Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αδιαπραγμάτευτη η βάση
  • [02] Στο… γλείψιμο έχουν οι Ιάπωνες τη Σαράποβα
  • [03] Ευθύνες κατά πάντων
  • [04] Μνημόσυνο για τον Ανδρέα Παπανδρέου
  • [05] Αγωγή βουλευτή κατά του ελληνικού δημοσίου
  • [06] Αιματηρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
  • [07] Το βλέμμα στο Ιράκ
  • [08] Παλαιστινιακά πυρά κατά Κορέι
  • [09] Φωτιά πήραν τα καύσιμα
  • [10] Διαμαρτυρία της Σλάβια Πράγας
  • [11] Στέλνουν στην Γαλλία τον Κάριου
  • [12] Παραμένει στο Άμστερνταμ ο Αναστασίου
  • [13] ΑΕΚ : Σε νέο πόστο ο Κωστένογλου
  • [14] Ντύθηκε στα "βυσσινί" ο Αλωνευτής
  • [15] Και με τη βούλα Παππάς
  • [16] Με τον "Ιταλό" Αφρουδάκη στη Βουδαπέστη
  • [17] Ανίκητη η "Λένα" και στο διπλό
  • [18] Κι άλλο "θαύμα" στο διαδικτυακό σφυρί
  • [19] Δελτίο υγείας στους μαθητές
  • [20] Συνεργασία ελπίδας
  • [21] Φωτιά στο Πανόραμα Βούλας

    [01] Οικονομία

    Συνάντηση Αλογοσκούφη με προεδρείο ΕΕΤ

    Αδιαπραγμάτευτη η βάση

    22/6/2005 12:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/6/2005 3:44:29 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Η κυβέρνηση δε διαπραγματεύεται το βασικό κορμό της ρύθμισης για το ασφαλιστικό των τραπεζών, ξεκαθάρισε σήμερα στο προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Σε δηλώσεις του ο κ. Αλογοσκούφης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τροποποιήσεις σε επιμέρους τεχνικά ζητήματα, πάντα στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται στη Βουλή. Σχετικά με την τροπολογία, που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο υπουργός τόνισε, ότι εμπίπτει απόλυτα στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Για το ίδιο θέμα, τόνισε, πως "ακούγονται σειρά ισχυρισμών οι οποίοι δεν έχουν καμία βάση". "Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιβαρυνθεί το ΙΚΑ", σχολίασε ο υπουργός οικονομίας, απαντώντας στις επικρίσεις για επιβάρυνση του ΙΚΑ λόγω της ρύθμισης. Ο κ. Αλογοσκουφης τόνισε επίσης, ότι το πλαίσιο της ρύθμισης συζητήθηκε ευρέως στα κυβερνητικά όργανα, και ότι προβλέπονται αναλογιστικές μελέτες από την στιγμή που μια τράπεζα θα υποβάλλει αίτηση για ένταξη στο νέο ταμείο. Παράλληλα, σημείωσε, ότι για τη ρύθμιση δεν υπάρχει ενιαία άποψη στην πλευρά των τραπεζιτών. Στο μεταξύ, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ανεργία των γυναικών στη Βουλή, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις απεργιακές κινητοποιήσεις κάλεσε τα συνδικάτα να συνειδητοποιήσουν το χρέος τους προς το κοινωνικό σύνολο και τόνισε ότι "οι ακρότητες δε δίνουν λύση." Επίσης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, ότι υπονομεύει τις αλλαγές που το ίδιο επαγγέλλεται. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την Κυβέρνηση για επίδειξη ενός νέου αυταρχισμού που δε συνάδει με τον πολιτισμό και τη δημοκρατία.

    Αντιδράσεις

    Στο μεταξύ, χθες ο Μιλτιάδης Έβερτ με εκπρόθεσμη τροπολογία, που κατέθεσε στη Βουλή ζήτησε τη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης για το κόστος, που θα επωμιστεί το ΙΚΑ από την ένταξη στο νέο ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 πρότεινε το κόστος αυτό να το αναλάβουν εξ ολοκλήρου οι τράπεζες.

    Σχετικά με την τροπολογία Έβερτ, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, τόνισε στη ΝΕΤ 105.8, ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ θα μπορούσε να έχει επικοινωνήσει με τον διοικητή του ΙΚΑ και τον κ. Αλογοσκούφη. "Με το να κατατεθεί μία τροπολογία δε γίνεται τίποτα".

    Επίσης, προσέθεσε, πως προϋπόθεση για να μπορέσει το ΙΚΑ να αντεπεξέλθει στην αλλαγή είναι η χρηματοδότησή του, διευκρινίζοντας, ότι υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση του ΙΚΑ. Ο κ. Βλάχος εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι το δημόσιο θα επιβαρυνθεί τελικά στο ποσοστό μόνο που του αναλογεί.

    Ακόμα, παραδέχτηκε, ότι "υπάρχει πρόβλημα με τα ταμεία" προσθέτοντας, ότι "όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας". Ωστόσο, επεσήμανε, πως οι διαφορές των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και των συνδικαλιστών δεν είναι αγεφύρωτες.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8, ότι οι διαφορές ανάμεσα στο νόμο του ΠΑΣΟΚ και τα όσα εισηγείται η Κυβέρνηση είναι τεράστιες. "Ο δικός μας νόμος προέβλεπε την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών κάτι, που δε γίνεται τώρα. Τώρα η ένταξη των ταμείων γίνεται μονομομερώς χωρίς να έχει υπάρξει συζήτηση για το ΙΚΑ, απαλλάσσονται οι τράπεζες από τα βάρη για τα κύρια ταμεία ασφάλισης, καταργείται η συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων με αυθαίρετη παρέμβαση της κυβέρνησης". Επίσης, ο κ. Ρέππας, κάλεσε το ΙΚΑ να πάρει θέση.

    Στην ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση αναφέρθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Προσωπικό ασφαλείας στις τράπεζες

    Στο μεταξύ, η ταλαιπωρία του κοινού από τις απεργίες συνεχίζεται, καθώς η ΟΤΟΕ συνεχίζει την απεργία για σήμερα και για αύριο, ενώ την Παρασκευή οι τραπεζοϋπάλληλοι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ.

