μεταμφιεστεί σε ισραηλινούς στρατιώτες, κάτι που δεν το συνηθίζουν. Με αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης, "απάντησαν" οι Ισραηλινοί.

    Προσηλωμένος στον ''οδικό χάρτη'' ο Αμπάς

    Το μήνυμα ελήφθη από τον Πρωθυπουργό των Παλαιστινίων, που άλλωστε ήταν και ο αποδέκτης. Ο Μαχμούντ Αμπάς, ματαίωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει την Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας για να συναντηθεί με αξιωματούχους του κινήματος Φατάχ.

    Παρά τις δυσκολίες, ανακοίνωσε πως παραμένει προσηλωμένος στις διακηρύξεις της Ακαμπα και κυρίως στο διάλογο με τις παλαιστινιακές οργανώσεις για την επίτευξη εκεχειρίας βάσει του ειρηνευτικού οδικού χάρτη.

    Παρά τις νέες επιθέσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν πλήρη στήριξη στον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό, ενώ από την πλευρά του το Ισραήλ, τον κάλεσε να παρέμβει δυναμικά.

    Νωρίτερα πάντως το απόγευμα της Κυριακής, ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ στη Χεβρώνα και τραυμάτισαν Ισραηλινό αστυνομικό.

    Η ιντιφάντα συνεχίζεται

    Πέντε ριζοσπαστικές παλαιστινιακές οργανώσεις, έδωσαν το στίγμα των μελλοντικών τους δράσεων, σε σύνοδο που πραγματοποίησαν το Σάββατο όταν αποφάσισαν να συνεχίσουν την ένοπλη παλαιστινιακή εξέγερση (ιντιφάντα) κατά του Ισραήλ.

    Πρόκειται για τις οργανώσεις Φατάχ, του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, Χαμάς, ισλαμική Τζιχάντ, Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

    [03] Νέες προειδοποιήσεις Πάουελ προς Ιράν

    8/6/2003 8:21:00 μμ

    Να αλλάξουν την πυρηνική τους πολιτική και να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία, καλεί τους Ιρανούς, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ. "Το Ιράν είναι ένα πρόβλημα. Συνεχίζει να υποστηρίζει την τρομοκρατία και αναπτύσσει την ικανότητα του να παράγει πυρηνικά όπλα" δήλωσε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο, Fox. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι ευτυχώς, οι νέοι Ιρανοί, έχουν καταλάβει ότι οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας δεν οδηγούν το Ιράν προς ένα καλύτερο μέλλον. Νωρίτερα, ο Αλί Χαμενέι, ανώτατος Ιρανός πνευματικός ηγέτης, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, θα επιχειρήσουν σύντομα, με ένα διαβολικό σχέδιο, να ρίξουν το ισλαμικό καθεστώς.

    [04] Μέτρα στήριξης των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    8/6/2003 8:40:00 μμ

    "Ραχοκοκκαλιά" της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας χαρακτήρισαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης και οι υπουργοί Οικονομίας-Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη. Οι δυο υπουργοί αναφέρθηκαν λεπτομερώς στα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και τις δράσεις που έχει ήδη αναλάβει προκειμένου να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, προκάλεσε το θέμα της συνδιάσκεψης.

    Τα μέτρα της κυβέρνησης

    Αναφερόμενος στο υπαίθριο εμπόριο, ο υπουργός Ανάπτυξης, είπε ότι με το νέο νόμο της κυβέρνησης, ρυθμίζονται μία σειρά θεμάτων, όπως η διαδικασία έγκρισης των αδειών, η διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου λειτουργίας των αγορών πανελλαδικά, η δημιουργία μητρώου συμμετεχόντων στις λαϊκές αγορές κα.

    Σε συνεργασία με άλλα 4 υπουργεία δημιουργείται μία νέα αυτοτελής ελεγκτική υπηρεσία, η οποία θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να ελέγχει τις τιμές πανελλαδικά. Θα είναι δομημένη σε επίπεδο Περιφέρειας και θα στελεχώνεται από δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα υπηρετούν σε αυτή την υπηρεσία μόνο για δυο χρόνια και μετά θα επανέρχονται στη θέση τους.

