Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σημίτη-Χρυσοχοΐδη ενόψει Ε.Γ. ΠΑΣΟΚ
  • [02] Ανεπίτρεπτες χαρακτηρίζει η Αθήνα τις δηλώσεις Όσβαλντ
  • [03] Τo πρώτο κουδούνι αύριο στα σχολεία της χώρας
  • [04] Φως - νερό σε χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα
  • [05] Αισιοδοξία για τα σιαμαία της Θεσσαλονίκης
  • [06] Τραγωδία στον Εβρο με 22 νεκρούς λαθρομετανάστες
  • [07] Συνελήφθησαν τρεις Ελληνες στα κατεχόμενα
  • [08] Απεργιακές κινητοποιήσεις των οδηγών ταξί
  • [09] Ενοπλη ληστεία σε συνεταιριστική τράπεζα στα Χανιά
  • [10] Αρχισε η ανάπλαση των σταθμών ΚΤΕΛ
  • [11] Χανιά - Διαμαρτυρία πωλητών λαϊκών αγορών
  • [12] Την απαλλαγή Γ. Σερίφη προτείνει ο Εισαγγελέας
  • [13] Εισαγγελέας: ''Αθώος ο Ανέστης Παπαναστασίου''
  • [14] ''Επιείκια για Τέλιο, Κονδύλη, Τσελέντη''
  • [15] Εισαγγελέας: ''Ένοχος ο Ψαραδέλλης''
  • [16] Χωρίς τέλος ο κύκλος αίματος στη Μ. Ανατολή
  • [17] Μαχαίρωσαν την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας
  • [18] Πρεμιέρα για τη Διάσκεψη του ΠΟΕ στο Κανκούν
  • [19] Βελιγράδι και Ζάγκρεμπ ανταλλάσσουν συγγνώμες για τον πόλεμο
  • [20] Αλγερία: Ανάκριση στελέχους του Ισλαμικού Μετώπου Σωτηρίας
  • [21] Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης στο Ιράκ
  • [22] Παρουσίαση της Χάρτας Σύγκλισης
  • [23] Εντονη η αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης
  • [24] Μέτρα για μισθωτούς και νέο σύστημα αύξησης μισθών-συντάξεων
  • [25] Στον Εισαγγελέα χονδρέμπορος για αισχροκέρδεια
  • [26] Σχέδιο νόμου για προληπτικούς ελέγχους σε ΟΤΑ
  • [27] Σημαντική αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5%
  • [28] Διαψεύδει η ΓΓΑ δημοσιεύματα για ακύρωση συνάντησης Σημίτη-προπονητών
  • [29] Στην Ιταλία ο Πανιώνιος για τον αγώνα με την Εφές Πίλσεν
  • [30] ΑΕΚ: Κανένα πρόβλημα με Τσιάρτα
  • [31] e-Hellas: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ''δικτυώνεται''
  • [32] Πέθανε ο ''πατέρας της βόμβας υδρογόνου''
  • [33] Χοντροί οι ιδιοκτήτες, χοντρά και τα κατοικίδια τους

    [01] Συνάντηση Σημίτη-Χρυσοχοΐδη ενόψει Ε.Γ. ΠΑΣΟΚ

    10/9/2003 7:40:00 μμ

    Τα θέματα που θα απασχολήσουν την αυριανή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ωριαίας συνάντησης που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μετά το τέλος της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκαν οι τρόποι συντονισμού της δράσης κυβέρνησης και κόμματος και συγκεκριμένα πως το κόμμα θα στηρίξει οργανωμένα τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

    Συζήτηση και για την κατάρτιση ψηφοδελτίων

    Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις προσεχείς εκλογές είναι ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τους δύο άνδρες και θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Ε.Γ., όπου σύμφωνα με απόφαση του οργάνου στην προηγούμενη συνεδρίασή του θα πρέπει να κλείσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

    Το ενδιαφέρον σχετικά με τα ψηφοδέλτια αφορά τα "λαμπρά ονόματα" που, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, θα περιλαμβάνονται σε αυτά.

    Ωστόσο, δεν θεωρείται πιθανό τα ονόματα να απασχολήσουν την αυριανή συνεδρίαση, καθώς, κατά κανόνα, τέτοιου είδους θέματα τα χειρίζεται προσωπικά ο Πρωθυπουργός, τουλάχιστον όταν αφορούν σε πρόσωπα που μπορεί να διαμορφώσουν κλίμα.

    Αντιθέτως, θα συζητηθεί το θέμα του διεθνούς συμποσίου με θέμα το μέλλον του σοσιαλισμού και με συμμετοχή επιφανών Ευρωπαίων σοσιαλιστών, το οποίο προγραμματίζεται να διεξαχθεί περί το τέλος Νοεμβρίου.

    [02] Ανεπίτρεπτες χαρακτηρίζει η Αθήνα τις δηλώσεις Όσβαλντ

    10/9/2003 5:52:00 μμ

    Δυσφορία στην κυβέρνηση και την Οργανωτική Επιτροπή, προκαλεί το περιεχόμενο νέας συνέντευξης του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Ντένις Όσβαλντ. Ο αξιωματούχος της ΔΟΕ, πιστός στις συνήθειες του, "άλλα να λέει όταν βρίσκεται στη χώρα μας" και "άλλα όταν βρίσκεται εκτός" δήλωσε ότι το έργο της ΔΟΕ, δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι οι Αγώνες έχουν αναδειχθεί κεντρικό θέμα του προεκλογικού αγώνα και δεν αποκλείει κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα το Μαϊο του 2004. Κυκλοθυμικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις Όσβαλντ ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι αρμόδιος για να ασχοληθεί με την περίπτωση Όσβαλντ είναι ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ.

    Εντονο το ''ενδιαφέρον'' Όσβαλντ για την πολιτική κατάσταση

    Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, o Ντένις Όσβαλντ, δεν αποκλείει κυβερνητική αλλαγή στις επερχόμενες εκλογές, τις οποίες και τοποθετεί στα τέλη Απριλίου, ενώ αναφέρεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που φέρνουν μπροστά το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Δηλώνει ακόμα ότι περιμένει αλλαγές προσώπων, ακόμα και στην περίπτωση που το κυβερνών κόμμα κερδίσει τις εκλογές, ενώ χαρακτηρίζει τυχερότερο τον αξιωματούχο της ΔΟΕ που ασχολείται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο.

    Παράλληλα εκφράζει κάποιες αμφιβολίες για την προετοιμασία της χώρας μας, τονίζοντας ότι "ένα μόνο κομμάτι να λείψει θα καταρρεύσουν τα πάντα"

    Πιστός στο ''άλλα να λέει μέσα'' και ''άλλα έξω''

    Αμεση υπήρξε η αντίδραση της Αθήνας στις νέες δηλώσεις Όσβαλντ.

    "Αρμόδιος να ασχοληθεί με την περίπτωση του κ. Όσβαλντ είναι ο Πρόεδρος της ΔΟΕ ο κ.Ζακ Ρογκ και όχι εγώ " δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας παράλληλα σεβασμό στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Νωρίτερα, ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε ο Τηλέμαχος Χυτήρης, χαρακτηρίζοντας κυκλοθυμικές τις δηλώσεις Οσβαλντ και τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο από πλευράς του, να διατυπώνει απόψεις για την πολιτική κατάσταση της χώρας μας.

    "Δεν πρόκειται να μπούμε σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ" δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας και χαρακτήρισε συνήθη την τακτική του να λέει άλλα στην Ελλάδα και άλλα στο εξωτερικό.

    "Αποτελεί έθιμο, πια, ο κ. Oswald να παίζει τον ρόλο του Ιανού. Όταν δηλαδή δίνει συνεντεύξεις στο εξωτερικό να ανακαλύπτει προβλήματα στην ολυμπιακή προετοιμασία της χώρας, και όταν βρίσκεται εντός συνόρων να επιδίδεται σε αμετροεπείς επαίνους" δήλωσε από την πλευρά της η υπεύθυνη τομεάρχης της ΝΔ, Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

    Αν και μέχρι στιγμής η Οργανωτική Επιτροπή δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος, κύκλοι της "Αθήνα 2004" αναφέρουν ότι "ο Ντένις Όσβαλντ είναι υπεύθυνος για τους λόγους και τις πράξεις του"

    [03] Τo πρώτο κουδούνι αύριο στα σχολεία της χώρας

    Πηγή: ΝΕΤ 10/9/2003 2:42:00 μμ

    Με τον καθιερωμένο αγιασμό ανοίγουν αύριο Πέμπτη επίσημα τα σχολεία για την χρονιά 2003-2004. Την περίοδο προσαρμογής στα σχολικά θρανία φαίνεται ότι θα παρατείνουν οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. Δάσκαλοι και καθηγητές υποδέχονται τη νέα σχολική χρονιά με απεργία και αποχή από τα καθήκοντά τους. Η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά και η γιγάντωση μεγάλων ιδιωτικών μονάδων φαίνεται ότι είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν σε λουκέτο πολλά μικρά ιδιωτικά σχολεία.

    Λουκέτο βάζουν αρκετά ιδιωτικά σχολεία

    Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με πολλά προβλήματα και για κάποια ιδιωτικά σχολεία. Δεκαεπτά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια σε όλη την Ελλάδα βάζουν οριστικά λουκέτο. Ο βασικός λόγος;

    Τα δημόσια ολοήμερα σχολεία καλύπτουν πλέον τις ανάγκες των μαθητών σε υπηρεσίες και μαθήματα που μέχρι πρόσφατα παρείχαν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

    Μόνον τέσσερα καινούρια ιδιωτικά σχολεία θα λειτουργήσουν συνολικά στη Βέροια, τη Ρόδο, τα Χανιά και τις Αφίδνες.

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε το κλαδικό εκπαιδευτικό ινστιτούτο για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας.

    Ακριβά μου. . . ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια

    Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ανακύπτει ζήτημα αύξησης των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία, τις σχολές και τα φροντιστήρια. Η αναπροσαρμογή που αποφάσισε το υπουργείο Ανάπτυξης, φτάνει το 3,8%, αλλά αφορά στα βασικά μαθήματα του προγράμματος διδασκαλίας.

    Σε συνάντηση που είχαν χτες Τρίτη οι γονείς και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί λύθηκαν παρεξηγήσεις που αφορούν στα δίδακτρα. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων που παραβαίνουν το νόμο, ότι τα πρόστιμα θα είναι πολύ μεγάλα, όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

    Πόσα ευρώ ''πάει'' το τετράδιο;

    Καινούργια σχολική χρονιά σημαίνει και έξοδα για τους γονείς που στην καλύτερη περίπτωση καλούνται να πληρώσουν 30 ευρώ για κάθε παιδί, αναλόγως βέβαια και με τις επιθυμίες τους. . .

    Αν ο μαθητής έχει γούστα "μοδάτα" και trendy τότε το ποσό της αγοράς σχολικής τσάντας, μολυβιών, στυλό, τετραδίων και λοιπών "συνέργων" μπορεί να φθάσει και τα 100 ευρώ- μόνο για τα βασικά.

    Κατά μέσο όρο στα συνοικιακά βιβλιοπωλεία και καταστήματα χαρτικών:

    η σχολική τσάντα πωλείται από 15-60 ευρώ και το μπλε τετράδιο 50-90 λεπτά.