    Πάντως, όπως διαβεβαιώνουν συνδικαλιστικά στελέχη της Οργάνωσης, οι συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας θα καταβληθούν κανονικά, καθώς έχει ενισχυθεί το προσωπικό ασφαλείας στις τράπεζες.

    Παράλληλα σήμερα έχουν κληθεί για να καταθέσουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή της Βουλής, η ΟΤΟΕ, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η ΓΣΕΕ, ο διοικητής του ΙΚΑ, του ΟΤΕ και η ΟΜΕ-ΟΤΕ.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγοπουλος τάχθηκε κατά των δύο ρυθμίσεων, λέγοντας ότι το κόστος θα επιβαρύνει το ΙΚΑ και κατά συνέπεια τους ασφαλισμένους στο ταμείο.

    Στις 6.30 το απόγευμα, αναμένεται η τοποθέτηση του Γιώργου Αλογοσκούφη, η οποια σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι έντονη και επικριτική κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ένταση στη Βουλή

    Απεργιακός πυρετός

    [02] Στο γλείψιμο έχουν οι Ιάπωνες τη Σαράποβα

    22/6/2005 5:21:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Αν και είναι μόλις 18 Μαϊων οι επιτυχίες της Ρωσίδας πρωταθλήτριας, Μαρία Σαράποβα στα κορτ, σε συνδυασμό με την γοητευτική εξωτερική της εμφάνιση, έχουν "σπάσει" τις καρδιές των φίλων του τένις. Την ίδια στιγμή τα "φαν κλαμπ" της ξανθιάς τενίστριας ξεφυτρώνουν ανά τον κόσμο σαν "μανιτάρια". Εκεί όμως που έχει προκαλέσει πραγματικό ντελίριο είναι στο Τόκιο της Ιαπωνίας, όπου η Σαράποβα πανηγύρισε το 2003 τον παρθενικό της τίτλο σε τουρνουά WTA και φέτος επανέλαβε την επιτυχία της. Το γεγονός αυτό σκέφθηκε να εκμεταλλευθεί το Ταχυδρομείο της χώρας, κυκλοφορώντας μία σειρά γραμματοσήμων της 18χρονης πρωταθλήτρια, σε διάφορα στιγμιότυπα. Το κάθε γραμματόσημο θα κοστίζει 60 λεπτά του ευρώ και θα διανέμονται σε σειρές των 10, μαζί με αρκετές φωτογραφίες της Ρωσίδας Καλλονής, που οι υπεύθυνοι προβλέπουν να γίνονται ανάρπαστα σε κύκλους φιλοτελιστών και όχι μόνο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Χρυσό" σχέδιο νίκης της Σαράποβα

    [03] Κοινωνία

    Για το δυστύχημα στα Τέμπη

    Ευθύνες κατά πάντων

    22/6/2005 4:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/6/2005 5:33:50 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Υπεύθυνος κατά 80%, για το τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη με θύματα 21 μαθητές, τον Απρίλιο του 2003, είναι ο οδηγός της νταλίκας, Δημήτρης Ντόλας, όπως αποφάνθηκε, την Τετάρτη, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αλεξανδρούπολης. Ευθύνες κατά 20% επέρριψε το Δικαστήριο και στον οδηγό του μοιραίου λεωφορείου, Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη, υπάλληλο του ΚΤΕΛ Ημαθίας, το οποίο το Δικαστήριο θεώρησε υπεύθυνο για την επαύξηση των αποτελεσμάτων της σύγκρουσης καθώς το λεωφορείο δεν είχε την οφειλόμενη παθητική ασφάλεια. Η δίκη στην Αλεξανδρούπολη είχε ξεκινήσει στις 9 Φεβρουαρίου, ενώ οι αγωγές των οικογενειών στρέφονταν κατά της Αγροτικής Ασφαλιστικής (φορτηγό), Εθνικής Ασφαλιστικής (λεωφορείου ΚΤΕΛ Ημαθίας), των ιδιοκτητών της νταλίκας και της εταιρείας ΑΚΡΙΤΑΣ.

    [04] Πολιτική

    Για τη συμπλήρωση 9 χρόνων από το θάνατό του

    Μνημόσυνο για τον Ανδρέα Παπανδρέου

    22/6/2005 5:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι τελέστηκε στο Α' Νεκροταφείο μνημόσυνο για τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Το παρών έδωσαν ο γιος του ιδρυτή του Κινήματος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μέλη της οικογένειάς του, παλιοί συνεργάτες και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και απλοί πολίτες. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις του τόνισε "ο Ανδρέας Παπανδρέου μας εμπνέει όλους για τους αγώνες που έκανε για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Οι ιδέες του είναι πάντα επίκαιρες". Από την πλευρά της η κ. Δήμητρα Λιάνη δήλωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι αγώνες του Ανδρέα Παπανδρέου με το λαό φαίνεται να καταρρέουν. Οι ηγέτες χρειάζονται περισσότερο από ποτέ για να κρατήσουν τα οράματα. Ο Απόστολος Κακλαμάνης σε δήλωσή του τόνισε ότι η μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου είναι ιερή παρακαταθήκη για όλους στη δημοκρατική παράταξη. Τέλος, ο Τηλέμαχος Χυτήρης επεσήμανε "έχουμε μία κυβέρνηση που εργάζεται για τους λίγους. Τον Ανδρέα Παπανδρέου τον θυμόμαστε όλοι εμείς αλλά και ο λαός για τις ιδέες του και τη συμπεριφορά του".

    [05] Πολιτική

    Για παρουσίαση ψευδών στοχείων

    Αγωγή βουλευτή κατά του ελληνικού δημοσίου

    22/6/2005 3:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/6/2005 4:24:35 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Αποζημίωση ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για ηθική βλάβη που υπέστη από τη δημοσιοποίηση ψευδών, όπως υποστηρίζει, στοιχείων της περιουσιακής του κατάστασης που δόθηκαν από την αρμόδια επιτροπή ελέγχου των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων της Βουλής, διεκδικεί ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β Πειραιά Δημήτρης Λυντζέρης. Με την αγωγή του, που κατέθεσε στο διοικητικό πρωτοδικείο Αθηνών, στρέφεται κατά του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του υπουργού Οικονομίας και της προέδρου της Βουλής. Όπως τονίζει, τα σχετικά στοιχεία τον εμφάνιζαν να έχει παίξει στο Χρηματιστήριο και να έχει χάσει από συναλλαγές περίπου μισό δισεκατομμύριο δραχμές. Παράλληλα επισημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά είναι ψευδή, καθώς ο ίδιος δεν έχει προβεί σε καμία άλλη χρηματιστηριακή συναλλαγή, εκτός από αυτήν της πώλησης μετοχών του ιατρικού κέντρου ΙΑΣΩ, που ήταν μέτοχος, λόγω της ιδιότητάς του ως γιατρού-γυναικολόγου.

