Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκάθαρη πρόσκληση από την Κομισιόν Αναπόφευκτη η τελωνειακή ένωση με
  • [02] Ραδιομαραθώνιος Αγάπης
  • [03] Πήρε Ντακόλ ανανέωσε με Μαυρογενίδη
  • [04] Αύξηση 6% το 2004 και 5,85% το 2005 Συμφώνησαν για τις αυξήσεις
  • [05] Σε βαθμό πλημμελήματος Ποινική δίωξη εις βάρος του πρώην προέδρου του
  • [06] Φραστική αντιπαράθεση Αλογοσκούφη-Πάγκαλου
  • [07] Πάνω από 120.000 υποψήφιοι για 3.455 θέσεις Στις 10 και 11 Ιουλίου οι
  • [08] Μετά την έκθεση της επιτροπής για την 11/9 Νέο πλήγμα για την
  • [09] Σε κατάσταση ετοιμότητας οι αρμόδιες υπηρεσίες Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
  • [10] Για λόγους διαφάνειας Αλλαγές στην ηγεσία της έρευνας για τα
  • [11] Kαι επίσημα ο Γιαννάκης στην Εθνική

    [01] Κυπριακό

    Ξεκάθαρη πρόσκληση από την Κομισιόν Αναπόφευκτη η τελωνειακή ένωση με την Κύπρο για την Τουρκία

    17/6/2004 12:55:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής για την Τουρκία στο θέμα της επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης και με την Κύπρο. Όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για το θέμα, "είναι ικανοποιητικό, όπως έχει διαμορφωθεί", καθώς προσκαλεί την Τουρκία να ολοκληρώσει την τελωνειακή της ένωση και με τις δέκα νέες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σχετική παράγραφος, που πρότεινε η Κύπρος στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενεργοποιήθηκε αφού οι εξηγήσεις, που έδωσε η Άγκυρα σε σχέση με την επέκταση της τελωνειακής ένωσης της με όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, δεν ικανοποίησαν τις Βρυξέλλες. Στο τελικό κείμενο η Τουρκία προσκαλείται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, εκ μέρους των 25 κρατών - μελών της.

    "Κατανόηση" μεταξύ Παπαδόπουλου-Φερχόιγκεν

    Το τελικό κείμενο, διαφοροποιείται σε δύο σημεία από το προσχέδιο. Χρησιμοποιώντας πιο ήπια αναφορά στο κείμενο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσκαλεί αντί να καλεί την Τουρκία να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα, όμως, αφαιρείται εντελώς η φράση, "η Τουρκία να επιδείξει σαφώς την ετοιμότητά της για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων" και καλείται ουσιαστικά να το πράξει.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι, κατά τη χθεσινή συνάντηση του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την Διεύρυνση της Ε.Ε. Γκίντερ Φερχόιγκεν έγινε ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό. Παπαδόπουλος και Φερχόιγκεν είχαν κατ ιδίαν συνάντηση μιας ώρας και στη συνέχει παρακάθισαν σε δείπνο εργασίας με τους επιτελείς τους. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι, συζήτησαν τη πορεία των διαφόρων σχεδίων, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε ότι, είναι πολύ ευχαριστημένος από τα όσα άκουσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι, εξήγησε στον κ. Φερχόιγκεν τις θέσεις της Λευκωσίας, όσον αφορά το απευθείας εμπόριο και το άνοιγμα των κατεχόμενων αεροδρομίων και λιμανιών και πρόσθεσε ότι, υπάρχει μια πολύ καλή κατανόηση. Σε ερώτηση τι θα γίνει περαιτέρω με το θέμα του εμπορίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι, είναι αντικείμενο συζήτησης των εμπειρογνωμόνων, διευκρινίζοντας ότι, στη συνάντησή του με το Γκίντερ Φερχόιγκεν συζήτησαν θέματα γενικής πολιτικής. Ανέφερε επίσης ότι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι, οι δύο πλευρές θα βρουν την καλύτερη διαδικασία και ανέφερε ότι, είναι θέμα διαβουλεύσεων και όχι επιβολής.

