Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα δεδομένα στις ρυτίδες
  • [02] Συνάντηση Μολυβιάτη - Ράις
  • [03] Σε ισχύ έκτακτα μέτρα της Τροχαίας
  • [04] Εξι τραυματίες από σεισμό στην Τουρκία
  • [05] Αναχώρησε για την Ισλανδία ο Μπόμπι Φίσερ
  • [06] Αιματηρές συγκρούσεις ανταρτών-στρατού
  • [07] Έπεσε αμαχητί ο ΠΑΟ
  • [08] Πολύνεκρη έκρηξη σε διυλιστήριο

    [01] Υγεία

    Ανακάλυψη Αμερικανών ερευνητών Νέα δεδομένα στις ρυτίδες

    23/3/2005 11:52:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: New Scientist

    Το δρόμο για νέες αντιρυτιδικές κρέμες ανοίγει μια ανακάλυψη Αμερικανών ερευνητών. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Clarkson της Νέας Υόρκης, το δέρμα δεν γερνά μόνο επειδή χάνεται η ελαστικότητα των ινών ανάμεσα στα κύτταρα, αλλά και επειδή τα ίδια τα κύτταρα γίνονται ολοένα και πιο δύσκαμπτα. Μάλιστα, οι ερευνητές δοκιμάζουν σε πειραματόζωα ουσίες που εμποδίζουν το μηχανισμό γήρανσης, ευελπιστώντας να δημιουργήσουν νέα καλλυντικά που θα μας απαλλάξουν από τις αντιαισθητικές ρυτίδες. Οι ερευνητές μέτρησαν την ευκαμψία επιθηλιακών κυττάρων σε καλλιέργεια, ακουμπώντας τα με ένα μικροσκόπιο ατομικής δύναμης. Όπως διαπίστωσαν, έπειτα από πολλές γενιές κυτταρικών διαιρέσεων, τα κύτταρα γινόταν έως και δέκα φορές πιο δύσκαμπτα. "Αυτό που ανακαλύψαμε είναι πως τα κύτταρα του επιθηλιακού ιστού (από τον οποίο αποτελείται το δέρμα) γίνονται λιγότερο εύκαμπτα καθώς ο άνθρωπος γερνά", δήλωσε στο New Scientist το μέλος της ερευνητικής ομάδας, Κρεγκ Γούντγουορθ.

    Ελπίδες για νέες αντιρυτιδικές κρέμες

    Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι το δέρμα γερνά επειδή χάνονται οι ίνες κολλαγόνου ανάμεσα στα κύτταρα του επιθηλιακού ιστού. Παρόμοιες αλλαγές στα συνδετικά υλικά σχετίζονται με μια ποικιλία ασθενειών, όπως η αθηροσκλήρυνση, η άνοια και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

    Η δυσκαμψία των κυττάρων οφείλεται στο γεγονός ότι ισχυροποιείται ο κυτταροσκελετός, δηλαδή πυκνώνουν οι πρωτεϊνικές ίνες στο εσωτερικό των κυττάρων.

    Μετά την νέα ανακάλυψη, οι έρευνες στρέφονται σε ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν την δυσκαμψία των κυττάρων του επιθηλιακού ιστού. Μάλιστα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι φάρμακα που αναστέλλουν την ενίσχυση του κυτταροσκελετού δοκιμάζονται ήδη σε ποντίκια και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε μερικούς μήνες.

    Ωστόσο, όπως επεσήμανε στο New Scientist η Μαρί Καλς -Γκρίρσον από την εταιρία καλλυντικών L Oreal, λίγα είναι γνωστά για τους μηχανισμούς γήρανσης του επιθηλιακού ιστού, αλλά και για το αν κάποιες κρέμες μπορούν να "στοχεύσουν" τον εν λόγω ιστό.