    [06] Κόσμος

    Αιματηρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν

    22/6/2005 12:27:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ - Reuters

    Τουλάχιστον 46 αντάρτες και πέντε άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας έχασαν τη ζωή τους, ενώ πέντε Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στο νότιο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο αμερικανικός στρατός. Οι συγκρούσεις, που κράτησαν 11 ώρες, σημειώθηκαν στα πλαίσια επιχείρησης με το όνομα "Κατάνια", που στόχο έχει την εξόντωση ανταρτών, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

    [07] Ιράκ

    Υπό τη σκιά της βίας

    Το βλέμμα στο Ιράκ

    22/6/2005 11:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/6/2005 7:43:10 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC, Reuters

    Η παροχή βοήθειας, σε πρακτικό επίπεδο, για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, η αποκατάσταση της τάξης και η υιοθέτηση νέου Συντάγματος, βρέθηκαν στο επίκεντρο διεθνούς διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, που διεξήχθη στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή 80 χωρών. Η αντιπροσωπεία της ιρακινής κυβέρνησης παρουσίασε τα σχέδιά της για το μέλλον της χώρας και διευκρίνισε το είδος της βοήθειας που χρειάζεται, ενώ, όπως παρατηρούν αναλυτές, η διάσκεψη αποτέλεσε ευκαιρία για να γεφυρωθούν οι διαφορές Ευρώπης - ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράκ. Την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην ανοικοδόμηση της χώρας, ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, επισημαίνοντας, πως ο ιρακινός λαός δεν πρέπει να απογοητευθεί. Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της Ε.Ε. και των ΗΠΑ ζήτησαν από τους γείτονες του Ιράκ να σφραγίσουν τα σύνορά τους για τους αντάρτες, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, υπογράμμισε ότι η χώρας μας συνέβαλε από την πρώτη στιγμή και στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας και θα συνεχίσει να το πράττει. Στο μεταξύ, νέες επιθέσεις σημειώθηκαν στη Βαγδάτη και το Κιρκούκ, ενώ το τμήμα της Αλ Κάιντα στο Ιράκ υποστήριξε, ότι η διάσκεψη είναι τέχνασμα της Ουάσινγκτον, προκειμένου "να σώσει εαυτήν από την ήττα".

    "Σημαντική μέρα"

    Κατά την έναρξη των εργασιών, η Κοντολίζα Ράις κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση να ενισχύσει την ασφάλεια και να ανοίξει το πολιτικό σύστημα και την οικονομία της χώρας. Ωστόσο, τόνισε ότι η ιρακινή ηγεσία δεν μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή της χωρίς διεθνή υποστήριξη. "Συμφωνήσαμε να οικοδομήσουμε μια νέα διεθνή σύμπραξη υπέρ του Ιράκ. Ο γενναίος ιρακινός λαός μας ζητά να είμαστε στο πλευρό του και αξίζει την πλήρη υποστήριξή μας", δήλωσε η κ. Ράις.

    "Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν πραγματικά κεντρικό ρόλο στο Ιράκ", δήλωσε ο Ζαν Ασελμπορν, υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, που προεδρεύει της Ε.Ε., απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΟΗΕ.

    "Η διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ αποτελεί μια πολύ σημαντική ημέρα για τη χώρα αυτή και συμβολίζει την ενότητα της διεθνούς κοινότητας για να υποστηρίξει την οικοδόμηση ενός Ιράκ της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ευημερίας", τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο. Επίσης, προσέθεσε, πως άλλος ένας στόχος της διάσκεψης είναι η επίτευξη συμφωνίας στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας για τον τρόπο παροχής βοήθειας και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, τόνισε, ότι η διάσκεψη "θα βοηθήσει επίσης τις προσπάθειες που καταβάλλει ο αμερικανοβρετανικός συνασπισμός παρέχοντας υποστήριξη στις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας μέχρι να είναι σε θέση να διεξάγουν μόνες τους τις επιχειρήσεις ασφαλείας".

    Από την πλευρά του, ο κ. Μολυβιάτης χαρακτήρισε την διάσκεψη "πράξη πολιτικής αλληλεγγύης προς τους Ιρακινούς". Παράλληλα, επεσήμανε ότι πρώτο ζητούμενο είναι η ασφάλεια και ζήτησε από τις γειτονικές χώρες του Ιράκ τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων τους, ενώ χαρακτήρισε εξίσου σημαντικό το ζήτημα της ομαλής εξέλιξης της πολιτικής διαδικασίας, που μπορεί να διασφαλισθεί με τη διαμόρφωση, υιοθέτηση και εφαρμογή ενός δημοκρατικού Συντάγματος, από αντιπροσώπους όλων των Ιρακινών.

    Δεν έχουν τέλος οι επιθέσεις

    Στο μεταξύ, ο κύκλος βίας στο Ιράκ παραμένει ανοιχτός. Επίκεντρο των σημερινών επιθέσεων η Βαγδάτη και το Κιρκούκ.

    Στην ιρακινή πρωτεύουσα και στα περίχωρά της, δύο διαφορετικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στοίχισαν τη ζωή δύο Ιρακινών αστυνομικών, ενώ προκάλεσαν τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων.

    Η πρώτη επίθεση εκδηλώθηκε στην περιοχή Μαντάιεν, 30 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη τη στιγμή που περνούσε περίπολος της ιρακινής αστυνομίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο αστυνομικοί και να τραυματιστούν δύο περαστικοί.

    Η δεύτερη επίθεση έγινε στη συνοικία Αλ Φάζαλ, στο κέντρο της πόλης, με στόχο αμερικανική στρατιωτική περίπολο. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν δύο Ιρακινοί.

    Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις ανακάλυψαν χθες τις σορούς τριών ατόμων νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, που έφεραν πολλαπλά τραύματα από σφαίρες.

