Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία του Πρωθυπουργού Το συνέδριο του "Εκόνομιστ"
  • [02] H "πριγκίπισσα" στον τελικό
  • [03] Επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της Βαγδάτης Ισχυρή έκρηξη με 7 νεκρούς
  • [04] Συνελήφθη πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Μαίνονται οι επιθέσεις στη Μ.
  • [05] "Έσπασε" όλα τα ρεκόρ πωλήσεων
  • [06] Αποκρούστηκαν άμεσα Επίθεση της Χεζμπολλάχ στο Λίβανο
  • [07] Αναζητείται ο δράστης Βρέθηκε η 33χρονη στη Θεσσαλονίκη

    [01] Εσωτερικά

    Ομιλία του Πρωθυπουργού Το συνέδριο του "Εκόνομιστ"

    5/5/2004 11:08:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Οι βασικές πολιτικές κατευθύνσεις της χώρας μας στη διευρυμένη Ε.Ε., οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ήταν τα βασικά θέματα της ομιλίας του Πρωθυπουργού, την Τετάρτη, κατά την πρώτη ημέρα του τριήμερου ετήσιου συνεδρίου του "Εκόνομιστ" στην Αθήνα. Παράλληλα, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ενόψει και της αυριανής επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Το συνέδριο του "Εκόνομιστ" έχει ως θέμα τη στρατηγική για ασφάλεια και ευημερία σε μια εποχή αβεβαιότητας. Όπως ήταν αναμενόμενο, ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στις συζητήσεις και τις παρεμβάσεις ήταν η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    "Επιδιώκουμε ειρήνη και συνεργασία"

    Στην ομιλία του, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι στρατηγική επιδίωξη είναι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, ενώ επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι επιδιώκει την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς, στο πλαίσιο των αρχών του απαραβίαστου των συνόρων, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε τον σταθερό προσανατολισμό της κυβέρνησης στην επιδίωξη συμφωνημένης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν που θα οδηγεί στην επανένωση του νησιού και θα διασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας για όλους.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. μπορεί να δημιουργήσει νέα δυναμική προσέγγισης και αρμονικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Στόχος της οικονομικής πολιτικής η ανάπτυξη και η προσέλκυση επενδύσεων

    Ο Κώστας Καραμανλής, αφού χαρακτήρισε βάση του ελληνικού οράματος τη νέα Ευρώπη των "25", προσδιόρισε ως άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής την επένδυση στην Παιδεία, τον Πολιτισμό και το ανθρώπινο κεφάλαιο, την εφαρμογή μιας Νέας Οικονομικής Πολιτικής, βασισμένης στο τρίπτυχο ανάπτυξη - απασχόληση - κοινωνική συνοχή και τη μετάβαση σε ένα κράτος κοινωνικό, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

    Σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική, ο Πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος για ουσιαστική εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, διαφάνεια, περιορισμό του κράτους και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, εκτιμώντας ότι από την περιστολή των δαπανών και της γραφειοκρατίας θα εξοικονομηθούν ως το τέλος της τετραετίας 6,5-7,5 δις ευρώ.

    Δεσμεύτηκε για φορολογική μεταρρύθμιση τον Σεπτέμβριο με μείωση των φορολογικών συντελεστών για αδιανέμητα κέρδη στο 25%, μείωση στο 20% του συντελεστή για προσωπικές εταιρείες, προοδευτικότητα της κλίμακας για να μην αδικούνται τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα.

    Επίσης, αναφέρθηκε σε διαρθρωτικές αλλαγές, ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα και βελτίωση των προϊόντων για μια επανάσταση ποιότητας.

    Όπως τόνισε ο ίδιος, προωθούνται γνήσιες αποκρατικοποιήσεις και απελευθέρωση αγορών, ενίσχυση των επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες, ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία διακομετακομιστικών κέντρων εμπορίου στη Β. Ελλάδα, αποκατάσταση της αξιοπιστίας του Χρηματιστηρίου, απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, εξωστρέφεια της Οικονομίας και αναβάθμιση της οικονομικής διπλωματίας.

    Οι πιο ασφαλείς Ολυμπιακοί Αγώνες

    Αναφορικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα του 2004 εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για όλους και πως έχουν ενταθεί οι ρυθμοί της προετοιμασίας.

    Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στα θέματα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι ασφαλείς, αθλητές και επισκέπτες, κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

    "Η Αθήνα θα είναι η πρώτη πόλη στην ιστορία των Αγώνων που θα έχει τόσο πυκνό και τόσο προηγμένο δίχτυ ασφαλείας. Στο γκρίζο της διεθνούς ανασφάλειας, η Αθήνα του 2004, εξασφαλίζει για όλους τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι οι "Αγώνες - Σύμβολο της Ειρήνης" απαιτούν σήμερα πρωτόγνωρα μέτρα ασφαλείας και υπενθύμισε τη διεθνή συνεργασία της χώρας, τη συνδρομή του ΝΑΤΟ και ότι η Ελλάδα έχει καταβάλλει το υψηλότερο κόστος στην ιστορία των Αγώνων.

    Οι αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, η ελληνική εξωτερική πολιτική στηρίζεται σε ορισμένα σταθερά θεμέλια, π.χ. στην Ευρώπη και την Ε.Ε., στην ειρήνη και τη συνεργασία με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης, της Μ.Ανατολής και της Μεσογείου, καθώς και στην περαιτέρω ενίσχυση των παραδοσιακών και στενών φιλικών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ.

    Χαρακτήρισε αποφασιστικό βήμα τη σύνταξη του Ευρωσυντάγματος, ενώ όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η βελτίωση του κλίματος θα αποβεί προς όφελος των δύο λαών.

    Επανέλαβε ότι η Τουρκία για να ενταχθεί στην Ε.Ε. πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Τέλος, για την πορεία του Κυπριακού, είπε οτι στόχος Αθήνας και Λευκωσίας είναι να απολαύσουν τα αγαθά της Ε.Ε. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, σε μια επανενωμένη Κύπρο.

    Η νέα οικονομία απαιτεί εξειδίκευση

    "Η ελληνική κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τους ξένους νόμιμα εργαζόμενους στη χώρα μας και στο πλαίσιο της αξιοποίησης των υποδομών των Ολυμπιακών έργων και του ανθρώπινου δυναμικού θα εκτιμήσει την προσφορά τους την επόμενη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων", δήλωσε στο συνέδριο ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος .

    ''Καλούμαστε εργοδότες και εργαζόμενοι να οικοδομήσουμε την Ευρώπη των λαών που να αποτελέσει πόλο ασφάλειας και να αναδείξει νέες αξίες'', ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, χωρίς ωστόσο να κρύψει την ανησυχία του για τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των ευρωπαϊκών χωρών.

    Ο υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι η ''νέα οικονομία απαιτεί δεξιότητες και εξειδικεύσεις, γεγονός που καθιστά απαραίτητες την κατάρτιση και επανακατάρτιση των εργαζομένων''.

    Σημείο εκκίνησης οικονομικής ανάπτυξης οι Ολυμπιακοί

    Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η διεξαγωγή επιτυχών και ασφαλών Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι ταυτόχρονα να αποτελέσουν το σημείο εκκίνησης οικονομικής ανάπτυξης για την χώρα, ανέφερε με τη σειρά της η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά .

    Η κ. Πετραλιά πρόσθεσε ότι τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των έργων είναι σφικτά και τα πιο δύσκολα έργα είναι το σκέπαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου, η Μαραθώνια διαδρομή, ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος και το Τραμ.

    Η αναπληρωτής υπουργός είπε ότι ''τα αθλητικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί λόγω των Αγώνων αποτελούν την σημαντικότερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ σε αθλητικές υποδομές'', προσθέτοντας ότι ''η μεταολυμπιακή τους χρήση είναι ένα θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση''.

    Αναφερόμενη στην ασφάλεια των Αγώνων είπε ότι ''ποτέ άλλοτε δεν ελήφθησαν τόσα μέτρα με τέτοιο κόστος''.

    "Δεν υπάρχει ασφαλέστερη χώρα από την Ελλάδα"

    Την ύπαρξη καθυστερήσεων και αστοχιών στους σχεδιασμούς, τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα μετά την ανάθεση των Αγώνων στην Αθήνα, παραδέχθηκε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος , μιλώντας στο ίδιο συνέδριο.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έδωσαν την ευκαιρία για την ανάπτυξη ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού της χώρας και κάλυψης του ελλείμματος υποδομών που διακρίνει την Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη, τονίζοντας πως το κόστος της απόσβεσης δεν θα φανεί στο 15ήμερο των Αγώνων.

    Αναφερόμενος στην ασφάλεια είπε ότι ''δεν υπάρχει ασφαλέστερη χώρα στον Δυτικό κόσμο από την Ελλάδα, κάτι το οποίο πρέπει να λάβει υπόψη της η διεθνής κοινότητα και να εκφράσει την ικανοποίησή της προς την χώρα μας''.