    Εξάλλου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Γκίντερ Φερχόιγκεν συμφώνησαν ότι, δεν αναμένονται τώρα εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι με τη συνάντηση "έσπασε ο πάγος, έχουν τροχοδρομηθεί διαδικασίες". Χαρακτήρισε πολύ σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι, οι σχέσεις έχουν εισέλθει "σε ρυθμούς πολύ έντονης συνεργασίας". Όπως είπε ο κ. Ιακώβου, στη συνάντηση οι υπηρεσιακοί υπέβαλαν ιδέες σχετικά με το εμπόριο και "εντυπωσίασαν" τους κοινοτικούς, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι, υπάρχουν πράγματα που δεν γνώριζαν ή δεν είχαν σκεφθεί. "Τους έχει εντυπωσιάσει η γνώση των δικών μας ειδικών και θα μείνουν σε στενή επαφή μαζί μας", κατέληξε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

    "Η πολιτική μεταρρύθμιση στην Τουρκία πρέπει να συνεχιστεί"

    Σήμερα, ο Γερμανός Επίτροπος μιλώντας σε εκδήλωση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τάχθηκε υπέρ της συνάρτησης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας με τη διαδικασία πολιτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση.

    Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Τουρκία σε επίπεδο νομοθετικών μεταρρυθμίσεων χαρακτηρίζοντας "τραγικό λάθος" το ενδεχόμενο η Ε.Ε. να σταματήσει τον εκδημοκρατισμό και τον εκσυγχρονισμό που συντελείται στην Τουρκία. Ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων να είναι αποτελεσματική για να φανεί ότι η μεταρρύθμιση είναι πραγματική.

    [02] Διάφορα

    Ραδιομαραθώνιος Αγάπης

    17/6/2004 5:11:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 FM

    Σε εξέλιξη από το πρωί ο Ραδιομαραθώνιος Αγάπης για τους χιλιάδες πρόσφυγες, αναγνωρισμένους και μη, που ζουν στη χώρα μας, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τη σύμπραξη δεκάδων άλλων ραδιοφωνικών σταθμών. Στις 7.000 ανέρχονται οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα και σε 15.000 οι μη αναγνωρισμένοι, διευκρίνισε στο σταθμό μας η Κατερίνα Αργυροπούλου, μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες. "Αν ο κάθε παλαιός πρόσφυγας προσφέρει ένα ευρώ τον χρόνο, οι νέοι πρόσφυγες θα αποφύγουν την εξαθλίωση" δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 FM η Λητώ Μαρίνου, υπεύθυνη για την εξεύρεση πόρων του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες.

    [03] Αθλητισμός

    Πήρε Ντακόλ ανανέωσε με Μαυρογενίδη

    17/6/2004 5:29:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την επιθυμία του Ντούσαν Μπάγεβιτς για την ένταξη του νεαρού αλλά ταλαντούχου Βραζιλιάνου μέσου Αλεξάντερ Ντακόλ, ικανοποίησε η διίκηση του Ολυμπιακού. Η διοικήση ανακοίνωσε την Πέμπτη την απόκτησή του, με τον 18χρονο να υπογράφει συμβόλαιο για 1+4 χρόνια. Παράλληλα ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι ανανέωσε την συνεργασία του με τον Δημήτρη Μαυρογενίδη, με τον δεξί αμυντικό να υπογράφει νέο συμβόλαιο με του "ερυθρόλευκους" διάρκειας τριών χρόνων (2+1).

    Επιμένει ανανεωτικά

    Η απόκτηση του Βραζιλιάνου Ντακόλ είναι η πρώτη ουσιαστικά μεταγραφή των "ερυθρόλευκων", που είχε εντυπωσιάσει με τις ικανότητές του τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, κατά τη διάρκεια δοκιμών στην ΑΕΚ, αλλά τότε η μεταγραφή του δεν κατέστη δυνατή.

    Νωρίτερα ο Σερβόελληνας τεχνικός σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, είχε μιλήσει για την αξία του. : "Καταρχήν, ο Ντακόλ, ένας νεαρός παίκτης που τον είχα και στην ΑΕΚ, είναι 18 χρονών, μεγάλο ταλέντο, με ποιότητα. Πιστεύω ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα γίνει καλύτερος" είπε ενώ αναφερόμενος στα μεταγραφικά σενάρια για παίκτη που αγωνίζεται με την Εθνική της χώρας του στο EURO, συνέστησε υπομονή επιμένοντας ότι θα πρέπει να γίνει ανανέωση στην ομάδα.

