Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συσκέψεις για το Βασικό Μέτοχο
  • [02] Η Προειδοποιητική Επιστολή της Κομισιόν
  • [03] Στόχος η προάσπιση του Συντάγματος
  • [04] Ο… Πελαργός θα φέρει το Κύπελλο
  • [05] Ραγδαίες εξελίξεις
  • [06] Το μυστικό για μία υγιή σχέση
  • [07] Επαφές Καραμανλή για αναπτυξιακό νόμο
  • [08] Όπου φύγει, φύγει
  • [09] "Οι δυτικές συνοικίες πρέπει να αναπνεύσουν"
  • [10] Περίεργη πτήση στο FIR Αθηνών
  • [11] Κατέλαβαν το Κοινοβούλιο
  • [12] Ο Χόιτσερ χτυπά και την UEFA
  • [13] Ένα βήμα πριν τη λύση η Λάτσιο
  • [14] Σταματάει το 2006 ο Μπαρτέζ
  • [15] Πέταξε για το "διπλό"
  • [16] Μίνι προετοιμασία στην ΑΕΚ
  • [17] My name is Miller
  • [18] Αντίο με πίκρα από τον Κούρτοβιτς
  • [19] Τον λόγο έχει πλέον η ΙAAF
  • [20] Με στόχο την άνοδο
  • [21] Δυνατό τεστ για τα κορίτσια του τζούντο
  • [22] Υπάλληλος διακινούσε παιδικό πορνό

    [01] Πολιτική

    Στο Μαξίμου Παυλόπουλος - Δήμας Συσκέψεις για το Βασικό Μέτοχο

    24/3/2005 5:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2005 7:37:36 μμ)

    Συντάκτης:

    Τις επόμενες κινήσεις της εξετάζει η Κυβέρνηση μετά την προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν, με την οποία ζητούνται αλλαγές στις διατάξεις του νόμου περί βασικού μετόχου. Το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε διαδοχικά με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, στα χέρια του οποία έφτασε αργά χθες το βράδυ η κοινοτική επιστολή και τον Έλληνα Επίτροπο Σταύρο Δήμα, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις. Στο μεταξύ ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τόνισε, πως η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού εγκρίνει την μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς και κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου να απαντήσει αν υποστηρίζει το Σύνταγμα και το νόμο, που ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε παράλληλα τις φήμες για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Αδιάβαστο χαρακτηρίζει τον Ευρωπαίο Επίτροπο και συντάκτη της επιστολής Τσάρλι ΜακΚρίβι, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Επίθεση Ρουσόπουλου

    "Αυτή η Κυβέρνηση υπερασπίζεται, όπως δεν το έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, τη συνταγματική διάταξη, η οποία ορίζει με σαφήνεια ότι, η Πολιτεία πρέπει να πάρει όλα τα μέτρα υλοποίησης της πρόθεσης του συνταγματικού νομοθέτη. Κάνουμε ένα αγώνα υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαπλοκής. Η μάχη συνεχίζεται", τόνισε σε ερωτήσεις για το θέμα του "Βασικού Μετόχου" ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος .

    Συμπληρωματικά, ο κ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στην επιστολή ΜακΚρίβι για να επισημάνει ότι, η Επιτροπή αποδεδειγμένα "θέτει εν αμφιβόλω τη συνταγματική ρύθμιση" κι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, στον αγώνα υπεράσπισης του Συντάγματος συντάχθηκαν τα δύο κόμματα της Αριστεράς, ενώ ταυτόχρονα διατύπωσε το ερώτημα "γιατί δεν συντάσσεται επίσης το ΠΑΣΟΚ, που, εξάλλου, εισήγαγε τη συγκεκριμένη ρύθμιση;".

    Το ΠΑΣΟΚ ζητά να μην εφαρμοσθεί ο νόμος. Αντιθέτως τα κόμματα της Αριστεράς καλούν την Κυβέρνηση να μην υποχωρήσει και να υπερασπιστεί το Σύνταγμα .

    Σε ερώτημα αν η Κυβέρνηση έχει τη βούληση να αναζητήσει "κοινό τόπο" με την Κομισιόν στο θέμα του βασικού μετόχου, ο κ. Ρουσόπουλος υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ "ενέταξε την Ελλάδα στην Ε.Ε.", τόνισε πως "θα ήταν λοιπόν αδιανόητο για την Κυβέρνηση, να μην έχει τα όπλα, που χρειάζονται για να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διαδικασίες αλλά και για να προωθεί τις δικές της απόψεις. Οι συναινετικές διαδικασίες είναι το υπ αριθμόν ένα στοιχείο της Ε.Ε. και άρα, η Κυβέρνηση απαντά στο ερώτημα θετικά ".

    Επί του θέματος πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι, και στην υποθετική περίπτωση, που "η Κυβέρνηση έλεγε ότι, αυτός ο νόμος δεν ισχύει, το θέμα δεν θα τελείωνε, διότι η Επιτροπή έχει από διετίας προβάλει αντιρρήσεις για το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος", αναφέροντας ενδεικτικά ότι, "ακόμη και στον νόμο του ΠΑΣΟΚ, που ήταν πολύ πιο ελαστικός κι είχε πολλά παράθυρα, η Επιτροπή είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της".

    Αναφορικά εξάλλου με τη διαδεδομένη πρακτική "εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων" στην Ε.Ε., που δεν συμβαδίζει με τη "ρωμαλέα" υπεράσπιση του Συντάγματος, ο κ. Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι, δεν υπάρχει μια γενικευμένη εκχώρηση, "κάθε χώρα έχει το δικό της Σύνταγμα. Καθημερινά αναπτύσσεται στην Ε.Ε. η αντιπαράθεση κι η προσπάθεια επικράτησης είτε των κοινοτικών οδηγιών, είτε των εθνικών νόμων". Όσον αφορά τον κίνδυνο απώλειας των κοινοτικών κονδυλίων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι, "αυτή η Κυβέρνηση έχει γνώση και συναίσθηση του τι είναι εθνικό συμφέρον" .

    Αντεπίθεση από ΠΑΣΟΚ

    Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Αθανασάκης, τον επέκρινε για τις δηλώσεις του και τον κατηγόρησε ότι προσποιείται, πως «δεν αντιλαμβάνεται ποια είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ» για τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση της διαπλοκής και επανέφερε την πρόταση οκτώ σημείων, που είχε παρουσιάσει ο κ. Παπανδρέου λίγες ώρες πριν αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον «βασικό μέτοχο».

    Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει κατηγορηματικά τα υποστηριζόμενα από την κυβερνητική πλευρά, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την επιστολή της προς την Κυβέρνηση, για το θέμα του βασικού μετόχου, αμφισβητεί το ελληνικό Σύνταγμα. Σύμφωνα με το Νίκο Αθανασάκη η Επιτροπή "στο διατακτικό της θέτει ρητά θέμα για το νόμο 3310/2005", του νόμου για το βασικό μέτοχο, που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι, από την Επιτροπή "δεν αμφισβητείται η λογική του βασικού μετόχου ή η λογική των ασυμβιβάστων", που τίθενται από το Σύνταγμα, αλλά "τα αποτελέσματα των μέτρων, που έχουν υιοθετηθεί από τις ελληνικές αρχές, τόσο όσον αφορά την καταλληλότητα, όσο και την αναλογικότητά τους".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την Kυβέρνηση ότι, "συνεχίζει μια διαδικασία ψευδολογίας και αποπροσανατολισμού" για να "καλύψει την ανικανότητά της".

    "Υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα, πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης, αλλά δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε την ανικανότητα της Κυβέρνησης, την περιθωριοποίηση της χώρας και την κατασπατάληση πολύτιμου διαπραγματευτικού κεφαλαίου, για ένα νόμο, που από την αρχή ήταν προβληματικός και ανεφάρμοστος".

    Επικαλέσθηκε επίσης τις διαφοροποιήσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος όπως οι κ.κ. Σουφλιάς και Δημητρακόπουλος, καθώς και την αντίθεση του ΣΕΒ και του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Αράπογλου στις ρυθμίσεις του νέου νόμου για τον «βασικό μέτοχο».

    "Αδιάβαστος" ο ΜακΚρίβι, λέει ο Αλαβάνος

    Αδιάβαστο χαρακτήρισε τον συντάκτη της προειδοποιητικής επιστολής Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού, Τσαρλς ΜακΚρίβιν ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος. "Είναι κρίμα, που ένας Επίτροπος είναι τόσο αδιάβαστος και δεν γνωρίζει ότι με βάση την αρχή της "επικουρικότητας" ζητήματα ενημέρωσης, πολιτισμού και εκπαίδευσης ανήκουν στην αρμοδιότητα των χωρών-μελών", σχολίασε ο κ. Αλαβάνος .

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε την προώθηση ενός συνολικού νομοθετήματος, που να ρυθμίζει ζητήματα, "που δεν αγγίζονται από το νόμο περί βασικού μετόχου, όπως το ζήτημα της συγκέντρωσης των ΜΜΕ σε λίγα χέρια". Αναφερόμενος συνολικότερα στη σχέση Συντάγματος- κοινοτικού δικαίου ο κ. Αλαβάνος δήλωσε: "Πιστεύω ότι, η Επιτροπή "έφαγε ήδη τα μούτρα της" στο θέμα της Οδηγίας Μπόλκενσταϊν για την απελευθέρωση των υπηρεσιών. "Έφαγε τα μούτρα της" στην θέση, που είχε, να μην αλλάξει ούτε κατά ένα "ι" το Σύμφωνο Σταθερότητας. Πρέπει να "φάει τα μούτρα της" και τώρα στο θέμα της δυνατότητας των χωρών - μελών να υπερασπίζονται το Σύνταγμά τους και να κάνουν τους δικούς τους κανόνες, που έχουν σχέση με τα ζητήματα ενημέρωσης. Η επιστολή του Επιτρόπου αναφέρεται κατ΄ αρχήν στο Σύνταγμα", και καταλήγει λέγοντας, ότι, "το πρωτογενές αλλά και το παράγωγο δίκαιο της Ε.Ε., δηλαδή η οποιαδήποτε Οδηγία, είναι υπεράνω των εθνικών συνταγμάτων".

    Το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δήλωσε ότι "η Κυβέρνηση ξέρει να υπερασπίζεται το Σύνταγμα και την έννομη τάξη και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί". Παράλληλα, τόνισε ότι στη διαδικασία συζήτησης με την Ε.Ε. "κερδίζουν εκείνοι, που υπερασπίζονται με επιχειρήματα και σθένος τις θέσεις τους και χάνουν εκείνοι, που νομίζουν ότι δια της σιωπής ή των υπεκφυγών είναι δυνατόν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Αυτή είναι τακτική άλλων και όχι της κυβέρνησης Καραμανλή ", υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

    Από τη μεριά του ο Έλληνας Επίτροπος Σταύρος Δήμας, αμέσως μετά τη συνάντηση ανέφερε, πως το θέμα πρέπει να τεθεί στις σωστές του διαστάσεις και να αποδραματοποιηθεί και "να βρεθεί λύση νομική, που να σέβεται το Σύνταγμα, να είναι συμβατή με το Κοινοτικό Δίκαιο και τους επιδιωκόμενους σκοπούς να πετυχαίνει". Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι, δικαιώθηκε με τις θέσεις, που είχε διατυπώσει για το θέμα του "βασικού μετόχου", ο κ. Δήμας απάντησε "δεν είναι θέμα δικαίωσης, αλλά είχα διατυπώσει μία άποψη σχετικά με τα νομικά προβλήματα , που είχε η συγκεκριμένη νομοθεσία".

    Πάντως ο κ. Δήμας φάνηκε να μην ανησυχεί για το ενδεχόμενο περικοπής κοινοτικών κονδυλίων λόγω του νόμου, λέγοντας ότι, "υπάρχει σχετική πρόβλεψη στην κοινοτική νομοθεσία, αλλά το ενδεχόμενο αυτό είναι και χρονικά και από πλευράς πιθανοτήτων απομακρυσμένο ".

    Ο κοινοτικός Επίτροπος διέψευσε πληροφορίες, που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικό σταθμό ότι, δεν υπερασπίστηκε τη χώρα στη συζήτηση, που έγινε στο "Κολέγιο των Επιτρόπων" για το ενδεχόμενο περικοπής κονδυλίων, σημειώνοντας ότι, δεν υπήρχε τέτοιο θέμα καταγεγραμμένο στην ατζέντα της συζήτησης ούτε έγινε σχετική συζήτηση. Πρόσθεσε ακόμη ότι, οι Επίτροποι ως γενική αρχή προασπίζονται τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , αλλά τόνισε "είμαι Έλληνας Επίτροπος με μακρά πολιτική ιστορία και τα συμφέροντα της χώρας μου είναι σημαντικά".

    Από τη μεριά του ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ Βαγγέλης Μεϊμαράκης μίλησε για το νομοσχέδιο στη ΝΕΤ 105,8 και άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την στάση του. "Εμείς δεν αποκλείουμε κάποιον, που είναι επί της ουσίας εργολάβος και θέλει να προμηθεύσει το Δημόσιο. Αποκλείουμε εκείνους που έχουν Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και αυτό απασχολεί όλη την Ευρώπη. Όσοι αντιδρούν είναι τα Μέσα Ενημέρωσης εκείνων, που θίγονται, ο ΣΕΒ και το ΠΑΣΟΚ", τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

    "Κανείς δεν έχει δώσει το δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρά σε αυθαίρετες αλλαγές στο Σύνταγμα των χωρών-μελών", πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι, διαμόρφωσε ένα συγκεκριμένο οικονομικό τοπίο, το οποίο τώρα μάχεται λυσσαλέα για να μην αλλάξει. Όσοι αντιδρούν, πρόσθεσε, είναι τα Μέσα Ενημέρωσης εκείνων, που θίγονται, ο ΣΕΒ και το ΠΑΣΟΚ.

    Εύσημα από Μάρσαλ

    Πρωτοποριακή πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο χαρακτηρίζει το νόμο για το βασικό μέτοχο ο Μίκλος Μάρσαλ , διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα της διεθνούς οργάνωσης για τη διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς, μιλώντας στο Athens International Radio, το ξενόγλωσσο πρόγραμμα του Αθήνα 9,84.

    Ο Μάρσαλ κάνει λόγο για μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια να δημιουργηθεί στεγανό ανάμεσα στις κρατικές προμήθειες και σε εταιρείες με σημαντικά συμφέροντα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η Προειδοποιητική Επιστολή της Κομισιόν

    Στόχος η προάσπιση του Συντάγματος

    [02] Πολιτική

    Η Προειδοποιητική Επιστολή της Κομισιόν

    24/3/2005 3:23:00 πμ

    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

    Βρυξέλλες,

    Κύριε Υπουργέ,

    Έχω την τιμή να επιστήσω την προσοχή σας στην καταγγελία P 2004/5083 (η οποία συγκεντρώνει μια σειρά καταγγελιών, προερχομένων τόσο από ελληνικές όσο και από εταιρείες του εξωτερικού) για την ασυμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο ορισμένων νομοθετικών διατάξεων που ισχύουν στην Ελλάδα και είναι σχετικές με την απαγόρευση σύναψης δημοσίων συμβάσεων επιχειρήσεων "διασυνδεόμενων" με ελληνικές επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης.

    H εν λόγω υπόθεση έχει ήδη καταστεί αντικείμενο μιας εκτενούς αλληλογραφίας ανάμεσα στις αρμόδιες ελληνικές αρχές και στις υπηρεσίες της Επιτροπής.

    I. Πραγματικά περιστατικά

    1. Τα στάδια της διαδικασίας

    Οι υπηρεσίες της Επιτροπής επέστησαν επανειλημμένα την προσοχή των ελληνικών αρχών στα προβλήματα που το άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγματος καθώς και ο υπ αριθμ. 3021/2002 εκτελεστικός νόμος έχουν θέσει από την άποψη του κοινοτικού δικαίου, τόσο του παράγωγου (οδηγίες) όσο και του πρωτογενούς (Συνθήκη EK), που εφαρμόζεται στις δημόσιες συμβάσεις.

    Μια πρώτη επιστολή σχετικά με το εν λόγω ζήτημα απεστάλη στις ελληνικές αρχές στις 2.4.2003. Οι τελευταίες απήντησαν με επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις 16.6.2003 (ΑΠ.: 3084.15/024/A/3704). Σε συνέχεια της απαντήσεως αυτής και εν όψει των διαφόρων ανησυχητικών, για την Επιτροπή, θεμάτων που ήγειρε η τελευταία, οι υπηρεσίες της Επιτροπής απηύθυναν μια δεύτερη επιστολή στις εθνικές αρχές στις 13.2.2004, οι οποίες και απήντησαν με επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις 19.4.2004 (ΑΠ.: 3084.15/024/A/3173). H υπόθεση συζητήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της συναντήσεως-πακέτου, η οποία έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 24-25 Ιουνίου 2004. Σε συνέχεια αυτής της συνάντησης, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές έστειλαν και νέα συμπληρωματική επιστολή στις υπηρεσίες της Επιτροπής στις 8.7.2004 (ΑΠ.: 3084.15/024/A/5795). Με αυτήν την απάντηση, οι ελληνικές αρχές πληροφορούσαν την Επιτροπή ότι ο υπό κρίση νόμος ήταν ένας νόμος μεταβατικός και βρισκόταν στη διαδικασία της αναθεώρησης. Για το σκοπό αυτό είχε συγκροτηθεί μια ειδική επιτροπή, η οποία και θα ελάμβανε υπόψη της, μέσα στο πλαίσιο σύνταξης του νέου νόμου, όλες τις αιτιάσεις και τις παρατηρήσεις των υπηρεσιών της Επιτροπής.

    Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις προδιαθέσεις των ελληνικών αρχών, οι υπηρεσίες της Επιτροπής θεώρησαν πως είχαν φθάσει σε ένα σημείο συμφωνίας με αυτές, τόσο ως προς τον επιδιωκόμενο σκοπό όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να διορθωθεί σύντομα η εν λόγω κατάσταση. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής έλαβαν όμως από τον Οκτώβριο του 2004 μια σειρά από καταγγελίες οικονομικών φορέων σχετικά με το ίδιο θέμα (συγκεντρωμένες όλες στον ίδιο προαναφερόμενο αριθμό καταγγελίας), οι οποίες και παρουσίαζαν εκτενώς τα συγκεκριμένα προβλήματα που δημιουργούσαν οι επίδικες διατάξεις. Αυτές οι καταγγελίες προέβαλλαν ως επί το πλείστον την υποχρέωση απόκτησης αυτού που ονομάζουμε "Πιστοποιητικό διαφάνειας", χορηγούμενο από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), η υποβολή του οποίου συνιστά μια αναγκαστική προϋπόθεση για την υπογραφή μιας δημοσίας συμβάσεως.

    Στη συνέχεια η Επιτροπή πληροφορήθηκε μέσω του Τύπου για το ότι ένας καινούργιος νόμος επρόκειτο να προταθεί στο εθνικό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια του μηνός Δεκεμβρίου και ότι αυτός ο καινούργιος νόμος όχι μόνο δεν επέλυε αυτά τα προβλήματα που είχαν επισημάνει οι υπηρεσίες, όπως οι ελληνικές αρχές είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα συμβεί, αλλά είχε αντιθέτως ως σκοπό να θέσει ακόμα πιο αυστηρά κριτήρια από εκείνα που ετίθεντο ήδη με το νόμο 3021/2002.

    Ως εκ τούτου μια νέα επιστολή απεστάλη στις ελληνικές αρχές σχετικά με αυτό το θέμα στις 17.12.2004, με δεδομένη τη δεδηλωμένη πρόθεση των ελληνικών αρχών να προχωρήσουν άμεσα σε μια ενίσχυση των επιδίκων εθνικών διατάξεων, επισημαίνοντας κυρίως ότι οι υπηρεσίες της Επιτροπής ήσαν διατεθειμένες να συναντήσουν άμεσα τις αρμόδιες ελληνικές αρχές σχετικά με την εν λόγω υπόθεση, σε κάθε περίπτωση προτού προταθεί στο Κολέγιο η αποστολή προειδοποιητικής επιστολής.

    Παρά αυτήν την καινούργια πρόσκληση που τους έγινε προκειμένου να αναθεωρήσουν τη θέση τους, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν έκριναν χρήσιμο να συναντήσουν τις υπηρεσίες της Επιτροπής και προχώρησαν στην υιοθέτηση (25.1.2005), στη δημοσίευση καθώς και στη θέση σε ισχύ (14.2.2005) του καινούργιου νόμου.

    Εξάλλου η απάντηση στην επιστολή της 17ης Δεκεμβρίου 2004 περιήλθε στην Επιτροπή στις 16.2.2005 (ΑΠ.: 3084.15/024/A/1446), δηλαδή μετά τη δημοσίευση και τη θέση σε ισχύ του εν λόγω νόμου. Τα κύρια στοιχεία της απάντησης που περιελάμβανε η εν λόγω επιστολή έχουν ως ακολούθως:

    * Ο υπό κρίση νόμος, όπως και ο προηγούμενος, συνιστά έναν εκτελεστικό του άρθρου 14 παρ. 9 του ελληνικού Συντάγματος νόμο, που αποσκοπεί στην ικανοποίηση υπερτέρων σκοπών δημοσίου συμφέροντος.

    * Ο κυρίως επιδιωκόμενος σκοπός είναι η αποφυγή μιας αθέμιτης επιρροής από την πλευρά των κατόχων την εξουσία των μέσων ενημέρωσης απέναντι στην κρατική μηχανή για την απόκτηση πολυδάπανων δημοσίων συμβάσεων με αδιαφανή και δόλια μέσα.

    * H εν λόγω νομοθεσία δεν εμποδίζει την ελεύθερη άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών που προβλέπονται από τη Συνθήκη, αλλά αντιθέτως ευνοεί την άσκησή τους, εγγυωμένη τη διαφάνεια και έναν αποτελεσματικό και υγιή ανταγωνισμό.

    * Ο νόμος εξασφαλίζει έναν "πιο αποτελεσματικό" ανταγωνισμό προς όφελος των αλλοδαπών επιχειρήσεων, σε σχέση με τις ελληνικές "διασυνδεόμενες" με επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, οι ελληνικές επιχειρήσεις, ούτως "διασυνδεόμενες", θα βρίσκονταν σε μια προνομιούχο θέση που θα τους επέτρεπε να καταχραστούν την επιρροή τους στα μέσα ενημέρωσης για να αποκτήσουν δολίως δημόσιες συμβάσεις.

    * H απάντηση επιμένει στο γεγονός ότι η υπό κρίση νομοθεσία δεν θέτει περιορισμούς σε επιχειρήσεις άλλων κρατών-μελών, οι οποίες και υπόκεινται στον εθνικό νόμο του τόπου εγκατάστασής τους. Σε αυτό το σημείο αναφέρεται ότι η υποχρέωση ονομαστικοποιήσεως των μετοχών, η οποία επιβάλλεται στις ελληνικές εταιρείες, δεν επιβάλλεται αναλόγως και στις κοινοτικές εταιρείες, εκτός αν το εθνικό δίκαιο του κράτους εγκατάστασής τους το επιβάλλει.

    * H ελληνική νομοθεσία επιδιώκει έναν θεμιτό σκοπό, βασιζόμενο στην προστασία υπερτέρων λόγων δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι δικαιολογούν περιοριστικά μέτρα των θεμελιωδών ελευθεριών. Τα υπό κρίση μέτρα είναι κατάλληλα και ανάλογα του επιδιωκόμενου σκοπού.

    * Ως προς αυτό, η απάντηση διευκρινίζει ότι ο αναζητούμενος νόμιμος σκοπός δεν θα συνίστατο στην καταστολή περιπτώσεων διαφθοράς που έχουν αποκαλυφθεί, αλλά στην προληπτική εμπόδιση δημιουργίας των απαραίτητων συνθηκών για την εμφάνιση τέτοιων περιπτώσεων. Τα μέτρα που ελήφθησαν θα συνιστούσαν με την έννοια αυτή "μέτρα προληπτικού χαρακτήρα".

    Τα ανωτέρω επιχειρήματα επανελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές κατά τη διάρκεια της συνάντησης με εκπροσώπους της Επιτροπής, που έλαβε χώρα στις 22.2.2005. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης οι ελληνικές αρχές υποστήριξαν περαιτέρω ότι τα προβλεπόμενα από την ελληνική νομοθεσία ασυμβίβαστα δεν συνιστούν λόγους αποκλεισμού βασιζομένους στην προσωπική κατάσταση κατά την έννοια των οδηγιών, οι οποίες, σύμφωνα πάντοτε με τις ελληνικές αρχές, δεν αναφέρονται παρά στους λόγους αποκλεισμού οι οποίοι βασίζονται αποκλειστικά σε επαγγελματικούς λόγους. Οι εθνικές διατάξεις δρουν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο που στοχεύει στην οικονομική και πολιτική ζωή του κράτους και επομένως δεν προσκρούουν στις διατάξεις που αφορούν τους λόγους αποκλεισμού. Εξάλλου οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι εφόσον οι οδηγίες περί δημοσίων συμβάσεων δεν είναι απόλυτα εναρμονισμένες, τα κράτη-μέλη μπορούν να υιοθετούν άλλα μέτρα, όπως στην εν λόγω περίπτωση μέτρα αφορώντα λόγους αποκλεισμού.

    Στην επιστολή τους της 3ης Μαρτίου 2005 οι ελληνικές αρχές έθεσαν γραπτά τις ανωτέρω παρατηρήσεις τους, που είχαν ήδη αναπτύξει προφορικά επ ευκαιρία της συνάντησης της 22.2.2005, προβάλλοντας περισσότερο την προστασία της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης ως λόγο που δικαιολογεί την υιοθέτηση των υπό κρίση εθνικών διατάξεων.

    2. Συνοπτική περιγραφή των σχετικών εθνικών διατάξεων

    H παράγραφος 9 του άρθρου 14, εδάφιο ε) του ελληνικού Συντάγματος καθιερώνει το ασυμβίβαστο των δραστηριοτήτων που αφορούν τα μέσα ενημέρωσης ή της συμμετοχής στο κεφάλαιο των επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης και της ανάληψης εκτέλεσης έργων, υπηρεσιών ή προμηθειών έναντι του Δημοσίου ή κάθε νομικού προσώπου που ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. H απαγόρευση απευθύνεται κυρίως στους ιδιοκτήτες, στους βασικούς μετόχους και στα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης, καθώς και στα πρόσωπα που κατέχουν αντίστοιχες θέσεις σε επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν την εκτέλεση των ως άνω συμβάσεων. H απαγόρευση απευθύνεται ομοίως και σε κάθε "παρένθετο" πρόσωπο. Το άρθρο 14 παρ. 9 εξειδικεύει την έννοια αυτή, αναφερόμενη ενδεικτικά σε "συζύγους, συγγενείς, οικονομικά εξαρτημένα πρόσωπα ή εταιρείες" (εδ. στ) των προαναφερθέντων προσώπων σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενη καταστρατήγηση της γενικής αυτής απαγόρευσης.

    Προς εκτέλεση των παραπάνω επιταγών του Συντάγματος, ο εκτελεστικός νόμος 3310/2005 ρυθμίζει τα "Μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την αποτροπή καταστρατηγήσεων κατά τη διαδικασία σύναψης δημοσίων συμβάσεων". H παρούσα επιστολή δεν θα επιχειρήσει μια λεπτομερή παρουσίαση του νόμου αυτού, αλλά θα επισημάνει τα κρίσιμα εκείνα σημεία που καταδεικνύουν την ασυμβατότητά του με το κοινοτικό δίκαιο. Ο νόμος αυτός δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 14.02.2005 (Τεύχος A, αρ. 30) και τέθηκε σε ισχύ την ίδια μέρα της δημοσίευσής του, με μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο παλαιότερος νόμος 3021/2002 παραμένει σε εφαρμογή (άρθρα 14 και 13 παρ. 2 και 3).

    Αρχικά ο εν λόγω νόμος εφαρμόζεται σε όλες τις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, των οποίων το οικονομικό αντικείμενο ή αντάλλαγμα υπερβαίνει ή ισούται με 1.000.000 ευρώ (άρθρο 2 παρ. 1). Ενώ ο νόμος δεν αφορά παρά τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία και υπάγονται στην ελληνική δικαιοδοσία, απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων. Ως βασικός μέτοχος αναγνωρίζεται το πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, το οποίο δύναται με οιονδήποτε τρόπο να επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων που λαμβάνουν τα αρμόδια όργανα των θιγόμενων επιχειρήσεων. Απευθύνεται σε κάθε μέτοχο που είναι κύριος τουλάχιστον του 1% του μετοχικού κεφαλαίου μιας επιχείρησης (αρθ. 2 παρ. 5 δδ). Εξάλλου θεωρούνται "παρένθετα" πρόσωπα, εκτός από τους συζύγους, όλοι οι συγγενείς σε ευθεία γραμμή απεριορίστως και όλοι οι συγγενείς σε πλάγια γραμμή μέχρι τον τρίτο βαθμό, όπως και κάθε πρόσωπο φυσικό ή νομικό, το οποίο, εκτός άλλων, είτε εξαρτάται οικονομικά είτε μπορεί να επηρεαστεί με οιονδήποτε τρόπο στη λήψη των αποφάσεών του σχετικά με τη διοίκηση ή τη λειτουργία μιας επιχείρησης μέσων ενημέρωσης, είτε συνάπτει δημόσιες συμβάσεις (αρθ. 2 παρ. 8).

    Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι ο έλεγχος που πραγματοποιείται από το ΕΣΡ είναι διαρκής και καταλαμβάνει το χρονικό διάστημα από τη συμμετοχή της επιχείρησης σε διαδικασία για την ανάθεση της δημόσιας σύμβασης έως και την ολοκλήρωση της εκτέλεσης της σύμβασης αυτής (αρθ. 5 παρ. 1). Κάθε πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, που επιθυμεί να συμμετάσχει σε μια διαδικασία ανάθεσης δημοσίας συμβάσεως οφείλει να υποβάλλει μια υπεύθυνη δήλωση ενώπιον του ΕΣΡ, στην οποία να αναφέρεται η μη συνδρομή ασυμβίβαστης ιδιότητας ή απαγόρευσης (αρθ. 5 παρ. 2).

    Το αποτέλεσμα του ελέγχου που πραγματοποιεί το ΕΣΡ συνίσταται στο εξής: στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι ένας από τους συμμετέχοντες εμπίπτει σε ένα από τα προβλεπόμενα ασυμβίβαστα αποκλείεται από τη διαδικασία και εάν η σύμβασή του είχε ήδη ανατεθεί, η αναθέτουσα αρχή είναι υποχρεωμένη να ανακηρύξει ανάδοχο τον αμέσως επόμενο κατά σειρά υποψήφιο, χωρίς καμιά αποζημίωση του πρώτου (αρθ. 6 παρ. 2). Οι εφαρμοζόμενες κυρώσεις σε περίπτωση προσβολής τού εν λόγω νόμου κυμαίνονται από το διοικητικό πρόστιμο μέχρι την υποχρεωτική εκποίηση μετοχών (αρθ. 7).

    Επιπλέον ο νόμος προβλέπει ότι οι μετοχές των ανωνύμων εταιρειών που συμμετέχουν αυτοτελώς ή εν κοινοπραξία σε διαγωνιστική διαδικασία υποχρεούνται να είναι ονομαστικές (αρθ. 8 παρ. 1). Ομοίως ισχύει και για τις αλλοδαπές εταιρείες, εφόσον ανάλογη διάταξη προβλέπεται από το δίκαιο της χώρας όπου έχουν την έδρα τους (αρθ. 8 παρ. 2). Στην περίπτωση που το εθνικό δίκαιο δεν προβλέπει αυτή την υποχρεωτική ονομαστικοποίηση των μετοχών, η αναθέτουσα αρχή είναι υποχρεωμένη να ζητήσει από την εν λόγω επιχείρηση κάθε αναγκαίο στοιχείο, από το οποίο θα αποδεικνύεται η σύνθεση του μετοχικού της κεφαλαίου (αρθ. 8 παρ. 2). H εν λόγω συνιστά προϋπόθεση, επί ποινή αποκλεισμού, της συμμετοχής σε κάθε διαδικασία ανάθεσης μιας δημοσίας συμβάσεως.

    Τέλος, ο νόμος προβλέπει ότι όλες οι επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης και όλες εκείνες που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων είναι υποχρεωμένες να συμμορφωθούν με τις διατάξεις αυτές μέσα στους τέσσερις μήνες που ακολουθούν τη δημοσίευσή του. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής αυτής περιόδου η πώληση των μετοχών γίνεται ατελώς (αρθ. 13 παρ. 1).

    II. Νομική εκτίμηση

    H Επιτροπή θεωρεί ότι οι εθνικές σχετικές διατάξεις, ήτοι το άρθρο 14, παράγραφος 9 του ελληνικού Συντάγματος καθώς και ο προαναφερόμενος εκτελεστικός νόμος, παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο - τόσο το δευτερογενές (τις κοινοτικές οδηγίες) όσο και το πρωτογενές (τη Συνθήκη EK) - το εφαρμοζόμενο στις δημόσιες συμβάσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση τα κάτωθι αναπτυσσόμενα επιχειρήματα εφαρμόζονται επίσης και στον προϊσχύοντα νόμο ο οποίος καταργήθηκε από τον νόμο 3310/2005.

    1. Όσον αφορά τις διατάξεις των οδηγιών περί δημοσίων συμβάσεων

    1.1. Κατ αρχήν οι εν λόγω διατάξεις συνιστούν λόγους αυτοδικαίου αποκλεισμού, μη προβλεπομένους εκ των οδηγιών.

    Αφενός μεν, οι διατάξεις αυτές καθορίζουν ένα σχεδόν γενικό και απόλυτο ασυμβίβαστο μεταξύ οιασδήποτε δραστηριότητας ή συμμετοχής ενός ορισμένου επιπέδου σε ελληνικές εταιρείες μέσων μαζικής ενημερώσεως, από τη μια πλευρά, και της εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, από την άλλη.

    Αφετέρου δε, ο νέος νόμος προβλέπει την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών για όποια εταιρεία επιθυμεί να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για τη σύναψη δημοσίας συμβάσεως και αυτό υπό ποινή αποκλεισμού εκ του εν λόγω διαγωνισμού.

    Οι λόγοι αποκλεισμού όμως που καθορίζουν οι ανωτέρω εθνικές διατάξεις δεν περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών που οι οδηγίες περί δημοσίων συμβάσεων επιτρέπουν με σαφή, περιοριστικό και δεσμευτικό τρόπο.(Βλέπε επ΄αυτού την πάγια νομολογία του Δ.Ε.Κ. π.χ. στις υποθέσεις C-272/91 Lottomatica σκέψη 35, C-71/92 Επιτροπή κατά Ισπανίας , σκέψη 10 et C-328/92 Επιτροπή κατά Ισπανίας σκέψη 12) .