    "Η θέση των γλυπτών είναι στην Αθήνα"

    ''Η ομοσπονδιακή Ευρώπη που είναι το ζητούμενο πρέπει να προετοιμαστεί'' ανέφερε στην δική του ομιλία ο πρώην ΥΠΕΞ, Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ. Σαμαράς πρότεινε να έχουν κάποιες χώρες τη δυνατότητα να αποσύρονται από αποφάσεις της Ε.Ε. που τους είναι ''ανυπόφορες'', (opting out), υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η έννοια της ''ενισχυμένης πλειοψηφίας'', χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργείται ένας ''σκληρός πυρήνας'' της Ε.Ε. από τη μια και ''κράτη-μέλη αλά κάρτ'' από την άλλη.

    Στην ίδια εκδήλωση, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ τόνισε ότι η προσήκουσα θέση των γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι στο Λονδίνο, αλλά στην Ακρόπολη και πως θα έπρεπε να είναι εδώ ταυτόχρονα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο κ. Κουκ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας ότι δεν περίμενε ποτέ πως θα έλεγαν "Όχι" στο σχέδιο Ανάν οι Ελληνοκύπριοι, σημειώνοντας παράλληλα πως η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση, ένα δύσκολο έργο: το ζήτημα της "πράσινης γραμμής".

    Σχετικά Links:

    Economist

    [02] Champions League

    H "πριγκίπισσα" στον τελικό

    5/5/2004 11:44:00 μμ

    Μονακό και η Πόρτο θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του εφετινού Τσάμπιονς Λιγκ, στον τελικό της 26ης Μαΐου στο "ΑουφΣάλκε Αρένα" του Γκελζενκίρχεν, αφού οι Μονεγάσκοι απέσπασαν ισοπαλία 2-2 από την Τσέλσι στο "Στάμφορντ Μπριτζ" και προκρίθηκαν στον τελικό, μετά και το 3-1 του πρώτου αγώνα στο "Λουί Ντε". Αυτό σημαίνει ότι ο Ακης Ζήκος (δεν έπαιξε σήμερα αφού ήταν τιμωρημένος με μία αγωνιστική) θα γίνει ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα αγωνιστεί, εκτός απρόοπτου, στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογική διοργάνωσης.

    Διαφήμιση ποδοσφαίρου

    Στον αγώνα του Λονδίνου, το σκορ άνοιξε για τους γηπεδούχους ο Γιέσπερ Γκρόνκιερ, με ένα εκπληκτικό σουτ έξω από την περιοχή και από πλάγια θέση, στο 22ο λεπτό. Ήταν το πρώτο γκολ του Δανού στην εφετινή αγωνιστική περίοδο, αλλά η σύμπτωση είναι ότι το τελευταίο γκολ του Γκρόνκιερ (11/5/2003) είχε επιτευχθεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, εναντίον της Λίβερπουλ!

    Ο ρυθμός του παιχνιδιού έκοβε την ανάσα και στο 25΄ η Μονακό έφτασε πολύ κοντά στην ισοφάριση με το σουτ του Μοριέντες που "τράνταξε" το δοκάρι του Κουντιτσίνι. Η απάντηση της Τσέλσι ήταν ανάλογη, όταν στο 33΄ ο Γκούντγιονσεν με εξ επαφής κεφαλιά εστειλε τη μπάλα στο "σίδερο".

    Ακολούθησαν κλασικές ευκαιρίες εκατέρωθεν με τετ-α-τετ του Μοριέντες (ελάχιστα άουτ) και του Λαμπάρντ (εκπληκτική απόκρουση του Ρόμα) και στο 44΄ το "Στάμφορντ Μπριτζ"... πήρε φωτιά.

    Μετά την ασίστ του Γκούντγιονσεν, ο Φρανκ Λαμπάρντ με ιδανικό πλασέ "εκτέλεσε" τον Ρόμα και έγραψε το 2-0, σκορ πρόκρισης για τους "μπλε".

    Ομως, η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου από την ατομική προσπάθεια και τη σέντρα του Ροτέν, η κεφαλιά του Μοριέντες "βρήκε" και πάλι στο δοκάρι, όμως ο Ιμπάρα ήταν παρών και την έσπρωξε (ίσως με το χέρι) στα δίχτυα.

