Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 'Καμπάνα' για την ταλαιπωρία
  • [02] Ανέβηκε η στάθμη στον Έβρο
  • [03] Υπό το βλέμμα της ΙΑΕΑ
  • [04] Ελάχιστες οι ελπίδες
  • [05] Συνάντηση Καραμανλή - Μολυβιάτη
  • [06] Κατάσχεση κρεάτων σε εστιατόριο
  • [07] Εντόπισαν το σκάφος
  • [08] Μυστήριο οι συλλήψεις
  • [09] Μπαράζ εκρήξεων στις Φιλιππίνες
  • [10] Αυστηροί έλεγχοι
  • [11] Σκληρό φάουλ;Στη φυλακή
  • [12] Θέλει Σαβιόλα Σάντος
  • [13] Την Πέμπτη η κλήρωση του Κυπέλλου
  • [14] Όσκαρ ατυχίας για τον Τσιρίλο
  • [15] Επιστροφή "Λύμπε" στην Εθνική
  • [16] Ο Μπερνάρντι στον Ολυμπιακό
  • [17] Στον ημιτελικό η Χαντζή
  • [18] Ολογράμματα στη θέση ενός μνημείου
  • [19] Αποθήκευση δεδομένων στα νύχια!
  • [20] Κινητά... προβλήματα
  • [21] Τον σκότωσε ηλεκτρονικό παιχνίδι
  • [22] Το γηραιότερο έγγαμο ζευγάρι στο κόσμο
  • [23] Υπέγραψε ο Χερέρα με Ηρακλή
  • [24] Πρόστιμο στην εταιρεία Praktiker

    [01] Πολιτική

    Σύσκεψη στο Μαξίμου για την Ακτοπλοΐα

    'Καμπάνα' για την ταλαιπωρία

    10/8/2005 1:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/8/2005 5:22:35 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τη πολιτική της Κυβέρνησης για τα προβλήματα της Ακτοπλοΐας που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες, έθεσαν επί τάπητος το πρωί της Τετάρτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη. "Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των επιβατών της ακτοπλοΐας γι αυτό και θα πέφτουν βαριά πρόστιμα σε όσους πλοιοκτήτες δεν ενημερώνουν τους επιβάτες για καθυστερήσεις δρομολογίων των πλοίων" τόνισε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης μετά τη συνάντηση και κάλεσε τους πλοιοκτήτες να ζητήσουν έμπρακτα συγνώμη από το επιβατικό κοινό και να γίνει ομαλά η επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά. Παράλληλα, ανέφερε ότι πολλές εταιρίες διακίνησαν ικανοποιητικά περίπου 2,5 εκατομμύρια επιβάτες, προσθέτοντας ότι "δεν μπορούμε να τα βάλουμε με το Θεό", αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες και σε ενδεχόμενες καθυστερήσεις που προκαλούν στα δρομολόγια.

    Πυρά από την Αντιπολίτευση

    Επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική της στην Ακτοπλοΐα, με αφορμή τις δηλώσεις του υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας, εξαπέλυσε η Άννα Διαμαντοπούλου.

    Η υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας του ΠΑΣΟΚ, τόνισε, ότι την ώρα που ζητούμενο είναι η ποιότητα των υπηρεσιών, η κυβέρνηση περιορίζεται σε αναφορές σε θέματα (όπως η ασφάλεια) που στο παρελθόν είχαν εξασφαλισθεί και δυστυχώς σήμερα μεταβάλλονται και πάλι σε ζητούμενα.

    Η κα Διαμαντοπούλου κάλεσε την κυβέρνηση, εν όψει του τριημέρου έστω και την τελευταία ώρα, να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, κόντρα σε συμφέροντα και πιέσεις.

    "Ο κ. υπουργός ας θυμηθεί την λογική ενός βέτο, αλλά πραγματικού και υπέρ των πολιτών αυτή την φορά" κατέληξε η τομεάρχης Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ.

    Στις δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, απάντησαν επίσης ΚΚΕ και Συνασπισμός.

    "Όσο τα πλοία ανήκουν στους εφοπλιστές και τα λιμάνια ιδιωτικοποιούνται, καμιά ελπίδα δεν υπάρχει για σύγχρονη και ασφαλή ακτοπλοΐα με τακτικά δρομολόγια και με φθηνά εισιτήρια για τον λαό" τονίζει το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας πρόκληση τα νέα δάνεια και τις επιδοτήσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους εφοπλιστές.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του ΣΥΝ.

    "Η κυβέρνηση, αντί να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα σε βάρος των πλοιοκτητών για το χάος στις ακτοπλοϊκές γραμμές, εξαγγέλλει δυστυχώς νέες προκλητικές κατευθύνσεις για την εξυπηρέτηση των εφοπλιστικών συμφερόντων" τονίζει σε ανακοίνωση του ο Συνασπισμός.

    Έκτακτα δρομολόγια

    Σήμερα πάντως, τα δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν κανονικά, με εξαίρεση τα πλοία "Ροδάνθη", "Δημητρούλα" και Ρομίλντα" των οποίων ο απόπλους έγινε με μικρή καθυστέρηση.

    Για τις επόμενες μέρες το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει λάβει μέτρα, ώστε αν παραστεί ανάγκη να υπάρξουν έκτακτα δρομολόγια με πλοία τα οποία έχουν κενά.

    Η ηγεσία του Υπουργείου εξάλλου, σκέφτεται την επόμενη σεζόν να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για τη μίσθωση πλοίου που θα είναι εφεδρικό και θα χρησιμοποιείται όπου κρίνεται αναγκαίο.

    Ακόμη σε ό,τι αφορά στην άγονη γραμμή θα υπάρξουν συμβάσεις από 5 έως 12 έτη με κριτήριο την ηλικία, την ταχύτητα και το ιστορικό του πλοίου και της εταιρίας προκειμένου να προσελκυσθούν νεότερης ηλικίας πλοία τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν με το δάνειο της Τράπεζας Επενδύσεων, που έχει συνάψει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το οποίο θα διατεθεί για την αναμόρφωση των λιμένων.