    Συνεπώς, οι κοινοτικές οδηγίες περί δημοσίων συμβάσεων καθορίζουν με περιοριστικό και δεσμευτικό τρόπο τους λόγους - καθώς και τα αποδεικτικά μέσα - για τους οποίους είναι δυνατόν να αποκλειστούν αυτοδίκαια οι συμμετέχοντες σε ένα δημόσιο διαγωνισμό εξαιτίας της προσωπικής τους καταστάσεως.(σχετ. αρθ.20 της οδηγίας93/36 για τις δημόσιες προμήθειες ,αρθ. 24 της οδηγίας 93/37 σχετικά με τα δημόσια έργα, αρθ. 29 της οδηγίας 92/50 σχετικά με τις δημόσιες υπηρεσίες και αρθ. 31 της οδηγίας 93/38 σχετικά με τις συμβάσεις στους τομείς του ύδατος , της ενέργειας, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών καθώς επίσης του αρθ. 45 της οδηγίας 2004/18 και αρθ.54 της οδηγίας 2004/17).

    Οι διατάξεις αυτές επιτρέπουν ιδίως τον αυτοδίκαιο αποκλεισμό ενός συμμετέχοντος από τη διαδικασία αναθέσεως μιας δημοσίας συμβάσεως ο οποίος:

    - "έχει καταδικαστεί για αδίκημα που αφορά την επαγγελματική του διαγωγή βάσει αποφάσεως η οποία έχει ισχύ δεδικασμένου" (είτε πρόκειται για προμηθευτή είτε για εργολήπτη είτε για παρέχοντα υπηρεσίες) (σημείο γ΄των προαναφερόμενων άρθρων των οδηγιών 93/36, 93/37,92/50 και παράγραφος 2 του προαναφερόμενου άρθρου της οδηγίας 93/36 και παράγραφος 2γ΄του προαναφερόμενου άρθρου της οδηγίας 2004/18)

    ή

    - "έχει διαπράξει σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα που αποδεδειγμένως διαπιστώθηκε με οποιοδήποτε μέσο μπορούν να διαθέσουν οι αναθέτουσες αρχές". (σημείο δ΄των προαναφερόμενων άρθρων των οδηγιών 93/36, 93/37,92/50 και παράγραφος 2 του προαναφερόμενου άρθρου της οδηγίας 93/38 και παράγραφος 2 δ΄του προαναφερθέντος άρθρου της οδηγίας 2004/18).

    H νέα οδηγία 2004/18 περί συντονισμού των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών αναφέρει δε ρητά ως λόγο αποκλεισμού τη διαφθορά, την οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική νομοθεσία.

    Με άλλα λόγια οι κοινοτικές οδηγίες επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να αποκλείουν αυτοδίκαια κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο έχει υποστεί μια τέτοια καταδίκη ή που έχει διαπράξει ένα τέτοιο παράπτωμα, υπό την προϋπόθεση όμως είτε υπάρξεως αποφάσεως η οποία έχει ισχύ δεδικασμένου (δηλ. απόσπασμα ποινικού μητρώου) είτε σοβαρού επαγγελματικού παραπτώματος (αποδεδειγμένου διά παντός προσφόρου μέσου).

    Ως εκ τούτου οι σχετικές ελληνικές διατάξεις πηγαίνουν πολύ πιο μακριά από τις διατάξεις των οδηγιών παραβιάζοντάς τες, αφ ης στιγμής αποκλείουν αυτοδίκαια κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο υπάγεται αντικειμενικά σε μία από τις λίαν ευρείες κατηγορίες τις οποίες περιγράφουν, άσχετα με το εάν τα εν λόγω πρόσωπα έχουν διαπράξει ή όχι ένα από τα εν λόγω παραπτώματα.

    Εξίσου οι εν λόγω εθνικές διατάξεις αντιτίθενται στις διατάξεις των κοινοτικών οδηγιών παραβιάζοντάς τες με το να απαιτούν, υπό ποινή αποκλεισμού, οι μετοχές των εταιρειών των συμμετεχόντων στις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων να είναι ονομαστικές μέχρι φυσικού προσώπου.

    Σχετικά με αυτό το θέμα δεν ενδιαφέρει εάν εξαιρούνται της ανωτέρω υποχρεώσεως οι αλλοδαπές εταιρείες των οποίων το δίκαιο της χώρας εγκατάστασής τους δεν προβλέπει τέτοιου είδους ονομαστικοποίηση, καθ όσον σε αυτή την περίπτωση ο νόμος προβλέπει ότι η αναθέτουσα αρχή υποχρεούται να ζητήσει από την εν λόγω επιχείρηση κάθε αναγκαίο στοιχείο από το οποίο θα αποδεικνύεται η σύνθεση του μετοχικού της κεφαλαίου. H άρνηση ή η αδυναμία παροχής της συμμετεχούσης αλλοδαπής εταιρείας να παρουσιάσει αυτά τα στοιχεία συνεπάγεται τον αποκλεισμό της από τη διαδικασία (άρθρο 8, παράγραφος 2 του νόμου). Ούτως ο νόμος προβλέπει έναν άλλον τρόπο αποκλεισμού των αλλοδαπών εταιρειών των οποίων το εθνικό δίκαιο του τόπου εγκαταστάσεώς τους δεν προβλέπει υποχρεωτική ονομαστικοποίηση των μετοχών τους, βασιζομένου τελικώς στους ιδίους λόγους με τις ημεδαπές.

    Εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΔΕΚ έχει αποφασίσει πως οι διαδικασίες, οι προβλεπόμενες από τις οδηγίες περί δημοσίων συμβάσεων, θα πρέπει να τηρούνται ανεξαρτήτως της ιθαγενείας ή του τόπου εγκαταστάσεως των προσφερόντων. Ετσι σε μια δικαστική διαδικασία στην οποία το κράτος-μέλος επικαλέσθηκε ότι η υπόθεση αφορούσε μια κατάσταση καθαρά εσωτερική, στην οποία δεν έπρεπε να εφαρμοσθεί το κοινοτικό δίκαιο, το ΔΕΚ απέρριψε σαφώς αυτόν τον ισχυρισμό υπογραμμίζοντας ότι "οι κοινοτικές ρυθμίσεις, αφ ης έχουν τεθεί σε ισχύ, ισχύουν γενικώς" και ότι "η σύναψη συμβάσεως κρατικών προμηθειών μπορεί κάλλιστα να αφορά, άμεσα ή έμμεσα, επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε άλλα κράτη-μέλη". ( C-87/94 Επιτροπή κατά Βελγίου, σκέψη 33 σε συνδυασμό με τη σκέψη 24 των συμπερασμάτων τοιυ Γενικού Εισαγγελέα στην οποία η απόφαση κάνει ευθεία αναφορά).

    Ακόμη και εάν οι προαναφερόμενες οδηγίες δεν επιφέρουν πλήρη εναρμόνιση, τα κράτη-μέλη δεν παραμένουν παρ όλα αυτά ελεύθερα να θεσπίσουν επιπλέον λόγους αποκλεισμού από τις διαδικασίες για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων εκτός αυτών που προβλέπονται από τις οδηγίες, καθ ην στιγμήν οι επιπλέον αυτοί λόγοι συνιστούν εμπόδια στην άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών τις οποίες εγγυάται η Συνθήκη EK και που προβλέπονται ιδίως στα άρθρα 28, 39, 43, 49 και 56. (υπόθεση C-31/87 Beentjes σκέψη 20).

    1.2. Κατά δεύτερο λόγο, οι εθνικές διατάξεις εισάγουν διακριτική μεταχείριση μεταξύ των συμμετεχόντων σε μια συγκεκριμένη διαδικασία. Σχετικά με αυτό το θέμα θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι κοινοτικές οδηγίες περί δημοσίων συμβάσεων προβλέπουν ότι οι αναθέτουσες αρχές μεριμνούν ώστε να μη δημιουργούνται διακρίσεις μεταξύ των διαφόρων συμμετεχόντων.(σχετ. αρθ. 3 παρ.2 της οδηγίας 92/50, αρθ. 5 παρ.7 της οδηγίας 93/36, αρθ. 5 παρ.6 της οδηγίας 93/37 και αρθ 4 παρ.2 της οδηγίας 93/38).

    Οι διατάξεις των εν λόγω ελληνικών ρυθμίσεων αποκλείουν αυτοδικαίως κάθε συμμετέχοντα ο οποίος εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής τους εκ του γεγονότος και μόνον ότι ανήκει σε μία συγκεκριμένη κατηγορία χωρίς να του αναγνωρίζεται η δυνατότης να αποδείξει ότι στις συνθήκες της συγκεκριμένης διαδικασίας δεν ενήργησε με τρόπο ώστε να νοθεύσει ουσιαστικά τον διαγωνισμό. Αυτός ο αυτοδίκαιος αποκλεισμός εισάγει μια άνιση μεταχείριση μεταξύ των διαγωνιζομένων ενάντια στις προαναφερόμενες διατάξεις των οδηγιών, όπως το ΔΕΚ απεφάσισε στις 3.3.2005.(υποθέσεις C- 21/03 και C-34/03 Fabricom)

    2. Οσον αφορά τις διατάξεις της Συνθήκης EK

    Περαιτέρω, το άρθρο 14, παράγραφος 9 του ελληνικού Συντάγματος και οι διατάξεις του νόμου 3310/2005 θεσπίζουν μέτρα που εμποδίζουν ή καθιστούν λιγότερο ελκυστική την άσκηση σχεδόν όλων των θεμελιωδών ελευθεριών, των αναγνωριζομένων υπό της Συνθήκης EK.

    2.1. Περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων

    Το ΔΕΚ έχει επανειλημμένως αποφανθεί ότι η ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων μεταξύ των κρατών-μελών είναι μια θεμελιώδης αρχή της Συνθήκης, η οποία βρίσκει την έκφρασή της στην απαγόρευση, την προβλεπομένη στο άρθρο 28, των ποσοτικών περιορισμών στις εισαγωγές μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς και στα μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος.

    H απαγόρευση των μέτρων ισοδυνάμου αποτελέσματος προς ποσοτικούς περιορισμούς (άρθρο 28) αφορά κάθε εμπορικού χαρακτήρα κανονιστική ρύθμιση των κρατών-μελών, δυνάμενη να δημιουργήσει εμπόδια αμέσως ή εμμέσως, πραγματικώς ή δυνητικώς στο ενδοκοινοτικό εμπόριο (σχετ. η τελευταία απόφαση C-41/02 Επιτροπή κατά Βελγίου σκέψη 39).

    Όμως η κανονιστική εθνική ρύθμιση, ως περιεγράφη ανωτέρω, απαιτεί από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ενός άλλου κράτους-μέλους το οποίο θα επιθυμούσε να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό δημοσίων προμηθειών, αγαθών και εμπορευμάτων στην Ελλάδα να εξασφαλίσει: ότι ουδείς ιδιοκτήτης, εταίρος, βασικός μέτοχος ή διευθυντικό στέλεχος και κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο που διατηρεί οικονομικούς, προσωπικούς ή συγγενικούς δεσμούς κατά το μάλλον ή ήττον στενούς με τα ίδια πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων των συζύγων, των συγγενών εξ ευθείας γραμμής απεριορίστως και εκ πλαγίου μέχρι και τρίτου βαθμού, καθώς και των οικονομικά εξηρτημένων φυσικών και νομικών προσώπων) δεν διαθέτει συμμετοχή τουλάχιστον 1% στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρείας μέσων μαζικής ενημερώσεως εγκατεστημένης στην Ελλάδα ή δεν εργάζεται ως διευθυντικό στέλεχος αυτής.

    Οι εθνικές διατάξεις δύνανται να περιορίσουν την ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων μεταξύ των κρατών-μελών εμποδίζοντας τα πρόσωπα τα εμπίπτοντα σε μία εκ των ανωτέρω περιπτώσεων να συμμετάσχουν σε δημόσιες συμβάσεις προμηθειών, αγαθών και εμπορευμάτων στην Ελλάδα. Τοιουτοτρόπως, ένας προμηθευτής εμπορευμάτων εγκατεστημένος σε ένα άλλο κράτος-μέλος και που κατέχει περισσότερο από 1% του κεφαλαίου μιας εταιρείας μέσων μαζικής ενημερώσεως εγκατεστημένης στην Ελλάδα αποκλείεται από κάθε δημόσια σύμβαση προμηθειών αυτών των αγαθών στην Ελλάδα.

    2.2. Περιορισμοί στην ελευθερία εγκαταστάσεως και στην ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων

    Το ΔΕΚ έχει αποφανθεί ότι το άρθρο 43 της Συνθήκης επιβάλλει την κατάργηση των περιορισμών της ελευθερίας εγκαταστάσεως και ότι πρέπει να θεωρούνται ως τοιούτοι περιορισμοί όλα τα μέτρα που απαγορεύουν, παρακωλύουν ή καθιστούν λιγότερο ελκυστική την άσκηση μιας τέτοιας ελευθερίας. (C-439/99 Επιτροπή κατά Ιταλίας σκέψη 22 , C-208/0 Oberserving σκέψη 77 , C-442/02 CitaBank France σκέψη 11)

    Παρομοίως το ΔΕΚ απεφάνθη ότι το πρώην άρθρο 73B (του οποίου οι σχετικές διατάξεις επαναλαμβάνονται στο παρόν άρθρο 56 της Συνθήκης EK) της Συνθήκης απαγορεύει κατά γενικό τρόπο τους περιορισμούς στις διακινήσεις κεφαλαίων μεταξύ κρατών-μελών και ότι αυτή η απαγόρευση πηγαίνει πέρα από την απλή απάλειψη μιας άνισης μεταχείρισης των οικονομικών φορέων στις χρηματιστηριακές αγορές λόγω της εθνικότητός τους. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, αυτή η απαγόρευση εφαρμόζεται σε κάθε νομοθετική ρύθμιση η οποία, ακόμη κι αν δεν δημιουργεί άνιση μεταχείριση, είναι δυνατόν να εμποδίσει την απόκτηση μετοχών στις εν λόγω εταιρείες και να αποθαρρύνει τους επενδυτές άλλων κρατών-μελών να κάνουν τις επενδύσεις τους στο κεφάλαιο αυτών των επιχειρήσεων. Το ΔΕΚ επεσήμανε ότι η άμεση επένδυση με τη μορφή συμμετοχής σε μία επιχείρηση μέσω της κατοχής μετοχών, καθώς και μέσω της απόκτησης τίτλων στην κεφαλαιαγορά, συνιστά διακίνηση κεφαλαίων.(C-483/99 Επιτροπή κατά Γαλλίας σκέψη 37). Σύμφωνα με το Δικαστήριο, μια τέτοια ρύθμιση είναι ενάντια στο πρώην άρθρο 73B, αφ ης στιγμής είναι ικανή να καταστήσει την ελευθερία διακινήσεως των κεφαλαίων κενή περιεχομένου. (βλέπε σχετικά τις αποφάσεις της 14.12.1995 , Sanz de Lera , C-163/94 και C-250/94 σκέψη 25 και της 1.6.1999 Konle. C-302/97).

    Λόγω των προαναφερομένων εθνικών διατάξεων όμως κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ενός άλλου κράτους-μέλους της EE το οποίο θα επιθυμούσε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα προκειμένου να ασκήσει μια οικονομική δραστηριότητα και που θα επιθυμούσε να αξιοποιήσει την προσφορά αγαθών και υπηρεσιών στο πλαίσιο των διαδικασιών για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων θα έπρεπε ιδίως να εξασφαλίσει και να ελέγξει σε κάθε περίπτωση τα ακόλουθα: ότι ουδείς ιδιοκτήτης, εταίρος, βασικός μέτοχος ή διευθυντικό στέλεχος της εγκαταστάσεώς του στην Ελλάδα και κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο που διατηρεί οικονομικούς, προσωπικούς ή συγγενικούς δεσμούς κατά το μάλλον ή ήττον στενούς με τα ίδια πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων των συζύγων, των συγγενών εξ ευθείας γραμμής απεριορίστως και εκ πλαγίου μέχρι και τρίτου βαθμού, καθώς και των οικονομικά εξηρτημένων φυσικών και νομικών προσώπων) δεν διαθέτει συμμετοχή τουλάχιστον 1% στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρείας μέσων μαζικής ενημερώσεως εγκατεστημένης στην Ελλάδα.

    Αυτή η απαίτηση έχει σαν αποτέλεσμα να παρακωλύει ή να καθιστά λιγότερο ελκυστική την άσκηση του δικαιώματος εγκαταστάσεως και την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων. Πράγματι, αφ ης στιγμής και ένα μικρό ποσοστό μετοχών - 1% - αρκεί για να εμπέσει ο μέτοχος στις εν λόγω ασυμβίβαστες ιδιότητες, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα σε άλλα κράτη-μέλη - ιδίως οι συμμετοχικές εταιρείες και οι εταιρείες επένδυσης κεφαλαίων, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα - αποθαρρύνονται από το να αποκτήσουν μετοχές ελληνικών εταιρειών μαζικής ενημερώσεως, καθ όσον μία τέτοια κατοχή μετοχών θα τα απέκλειε από τη δυνατότητα να αποκτήσουν μετοχές σε οποιαδήποτε άλλη ελληνική επιχείρηση, εφόσον αυτή δεν θα διετίθετο να μη συμμετάσχει εφεξής σε οιονδήποτε διαγωνισμό δημοσίων συμβάσεων που θα διοργάνωνε οιαδήποτε αναθέτουσα αρχή ή αναθέτων φορέας στην Ελλάδα.