    Η Τσέλσι έχασε απίστευτες ευκαιρίες στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου με τους Γκούντγιονσεν και Γκρόνκιερ. Κι αυτό είναι κάτι που πληρώνεται ακριβά, όταν πρόκειται για ημιτελικό Τσάμπιονς Λιγκ...

    Ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, Φερνάντο Μοριέντες ισοφάρισε 2-2 στο 60΄, μετά από έξοχο συνδυασμό με τον Μπερνάντι. Από το σημείο εκείνο οι παίκτες του Ρανιέρι χρειάζονταν πλέον τρία γκολ για να προκριθούν, ενδεχόμενο απίθανο έστω κι αν απόψε πραγματοποίησαν μια από τις καλύτερες εμφανίσεις τους στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το γνώριζαν κι οι ίδιοι, γι΄ αυτό στο τελευταίο 20λεπτο παρέδωσαν τα όπλα κι έτσι η Μονακό έγινε η πρώτη γαλλική ομάδα που θα δώσει το "παρών" σε τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών, μετά τη Μαρσέιγ το 1993.

    Διαιτητής: Αντερς Φρισκ (Σουηδία)

    Κάρτες: Εβρά, Μπερνάρντι, Γκρόνκιερ, Τζόνσον

    Οι συνθέσεις:

    ΤΣΕΛΣΙ: Κουντιτσίνι, Μέλχιοτ (64΄ Τζόνσον), Γκαλάς, Τέρι, Μπριτζ, Γκρόνκιερ, Λαμπάρντ, Γκέρεμι (69΄ Πάρκερ), Κόουλ, Γκούντγιονσεν, Χάσελμπαϊνκ (69΄ Κρέσπο)

    ΜΟΝΑΚΟ: Ρόμα, Ιμπάρα, Ροντρίγκεζ, Ζιβέ, Εβρά, Μπερνάρντι, Σισέ, Ζιουλί (67΄ Πρσο), Σκιλάτσι (46΄ Πλάσιλ), Μοριέντες (82΄ Νοντά), Ροτέν.

    [03] Ιράκ

    Επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της Βαγδάτης Ισχυρή έκρηξη με 7 νεκρούς

    6/5/2004 7:41:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επτά νεκροί και 25 τραυματίες είναι ο απολογισμός της επίθεσης άραβα καμικάζι σήμερα το πρωί στην είσοδο γέφυρας που οδηγεί στο αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στο κέντρο της Βαγδάτης, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού. Μεταξύ των νεκρών είναι έξι Ιρακινοί πολίτες (ανάμεσά τους και ο καμικάζι) και ένας Αμερικανός στρατιώτης. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες και 23 Ιρακινοί πολίτες, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού. Ο Άραβας καμικάζι που επέβαινε σε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά κατευθύνθηκε στη γέφυρα της 14ης Ιουλίου, στην είσοδο της λεγόμενη "πράσινης ζώνης" όπου βρίσκεται το συμμαχικό αρχηγείο και ανατινάχτηκε. Η έκρηξη ήταν σφοδρή με αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλά αυτοκίνητα και να υποστούν μεγάλες ζημιές τα γειτονικά κτίρια.

    [04] Διεθνή

    Συνελήφθη πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Μαίνονται οι επιθέσεις στη Μ. Ανατολή

    6/5/2004 8:03:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα το πρωί στη Χεβρώνα από Ισραηλινούς συνοριοφύλακες όταν "επιχείρησε να αρπάξει το όπλο" ενός από αυτούς, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε κοντά στον Τάφο των Πατριαρχών ή Τέμενος του Ιμπραήμ, την ιερή τοποθεσία τόσο για τους εβραίους όσο και για τους μουσουλμάνους, που βρίσκεται στον τομέα της Χεβρώνας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Παλαιστίνιος που επιτέθηκε στο φρουρό δεν ήταν οπλισμένος. Στο μεταξύ, έναν πολιτικό ηγέτη της Χαμάς συνέλαβε ο ισραηλινός στρατός σήμερα τα ξημερώματα, καταζητούμενο τα τελευταία δύο χρόνια, όπως έγινε γνωστό από πηγή των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Οι στρατιώτες συνέλαβαν τον Ραφάτ Νασίφ και τον υπαρχηγό του, Αμρ Σεχάντε, στην τοποθεσία Αναμπάτα της Δυτικής Όχθης, στα ανατολικά της πόλης Τουλκάρεμ. Ο Νασίφ θεωρείται ως ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς στην περιοχή της Τουλκάρεμ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, άλλοι πέντε Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί, συνελήφθησαν από τους Ισραηλινούς στη Δυτική Όχθη.