    Το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την πρόσληψη διεθνούς συμβούλου που θα προχωρήσει το έργο.

    [02] Κοινωνία

    Σε συνεργασία Ελλάδα-Βουλγαρία-Τουρκία

    Ανέβηκε η στάθμη στον Έβρο

    10/8/2005 12:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/8/2005 6:49:56 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η υποχώρηση αναχώματος στο Δίλοφο το μεσημέρι, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της στάθμης των υδάτων στο σταθμό μέτρησης του Πυθίου στα 5,40 μέτρα, με όριο επιφυλακής τα 4,70 μέτρα και όριο συναγερμού τα 5,70. Ωστόσο, οι υπηρεσίες της νομαρχίας Έβρου, αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως τα νερά στην περιοχή των Δικαίων υποχωρούν. Την ίδια ώρα, οι νομαρχίες από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνεργασία, μέσω δικτύου που έχουν εγκαταστήσει στην Ορεστιάδα. Εξάλλου, το πρωί η γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του νομού Έβρου, με επείγουσα ανακοίνωσή της καλεί τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται κοντά στο ποτάμι να μην το πλησιάζουν και να απομακρύνουν από εκεί ζώα και μηχανήματα. Από τα νερά έχουν πλημμυρίσει 4.500 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων με βαμβάκι, τεύτλα και βιομηχανική τομάτα στην περιοχή των Δικαίων, ενώ έχει διακοπεί η σιδηροδρομική σύνδεση Ορεστιάδας - Δικαίων και οι επιβάτες εξυπηρετούνται από λεωφορεία του ΟΣΕ. Αύριο τα συνεργεία του ΕΛΓΑ θα αρχίσουν το έργο της αποτίμησης των ζημιών που υπέστησαν καλλιέργειες στο Δίλοφο, τα Μαράσια και τα Δίκαια. "Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Παραμένει όμως δύσκολη μέχρι να σταθεροποιηθεί η στάθμη των νερών του Έβρου και να αρχίσει να υποχωρεί και στο νότιο τμήμα του νομού", τόνισε ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης.

    Δοκιμάζεται η Βουλγαρία

    Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Hellenic Aid) του Υπουργείου Εξωτερικών, με απόφαση του Υφυπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη, ενέκρινε τη χορήγηση του ποσού των 50.000 ευρώ στη Βουλγαρία για τους πλημμυροπαθείς των περιοχών της Σόφιας, του Πάζαρτζικ, της Φιλιππούπολης, του Σμόλιαν, της Βράτσα και της Μοντάνα, για την αγορά αντλιών υδάτων, κλινοσκεπασμάτων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, τροφίμων καθώς επίσης και πόσιμου ύδατος.

    Από τις πλημμύρες στη γειτονική χώρα, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, ενώ οι ζημιές που έχουν προκληθεί στην υποδομή της χώρας ανέρχονται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Νικολάι Βασίλιεφ θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την αποκατάστασή τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε επιφυλακή ο Έβρος

    [03] Μ. Ανατολή

    Αφαιρέθηκαν οι σφραγίδες της πυρηνικής μονάδας

    Υπό το βλέμμα της ΙΑΕΑ

    10/8/2005 7:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/8/2005 7:55:33 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι από σήμερα, Τετάρτη, η ιρανική πυρηνική μονάδα του Ισφαχάν, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιρανικής Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ Σαέντι, μετά την αφαίρεση και των τελευταίων σφραγίδων του ΟΗΕ από τις εγκαταστάσεις. Η αφαίρεση των σφραγίδων πραγματοποιήθηκε μετά την εξουσιοδότηση προς την Τεχεράνη της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), εκπρόσωποι της οποίας ήταν παρόντες καθ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Στο μεταξύ, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα σύνοδος της ΙΑΕΑ για το Ιράν, που θα γινόταν στη Βιέννη, και μάλλον θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Η αναβολή οφείλεται στην απόφαση των 35 μελών της να συνεχίσουν τις διπλωματικές επαφές κεκλεισμένων των θυρών πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. "Αυτό που διακυβεύεται τώρα είναι να μπορεί μελλοντικά το Ιράν να παράγει πυρηνική ενέργεια, χωρίς όμως να παράγει πυρηνικά όπλα", τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα.

    Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να πάρει μέρος στις συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του και να κάνει νέες προτάσεις για το θέμα.

    Από το Παρίσι, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρί Μασντουπί, δήλωσε ότι η Γαλλία είναι πρόθυμη μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της να συζητήσει κάθε "νέα ιδέα" που θα επιτρέψει μία "συμφωνία σε μακροχρόνια βάση" σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    Ε.Ε. και ΗΠΑ έχουν παροτρύνει την Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο παραπομπής του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σημειώνεται ότι η Τεχεράνη έχει δηλώσει ότι το εργοστάσιο του Ισφαχάν θα λειτουργήσει για τον εμπλουτισμό ουρανίου μόνο με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο, οι ΗΠΑ φοβούνται ότι στόχος του Ιράν είναι η κατασκευή πυρηνικών όπλων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αφαιρούνται οι σφραγίδες του ΟΗΕ

    Εξαντλούν τα περιθώρια με το Ιράν

    [04] Κόσμος

    Ελάχιστες οι ελπίδες

    10/8/2005 6:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/8/2005 7:44:12 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: AΠΕ, BBC