    Κατά τον αυτόν τρόπο, οιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που θα επιθυμούσε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα και να αξιοποιήσει την προσφορά αγαθών και υπηρεσιών στο πλαίσιο συμμετοχής του σε διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων με το να εξαγοράσει μία ελληνική εταιρεία θα έπρεπε προηγουμένως να διαπιστώσει ότι τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται σε αυτήν ή τα νομικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτήν δεν υπάγονται σε μία εκ των κατηγοριών των φυσικών ή νομικών προσώπων που εμπίπτουν στις επίδικες εθνικές διατάξεις. Μία τέτοιου είδους εξακρίβωση όμως ξεπερνάει κατά πολύ το τι πράγματι είναι αναμενόμενο και εφικτό εκ μέρους ενός πιθανού αγοραστού. Πράγματι, και μόνον εκ της θέσεώς του ως πιθανού αγοραστού, ο τελευταίος δεν είναι δυνατόν να διαθέτει το σύνολο των αναγκαίων πληροφοριών για το σύνολο των φυσικών και νομικών προσώπων που είναι δυνατόν εν δυνάμει να καταλαμβάνονται από τις διατάξεις της εν λόγω εθνικής νομοθεσίας. Το γεγονός και μόνο ότι ο υποψήφιος αυτός αγοραστής είναι ο ίδιος ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο εγκατεστημένο σε ένα άλλο κράτος-μέλος μεγεθύνει έτι περαιτέρω τον αποτρεπτικό χαρακτήρα αυτής της εκ των προτέρων επαλήθευσης, η οποία απαιτεί μια βαθεία γνώση της ιδιαιτέρας νομικής καταστάσεως της εν λόγω ελληνικής εταιρείας.

    2.3. Περιορισμοί στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών και στην ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων

    Το ΔΕΚ έχει εξίσου κρίνει ότι το άρθρο 49 της Συνθήκης επιβάλλει την κατάργηση των περιορισμών στην ελεύθερη παροχή των υπηρεσιών και ότι πρέπει να θεωρούνται ως τοιούτοι περιορισμοί όλα τα μέτρα που απαγορεύουν, παρακωλύουν ή καθιστούν λιγότερο ελκυστική την άσκηση αυτής της ελευθερίας (βλέπε ιδίως την προαναφερθείσα απόφαση C-439/99, Επιτροπή κατά Ιταλίας) .

    Ως εκ τούτου, οι επίδικες ελληνικές διατάξεις είναι δυνατόν να εμποδίσουν, να αποθαρρύνουν ή να καταστήσουν λιγότερο ελκυστική την ελεύθερη διακίνηση των υπηρεσιών των εταιρειών που είναι εγκατεστημένες σε άλλα κράτη-μέλη και επιθυμούν να δημιουργήσουν ενός είδους εταιρική συνεργασία με ελληνικές εταιρείες εν όψει διαγωνισμών για την κατακύρωση δημοσίων συμβάσεων. Το εξαιρετικά ευρύ πεδίο των ασυμβιβάστων δημιουργεί πράγματι μια κατάσταση αβεβαιότητος για τις αλλοδαπές εταιρείες, οι οποίες δεν δύνανται να καθορίσουν ευκρινώς ποίες εκ των ελληνικών επιχειρήσεων εμπίπτουν στο πεδίο των ασυμβιβάστων είτε τη στιγμή της δημιουργίας της εταιρικής συνεργασίας είτε τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης. Τα εμπόδια αυτά είναι ακόμη πιο σοβαρά εφόσον οι επιχειρήσεις των κρατών-μελών που επιθυμούν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στις αναθέτουσες αρχές άλλων κρατών-μελών επιλέγουν συχνά να προτείνουν αυτές τις υπηρεσίες στο πλαίσιο μιας προσφοράς που κάνει μια εταιρεία που είναι εγκατεστημένη στο κράτος-μέλος της εν λόγω αναθέτουσας αρχής.(Βλέπε ιδίως "Report on the functioning of public proc. markets in the EU- benefits from the application of EU directives and challenges for the future 03/02/2004" σελ. 8)

    Το πεδίο εφαρμογής των ασυμβιβάστων ιδιοτήτων, το οποίο επεκτείνεται στην πράξη σε κάθε πρόσωπο που μπορεί να έχει οικονομικούς, επαγγελματικούς ή προσωπικούς δεσμούς με την έννοια των επιδίκων ελληνικών διατάξεων, δημιουργεί επίσης μια κατάσταση ελλείψεως ασφαλείας δικαίου τέτοια ώστε η ελεύθερη διακίνηση των παρεχόντων τις υπηρεσίες και των εργαζομένων - και των οικογενειών τους - δύναται να παρακωλυθεί, να αποθαρρυνθεί ή να καταστεί λιγότερο ελκυστική. Στην πράξη, η εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας έχει σαν αποτέλεσμα να πρέπει οι ιδιοκτήτες, οι εταίροι, οι βασικοί μέτοχοι και τα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών άλλων κρατών-μελών που ενδιαφέρονται για κάποια δημόσια σύμβαση στην Ελλάδα να εξασφαλίσουν ότι όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα μπορούσαν να εμπίπτουν σε κάποια από τις κατηγορίες που προβλέπουν οι επίδικες εθνικές διατάξεις (ιδίως τα μέλη των οικογενειών τους μέχρι και τρίτου βαθμού εκ πλαγίου) δεν εμπίπτουν όντως σε αυτές, καθώς και ότι δεν θα δεχτούν ή - σε περίπτωση που έχουν ήδη δεχθεί - θα απαρνηθούν να υπεισέλθουν για ένα χρονικό διάστημα σε αυτές τις κατηγορίες προκειμένου αυτές οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να μπορέσουν να συμμετέχουν στην εν λόγω διαδικασία για τη σύναψη δημοσίας συμβάσεως (και να μπορέσουν να υπογράψουν και να εκτελέσουν την εν λόγω σύμβαση). Κατά το μέρος που πλήττουν συζύγους και συγγενείς, οι οποίοι αποτρέπονται από το να εργαστούν σε ή με ελληνικές εταιρείες, οι κρίσιμες ρυθμίσεις αντίκεινται επίσης στην προστασία της οικογένειας, που αποτελεί έκφραση της ελεύθερης διακίνησης των εργαζομένων, όπως αυτή επιβάλλεται από το άρθρο 39 της Συνθήκης EK, καθώς επίσης και την ελεύθερη παροχή των υπηρεσιών, στην οποία αναφέρεται το άρθρο 49 της Συνθήκης EK (Βλέπε C-60/00 Mary Carpenter)

    2.4. Εξέταση μιας πιθανής αιτιολογήσεως των περιορισμών

    Οι προαναφερόμενοι περιορισμοί στην άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών δεν δύνανται να είναι σύμφωνοι με τη Συνθήκη παρά μόνο εάν αιτιολογούντο από κάποια εκ των εξαιρέσεων που ρητά αναφέρονται στην ίδια τη Συνθήκη EK, ιδίως στα άρθρα 30, 46 και 56 ή ανεφέροντο μεταξύ των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος που έχει αναγνωρίσει το ΔΕΚ, με την επιφύλαξη ότι οι εξαιρέσεις αυτές στις θεμελιώδεις ελευθερίες της Συνθήκης πρέπει να ερμηνεύονται στενά.(C-355/98 Επιτροπήκατά βελγίου σκέψη 28 και C-348/96 Calfa σκέψεις 21 και 23)

    Ως εκ τούτου, τα εθνικά μέτρα που παρακωλύουν την άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών των προστατευομένων υπό της Συνθήκης και που θα μπορούσαν να υπεισέλθουν στις προαναφερόμενες κατηγορίες εξαιρέσεων δεν θα μπορούσαν να αιτιολογηθούν παρά μόνο εάν πληρούσαν τις κάτωθι προϋποθέσεις: να μην εφαρμόζονται διακριτικά, να είναι απαραίτητα και πρόσφορα για την επίτευξη του στόχου που αντιστοιχεί στο επιδιωκόμενο δημόσιο συμφέρον και να μην είναι δεσμευτικά πέραν του βαθμού που είναι αναγκαίος για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

    (Σχετικά για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων,C-19/93 Kraus,σκέψη 32, C-285/01 Burbound σκέψη 95επ., C-224/01, Kobler σκέψη 77,σχετικά με την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών,C-205/99 Analir,σκέψεις 21 και 25, C-439/99 Επιτροπή κατά Ιταλίας σκέψεις 22 έως 23, C-262/02 Επιτροπή κατά Γαλλίας σκέψεις 22επ., C-79/01 Payroll Data Services, σκέψη 28, C-49/98 Finalarte,σκέψεις 28 και 29 σχετικά με την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, C-367/98 Επιτροπή κατά Πορτογαλίας σκέψεις 45,46 και 49επ., C-463/00 Επιτροπή κατά Ισπανίας σκέψη 68,σχετικά με την ελευθερία εγκατάστασης, C-212/97 Centros σκέψη 34 και C-153/00,Neri ,σκέψη 41επ.).

    Σε αυτό το σημείο η Επιτροπή θα επιθυμούσε να υπογραμμίσει ότι κι αν ακόμη ο γενικός στόχος της καταπολέμησης της διαφθοράς, στον οποίο εν τέλει αναφέρεται η νομοθεσία και οι ελληνικές αρχές, στοιχειοθετεί ένα στόχο δημοσίου συμφέροντος δυνάμενο να αιτιολογήσει κάποιους περιορισμούς στην άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών, τα υιοθετηθέντα μέτρα από τις ελληνικές αρχές εμφανίζονται αμφισβητούμενα ως προς τα αποτελέσματά τους (όπως περιεγράφησαν ανωτέρω), τόσο όσον αφορά την καταλληλότητα όσο και την αναλογικότητά τους.

    Πράγματι το πεδίο εφαρμογής των ασυμβιβάστων, το οποίο πρακτικά εκτείνεται σε κάθε πρόσωπο που είναι δυνατόν να έχει οικονομικούς, επαγγελματικούς, ή προσωπικούς δεσμούς με την έννοια των ελληνικών διατάξεων αποκλείει εκ προοιμίου έναν ολόκληρο οικονομικό τομέα από τη συμμετοχή στις διαδικασίες για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων και δυσχεραίνει ή κάνει λιγότερο ελκυστική την άσκηση των περισσοτέρων των θεμελιωδών ελευθεριών για τους λόγους που ανεπτύχθησαν ανωτέρω. Εν είδει παραδείγματος, οι επίδικες διατάξεις είναι τέτοιες που η απλή κατοχή του 1% ή μιας μειοψηφίας του κεφαλαίου μιας εταιρείας μέσων μαζικής ενημερώσεως ή ένας απλός συγγενικός δεσμός θεωρείται ότι στοιχειοθετεί επαρκή βάση για την άσκηση δεσπόζουσας και καθοριστικής επιρροής στη γραμμή που θα ακολουθήσει η εν λόγω εταιρεία μέσων μαζικής ενημερώσεως.

    Κατά τη γνώμη της Επιτροπής όμως ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων τείνει μάλλον να δείξει ότι μια δεσπόζουσα και καθοριστική επιρροή δεν μπορεί να ασκηθεί στα όργανα διοικήσεως μιας επιχειρήσεως παρά μόνο όταν η πλειοψηφία του κεφαλαίου κατέχεται από τον βασικό μέτοχο ή από μετόχους οι οποίοι κατέχουν από κοινού την πλειοψηφία του κεφαλαίου της εν λόγω επιχειρήσεως και της οποίας το αντίστοιχο κεφάλαιο κατέχεται το ίδιο κατά πλειοψηφία από το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Επιπλέον αυτή η διαπίστωση δεν λαμβάνει υπόψη τις μεθόδους που υιοθετούνται από ορισμένες εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης προκειμένου να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία της γραμμής που θα ακολουθήσουν (π.χ., θέσπιση ομάδων συντακτών κατεχόντων ένα κατάλληλο ποσοστό μετοχών προκειμένου να αποφευχθεί ο πλειοψηφικός έλεγχος από έναν ή περισσοτέρους εν συνεργία εταίρους).

    Περαιτέρω, σύμφωνα με πάγια νομολογία του ΔΕΚ, οι απόλυτες απαγορεύσεις, όπως αυτές που προβλέπουν οι εθνικές διατάξεις, προσκρούουν αμέσως στην αρχή της αναλογικότητας, αφ ης στιγμής υπάρχουν και άλλα μέσα που επιτρέπουν την επίτευξη του ιδίου σκοπού, παρακωλύοντας λιγότερο την άσκηση των συγκεκριμένων θεμελιωδών ελευθεριών.(C-243/01 Gambelli σκέψη 74, C-367/98 Επιτροπή κατά Πορτογαλίας, σκέψη 50, C-390/99 canal Satelite, σκέψη 35 και C-205/99 ,Analir σκέψη 35). Στην προκειμένη όμως περίπτωση ο αγώνας κατά της διαφθοράς στις διαδικασίες για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικά με μέσα που παρακωλύουν λιγότερο την άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών, ιδίως με τη θέσπιση και την εφαρμογή ενός συστήματος αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών ποινών στις περιπτώσεις εκείνες που κάποιες ενέργειες έχουν σαν αποτέλεσμα να διαστρεβλώσουν τις συνθήκες του ανταγωνισμού που προβλέπονται από το κοινοτικό δίκαιο περί δημοσίων συμβάσεων και από τις εθνικές διατάξεις τις μεταφέρουσες τις σχετικές οδηγίες στην εθνική έννομη τάξη. Εξάλλου η ενίσχυση του εθνικού νομοθετικού πλέγματος του αφορώντος ειδικώς τον αγώνα κατά της διαφθοράς, συμπεριλαμβάνοντος ιδίως την έναρξη εισαγγελικών διώξεων και αποτελεσματικών ποινικών διαδικασιών, συνιστά τον τρόπο τον οποίο υιοθέτησαν σε γενικές γραμμές τα κράτη-μέλη της EE προκειμένου να επιτύχουν τον επιδιωκόμενο αυτόν στόχο.

    Περαιτέρω, αξίζει να σημειωθεί πως το γεγονός ότι οι κρίσιμες εθνικές διατάξεις είναι συνταγματικού χαρακτήρα ή βασίζονται σε συνταγματική διάταξη ουδόλως αλλάσσει το γεγονός ότι αυτές δεν συνάδουν με το κοινοτικό δίκαιο. Πράγματι, κατά παγία νομολογία του ΔΕΚ, οι διατάξεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς κοινοτικού δικαίου υπερισχύουν πάσης αντιθέτου εθνικής διατάξεως, ανεξαρτήτως της θέσεως την οποία κατέχει η εν λόγω διάταξη στην ιεραρχία των εθνικών κανόνων, δηλαδή ακόμη και στην περίπτωση που η εν λόγω διάταξη έχει συνταγματικό χαρακτήρα.(Βλέπε ενδεικτικά C-6/64 C/Finel,C-11/70 Internationale handclsgcsellschaft,C-106/77

    Simmenthal, C-465/00, C-138/01 και C-138/01 Osterratchischer Rundfunk κλπ,ιδίως σκέψη 98).

    Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, είναι σαφές ότι τόσο το άρθρο 14, παράγραφος 9 του ελληνικού Συντάγματος όσο και ο νόμος 3310/2005 είναι αντίθετα στις κοινοτικές οδηγίες περί δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στα άρθρα 20 της οδηγίας 93/36, 24 της οδηγίας 93/37, 29 της οδηγίας 92/50 και 31 της οδηγίας 93/38. Είναι επίσης αντίθετα προς την αρχή της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων, όπως αυτή αναφέρεται στα άρθρα 3 παρ. 2 της οδηγίας 92/50, 5 παρ. 7 της οδηγίας 93/36, 6 παρ. 6 της οδηγίας 93/37 και 4 παρ. 2 της οδηγίας 93/38. Περαιτέρω είναι αντίθετα προς τις διατάξεις των άρθρων 28, 39, 43, 49 και 56 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

    ΙΙΙ.Συμπεράσματα

    Κατά συνέπεια η Επιτροπή των Ευρωπαικών Κοινοτήτων κρίνει ότι η Ελληνική Δημοκρατία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει των άρθρων 5 παρ.7 και 20 της οδηγίας 93/36,6 παρ. 6 και 24 της οδηγίας 93/37 και 29 της οδηγίας 92/50 και 4 παρ. 2 και 31 της οδηγίας 93/38, της αρχής της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων καθώς και των άρθρων 28,39,43,49 και 56 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

    Η επιτροπή καλεί σύμφωνα με το άρθρο 226 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαικής Κοινότητας την κυβέρνηση σας να της υποβάλει τις παρατηρήσεις της σχετικά με τα προαναφερθέντα μέσα σε προθεσμία 15 ημερών από την παραλαβή της παρούσας επιστολής.

    Η επιτροπή αφού λάβει γνώση των παρατηρήσεων αυτών η σε περίπτωση που οι παρατηρήσεις αυτές δεν της διαβιβασθούν εμπρόθεσμα διατηρεί το δικαίωμα να διατυπώσει, εφόσον συντρέχει λόγος,την αιτιολογημένη γνώμη που προβλέπεται στο ίδιο άρθρο.

    Δεδομένων των συνθηκών της παρούσης υποθέσεως η επιτροπή επιφυλάσσεται σε περίπτωση που θα ασκούσε προσφυγή στο Δικαστήριο των Ευρωπαικών Κοινοτήτων δυνάμει του άρθρου 226 παράγραφος 2 της Συνθήκης να κάνει χρήση της δυνατότητας που της παρέχουν τα άρθρα 242 και 243 της Συνθήκης σύμφωνα με τα οποία η επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει από το Ευρωπαικό Δικαστήριο να αναστείλει την επίδικη προσβαλλόμενη πράξη και να διατάξει τα αναγκαία προσωρινά μέτρα και ιδίως την αναστολή της ισχύος του νόμου 3310/2005.