    "Όλα μπορούν να γίνουν. Τίποτα δεν αποκλείεται. Παίζουν πολλά ρόλο για μια μεταγραφή και για την οικονομική αξία. Αν θα πάει καλά η ομάδα του, αν θα πάει καλά ο ίδιος ο παίκτης. Εμείς έχουμε στα υπόψιν πολλά ονόματα. Κοιτάμε τι συμφέρει εμάς, από όλες τις πλευρές. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Θέλουμε να κάνουμε μια ανανέωση", τόνισε και συνεχίζοντας πρόσθεσε:

    "Έχουμε μια λίστα με παίκτες που προσπαθούμε να κλείσουμε. Ο Ολυμπιακός δεν είναι ομάδα που θέλει πολλές μεταγραφές. Έχει πολλούς καλούς παίκτες και μια καλή ομάδα. Αυτό έχει δείξει τα τελευταία χρόνια. Δεν πρέπει οι φίλαθλοι να πιστεύουν ότι θα αλλάξουμε την μισή ομάδα. Είπαμε ότι θα κάνουμε ανανέωση, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε ότι έχουμε μπροστά μας το Τσάμπιονς Λιγκ και πρέπει να αποκτήσουμε δυο τρεις ποδοσφαιριστές που μας χρειάζονται και είναι απαραίτητοι".

    [04] Οικονομία

    Αύξηση 6% το 2004 και 5,85% το 2005 Συμφώνησαν για τις αυξήσεις τράπεζες και εργαζόμενοι

    17/6/2004 5:45:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σε συμφωνία για τις αυξήσεις των μισθών των τραπεζοϋπαλλήλων κατέληξαν οι πεντάωρες διαβουλεύσεις μεταξύ της ΟΤΟΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη με τη μεσολάβηση του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνου Παναγιωτόπουλου. Η συμφωνία προβλέπει αυξήσεις μισθών 6% το 2004 και 5,85% το 2005, ενώ προβλέπεται η μείωση των επιτοκίων για τα στεγαστικά δάνεια από 4% σε 3% που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών των τραπεζοϋπαλλήλων. Η ΟΤΟΕ δηλώνει ικανοποιημένη καθώς από τη συμφωνία ευνοούνται ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι. Τη συμφωνία χαιρέτησε ο Υπουργός Απασχόλησης η οποία, όπως είπε, διαμορφώνει όρους εργασιακής ειρήνης ιδιαίτερα ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ικανοποίηση κι από τις δυο πλευρές

    Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε, ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε μια συλλογική σύμβαση, η οποία θα προασπίζει το εισόδημα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νεοεισερχομένων στις τράπεζες, ενώ τη χαρακτήρισε σημείο-σταθμό για την Κυβέρνηση, η οποία κατάφερε να κλείσει ένα τέτοιο σημαντικό θέμα λίγες εβδομάδες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Από την πλευρά του, ο διαπραγματευτής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Θ.Πανταλάκης έκανε λόγο για μια ευνοϊκή για τους εργαζόμενους συμφωνία και ευχαρίστησε τον υπουργό, σημειώνοντας ότι χωρίς τη βοήθειά του τα δύο μέρη δεν θα είχαν φτάσει στην εξεύρεση της λύσης αυτής. Επίσης, πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Τσουκαλάς, δήλωσε ότι η συμφωνία εξασφαλίζει τον πληθωρισμό και μέρος της αύξησης παραγωγικότητας, ενώ δίνει ώθηση στο μισθό των νέων συναδέλφων. Τέλος, χαρακτήρισε ικανοποιητική τη σύμβαση και ανακοίνωσε, ότι θα εισηγηθεί την έγκρισή της στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

    Σχετικά Links:

    Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος

    Ένωση Ελληνικών Τραπεζών

    Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

    [05] Οικονομία

    Σε βαθμό πλημμελήματος Ποινική δίωξη εις βάρος του πρώην προέδρου του ΟΤΕ

    17/6/2004 5:57:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, Δημήτρη Ζαχαρόπουλο, εις βάρος του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, Λευτέρη Αντωνακόπουλου. Η δίωξη ασκήθηκε μετά την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε ο εισαγγελέας με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σχετικά με μπόνους που δόθηκαν προεκλογικά σε στελέχη του ΟΤΕ παρότι η οικονομική κατάσταση του οργανισμού δεν το επέτρεπε. Για την υπόθεση θα γίνει προανάκριση για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και άλλων. Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του οργανισμού, εκτίμησε πως ο προκάτοχός του θα δικαιωθεί, χαρακτηρίζοντας άδικη την ποινική δίωξη σε βάρος του καθώς, όπως επεσήμανε, τα "μπόνους" αυτά ήταν τα ελάχιστα που θα μπορούσαν να δοθούν σε στελέχη του οργανισμού.