    Μεγαλώνει η αγωνία, όσο περνάει η ώρα, για την τύχη των 14 επιβαινόντων του ελικοπτέρου Sikorsky S-76 C, που συνετρίβη το μεσημέρι της Τετάρτης, στη Βαλτική. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας, Άντρους Άνσιπ, οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι 12 επιβάτες και τα δύο μέλη του πληρώματος είναι ελάχιστες, ενώ τους ίδιους φόβους εξέφρασε και ο υποδιοικητής της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας, Ρέιν Πόρο, καθώς εκτίμησε ότι είναι απίθανο να επιζήσει άνθρωπος μετά από μια τέτοια συντριβή και χαρακτήρισε το δυστύχημα ως "το χειρότερο στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας της Εσθονίας". Στο μεταξύ, τα σωστικά συνεργεία, που βρίσκονται στο σημείο της συντριβής, έχουν εντοπίσει συντρίμμια του ελικοπτέρου, ενώ έρευνες πραγματοποιούν και δύτες. Το ελικόπτερο συνετρίβη μόλις τρία λεπτά μετά την απογείωσή του, από το Ταλίν, με κατεύθυνση το Ελσίνκι, πτήση διάρκειας μόλις 18 λεπτών. Μέχρι στιγμής, τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν αδιευκρίνιστα, ενώ οι καιρικές συνθήκες, που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, δεν είναι καλές. Στο ελικόπτερο, που ανήκει στην εταιρεία Copterline, επέβαιναν οκτώ Φινλανδοί, δύο εκ των οποίων ήταν μέλη του πληρώματος, τέσσερις Εσθονοί και δύο Αμερικανοί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πτώση ελικοπτέρου στη Βαλτική

    [05] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή - Μολυβιάτη

    10/8/2005 11:54:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πρωτόκολλο εν όψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου των μονίμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη. Ακόμη, συζήτησαν για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής καθώς και για προγραμματισμό των επισκέψεων του κ. Καραμανλή το επόμενο διάστημα στο εξωτερικό. Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Εξωτερικών δεν έκανε δηλώσεις.

    [06] Κοινωνία

    Μετά από ελέγχους του ΕΦΕΤ

    Κατάσχεση κρεάτων σε εστιατόριο

    10/8/2005 4:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεκαπέντε κιλά μοσχαρίσιου κιμά και πέντε κιλά κοτόπουλο κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου που διενήργησε κλιμάκιο ελεγκτών στο bar-restaurant "Kitchen Bar", που βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, η έκθεση των επιθεωρητών του Ενιαίου Φορέα θα παραπεμφθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές για την επιβολή τυχόν διοικητικών κυρώσεων.

    [07] Κοινωνία

    Μεταφέρει πιθανότατα 93 λαθρομετανάστες

    Εντόπισαν το σκάφος

    10/8/2005 12:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/8/2005 4:16:54 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ρυμούλκησης του σκάφους "ΒΑΛΕΡΙΑ" -υπό κορεατική σημαία- στο λιμάνι της Παλαιοχώρας, το οποίο είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου, λόγω μηχανικής βλάβης, νωρίς το μεσημέρι ανατολικά της Κρήτης. Καλά στην υγεία τους είναι οι 96 επιβαίνοντες, τριμελές πλήρωμα και 93 πιθανότατα λαθρομετανάστες. Μόλις ελήφθη το σήμα κινδύνου κινητοποιήθηκαν άμεσα δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό του. Συγκεκριμένα, εμπορικά πλοία και σκάφη του Λιμενικού κατέπλευσαν στην περιοχή, ενώ ένα αεροσκάφος "Ντορνιέ" απογειώθηκε από τη Σούδα.

    [08] Κόσμος

    Σε ισχύ η ταξιδιωτική οδηγία του Ισραήλ

    Μυστήριο οι συλλήψεις

    10/8/2005 6:19:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αίσθηση προκάλεσε την Τετάρτη, ρεπορτάζ που μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, σύμφωνα με το οποίο η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει πυρήνα της Αλ Κάιντα στην Τουρκία που σχεδίαζε επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων. Την είδηση που επιβεβαίωσε και ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Ισραήλ, διέψευσε ώρες αργότερα η τουρκική αστυνομία. Το ρεπορτάζ του τουρκικού δικτύου, έκανε λόγο για συλλήψεις 10 ατόμων στην Αττάλεια, οι οποίοι συγκέντρωναν στοιχεία για εβραϊκές συναγωγές στην Τουρκία και προετοίμαζαν, σε συνεργασία με την Αλ Κάιντα, επίθεση κατά ισραηλινών στόχων. Ένας από αυτούς, σύμφωνα με το NTV, είναι ένας Σύρος που πιστεύεται ότι είχε φτιάξει τις βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Κωνσταντινούπολης το Νοέμβριο του 2003.

    "Αδειάζει" την τουρκική αστυνομία το Ισραήλ

    Η τουρκική αστυνομία χαρακτήρισε αναληθείς και υστερόβουλες τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν.

    Η είδηση όμως που μεταδόθηκε από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επιβεβαιώθηκε από τον αρχηγό της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Ισραήλ, Ντάνι Αρντίτι, ο οποίος μιλώντας Κανάλι 2 της ισραηλινής τηλεόρασης δήλωσε ότι οι Τούρκοι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή των δέκα συλληφθέντων όπλα, αυτοκίνητα και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.

    Όπως είπε, πρόκειται για πυρήνα της Αλ Κάιντα που σχεδίαζε επίθεση εναντίον ισραηλινών στόχων σε τουριστικά θέρετρα στη ξηρά και στη θάλασσα.

    Μόλις χθες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία του Ισραήλ είχε εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τα νότια τουρκικά παράλια.

    Ο Ντάνι Αρντίτι, δήλωσε νωρίτερα ότι η οδηγία είναι και σήμερα σε ισχύ.

    Ήδη, τέσσερα κρουαζιερόπλοια με περισσότερους από 5.000 Ισραηλινούς τουρίστες άλλαξαν τα δρομολόγια τους και αντί της Τουρκίας κατευθύνονται προς την Κύπρο.