    [04] Φως - νερό σε χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα

    Πηγή: ΑΠΕ 10/9/2003 2:25:00 μμ

    Με υπουργικές αποφάσεις θα υδροδοτηθούν και θα ηλεκτροδοτηθούν χιλιάδες αυθαίρετα που είναι κτισμένα σε περιοχές όπου έχουν ενταχθεί σε γενικά πολεοδομικά σχέδια. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αποφάσεις αυτές θα εκδοθούν εντός του Σεπτεμβρίου ενώ παράλληλα όπως θα ανακοινώσει η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατάρτισης γενικών πολεοδομικών σχεδίων και μελετών με πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή μέχρι το τέλους του μηνός. Ουσιαστικά με το νομοσχέδιο αυτό θα επιλύεται το μεγάλο πρόβλημα των αυθαιρέτων κτισμάτων που ταλαιπωρεί για παρά πολλά χρόνια χιλιάδες οικογένειες, μεταξύ των οποίων είναι και παρά πολλοί παλιννοστούντες από την Σοβιετική Ένωση.

    Οχι όμως στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε δάση, παραλίες κ.α.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου σε δηλώσεις της ανέφερε οτι υπάρχουν πάρα πολλά αυθαίρετα που αποτελούν πρώτη κατοικία πολλών ομάδων πληθυσμού όπως είναι οι παλιννοστούντες, για τους οποίους η Πολιτεία δεν φρόντισε να τους υποδείξει πού θα εγκατασταθούν.

    Το ΥΠΕΧΩΔΕ τονίζει, πάντως, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει νομιμοποίηση αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί σε ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, δασικές περιοχές και περιοχές προστατευόμενες ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

    Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν και άλλες ρυθμίσεις που αφορούν στα πολεοδομικά θέματα.

    [05] Αισιοδοξία για τα σιαμαία της Θεσσαλονίκης

    Πηγή: ΑΠΕ 10/9/2003 12:33:00 μμ

    Σε εξειδικευμένο Ιατρικό Κέντρο του Παλέρμου, στην Ιταλία, θα γίνει πιθανότατα η επέμβαση διαχωρισμού των σιαμαίων της Θεσσαλονίκης. Τα δύο κοριτσάκια, που ήδη έκλεισαν τρεις μήνες ζωής, αναπτύσσονται φυσιολογικά, αλλά πρέπει το συντομότερο δυνατό να υποβληθούν στην επέμβαση. Είναι ενωμένα στην κροταφική χώρα, αλλά κρίνεται θετικό το ότι έχουν ξεχωριστούς εγκεφάλους και αγγεία, ενώ όλα τα ζωτικά τους όργανα λειτουργούν απολύτως ομαλά. Οι σιαμαίες αδελφούλες είναι το πρώτο περιστατικό που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα.

    Φυσιολογική η εξέλιξη της υγείας τους

    Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να μεταφερθούν στη Ρώμη τα δύο σιαμαία κοριτσάκια, τα οποία γεννήθηκαν στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ενωμένα στην κροταφική χώρα. Η επέμβαση διαχωρισμού σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε ιατρικό κέντρο στο Παλέρμο.

    Τα δύο νεογέννητα αναπτύσσονται απολύτως φυσιολογικά και δεν έχει παρατηρηθεί το παραμικρό πρόβλημα στην υγεία τους.

    Οι γιατροί δηλώνουν αισιόδοξοι για την εξέλιξη της επέμβασης και αυτό γιατί έχουν ξεχωριστούς εγκέφαλους και αγγεία, ενώ τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα είναι πλήρως ανεπτυγμένα.

    Το κρίσιμο χρονικό διάστημα των τριών μηνών για την επιτυχή έκβαση της επέμβασης τείνει να εξαντληθεί, γι αυτό και οι διαδικασίες επιταχύνονται, όσο ποτέ άλλοτε.

    [06] Τραγωδία στον Εβρο με 22 νεκρούς λαθρομετανάστες

    Πηγή: ΑΠΕ 10/9/2003 12:30:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Συνολικά 22 πτώματα λαθρομεταναστών, ασιατικής καταγωγής, είχαν ανασυρθεί ως το μεσημέρι, από τα ειδικά συνεργεία στο Πέταλο Πέπλου Έβρου. Από αυτούς, οι 15 είναι άνδρες και οι δύο γυναίκες, ηλικίας 25-30 χρόνων, ενώ ο θάνατός τους επήλθε, σύμφωνα τις πρώτες εκτιμήσεις του ιατροδικαστή, Παύλου Παυλίδη, πριν από περίπου τέσσερις ημέρες και οφείλεται σε πνιγμό. Χθες το απόγευμα άρχισε μεγάλη επιχείρηση για να ανασυρθούν οι πνιγμένοι. Παίρνουν μέρος στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, και ειδικό κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, καθώς στο σημείο αυτό τα νερά του Εβρου είναι ορμητικά και τα ρεύματα δυνατά.

    Ερευνες για τις συνθήκες της τραγωδίας

    Πάντως, οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες συνέβη η τραγωδία, δεν διευκρινίστηκαν, καθώς δεν υπάρχει επιζών.

    Εκτιμάται, ωστόσο, ότι ή ανατράπηκε η βάρκα, με την οποία προσπάθησαν να περάσουν στην Ελληνική όχθη του Έβρου ή κόπηκε το σχοινί, που ήταν δεμένο στις δυο όχθες, ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν το ποτάμι.

    Τα πτώματα μεταφέρονται για νεκροψία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και οι έρευνες συνεχίζονται.

    [07] Συνελήφθησαν τρεις Ελληνες στα κατεχόμενα

    10/9/2003 7:24:00 μμ

    Τρεις Ελληνες πολίτες, μέλη αποστολής του δήμου Ανωγείων, οι οποίοι επισκέπτονται την Κύπρο για την τελετή αδελφοποίησης του δήμου Ανωγείων με την πόλη Γιαλούσα στα κατεχόμενα, συνελήφθησαν την Τετάρτη στην περιοχή της κατεχόμενης Κυρήνειας από τις αρχές του ψευδοκράτους. Οπως υποστήριξαν οι κατοχικές αρχές, οι Ελληνες πολίτες συνελήφθησαν γιατί φωτογράφιζαν ''στρατιωτικές εγκαταστάσεις''.

    Πρόκειται για τον αντιδήμαρχο Γιάννη Χαιρέτη και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Σοφοκλή Χαιρέτη και Μανώλη Σκανδάλη. Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, δήλωσε πως κατ' εντολή του ο Έλληνας πρέσβης στη Λευκωσία ήρθε σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του ζητήματος.

    Ο πρόεδρος της Κύπρου, Τ. Παπαδόπουλος επισήμανε πως το θέμα εξετάζεται από τις αρχές, ότι η σύλληψη ''είναι αδικαιολόγητη και αβάσιμη'' και πως Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε επαφή με τον ΟΗΕ για την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.

    [08] Απεργιακές κινητοποιήσεις των οδηγών ταξί

    10/9/2003 6:43:00 μμ

    Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζεται το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, εάν το υπουργείο Μεταφορών δεν ικανοποιήσει μια σειρά αιτημάτων που διεκδικεί, τα οποία μεταξύ άλλων είναι η αναπροσαρμογή των κομίστρων, η ελεύθερη διέλευση στις λεωφορειολωρίδες, να μην τοποθετηθούν ταμειακές μηχανές στα ταξί και να μην αφαιρούνται οι πινακίδες για αμφιλεγόμενες παραβάσεις.

    Ο ΣΑΤΑ θα προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου, που θα συνέλθει την προσεχή Δευτέρα, 48ωρη απεργία για την Τετάρτη και Πέμπτη 17 και 18 του μηνός και τετραήμερη ακινητοποίηση των ταξί στις 22, 23, 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

    [09] Ενοπλη ληστεία σε συνεταιριστική τράπεζα στα Χανιά

    Πηγή: ΑΠΕ 10/9/2003 2:17:00 μμ

    Χρηματικό ποσό 3.860 ευρώ ήταν η λεία άγνωστου δράστη που φορώντας κράνος μοτοσικλέτας εισέβαλε το πρωί στο υποκατάστημα της συνεταιριστικής τράπεζας Χανίων στη Γεωργιούπολη Αποκορώνου. Ο δράστης άφησε τη μοτοσικλέτα που οδηγούσε έξω από την τράπεζα και μπήκε μέσα σε αυτή την ώρα που βρισκόταν ο διευθυντής και δυο υπάλληλοι. Αμέσως πήγε στην ταμία και με την απειλή όπλου της ζήτησε να του δώσει όσα χρήματα υπήρχαν στο ταμείο. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο δράστης μίλησε με βαριά κρητική προφορά στην ταμία, που στη θέα και υπό την απειλή του όπλου έδωσε το χρηματικό ποσό των 3.860 ευρώ. Μόλις ο δράστης πήρε τα λεφτά βγήκε από την τράπεζα και στη συνέχεια ανέβηκε στη μηχανή και έγινε άφαντος. Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το αστυνομικό τμήμα Γεωργιούπολης βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 μέτρων από την τράπεζα.

    [10] Αρχισε η ανάπλαση των σταθμών ΚΤΕΛ

    Πηγή: ΝΕΤ 10/9/2003 12:39:00 μμ

    Ο σταθμός υπεραστικών λεωφορείων της Λιοσίων που πραγματικά θυμίζει τριτοκοσμική χώρα, επιτέλους αλλάζει όψη. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά, που πραγματοποιούνται έργα ευπρεπισμού στο σταθμό, στα 35 χρόνια που λειτουργεί. Το υπουργείο Μεταφορών ενέκρινε κονδύλι 600.000 ευρώ για την ανάπλαση των σταθμών στον Κηφισό και στη Λιοσίων και τα έργα ήδη άρχισαν.

    Απαραίτητο το έργο και εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων

    Με εικόνες που επιεικώς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν δυσάρεστες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά περισσότεροι από πέντε χιλιάδες επιβάτες που διακινούνται καθημερινά από τον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων της Λιοσίων. Ομως τα σκουριασμένα παράθυρα, οι κατεστραμμένες πόρτες, οι σπασμένοι φεγγίτες, τα τριτοκοσμικά γκισέ και τα φθαρμένα πατώματα θα αποτελούν παρελθόν σε λίγες εβδομάδες, όπως δεσμεύεται ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Αθηνών.

    Οι εργασίες ανάπλασης πραγματοποιούνται κάθε νύχτα για να μην παρεμποδίζεται η λειτουργία του σταθμού και σε περίπου ένα μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί.

    Ο σταθμός της Λιοσίων χρονολογείται από το 1969. Η σημερινή του εικόνα αποδεικνύει ότι μέχρι τώρα δεν έγινε καμία προσπάθεια ευπρεπισμού του. Αυτή η κατάσταση, όμως, δε μπορούσε να συνεχιστεί εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων υπολογίζεται ότι θα διακινούνται καθημερινά περισσότεροι από 32.000 ταξιδιώτες από τους σταθμούς Κηφισού και Λιοσίων.

    [11] Χανιά - Διαμαρτυρία πωλητών λαϊκών αγορών

    Πηγή: ΑΠΕ 10/9/2003 2:20:00 μμ

    Τη λεωφόρο Κυδωνίας των Χανίων έξω ακριβώς από το δημαρχείο της πόλης απέκλεισαν για δυο ώρες την Τετάρτη το πρωί περίπου 100 πωλητές λαϊκών αγορών με τα αυτοκίνητά τους. Με κύριο αίτημα να εφαρμοστεί η απόφαση του Δ.Σ. για χοροθέτηση της λαϊκής αγοράς της Τετάρτης στην οδό Αναγώστου Μάντακα οι πωλητές της λαϊκής και παραγωγοί άδειασαν τελάρα με τομάτες στην είσοδο του δημαρχείου, ενώ σε συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Βούρβαχη έκαναν σαφές ότι αν μέχρι την άλλη Τετάρτη δεν βρεθεί λύση, θα προχωρήσουν σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις αποκλείοντας επ΄ αόριστον δρόμους ακόμα και το δημαρχείο. Το Δ.Σ. έχει αποφασίσει να λειτουργήσει η λαϊκή στην Αναγνώστου Μάντακα, ωστόσο η απόφαση δεν υλοποιείται καθώς αντιδρούν έντονα οι κάτοικοι της περιοχής. Σήμερα μάλιστα είχαν παρκάρει τα αυτοκίνητά τους στους χώρους όπου θα έπρεπε οι πωλητές να τοποθετήσουν τους πάγκους τους.