    Παράλληλα, τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου τέσσερις σωματοφύλακες του προέδρου των Τουρκομάνων του Ιράκ, Σααντεντίν Αρζέιζ, στο Κιρκούκ. Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία, η επίθεση είχε στόχο τον Τουρκομάνο αξιωματούχο και είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του Μετώπου των Τουρκομάνων του Ιράκ γίνεται στόχος δολοφονικής επίθεσης.

    Στο μεταξύ, σύντομα θα αναχωρήσει για τη χώρα του ο Φιλιππινέζος όμηρος, Ρομπέρτο Ταρονγκόι, ο οποίος ήταν στα χέρια απαγωγέων για επτά μήνες. Όπως ανακοίνωσε η η Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο, ο Ταρονγκόι παραδόθηκε σε Φιλιππινέζους διπλωμάτες στη Βαγδάτη. Οι απαγωγείς του είχαν απευθύνει τον Μάρτιο τελεσίγραφο προς τη Μανίλα απειλώντας, ότι θα τον σκοτώσουν εάν οι Φιλιππίνες δεν διέκοπταν κάθε στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ και έδιναν προθεσμία μέχρι τις 11 Μαρτίου για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους.

    [08] Μ. Ανατολή

    Από εξαγριωμένο πλήθος στη Δ. Όχθη

    Παλαιστινιακά πυρά κατά Κορέι

    22/6/2005 2:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/6/2005 4:02:45 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Καταιγισμός πυρών και η έκρηξη ενός μικρού εκρηκτικού μηχανισμού σημάδεψαν την επίσκεψη του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Αχμέντ Κορέι, στη Ναμπλούς, την Τετάρτη. Ο Κορέι είχε μεταβεί στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, της Δυτικής Όχθης, για να συναντηθεί με τοπικούς αξιωματούχους, όταν ένοπλοι έβαλαν κατά του κτηρίου στο οποίο βρισκόταν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική, που ακολουθεί η Παλαιστινιακή Αρχή. Ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός δεν τραυματίστηκε, ενώ κατά την αποχώρησή του, οι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν εκ νέου και ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη μόλις 300 μέτρα από το σημείο όπου πέρασε η αυτοκινητοπομπή του. "Δεν επιθυμούμε αυτό το χάος", είπε μετά τα επεισόδια ο Κορέι και πρόσθεσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δε θα υποκύψει σε αυτούς, που θέλουν να επιβάλουν την αναρχία.

    Διάχυτη απογοήτευση

    Η επίθεση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απόπειρα δολοφονίας αλλά ως ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των ενόπλων, "Οι αξιωματούχοι ζουν μες στη χλιδή κι εμείς, που έχουμε δώσει τόσα για την Παλαιστίνη, δεν έχουμε τίποτα".

    Σημειώνεται ότι το θέμα της ασφάλειας είναι πρωταρχικής σημασίας για τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό. Την περασμένη εβδομάδα είχε εκφράσει την αγανάκτησή του για την αναρχία που επικρατεί σε πολλές παλαιστινιακές περιοχές, ενώ απείλησε ότι θα καταργήσει την κυβέρνησή του σε περίπτωση που δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

    [09] Οικονομία

    Σε ύψη ρεκόρ η αμόλυβδη

    Φωτιά πήραν τα καύσιμα

    22/6/2005 6:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/6/2005 6:28:41 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Στο όριο του ενός ευρώ το λίτρο πλησιάζει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε πολλά πρατήρια της χώρας, ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία για τις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού. Η τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη διαμορφώθηκε στα 58,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ ξεπέρασε για ακόμη μία φορά τα 58 δολάρια. Αναλυτές φοβούνται ότι η τιμή θα ξεπεράσει και το ψυχολογικό όριο των 60 δολαρίων, ενώ και στην Ελλάδα οι ανατιμήσεις έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ήδη σε 44 νομούς της χώρας, η τιμή της σούπερ αμόλυβδης ξεπερνά το ένα ευρώ και το πετρέλαιο κίνησης τα 90 λεπτά. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ιδιοκτητών φορτηγών και ταξί, που κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση του κόστους μεταφορών, ενώ οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων ζητούν μείωση του φόρου στα καύσιμα. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης, προανήγγειλε την εντατικοποίηση των ελέγχων, ενώ ζήτησε αυτοσυγκράτηση από τους φορείς της αγοράς.

    Με το βλέμμα στις ΗΠΑ

    Στο μεταξύ, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις ΗΠΑ απ όπου αναμένεται η ανακοίνωση για τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, γεγονός που θα έχει άμεση επίπτωση στην τιμή του βαρελιού.

    Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τα αποθέματα αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

    Αν επαληθευτεί η πρόβλεψη αυτή, θα πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Σαλαγκούδης είπε ότι η συνεχής αύξηση των τιμών είναι ανησυχητική όχι μόνο για την ελληνική, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

    Αναφερόμενος στα ποσοστά εξάρτησης της χώρας μας από το πετρέλαιο τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει εκμεταλλευθεί τις Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας, ωστόσο, κατάφερε να έχει τη μικρότερη αύξηση στις τιμές των καυσίμων από όλες τις Ευρωμεσογειακές χώρες.

    Αναφερόμενος στις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ είπε ότι το ποσοστό της αύξησης, που θα αποφασιστεί το φθινόπωρο, θα κινείται στα επίπεδα του πληθωρισμού, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα αυξηθούν κατά πολύ οι τιμές του πετρελαίου, ενώ επανέλαβε ότι δεν είναι τώρα η καταλληλότερη στιγμή για την προσαρμογή, στην οποία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει η Ελλάδα, σχετικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξέφρενη κούρσα

    Ανεβαίνει ξανά ο μαύρος χρυσός

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Διαμαρτυρία της Σλάβια Πράγας