    Σχετικά Links:

    Πανεπιστήμιο Clarkson

    [02] Πολιτική

    Την Πέμπτη το βράδυ στην Ουάσινγκτον Συνάντηση Μολυβιάτη - Ράις

    24/3/2005 12:13:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105.8

    Η διμερής συνεργασία, περιφερειακά και διεθνή θέματα, όπως η κατάσταση στα Βαλκάνια, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, οι διατλαντικές σχέσεις, καθώς και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, αναμένεται να βρεθούν την Πέμπτη στο επίκεντρο των συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη, με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις, στην Ουάσινγκτον. "Προσβλέπουμε στην επίσκεψη του κ. Μολυβιάτη", τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άνταμ Έρελι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δυο Yπουργοί θα συζητήσουν το Κυπριακό, για το οποίο επανέλαβε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών σε λύση που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού βάσει του σχεδίου Ανάν. Παράλληλα, ο κ. Έρελι χαρακτήρισε "άριστες" τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ.

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης

    Ο κ. Μολυβιάτης θα παραμείνει στην αμερικανική πρωτεύουσα και στη Νέα Υόρκη από τις 23 έως τις 28 Μαρτίου. Θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Επίσης, θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον για την επέτειο της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

    Η συνάντηση με την κ. Ράις θα γίνει αύριο στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια ο κ. Μολυβιάτης θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο, όπου θα συζητήσει με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Μπους, Στίβεν Χάντλεϊ. Μετά τις επαφές του στην Ουάσιγκτον ο Υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή 25 Μαρτίου, θα παραστεί στην επίσημη δοξολογία και δεξίωση για την Εθνική Εορτή.

    Τη Δευτέρα, 28 Mαρτίου, ο κ. Μολυβιάτης θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα που απασχολούν τον Οργανισμό, καθώς η Ελλάδα συμμετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την διετία 2005-2006.

    Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ανάν θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για να παραστεί ως προσκεκλημένος του Αμερικανού Προέδρου σε ειδική τελετή στο Λευκό Οίκο, όπου θα τιμηθεί η επέτειος της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

    [03] Κοινωνία

    Για την έξοδο του τριημέρου Σε ισχύ έκτακτα μέτρα της Τροχαίας

    24/3/2005 9:55:00 πμ

    Συντάκτης:

    Αυξημένα μέτρα έχει θέσει σε ισχύ από σήμερα η Τροχαία για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου στα εθνικά οδικά δίκτυα. Στην Αττική σήμερα Πέμπτη από τις 3 έως τις 9 το βράδυ θα απαγορευτεί η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων στις εθνικές οδούς, ενώ κατά την επιστροφή της Κυριακής θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών σε όλα τα εθνικά δίκτυα από τις 3 έως τις 11 το βράδυ. Επιπλέον η Τροχαία με περιπολικά μοτοσικλέτες και ελικόπτερα θα ελέγχει τα εθνικά δίκτυα καθώς και τους χώρους όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση λόγω των ημερών. Πρόκειται για σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, λιμάνια και αεροδρόμια απ όπου θα διακινηθούν πολλοί εκδρομείς. Τέλος η Τροχαία των εθνικών οδών θα ελέγχει τους οδηγούς για την αποφυγή παραβάσεων κυρίως αυτών που οδηγούν μεθυσμένοι, με αυξημένο όριο ταχύτητας, με αντικανονικά προσπεράσματα και υπερβολική ταχύτητα.

    [04] Κόσμος

    5,5 Ρίχτερ συγκλόνισαν την επαρχία Μπινγκόλ Εξι τραυματίες από σεισμό στην Τουρκία

    24/3/2005 11:02:00 πμ

    Συντάκτης:

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 Ρίχτερ συγκλόνισε τη νύχτα την επαρχία Μπινγκόλ, στην ανατολική Τουρκία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άτομα, ανακοίνωσαν οι αρχές. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στην πόλη Κάρλιοβα. Αρκετά σπίτια υπέστησαν ζημιές ενώ οι κάτοικοι πανικοβλήθηκαν και ήταν πολλοί που πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους. Στην ίδια περιοχή είχαν καταγραφεί στις 12 και 14 Μαρτίου δύο σεισμικές δονήσεις 5,7 και 5,9 Ρίχτερ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 30 άνθρωποι και αρκετοί να μείνουν άστεγοι.