    [12] Την απαλλαγή Γ. Σερίφη προτείνει ο Εισαγγελέας

    Πηγή: ΑΠΕ 10/9/2003 2:59:00 μμ

    Την απαλλαγή λόγω αμφιβολιών του Γιάννη Σερίφη ζήτησε ο Εισαγγελέας Χρήστος Λάμπρου, ο οποίος ωστόσο επανέλαβε στο δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος είναι ιστορικό μέλος της οργάνωσης και ένας από τους ιδρυτές της. Ο κ. Λάμπρου τόνισε ότι από τα στοιχεία της υπόθεσης δεν αποδείχθηκε στο ακροατήριο πως ο Γιάννης Σερίφης παρέμεινε μετά το 1983 στην ''17Ν'' γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες, οι οποίες θα πρέπει να ερμηνευτούν όπως ορίζει ο κώδικας Ποινικής Δικονομίας υπέρ του κατηγορουμένου. Η διαδικασία θα συνεχιστεί το πρωί της Πέμπτης, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει στην αγόρευσή του ο αναπληρωτής εισαγγελέας Βασίλης Μαρκής, ο οποίος, όπως προανήγγειλε ο κ. Λάμπρου θα αναφερθεί ειδικότερα για κατηγορουμένους και πράξεις.

    ''Οι κατηγορούμενοι τόλμησαν να λασπολογήσουν''

    Ο κ. Λάμπρου υπενθύμισε, επίσης, στο δικαστήριο ότι για την περίπτωση του Γιάννη Σερίφη τίθεται θέμα παραγραφής του αδικήματος της συμμετοχής, η οποία βάση του νέου νόμου είναι κακούργημα, γιατί έχει παρέλθει 20ετία και επομένως, σύμφωνα με τον κ. Λάμπρου πρέπει να πάψει οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος του.

    Νωρίτερα ο Εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να κρίνει αβάσιμο το αίτημα που πιθανότατα θα υποβληθεί από την υπεράσπιση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού των μη ταπεινών ελατήριων στην δράση της ''17Ν''.

    Οπως είπε ο εισαγγελέας οι κατηγορούμενοι επικαλούνται πολιτικά κίνητρα, στοχεύοντας στην αναγνώριση αυτού του ελαφρυντικού. ''Με τη θολή και στρεβλή σκέψη τους προσπαθούν να ταυτίσουν τα εγκληματικά τους ένστικτα και την παρωχημένη σταλινική τους θεωρία με τα πολιτικά εγκλήματα. Τα όποια πολιτικά κίνητρά τους μπορεί να είναι όχι ταπεινά αλλά ποταπά. Και ο Χίλτερ είχε πολιτικοϊδεολογικά κίνητρα όταν διέπραττε γενοκτονία και αιματοκυλούσε τον πλανήτη. Μπορούσε κανείς να του δώσει ελαφρυντικά; Οπως τόνισε ο Εισαγγελέας οι κατηγορούμενοι ''όντας φονιάδες τόλμησαν αντί να χαμηλώσουν τα μάτια μπροστά στα θύματά τους, ύψωσαν τη φωνή, άσκησαν κριτική και λασπολόγησαν. Έδειξαν θράσος και αναίδεια''.

    Ο κ. Λάμπρου υποστήριξε ότι είναι δυστύχημα το γεγονός πως η ''17 Νοέμβρη'' υπάρχει ως αναδιοργανωμένη ομάδα μέσα στο Κορυδαλλό, ενώ, όπως είπε, έξω υπάρχουν ''ανόητοι, επίδοξοι, μιμητές'' που περιμένουν την απόφαση του δικαστηρίου για να συμπεράνουν αν θα ενεργοποιηθούν στο έγκλημα.

    Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό στον Θωμά Σερίφη δεν πρέπει να αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, παρόλο που ομολόγησε τη συμμετοχή του, γιατί δεν δέχθηκε να δώσει περαιτέρω στοιχεία ώστε να διαφωτιστεί η υπόθεση.

    [13] Εισαγγελέας: ''Αθώος ο Ανέστης Παπαναστασίου''

    10/9/2003 1:46:00 μμ

    Την αθώωση του Ανέστη Παπαναστασίου πρότεινε το μεσημέρι της Τετάρτης στην αγόρευσή του ο Εισαγγελέας της έδρας Χρήστος Λάμπρου. Ο κ. Λάμπρου τόνισε ότι το πιθανότερο είναι πως ο κατηγορούμενος δεν έδωσε το σχέδιο του στρατοπέδου για το οποίο έχει παραπεμφθεί να δικαστεί, στην οργάνωση 17Ν. "Εδώ τη δουλειά έκανε ο εξάδελφός του, ο Νίκος Παπαναστασίου", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λάμπρου.

    [14] ''Επιείκια για Τέλιο, Κονδύλη, Τσελέντη''

    10/9/2003 1:18:00 μμ

    Το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και στους Σωτήρη Κονδύλη και Κώστα Τέλιο μετά τον Πάτροκλο Τσελέντη ζήτησε να αναγνωριστεί από το δικαστήριο ο Εισαγγελέας Χρήστος Λάμπρου. Ο εισαγγελέας ανέφερε για τους τρεις κατηγορούμενους, οι οποίοι τήρησαν από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους στάση συνεργασίας με τις Aρχές, ότι επέδειξαν θάρρος και εντιμότητα και έκρινε, πως πληρούν τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση ελαφρυντικού. Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, που, όπως είπε ο κ. Λάμπρου, παραμένουν αμετανόητοι, "ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι βαρύς, εδώ δεν χωράει επιείκεια". Ο Εισαγγελέας υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι πλην των τριών, μετά την εμφάνιση του Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό, τήρησαν αρνητική θέση παραμένοντας στο χώρο της τρομοκρατίας.

    Ιδιαίτερη αυστηρότητα για Κουφοντίνα

    Ειδικά για το Δημήτρη Κουφοντίνα, ο κ. Λάμπρου υποστήριξε ότι πρέπει να κριθεί ιδιαίτερα αυστηρά από το δικαστήριο καθώς κατά το χρόνο που ήταν αναζητούμενος έκρυψε οπλισμό της οργάνωσης.

    "Γιατί κύριε Κουφοντίνα; Τι έχεις στο μυαλό σου; Θέλεις να ξαναχρησιμοποιήσεις τα όργανα του διαβόλου, τα όπλα, πάλι εναντίον του ελληνικού λαού;".

    Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι ένοχος για έξι δολοφονίες ως φυσικός αυτουργός - Χρήστος Μάτης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Ουίλιαμ Νορντίν, Τσετίν Γκιοργκού, Θάνος Αξαρλιάν και Μιχάλης Βρανόπουλος - για έξι δολοφονίες ως συναυτουργός, για έξι ως συνεργός, για πέντε απόπειρες δολοφονιών ως αυτουργός και για 84 απόπειρες δολοφονιών, είτε ως συνεργός, είτε ως συναυτουργός.

    Ζήτησε επίσης να κριθεί ένοχος για σειρά ληστειών μεταξύ των οποίων και στο σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος το 1987, όπου είχε κακοποιηθεί από τους δράστες υπάλληλος. Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ληστεία ως διαπραχθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα, περίπτωση, που σύμφωνα με το νόμο επισείει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

    Για το Σάββα Ξηρό ο κ. Λάμπρου επισήμανε μεταξύ άλλων τη συμμετοχή του ως αυτουργού ή συνεργού σε 10 δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών. Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό ο Σάββας Ξηρός ομολόγησε στον "Ευαγγελισμό", γιατί πίστευε ότι δεν θα ξανασυναντούσε ποτέ το Δημήτρη Κουφοντίνα για τον οποίο έλεγε, ότι οπλοφορεί και θα πουλήσει ακριβά το τομάρι του.

    Ο κ. Λάμπρου διευκρίνισε στο δικαστήριο, ότι η αναφορά σε κατηγορούμενους και πράξεις είναι προς το παρόν ενδεικτική καθώς, όπως είπε, "θα γίνω μονότονος αν συνεχίσω, όπως μονότονο και ρουτίνα είχε γίνει το έγκλημα για τους κυρίους κατηγορουμένους".

    [15] Εισαγγελέας: ''Ένοχος ο Ψαραδέλλης''

    10/9/2003 12:18:00 μμ

    Την ενοχή του Θεολόγου Ψαραδέλλη και για τις δύο ληστείες, για τις οποίες κατηγορείται, πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας, Χρήστος Λάμπρου. Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του Ψαραδέλλη, ότι συμμετείχε στη μία ληστεία με σκοπό να προσκομίσει χρήματα για την επανέκδοση βιβλίου, αλλά και τις καταθέσεις των Γάλλων μαρτύρων υπεράσπισής του, τους οποίους χαρακτήρισε "εκ Παρισίων διανοούμενους", ο κ. Λάμπρου είπε: "Εάν η ληστεία υπέρ της έκδοσης τροτσκιστικού βιβλίου δεν είναι ανεκτή στο Παρίσι, ούτε εδώ είναι... Οι διανοούμενοι αυτοί δεν σκέφθηκαν ότι εδώ, στα Βαλκάνια, η ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία, είναι το ίδιο πολύτιμη, όπως και εις Παρισίους... Και εδώ πονάμε το ίδιο. Έχουμε τις αξίες μας και δεν επιτρέπουμε εκπτώσεις".

    Διακοπή της διαδικασίας λόγω συνεχών παρεμβάσεων Σάββα

    Ακολούθησε πεντάλεπτη διακοπή και επειδή, κατά την επανάληψη της διαδικασίας, ο Σάββας Ξηρός εξακολουθούσε να παρεμβαίνει, ο Πρόεδρος διέταξε την απομάκρυνσή του, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς ο κ. Λάμπρου ζήτησε να παραμείνει στην αίθουσα.

    Ωστόσο, λίγο αργότερα, καθώς ο κατηγορούμενος συνέχιζε τις παρεμβάσεις του, με πρόταση του αναπληρωτή Εισαγγελέα, Βασίλη Μαρκή, απομακρύνθηκε.

    ''Κόκκινα από το αίμα τα χρήματα των ληστειών''

    Ο κ. Λάμπρου αναφέρθηκε στο επιχείρημα κατηγορουμένων, ότι η δράση της 17Ν είναι πολιτική. "Εφθασαν στο σημείο, είπε, να ισχυριστούν, ότι οι ληστείες τραπεζών, που διέπραξε η 17Ν και μάλιστα ληστείες, που συνοδεύτηκαν με αίμα και τα χρήματα βγήκαν κόκκινα από το αίμα των θυμάτων, είναι ληστείες πολιτικές, πράγμα εντελώς παράλογο, δεδομένου ότι αυτή η οργάνωση δεν ήταν απελευθερωτικό κίνημα... Ο ελληνικός λαός, μετά την πτώση της δικτατορίας, δεν τελούσε σε καθεστώς αναστολής των δικαιωμάτων του, ώστε να χρειάζεται απελευθερωτικό κίνημα.