    [09] Κόσμος

    Τέσσερις τραυματίες ο απολογισμός

    Μπαράζ εκρήξεων στις Φιλιππίνες

    10/8/2005 3:47:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Agence Francaise de Presse

    Προβληματισμό στις αρχές των Φιλιππίνων προκαλούν οι τρεις εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί στην πόλη Ζαμποάνγκα με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τέσσερις άνθρωποι. Η πόλη των περίπου 700.000 κατοίκων είχε βρεθεί στο παρελθόν στο επίκεντρο συγκρούσεων Χριστιανών Μουσουλμάνων. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε αφετηρία λεωφορείων με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς ένα λεωφορείο και μία μηχανή. Μία ώρα αργότερα, ακολούθησαν δυο νέες εκρήξεις σε γειτονικές περιοχές. Η αστυνομία ζήτησε από τους δημοσιογράφους να μην τις προσεγγίσουν, φοβούμενη πιθανό νέο χτύπημα. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων.

    [10] Οικονομία

    Πρόστιμα για νοθεία πετρελαίου

    Αυστηροί έλεγχοι

    10/8/2005 6:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/8/2005 7:01:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Πρόστιμα ύψους 700 χιλιάδων ευρώ για νοθεία πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, σε πρατήρια υγρών καυσίμων, πλοία, εμπορικά καταστήματα, βυτιοφόρα και φορτηγά, επέβαλε η νομαρχία Πειραιά, μετά από ελέγχους του ΣΔΟΕ, την ώρα που οι τιμές των καυσίμων στις διεθνείς αγορές ξεπερνούν τα 63 δολάρια το βαρέλι. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό φτάνει τα 63,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ το τύπου Μπρεντ κινείται σταθερά πάνω από τα 62 δολάρια. Στην αγορά της Σιγκαπούρης, το αργό διαπραγματεύεται σήμερα στα 63,21 δολάρια το βαρέλι. Εξάλλου, οι αναλυτές δεν αποκλείουν περαιτέρω άνοδο των τιμών, καθώς οι φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα στη Σαουδική Αραβία και το κλείσιμο αμερικανικών διυλιστηρίων για συντήρηση, προσφέρουν έδαφος σε κερδοσκοπικές επιθέσεις. Στη χώρα μας η μέση τιμή της αμόλυβδης κινείται στα 95 λεπτά το λίτρο, ενώ σε πολλά νησιά και στην Ήπειρο ξεπερνάει το ένα ευρώ.

    Το πετρέλαιο ανεβάζει τον πληθωρισμό

    Στο μεταξύ, από την Κρήτη, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, τόνισε, ότι οι έλεγχοι του υπουργείου είναι διαρκείς και συστηματικοί, ενώ υπογράμμισε, ότι παρά τη σημαντική διεθνή άνοδο των τιμών του πετρελαίου, η χώρα μας εξακολουθεί να έχει τις φτηνότερες τιμές πετρελαιοειδών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης, επεσήμανε, ότι την ευθύνη των ελέγχων έχουν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι οποίες είναι σε στενή συνεργασία με το υπουργείο. Ακόμα, τόνισε, πως αν δεν υπήρχαν οι αυξήσεις στα πετρελαιοειδή, ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα ήταν ο ίδιος με τις χώρες της Ε.Ε., δηλαδή 2%, επισημαίνοντας, πως ο πληθωρισμός κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών.

    Όσον αφορά τους ελέγχους από τη νομαρχία Πειραιά, ο νομάρχης Γιάννης Μίχας, τόνισε, πως "πρέπει να μπει φραγμός στην ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια και νοθεία διακίνησης και εμπορίας πετρελαιοειδών που βλάπτει τόσο την οικονομία της χώρας μας όσο και το καταναλωτικό κοινό". Επίσης, προσέθεσε, πως εκείνο που ζητάμε από την πολιτεία είναι η ενίσχυση με προσωπικό και μέσω των υπηρεσιών μας ώστε να ισχυροποιήσουμε την αποτελεσματικότητα των ελέγχων προς όφελος των πολιτών. Οι παραβάσεις, που καταγράφτηκαν ήταν νοθεία πετρελαίου κίνησης με θέρμανσης σε ποσοστό 4%-92%, πετρέλαιο άγνωστης προέλευσης και αποχρωματισμένο πετρέλαιο σε ποσοστό 80%.

    "Φωτιά" η βενζίνη στα νησιά

    Παράλληλα, το Υπουργείο Ανάπτυξης διεξάγει σαρωτικούς ελέγχους στα πρατήρια καυσίμων, κυρίως στα νησιά.

    Σχετικά με τις τιμές της βενζίνης, η χαμηλότερη τιμή της αμόλυβδης είναι 84 λεπτά στην περιοχή του Σταυρού της Αγίας Παρασκευής και 88 λεπτά σε πρατήρια στην Ηλιούπολη. Στα περιφερειακά πρατήρια και στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές ξεκινούν από 90 λεπτά και φτάνουν έως και τα 99. Στα Χανιά η αμόλυβδη πωλείται 1,05 ευρώ, στο Ηράκλειο και την Ιεράπετρα 1,04, στην Κέρκυρα 1,05, στη Ζάκυνθο 1,07 και στη Λευκάδα 1,04.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ρεκόρ του μαύρου χρυσού