    [05] Κόσμος

    Παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις Αναχώρησε για την Ισλανδία ο Μπόμπι Φίσερ

    24/3/2005 10:00:00 πμ

    Μετά από οκτώ μήνες κρατούμενος στην Ιαπωνία, ο Αμερικανός πρώην πρωταθλητής του σκακιού Μπόμπι Φίσερ, αναχώρησε σήμερα από το αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο με προορισμό την Ισλανδία. Φανερά ταλαιπωρημένος, ο 62χρονος επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος των Σκανδιναβικών Αερογραμμών με προορισμό την Κοπεγχάγη και από εκεί θα μεταβεί στην Ισλανδία. Η αναχώρησή του θέτει τέλος στην δικαστικο-διπλωματική διαμάχη, ανάμεσα στους οπαδούς του Φίσερ και στην Ουάσινγκτον που επιθυμούσε την έκδοση του Φίσερ στις ΗΠΑ. Ο Φίσερ συνελήφθη στην 13 Ιουλίου 2004 όταν προσπάθησε να εγκαταλείψει την Ιαπωνία με αμερικανικό διαβατήριο, το οποίο είχε λήξει. Ο Φίσερ κατηγορείται ότι έπαιξε μια παρτίδα σκάκι στη Γιουγκοσλαβία το 1992 παραβιάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Βελιγραδίου. Αν δικαζόταν στις ΗΠΑ κινδύνευε να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ως και δέκα χρόνια.

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας αποφάσισε την αποφυλάκιση του Φίσερ όταν έλαβε από την ισλανδική πρεσβεία έγγραφα, που βεβαιώνουν πως πρώην πρωταθλητής έχει λάβει την ισλανδική υπηκοότητα.

    [06] Κόσμος

    23 νεκροί Αιματηρές συγκρούσεις ανταρτών-στρατού

    24/3/2005 8:16:00 πμ

    Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και στρατιωτών σημειώθηκαν την Τετάρτη, στην Κολομβία. Τουλάχιστον 23 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Οκτώ πεζοναύτες σκοτώθηκαν από τα πυρά μελών της μεγαλύτερης αντάρτικης ομάδας της χώρας, των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), σε ενέδρα με στόχο φορτηγό του στρατού στην επαρχία Πουτουμάγιο της νότιας Κολομβίας, μετέδωσε το DPA επικαλούμενο πληροφορίες του Ράδιο Καρακόλ. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι "οι νεκροί πεζοναύτες είναι δέκα". Στην βόρεια επαρχία Νόρτε δε Σανταντέρ, οι χωριστές μάχες μεταξύ των ανδρών του στρατού και μελών των FARC, καθώς και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) είχαν ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 10 αντάρτες και 3 στρατιώτες. Η Κολομβία σπαράσσεται από έναν εμφύλιο ο οποίος διαρκεί πάνω από 4 δεκαετίες.

    [07] Μπάσκετ

    Έπεσε αμαχητί ο ΠΑΟ

    23/3/2005 11:46:00 μμ

    Συντάκτης:

    Βλέποντας την πλάτη της Ταού από τα πρώτα λεπτά του αγώνα, ο Παναθηναϊκός έπεσε αμαχητί στη Βιτόρια, όπου και συνετρίβη 86-69 από τους Ισπανούς, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της φάσης των «16» της Ευρωλίγκα. Οι «πράσινοι» έφτασαν τις δύο ήττες στον ΣΤ΄ όμιλο και πλέον ισοβαθμούν με την Ταού. Οι Ισπανοί έχουν το πάνω χέρι στη μεταξύ τους ισοβαθμία, καθώς κάλυψαν τη διαφορά των 12 πόντων, με τους οποίους είχαν ηττηθεί στον πρώτο αγώνα στο ΟΑΚΑ. Η εμπειρία, η αποφασιστικότητα και το πάθος, που διακρίνει τους παίκτες του Παναθηναϊκού έμειναν καλά κλειδωμένα στα αποδυτήρια, καθώς κανένα από τα παραπάνω στοιχεία δεν έγινε αντιληπτό με την έναρξη του αγώνα, στη Βιτόρια. Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης οι «πράσινοι» μετετράπησαν από παίκτες σε... απλοί θεατές των επιθετικών ορέξεων της Ταού. Το 45-28, που ήταν και σκορ ημιχρόνου, άλλωστε τα λέει όλα, αλλά αυτό που κεντρίζει τα βλέμματα είναι τα μόλις 2 εύστοχα δίποντα του «υπνωτισμένου» Παναθηναϊκού σε 13 προσπάθειες, ενώ οι «πράσινοι» μπορούσαν να βρίσκουν καλάθι μόνο από την περιφέρεια, με 6/12 τρίποντα.