    Και είμαι βέβαιος ότι κανένας ηγέτης απελευθερωτικού κινήματος δεν θα γοητευόταν από τον παραλληλισμό του με τους κατηγορουμένους... Ουδέποτε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, πατέρας της πατρίδας μας, προσπορίστηκε τα προς το ζην από ληστείες. Είχε εργαστεί ως κρεοπώλης και όχι τοκιστής και σουλατσαδόρος, παίκτης του χρηματιστηρίου και ληστής τραπεζών επαγγελματικής απασχόλησης".

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου παρατήρησε ότι οι οπλαρχηγοί αποκαλούσαν τον εαυτό τους "κλέφτες" με περηφάνια. Και όταν ακούστηκε από την πλευρά των κατηγορουμένων "και εμείς το ίδιο", ο πρόεδρος ανταπάντησε: "Να σας πω συγχαρητήρια; Δεν μου επιτρέπεται".

    Ο κ. Λάμπρου επεσήμανε, ότι από τη διαδικασία αποδείχθηκε, πως οι "εργασίες" της 17Ν ήταν κερδοφόρες, "αν και, όπως είπε, η κατανομή των κερδών της στα μέλη δεν ήταν δίκαιη", ενώ τόνισε, πως δεν προέκυψε ότι η οργάνωση ενίσχυσε ποτέ κάποιο απελευθερωτικό κίνημα του κόσμου, ώστε να αποδείξει την αλληλεγγύη της σε κοινωνικές ομάδες, όπως ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι.

    Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε τις ανακληθείσες ομολογίες των κατηγορουμένων πειστικές και δικονομικά εγκυρότατες και ζήτησε από το δικαστήριο να δεχθεί όποια κρίνει αξιόπιστη, λέγοντας στους κατηγορουμένους ότι "ματαιοπονούσαν και ματαιοπονούν αν πιστεύουν ότι θα τινάξουν στον αέρα την ανάκριση με αυτό τον τρόπο".

    Η αναφορά του κ. Λάμπρου στον τραυματισμό του Σάββα Ξηρού από την έκρηξη στον Πειραιά και η εκτίμησή του, ότι ο πολυτραυματίας αγωνιούσε να διασωθεί χωρίς να ενδιαφέρεται "ούτε για βόμβες ούτε για 45άρια", προκάλεσε την αντίδραση του Σάββα Ξηρού.

    "Ούτε το όνομά μου δεν είπα", απάντησε ο Σάββας Ξηρός από το εδώλιο του κατηγορουμένου. Ο πρόεδρος του συνέστησε να μη διακόπτει τον εισαγγελέα, αλλιώς θα τον απομακρύνει, λέγοντας: "Το δικαστήριο δεν είναι δέσμιο και ούτε εκβιάζεται. Δε σας φοβόμαστε. Δεν σας υπολογίζουμε. Σας σεβόμαστε σαν κατηγορούμενο. Σεβαστείτε και εμάς λίγο".

    [16] Χωρίς τέλος ο κύκλος αίματος στη Μ. Ανατολή

    10/9/2003 7:01:00 μμ

    Μια από τις πιο αιματηρές σελίδες του Μεσανατολικού δράματος γράφεται το τελευταίο 24ωρο, καθώς μετά τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ, ακολούθησε επίθεση με πυραύλους στη Γάζα, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρία άτομα. Τώρα πλέον, η Χαμάς απειλεί με βομβιστικές επιθέσεις στα σπίτια Εβραίων εποίκων. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου Αχμεντ Κορέι ανακοίνωσε πως αποδέχεται τη θέση του Πρωθυπουργού και πως θα σχηματίσει κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Ισραήλ καλούν τον Κορέι να αντιταχθεί στην τρομοκρατία.

    Αμεσα τα αντίποινα των Ισραηλινών

    Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 25 τραυματίες είναι ο απολογισμός της επίθεσης ισραηλινού αεροσκάφους με πυραύλους εναντίον της κατοικίας του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, στη Γάζα.

    Σύμφωνα με πηγές της Χαμάς, ο Ζαχάρ, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά, βρισκόταν στη διώροφη κατοικία του, όταν εκδηλώθηκε η επίθεση. Μεταξύ των νεκρών είναι ο γιος του Ζαχάρ και ένας σωματοφύλακάς του.

    Αμέσως μετά την επίθεση, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του στελέχους της Χαμάς. Οι συγκεντρωθέντες φώναζαν συνθήματα εναντίον του Ισραήλ και ζητούσαν εκδίκηση για την επίθεση.

    Με επιθέσεις εναντίον κατοικιών απειλεί η Χαμας

    Στο μεταξύ, επιθέσεις εναντίον ισραηλινών κατοικιών και κτηρίων, προανήγγειλε την Τετάρτη το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς, μετά την απόπειρα του Ισραήλ να σκοτώσει τον πολιτικό ηγέτη της οργάνωσης στο σπίτι του στη Λωρίδα της Γάζας.

    "Το να αποτελούν στόχο σπίτια πολιτών συνιστά παραβίαση όλων των ορίων. Για αυτό ο σιωνιστής εχθρός θα πρέπει να αναλάβει τη ευθύνη των επιθέσεών μας σε κατοικίες και πύργους οπουδήποτε στην κατεχόμενη Παλαιστίνη", επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Ιζεντίν αλ Κάσαμ.

    Κατά το παρελθόν η οργάνωση είχε αποφύγει τις επιθέσεις σε σπίτια και σε συγκροτήματα κατοικιών, ωστόσο απειλεί πως θα αλλάξει την τακτική, καθώς, όπως υποστηρίζει, "ο εχθρός μας ήταν αυτός που το ξεκίνησε και τώρα πρέπει να θερίσει αυτά που έσπειρε".

    Την Τρίτη, με αφορμή την προ τριημέρου απόπειρα δολοφονίας του πνευματικού ηγέτη τους, Αχμέντ Γιασίν, από ισραηλινούς στρατιώτες, η Χαμάς πρόεβει σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας.

    Ο Αχμεντ Κορέι αποδέχεται να αναλάβει Πρωθυπουργός

    Δέκτη έκανε και επίσημα την πρόταση του Γιασέρ Αραφάτ να αναλάβει τη θέση του Πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου Αχμεντ Κορέι.

    "Ο πρόεδρος Αραφάτ μου ζήτησε να αναλάβω Πρωθυπουργός και εγώ δέχτηκα", τόνισε χαρακτηριστικά ο Κορέι, μετά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο στο αρχηγείο του στη Ραμάλα.

    Στα άμεσα σχέδια του Κορέι είναι ο σχηματισμός μιας εξαμελής ή οκταμελής κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης, για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    "Θα σχηματίσω μια κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης με έξι ή οκτώ μέλη", τόνισε ο νέος Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε πως την Πέμπτη θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, προκειμένου να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

    ΗΠΑ και Ισραήλ ζητούν από τον Κορέι να πολεμήσει την τρομοκρατία

    Η νέα Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να καταστήσει σαφή την αντίθεσή της στην τρομοκρατία, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Λευκός Οίκος.

    "Πιστεύουμε απόλυτα πως το νέο υπουργικό συμβούλιο πρέπει να καταστήσει σαφή την αντίθεσή του σε όλες τις μορφές τρομοκρατίας, να ζητήσει τον τερματισμό όλων των τρομοκρατικών πράξεων και να επιμείνει όλες οι τρομοκρατικές και στρατιωτικές οργανώσεις που δεν ελέγχονται από την Παλαιστινιακή Αρχή να κηρυχθούν παράνομες και να διαλυθούν", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλέλαν.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις από την ισραηλινή πλευρά, η οποία ζήτησε από τον Παλαιστίνιο εντολοδόχο πρωθυπουργό να πολεμήσει την τρομοκρατία, μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του.

    Εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, τόνισε ότι η χώρα του καλωσορίζει τον Κορέι ή οποιονδήποτε άλλο πολεμήσει την τρομοκρατία, κάτι που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις υποχρεώσεις που ορίζει ο "οδικός χάρτης".

    Ο Γκισίν έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Νέο Δελχί όπου βρίσκεται με τον Σαρόν, ο οποίος επιστρέφει εσπευσμένα στο Ισραήλ μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.

    [17] Μαχαίρωσαν την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας

    10/9/2003 7:20:00 μμ

    Απόπειρα δολοφονίας κατά της Ανα Λιντ, της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, σημειώθηκε λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι (τοπική ώρα) στη Στοκχόλμη. Η Ανα Λιντ, μία πολύ δημοφιλής πολιτικός της Σουηδίας, δέχθηκε πολλαπλές μαχαιριές στο στήθος, το στομάχι και τα χέρια, από άγνωστο άνδρα, την ώρα που ψώνιζε σε εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης. Αξιωματούχος της αστυνομίας, δήλωσε ότι τα τραύματα που φέρει η υπουργός δεν απειλούν τη ζωή της. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, η Λιντ δέχθηκε επίθεση από έναν ψηλό άνδρα που φορούσε καπέλο.

    Πολλά ερωτηματικά για τα αίτια της επίθεσης

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία ήδη έχει προχωρήσει στη σύλληψη ενός άνδρα, ο οποίος φαίνεται να έχει σχέση με την επίθεση.

    Το περιστατικό, σημειώθηκε λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι στο πολυκατάστημα Νορντίσκα Κομπάνιετ.

    Η επίθεση εναντίον της, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, δεδομένου ότι είναι μία πολιτικός ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σουηδία.

    Η 46χρονη Ανα Λίντ, βρίσκεται στο τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών από το 1998 και είναι επικεφαλής των προσπαθειών για ένταξη της Σουηδίας στην Ευρωζώνη.

    Η Σουηδέζα πολιτικός είναι παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών.

    Την επίθεση καταδίκασε ο Γ. Παπανδρέου

    ''Είμαστε κοντά στην Ανα, έχει τη συμπαράστασή μας και την αγάπη μας'', υπογράμμισε από τη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

    Παράλληλα, καταδίκασε την εγκληματική ενέργεια, που όπως είπε, δεν συνάδει με τους θεσμούς και την παράδοση της Σουηδίας.

    [18] Πρεμιέρα για τη Διάσκεψη του ΠΟΕ στο Κανκούν

    10/9/2003 7:48:00 μμ

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, άρχισαν την Τετάρτη στο Κανκούν του Μεξικό οι εργασίες της Υπουργικής Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κάλεσε τις πλούσιες χώρες του πλανήτη να συμβάλουν θετικά στην καταπολέμηση της φτώχιας, ενισχύοντας την οικονομική βοήθεια απέναντι στους φτωχούς και αναλαμβάνοντας περισσότερες πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας.

    Σε επιφυλακή η μεξικανική αστυνομία για τυχόν επεισόδια

    Ισχυρές δυνάμεις της μεξικανικής αστυνομίας, αποτελούμενες από 20.000 άνδρες έχουν συγκεντρωθεί στο μεξικάνικο θέρετρο, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια από τους δεκάδες διαδηλωτές που έχουν ήδη καταφθάσει στην περιοχή.

    Παρά τα ισχυρά μέτρα ασφάλειας, ένταση δημιουργήθηκε την ώρα που πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Σουπακάι Πανιτσπάκντι.

    Περισσότεροι από 30 διαδηλωτές, που κατάφεραν να εισέλθουν στο χώρο που πραγματοποιούνται οι εργασίες της Διάσκεψης, σήκωσαν πανό, τα οποία έγραφαν " Ο Παγκόσμιος Οργανισμός μάχεται την Ανάπτυξη και τη Δημοκρατία".