    Παρακαλώ δεχθείτε Κύριε Υπουργέ,τη διαβεβαίωση της βαθιάς μου εκτίμησης.

    Για την Επιτροπή

    Charlie Mc Creevy

    Μέλος της Επιτροπής

    [03] Πολιτική

    Ο πρωθυπουργός για Βασικό Μέτοχο Στόχος η προάσπιση του Συντάγματος

    23/3/2005 2:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2005 7:05:56 μμ)

    Συντάκτης:

    Διαφωνίες σαν αυτή που έχει προκύψει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κομισιόν, αναφορικά με το θέμα ορισμένων διατάξεων του νόμου περί βασικού μετόχου, είναι συνήθεις σε έναν ζωντανό οργανισμό σαν την Ε.Ε. τόνισε ο Κώστας Καραμανλής, απαντώντας στα ερωτήματα που του τέθηκαν από δημοσιογράφους το μεσημέρι στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τώρα γίνεται ένας διάλογος με τις κοινοτικές αρχές που θα τραβήξει σε μάκρος και δεν θέλησε να προδικάσει τα αποτελέσματα. Το ζητούμενο, τόνισε είναι η συμβατότητα του ελληνικού Συντάγματος με την κοινοτική νομοθεσία και η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινοβουλίου καθώς και το εθνικό συμφέρον. Και πρόσθεσε ότι το όλο θέμα προκύπτει από την αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης για τα ζητήματα διαπλοκής και διαφάνειας.

    Κεντρική προτεραιότητα η διαφάνεια

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο αγώνας για τη διαφάνεια και την πάταξη της διαπλοκής θα συνεχιστεί και ότι σε αυτήν τη διαδικασία διαλόγου με την Ε.Ε. για το θέμα του βασικού μετόχου η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προβάλει τις θέσεις της.

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απώλειας κοινοτικών κονδυλίων, επεσήμανε ότι ο αληθινός κίνδυνος δεν προέρχεται από το θέμα του βασικού μετόχου, αλλά από την εκτίμηση που έχει η Κομισιόν για κακή αξιοποίηση κοινοτικών πόρων την περίοδο 2000-2004.

    "Γι΄ αυτό γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση" τόνισε προσθέτοντας ότι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει τους κακούς οικονομικούς χειρισμούς των τελευταίων ετών.

    "Τα δημόσια οικονομικά είναι σε κακή κατάσταση και αυτή η κατάσταση δεν κρύβεται και δεν γίνεται να κρυφτεί" πρόσθεσε τονίζοντας ότι το υπ. Οικονομικών βρίσκεται σε διαρκή προβληματισμό για την περιστολή των δαπανών και αναζητά τρόπους ώστε να μην μετακυληθούν τα βάρη στους πολίτες.

    Νωρίτερα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι "αν οι πολιτικές δυνάμεις είναι συντεταγμένες σε αυτό το οποίο είναι υποχρεωμένες να κάνουν, να υπερασπιστούν δηλαδή το Σύνταγμα της χώρας, τότε η μάχη θα είναι νικηφόρα

    Και πρόσθεσε ότι σε επίπεδο δικαστηρίου, δεν υπάρχει καμία απόφαση που να έχει πει ότι το κοινοτικό δίκαιο, υπερτερεί του Εθνικού Συντάγματος.

    Ανέβασε τους τόνους ο Γ. Παπανδρέου

    Νωρίτερα, πάντως, μιλώντας σε ημερίδα του ΠΑΣΟΚ για το Ευρωσύνταγμα, ο Γιώργος Παπανδρέου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία, όταν δηλώνει ότι υπερασπίζεται το Σύνταγμα.

    Και διερωτήθηκε πως είναι δυνατό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, όταν η κυβέρνηση με τη δημοσιονομική απογραφή παρέδωσε την Οικονομία της χώρας, στην επιτήρηση της Ε.Ε.

    Παράλληλα, με αφορμή την αναφορά του Γκέρχαρντ Σρέντερ στα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία επιτέθηκε με δριμύτητα στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι πουλάει τσαμπουκά, ενώ δεν μπορεί να αρθρώσει λόγο για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Απασχόλησης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υπερασπίζεται το Σύνταγμα. "Δεν είμαστε από αυτούς, που βάζουν την ουρά στα σκέλια την ώρα της μάχης" υπογράμμισε ο Π. Παναγιωτόπουλος σημειώνοντας ότι ο νόμος της ΝΔ δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί και άρα οι όποιες ενστάσεις υπάρχουν από την Ε.Ε. αφορούν το νόμο του ΠΑΣΟΚ.

    Την ίδια ώρα, η Αλέκα Παπαρήγα , εμμένει στην άποψη ότι το ελληνικό Σύνταγμα υπερισχύει του κοινοτικού δικαίου.

    Και υποστήριξε ότι παρά τις διαφωνίες του ΚΚΕ για το νόμο του βασικού μετόχου, "δεν ανεχόμαστε καθόλου καμία Ε.Ε. και καμία κοινοτική οδηγία να υπερισχύει των αποφάσεων που παίρνονται στην Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση".

    " Η ελληνική κυβέρνηση να αφήσει τα μισόλογα και να δηλώσει καθαρά ότι δεν θα πειθαρχήσει στην Ε.Ε." πρόσθεσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιπαράθεση με φόντο τον Μέτοχο

    [04] Βόλεϊ

    Ο Πελαργός θα φέρει το Κύπελλο

    24/3/2005 6:23:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πως αισθάνεται o Κύπελλούχος Ελλάδας, όντας αήττητος στη φετινή κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος της Α1 Ανδρών, λίγες ώρες πριν μια κομβική αναμέτρηση; Πιο συγκεκριμένα με τη δις πρωταθλήτρια Ευρώπης, ρωσική Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ, τη μοναδική ομάδα που τον έχει νικήσει φέτος στο πλαίσιο του φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λίγκ; Πως θα λειτουργήσουν οι κατάμεστες εξέδρες στην ψυχολογία του; Σκέφτεται τις προηγούμενες αποτυχημένες του προσπάθειες στα δύο φαϊναλ φορ ή τις έχει διαγράψει από το μυαλό του και είναι πλέον συγκεντρωμένος μόνο στο στόχο του; Κι αν συμβάινει αυτό, πόσο εύκολο είναι για εκείνον, τη στιγμή που η αγαπημένη μητέρα του βρίσκεται στο χειρουργείο; Ο διεθνής κεντρικός του "Γηραιού", Αντρεϊ Κράβαρικ άνοιξε την καρδιά του στην ERTonline και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα, λίγες ώρες πριν από τη μάχη για το στέμμα της Ευρώπης.

    Μπροστά σε ένα νέο όνειρο

    Τον έχουνε χαρακτηρίσει "εκτελεστή με αγγελικό πρόσωπο". Κατά βάθος πρόκειται για ένα... παιδί, με ιδιαίτερες ευαισθησίες αλλά και μεγάλες φιλοδοξίες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν, ότι πίσω από το θανατηφόρο του σερβίς, κρύβεται ένας εξαιρετικός χαρακτήρας. Όλοι πάντως συμφωνούν ότι είναι από τους σοβαρότερους επαγγελματίες του πρωταθλήματος, ο οποίος με την παρουσία του κοσμεί το άθλημα. Άλλωστε όπως έχει πει κι ο ίδιος "ο Θεός με ευλόγησε κι έγινα βολεϊμπολίστας". Δεν πιστεύει σε γούρια και φυλαχτά, αλλά μόνο στη φιλοσοφία του νικητή.

    Ο 34χρονος Αντρεϊ Κράβαρικ, μας ήρθε από τη Σλοβακία πριν ακριβώς από δέκα χρόνια και αφού αγωνίστηκε σε ΠΑΟΚ Εθνικό Αλεξανδρούπολης, Ηρακλή, Άρη, Μοντικιάρι (Ιταλία), έριξε... άγκυρα στη Θεσσαλονίκη. Δικαιώνοντας το παρατσούκλι του, "Bocco", που αναγράφεται στη φανέλα του και στα σλοβακικά σημαίνει "πελαργός", αντί για... μωρά όπως συνηθίζεται, στον Ηρακλή έφερε διακρίσεις. Δύο Κύπελλα Ελλάδας και ενα Σούπερ Καπ κοσμούν την τροπαιοθήκη του συλλόγου της Θεσσαλονίκης, που από αύριο θα κάνει χώρο για να ακουμπήσει με το καλό και το σημαντικότερο τίτλο των ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Ετσι μετά την πραγματοποίηση του μεγαλύτερου ονείρου του, της συμμετοχής του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ο Αντρεϊ Κράβαρικ κυνηγάει ένα νέο όνειρο. Να καθίσει στο θρόνο της Ευρώπης

    "Μία του κλέφτη, δυο του κλέφτη, την τρίτη δεν μας ξεφεύγει"

    Μετά από δύο φαϊναλ φορ θεωρείς ότι ήρθε η ώρα να δούμε τον Ηρακλή σε τελικό Τσάμπιονς Λίγκ; Πραγματικά πιστεύω ότι έφτασε η ώρα του Ηρακλή, κι όπως συνηθίζουμε να λέμε εδώ στην Ελλάδα "μια του κλέφτη στην Πολωνία, δυο του κλέφτη στη Ρωσία, ε την τρίτη στο σπίτι μας δεν θα μας ξεφύγει".

    Σε ποια σημεία χάθηκε η ευκαιρία της πρόκρισης στα προηγούμενα φαϊναλ φορ; Στο 1ο φάιναλ φορ παίξαμε με την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης εκείνη την εποχή, τη Ματσεράτα και θα ήταν ένα θαύμα αν την κερδίζαμε. Όμως παρόλα αυτά το παλέψαμε, πήγαμε το ματς στο ταϊ μπρέϊκ και χάσαμε 3-2. Πήραμε όμως την 3η θέση κι αυτό ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Στο 2ο φάνηκε ότι η ομάδα δεν ήταν έτοιμη για τους τελικούς αγώνες. Κάπως χάθηκε η φόρμα μετά το Κύπελλο στην Ορεστιάδα, κάτι δεν λειτούργησε καλά και δεν είχαμε την παρουσία που περιμέναμε.

    Έχουν άδικο κάποιοι που χαρακτηρίζουν τον ημιτελικό με τη Μπέλγκοροντ ως πρόωρο τελικό; Είναι πραγματικά ένας τελικός, αφού παίζουν οι δύο πιο δυνατές ομάδες του φάιναλ φορ, αλλά και δύο από τις πιο δυνατές συνολικά της διοργάνωσης. Αν περάσουμε του Ρώσους πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανείς να μας σταματήσει για την κούπα

    Φέτος δείξατε ότι έχετε πάρει τον αέρα της Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ. Πόσο εύκολο θα είναι να της πάρετε και τον τίτλο; Συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα χρόνια, η Λοκομοτίβ φέτος δεν είναι το φαβορί. Κι αν μη τι άλλο αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι έχουμε φτάσει στο επίπεδο τους. Εύκολο δεν θα είναι καθόλου, αλλά έχουμε το πλεονέκτημα της έδρας, έχουμε τον κόσμο (κυρίως αυτό) και μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες μας.

    Ποια είναι τα στοιχεία "κλειδιά" που νομίζεις ότι θα κρίνουν το παιχνίδι; Ξέρουμε τη Λοκομοτίβ κι αυτοί ξέρουν εμάς. Κατά τη γνώμη μου το παιχνίδι θα κριθεί στο σερβίς. Αν πιάσουμε τη γνωστή απόδοση μας εκεί και καταφέρουμε να κρατήσουμε την υποδοχή, τότε όλα θα είναι πιο εύκολα για εμάς

    Πόσο σημαντική θα είναι η βοήθεια του κόσμου και γενικά της "έδρας"; Το είπα και νωρίτερα. Η παρουσία του κόσμου είναι καθοριστική γιατί μιλάμε και για ένα γήπεδο που έχει 8.000 θέσεις και σίγουρα θα είναι ο έβδομος παίκτης μας σ αυτό το τουρνουά.

    Ποιον αντίπαλο εκ των Τουρ-Φρίντριχσχάφεν προτιμάς στον τελικό και γιατί; Ειλικρινά δεν έχω καμία ιδιαίτερη προτίμηση. Με όποιον και να παίξουμε εφόσον προκριθούμε με το καλό, θα τον κερδίσουμε.

    Σε περίπτωση που κατακτήσετε το Κύπελλο- κάτι που ευχόμαστε- τι θα σημαίνει για σένα, την πόλη σου αλλά και για το ελληνικό βόλεϊ; Για μένα προσωπικά θα είναι η πραγματοποίηση ενός από τα πολλά όνειρα που έχω κάνει. Για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την ομάδα μου θα είναι μια δικαίωση για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει τα τελευταία χρόνια. Τέλος για το ελληνικό βόλεϊ, θα είναι μια ακόμη επιβεβαίωση για το υψηλό του επίπεδο, αν και θεωρώ ότι το άθλημα θα ανέβει ακόμη περισσότερο.

    Στον αθλητισμό τα γούρια έχουνε τη δική τους σημασία. Ποια είναι τα δικά σου; Κάτι συγκεκριμένο δεν έχω, έχω όμως τη δική μου φιλοσοφία κι αυτή είναι καλύτερη από κάθε γούρι. Εγώ λέω λοιπόν "μπορείς να κερδίσεις την οποιαδήποτε ομάδα αν το πιστεύεις" κι αυτό το πιστεύω

    Ποια είναι η μέχρι σήμερα πιο ευτυχισμένη στιγμή της καριέρας σου; Είναι η 5η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ήταν όλη η διοργάνωση μια μαγική εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου Έχω όμως κι άλλες μεγάλες προκλήσεις μπροστά μου.

    Εδώ και λίγες μέρες αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα με την υγεία της μητέρα σου. Πόσο εύκολο είναι για έναν επαγγελματία παίκτη να μείνει ανεπηρέαστος και να έχει το μυαλό του "καθαρό" στον μεγάλο στόχο; Εύκολο δεν είναι κι όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο είναι ψεύτης. Όμως όταν την επισκέφθηκα την προηγούμενη εβδομάδα πήρα την ευχή της κι όπως έδωσα κουράγιο στη μητέρα μου, μου έδωσε κι αυτή. "Ότι και ναι γίνει η ζωή συνεχίζεται", μου είπε.

    Στην Ελλάδα αποδείξατε μεχρι στιγμής ότι δεν έχετε αντίπαλο. Ποιες είναι οι διαφορές του Ηρακλή με τις υπόλοιπες ομάδες; Είμαστε ένα "κλικ" παραπάνω από τις άλλες γιατί πήραμε το Λόι Μπολ. Δεν το λέω επειδή είναι συμπαίκτης μου ή γιατί περιμένω περισσότερες πάσες μετά το κοπλιμέντο, αλλά γιατί νομίζω, ότι όλη η Ελλάδα βλέπει πόσο μεγάλος παίκτης είναι. Πέρα όμως από τον Λόι, οι υπόλοιποι πέντε είμαστε βασικοί διεθνείς σε Ελλάδα και ΗΠΑ, κι έχουμε καταφέρει να δέσουμε ως σύνολο

    Αν η Κούπα μείνει μετά τον τελικό στο Λευκό Πύργο, πιστεύεις ότι θα είναι αρκετό για φέτος ή θα κυνηγήσετε το τρέμπλ; Θα ήταν ένα μεγάλο λάθος αν παίρναμε το ευρωπαϊκό και αφήναμε τους άλλους τίτλους να πάνε κάπου αλλού. Η καριέρα του αθλητή είναι μικρή και αν έχεις την ευκαιρία να πάρεις τον οποιονδήποτε τίτλο, τότε πρέπει να το κάνεις όταν μπορείς

    [05] Κόσμος

    Σε βαρύ κλίμα η συνεδρίαση της Συνόδου Ραγδαίες εξελίξεις

    24/3/2005 3:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2005 3:54:19 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Βαρύ παραμένει το κλίμα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου την Πέμπτη συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος και εξέτασε τις τελευταίες εξελίξεις, μετά τις πωλήσεις ακινήτων σε Ισραηλινούς επενδυτές. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος χαρακτήρισε πλαστό το πληρεξούσιο με το οποίο ο φυγόδικος Νίκος Παπαδήμας πραγματοποίησε την αγοραπωλησία των δύο ξενοδοχείων και των καταστημάτων σε εβραϊκές εταιρείες, ενώ, από την πλευρά του, ο Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου, Αρίσταρχος, ζήτησε την παραίτηση του Πατριάρχη. Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στον αραβικό χριστιανικό πληθυσμό και στην Παλαιστίνη. Για την εκτόνωση της κρίσης, εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το Πατριαρχείο και ενημερώνονται για την κατάσταση των οικονομικών του. Μάλιστα, το ενδεχόμενο κοινών ενεργειών για τη διευθέτηση της κρίσης εξετάζουν Ελλάδα, Παλαιστινιακή Αρχή, Ιορδανία και Ισραήλ.

    "Να μου κοπούν τα χέρια"

    Μάλιστα, ο κ. Ειρηναίος τόνισε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να αποδειχθεί η πλαστότητα του πληρεξούσιου.