    Στα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνονται επίσης:

    Ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

    Μία νέα υπηρεσία που θα παρεμβαίνει και θα διεκδικεί το δίκαιο για τους καταναλωτές (για θέματα, ποιότητας ζωής, διατροφής, για διαφορές με τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες)

    Σύσταση του Γενικού Ηλεκτρονικό Μητρώο Εμπορικών Επιχειρήσεων.

    Είναι ένα όπλο, που το ζητούν εδώ και χρόνια τα Επιμελητήρια. Με την ηλεκτρονική καταγραφή των επιχειρήσεων αποδίδεται η αρμοδιότητα νομιμοποίησης των επιχειρήσεων, εκεί που πραγματικά ανήκει, στα Επιμελητήρια.

    Δημιουργία μιας αποκλειστικής μονάδας διαχείρισης των αιτήσεων των επιχειρηματιών, ώστε να εξασφαλιστεί σε ελάχιστο χρόνο η δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Φιλοδοξία της κυβέρνησης ο χρόνος αυτός να μην ξεπερνά τις επτά μέρες. Στόχος επίσης είναι η μείωση του κόστους σύστασητ της επιχείρησης από 800 Ευρώ που είναι κατά μέσο όρο σήμερα, στα 80 Ευρώ.

    Προώθηση της μεταρρύθμισης του υφιστάμενου πτωχευτικού δικαίου, έτσι ώστε να υπάρξει ένα νέο σύγχρονο πτωχευτικό δίκαιο, που θα σταματήσει πλέον να ταλαιπωρεί, να τρομοκρατεί και να καταστρέφει συνολικά οποιονδήποτε αυτοαπασχολούμενο επιχείρησε μια φορά στη ζωή του μια επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Προώθηση της Λειτουργίας του Ταμείου Μεσεγγύησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

    Το Τ.Ε.Μ.Π.Ε., που λειτουργεί επίσημα από την 1η Σεπτεμβρίου, θα είναι ανεξάρτητος φορέας, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και θα αναλάβει να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την εγγύηση χρηματοδότησης που θα ανέρχεται μέχρι και στο 50 και 60%.

    Φορολογική μεταρρύθμιση προς όφελος των ΜΜΕ

    Στη φιλοσοφία και τα μέτρα που αναλαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρθηκε και ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε στα ένδεκα μέτρα που εφαρμόζονται από την αρχή του χρόνου στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, όπως π.χ. μείωση φόρου στη μεταβίβαση μιας οικογενειακής επιχείρησης, κατάργηση εξωλογιστικού προσδιορισμού κερδών, κίνητρα συγχωνεύσεων σε εταιρίες ακινήτων, αντικειμενικός προσδιορισμός.

    Αναφερόμενος στις περιπτώσεις απόρριψης βιβλίων, δήλωσε ότι το κλειδί της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι ο τρόπος με τον οποίον θα γίνεται ο φορολογικός έλεγχος.

    Υπογράμμισε τη σημασία της φιλικής ρύθμισης των φορολογικών διαφορών, ένας θεσμός που όπως είπε, θα "μας απαλλάξει από τη φορολογική δικονομία".

    Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της εκλογίκευσης των τοπικών φόρων.

    Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης μετά από διάλογο με την ΚΕΔΚΕ, είναι μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να ελαχιστοποιηθούν οι σημερινοί 26 τοπικοί φόροι και να διασφαλιστεί η ανταποδοτικότητά τους.

    Αναφερόμενος στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσής του, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα

    "Ως πότε στην Ελλάδα τα καταστήματα θα παραμένουν κλειστά τρία απογεύματα την εβδομάδα;".

    Για τον έλεγχο του παραεμπορίου, είπε ότι παρά τις πιέσεις έγινε υποχρεωτική η εισαγωγή ταμειακών μηχανών σε όλες τις δραστηριότητες, ενώ ζήτησε να υπάρξει περιορισμός στο θέμα των αδειοδοτήσεων από τις διάφορες δημοτικές αρχές.

    Διαβάστε επίσης: Αντιδράσεις ΝΔ στη Συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ για ΜΜΕ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 8 June 2003 - 20:53:20 UTC