    Όλα στραβά

    Ο πρώτος πονοκέφαλος του Ομπράντοβις, που δεν είχε στη διάθεση του τον Ιμπραήμ Κουτλουάι, εκδηλώθηκε με την έναρξη του δευτέρου δεκαλέπτου, όταν ο Σκεπάνοβιτς χρεώθηκε με 3 φάουλ, ενώ ο δεύτερος στο 15ο λεπτό, όπου οι Ισπανοί πετύχαιναν για πρώτη φορά νταμπλ-σκορ (32-16). Στο τρίτο δεκάλεπτο, ο Παναθηναϊκός έδειξε σημεία ανάκαμψης όταν άρχισε να «ροκανίζει» τη διαφορά. Ωστόσο, το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει στο -13 (47-34) και αυτό γιατί από εκείνο σημείο και μετά οι Ισπανοί με γρήγορες αντεπιθέσεις και εκτελέσεις από την περιφέρεια έφεραν τη διαφορά και πάλι στα... μέτρα τους, δηλαδή στο +18 (64-46). Ούτε η τέταρτη περίοδος ήταν ικανή να αλλάξει τη ροή του αγώνα και οι «πράσινοι» έπεσαν με το τελικό 86-69, ενώ απώλεσαν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν την πρώτη θέση του ΣΤ΄ ομίλου. H πρόκρισή τους θα κριθεί στην τελευταία αγωνιστική, στον εντός έδρας αγώνα με την Κλιμάμιο Μπολόνια.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 21-14, 45-28, 64-46, 86-69

    ΤΑΟΥ (ΝΤΟΥΣΚΟ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ): Πριτζιόνι 6, Σπλίτερ, Ματσιγιάουσκας 12, Χάνσεν 18 (3), Ντάβιντ 16, Μπετς, Σκόλα 18, Βιντάλ 5 (1), Καλντερόν 9 (1), Γκαμπίνι 2. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΖΕΛΙΜΙΡ ΟΜΠΡΑΝΟΤΒΙΤΣ): Σκεπάνοβιτς 10 (1), Αλβέρτης 5 (1), Διαμαντίδης 12 (2), Μπατίστ 3 (1), Λάκοβιτς 12 (2), Καλαϊτζής, Τσαρτσαρής 8 (1), Μπάξτερ 6, Χατζηβρέττας 6 (1), Φέμερλινγκ 2, Παπανικολάου 5.

    [08] Κόσμος

    14 νεκροί - 70 τραυματίες Πολύνεκρη έκρηξη σε διυλιστήριο

    24/3/2005 7:40:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC

    Δεκατέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους και 70 τραυματίστηκαν, λόγω της έκρηξης που σημειώθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια του Τέξας, που ανήκει στην βρετανική πετρελαϊκή εταιρία ΒΡ. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι εργαζόμενοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, ενώ άγνωστα παραμένουν και τα αίτια της έκρηξης. Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Στο διυλιστήριο γίνεται επεξεργασία του 30% της συνολικής παραγωγής της ΒΡ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 3% της συνολικής αμερικανικής παραγωγής. Οι εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου αυτού, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Αμερική, θεωρούνται από τις πιο περίπλοκες στον κόσμο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 March 2005 - 10:11:29 UTC