    [06] Οικονομία

    Φραστική αντιπαράθεση Αλογοσκούφη-Πάγκαλου

    17/6/2004 5:57:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ

    Υψηλοί τόνοι, με φραστικούς διαπληκτισμούς ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας και τον Θεόδωρο Πάγκαλο, επικράτησαν στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής κατά την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης για την πορεία της οικονομίας και τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Αφορμή στάθηκε η οξύτατη επίθεση του κ. Πάγκαλου προς την κυβέρνηση και η απάντηση του κ. Αλογοσκούφη, που έκανε λόγο για πυροτεχνήματα του βουλευτή ελλείψει θέσεων.

    Με αποκλίσεις ο προϋπολογισμός του 2004

    Κατά την τοποθέτησή του για το δάνειο του Δημοσίου από τη Citigroup και ενώ ο υπουργός Οικονομίας-Οικονομικών συζητούσε με τον υφυπουργό Π. Δούκα στα υπουργικά έδρανα της αίθουσας Γερουσίας της Βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος είπε στον κ. Αλογοσκούφη ότι "είναι λίγο αργά να σας ενημερώνει τώρα ο κ. Δούκας". Ο υπουργός έκανε λόγο για "πυροτεχνήματα Πάγκαλου". Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ενόχλησή του προς τον προεδρεύοντα Θ. Σκρέκα ζητώντας να μη γίνονται σχόλια από τον υπουργό για το ύφος του, ενώ διαμαρτυρήθηκε έντονα για προσπάθεια κατάργησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από κυβερνητικούς βουλευτές.

    Στις επικρίσεις του κ. Πάγκαλου αλλά και άλλων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ περί "κρυφού δανεισμού", ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι όλα έγιναν νομίμως, βάσει των διατάξεων του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και τα πάντα δημοσιοποιήθηκαν στις αγορές μέσω των πρακτορείων Ρόιτερ και Μπλούμπεργκ.

    Ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την κατάσταση της οικονομίας ο κ. Αλογοσκούφης προειδοποίησε ότι το έλλειμμά του προϋπολογισμού του 2004 με δυσκολία θα κρατηθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι στη διετία 2003-2004 υπήρξε μία "δημοσιονομική εκτροπή" και ότι η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος "συνεπάγεται σημαντικούς περιορισμούς για το σύνολο της οικονομικής πολιτικής".

    Ο Υπουργός Οικονομίας απαντώντας στο επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η δημοσιονομική απογραφή θέτει τη χώρα σε καθεστώς επιτήρησης, τόνισε ότι " θα ακολουθήσουμε τις διαδικασίες που ακολουθούν όλες οι χώρες που έχουν υπερβολικό έλλειμμα, προκειμένου να το μειώσουμε".

    Όσο για το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι απαιτείται μια πολιτική που θα αντιμετωπίσει την κυβερνητική σπατάλη, θα ανακόψει τον υψηλό ρυθμό αύξησης των τρεχουσών πρωτογενών δαπανών του Δημοσίου και θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο και λιγότερο σπάταλο κράτος.

    Ο κ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε επίσης την οριστική αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου στις αρχές του 2005 αλλά και την προσωρινή τροποποίηση του, στο πρώτο τμήμα διακοπών της Βουλής (Ιούλιος 2004).

    Περί ολυμπιακού προϋπολογισμού

    Για τον ολυμπιακό προϋπολογισμό ο Υπουργός ανέφερε ότι θα φτάσει στα 6 δισ. ευρώ. Υπήρξαν υπερβάσεις αλλά και υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα η χορήγηση Ολυμπιακού επιδόματος στα σώματα ασφαλείας που δεν είχαν μπει στον προϋπολογισμό, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, κάνοντας παράλληλα λόγο για την τεράστια προσπάθεια που γίνεται για να ξαναμπούν τα Ολυμπιακά έργα στα χρονοδιαγράμματα.

    Στην τοποθέτησή του, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης είπε ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε συστηματική αλλοίωση επιδόσεων των περασμένων ετών, ώστε να αναβάλει τα όσα υποσχέθηκε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο "κρυφός" δανεισμός θα πάει σε επιπλέον Ολυμπιακές δαπάνες.

    Ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης είπε ότι η αύξηση του Ολυμπιακού προϋπολογισμού στα 6 δισ. ευρώ θα ικανοποιήσει τις πιο τρελές επιδιώξεις των εργολάβων. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Άγγ. Τζέκης, του ΣΥΝ Ι. Δραγασάκης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης, Ι. Μαγκριώτης και Κ. Γείτονας αναρωτήθηκαν γιατί δεν κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός, αφού η κυβέρνηση μιλά για δημοσιονομική εκτροπή. Ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε ότι συμπληρωματικό προϋπολογισμό δεν έκανε ποτέ καμία κυβέρνηση.

    [07] Εσωτερικά

    Πάνω από 120.000 υποψήφιοι για 3.455 θέσεις Στις 10 και 11 Ιουλίου οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ

    17/6/2004 6:29:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα διεξαχθεί ο τρίτος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, για την πρόσληψη 3.455 υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Γιώργος Βέης, έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα αναλυτικά τον αριθμό υποψηφίων σε κάθε κατηγορία, ενώ ανακοίνωσε αλλαγές στη διαδικασία πρόσληψης εποχικών υπαλλήλων. Για τις θέσεις έχουν κατατεθεί 122.858 αιτήσεις, δηλαδή θα προσληφθεί ένας στους 36, ενώ οι εξετάσεις θα διεξαχθούν σε 320 εξεταστικά κέντρα. Το νέο σύστημα για τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού, που ανακοίνωσε ο κ. Βέης, προβλέπει αυτοβαθμολόγηση των υποψηφίων γεγονός το οποίο θα ελαττώσει τις παρατυπίες των φορέων. Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ http://www.asep.gr/.

    Σχετικά Links:

    ΑΣΕΠ

    [08] Διεθνή

    Μετά την έκθεση της επιτροπής για την 11/9 Νέο πλήγμα για την αξιοπιστία του Τζορτζ Μπους

    17/6/2004 6:20:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: New York Times - Los Angeles Times

    Πέντε μήνες πριν από την προσφυγή των Αμερικανών στις κάλπες, δεύτερο "πονοκέφαλο" στον Αμερικανό πρόεδρο Μπους προκαλεί η έκθεση της ανεξάρτητης αμερικανικής επιτροπής που διερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Στο αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων της, η επιτροπή αναφέρει, ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να συνδέουν τον Σαντάμ Χουσείν με τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος προκειμένου να πείσει τον αμερικανό λαό για την αναγκαιότητα του πολέμου κατά του Ιράκ. Το πόρισμα της επιτροπής, σε συνδυασμό με το ότι το περίφημο οπλοστάσιο του Σαντάμ στο Ιράκ δεν βρέθηκε ποτέ, δημιουργεί έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, με χαρακτηριστικότερη τη στάση των New York Times, οι οποίοι σε σημερινό τους άρθρο ζητούν από τον Τζορτζ Μπους να ζητήσει συγνώμη από τον αμερικανικό λαό, καθώς όπως επισημαίνουν ήταν ανέντιμο από μέρους του, να συνδέσει τον πόλεμο στο Ιράκ με τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Δύσκολες ώρες για την κυβέρνηση Μπους

    Στη δύσκολη όπως τη χαρακτηρίζει πραγματικότητα που έρχεται να αντιμετωπίσει ο Τζορτζ Μπους, πέντε μήνες πριν από τις εκλογές και 15 μήνες μετά την κήρυξη του πολέμου κατά του Ιράκ, αναφέρεται ο δημοσιογράφος των New York Times, Ρίτσαρντ Στίβενσον.

    "Το περίφημο οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεΐν με τα πυρηνικά και βιοχημικά όπλα δεν βρέθηκε ποτέ. Μόλις το 2% των Ιρακινών θεωρούν τα αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα τους, ως απελευθερωτές, ενώ μόλις ένας άνθρωπος στο Ιράκ, ο Αμπου Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουϊ, πιθανολογείται ότι έχει σχέση με την Αλ Κάιντα" τονίζει χαρακτηριστικά.

    Από τον συντάκτη της αμερικανικής εφημερίδας, δεν αφήνεται ασχολίαστη και η εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη της Επιτροπής για το θέμα της τρομοκρατίας με αυτήν του Λευκού Οίκου.

    Μόλις τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένει, είχε δηλώσει ότι ο Σαντάμ Χουσείν είχε εδώ καιρό σχέσεις με την Αλ Κάιντα ενώ μαζί του συμφωνούσε δημόσια και ο ίδιος ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος μία μέρα πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της επιτροπής, δήλωνε ότι η παρουσία του Αλ Ζαρκάουι στο Ιράκ, αποτελούσε περίτρανη απόδειξη ότι υπήρχε άμεση σχέση του ιρακινού καθεστώτος με την Αλ Κάιντα.