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Σκληρό φάουλ;Στη φυλακή

    10/8/2005 7:38:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή για δύο χρόνια τιμωρήθηκε ο ποδοσφαιριστής της Σπάρτα Ρότερνταμ, Ραχίντ Μπουαουζάν, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο έσπασε το πόδι του ποδοσφαιριστή των Γκόου Αχέντ Ιγκλς, Νιλς Κοκμέιγερ στη διάρκεια του μεταξύ τους αγώνα. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι εισαγγελικές αρχές της ολλανδίας πήραν την ασυνήθιστη πρωτοβουλία να απαγγείλουν κατηγορίες κατά του Μπουαουζάν και να τον παραπέμψουν σε δίκη, με το αιτιολογικό ότι το περιστατικό ήταν τόσο σοβαρό, ώστε οι δυνάμεις της πειθαρχικής επιτροπής της ομοσπονδίας δεν ήταν επαρκείς.Όπως ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές, ο Κοκμέιγερ πέρασε ένα μεγάλο διάστημα στο νοσοκομείο, ενώ ενδέχεται να μην ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Από την πλευρά της, η δικηγόρος του Μπουαουζάν δήλωσε στο ANP ότι θα κατατεθεί έφεση, καθώς υποστηρίζει ότι ο πελάτης της δεν ενήργησε με πρόθεση.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Θέλει Σαβιόλα Σάντος

    10/8/2005 4:21:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η διοίκηση της Σάντος ενδιαφέρεται να εντάξει στο δυναμικό της τον Χαβιέ Σαβιόλα, προκειμένου να καλύψει το κενό που άφησε στην επιθετική γραμμή της η αποχώρηση του Ρομπίνιο για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το ενδιαφέρον του βραζιλιάνικου συλλόγου για τον Αργεντινό στράικερ γνωστοποίησε ο αθλητικός διευθυντής της Σάντος, Λουίς ντε Μενέσες, ο οποίος δήλωσε: "Ο Σαβιόλα, όπως κάθε μεγάλος παίκτης, ενδιαφέρει τη Σάντος. Ομως, είναι καλό να διευκρινήσουμε ότι δεν διαθέτουμε τα μέσα για να καταβάλουμε τις ίδιες αποδοχές που δίνουν στην Ευρώπη". Υπενθυμίζεται ότι ο Σαβιόλα, το όνομα του οποίου "παίζει" και για τον Ολυμπιακό, δεν βρίσκεται στα πλάνα του τεχνικού της Μπαρτσελόνα, Φρανκ Ράικαρντ, ενώ την περσινή σεζόν αγωνίστηκε με τη μορφή του δανεισμού στη Μονακό.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Την Πέμπτη η κλήρωση του Κυπέλλου

    10/8/2005 6:53:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Η κλήρωση της 1ης, 2ης, 3ης, και 4ης φάσης, του Κυπέλλου Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί (11:00) σε κεντρικό ξενοδοχείο. Στην κλήρωση θα συμμετάσχουν διαδοχικά οι ομάδες της Γ΄ της Β΄ και της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας. Στην πρώτη και δεύτερη φάση, θα συμμετάσχουν, μόνο οι 33 ομάδες από την Γ Εθνική. Στην τρίτη φάση οι 16 νικήτριες ομάδες, θα αντιμετωπίσουν τις δέκα έξι της Β΄Εθνικής. Στην τέταρτη φάση όσες ομάδες προκριθούν από την τρίτη φάση, θα αντιμετωπίσουν τις 16 ομάδες της Α Εθνικής. Και στις τέσσερις πρώτες φάσεις, οι αγώνες θα είναι μονοί. Σε περίπτωση ισοπαλίας ο νικητής θα αναδεικνύεται με την διαδικασία ημίωρης παράτασης και εκτέλεσης πέναλτι.

    Το σύστημα μέχρι τον τελικό

    Με το πέρας των αγώνων της τέταρτης φάσης θα πραγματοποιηθεί εκ νέου κλήρωση, για την 5η,6η,και 7η φάση.

    Στην 5η φάση (20-21/12/2005 & 28-29/12/2005), θα λάβουν μέρος οι δέκα έξι νικήτριες ομάδες που θα αναδειχθούν από τους αγώνες της 4ης φάσης σε οκτώ απλούς αγώνες . Σε περίπτωση ισοπαλίας θα διεξάγεται επαναληπτικός αγώνας στην έδρα του φιλοξενούμενου, χωρίς να προσμετρούνται τα γκολ της πρώτης συνάντησης.

    Αν έχουμε και πάλι ισόπαλο αποτέλεσμα, ο νικητής θα αναδεικνύεται, μετά από παράταση και αν χρειαστεί πέναλτι

    Από την 6η φάση (προημιτελικοί αγώνες, 24-26/01/2006 & 07-09/02/2006), οι αναμετρήσεις θα είναι διπλές.

    Το ίδιο σύστημα θα επικρατήσει και στην διαδικασία των ημιτελικών, (21-22/03/2006 & 11-12/04/2006).

    Ο τελικός έχει προγραμματισθεί για τις 6/05/2005.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Όσκαρ ατυχίας για τον Τσιρίλο

    10/8/2005 5:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/8/2005 7:56:37 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Άτυχος για δεύτερη φορά μέσα σε μία ημέρα στάθηκε ο Μπρούνο Τσιρίλο. Ο Ιταλός αμυντικός που χθες μετά από κλωτσιά που δέχτηκε, υπέστη αιμάτωμα στο μεγάλο δάχτυλο του δεξιού ποδιού, σήμερα έπαθε ελαφρύ διάστρεμμα στην αριστερή ποδοκνημική, όταν λίγο πριν από τη λήξη της σημερινής προπόνησης της ΑΕΚ, πάτησε άτσαλα σε μια λακούβα του γηπέδου. Αμέσως αποχώρησε από την προπόνηση που ταλαιπωρείται από πυώδη αμυγδαλίτιδα, ενώ υποβλήθηκε σε νέες αιματολογικές εξετάσεις.

    Καλύτερα ο Κονέ

    Στη μοναδική πρωινή προπόνηση που είχαν για σήμερα οι παίκτες της Ένωσης, δεν συμμετείχε επίσης ο Κώστας Κατσουράνης που συνεχίζει να ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα επανένταξης.

    Ο αρχηγός της "Ένωσης" που δεν έχει ξεπεράσει τις ενοχλήσεις στο γόνατο, θα υποβληθεί σε εξετάσεις το απόγευμα, για να υπολογιστεί ο ακριβής χρόνος επανόδου του στις υποχρεώσεις της ομάδας.