    "Να μου κοπούν τα χέρια αν έχω υπογράψει", είπε ο κ. Ειρηναίος, ο οποίος διάβασε και ένα σύντομο μήνυμα στα αραβικά, ενώ έκανε γνωστό ότι έχει προσκληθεί στο Αμμάν από τον βασιλιά Αμπντάλα και ότι είναι διαθέσιμος να δεχτεί οποιαδήποτε έρευνα και έλεγχο στα πεπραγμένα του πατριαρχείου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ειρηναίος είπε ότι δεν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε δεινή θέση ο Ειρηναίος

    [06] Ζωής ...σΤάσεις

    Πέντε κομπλιμέντα την ημέρα τη γκρίνια κάνουν πέρα Το μυστικό για μία υγιή σχέση

    24/3/2005 2:07:00 μμ

    Συντάκτης:

    Είστε ερωτευμένοι με το σύντροφό σας, αλλά το ..εκρηκτικό ταμπεραμέντο σας, σας βάζει συχνά σε μπελάδες και δημιουργεί γκρι συννεφάκια στη σχέση σας; Μην πτοείστε, υπάρχει λύση, με την οποία και με το έτερόν σας ήμισυ θα είστε μία χαρά και δε θα χρειάζεται να καταπιέζετε το ταμπεραμέντο σας. Σύμφωνα με τον Γερμανό επιστήμονα Χανς- Βέρνερ Μπίερχοφ, από το τμήμα κοινωνικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ruhr στην πόλη Μπόχουμ, το μυστικό για να φεύγουν τα συννεφάκια, χρειάζονται απλά πέντε κομπλιμέντα, για κάθε άσημο σχόλιο, που θα κάνετε στο σύντροφό σας. Όπως τονίζει ο Δρ. Μπίερχοφ, όσοι ακολουθούν τη συγκεκριμένη τακτική θα αρχίσουν και να βλέπουν βελτίωση στη σχέση τους, αλλά και να αισθάνονται οι ίδιοι καλύτερα, γιατί η "καλή θέληση αυξάνει τις πιθανότητες στην ευτυχία".

    Όλα είναι θέμα χειρισμών

    Μη νομίζετε, πως πρόκειται για ένα αυθαίρετο συμπέρασμα. Ο καθηγητής Μπίερχοφ μαζί με τον συνάδελφό του Ελκ Ρόχμαν διεξήγαγαν σχετικά τεστ σε αρκετές χιλιάδες άτομα, αλλά και σε πολλά ζευγάρια. Όλα τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύονται στο εγχειρίδιο "Τι κάνει δυνατή την αγάπη", το οποίο έχει σκοπό να δημιουργεί υγιείς και δυνατές σχέσεις, αλλά και να τονίσει τα προβλήματα, που ενδεχομένως βρουν στο δρόμο τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα κυριότερα προβλήματα, που οδηγούν στο χωρισμό είναι η απιστία, η ανεργία, η κατάθλιψη, διάφορα τραυματικά βιώματα ή ακόμα και η γέννηση ενός παιδιού

    Πάντως, αν ακολουθήσετε τη συμβουλή των επιστημόνων, η γκρίνια πλέον δε θα αποτελεί αιτία χωρισμού, αρκεί να προσέχετε τις αναλογίες (πέντε φιλοφρονήσεις για κάθε κακό σχόλιο) και φυσικά να είστε πειστικοί.

    Σχετικά Links:

    Πανεπιστήμιο Ruhr

    [07] Πολιτική

    Με Αλογοσκούφη και Σιούφα Επαφές Καραμανλή για αναπτυξιακό νόμο

    24/3/2005 1:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2005 6:24:09 μμ)

    Συντάκτης:

    Η προετοιμασία εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεργασίας του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργο Αλογοσκούφη και Δημήτρη Σιούφα. Την επόμενη εβδομάδα, όπως σημείωσε ο κ. Σιούφας, θα ανακοινωθεί η έναρξη κατάθεσης επενδυτικών σχεδίων, ενώ θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο που σχετίζεται με την αναβάθμιση και την ανασυγκρότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί και το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την επόμενη τριετία, δήλωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης.

    [08] Κοινωνία

    Μαζική η έξοδος για το τριήμερο Όπου φύγει, φύγει

    24/3/2005 7:06:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ

    Αυξημένη κίνηση, αλλά χωρίς προβλήματα, στις εθνικές οδούς προς Λαμία και Κόρινθο, καθώς οι εκδρομείς εγκαταλείπουν μαζικά τα αστικά κέντρα. Έκτακτα δρομολόγια έχουν προγραμματισθεί στα ΚΤΕΛ, ενώ με επιπλέον βαγόνια εξυπηρετεί τους επιβάτες και ο ΟΣΕ. Αυξημένη είναι η κίνηση στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και στα λιμάνια, ιδιαίτερα για τα νησιά του Αιγαίου. Επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία, ενώ έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών στο εθνικό δίκτυο και συγκεκριμένα στο ρεύμα εξόδου, από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ και την Κυριακή στο ρεύμα εισόδου, από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 11 το βράδυ. Σύμμαχος των εκδρομέων του τριημέρου είναι ο καιρός, αφού οι μετεωρολόγοι προβλέπουν λιακάδα και άνοδο της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο, ενώ εφιστούν την προσοχή στους οδηγούς για κατά τόπους ομίχλες νωρίς το πρωί.

    Με αεροπλάνα και βαπόρια

    Οι περισσότεροι επέλεξαν το ΙΧ για να εκδράμουν. Μέχρι τις 6:30 το απόγευμα της Πέμπτης, περίπου 30.000 οχήματα πέρασαν από τα διόδια της Ελευσίνας, ενώ από τα διόδια των Αφιδνών, με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, πέρασαν περισσότερα από 25.000.

    Από σήμερα και ως αργά το βράδυ της Κυριακής, συνεργεία της Τροχαίας θα βρίσκονται σε όλο το μήκος των εθνικών οδών, θα κάνουν αλκοτέστ και θα ακινητοποιούν όσους παραβιάζουν το όριο ταχύτητας ή τους σηματοδότες, δε φορούν ζώνη ασφαλείας ή κράνος και οδηγούν επικίνδυνα.

    Εκτός, όμως, από τις εθνικές οδούς, αυξημένη είναι η κίνηση στα λιμάνια. Μάλιστα, με πληρότητα 100% αναχώρησαν σήμερα τα πλοία για Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Σύρο, Μύκονο και Κρήτη.

    Την Παρασκευή, επτά επιπλέον ακτοπλοϊκά δρομολόγια θα γίνουν από τον Πειραιά. Όσοι θέλετε να ταξιδέψετε φροντίστε έγκαιρα για εισιτήρια μετ επιστροφής, καθώς στους δημοφιλείς προορισμούς παρατηρείται το αδιαχώρητο.

    Στα ΚΤΕΛ, η αυξημένη κίνηση αντιμετωπίζεται με έκτακτα δρομολόγια και έτσι δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε θέση.

    Αεροπορικά εισιτήρια υπάρχουν ακόμη σε περιορισμένο, όμως, αριθμό. Πάντως, οι εταιρίες αύξησαν τις προσφερόμενες θέσεις για τους δημοφιλείς προορισμούς. Η κίνηση στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" κορυφώθηκε σήμερα με 506 πτήσεις, έναντι 349 την περασμένη Πέμπτη.

    Με υψηλή πληρότητα αναχωρούν και τα τρένα. Οι διαθέσιμες θέσεις έχουν αυξηθεί κατά 15 με 20%, ενώ αν δεν έχετε κλείσει εισιτήριο, μάλλον θα δυσκολευτείτε αρκετά.

    Λιακάδα και άνοδος της θερμοκρασίας

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ο καιρός δεν θα τα κάνει μούσκεμα σε όσους εξορμήσουν στην ύπαιθρο.

    Λιακάδα και άνοδος της θερμοκρασίας, που το Σαββατοκύριακο θα φτάσει τους 23 βαθμούς Κελσίου, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, ενώ μόνο στα δυτικά και βόρεια μπορεί να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές.

    Ζεστός με αραιές νεφώσεις θα είναι ο καιρός την Παρασκευή. Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες, κυρίως τις πρωινές ώρες, ενώ οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Αραιές νεφώσεις προβλέπονται και για το Σάββατο, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν παροδικές βροχές μικρής διάρκειας, κυρίως στις βορειότερες περιοχές.

    Την Κυριακή, η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει μεταβολή και μόνο στις βορειοδυτικές περιοχές υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, ισχυροί έως πολύ ισχυροί, βαθμιαία όμως στις δυτικές περιοχές θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε ισχύ έκτακτα μέτρα της Τροχαίας

    [09] Κοινωνία

    Επίσκεψη Αλαβάνου στη χωματερή Άνω Λιοσίων "Οι δυτικές συνοικίες πρέπει να αναπνεύσουν"

    24/3/2005 3:53:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    "Η χωματερή των Άνω Λιοσίων πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό και να προωθηθεί ταχύτατα ο σχεδιασμός για το άνοιγμα άλλων χώρων υγειονομικής ταφής, προκειμένου να αναπνεύσουν οι δυτικές συνοικίες της Αττικής" δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, που επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή. "Αν αυτός ο τόπος ήταν δίπλα στο Κολωνάκι και όχι στα Άνω Λιόσια και στις άλλες δυτικές συνοικίες, με την φτωχολογιά τους, κι αν εδώ πέρα δούλευαν μεγαλοδικηγόροι και όχι εργαζόμενοι στα απορριμματοφόρα, η χωματερή αυτή θα είχε κλείσει προ πολλού" υπογράμμισε ο κ. Αλαβάνος, λέγοντας μάλιστα, πως αυτό, που συντελείται στην περιοχή είναι ντροπή. "Η Δυτική Αττική δεν είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι Φαρ-Ουέστ. Στις άλλες χώρες της Ε.Ε. υπάρχει συγκέντρωση των απορριμμάτων κατά είδη, επεξεργασία, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση" επεσήμανε.

    H χωματερή πρέπει να κλείσει άμεσα

    Ο κύριος Αλαβάνος, τόνισε την αναγκαιότητα ενός προγράμματος βιολογικού καθαρισμού των απορριμμάτων, λέγοντας, πως όπως του επεσήμανε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, υπεύθυνος για τον κύκλο Περιβάλλοντος του κόμματος, η μισή από την λάσπη από βιολογικούς καθαρισμούς τύπου Ψυτάλλειας στη Γερμανία χρησιμοποιείται ως λίπασμα. Μάλιστα, υπογράμμισε, πως η Ε.Ε. ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το γεγονός ότι, αντί να υπάρχει επεξεργασία της λάσπης της Ψυτάλλειας, χύνεται ανεξέλεγκτα στην χωματερή των Άνω Λιοσίων. Επίσης, τόνισε, πως στα Λιόσια υπάρχει εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού και εργοστάσιο επεξεργασίας, αλλά δε δουλεύουν.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επεσήμανε την ανάγκη η χωματερή να κλείσει άμεσα και να προωθηθεί ταχύτατα ο σχεδιασμός για το άνοιγμα άλλων ΧΥΤΑ, αλλά επ΄ ουδενί να μη γίνει η νέα χωματερή της Φυλής, γιατί, όπως τόνισε ο κ. Αλαβάνος ουσιαστικά είναι επέκταση της σημερινής χωματερής.

    Συν τοις άλλοις, υπογράμμισε, πως στη χωματερή ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχημάτων, τα οποία έχουν γίνει και στο παρελθόν.

    [10] Κοινωνία

    Το παρακολουθούν πολεμικά αεροσκάφη Περίεργη πτήση στο FIR Αθηνών

    24/3/2005 2:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2005 5:26:44 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Συναγερμός σήμανε λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι στην Πολεμική Αεροπορία, όταν ιδιωτικό αμερικανικό επιβατικό αεροσκάφος εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο προερχόμενο από Ιταλία, και ο χειριστής του δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ελεγκτών για την πορεία που έπρεπε να ακολουθήσει. Αυτή την ώρα, το ελικοφόρο μονοκινητήριο αεροσκάφος, στο οποίο επιβαίνουν ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης, οδηγείται εκτός ελληνικού εναέριου χώρου, συνοδεία δυο πολεμικών αεροσκαφών Μιράζ 2000. Όπως διαπιστώθηκε, ο λόγος που το αεροσκάφος δεν ακολούθησε τη πορεία που είχε προγραμματισθεί, είναι κάποιο πρόβλημα στην ασύρματη επικοινωνία με το αεροσκάφος, ενώ πιλότος του μονοκινητήριου υποστήριξε, ότι έκανε "μία βόλτα στον κόσμο".

    Με προορισμό την Κύπρο

    Τα Μιράζ σηκώθηκαν αμέσως από την Σκύρο.

    Συγκεκριμένα, ο κυβερνήτης μπορούσε να ακούσει τις οδηγίες των ελεγκτών αλλά αυτοί δεν μπορούσαν να τον ακούσουν. Μάλιστα, όταν βρέθηκε πάνω από τη Ρόδο, ο κυβερνήτης επικοινώνησε με τους ελεγκτές.

    Το αεροσκάφος απογειώθηκε από τη Ρώμη με τελικό προορισμό την Κύπρο αλλά, για άγνωστο λόγο, δεν ακολούθησε τη πορεία που είχε δηλώσει στις ελληνικές αρχές.

    [11] Κόσμος

    Στο Κιργιστάν οι οπαδοί της αντιπολίτευσης Κατέλαβαν το Κοινοβούλιο

    24/3/2005 12:31:00 μμ

    Συντάκτης:

    Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στο Κιργιστάν, με χιλιάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης να έχουν εισβάλει και να έχουν καταλάβει το κτήριο του Κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα Μισκέκ, όπου έχουν παγιδευτεί οι υπουργοί Ασφαλείας Καλίλ Ιμανκούλοφ και Άμυνας Έσεν Τοπόεφ. Στην έδρα της κυβέρνησης, υπό τις επευφημίες του πλήθους, εισήλθε ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ο Κουρμανμπέκ Μπακίεφ, ενώ δεσμεύθηκε να προχωρήσει στη διεξαγωγή νέων εκλογών. Στο μεταξύ, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης κατέλαβαν και την κρατική τηλεόραση. Λίγο νωρίτερα, πολλοί αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων, που είχαν σχηματίσει κλοιό γύρω από την έδρα της Κυβέρνησης είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και να ενώνονται με τους διαδηλωτές αφήνοντας αφύλακτες τις δευτερεύουσες εισόδους του "Λευκού Οίκου". Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν νοθεία στις εκλογές του Φεβρουαρίου και ζητούν την παραίτηση του Προέδρου Ακάγιεφ. Μάλιστα, έχουν αναρτήσει στα παράθυρα του Κοινοβουλίου τη σημαία του Κιργιστάν και πέταξαν από τα παράθυρα τα πορτραίτα του Ασκάρ Ακάγιεφ και τα τρόφιμα, που προορίζονταν για τους αστυνομικούς. Νωρίτερα, το πλήθος συγκρούστηκε με δεκάδες έφιππους αστυνομικούς, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η εισβολή τους στο κτήριο. Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης βομβάρδιζαν με πέτρες τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων, ενώ πολλοί αστυνομικοί και κρατικοί υπάλληλοι ξυλοκοπήθηκαν από τους διαδηλωτές.

    Δε θα γίνει χρήση βίας

    Σϋμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, ο Πρόεδρος Ακάγιεφ αναχώρησε μαζί με την οικογένειά του με ελικόπτερο από το Κιργιστάν με προορισμό το Καζακστάν. Λίγο νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ είχε μεταδώσει επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Εσωτερικών του Κιργιστάν, ότι ο Ακάγιεφ συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην κατοικία του που βρίσκεται έξω από το Μπισκέκ.

    Παράλληλα οι διαδηλωτές απελευθέρωσαν σήμερα από τη φυλακή τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρώην αντιπρόεδρο Φίλιξ Κούλοφ.

    Μετά την απελευθέρωσή του ο Κούλοφ απευθύνθηκε μέσω της κρατικής τηλεόρασης στο λαό του Κιργιστάν και ζήτησε από τον Ακάγιεφ να δεχθεί την ειρηνική και "συνταγματική" μεταβίβαση της εξουσίας στην αντιπολίτευση.

    Στο μεταξύ, από το πρωί χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης, συνέρευσαν στην πρωτεύουσα απ΄ όλη τη χώρα, προκειμένου να διαδηλώσουν στην έδρα της Κυβέρνησης στο κέντρο του Μπισκέκ.

    "Ο Πρόεδρος πρέπει να δει πόσοι άνθρωποι ζητούν την παραίτησή του και να αποχωρήσει μόνος του", δήλωσε από το βήμα της συγκέντρωσης ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κουρμανμπέκ Μπακίεφ.

    Στο μεταξύ, ο νέος υπουργός Εσωτερικών του Κιργιστάν, Κενεσμπέκ Ντουσεμπάγεφ, ζήτησε από τους οπαδούς της αντιπολίτευσης, να συμπεριφερθούν σωστά, τονίζοντας πως δεν θα διατάξει ποτέ τις αστυνομικές δυνάμεις να ανοίξουν πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.

    "Τους ζητάμε να μην καταστρέψουν, να μη λεηλατήσουν, να μην εισβάλουν σε κρατικά κτήρια και σε καταστήματα. Δεν θα διατάξω ποτέ τη χρήση όπλων εναντίον φιλήσυχων ανθρώπων", τόνισε ο υπουργός, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι "αν τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των κατοίκων του Μπισκέκ ή η ασφάλεια των κρατικών θεσμών, τότε οι αρχές θα καταφύγουν στα κατάλληλα μέτρα στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος".

    Πάντως, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κουρμανμπέκ Μπακίεφ δεσμεύτηκε, πως δε θα επιτρέψει λεηλασίες και πως η τάξη θα αποκατασταθεί, ενώ και ο Κούλοφ, μετά την απελευθέρωσή του, δεσμεύθηκε να εγγυηθεί την ασφάλεια του Προέδρου Ακάγιεφ και της οικογένειάς του, αν αυτός αποφασίσει να συναντηθεί με την αντιπολίτευση. Επίσης κάλεσε τους διαδηλωτές "να μην προβούν σε πράξεις αντεκδίκησης και να μην προσφύγουν με κανένα τρόπο στη βία".