    22/6/2005 7:14:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η διοίκηση της Σλάβια Πράγας εξέφρασε τη διαμαρτυρία της στην UEFA για την απόφασή της να επιτρέψει στη Λίβερπουλ να μετάσχει στο νέο Τσάμπιονς Λιγκ, εξέλιξη που, εκτός απροόπτου, θα στερήσει από τη δευτεραθλήτρια Τσεχίας το δικαίωμα να λάβει μέρος στον Γ΄ προκριματικό γύρο της διοργάνωσης. "Έχουμε χάσει τη θέση μας στον τρίτο προκριματικό γύρο και ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για παράδειγμα", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Σλάβια, Αλεξάντερ Κλίμεντ, με σημερινές δηλώσεις του στο Sky Sports. Από την πλευρά του, ο διευθυντής επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Ουίλιαμ Γκαγιάρ, επιβεβαίωσε ότι η αντίστοιχη της Τσεχίας ήρθε σε επαφή με την UEFA. "Είχαμε πολύ προκαταρκτικές συζητήσεις για το θέμα και αναζητούμε μια λύση", τόνισε ο Γκαγιάρ, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, και συνέχισε, "Σε αυτό το στάδιο δεν ξέρουμε ακριβώς τι θέλουν. Το μόνο που έχουν αναφέρει είναι το θέμα της κατάταξης στο Τσάμπιονς Λιγκ και δεν έχουν μιλήσει για την απόφασή μας να επιτρέψουμε στη Λίβερπουλ να μετάσχουν στη διοργάνωση". Ο Γκαγιάρ δήλωσε ακόμη ότι και μια ομάδα από τη Σλοβακία θα χάσει τη θέση της στην κατάταξη, εξαιτίας της επιστροφής της Λίβερπουλ, αν και δεν είναι ακόμη γνωστό το όνομά της, καθώς η σεζόν δεν έχει τελειώσει στη χώρα.

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στέλνουν στην Γαλλία τον Κάριου

    22/6/2005 3:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πολύ κοντά στην απόκτηση του Τζον Κάριου βρίσκεται η Λιόν, τουλάχιστον σύμφωνα με τον γαλλικό τύπο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η «L Equipe», ο υψηλόσωμος επιθετικός, ο οποίος ανήκει στην Μπεσίκτας, πήγε την προηγούμενη εβδομάδα στη Λιόν, και αναμλενεται την Παρασκευή να ξαναπάει και να περάσει από ιατρικές εξετάσεις. Το ενδιαφέρον των πρωταθλητών Γαλλίας για τον υψηλόσωμο επιθετικό, προέκυψε μετά την άρνηση του Μίλαν Μπάρος να συνεχίσει την καριέρα του στη Λιόν. Πάντως, για τον Νορβηγό στράικερ ερίζουν και πολλοί αγγλικοί σύλλογοι, ενώ ως γνωστών, παίζει έντονα και το όνομα του Ολυμπιακού, ιδίως μετά την συμφωνία με τον συμπατριώτη του προπονητή, Τροντ Σόλιντ, ο οποίος θέλει να τον πάρει στους νταμπλούχους.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Παραμένει στο Άμστερνταμ ο Αναστασίου

    22/6/2005 12:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πάρα το γεγονός πως η διοίκηση του Αίαντα είχε ενημερώσει τον 32χρονο φορ ότι θα πρέπει να αναζητήσει νέα ομάδα, τελικά η πρόσληψη του Ντάνι Μπλιντ, άλλαξε τα δεδομένα και ο Γιάννης Αναστασίου θα συνεχίσει και τη νέα περίοδο να είναι κάτοικος Άμστερνταμ. Συγκεκριμένα, ο Άγιαξ ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας του με τον Έλληνα επιθετικό έως το καλοκαίρι του 2006 και έτσι θα είναι "παρέα" με τον Άγγελο Χαριστέα. Ο Αναστασίου αποκτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2004 από την Ρόντα, ενώ σε 29 συμμετοχές έχει σημειώσει επτά γκολ με τη φανέλα του "Αίαντα".

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΑΕΚ : Σε νέο πόστο ο Κωστένογλου

    22/6/2005 3:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Είναι ένας από τους καλύτερους σε σταθερότητα παίκτες της ΑΕΚ την τελευταία δεκαετία και συνέδεσε με μεγάλα γράμματα το όνομα του. Ο λόγος για το Νίκο Κωστένογλου, ο οποίος "κρεμάει τα παπούτσια του" μετά από 11 ολόκληρα χρόνια. Όμως ο πρώην πλέον αμυντικός της Ένωσης θα συνεχίσει να ασχολείται με τη μεγάλη του αγάπη, αφού από σήμερα αναλαμβάνει καθήκοντα στις ακαδημίες της ΑΕΚ, δίπλα στον Τόνι Σαβάβσκι. Ο Κωστένογλου, μίλησε με τον Πρόεδρο της ΑΕΚ, Ντέμη Νικολαΐδη και αποδέχτηκε την πρόταση του για τα νέα του καθήκοντα.

    "Ψυχή και σώμα στην ΑΕΚ"

    Ο Έλληνας πρώην παίκτης του Δικέφαλου, τόνισε μεταξύ άλλων πως θα ήθελε να συνεχίσει να αγωνίζεται, όμως μόνο με την ΑΕΚ και με κανένα άλλο σύλλογο. Για αυτό και αισθάνθηκε έτοιμος να φύγει από την ενεργό δράση, όπου θα βρίσκεται και πάλι μέσα στον σύλλογο που τόσα προσέφερε.

    «Μετά από 11 χρόνια παρουσίας στην ΑΕΚ δέθηκα σώμα και ψυχή με την ομάδα και μου ήταν αδύνατο να φύγω και να βρεθώ σε άλλο σύλλογο. Μου έγινε μια πρόταση από τον πρόεδρο και την δέχτηκα. Ίσως να σκεφτόμουν να συνεχίσω το ποδόσφαιρο, αλλά κρίθηκε ιδανικότερο να συνεχίσω στην ΑΕΚ από μια άλλη θέση. Τώρα θα προσπαθήσω να μορφωθώ ειδικότερα για το νέο μου πόστο με κάποια ταξίδια στο εξωτερικό και ανταλλάσσοντας σκέψεις και απόψεις με τον Τόνι Σαβέβσκι. Είδα ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ακαδημίες και γι αυτό δέχτηκα την πρόταση που μου έγινε. Τώρα θα προσπαθήσουμε όλοι να βάλουμε ένα λιθαράκι για την πραγματοποίηση του ονείρου να γίνουν τα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ ένα πρότυπο λειτουργίας».