    Ατομικό πρόγραμμα προπόνησης ακολούθησε και ο Σταύρος Τζιωρτζιόπουλος, ενώ ο Παναγιώτης Κονέ "ανέβασε ρυθμούς" στη σημερινή προπόνηση. Έκανε τρέξιμο και βάρη, ενώ, σύμφωνα με το ιατρικό επιτελείο του "Δικέφαλου", η κατάστασή του εξελίσσεται ικανοποιητικά και σύντομα θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης.

    Εν τω μεταξύ, χωρίς τον Όλεγκ Βενγλίνσκι και τον Σίμο Κρασσά θα συνεχιστεί για το επόμενο χρονικό διάστημα της ΑΕΚ, αφού οι δύο ποδοσφαιριστές αναχωρούν την Πέμπτη και την Τετάρτη αντίστοιχα για τις πατρίδες τους, προκειμένου να ενσωματωθούν στην αποστολή των εθνικών τους ομάδων.

    Επίσης στην Εθνική Νέων κλήθηκαν πέντε ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ. Οι Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Δημήτρης Κουτρουμάνος, Παναγιώτης Κονέ, Άγγελος Κομβολίδης και Βασίλης Πλιάτσικας, θα μετάσχουν στις προπονήσεις και τους φιλικούς αγώνες της ομάδας. Οι ποδοσφαιριστές θα ενσωματωθούν στην αποστολή της Εθνικής στις 22/08 και θα επιστρέψουν στις προπονήσεις της ΑΕΚ στις 25/08.

    Η επόμενη προπόνηση της ΑΕΚ είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη το πρωί, στις 9:00, στο προπονητήριο των Θρακομακεδόνων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επιστροφή "Λύμπε" στην Εθνική

    Τραυματίας ο Τσιρίλο

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επιστροφή "Λύμπε" στην Εθνική

    10/8/2005 5:31:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Οι περυσινές πολύ καλές εμφανίσεις τους του Νίκου Λυμπερόπουλου και του Βαγγέλη Μόρα με τη φανέλα της ΑΕΚ, αλλά και του νίκου Σαλπιγγίδη με τον ΠΑΟΚ, δεν πέρασαν απαρατήρητες. Ο Ότο Ρεχάγκελ βλέποντας τους τρεις παίκτες, να έχουν σταθερή απόδοση, καθ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν, αλλά και να είναι από τους καλύτερους παίκτες των ομάδων τους, στα φιλικά προετοιμασίας, τους κάλεσε στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα για το φιλικό αγώνα με το Βέλγιο, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Αυγούστου στις Βρυξέλλες (21:15 ΝΕΤ). Ακόμα στην αποστολή βρίσκεται και ο τερματοφύλακας του ΟΦΗ και διεθνής με την Ελπίδων, Μιχάλης Σηφάκης. Εκτός αποστολής έμεινε ο Βασίλης Τσιάρτας, αλλά και οι Γκέκας, Χαλκιάς, Παπαδόπουλος και Αμανατίδης που αποτελούσαν μόνιμες επιλογές του Γερμανού, τον τελευταίο καιρό. Απών και ο Δέλλας ο οποίος όμως αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού.

    Πρώτη για Μόρα

    Ο Λυμπερόπουλος επανέρχεται στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετά από δύο χρόνια (τελευταία φορά είχε αγωνιστεί στις 29 Ιανουαρίου 2003 στο φιλικό της Ελλάδας με την Κύπρο). Ο παίκτης δεν έκρυβε την επιθυμία του τον τελευταίο καιρό να ξαναφορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος.

    Μάλιστα πριν το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, ήλπιζε ότι ο Ότο Ρεχάγκελ θα τον έχει στην αποστολή ξεκουράζοντας, κάποιον άλλο παίκτη.

    Κάτι τέτοιο δεν έγινε, αλλά όπως φαίνεται και από τη σημερινή του κλήση ο Γερμανός τεχνικός, τον είχε μέσα στα σχέδιά του και με την πρώτη ευκαιρία τον κάλεσε.

    Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, από την πλευρά του, είχε κληθεί και στους δύο πρώτους αγώνες για τα προκριματικά του Μουντιάλ με Αλβανία και Τουρκία, χωρίς ωστόσο ν` αγωνιστεί.

    Όσον αφορά το Μόρα, είναι το νέο πρόσωπο στην εθνική ομάδα, η αποστολή της οποίας για το ματς με το Βέλγιο αποτελείται από 20 ποδοσφαιριστές και συγκεκριμένα τους Νικοπολίδη, Σηφάκη, Σεϊταρίδη, Βύντρα, Κυργιάκο, Γκούμα, Φύσσα, Καψή, Κατσουράνη, Μπασινά, Καφέ, Ζαγοράκη, Καραγκούνη, Γιαννακόπουλο, Σαλπιγγίδη, Βρύζα, Λυμπερόπουλο, Χαριστέα, Μόρα, Λάκη.

    Η αποστολή θα συγκεντρωθεί τη Δευτέρα 15 Αυγούστου σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης, ενώ η αναχώρηση για το Βέλγιο θα γίνει την Τρίτη 16 Αυγούστου (11:00).

    [16] Βόλεϊ

    Ο Μπερνάρντι στον Ολυμπιακό

    10/8/2005 11:50:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σε μια σπουδαία μεταγραφή προχώρησε η ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού, αφού όπως όλα δείχνουν ο "θρυλικός" Λορέντζο Μπερνάρντι θα βρεθεί σήμερα στην Αθήνα να ολοκληρώσει τις επαφές του με τους "ερυθρόλευκους" και να υπογράψει το συμβόλαιό του. Ο Μπερνάρντι είναι 37 χρονών και παρά το ότι δεν είναι στο "άνθος της ηλικίας του", η εμπειρία του συγκρίνεται με ελάχιστους παίκτες που βρίσκονται στο ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ φυσικά κατέχει και τον τίτλο του "παίκτη του αιώνα" σε δημοψήφισμα που είχε διενεργήσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης. Πέρσι αγωνιζόταν στην Ματσεράτα με την οποία δεν τα βρήκε κυρίως λόγω ηλικίας, όμως είναι διατεθειμένος να αποδείξει πως η εμπειρία του μπορεί να τον φέρει σε μια καλή ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός.