    Η έξαρση της τρομοκρατίας συνέπεια του ίδιου του πολέμου

    Στο ίδιο θέμα, αναφέρονται και οι Los Angeles Times, οι οποίοι επισημαίνουν

    "Είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστούμε ότι τόσο ο Πρόεδρος Μπους όσο και ο Αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ, όταν έκαναν αυτές τις δηλώσεις δεν είχαν την παραμικρή πληροφόρηση για το πόρισμα της επιτροπής"

    Στο ίδιο άρθρο υπογραμμίζεται επίσης ότι ακόμα και αν ο Ζαρκάουι, υπήρξε συντονιστής των επιθέσεων αυτοκτονίας κατά των Αμερικανών στο Ιράκ η έξαρση της τρομοκρατίας στη Βαγδάτη, ειναι συνέπεια του πολέμου που κήρυξαν οι ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

    [09] Εσωτερικά

    Σε κατάσταση ετοιμότητας οι αρμόδιες υπηρεσίες Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

    17/6/2004 6:48:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η οποία προειδοποιεί ότι από το βράδυ της Πέμπτης έως και το πρωί της Παρασκευής θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και πιθανώς στην Ανατολική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ήδη έχει ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν τούτο απαιτηθεί.

    Σχετικά Links:

    Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

    [10] Ιράκ

    Για λόγους διαφάνειας Αλλαγές στην ηγεσία της έρευνας για τα βασανιστήρια

    17/6/2004 7:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους εκπροσώπους του αμερικανικού στρατού, ο στρατηγός Πολ Κερν, διορίστηκε σήμερα επικεφαλής της εποπτείας της έρευνας που διενεργείται σχετικά με τα βασανιστήρια, που διέπραξαν Αμερικανοί στρατιώτες κατά Ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή του Άμπου Γράιμπ. Ο Κερν θα αντικαταστήσει τον διοικητή των πολυεθνικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγό Ρικάρντο Σάντσες, ο οποίος προ ημερών ζήτησε να αποσυρθεί για να αναλάβει τα ηνία κάποιος ανώτερος στην στρατιωτική ιεραρχία, ώστε να μην υπάρχουν υποψίες για την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια της διαδικασίας. Υπενθυμίζουμε, ότι Σάντσες ήταν αυτός, που διέταξε αρχικά την έρευνα αυτή μετά από έκθεση του στρατηγού Αντόνιο Τακούμπα, σύμφωνα με την οποία στρατιωτικοί εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών ενθάρρυναν τους δεσμοφύλακες του Άμπου Γράιμπ "να προετοιμάζουν καταλλήλως" τους κρατούμενους για την ανάκριση.

    Να σημειώσουμε, ότι τη διενέργεια της έρευνας είχε μέχρι τώρα ο στρατηγός Τζορτζ Φέι και σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, ο στρατηγός Κερν θα είναι αυτός που θα αποφασίσει αν θα διατηρήσει ή όχι στη θέση αυτή τον Φέι.

    [11] Καλαθοσφαίριση

    Kαι επίσημα ο Γιαννάκης στην Εθνική

    17/6/2004 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Και επίσημα στο τιμόνι της Εθνικής Μπάσκετ, ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε η ΕΟΚ, παρέδωσε το χρίσμα του Ομοσπονδιακού προπονητή στον πάλαι ποτέ αρχηγό, της Εθνικής. Βοηθός του, στην προσπάθεια της Εθνικής, για διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Λευτέρης Κακιούσης. Το τρίπτυχο σωστός προγραμματισμός, φειδώ στα λόγια και ηρεμία αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία που θα διέπει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στην μεγάλη πρόκληση που έχει να φέρει εις πέρας αυτό το καλοκαίρι. Μέσα στο επόμενο διήμερο αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των διεθνών που θα ξεκινήσουν προετοιμασία στις 28 Ιουνίου στο Μέτσοβο. Παρόντες σε αυτή την εκδήλωση, ήταν και ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Ανδρέας Μιαούλης, ο πρόεδρος της FIBA Europe, Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο πρώην πλέον Ομοσπονδιακός προπονητής και νυν τεχνικός σύμβουλος, Γιάννης Ιωαννίδης, καθώς και οι Παναγιώτης Γιαννάκης και Λευτέρης Κακιούσης. Όλοι μαζί έδωσαν έμφαση στην ανάγκη που γεννάται σήμερα περισσότερο από ποτέ για ενωτικό κλίμα και στήριξη της Εθνικής κυρίως από ανθρώπους του μπάσκετ.