    [19] Βελιγράδι και Ζάγκρεμπ ανταλλάσσουν συγγνώμες για τον πόλεμο

    10/9/2003 3:17:00 μμ

    Αμοιβαίες συγγνώμες αντάλλαξαν την Τετάρτη στο Βελιγράδι ο Πρόεδρος της Σερβίας-Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς με τον Κροάτη ομόλογό του Στίπε Μέσιτς για το κακό που οι δύο χώρες προκάλεσαν η μία στην άλλη, κατά τον αδελφοκτόνο πόλεμο του 1991-1995. ''Θα ήθελα να ανακοινώσω ως πρόεδρος της Σερβίας και Μαυροβουνίου πως ζητώ συγγνώμη για όλο το κακό που ένας πολίτης της χώρας προκάλεσε σε ένα πολίτη της Κροατίας'', τόνισε χαρακτηριστικά ο Μάροβιτς, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Μέσιτς. Ο Κροάτης Πρόεδρος δέχτηκε τη συμβολική συγγνώμη και υπέβαλε και αυτός από την πλευρά του την συγνώμη του σε όλους εκείνους που υπέφεραν από πολίτες της Κροατίας, που έδρασαν ενάντια στο νόμο. Ο Μέσιτς έφτασε το πρωί της Τετάρτης στο Βελιγράδι για επίσημη επίσκεψη, την πρώτη σε τέτοιο επίπεδο, που πραγματοποιείται μετά την ανεξαρτησία της Κροατίας το 1991, και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον πόλεμο ανάμεσα στις δυνάμεις της και Σέρβους αντάρτες.

    [20] Αλγερία: Ανάκριση στελέχους του Ισλαμικού Μετώπου Σωτηρίας

    10/9/2003 2:48:00 μμ

    Στη σύλληψη του Αλι Μπελχάτζ, πρώην δεύτερος στην ιεραχία του σήμερα διαλυμένου Ισλαμικού Μετώπου Σωτηρίας (FIS) της Αλγερίας, ο οποίος αποφυλακίστηκε στις 2 Ιουλίου μετά από δωδεκαετή κάθειρξη, προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης η αλγερινή Αστυνομία. Ο Αλι Μπελχάτζ, ο οποίος τελεί υπό διαρκή παρακολούθηση, συνελήφθη κοντά στο σπίτι του στην Κούμπα και οδηγήθηκε στο αρχηγείο της Αστυνομίας στο κέντρο του Αλγερίου, όπου ανακρίθηκε για έξι ώρες, ενώ στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Το πρώην ηγετικό στέλεχος του FIS αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των αστυνομικών που αφορούσαν τις δραστηριότητές του μετά την αποφυλάκισή του.

    Σύμφωνα με τον αραβόφωνο τύπο της Αλγερίας, ο Αλι Μπελχάτζ κατηγορείται για συναντήσεις με πολιτικές προσωπικότητες των ισλαμικών κύκλων της Αλγερίας και για το ότι εκμεταλλεύεται την προσευχή σε πολλά τεμένη του Αλγερίου, προκειμένου να καλλιεργήσει τις σχέσεις του κυρίως με τους νέους.

    Το στρατοδικείο της Μπλίντα που έλαβε την απόφαση για την αποφυλάκιση του Αλι Μπελχάτζ του έχει απαγορεύσει κάθε πολιτική δραστηριότητα, την εκφώνηση ομιλιών και τη συμμετοχή σε κάθε πολιτική, κοινωνική ή θρησκευτική εκδήλωση.

    Ο Αλι Μπελχάτζ αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση του δικαστηρίου.

    [21] Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης στο Ιράκ

    10/9/2003 7:11:00 μμ

    Μακραίνει ο κατάλογος των νεκρών Αμερικανών στο Ιράκ. Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε την Τετάρτη στη Βαγδάτη, την ώρα που προσπαθούσε να εξουδετερώσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ, (Centcom) ο στρατιώτης σκοτώθηκε όταν προσπάθησε να εξουδετερώσει το μηχανισμό με ένα όπλο διαμετρήματος 50 χιλιοστών. Μετά το τελευταίο περιστατικό, ανεβαίνει στους 69 ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την 1η Μαιου, οπότε και κηρύχθηκε επίσημα το τέλος του πολέμου.

    [22] Παρουσίαση της Χάρτας Σύγκλισης

    10/9/2003 4:59:00 μμ

    Τους στόχους και τις δεσμεύσεις για την πραγματική κοινωνική σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο έως το 2008, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Οι κυβερνητικές αποφάσεις επικεντρώνονται στα δέκα "μέτωπα" της Χάρτας Σύγκλισης, την οποία ο Πρωθυπουργός παρομοίασε με "οδικό χάρτη" για το άλμα της ελληνικής κοινωνίας προς τα εμπρός. Η Χάρτα, που συζητήθηκε νωρίτερα στο υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση της ανεργίας στο 6% ως το 2008, άνοδο των κοινωνικών δαπανών στο 30% του ΑΕΠ, αύξηση του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ, αύξηση των δαπανών για την Υγεία στο 4% και για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

    Κείμενο-δέσμευση με ορίζοντα το 2008

    Προτού προχωρήσει στην παρουσίαση της Χάρτας, στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Ζάππειο Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε μια αποτίμηση των έως τώρα πεπραγμένων.

    Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Σημίτης, είχε υστερήσεις τις οποίες ήδη ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό στις δυο προηγούμενες τετραετίες και πλέον θέτει ως πρωταρχικό στόχο την επιτάχυνση της πραγματικής και κοινωνικής σύγκλισης στην περίοδο 2004-08.

    Η Χάρτα Σύγκλισης, όπως τόνισε ο κ. Σημίτης, είναι πλαίσιο διαλόγου που αφορά στο πώς η χώρα θα οδηγηθεί σε σύγκλιση με τους μέσους όρους της ΕΕ στην οικονομία και στην κοινωνία.

    Είναι, τόνισε, ένας οδικός χάρτης για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός που ανοίγει νέες δυνατότητες και απαντά σε ερωτήματα όπως πώς θα επιταχυνθεί η πορεία σύγκλισης, πώς θα μειωθούν περαιτέρω οι ανισότητες ή ποιες πολιτικές αναδεικνύουν νέες πηγές ανάπτυξης. Η σύγκλιση, όπως υπογράμμισε ο κ. Σημίτης, δεν είναι μόνο απλοί αριθμοί αλλά είναι η διεύρυνση των δυνατοτήτων κάθε πολίτη, η βελτίωση του εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων και η εύρεση εργασίας από τους ανέργους. Έτσι, έως το 2008 σχεδιάζεται οι μέσοι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα να έχουν φθάσει στο 90% του μέσου όρου της ΕΕ.

    Τα ''μέτωπα'' της Χάρτας:

    Αύξηση της απασχόλησης και ενίσχυση του εισοδήματος:

    Μείωση της ανεργίας στο 6% και ειδικότερα πτώση της γυναικείας ανεργίας στο 8% έως το 2008, μείωση ατυχημάτων στους χώρους εργασίας, ενεργή συμμετοχή του 30% των μακροχρόνια ανέργων στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, επέκταση του δικτύου κέντρων προώθησης της απασχόλησης σε όλη την Ελλάδα για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση του ανέργου, με στόχο την άμεση πρόσβαση του προσφορά εργασίας ή στην εξειδίκευση. Προβλέπεται επίσης ενίσχυση των άνεργων μητέρων με περισσότερα από δύο παιδιά, αλλά και επιδότηση ενοικίου σε ανέργους που θα αναζητήσουν εργασία σε άλλη περιοχή.

    Επίσης θα υπάρξει μείωση του μισθολογικού κόστους επιχειρήσεων κατά 15%, αναλογική ασφαλιστική κάλυψη σύμφωνα με το χρόνο εργασίας, αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού με κίνητρα επιμόρφωσης των εργαζομένων και διπλασιασμό του ΑΕΠ.

    Αύξηση κοινωνικών δαπανών στο 30% του ΑΕΠ:

    Ευκαιρίες και την ασφάλεια για όλους με διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, έμφαση στις λιγότερο ευνοημένες κοινωνικές ομάδες και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου εκείνων που απειλούνται από την ένδεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

    Αύξηση του ΕΚΑΣ από 110 ευρώ σήμερα, στα 200 ευρώ το 2008, με θετική αναπροσαρμογή για τους δικαιούχους. Ανοδο στα 700 ευρώ συν ΕΚΑΣ της ελάχιστης σύνταξης ΙΚΑ από τα 502 ευρώ, που είναι σήμερα.

    Επίσης η κατώτατη σύνταξη ΟΓΑ από 170 ευρώ, το Ιανουάριο του 2004 θα ανέβει στα 200 ευρώ, με απώτερο στόχο τα 300 ευρώ, το 2008.

    Προβλέπεται εκσυγχρονισμός της κοινωνικής ασφάλισης και πλήρης αξιοποίηση των νέων σχημάτων και θεσμών.

    Χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας στο 4% του ΑΕΠ από 2,7% που είναι σήμερα και σταθερή αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

    Το κέιμενο της Χάρτας περιλαμβάνει και δέσμευση για μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από 40 έως 35% με τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

    Κατάργηση του φόρου μεταβίβασης στα νέα ακίνητα και η εισαγωγή φόρου προστιθέμενης αξίας 18%.

    Εκτός από τις φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, η Χάρτα Σύγκλισης προβλέπει επίσης σημαντικές δεσμεύσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

    Ειδικότερα προβλέπει μείωση του κόστους και του απαιτούμενου χρόνου για ίδρυση νέων επιχειρήσεων στο ένα τρίτο του σημερινού, για όλες τις μορφές επιχειρήσεων και, ριζική απλοποίηση και επικαιροποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας.

    Για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προβλέπεται επιδότηση επενδύσεων έξι δισ. ευρώ στην επόμενη πενταετία, λειτουργία κέντρων υποδοχών επενδυτών σε κάθε νομό μέχρι το 2004 και δημιουργία κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε κάθε περιφέρεια μέχρι το 2008.

    Σημαντική θεωρείται επίσης η εμπέδωση της εξωστρέφειας της οικονομίας με αύξηση της ανταγωνιστικότητας, επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων από τις οποίες προβλέπεται απόδοση 1-2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο έως το 2008.

    Εκπαίδευση και ενίσχυση της Κοινωνίας της Γνώσης:

    Στόχος μια σύγχρονη παιδεία πολλαπλών δεξιοτήτων με αύξηση των δαπανών στο 5% του ΑΕΠ έως το 2008. Προβλέπεται γενίκευση του ολοήμερου σχολείου, με πρόσθετες ζώνες ειδικοτήτων, αναβάθμιση σπουδών με νέα προγράμματα και βιβλία, χρήση των νέων τεχνολογιών, ανάπτυξη της δια βίου μάθησης και αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες. Έμφαση θα δοθεί στην τεχνολογική και ψηφιακή σύγκλιση, με διείσδυση του διαδικτύου στα σχολεία τα επόμενα δύο χρόνια και ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε περιφέρειες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

    Ολοκλήρωση και βελτίωση του πλέγματος των υποδομών σε όλη την επικράτεια, τουτέστιν έμφαση σε δράσεις και έργα που αφορούν τους οδικούς άξονες, το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών και δρομολόγηση σύγχρονων πλοίων της ακτοπλοΐας σε 27 άγονες γραμμές του Αιγαίου.