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ντύθηκε στα "βυσσινί" ο Αλωνευτής

    22/6/2005 6:12:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το έντονο φλερτ που είχε αναπτυχθεί εδώ και μερικές εβδομάδες ανάμεσα στην Λάρισα και τον διεθνή Κύπριο ταλαντούχο άσο της Ομόνοιας Λευκωσίας, Στάθη Αλωνεύτη κατέληξε σήμερα σε ευτυχή γάμο. Έπειτα από μια σειρά διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών, ο 22χρονος μεσοεπιθετικός υπέγραψε συμβόλαιο για δύο χρόνια με την ΑΕΛ, που μετά τους νεοαποκτηθέντες Καλαντζή, Σπάσιτς και Βέλα Τζούνιορ, πραγματοποίησε την τέταρτη μετεγγραφή της, ενόψει της επιστροφής των "βυσσινί" στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας. Ο διεθνής Κύπριος ποδοσφαιριστής που διακρίνεται για την ταχύτητα, την τεχνική και την έφεση στο σκοράρισμα γεννήθηκε στις 29/3/1983, έγινε επαγγελματίας στα 17 χρόνια και από το 2003 αποτελεί βασικότατο στέλεχος της Ομόνοιας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκανε "το μπαμ" η Λάρισα

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Και με τη βούλα Παππάς

    22/6/2005 2:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Νέος παίκτης των ερυθρολεύκων είναι και επισήμως ο Χάρης Παππάς. Ο 22χρονος δεξιός χαφ, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα του Απόλλωνα Καλαμαριάς, βρέθηκε στα γραφεία της Πειραϊκής ΠΑΕ και συμφώνησε σε όλα. Το συμβόλαιο του Έλληνας παίκτη είναι πενταετούς διάρκειας και θα υπογραφεί αμέσως μόλις περάσει και τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Ο διεθνής με την Εθνική των Ελπίδων δήλωσε απόλυτα ευχαριστημένος και τόνισε πως θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί βασικός αλλά θα κάνει τα πάντα για να καθιερωθεί στην ομάδα του Ολυμπιακού. Όσον αφορά το ποσό, η Καλαμαριά θα βάλει στα ταμεία της 350.000 ευρώ, ενώ ο νεαρός ποδοσφαιριστής αποτελεί τη δεύτερη μεταγραφή των Πρωταθλητών Ελλάδας μετά την απόκτηση του Τάσου Κυριακού της Καλλιθέας.

    [16] Με τον "Ιταλό" Αφρουδάκη στη Βουδαπέστη

    22/6/2005 7:26:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με τον άσο της ιταλικής Ποζίλιπο Χρήστο Αφρουδάκη να συμμετέχει κανονικά στην 14μελή "γαλανόλευκη" αποστολή του "World League", πετάει αύριο στις 16:30 η Εθνική ανδρών πόλο για τη Βουδαπέστη. Στην ουγγρική πρωτεύουσα θα διεξαχθεί από 24-26/6 η β΄ φάση των προκριματικών της διοργάνωσης και ο Ιταλός ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Σάντρο Καμπάνια, σκέφτεται να δώσει χρόνο συμμετοχής στον Χρήστο Αφρουδάκη, που ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού στον ώμο. Με την ολοκλήρωση της Α φάσης της διοργάνωσης που φιλοξενήθηκε στο Πορτουγκαλέτε της Ισπανίας, τα "ελληνικά χρώματα", βρίσκονται στην 4η θέση του Α΄ ομίλου, έχοντας συγκεντρώσει 7 βαθμούς σε τρεις αγώνες. Τα εισιτήρια πρόκρισης για την επόμενη φάση (ΗΠΑ και Καναδά) θα σφραγίσουν οι τέσσερις πρώτες ομάδες.

    Η αποστολή της Εθνικής

    Στην αποστολή για την Ουγγαρία, εκτός του Χρήστου Αφρουδάκη, που στοχεύει να ενσωματωθεί σιγά σιγά στην Εθνική ομάδα, ενόψει του σημαντικού ραντεβού του παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Μόντρεαλ, συμμετέχουν ακόμη οι εξής: Γιώργος Ρέππας, Νίκος Δεληγιάννης (τερματοφύλακες), Τάσος Σχίζας, Θόδωρος Χατζηθεοδώρου, Δημήτρης Μάζης, Νικήτας Κόχειλας (αμυντικοί), Χρήστος Αφρουδάκης, Γιώργος Ντόσκας, Γιάννης Θωμάκος, Αργύρης Θεοδωρόπουλος, Μανώλης Μυλωνάκης (περιφερειακοί), Γιώργος Αφρουδάκης, Αντώνης Βλοντάκης, Μάνθος Βουλγαράκης (φουνταριστοί). Στην αποστολή μετέχουν ακόμη ο ομοσπονδιακός τεχνικός Σάντρο Καμπάνια, ο συνεργάτης του Παναγιώτης Τρούλος, ο υπεύθυνος στατιστικής Γιάννης Μοντεσάντος, ο φυσικοθεραπευτής Ηλίας Τόλος και ο έφορος Δημήτρης Γιακουμάτος (αρχηγός αποστολής).

    Το πρόγραμα των αγώνων της β' φάσης

    Παρασκευή 24 Ιουνίου

    17:30 Ρωσία-Κίνα

    19:00 Αυστραλία-Ουγγαρία

    20:30 Ισπανία-ΕΛΛΑΔΑ

    Σάββατο 25 Ιουνίου

    17:30 Ισπανία-Κίνα

    19:00 ΕΛΛΑΔΑ-Ουγγαρία

    20:30 Αυστραλία-Καναδάς

    Κυριακή 26 Ιουνίου

    12:45 Κίνα-Καναδάς

    14:15 ΕΛΛΑΔΑ-Αυστραλία

    15:45 Ουγγαρία-Ισπανία

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    ΑΓ. ΤΕΡΜ. Β.