    [05] Πολιτισμός

    "Έσπασε" όλα τα ρεκόρ πωλήσεων

    6/5/2004 8:31:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Ένα αστρονομικό ποσό δόθηκε για τον περίφημο πίνακα "Αγόρι με πίπα" του Πάμπλο Πικάσο, σπάζοντας το ρεκόρ των 82,5 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε φτάσει το έργο του Βαν Γκογκ "Προσωπογραφία του Δρ. Γκασέτ" το οποίο είχε πουληθεί το 1990. Το "Αγόρι με πίπα" που φιλοτεχνήθηκε το 1905, έγινε το ακριβότερο έργο που έχει ποτέ κατακυρωθεί σε δημοπρασία και πουλήθηκε από τον οίκο Σόθμπις της Νέας Υόρκης έναντι του ποσού των 104.168.000 δολαρίων, μαζί με τους φόρους και την προμήθεια. Χωρίς τους φόρους και την προμήθεια του οίκου δημοπρασιών η τιμή του έργου αγγίζει τα 93 εκατομμύρια δολάρια. Τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη του δεν έγιναν γνωστά. Το προηγούμενο ρεκόρ για έργο του Ισπανού ζωγράφου ανήκε στον πίνακα "Γυναίκα με σταυρωμένα χέρια" που πουλήθηκε το 2000 από τον οίκο Κρίστις έναντι 55 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Το έργο αυτό έχει διαστάσεις 99,7 x 81,3 εκατοστά και προερχόταν από τη συλλογή του Αμερικανού Τζον Χέι Γουίτνεϊ, μέλους της θρυλικής οικογένειας ερασιτεχνών συλλεκτών έργων τέχνης.

    Η οικογένεια Χέι Γουίτνεϊ το είχε αγοράσει το 1950 έναντι του ποσού των 30.000 δολαρίων. Τα έσοδα από την πώληση του πίνακα θα πάνε στο Ίδρυμα Γκρίντρι το οποίο ίδρυσε το 1982 η Μπέτσι Χέι Γουίτνεϊ στη μνήμη του συζύγου της, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βρετανία και προέδρου της Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν.

    Οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι το "Αγόρι με πίπα", που φιλοτεχνήθηκε όταν ο Πικάσο ήταν 24 ετών, θα έφτανε τα 70 εκατομμύρια δολάρια.

    Σχετικά Links:

    Οίκος Σόθμπις

    [06] Διεθνή

    Αποκρούστηκαν άμεσα Επίθεση της Χεζμπολλάχ στο Λίβανο

    6/5/2004 9:54:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σε ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο στα σύνορα με τον Λίβανο, επιτέθηκαν Λιβανέζοι αντάρτες της Χεζμπολλάχ, αλλά αποκρούστηκαν από τους μεθοριακούς φύλακες που άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Την είδηση μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο και λίγο αργότερα την επιβεβαίωσαν και στρατιωτικές πηγές. Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες και επεσήμανε, ότι προς το παρόν γίνονται ανακρίσεις. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση των λιβανικών πηγών ασφαλείας, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Τετάρτη, θέσεις του πυροβολικού της Χεζμπολλάχ στο νότιο Λίβανο, σε χωριά και λόφους κοντά στην Τύρο. Της επιδρομής είχε προηγηθεί επίθεση των ανταρτών της Χεζμπολλάχ με αντι-αεροπορικά πυρά στο βόρειο Ισραήλ.

    [07] Εσωτερικά

    Αναζητείται ο δράστης Βρέθηκε η 33χρονη στη Θεσσαλονίκη

    6/5/2004 11:35:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε αγροτική περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου περπατούσε μόνη της στο δρόμο, βρέθηκε η 33χρονη Θεοδώρα Κιρκινέζη, την οποία είχε απαγάγει τα ξημερώματα της Δευτέρας ο πρώην αρραβωνιαστικός της, Γιάννης Μπαλτάς, αφού προηγουμένως σκότωσε τον έναν αδελφό της και τραυμάτισε σοβαρά τον άλλον. Η 33χρονη, που είναι κάλα στην υγεία της, βρέθηκε στην αγροτική περιοχή του Λοφίσκου Θεσσαλονίκης και τώρα το έργο της αστυνομίας έχει επικεντρωθεί στο να εντοπιστεί ο Μπαλτάς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σκότωσαν 29χρονο και απήγαγαν την αδελφή του


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 6 May 2004 - 8:59:10 UTC