    Δεν θα κάνει πολλές αλλαγές

    Ο νέος προπονητής της Εθνικής Μπάσκετ, μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του δήλωσε πως αποτελεί μεγάλη τιμή για τον ίδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    " Όλοι είμαστε στρατιώτες της Εθνικής. Τα παιδιά θα καταβάλλουν την μεγάλη προσπάθεια κι εμείς είμαστε εδώ για να τους συμπαραστεκόμαστε. Είμαστε προετοιμασμένοι για ένα δύσκολο τουρνουά και μία μεγάλη πρόκληση. Με δουλειά, πειθαρχία και λίγα λόγια θα επιδιώξουμε το καλύτερο".

    Ο Παναγιώτης Γιαννάκης δεν προτίθεται να προβεί "σε ιδιαίτερες αλλαγές στο ρόστερ εν συγκρίσει με τα 24 ονόματα της προεπιλογής", όπως εξήγησε ο ίδιος. Τα κριτήρια επιλογής θα είναι η απόδοση των παικτών στα πρωταθλήματα που έλαβαν μέρος την αγωνιστική περίοδο που μόλις έληξε καθώς και το τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας στην Εθνική.

    Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: "Η Εθνική δεν είναι ομάδα All Star, αλλά πρέπει να επιλεχθούν παίκτες που να αλληλοσυμπληρώνονται". Στην Εθνική αναμένεται να κληθούν και παίκτες μεγαλύτερης ηλικίας, όπως οι Γιώργος Σιγάλας και Φραγκίσκος Αλβέρτης σύμφωνα με τα λεγόμενα των αρμοδίων: "Στην Εθνική δεν υπάρχει επετηρίδα και δεν μπορούμε να μιλάμε για παλιούς ή καινούριους. Όποιος παίζει καλά στην Εθνική, χωράει", τόνισε ο Γιαννάκης και ο Ιωαννίδης πρόσθεσε: "Κοιτάξτε την Εθνική ποδοσφαίρου που έχει μέσο όρο ηλικίας πάνω από 30 ετών".

    Δεν είμαι ούτε ισχυρός ούτε ανίσχυρος

    Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, παίρνοντας τον λόγο μίλησε, για τους νέους τεχνικούς, αλλά και για τον εαυτό του. "Δεν είμαι ούτε ισχυρός ούτε ανίσχυρος" είπε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, απαντώντας έτσι στον χαρακτηρισμό "ισχυρός άνδρας του ελληνικού μπάσκετ" από τον εκπρόσωπο Τύπου της Ομοσπονδίας και εξήγησε:

    "Μπορεί να φέρω τον τίτλο του προέδρου της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, κάτι που δεν αρέσει σε ορισμένους, αλλά σε πείσμα αυτών εγώ συνεχίζω να τον κατέχω προς τιμή της χώρας".

    Στη συνέχεια ο Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στην ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Παναγιώτη Γιαννάκη: "Το τιμ δεν είναι νέο, αλλά μία συνέχεια του έργου του Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος προβιβάστηκε σε τεχνικό σύμβουλο. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης δεν είναι νέος, αφού υπήρξε επί σειρά ετών αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας, αλλά έχει διατελέσει και Ομοσπονδιακός προπονητής στο παρελθόν. Το ίδιο ισχύει και για τον Λευτέρη Κακιούση, μέλος της Εθνικής ως παίκτης. Επιπλέον στον Κακιούση οφείλουμε την ανάδειξη πολλών νέων ταλαντούχων Ελλήνων παικτών, κάτι που αποτελεί οξυγόνο για την Εθνική".

    Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου: "Εύχομαι ειλικρινά στην Εθνική ποδοσφαίρου καλή συνέχεια. Ο ελληνικός αθλητισμός έχει ανάγκη για επιτυχίες".

    Δεν υπάρχει δυαρχία

    Τον λόγο πήρε μετά ο Γιάννης Ιωαννίδης. Ο "πολυνίκης", έκανε μια μικρή αναδρομή στα γεγονότα των τελευταίων μηνών από την παραίτησή του, από απολαβές τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι τον αναπροσδιορισμό του ρόλου του σήμερα.