    Για το Περιβάλλον ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε την επιτάχυνση της διείσδυσης στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξάλειψη των παράνομων χωματερών και κατασκευές μονάδων βιολογικών καθαρισμών σε όλες τις πόλεις της χώρας.

    Για την ανάπτυξη της γεωργίας και τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την εξασφάλιση της κοινοτικής χρηματοδότησης έως το 2013 και τόνισε ότι το 2008 καμιά περιφέρεια δεν πρέπει να υπολείπεται του 65% του μέσου όρου της ΕΕ και καμιά περιφέρεια δεν πρέπει να έχει ανεργία άνω του 3%, από το μέσο όρο ανεργίας στη χώρα. Υπενθύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες το 4ο ΚΠΣ με πόρους για τις περιφέρειες.

    Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στο στόχο της διοικητικής σύγκλισης και της σύγχρονης διακυβέρνησης, εκτός του εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος και της ενίσχυσης της διαφάνειας, θα καταργηθεί το 80% των σημερινών συμβόλων της γραφειοκρατίας, χάρη στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

    Ο κ. Σημίτης αφού τόνισε ότι στόχος της Χάρτας Σύγκλισης είναι η συμμετοχή των χαμηλών στρωμάτων στην ανάπτυξη, υπογράμμισε: "Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω, οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη τη Χάρτα Σύγκλισης. Δημιουργούμε -πρόσθεσε- ένα μέρισμα ειρήνης για την παιδεία, εξηγώντας ότι η μείωση των αμυντικών δαπανών από το 4,5% του ΑΕΠ στο 3% θα διοχετεύσει τους πόρους στην εκπαίδευση, μίλησε ακόμη για μέρισμα σταθερότητας από την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους με διάθεση πόρων στο σύστημα υγείας και πρόνοιας, καθώς και ένα μέρισμα εξυγίανσης από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής σε δημιουργία δυνατοτήτων μείωσης της φορολογίας.

    Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η Χάρτα Σύγκλισης κατατίθεται σε κοινωνικό διάλογο, αποτελεί την πυξίδα της κυβερνητικής πολιτικής, και τους επόμενους μήνες θα ανακοινώσει Χάρτα Σύγκλισης για κάθε περιφέρεια της χώρας.

    Ο κ. Σημίτης είπε ακόμη ότι αποτελεί απάντηση σε εκείνους που με άκρατη κινδυνολογία καλλιεργούσαν ένα κλίμα ανασφάλειας για την προοπτική της χώρας μετά το 2004, επέκρινε τη ΝΔ για κακοπιστία και μίλησε για τετραετία υψηλού ρίσκου.

    "Γνωρίζουμε ότι πολλά μένουν να γίνουν και ότι ο πολίτης ζει και παλεύει με δυσκολίες" είπε ο κ. Σημίτης, σημείωσε ότι το 2ο τρίμηνο του 2003 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ξεπέρασε το 4% και προέβλεψε ότι ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί και μετά το 2004.

    "Δεν είναι υποσχέσεις χωρίς βάση" είπε κι έκανε λόγο για αλλαγή με σιγουριά, τεκμηριώνοντας ότι με τη Χάρτα Σύγκλισης ολοκληρώνεται η αλλαγή.

    Αναλυτικότερα:

    Μέτρα για μισθωτούς και νέο σύστημα αύξησης μισθών-συντάξεων

    Το πλήρες κείμενο της Χάρτας Σύγκλισης (Υπουργείο Οικονομίας-Οικονομικών)

    [23] Εντονη η αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης

    10/9/2003 4:58:00 μμ

    Δριμεία επίθεση εξαπέλυσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για τη Χάρτα Σύγκλισης που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός το μεσημέρι.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι ο κ. Σημίτης ομολόγησε την αποτυχία της κυβέρνησης του και χαρακτήρισε ως χάρτα προσωπικής απόκλισης από τους στόχους του και τεκμήριο αναξιοπιστίας τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός. Η περιβόητη Χάρτα Σύγκλισης δεν είναι τίποτα άλλο από τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής που τώρα βαπτίζεται με άλλο όνομα, δήλωσε η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ο Κ. Σημίτης σήμερα ξεπέρασε κάθε όριο παλαιοκομματικής δημαγωγίας και υποκρισίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Για προεκλογικό πυροτέχνημα και ευχολόγιο για την επόμενη δεκαετία, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

    Καραμανλής: ''Χάρτα προσωπικής απόκλισης και τεκμήριο αναξιοπιστίας''

    Ο κ. Καραμανλής απαντώντας σημείο προς σημείο στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, αμέσως μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών της ΝΔ, είπε ότι ο κ. Σημίτης δεσμευόταν το 2000 ότι η χώρα θα έχει προσεγγίσει μέχρι το 2004 το 80% του ΑΕΠ της ΕΕ και σήμερα υπόσχεται το ίδιο, αλλά για το 2008.

    Αυτό που αφήνει πίσω του ο κ. Σημίτης ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ είναι μια Ελλάδα μόλις στο 67,8% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ και είμαστε οι τελευταίοι μεταξύ των χωρών της Ε.Ε, αφού η απόκλιση ξεπερνά τις 12 ποσοστιαίες μονάδες.

    Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο Πρωθυπουργός αφήνει πίσω του έναν πληθωρισμό δυο φορές πάνω από τον στόχο του και πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό, ενώ όπως σημείωσε παρά το ενιαίο νόμισμα η κυβέρνηση του κ. Σημίτη κατόρθωσε το ακατόρθωτο με έναν ρυθμό πληθωρισμού που ροκανίζει το εισόδημα των εργαζομένων, των συνταξιούχων υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

    Το 2000 είπε ο κ. Καραμανλής δεσμευόταν για δίκτυο ενάντια στη φτώχεια και τον αποκλεισμό, ενώ τώρα επαναλαμβάνει τις ίδιες υποσχέσεις ζητώντας άλλα τέσσερα χρόνια αλλά αφήνει πίσω του μια Ελλάδα που έξι στις 11 περιφέρειές της συγκαταλέγονται στις πιο φτωχές της Ευρώπης με το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας από όλες τις χώρες της Ένωσης.

    Επίσης, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεσμευόταν πως μέχρι το 2002 θα είχαν ολοκληρωθεί οι υποδομές, ώστε για κάθε νέα μητέρα να υπάρχει μια θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και τώρα το υπόσχεται πάλι αλλά για το 2008.

    Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεσμευόταν το 2000 πως μέχρι το 2004 θα δημιουργήσει 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και αντί αυτό αφήνει πίσω της μια Ελλάδα με τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην Ε.Ε όπου ένα στους τρεις νέους και έξι στις δέκα γυναίκες είναι άνεργοι.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ο κ. Σημίτης τέσσερα χρονια μετά ξαναδιαβάζει ακριβώς τα ίδια για την ολοκλήρωση της Εγνατίας, της ΠΑΘΕ, της Ιωνίας οδού και του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η πραγματική οικονομική σύγκλιση με τους σημερινούς ρυθμούς δεν θα επιτευχθεί ούτε σε μισό αιώνα και πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει συμφωνώντας με τη ΝΔ ότι κοινωνική πολιτική χωρίς πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη δεν γίνεται.

    Απάντηση στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού έδωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα πίνακα της Ιντερπόλ για το 2000 όπου η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες ως προς τον δείκτη εγκληματικότητας και σύμφωνα με τον οποίο γίνονται 3.596 αδικήματα ανα 100.000 κατοίκους.

    Η Ελλάδα είπε ο κ. Ρουσόπουλος συμμετέχει στην Ιντερπόλ και δεν έχει αμφισβητήσει τα στοιχεία αυτά και κάλεσε την κυβέρνηση να στρέψει αλλού τις διαμαρτυρίες της. Οι Ελληνες, πρόσθεσε, γνωρίζουν αν αυξήθηκε ή όχι η εγκληματικότητα.

    Στη συνεδρίαση των συντονιστών συζητήθηκαν οι βασικές πτυχές των εξαγγελιών που θα κάνει ο κ. Καραμανλής στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το Σάββατο, όπου θα παρουσιάσει το βασικό περίγραμμα των θέσεών του για την οικονομία και την κοινωνική πολιτική.

    ΚΚΕ-ΣΥΝ-ΔΗΚΚΙ: ''Συνέχιση αντιλαϊκής πολιτικής, κούφιες υποσχέσεις''

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "η περιβόητη Χάρτα Σύγκλισης δεν είναι τίποτα άλλο από τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής που τώρα βαπτίζεται με άλλο όνομα, αντικαθιστώντας την ΟΝΕ, το ευρώ και άλλους σχετικούς στόχους της πλουτοκρατίας".

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι είναι "σκέτη κοροϊδία να εξωραΐζεται η κατάσταση που ζουν οι εργαζόμενοι στις άλλες χώρες της Ε.Ε, τη στιγμή που η φτώχεια και η ανεργία μαστίζουν μεγάλα τμήματα των εργαζομένων, ενώ παίρνονται πίσω δικαιώματα. Αρα, είπε, είναι απορίας άξιον, πώς στην Ελλάδα ο δείκτης ευημερίας θα ανεβαίνει για τον λαό, ενώ στις άλλες χώρες πέφτει!.

    Η κ. Παπαρήγα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου στις 8.30 το βράδυ θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία της στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλους δήλωσε ότι ''ο κ. Σημίτης σήμερα ξεπέρασε κάθε όριο παλαιοκομματικής δημαγωγίας και υποκρισίας, καθώς υποσχέθηκε και πάλι ότι είχε υποσχεθεί πριν τις εκλογές του 2000 και δεν εφάρμοσε. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα χρησιμοποίησε κούφιες υποσχέσεις για να περιτυλίξει μια συντηρητική πολιτική που στηρίζεται στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου και την συμπίεση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων'', ανάφερε. Ο κ. Σημίτης αντί να απολογηθεί, υπογραμμίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος, στέλνει πάλι το λογαριασμό στους ίδιους που συνθλίβονται πληρώνοντας βάρη και θυσίες και της δικιάς του οκταετίας.

    Τέλος ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι μετά τη δημιουργική λογιστική το νέο "εκσυγχρονιστικό" εφεύρημα, η επικοινωνιακή λογιστική δεν ξεγελάει κανέναν, δεν εξωραΐζει την πραγματικότητα, δεν αποπροσανατολίζει την κοινωνία.

    Για ''προεκλογικό πυροτέχνημα'' έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας αναφερόμενος στη Χάρτα Σύγκλισης, κατά την επίσκεψη του στην ΔΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή "αποτελεί ένα ευχολόγιο για την επόμενη δεκαετία, που δεν έχει καμία σχέση με τα οξυμένα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγρότης, ο εργαζόμενος, ο μικρομεσαίος, ο νέος".