    1. Ισπανία 4 41-29 10

    2. Ρωσία 4 37-35 10

    3. Ουγγαρία 3 58-15 9

    4. ΕΛΛΑΔΑ 3 38-20 7

    5. Αυστραλία 3 29-29 5

    6. Καναδάς 4 16-51 4

    7. Κίνα 3 11-51 3

    [17] Ανίκητη η "Λένα" και στο διπλό

    22/6/2005 4:18:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με... κεκτημένη ταχύτητα από τη θριαμβευτική νίκη 1-2 της πρεμιέρας του Γουίμπλεντον επί της Βελγίδας κατόχου του Ρολάν Γκαρός, Ζιστίν Ενάν-Αρντέν (Νο7 στον κόσμο) η Λένα Δανιηλίδου ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και στους αγώνες του διπλού. Με παρτενέρ την αυστριακή Νικόλ Πρατ, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια επικράτησε 7-5, 6-4 των Κβέτα Πέσκε (Τσεχία)/Γιούλια Σρουφ (Γερμανία), σε αγώνα για τον α΄ γύρο της διοργάνωσης και "σφράγισαν" την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση. Εεκί στα "32" καλύτερα δίδυμα του τουρνουά oι Δανιηλίδου/Πρατ θα βρεθούν απέναντι στο ζευγάρι που θα επικρατήσει της αναμέτρησης Φλάβια Πενέτα (Ιταλία)/Φραντσέσκα Σκιαβόνε (Ιταλία)-Ανα Ιβάνοβιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο)/Τίνα Κρίζαν (Σλοβενία).

    [18] Παράξενα

    Κι άλλο "θαύμα" στο διαδικτυακό σφυρί

    22/6/2005 1:54:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, eBay

    Κοντεύει να γίνει πλέον μανία. Η πώληση μέσω Internet φαγώσιμων που φαίνεται να απεικονίζουν από αγίους μέχρι και εξωγήινους σύντομα φαίνεται ότι θα γίνει μόδα. Μέχρι στιγμής μέσω της διάσημης ιστοσελίδας δημοπρασιών eBay έχουν πωληθεί μία φέτα φρυγανισμένου ψωμιού με την εικόνα της Παναγίας καθώς και μία νιφάδα δημητριακών που μοιάζει με εξωγήινο! Σειρά είχε το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο των τελευταίων ημερών. Ο βασιλιάς της ποπ, Μάικλ Τζάκσον, εμφανίστηκε και αυτός, ως εκ θαύματος, σε φέτες φρυγανισμένου ψωμιού των φανατικών θαυμαστών του. Μάλιστα, οι επίδοξοι πωλητές των "συλλεκτικών αντικειμένων" ισχυρίζονται ότι από τις φρυγανιέρες τους ξεπήδησαν ακόμη και φέτες ψωμιού που έγραφαν "Αθώος" ακριβώς τη στιγμή που ανακοινωνόταν η αθωότητα του Τζάκσον!

    Φρυγανιέρα σε ρόλο προφήτη

    Δεν ξέρουμε κατά πόσον οι κάτοχοι αυτών των μοναδικών αντικειμένων πιστεύουν ότι μπορούν να ξεγελάσουν τους φανατικούς θαυμαστές του Τζάκσον, εάν, όμως, κάποιος σερφάρει στη σελίδα του eBay, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι η μανία με το φρυγανισμένο ψωμί έχει γίνει αντικείμενο χλευασμού πολλών.

    Δεν είναι λίγοι αυτοί που απλώς έξυσαν μια καλοψημένη φέτα ψωμιού με τέτοιο τρόπο που να σχηματίζουν τη φιγούρα του βασιλιά της ποπ ή τη λέξη "Αθώος". Το πιο διασκεδαστικό, όμως, είναι τα μηνύματα που συνοδεύουν τις καταχωρήσεις αυτές.

    Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η φρυγανιέρα τους προανήγγειλε την αθωωτική απόφαση, ενώ άλλοι δε διστάζουν να κάνουν πλάκα λέγοντας ότι πρόκειται για μία "ιερή φέτα ψωμιού", που θα θυμίζει για πάντα στον αγοραστή την ιστορική στιγμή της αθώωσης του Τζάκσον.

    Μέχρι στιγμής, μόνο μία φέτα ψωμιού, αυτή στην πρώτη φωτογραφία μας, είχε την καλύτερη τύχη καθώς μετά από 13 προσφορές έφτασε τα 13,60 δολάρια, ενώ η τιμή εκκίνησης ήταν το ένα δολάριο.

    Ωστόσο, το θέμα έχει πάρει ήδη διαστάσεις και πολλά διεθνή ΜΜΕ παρουσιάζουν στις εκπομπές τους τη νέα ψωμο-μανία, που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στο Internet.

    Να δούμε ποιος άλλος έχει σειρά να ξεπεταχτεί από τις φρυγανιέρες μας.

    Σχετικά Links: eBay

    [19] Κοινωνία

    Από την επόμενη σχολική χρονιά

    Δελτίο υγείας στους μαθητές

    22/6/2005 6:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/6/2005 6:57:50 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στην προστασίας της ζωής των μαθητών στοχεύει το ατομικό δελτίο υγείας, που θα έχουν υποχρεωτικά από την επόμενη σχολική χρονιά όλοι οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Καλός, το δελτίο θα συμπληρώνεται από γονείς και κηδεμόνες, ύστερα από εξετάσεις που θα κάνουν οι μαθητές σε Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία της περιοχής τους, είτε στους γιατρούς των ασφαλιστικών φορέων των γονέων τους. Κάθε μαθητής θα ελεγχθεί για το αν πάσχει από χρόνια νοσήματα, αλλεργία, δυσλεξία, αλλά και από λιποθυμικά επεισόδια μετά από άσκηση, ενώ όσοι δεν το προσκομίσουν θα εξαιρούνται από το μάθημα της φυσικής αγωγής, καθώς και από άλλες σχετικές σχολικές δραστηριότητες. Ειδικά για τα ανασφάλιστα παιδιά και τους αλλοδαπούς μαθητές, το κόστος έκδοσης του δελτίου θα επιβαρύνει την πολιτεία. Το δελτίο, που είναι απόρρητο και μη ανακοινώσιμο, θα κατατίθεται από τους γονείς στην πρώτη, τρίτη και πέμπτη τάξη Δημοτικού, στην Α Γυμνασίου και την Α λυκείου. Ειδικά για φέτος, καθώς οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει, θα δοθεί χρονική παράταση και μετά την έναρξη του σχολικού έτους. Παράλληλα, ο κ. Καλός ανακοίνωσε μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών στις σχολικές εκδρομές.

    Μέτρα για τις εκδρομές

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό, από την νέα σχολική χρονιά αλλάζει το καθεστώς στις μαθητικές εκδρομές, οι οποίες θα διενεργούνται σε δύο περιόδους, από 15 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου και από 1η Μαρτίου έως 15 ημέρες πριν από τις εξετάσεις, ώστε να περιοριστεί η μαζική μετακίνηση.