    Ο νυν βουλευτής υπενθύμισε πως στο τέλος του 2003 παραιτήθηκε από το συμβόλαιό του με την Ομοσπονδία και προσφέρθηκε να κοουτσάρει την Εθνική αφιλοκερδώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    "Τον Δεκέμβρη τηλεφώνησα στον Αργύρη Πεδουλάκη και τον ρώτησα αν ήθελε να συμμετάσχει στο τεχνικό τιμ. Εκείνος μου απάντησε πως είναι έτοιμος να βοηθήσει όποτε τον χρειαστεί η Εθνική. Έκτοτε δεν ξαναμιλήσαμε. Για μένα το ζητούμενο είναι ένα, το ελληνικό μπάσκετ πρέπει να είναι ενωμένο. Η Εθνική δεν είναι σωματείο. Όλοι όσοι ασχολούνται με την Εθνική κερδίζουν, ακόμη και οι φίλαθλοι. Αυτό που έκανα εγώ ήταν να καταθέσω αμέσως μετά στον πρόεδρο την άποψή για το ποιοι είναι οι καλύτεροι Έλληνες προπονητές. Πρώτα ανέφερα τον Παναγιώτη Γιαννάκη, στη συνέχεια τον Αργύρη Πεδουλάκη και τον Λευτέρη Κακιούση. Πρότασή μου ήταν να αναλάβει επικεφαλής του τεχνικού τιμ ο Παναγιώτης Γιαννάκης, γιατί έχει ειδικό βάρος και χαίρει του σεβασμού όλων των αντιπάλων ομάδων, αλλά και των διαιτητών. Αν πάμε ενωμένοι, χωρίς μεγάλα λόγια και όνειρα για μετάλλια πριν καν ξεκινήσουμε, τότε θα τα καταφέρουμε. Κοιτάξτε την Εθνική ποδοσφαίρου. Χθες όλοι οι ρεπόρτερ ποδοσφαίρου έλεγαν πως ακόμη κι αν αποκλεισθεί η Εθνική, τα παιδιά αξίζουν μπράβο, γιατί κατάφεραν να κάνουν την υπέρβαση".

    Ο Ιωαννίδης στη συνέχεια θέλησε να είναι ξεκάθαρος για να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες για αρνητικά δημοσιεύματα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων: "Σας προειδοποιώ, μην πείτε ποτέ για δυαρχία και το λέω αυτό γιατί τα έχουμε ζήσει αυτά στο παρελθόν. Ο Γιαννάκης έχει την επιλογή και την τελευταία λέξη μαζί με τον Κακιούση. Είμαι στη διάθεσή τους όποτε με χρειαστούν. Εγώ θα τους πω ό,τι έχω να πω κι αν ο Γιαννάκης κρίνει πως θέλει να κάνει κάτι από αυτά, τότε θα το κάνει".

    Κακιούσης: "Αισθάνομαι υπερήφανος"

    Ο Λευτέρης Κακιούσης πήρε στη συνέχεια τον λόγο: "Αισθάνομαι υπερήφανος που ανήκω στο τιμ της Εθνικής. Δέχτηκα αμέσως την πρόσκληση χωρίς δεύτερο χρέος. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους παίκτες να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό και στη συνέχεια να ικανοποιήσουμε τους Έλληνες".

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Ανδρέας Μιαούλης έκανε έκκληση προς τους εκπροσώπους του Τύπου να συνδράμουν από το δικό τους πόστο για την επιτυχία της Εθνικής, ευχαρίστησε τη χορηγό εταιρεία της εθνικής ομάδας, "Eurobank", και ευχήθηκε ό,τι καλύτερο για τους διεθνείς μας τόσο στο τουρνουά Ακρόπολις όσο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Αύγουστο.

    Αυτό που τονίστηκε έντονα ήταν το γεγονός πως για πρώτη φορά η Εθνική "κατεβαίνει" με συνεργασία πολλών προπονητών, κάτι που της προσδίδει χωρίς αμφιβολία πλεονέκτημα εν συγκρίσει με άλλες Εθνικές ομάδες.

    Την επιθυμία του να φορέσει το εθνόσημο στο στήθος έχει εκφράσει ο Ιάκωβος Τσακαλίδης, αλλά μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει κύκλος συζητήσεων με τον διεθνή σέντερ για να εξασφαλιστεί πως τα δικά του θέλω συμβαδίζουν με τις ανάγκες της Εθνικής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 17 June 2004 - 16:50:43 UTC