    Ο κ. Τσοβόλας εξέφρασε την άποψη ότι "χρειαζόταν περισσότερος σεβασμός στα θύματα της πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία 14 χρόνια στη χώρα μας''.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ απηύθυνε κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις για να δημιουργηθεί ένας τρίτος προοδευτικός πόλος ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

    [24] Μέτρα για μισθωτούς και νέο σύστημα αύξησης μισθών-συντάξεων

    10/9/2003 6:01:00 μμ

    Σημαντικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της αναδιάταξης στις προτεραιότητες δαπανών, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης παρουσιάζοντας τα μέτρα που αφορούν στις εξαγγελθείσες από τον Πρωθυπουργό, αλλαγές στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας, μέχρι και το 2008, οι αμοιβές των εργαζομένων θα εξαρτώνται από την παραγωγικότητα και θα είναι ίσες με τη μισή αύξηση του ΑΕΠ, συν τον αναμενόμενο πληθωρισμό, ενώ οι κατώτερες συντάξεις θα αυξάνονται κατά 5% ετησίως. Κατά τα άλλα προβλέπεται η μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 35%, από 40% που είναι σήμερα. Επίσης η κατάργηση του φόρου μεταβίβασης στα νέα ακίνητα και η εισαγωγή ΦΠΑ 18%. Ελάφρυνση και για τις επιχειρήσεις θα προκύψει από τη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 30%, από 35% που είναι σήμερα. Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι οι αυξήσεις των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία θα επέλθουν από τη μείωση του δημοσίου χρέους και των δαπανών για την Αμυνα, αντίστοιχα.

    ''Εξοπλίζοντας'' το μέλλον

    Αύξηση των δαπανών για την παιδεία που θα προέλθει από τη μείωση των αμυντικών δαπανών, καθώς και αύξηση των δαπανών για την υγεία-πρόνοια που θα προέλθει από τη μείωση του δημοσίου χρέους, θα είναι τα κλειδιά για την ανάπτυξη και την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση για την τετραετία 2004-2008.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, κάθε ένα ευρώ που θα εξοικονομείται από τη μείωση των δαπανών για εξοπλισμούς, θα κατευθύνεται στην παιδεία, δηλαδή ''σε πολιτικές που θα μας εξοπλίσουν για το μέλλον''.

    Στο πλαίσιο αυτό οι αμυντικές δαπάνες θα μειωθούν από το 4,5% του ΑΕΠ που είναι τώρα στο 3% το 2008.

    Εξάλλου για την αύξηση των δαπανών για την υγεία και πρόνοια, η οποία θα προέλθει από τη μείωση των δαπανών του δημοσίου χρέους, είπε ότι το 2008 οι πληρωμές στόχων για το δημόσιο χρέος θα περιοριστούν στο 5% του ΑΕΠ έναντι του 6,3% που είναι τώρα.

    Η εξοικονόμηση πόρων θα διατίθεται για τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους με αύξηση των δαπανών το 2008 στο 4% του ΑΕΠ έναντι του 2,7% που είναι τώρα.

    Αλλαγές σε αμοιβές-συντάξεις

    Ταυτόχρονα για πρώτη φορά καθιερώνεται σταθερό σύστημα αύξησης των αμοιβών και των συντάξεων.

    Οσον αφορά τον τρόπο σύγκλισης των εισοδημάτων και ειδικότερα των αμοιβών των εργαζομένων και των συντάξεων, από το 2004 έως το 2008 οι μέσες ετήσιες μισθολογικές αυξήσεις δεν θα γίνονται με βάση τον πληθωρισμό και μόνο, αλλά σε αυτό θα προστίθεται και το μισό της αύξησης του ΑΕΠ.

    Αυτό σημαίνει ότι εάν στην Ελλάδα η αύξηση του ΑΕΠ συνεχιστεί να κυμαίνεται στο 4%, το 2% θα διατίθεται για αύξηση στις αμοιβές εργαζομένων.

    Επίσης οι ετήσιες αυξήσεις για τις συντάξεις θα είναι σταθερά πάνω από τον πληθωρισμό και οι κατώτερες συντάξεις θα αυξάνονται κατά 5% ετησίως.

    Ετσι, για τα επόμενα χρόνια ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος θα γνωρίζουν περισσότερο απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια το ύψος του μισθού και της σύνταξής τους αντίστοιχα.

    Για τις κατώτερες αγροτικές συντάξεις ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι από τα 170 ευρώ που είναι σήμερα, θα φθάσουν τα 200 ευρώ από την 1/1/2004 και το 2008, θα αυξηθούν στα 300 ευρώ (σταδιακά).

    Για το ΕΚΑΣ είπε ότι από τα 110 ευρώ που είναι σήμερα, την 1η Ιανουαρίου 2004 θα αυξηθεί στα 140 ευρώ, για να καταλήξει στα 200 ευρώ το 2008. Παράλληλα προωθείται ειδικό πρόγραμμα για τα άτομα με αναπηρίες, συνολικής δαπάνης 110 εκατ. ευρώ.

    Ο υπουργός επεσήμανε με έμφαση ότι όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι απολύτως συμβατά με τη δημοσιονομική πολιτική και θα αποτυπώνονται τόσο στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο όσο και στο (αναθεωρημένο) Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα υποβληθεί στην ΕΕ το Νοέμβριο.

    Υπενθυμίζεται ότι τα προγράμματα αυτά υποβάλλονται από όλες τις χώρες- μέλη της ΕΕ κάθε Νοέμβριο και πρέπει να είναι τουλάχιστον τριετούς διάρκειας.

    Φορολογικές ελαφρύνσεις

    Σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις προβλέπει η Χάρτα Σύγκλισης 2004-2008.

    Συγκεκριμένα προβλέπεται η σταδιακή μείωση του συντελεστή της φορολογίας κερδών των επιχειρήσεων από το 35% στο 30%, η σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 40% στο 35% και η κατάργηση του φόρου μεταβίβασης στα νέα ακίνητα, με παράλληλη εισαγωγή ΦΠΑ 18%.

    Οι μειώσεις θα ξεκινήσουν να ισχύουν για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2005, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος εξάλλου δεν αποκάλυψε τι πρόκειται να γίνει με τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

    Μέτρο-διευκόλυνση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Τέλος ένα άλλο μέτρο, το οποίο αφορά τις επιχειρήσεις και ειδικότερα τις μικρομεσαίες, είναι ο καθορισμός της ''ενιαίας είσπραξης φόρων από τις ΔΟΥ''. Σχεδιάζουμε, είπε ο υπουργός, την ταυτόχρονη καταβολή της φορολογίας και της ασφάλισης εισφορών, ώστε να μην αναγκάζονται οι μικροεπαγγελματίες να πηγαίνουν στην Εφορία ξεχωριστά για την καταβολή φόρου, ξεχωριστά για τις εισφορές στο ΙΚΑ και ξεχωριστά για τις εισφορές στο ΤΕΒΕ.

    Παράλληλα με το μέτρο αυτό θα εξοικονομηθούν χιλιάδες στελέχη που απασχολούνται συνεχώς με αυτά τα ζητήματα ώστε να απασχοληθούν σε αποδοτικότερες εργασίες.

    [25] Στον Εισαγγελέα χονδρέμπορος για αισχροκέρδεια

    Πηγή: ΑΠΕ 10/9/2003 2:52:00 μμ

    Στον Εισαγγελέα παραπέμφθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης ακόμα ένας χονδρέμπορος για την είσπραξη υπερβολικού κέρδους, ενώ έχει ζητηθεί από τη νομαρχία η επιβολή διοικητικού προστίμου μέχρι και 30.000 ευρώ. Από τους ελέγχους της υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι χονδρέμπορος από την κεντρική αγορά στην περιοχή του Ρέντη πούλησε 15 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια σε 200 πάγκους λαϊκής και εισέπραξε κέρδος μέχρι και 300%.

    Η πάταξη της αισχροκέρδειας στόχος της κυβέρνησης

    Συγκεκριμένα, αγόρασε τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα (που λόγω τέλους εποχής οι τιμές τους μπορούν να διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα) προς 0,50 και 0,54 ευρώ το κιλό και τα πούλησε στους εμπόρους προς 1,70 και 2 ευρώ το κιλό.

    Η πάταξη της αισχροκέρδειας αποτελεί κεντρικό στόχο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να παραπεμφτούν και άλλοι επαγγελματίες στον Εισαγγελέα.

    [26] Σχέδιο νόμου για προληπτικούς ελέγχους σε ΟΤΑ

    10/9/2003 4:38:00 μμ

    Την εισαγωγή προς συζήτηση σχεδίου νόμου με το οποίο να επιβάλλεται προληπτικός έλεγχος σε όλες τις δαπάνες στις Νομαρχίες, τους Δήμους, τους Οργανισμούς και τα νομικά πρόσωπα που υπάγονται στην αποκεντρωμένη περιφερειακή δημοσιονομική διαχείριση, υποσχέθηκε ο Απόστολος Κακλαμάνης στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Κωνσταντίνο Ρίζο, ο οποίος παρέδωσε στη Βουλή την Εκθεση για το 2001. "Ο Ελληνας πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι και το τελευταίο ευρώ διατίθεται νομίμως" υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής. Σημειώνεται ότι μη νόμιμες πληρωμές ύψους περίπου 33 δις δραχμών, ματαιώθηκαν με τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συμβουλίου, κατά το 2001.

    Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

    Στην έκθεσή του για το οικονομικό έτος 2001, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι ματαιώθηκαν άμεσα μη νόμιμες πληρωμές (μισθοί, επιδόματα, πρόσθετες αμοιβές κλπ) ύψους 32.719.976.022 δρχ., ορισμένες από τις οποίες, όντας πάγιες, θα μεταφέρονταν και στα επόμενα οικονομικά έτη.

    Με τον κατασταλτικό δε έλεγχο των δαπανών διαπιστώθηκαν μη νόμιμες πληρωμές ύψους 6,633 δισ.δρχ., ποσό για το οποίο έγιναν οι νόμιμες ενέργειες για την είσπραξή του. Στους ελέγχους του το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε -και κατά το οικονομικό έτος 2001- περιπτώσεις όπου προμήθειες και υπηρεσίες του Δημοσίου ανατέθηκαν μη νόμιμα με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις που προϋπήρξε διαγωνισμός, αλλά με ασάφειες και πλημμέλειες στη διαδικασία, που κατέστησαν το αποτέλεσμά του μη νόμιμο.

    Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες στα δημόσια έργα, το Δικαστήριο αναφέρει στην Έκθεσή του ότι "ιδιαίτερη έκταση έχει λάβει το φαινόμενο της ανάθεσης συμπληρωματικών εργασιών στον ανάδοχο του αρχικού έργου, κατά παράβαση του ν.1418/84, χωρίς δηλαδή να πρόκειται για εργασίες που κατέστησαν αναγκαίες λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων κατά την εκτέλεση του έργου. Στην πλειοψηφία δε των περιπτώσεων αυτών, τούτο οφείλεται στην πλημμελή εκπόνηση της μελέτης δημοπράτησης του έργου, με αποτέλεσμα να ανακύπτει εκ των υστέρων αδυναμία έντεχνης κατασκευής του".

    ]Υπήρξαν επίσης, πολλές περιπτώσεις δημοπράτησης έργων χωρίς την προέγκριση περιβαλλοντικών όρων, αλλά και περιπτώσεις ανάδειξης ως αναδόχων, εργοληπτικών επιχειρήσεων που δεν είχαν προσκομίσει (ως όφειλαν από το νόμο) τα δικαιολογητικά ονομαστικοποίησης των μετοχών τους.

    Τέλος, σημειώνεται ότι ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις δαπάνες του Εθνικού Κτηματολογίου διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, "παραβίαση δημοσιονομικών διατάξεων περί χρηματοδοτήσεως του προγράμματος, με τη δήλωση ως "πραγματοποιηθεισών δαπανών", δαπανών που δεν καταβάλλοντο στον τελικό δικαιούχο, αλλά σε ενδιάμεσους όμοιους". Επίσης καταγράφεται "παραβίαση των διατάξεων για τη νόμιμη ανάληψη δαπανών, με την πληρωμή αμοιβής για την εκτέλεση έργου που δεν παρασχέθηκε νόμιμα ή δεν επισυνάπτοντο για την πληρωμή τα νόμιμα δικαιολογητικά".