    Παράλληλα, αυξάνονται οι συνοδοί καθηγητές: ένας εκπαιδευτικός ανά 30 μαθητές (έναντι 40 που είναι σήμερα) στις εκδρομές εσωτερικού και ένας εκπαιδευτικός ανά 20 μαθητές στις εκδρομές εξωτερικού (όπως ισχύει σήμερα).

    Ο προγραμματισμός των εκδρομών θα γίνεται από την αρχή του σχολικού έτους, ενώ καθιερώνεται κοινός τύπος συμφωνητικού, το οποίο θα συνάπτεται μεταξύ ταξιδιωτικού γραφείου και σχολείου.

    Τέλος, ο κ. Καλός ανακοίνωσε την αναβάθμιση των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων, από την μεθεπόμενη χρονιά και οι μαθητές τους θα έχουν πρόσβαση στα ΤΕΙ.

    [20] Κοινωνία

    Για τον αγώνα κατά των ναρκωτικών

    Συνεργασία ελπίδας

    22/6/2005 5:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό Πρόγραμμα Απεξάρτησης για Ενήλικες ξεκινά στην Αυλίδα με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, της ΕΡΤ και του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Το όνομα του προγράμματος είναι "Επιλογή" και περιλαμβάνει πέντε φάσεις από την υποδοχή μέχρι την κοινωνική επανένταξη. Οι εγκαταστάσεις του θα χτιστούν σε μια έκταση 20 στρεμμάτων στο Καλοχώρι Αυλίδος, που παραχώρησε η ΕΡΤ. Ο Δήμος Αθηναίων έχει αναλάβει τη μελέτη, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του έργου με την εξασφάλιση των πόρων για τη χρηματοδότησή του, ενώ το ΚΕΘΕΑ είναι υπεύθυνο για τον κλινικό σχεδιασμό, την εκπόνηση προδιαγραφών, τη στελέχωση και τη λειτουργία του προγράμματος. Το σύνθημα της "Επιλογής" είναι: "κερδίζουμε τη ζωή" και μήνυμά της, ότι τα παιδιά που εγκλωβίστηκαν στα ναρκωτικά "δεν είναι χαμένη υπόθεση".

    Μια "γροθιά" στο πρόβλημα των ναρκωτικών

    Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε το μεσημέρι σχετικά με το πρόγραμμα απεξάρτησης η Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε, ότι το εγχείρημα βασίζεται στην ένωση δυνάμεων, πόρων και τεχνογνωσίας υπογραμμίζοντας, ότι ο Δήμος Αθηναίων δε μένει αδρανής απέναντι στο πρόβλημα των ναρκωτικών αλλά αναλαμβάνει πρωτοβουλία και προωθεί την ιδέα της συνεργασίας.

    Η ίδια πρόσθεσε, ότι η θεραπευτική διαδικασία της "Επιλογής" βασίζεται στην καλλιέργεια της γης, που, συμβολικά και πρακτικά, απαιτεί μόχθο αλλά δίνει και μεγάλη ικανοποίηση προσφέροντας στα παιδιά που θέλουν να βγουν από τα ναρκωτικά προοπτική, δεξιότητες και επαγγελματική διέξοδο.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος επεσήμανε, ότι η Δημόσια Τηλεόραση έχει καθήκον να επιτελέσει κοινωνικό έργο. Δεσμεύθηκε ακόμα, ότι η ΕΡΤ θα συμμετάσχει, θα παρακολουθεί και θα προβάλει το πρόγραμμα με όση μεγαλύτερη δύναμη μπορεί.

    Τη μεγάλη σημασία της συνεργασίας του ΚΕΘΕΑ με τον Δήμο Αθηναίων, ανέδειξε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ κ. Παρασκευόπουλος και κάλεσε και άλλους Δήμους, που είναι επιφυλακτικοί να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό.

    Ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε λεπτομερειακά στα πέντε επίπεδα, που θα απαρτίζουν το πρόγραμμα εξηγώντας, ότι συνίστανται: σε έναν συμβουλευτικό σταθμό στην Αθήνα με άμεση ένταξη των χρηστών χωρίς λίστα αναμονής, ένα Κέντρο Σωματικής Αποτοξίνωσης στην Αυλίδα με δυναμικότητα 30 κλινών, μία Θεραπευτική Κοινότητα Διαμονής επίσης στην Αυλίδα, με δυναμικότητα 50 ατόμων και διάρκεια έως και εννέα μηνών, ένα Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης στην Αθήνα διάρκειας οχτώ έως 10 μηνών, και ένα Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης για τις οικογένειες των εξαρτημένων.

    Με τη στήριξη της Κυβέρνησης

    Ελπιδοφόρο ξεκίνημα χαρακτήρισε την "Επιλογή" ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης τονίζοντας, ότι θα τύχει της άμεσης στήριξης του Υπουργείου, το οποίο, όπως εξήγησε θα εμπλακεί στο εγχείρημα, όταν ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις με την προσαρμογή στον προϋπολογισμό του ΚΕΘΕΑ, τόσο από οικονομική άποψη όσο και σε δυναμικό.

    Επίσης, συνεχάρη θερμά τη δήμαρχο Αθηναίων και τον πρόεδρο της ΕΡΤ, που ξεκίνησαν την μεγάλη προσπάθεια.

    Για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία που αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ναρκωτικών ολοκληρωμένα, από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή, έκανε λόγο με τη σειρά του, ο κ. Ρουσόπουλος. Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία του κοινωνικού ρόλου της ΕΡΤ που, όπως είπε, εντάσσεται στη φιλοσοφία τόσο της διοίκησής της όσο και της κυβέρνησης.

    [21] Κοινωνία

    Δεν απειλήθηκαν σπίτια

    Φωτιά στο Πανόραμα Βούλας

    22/6/2005 5:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/6/2005 7:39:54 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Από άγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης πυρκαγιά σε θαμνώδη έκταση στην περιοχή Πανόραμα Βούλας. Επί τόπου έσπευσε δύναμη 40 πυροσβέστων με 12 οχήματα, ενώ το έργο των επίγειων δυνάμεων ενίσχυσαν και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη. Η φωτιά, που ξέσπασε σε χαράδρα και δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές, κατασβέστηκε λίγη ώρα μετά την εκδήλωσή της.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 22 June 2005 - 16:51:48 UTC