    Οδηγεί σε εμφύλιο πόλεμο

    "Δυστυχώς η φωνή μου δεν ακούσθηκε και δεν έχω άλλη επιλογή από την παραίτηση"

    Στο μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλλε ο υπουργός Προεδρίας του Κιργιστάν, Οσμονακούν Ιμπραΐμοφ, στον Πρόεδρο Ακάγεφ, καταγγέλλοντας τη στάση της κυβέρνησης, που οδηγεί "στη χρήση βίας και στον εμφύλιο πόλεμο".

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπρόσωπου του Ακάγεφ, Αμπντίλ Σεγκισμπάεφ, ο Ιμπραΐμοφ υπέβαλε με δική του πρωτοβουλία την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή.

    Σε δηλώσεις του στο ρωσικό ραδιοφωνικό δίκτυο Ηχώ της Μόσχας ο Ιμπραΐμοφ κατήγγειλε την "άχρηστη σκληρότητα", που εφαρμόζει ο Ακάγεφ κατά της αντιπολίτευσης και επεσήμανε την ανάγκη έναρξης διαπραγματεύσεων με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, παύσης της κυβέρνησης στο σύνολό της, καθώς και των τοπικών κυβερνητών των νότιων περιοχών της χώρας ώστε να υπάρξει πολιτική λύση στην κρίση.

    Αλλά και η Ρωσία, εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις στο Κιργιστάν. "Δεν θα θέλαμε μια βίαιη διευθέτηση να καταστεί αποφασιστική στην επίλυση της κρίσης", δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Φραντκόφ, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σήμερα "την επάνοδο της νομιμότητας" στο Κιργιστάν και την εφαρμογή του Συντάγματος της χώρας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναταραχές στο Κιργιστάν

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ο Χόιτσερ χτυπά και την UEFA

    24/3/2005 4:52:00 μμ

    Συντάκτης:

    Σάλο προκάλεσε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, δημοσίευμα του έγκυρου περιοδικού Der Spiegel που αναφέρει ότι, οι εμπιστευτικές λίστες της UEFA με τους διαιτητές και τους βοηθούς τους για προσεχή ευρωπαϊκά παιχνίδια διέρρευσαν στο κύκλωμα στοιχήματος, το οποίο κατηγορείται για οργανωμένη απάτη στη Γερμανία. Στο σχετικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, το οποίο θα κυκλοφορήσει το Σάββατο, αναφέρεται ότι ο διαιτητής Ρόμπερτ Χόιτσερ κατέθεσε στην εισαγγελία του Βερολίνου πως είδε μια τέτοια λίστα το περασμένο φθινόπωρο στο εταιρικό αυτοκίνητο καφετέριας στην γερμανική πόλη, στην οποία φέρεται ότι στήνονταν οι αγώνες.

    Τι προβλέπουν οι κανονισμοί

    Βάσει των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, οι διαιτητές πληροφορούνται 48 ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα ποιο παιχνίδι θα "σφυρίξουν", ενώ μόνο 12 άτομα μέσα στην UEFA γνωρίζουν από πριν τα ονόματα.

    Ο σχετικός κανονισμός θεσπίστηκε πριν από τρία χρόνια, προκειμένου να εμποδιστεί η εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς στο ποδόσφαιρο.

    Σύμφωνα με το Der Spiegel, η λίστα με τους διαιτητές, βοηθούς διαιτητών, παρατηρητές της UEFA και παρατηρητές διαιτησίας διέρρευσαν μια εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων.

    Η εισαγγελία του Βερολίνου αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει το δημοσίευμα.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ένα βήμα πριν τη λύση η Λάτσιο

    24/3/2005 5:02:00 μμ

    Συντάκτης:

    Κοντά σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας βρίσκεται η διοίκηση της Λάτσιο, προκειμένου να ρυθμιστεί ο τρόπος αποπληρωμής των φόρων που δεν έχει καταβάλει στο κράτος και οι οποίοι έφεραν τον σύλλογο στα πρόθυρα χρεοκοπίας, όπως αναφέρει σήμερα η Gazzetta dello Sport. Ο σύλλογος της Ρώμης φέρεται να χρωστά στο ιταλικό δημόσιο το ποσό των 157 εκατομμυρίων ευρώ για μη καταβληθέντες φόρους στο διάστημα 2002-2004. Βάσει του διακανονισμού, τον οποίο διαπραγματεύτηκε ο πρόεδρος της Λάτσιο, Κλαούντιο Λοτίτο, ο σύλλογος θα καταβάλλει μόνο 140 εκατομμύρια ευρώ σε μια περίοδο 23 ετών. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τόκοι αξίας 33 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά όχι τα πρόστιμα για τη μη έγκαιρη καταβολή των φόρων.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Σταματάει το 2006 ο Μπαρτέζ

    24/3/2005 3:33:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την απόφασή του να αποχωρήσει από την ενεργό δράση το 2006 ανακοίνωσε ο Φαμπιάν Μπαρτέζ. "Είμαι 33 ετών. Δεν απομένουν πολλές σεζόν ακόμη για μένα. Θα σταματήσω το 2006. Οριστικά." δήλωσε σήμερα ο Γάλλος τερματοφύλακας, στο περιθώριο της προετοιμασίας της Εθνικής Ομάδας της Γαλλίας, για τις αναμετρήσεις της με Ελβετία και Ισραήλ, στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο γκολκίπερ της Μαρσέιγ έκανε το ντεμπούτο στην εθνική το Μάιο του 1994 κόντρα στην αντίστοιχη της Αυστραλίας και έχει φορέσει 73 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο. Κατέκτησε με τα χρώματα των "τρικολόρ" το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, ενώ ήταν μέλος της αποστολής των "Πετεινών" που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό του 2000.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πέταξε για το "διπλό"

    24/3/2005 12:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2005 4:52:36 μμ)

    Συντάκτης:

    Με στόχο τη νίκη, που θα τη φέρει ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας, πέταξε σήμερα το πρωί για την Γεωργία η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου. Στην αποστολή συμμετέχει κανονικά και ο Αντώνης Νικοπολίδης που ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπωρούσε τις τελευταίες ημέρες και τέθηκε κανονικά στη διάθεση του Ότο Ρεχάγκελ. Την αποστολή συμπληρώνουν οι Κώστας Χαλκιάς, Παναγιώτης Φύσσας, Θεόδωρος Ζαγοράκης, Ζήσης Βρύζας, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Γιάννης Αμανατίδης, Γιώργος Καραγκούνης, Αγγελος Χαριστέας, Μιχάλης Καψής, Σωτήρης Κυργιάκος, Στέλιος Γιαννακόπουλος, Βασίλης Λάκης, Βασίλης Τσιάρτας, Αγγελος Μπασινάς, Παντελής Καφές, Γιάννης Γκούμας, Κώστας Κατσουράνης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λουκάς Βύντρα και Φάνης Γκέκας. Εκτός αποστολής έμεινε ο τραυματίας Τραϊανός Δέλλας.

    Ρεχάγκελ: "Δεν φοβόμαστε"

    Χθες πάντως, ο Ότο Ρεχάγκελ, δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλο του, όσον αφορά τη δυναμικότητα του αντιπάλου, αλλά και τις αγωνιστικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι διεθνείς μας, στην παγωμένη Τιφλίδα. Ο Γερμανός εκτιμά το ποδόσφαιρο της Γεωργίας, φρονεί δε ότι σε κάθε περίπτωση την ομάδα του αναμένει ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει όμως ότι φοβάται για την έκβαση του αγώνα:

    "Η εθνική Γεωργίας έχει παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία. Πολλοί παίκτες της Γεωργίας έπαιζαν στο παρελθόν στην εθνική ομάδα της ΕΣΣΔ. Είναι ένα συγκρότημα που παίζει τεχνικό ποδόσφαιρο, με συνδυασμούς. Έχω πει στους παίκτες μου ότι από μας εξαρτάται η απόδοση του αντιπάλου μας. Όποιος βλέπει τη βαθμολογία, ξέρει ότι το Σάββατο πρέπει να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα για να διεκδικήσουμε την πρόκριση. Θέλουμε να κερδίσουμε, αλλά εξαρτάται καμιά φορά και από το παιχνίδι. Αν για παράδειγμα οι αντίπαλοι είναι καλύτεροι, τότε είναι καλή και η ισοπαλία. Πάντως, η ομάδα μας δεν πρέπει να φοβάται κανέναν κι αυτό το αποδείξαμε στο παρελθόν".

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τάκης Φύσσας, που λίγο πριν την αναχώρηση της εθνικής για την πρωτεύουσα της Γεωργίας τόνισε: "Η αντίπαλος έχει καλή ομάδα, αλλά όλα από εμάς εξαρτώνται. Με τη νίκη θα κοιτάμε διαφορετικά τους συσχετισμούς στον όμιλο και θα ενισχύσουμε τις ελπίδες μας για την πρόκριση. Πιστεύω στην πρόκριση και θεωρώ, ως φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, πως τελικά όλα θα πάνε καλά".

    Δεδομένης της απουσίας του Τραϊανού Δέλλα ο Ότο Ρεχάγκελ ψάχνει τον αντικαταστάτη του, με τους Καψή και Κατσουράνη Γκούμα και Κυριάκο, να "φλερτάρουν" με τις ίδιες πιθανότητες τις τρεις θέσεις των κεντρικών αμυντικών.

    Ωστόσο όλα θα κριθούν στις τελευταίες προπονήσεις, στη Γεωργία.

    Τη νίκη θέλουν και οι Γεωργιανοί

    Πάθος για τη νίκη υπάρχει όμως και στην αντίπαλη πλευρά, με τον προπονητή της Εθνικής Γεωργίας, Αλέν Ζιρές να χαρακτηρίζει οριακή τη συνάντηση με την Εθνική μας, καθώς ελπίζει πως σε περίπτωση, η ομάδα του θα είναι σε θέση να παλέψει για την κατάληψη της 2ης θέσης του 2ου ομίλου.

    "Οι αναμετρήσεις με τις Τουρκία και Ελλάδα είναι σημαντικές για εμάς. Στόχος είναι η κατάκτηση των έξι βαθμών. Αν επιτευχθεί, θα είμαι ευτυχισμένος", τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος προπονητής.

    Σοβαρότητα από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό του αγώνα , ζήτησε από τους συμπαίκτες του, ο Γεωργιανός διεθνής αμυντικός της Μίλαν, Κάχα Καλάτζε, που παραχώρησε συνέντευξη στην αθλητική εφημερίδα Goal news και μίλησε για τον αγώνα του Σαββάτου ανάμεσα στην εθνική ομάδα της χώρας του και την Ελλάδα:

    " Η αναμέτρηση με την Ελλάδα είναι αρκετά δύσκολη, πράγμα που σημαίνει ότι, αν θέλουμε να κερδίσουμε, θα πρέπει να είμαστε σοβαροί από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό. Πρέπει να πατάμε γερά στα πόδια μας. Για την ομάδα μου τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Θέλουμε τη νίκη, καθώς δεν έχουμε περιθώριο αποτυχίας. Φυσικά, πρέπει να μας βοηθήσει και η τύχη, αφού θα αντιμετωπίσουμε έναν απαιτητικό αντίπαλο. Στόχος είναι να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο και να πάρουμε τους τρεις βαθμούς. Πιστεύω ότι όλα θα κριθούν στη λεπτομέρεια", τόνισε ο έμπειρος αμυντικός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παίζει ο Νικοπολίδης

    Ρεχάγκελ: "Στόχος η νίκη"

    Βαθμολογία 2ου ομίλου

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μίνι προετοιμασία στην ΑΕΚ

    24/3/2005 5:44:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με πολλά κέφια και όρεξη για δουλειά γύρισε από την Πορτογαλία ο Φερνάντο Σάντος. Ο τεχνικός της ΑΕΚ που είχε μεταβεί στην πατρίδα του για προσωπικό του πρόβλημα, γύρισε την Τετάρτη και το πρωί προπόνησε τους παίκτες του, οι οποίοι αναγκάστηκαν να τρέξουν πολλά χιλιόμετρα, για το χατίρι του "δάσκαλου". Ο Πορτογάλος χωρίς υπερβολή έβγαλε το λάδι των ποδοσφαιριστών του, όχι για τιμωρία επειδή έκαναν κάτι που δεν του άρεσε, αλλά γιατί επωφελούμενος από τη διακοπή του πρωταθλήματος, βρήκε την ευκαιρία για να ξεκινήσει μια μίνι προετοιμασία, ρίχνοντας όλο το βάρος στη φυσική κατάσταση. Ο μόνος που τη γλίτωσε ήταν ο Ζούλιο Σέζαρ, που ακολούθησε και πάλι ατομικό πρόγραμμα αποθεραπείας. Ο Βραζιλιάνος, θα τεθεί κανονικά στη διάθεση του Σάντος την ερχόμενη Δευτέρα. Η προπόνηση της Παρασκευής θα διεξαχθεί στις 10:30 ενώ οι "κιτρινόμαυροι", θα έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν το Σαββατοκύριακο, αφού προβλέπεται διήμερο ρεπό.

    [17] Μπάσκετ

    My name is Miller

    24/3/2005 11:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2005 1:37:28 μμ)

    Συντάκτης:

    Στο "πάνθεον" των αθανάτων του ΝΒΑ, μπήκε από την Πέμπτη τα ξημερώματα ο Ρέτζι Μίλερ. Ο γκαρντ των Πέισερς με τους 21 πόντους που πέτυχε επί των Σπερς όχι μόνο χάρισε τη νίκη στην ομάδα της Ιντιάνα, αλλά έγινε και ο 13ος παίκτης στην ιστορία του αμερικανικού μπασκετ που ξεπερνάει τους 25.000 πόντους. "Είναι σημαντικό επίτευγμα, ειδικά μπροστά στο κοινό της ομάδας μου. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε ακόμη στο κυνήγι των πλέι-οφ", τόνισε ο 39χρονος σταρ μετά την επίτευξη του ιστορικού ατομικού ρεκόρ. Στη Φιλαδέλφεια, ο Αλαν Αϊβερσον πέτυχε 39 πόντους και μοίρασε 10 ασίστ, οδηγώντας τους Σίξερς στη νίκη με 107-84 κόντρα στους Ντιτρόιτ Πίστονς. Στο Οκλαντ, νίκη για το Ντάλας κόντρα στους Ουόριορς με 109-97. Κορυφαίος για μία ακόμα φορά ο Ντιρκ Νοβίτσκι με 29 πόντους και 10 ριμπάουντ.

    Αποτελέσματα - Σκόρερ

    Σάρλοτ-Φοίνιξ 105-120

    Σάρλοτ: Ρόμπινσον 2, Οκαφόρ 13, Μπρέζετς 5, Νάιτ 12, Καπόνο 15, Κάρολ 11, Ουάλας 17, Χαρτ 21, Έλι 4, Αλεν 5.

    Φοίνιξ: Ρίτσαρντσον 8, Μάριον 26, Στούνταμαϊρ 23, Νας 11, Τζόνσον 26, Μπαρμπόσα 4, Τζάκσον 15, Χάντερ 4, ΜακΚάρτι 3.

    Τορόντο-Σικάγο 85-94

    Τορόντο: Ρόουζ 30, Μπος 9, Γουνυς 3, Πίτερσον 7, Αλστον 5, Μάρσαλ 3, Μπόνερ 14, Παλάτσιο 2, Αραούζο 2.

    Σικάγο: Νοτσιόνι 10, Ντέιβις 12, Κάρι 16, Ντουχόν 6, Πιατκόφσκι 3, Γκόρντον 13, Ντενγκ 9, Τσάντλερ 8, Χάριγκτον 11, Πάργκο 6.

    Ιντιάνα-Σαν Αντόνιο 100-93

    Ιντιάνα: Τζάκσον 18, Κροζίρ 18, Ντέιβις 8, Μίλερ 21, Τζόνσον 18, Φόστερ 8, Τζ. Τζόουνς 7, Γκιλ 2.

    Σαν Αντόνιο: Μπόουεν 10, Χόρι 15, Νεστέροβιτς 4, Τζινόμπιλι 11, Πάρκερ 12, Μοχάμεντ 6, Μπάρι 17, Μάσενμπεργκ 1, Ούντριχ 9, Γκλόβερ 6, Μαρκς 2.

    Νέα Υόρκη-Βοστώνη 107-82

    Νέα Υόρκη: Ρόουζ 10, Τ. Τόμας 13, Σουίτνι 6, Κρόφορντ 21, Μάρμπουρι 12, Αρίζα 14, Τέιλορ 13, Ουίλιαμς 7, Τζάκσον 3, Σουντόφ 2, Μπάτλερ 6.

    Βοστώνη: Πιρς 5, Ουόκερ 13, ΛαΦρεντζ 7, Αλεν 9, Πέιτον 4, Μπλάουντ 9, Ντέιβις 6, Ουέστ 7, Μπανκς 7, Τζέφερσον 8, Ριντ 1, Πέρκινς 6.

    Μινεσότα-Νέα Ορλεάνη 107-102

    Μινεσότα: Σπρίουελ 9, Γκαρνέτ 24, Ολοβοκάντι, Χάσελ 6, Χάντσον 18, Γκρίφιν 12, Ζέρμπιακ 10, Κασέλ 14, Χόιμπεργκ 12, Τόμας 2.

    Νέα Ορλεάνη: Νέιλον 10, Μπράουν 10, Μαγκλόιρ 20, Σμιθ 20, Ντικάου 17, Τζέικομπσεν 11, Νάχμπαρ 11, Ουέστ 3.