    [17] Στον ημιτελικό η Χαντζή

    10/8/2005 4:50:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μεγάλη επίδοση και σπουδαία πρόκριση σημείωσε η Χριστίνα Χαντζή στα 400μ. με εμπόδια στην σημερινή πέμπτη ημέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στο Ελσίνκι. Ο Ελληνίδα αθλήτρια κατετάγη τρίτη στην σειρά της και εξασφάλισε την πρόκριση απ ευθείας, με χρόνο 56.15. Οι ημιτελικοί του αγωνίσματος θα διεξαχθούν αύριο, ενώ την πρώτη θέση στην 1η προκριματική σειρά κατέλαβε η Ρωσίδα Γιουλίγια Πετσόνκινα με 53.77. Στους ημιτελικούς των 400μ. με εμπόδια προκρίθηκαν ακόμη η Πσκιτ Μαλγκορζάτα με 55.72 και η Αντρέα Μπλάκετ με 56.32.

    Αποκλείστηκαν οι υπόλοιποι

    Στο μεταξύ ο τελικός του τριπλούν δεν θα έχει ελληνική παρουσία, αφού ούτε ο Χρήστος Μελέτογλου, ούτε ο Κώστας Ζαλαγκίτης κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο από τον σημερινό προκριματικό. Ο Κώστας Ζαλαγκίτης έλαβε μέρος στο α΄ προκριματικό γκρουπ, ωστόσο σημείωσε επίδοση 15 μέτρα και 72 εκατοστά με τη δεύτερη προσπάθεια και περιορίστηκε προτελευταία θέση. Από την άλλη ο Χρήστος Μελέτογλου μετείχε στο β΄ προκριματικό γκρουπ και, με καλύτερο άλμα στα 16,35μ. με τη δεύτερη προσπάθεια κατέλαβε τη 10η θέση στο γκρουπ του.

    Ο Αλέξανδρος Θεοφάνοφ δεν τα κατάφερε και αποκλείστηκε από την 1η προκριματική σειρά των 110μ. με εμπόδια. Ο Έλληνας πρωταθλητής τερμάτισε 6ος με χρόνο 14.73 (πολύ κάτω από την καλύτερη φετινή του επίδοση με 13.62) και αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρόκριση έπαιρναν οι τρεις πρώτοι από τις έξι σειρές των προκριματικών, καθώς και οι αθλητές με τους έξι καλύτερους χρόνους, ενώ την πρώτη θέση στην 1η προκριματική σειρά κατέλαβε ο Γερμανός Τόμας Μπλάσεκ, ο οποίος κάλυψε την απόσταση σε 13.86.

    Εκτός τελικού έμεινε και η Στέλλα Παπαδοπούλου η οποία με βολή 64,99μ. κατετάγη 19η στο σύνολο. Η Ελληνίδα αθλήτρια έμεινε μακριά από την ατομική της επίδοση, που είναι 68,14μ. κι έτσι δεν κατάφερε να πλασσαριστεί μέσα στις 12 πρώτες που πήραν την πρόκριση.

    [18] Πολιτισμός

    Περιμένουν το πράσινο φως της UNESCO

    Ολογράμματα στη θέση ενός μνημείου

    10/8/2005 3:10:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Ένα φιλόδοξο σχέδιο, που σκοπό έχει να "ζωντανέψει" τους Βούδες του Μπαμιάν στο Αφγανιστάν, έχει βάλει μπρος ένας Ιάπωνας καλλιτέχνης. Ο Χίρο Γιαμαγκάτα έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει ακτίνες λέιζερ για να αναπαραστήσει με ολογράμματα τους δύο Βούδες, ύψους 52,2 μέτρων, που κατέστρεψαν οι Ταλιμπάν τον Μάρτιο του 2001, καθώς τους θεωρούσαν ειδωλολατρικά και αντιμουσουλμανικά σύμβολα. Τα αγάλματα είχαν δημιουργηθεί πριν από 1600 χρόνια και αποτελούσαν πολιτιστικό θυσαυρό. Ο Ιάπωνας καλλιτέχνης θα χρησιμοποιήσει ηλιακή και αιολική ενέργεια για να προβάλλει τα ολογράμματα πάνω στους βράχους, καθώς η περιοχή, που βρίσκονταν τα αγάλματα είναι φτωχή σε αποθέματα ενέργειας. Μόλις ολοκληρωθεί το εγχείρημα, 14 συστήματα λέιζερ θα προβάλλουν 140 εικόνες, χωρίς πρόσωπο, μήκους 52,5 μέτρων, πάνω στο βράχο για τέσσερις ώρες κάθε Κυριακή βράδυ. Ο καλλιτέχνης εκτιμά, ότι το όλο εγχείρημα θα κοστίσει εννέα εκατομμύρια δολάρια και θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2007. Το μόνο, που μένει είναι το πράσινο φως της Unesco, η οποία πρέπει να μελετήσει αν τα λέιζερ υπάρχει περίπτωση να κάνουν ζημιά στο περιβάλλον.

    Θα βοηθήσει στην ανεργία

    Ήδη ο Γιαμαγκάτα έχει έρθει σε επαφή με Αγανούς αξιωματούχους, οι οποίοι τον πλησίασαν το 2003.