    [27] Σημαντική αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5%

    10/9/2003 1:36:00 μμ

    Ενισχύεται η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το δεύτερο τρίμηνο του 2003, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 4,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002. Η αύξηση αυτή διαδέχεται την σημαντική αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,3% το πρώτο τρίμηνο. Αν συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί ανάπτυξης και τα επόμενα τρίμηνα, θα υπερκαλυφθεί ο στόχος του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 3,8% το 2003. Σημαντική αύξηση κατά 8,9% σημείωσαν και οι επενδύσεις, ενώ κατά 1% αυξήθηκαν οι εξαγωγές και 1,6% οι εισαγωγές.

    [28] Διαψεύδει η ΓΓΑ δημοσιεύματα για ακύρωση συνάντησης Σημίτη-προπονητών

    10/9/2003 6:24:00 μμ

    Ανακριβή χαρακτήρισε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, "κόπηκαν" από τον Πρωθυπουργό οι προπονητές των αθλητών που διακρίθηκαν στα φετινά Παγκόσμια Πρωταθλήματα από τη συνάντηση που θα έχουν μαζί του, στο Μέγαρο Μαξίμου, την Πέμπτη.

    Σε ανακοίνωσή της η ΓΓΑ αναφέρει ότι "είναι απορίας άξιο ποιός και πώς διέρρευσε μια τέτοια ανακριβή πληροφορία που αντιστρέφει την πραγματικότητα, καθώς είναι φανερό ότι ο Πρωθυπουργός έχει δώσει τεράστια σημασία στην Ολυμπιακή προετοιμασία της χώρας και περιβάλει με αμέριστη αγάπη και στήριξη όλους τους Έλληνες αθλητές, τους προπονητές τους και τις Ομοσπονδίες τους που παίρνουν μέρος σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια της πατρίδας μας".

    Σύμφωνα με τη ΓΓΑ, ο κ. Σημίτης πρόκειται να έχει συναντήσεις με τους Έλληνες αθλητές της προολυμπιακής ομάδας, τους προπονητές τους και τους προέδρους των Ομοσπονδιών τους στα εγκαίνια του Αγίου Κοσμά.

    [29] Στην Ιταλία ο Πανιώνιος για τον αγώνα με την Εφές Πίλσεν

    10/9/2003 6:23:00 μμ

    Στο Μπόρμιο της Ιταλίας θα βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης ο Πανιώνιος για σειρά φιλικών αγώνων. Οι "κυανέρυθροι", στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης θα αντιμετωπίσουν την Εφές Πίλσεν και την ίδια ώρα την Παρασκευή την τουρκική Τουρκ Τέλεκομ Ανκαρα. Τέλος το Σάββατο, πάλι στις 19:00, ο Πανιώνιος θα τεθεί αντιμέτωπος με τη βελγική Μονς. Το μεσημέρι της Πέμπτης θα ενσωματωθεί στην αποστολή επί ιταλικού εδάφους κι ο Κρίσταπς Βάλτερς. Ο Λετονός θα χρησιμοποιηθεί στον αγώνα με την Εφές Πίλσεν έστω και για λίγα λεπτά, ώστε να πάρει την πρώτη γεύση από την τακτική της νέας του ομάδας.

    [30] ΑΕΚ: Κανένα πρόβλημα με Τσιάρτα

    10/9/2003 6:16:00 μμ

    Η όποια παρεξήγηση δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του Βασίλη Τσιάρτα και της διοίκησης της ΑΕΚ, ανήκει στο παρελθόν. Ο διεθνής μέσος συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Πέτρο Στάθη και μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις από την πλευρά του Τσιάρτα, το θέμα θεωρείται λήξαν. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, παρατηρητής του αγώνα της ΑΕΚ με την Κορούνια, που θα γίνει στις 17/9 στο "Απόστολος Νικολαΐδης", ορίστηκε ο Δανός, Μπένι Γιάκομπσεν, ενώ παρατηρητής διαιτησίας, θα είναι ο Βέλγος, Βίλι Γκουβερτς.

    [31] e-Hellas: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ''δικτυώνεται''

    10/9/2003 6:49:00 μμ

    Η πάταξη της γραφειοκρατίας σε όλες τις εκφράσεις της δημόσιας διοίκησης και στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο τομέα είναι ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Για την επίτευξη του στόχου αρωγός θα είναι η χρήση των νέων τεχνολογιών και η δικτύωση των δημόσιων υπηρεσιών που θα ξεκινάει από τα υπουργεία και θα εξαπλώνεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, φτάνοντας μέχρι τις νομαρχίες και τους δήμους. Στόχος του υπουργείου είναι η διαδικτύωση να ολοκληρωθεί το 2008, ώστε το e-Hellas να αποτελεί το μοναδικό μέσο επικοινωνίας μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Μάλιστα το υπουργείο Εσωτερικών, στους επόμενους έναν με δύο μήνες θα καθιερώσει την υποχρεωτική χρησιμοποίηση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) στις συναλλαγές του με τα υπόλοιπα υπουργεία και τις Περιφέρειες.

    ''Πολιτεία της Εξυπηρέτησης'' δίπλα στην ''Κοινωνία της Πληροφορίας''

    Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτέλεσε το θέμα ημερίδας που διοργάνωσε το υπουργείο, στο πλαίσιο της 68ης ΔΕΘ.

    Όπως τόνισε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εσωτερικών Νίκος Μπίστης, οι παθογένειες της δημόσιας διοίκησης δεν οφείλονται αποκλειστικά στην έλλειψη τεχνολογίας, αλλά σ' ένα ολόκληρο πλέγμα αιτιών, όπως η πολυπλοκότητα του θεσμικού πλαισίου, η τυπολατρική αντίληψη με την οποία έχουν σχεδιαστεί λειτουργικές διαδικασίες, η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων και ο αναποτελεσματικός κατακερματισμός.

    Στην εκσυγχρονιστική πορεία της χώρας, επισήμανε ο κ. Μπίστης, στόχος είναι να εδραιωθεί μια "Πολιτεία της Εξυπηρέτησης" δίπλα στην "Κοινωνία της Πληροφορίας".

    Αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση τόνισε ότι η εισαγωγή των τεχνολογιών Πληροφορικής στην εσωτερική οργάνωση των δήμων, των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και των περιφερειών, μαζί με τις δικτυακές υποδομές συνεργασίας τους μέσω του δικτύου κορμού "Σύζευξις", αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες υποβάθρου για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών.

    Τέλος ο υφυπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στην "ηλεκτρονική δημοκρατία", λέγοντας ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την εξυπηρέτηση των πολιτών θα οδηγήσει στη "διοικητική δημοκρατία" και στη δυνατότητα διενέργειας ηλεκτρονικών ψηφοφοριών.

    Την ανάπτυξη του προγράμματος της δικτύωσης των υπηρεσιών έκανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παναγιώτης Γεωργιάδης, ο οποίος είπε ότι στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι να καταργηθούν τα σύμβολα της γραφειοκρατίας και ν ανατραπεί η σημερινή κατάσταση στον τομέα των συναλλαγών των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα, επισήμανε ότι σταδιακά θα πρέπει τα ΚΕΠ να αποτελέσουν το μοναδικό σημείο επαφής των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση.

    Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε μέχρι το 2008 να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας και για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 140 εκατ. ευρώ. Μάλιστα εντός του Οκτωβρίου θα προκηρυχθεί ο ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών πολεοδομίας (e-πολεοδομία) και θα ακολουθήσει το υπουργείο Μεταφορών.

    Για τον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό των περιφερειών θα καταβληθούν 10 εκατ. ευρώ, ενώ για τη διαδικτύωση των δήμων 40 εκατ. ευρώ.

    Οι δήμοι του νομού Ημαθίας θα είναι οι πρώτοι που θα δοκιμάσουν τη μεταξύ τους δικτύωση, καθώς έχει ήδη εγκατασταθεί το σύστημα, για το οποίο δαπανήθηκαν περί τις 600.000 ευρώ.

    Στόχος του όλου προγράμματος είναι η έγκαιρη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ από το υπουργείο θα προβλέπεται η επιβολή χρηματικής ρήτρας σε περίπτωση καθυστερήσεων.

    [32] Πέθανε ο ''πατέρας της βόμβας υδρογόνου''

    10/9/2003 2:34:00 μμ

    Πέθανε χθες σε ηλικία 95 χρόνων ο Εντουαρντ Τέλερ, ο πρωτοπόρος επιστήμονας της μοριακής φυσικής, που θεωρείται "πατέρας της βόμβας υδρογόνου", ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Χούβερ. Γεννημένος στην Ουγγαρία, ο Τέλερ ήταν μέλος μιας μεγάλης επιστημονικής ομάδας κορυφαίων επιστημόνων, που διέφυγαν από τη χιτλερική Γερμανία και ολοκλήρωσαν το "Σχέδιο Μανχάταν", το μυστικό πρόγραμμα για τη δημιουργία της ατομικής βόμβας, που έπεσε στην Ιαπωνία στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τη λήξη του πολέμου ο Τέλερ άσκησε πιέσεις για να συνεχισθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης της εθνικής άμυνας των ΗΠΑ και έπεισε τον τότε Πρόεδρο Χάρι Τρούμαν για την ανάγκη μιας ακόμη ισχυρότερης βόμβας, αυτής του υδρογόνου.

    Οι ΗΠΑ δοκίμασαν για πρώτη φορά τη βόμβα υδρογόνου στην ατόλη του Ειρηνικού Ενιβέτοκ το Νοέμβριο του 1952.

    "Δεν είχαμε επιλογή. Η πυρηνική ενέργεια υπάρχει. Θα την ανακαλύπταμε ούτως ή άλλως ανεξάρτητα με το τι θα κάναμε. Είναι καθαρή αλαζονεία να λέμε ότι δημιουργήσαμε τη βόμβα", είχε δηλώσει την ημέρα των 80ων γενεθλίων του ο Τέλερ.

    Στην ηλικία των 95 χρόνων, ο Τέλερ ήταν μέλος του ερευνητικού ινστιτούτου Χούβερ, της Ένωσης Αμερικανών Φυσικών, της Ένωσης Αμερικανών Πυρηνικών και της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών.

    [33] Χοντροί οι ιδιοκτήτες, χοντρά και τα κατοικίδια τους

    10/9/2003 7:26:00 μμ

    Οι υπέρβαροι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ταΐζουν υπερβολικά και τα κατοικίδιά τους θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. ''Περίπου το 30 με 40% των σκύλων και των γάτων θα γίνουν υπέρβαροι εάν τους επιτρέπεται να τρώνε όσο θέλουν όσες φορές θέλουν εντός της ημέρας'', τονίζεται στην έκθεση αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας, που έδειξε ότι το ένα τέταρτο των σκύλων και των γάτων στο δυτικό κόσμο είναι υπέρβαροι. Εξάλλου, η έκθεση αναφέρει ότι οι γάτες και οι σκύλοι παράγουν τα ίδια βιταμίνη C και δε χρειάζεται αυτή να προστεθεί στην τροφή τους και ότι οι αδέσποτες γάτες και οι σκύλοι χρειάζονται υψηλά επίπεδα λίπους. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι γάτες είναι σαρκοβόρα ζώα και χρειάζονται προϊόντα κρέατος στη διατροφή τους, ενώ τα σκυλιά μπορούν άνετα να ζήσουν με μια ισορροπημένη δίαιτα...χορτοφάγων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 September 2003 - 17:00:20 UTC