    Φιλαδέλφεια-Ντιτρόιτ 107-84

    Φιλαδέλφεια: Κόρβερ 9, Ουέμπερ 19, Ντέλαμπερτ 11, Ιγκουοντάλα 10, Αϊβερσον 30, ΜακΚι 5, Ρότζερς, Τζάκσον 8, Γκριν 3, Ντέιβις 3.

    Ντιτρόιτ: Πρινς 12, Ρ. Ουάλας 17, Μπ. Ουάλας 10, Ντελφίνο 3, Μπίλαπς 15, ΜακΝτάις 6, Χάντερ 2, Κεμπλ 4, Αρόγιο 11, Ντουπρί 2.

    Γκόλντεν Στέιτ-Ντάλας 97-109

    Γκόλντεν: Ντανλίβι 8, Ρίτσαρντσον 11, Φόιλ, Φίσερ 14, Ντέιβις 22, Τσαμπαρκάπα 12, Μπιέντρινς 6, Πιετρίς 22, Ουάιτ 2.

    Ντάλας: Νοβίτσκι 29, Χάουαρντ 10, Μπράντλεϊ 4, Φίνλεϊ 6, Τέρι 23, Βαν Χορν 24, Ντάνιελς 6, Χάρις 7, Χέντερσον.

    Κλίπερς-Μιλγουόκι 116-108

    Κλίπερς: Ρος 10, Μπραντ 24, Κάμαν 13, Μαγκέτι 34, Λίβινγκστον 2, Γιάριτς 6, Μπράνσον 6, Ρέμπρατσα 3, Σίμονς 16, Μουρ 2.

    Μιλγουόκι: Μέισον 14, Σμιθ 6, Γκάτζουριτς 15, Ρεντ 31, Γκόλντγουαϊρ 13, Πακούλια 9, Κούκοτς 16, Στρίκλαντ 2, Μπουθ 2.

    Βαθμολογίες

    ΑΝΑΤΟΛΗ

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ Βοστώνη 38-30 Φιλαδέλφεια 33-34 Νιού Τζέρσεϊ 32-36 Νέα Υόρκη 29-37 Τορόντο 28-39

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ντιτρόιτ 42-25 Κλίβελαντ 35-30 Σικάγο 35-31 Ιντιάνα 34-33 Μιλγουόκι 27-40

    ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Χ-Μαϊάμι 52-17 Ουάσινγκτον 36-29 Ορλάντο 32-35 Σάρλοτ 13-53 Ατλάντα 11-56

    ΔΥΣΗ

    ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ X-Σαν Αντόνιο 50-18 Ντάλας 45-22 Χιούστον 40-27 Μέμφις 38-28 Νέα Ορλεάνη 15-52

    ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Σιάτλ 46-20 Ντένβερ 36-30 Μινεσότα 35-34 Πόρτλαντ 23-43 Γιούτα 21-46

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ Χ-Φοίνιξ 51-16 Σακραμέντο 42-27 Λ.Α. Λέικερς 32-35 Λ.Α. Κλίπερς 31-37 Γκόλντεν Στέιτ 23-45 Χ=Προκρίθηκε για τα πλέι οφ

    [18] Μπάσκετ

    Αντίο με πίκρα από τον Κούρτοβιτς

    24/3/2005 4:26:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με τις χειρότερες εντυπώσεις άφησε σήμερα την Ελλάδα και τον Ιωνικό ΝΦ Αμαλιάδα, ο Μίρζα Κούρτοβιτς. Μετά από σχεδόν τρία χρόνια στην Α1 ανδρών, ο πλέι μέικερ από την ΠΓΔΜ θα αποτελεί στο μέλλον χωρίς αμφιβολία δυσφήμιση για το ελληνικό μπάσκετ. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ πριν την αναχώρησή του για τα Σκόπια μιλάει για την έλλειψη επαγγελματισμού που αντιμετώπισε στον Ιωνικό ΝΦ, αποκαλύπτει πως φέτος δεν είχε άδεια εργασίας και παρέμενε στη χώρα μας με τουριστική βίζα. "Για το μόνο που μετανιώνω είναι που δεν σηκώθηκα να φύγω μόνος μου νωρίτερα", δήλωσε γεμάτος πικρία κι απογοήτευση.

    "Η χειρότερη εμπειρία μου"

    "Η εμπειρία μου στον Ιωνικό ήταν η χειρότερη στην καριέρα μου. Εκτός απ την οικονομική ασυνέπεια, αντιμετώπισα έλλειψη επαγγελματισμού από τους υπεύθυνους της ομάδας. Δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ ξανά με το μπάσκετ και δεν είχαν κανέναν σεβασμό προς τους παίκτες. Επιπλέον, μας έλεγαν κάθε μέρα ψέματα, πως περιμένουν κάποια χρήματα που τους χρωστάνε που ποτέ, όμως δεν ερχόντουσαν. Δύο χρόνια στο Περιστέρι είχα παρόμοια εμπειρία ως προς τα λεφτά, αλλά τρία χρόνια στη σειρά ήταν πάρα πολλά για μένα", εξήγησε ο Κούρτοβιτς και κατέθεσε μία δυσάρεστη εμπειρία του:

    "Δεν θα ξεχάσω πως όταν τραυματίστηκα (θλάση στη γάμπα), προσπαθούσα μ όλες μου τις δυνάμεις να επιστρέψω για να βοηθήσω την ομάδα. Γι αυτό έπαθα υποτροπή τρεις φορές κι έμεινα εκτός για περισσότερο από έναν μήνα. Για ευχαριστώ ο Δήμαρχος της Αμαλιάδας με κατηγόρησε κατάμουτρα πως έπαιζα θέατρο γιατί δεν ήθελα να νικάει η ομάδα. Τώρα θέλω να ρωτήσω ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς του ΠΑΟΚ πόσο καιρό είναι εκτός με θλάση στη γάμπα;"

    Στη συνέχεια, ο Κούρτοβιτς αποκάλυψε: "Το χειρότερο είναι να δουλεύεις με κάποιον που δεν ξέρει τη δουλειά του. Δύο φορές με σταμάτησαν οι Αρχές στο αεροδρόμιο γιατί δεν είχα τα απαραίτητα έγγραφα. Στους πέντε εκτός έδρας αγώνες μας στη FEL ήμουν στην αποστολή μόνο μία φορά αν και πρώτος πλέι μέικερ. Δεν είχα άδεια εργασίας και είμαι τόσο καιρό με τουριστική βίζα. Δεν ξέρω γιατί δεν μ έχουν συλλάβει ακόμη."

    Στην ερώτηση αν επηρεάστηκε αρνητικά από τις συνθήκες μια επαρχιακής πόλης, απάντησε: "Η ζωή ήταν εντάξει. Είμαι επαγγελματίας. Δεν με νοιάζει που θα παίζω, αλλά να παίζω. Μπορεί η Αμαλιάδα να είναι μια μικρή πόλη, όμως γνώρισα αρκετούς ζεστούς ανθρώπους κι έκανα φίλους. Το γήπεδο είχε μέσο όρο 1.000 φιλάθλους σε κάθε παιχνίδι κι αυτό ήταν θετικό."

    Όσο για το αν τα λόγια του αυτά οφείλονται στη μείωση του χρόνου συμμετοχής του, ο Κούρτοβιτς είπε: "Στην αρχή έπαιζα τριάντα λεπτά. Ίσως αργότερα ο προπονητής μου να έπαψε να μ εμπιστεύεται επειδή μιλούσα συχνά για τα χρήματα που μου χρωστούσαν. Αυτή ήταν η απόφασή του ή ακόμη και η τακτική του κι αυτό το σέβομαι. Όμως η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν κατάλαβα τη φιλοσοφία του για το παιχνίδι. Δεν ήμουν ικανοποιημένος ούτε με το επίπεδο της προπόνησης. Οι πέντε νίκες μας σε δέκα παιχνίδια στον πρώτο γύρο, βασιζόντουσαν σε μεγάλο ποσοστό στον παράγοντα τύχη. Μετά τον Δεκέμβριο, όλα άρχισαν να καταρρέουν. Η ομάδα δεν είχε κίνητρο."

    Στη συνέχεια ο Κούρτοβιτς εξηγεί πως οδηγήθηκαν τα πράγματα σε οριακό σημείο: "Πριν τον αγώνα με τον Πανελλήνιο, εγώ κι ο Χάφναρ ζητήσαμε να μας δώσουν τα χρήματα ενός μήνα απ τους τρεις συνολικά που μας χρωστούσαν για ν΄ αγωνιστούμε. Προθυμοποιήθηκαν να δώσουν μόνο στον Χάφναρ 1.000 ευρώ έναντι τα οποία και δεν δέχτηκε. Είμαι αποφασισμένος να διεκδικήσω μέχρι τέλους τα χρήματά μου."

    Τέλος, στην ερώτηση αν εύχεται την παραμονή του Ιωνικού ΝΦ στην Α1, ο Κούρτοβιτς απάντησε: "Δεν τους εύχομαι ούτε να παραμείνουν, ούτε να υποβιβασθούν. Δεν μ ενδιαφέρει. Ας κάνουν ό,τι θέλουν."

    [19] Τον λόγο έχει πλέον η ΙAAF

    24/3/2005 7:37:00 μμ

    Συντάκτης:

    Στα χέρια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου θα βρίσκεται σύντομα η απόφαση της Πενταμελούς Δικαστικής Επιτροπής του ΣΕΓΑΣ με το σκεπτικό της απαλλαγής από τις κατηγορίες των αθλητών Κώστα Κεντέρη, Κατερίνας Θάνου και της επιβολής τιμωρίας τεσσάρων χρόνων στον προπονητή τους, Χρήστο Τζέκο . Ο ΣΕΓΑΣ, μετά την υπογραφή της απόφασης και από το τρίτο μέλος της Δικαστικής Επιτροπής που εξέτασε την υπόθεση, Στυλιανό Περράκη, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες απουσίαζε στο εξωτερικό έστειλε τα σχετικά έγγραφα στην IAAF. Σχετικά με την απόφαση του ΣΕΓΑΣ, ο Ολυμπιακός, σύλλογος των δύο Ολυμπιονικών, εξέφρασε με επίσημη ανακοίνωσή την ικανοποίησή του.

    Στηρίζει ο Ολυμπιακός τα παιδιά του

    Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου, μόλις πάρει την απόφαση στα χέρια της θα εξετάσει λεπτομερώς τα στοιχεία που παραθέτονται και σε περίπτωση που δεν είναι σύμφωνη, έχει δικαίωμα μέσα σε 21 ημέρες για να προσφύγει στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης. Η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης από το δικαστήριο ορίζεται σχεδόν αμέσως και συνήθως απαιτείται διάστημα 4-6 μηνών μέχρι την εκδίκαση.

    Στην Ελλάδα την ίδια ώρα, η διοίκηση του σύλλογος των δύο Ολυμπιονικών, Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θανου σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απαλλακτική απόφαση του ΣΕΓΑΣ, που δίνει την ευκαιρία στο ερυθρόλευκο δίδυμο να σημειώσουν νέες επιτυχίες. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει τα εξής:

    "Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΦΠ εκφράζει την ικανοποιησή του για την απόφαση με την οποία δικαιώνονται οι αθλητές του συλλόγου Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου, από τους οποίους περιμένουμε νέες μεγάλες επιτυχίες στους αγωνιστικούς χώρους" .

    [20] Με στόχο την άνοδο

    24/3/2005 3:51:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με στόχο την επάνοδο από την δεύτερη στη πρώτη κατηγορία της Ευρώπης, θα συμμετάσχουν οι άνδρες της Εθνικής ομάδας επιτραπέζιας αντισφαίρισης, στο ομαδικό των αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το οποίο αρχίζει την Κυριακή στο Ααρχους της Δανίας. Οι άνδρες υποβιβάσθηκαν από την Premier στην Challenge Division τον Ιανουάριο, ως τελευταίοι από τον 4ο προκριματικό όμιλο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Αν η εθνική μας πάρει μία από τις δύο πρώτες θέσεις, δηλαδή τη 17η ή τη 18η, τότε θα κερδίσει την άνοδο στην πρώτη κατηγορία. Η εθνική μας περνάει χωρίς αγώνα στη φάση των "16" και πρώτος της αντίπαλος θα είναι το Λουξεμβούργο την Κυριακή στις 14:30 ώρα Ελλάδας (13:30 τοπική).

    Εφικτός ο στοχος

    Ο στόχος που έχει τεθεί είναι εφικτός, αν αναλογιστούμε ότι στην ομάδα των ανδρών συμμετέχει ο Καλλίνικος Κρεάνγκα που είναι νούμερο 4 στην ευρωπαϊκή κατάταξη για τον μήνα Μάρτιο και φαβορί για ένα μετάλλιο, αλλά και οι Ντανιέλ Τσιόκας (νούμερο 54 στο ευρωπαϊκό RANKING LIST) και Παναγιώτης Γκιώνης (Νο 63) που έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν αρκετά και στο απλό και στο διπλό.

    Όσον αφορά τις γυναίκες που κάνουν πρεμιέρα την Κυριακή το πρωί (11:00, Ελλάδας, 10:00 τοπική) με αντίπαλο την Εσθονία, ο στόχος παραμένει ένας και μοναδικός. Να συνεχίσουν τις πολύ θετικές εμφανίσεις της τελευταίας διετίας.

    Στα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος έχασαν στην ισοβαθμία με την Πολωνία (η οποία τελικά προήχθη στην παραπάνω κατηγορία) την 1η θέση στον 4ο όμιλο, η οποία θα τους επέτρεπε να διεκδικήσουν την άνοδο.

    Υπενθυμίζεται ότι την καλύτερη δυνατή θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπορούν να διεκδικήσουν μόνο οι 16 ομάδες που αγωνίζονται στην Premier Division.

    Τα δηλωμένα ζευγάρια των Ελλήνων αθλητών στα αγωνίσματα του διπλού είναι:

    Διπλό ανδρών: Κρεάνγκα/Σαμσόνοφ (Ελλάδα/Λευκορωσία), Γκιώνης/Τσιόκας, Παπαγεωργίου/Λαγογιάννης.

    Διπλό γυναικών: Μοίρου/Μοκρούσοφ (Ελλάδα/Μολδαβία), Ντουλάκη/Φίλη. Διπλό μικτό: Γκιώνης/Μοίρου, Παπαγεωργίου/Ντουλάκη, Λαγογιάννης/Φίλη.

    Ο Κρεάνγκα δεν θα παίξει στο μικτό, ενώ για τον Τσιόκα είναι ανοικτό ακόμη αυτό το ενδεχόμενο. Η Γεωργοπούλου θα κοιτάξει να βρει παρτενέρ στη Δανία για ν` αγωνιστεί στο διπλό γυναικών και το διπλό μικτό.

    [21] Δυνατό τεστ για τα κορίτσια του τζούντο

    24/3/2005 2:51:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με τις τρεις κορυφαίες Ελληνίδες τζουντόκα θα εκπροσωπηθεί η χώρα μας στο διεθνές τουρνουά, το οποίο θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Συγκεκριμένα, στη διάθεση του ομοσπονδιακού τεχνικού, Βλαδίμηρου Παπαδόπουλου, θα βρίσκονται η πέμπτη Ολυμπιονίκης της Αθήνας, Μαρία Καραγιαννοπούλου (-48 κιλά), η 5η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004, Ιουλιέτα Μπουκουβάλα (-57κ.) καθώς και η Βαρβάρα Ακριτίδου (-78κ.). Στα θετικά της διοργάνωσης, όπως τόνισε με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ομοσπονδιακός προπονητής, ότι η Καραγιαννοπούλου και η Μπουκοβάλα, θα έχουν την ευκαιρία για πρώτη φορά να αγωνιστούν στις κανονικές κατηγορίες τους, ενώ και οι τρεις κοπέλες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, ενόψει των μεγάλων αγωνιστικών εκδηλώσεων που ακολουθούν και συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό της Ολλανδίας και το Παγκόσμιο του Καϊρου.

    Σκληρή προετοιμασία

    Σχετικά με τις προσεχείς υποχρεώσεις της εθνικής γυναικών, ο ομοσπονδιακός τεχνικός είπε ότι στο τουρνουά της Σλοβενίας, το οποίο θα διεξαχθεί σε περίπου ένα μήνα, θα πάρουν μέρος οι αθλήτριες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους Μεσογειακούς αγώνες, ενώ πριν θα έχουν προηγηθεί δύο προπονητικά καμπ σε Τσεχία και Σλοβενία.

    Ακόμη, πριν από το Ευρωπαϊκό της Ολλανδίας, έχει προγραμματιστεί διεθνές καμπ στην Ουγγαρία, όπου εκεί θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία για τη μεγάλη εκδήλωση του τζούντο στη "γηραιά" ήπειρο.

    [22] Κοινωνία

    Υπάλληλος διακινούσε παιδικό πορνό

    24/3/2005 7:05:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τη δράση ιδιωτικού υπάλληλου, κάτοικου Αθηνών, που διακινούσε υλικό παιδικής πορνογραφίας, μέσω Ίντερνετ, ανέκοψαν οι αστυνομικές αρχές. Ο 39χρονος άνδρας, ο οποίος συνελήφθη από τους αστυνομικούς και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, όπως προέκυψε από τη σχετική έρευνα δραστηριοποιούταν από το 2002. Διατηρούσε ιστοσελίδα στο Ιντερνετ με άσεμνες φωτογραφίες παιδιών, ακόμα και τεσσάρων ετών, τις οποίες παραχωρούσε μέσω του διαδικτύου σε διάφορα πρόσωπα, λαμβάνοντας πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων μεγάλος αριθμός CD και δισκετών με υλικό παιδικής πορνογραφίας και οκτώ βιντεοκασέτες, από τις οποίες οι δύο είχαν, επίσης, θέμα με παιδική πορνογραφία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 March 2005 - 18:08:13 UTC