    Ο κυβερνήτης της επαρχίας Μπαμιάν, Χαμπίμπα Σαρόμπι, τόνισε, ότι θα προχωρήσουν στο εγχείρημα αν αποδειχτεί, ότι δεν είναι βλαβερό για το περιβάλλον, ενώ επεσήμανε, πως οι αρχές στηρίζουν ένθερμα τον Γιαμαγκάτα, καθώς το έργο του, όχι μόνο θα δώσει στην περιοχή τη χαμένη της αίγλη, αλλά θα βοηθήσει στον τουρισμό.

    Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, δηλώνει πως σκοπός του είναι να κάνει μία ωραία δουλειά και δε δουλεύει ούτε για ανθρωπιστικούς λόγους ή για να κάνει κάποια πολιτική δήλωση.

    Επίσης, τονίζει, πως για να συγκεντρωθούν η αιολική και η ηλιακή ενέργεια χρειάζεται να κατασκευαστούν ανεμόμυλοι και ειδικά κάτοπτρα, κάτι που θα δώσει δουλειά σε πολλούς κατοίκους της περιοχής.

    [19] Τεχνολογία

    Μέχρι 800 KiloBytes

    Αποθήκευση δεδομένων στα νύχια!

    10/8/2005 2:36:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, οι Ιάπωνες κατάφεραν να αποθηκεύσουν προσωπικές πληροφορίες στα νύχια! Όσο και αν αυτό ακούγεται ασύλληπτο, έγινε πραγματικότητα αφού μία ομάδα επιστημόνων στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου εισήγαγε εικόνες και αριθμούς σε μικροσκοπικές κουκίδες που κατόπιν τοποθετήθηκαν σε νύχια με λέιζερ. Σε κάθε νύχι μπορούν να αποθηκευτούν δεδομένα χωρητικότητας περίπου 800 KiloBytes. Με την τεχνική αυτή θα μπορέσουν ίσως στο μέλλον να αντικατασταθούν οι πιστωτικές κάρτες ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα απώλειας ή κλοπής τους και να εξασφαλίζεται μέγιστη ασφάλεια στις συναλλαγές.

    Μειονέκτημα η ανανέωση πληροφοριών

    Μία ακόμη εφαρμογή, σύμφωνα με τους Ιάπωνες επιστήμονες θα μπορούσε να είναι η αποθήκευση στοιχείων ταυτότητας για την αναγνώριση του ατόμου σε τράπεζες ή για πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω ΑΤΜ. Τέλος, χρήσιμη θα μπορούσε να αποδειχθεί η εισαγωγή στοιχείων της υγείας του ατόμου ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα επείγον πρόβλημα ειδικά σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας του γιατρού με τον ασθενή.

    Το μοναδικό μειονέκτημα που υπάρχει στη τεχνική αυτή είναι ότι τα ανθρώπινα νύχια ανανεώνονται εξ ολοκλήρου κάθε έξι μήνες, γεγονός που θα επιβάλλει την συχνή επανεισαγωγή των αποθηκευμένων πληροφοριών.

    [20] Τεχνολογία

    Στο δίκτυο και τις συσκευές

    Κινητά... προβλήματα

    10/8/2005 1:39:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Το ένα στα επτά κινητά τηλέφωνα παρουσιάζει πρόβλημα μέσα σε ένα έτος από αγορά του. Αυτό έδειξε έρευνα σε Βρετανικό περιοδικό κινητής τηλεφωνίας, που έγινε ανάμεσα σε περισσότερους από 5.000 κατόχους κινητών. Η έρευνα αν και διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι ήταν ικανοποιημένοι, υπήρχε όμως ένα 15% που είχε την αντίθετη άποψη. Από τους μη ικανοποιημένους χρήστες το 70 % είχαν πρόβλημα μέσα στους πρώτους έξι μήνες από την αγορά του τηλεφώνου τους. Τα προβλήματα αυτά είτε σχετίζονταν με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας (κάρτες SIM και το λογισμικό του κινητού) είτε με την ίδια την συσκευή.

    Δεν υπήρχε η σωστή αντιμετώπιση

    Όσον αφορά τις συσκευές, τα περισσότερα προβλήματα παρουσίασαν αυτές της Motorola και της Sony Ericsson, καθώς ένας στους πέντε ιδιοκτήτες συσκευών των παραπάνω εταιριών αντιμετώπισε πρόβλημα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αγορά του. Η Nokia και η Samsung θεωρήθηκαν πιο αξιόπιστες καθώς παράπονα έκαναν ένας στους δέκα που κατείχαν συσκευές των εν λόγω εταιριών.

    Η έρευνα επίσης διαπίστωσε, ότι πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την αντιμετώπιση της εταιρίας στο πρόβλημα που προέκυψε με το κινητό τους.

    Αναλυτικά τα ποσοστά των εταιριών δικτύου με τα περισσότερα προβλήματα σύμφωνα με την έρευνα του περιοδικού:

    Δίκτυο 3 - 32%

    Orange - 16%

    T-Mobile - 15%

    Vodafone - 15%

    BT Mobile - 14%

    02 - 13%

    Virgin - 8%

    Tesco - 4%

    [21] Παράξενα

    Επικίνδυνη μανία

    Τον σκότωσε ηλεκτρονικό παιχνίδι

    10/8/2005 4:56:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Για τον 28χρονο Λι από τη Νότια Κορέα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ήταν κάτι παραπάνω από πάθος. Μάλιστα, είχε χάσει τη δουλειά του, καθώς όλη την ώρα έπαιζε παιχνίδια στον υπολογιστή. Την περασμένη Τετάρτη, 3 Αυγούστου, ο Λι πήγε σε ένα ίντερνετ καφέ της πόλης Ταεγκού και άρχισε να παίζει το αγαπημένο του παιχνίδι Starcraft. Όμως ήρθε η νύχτα και ο Λι ακόμα δεν είχε επιστρέψει στο σπίτι. Η μητέρα του ανήσυχη έστειλε τους φίλους του να τον βρουν. Καθώς δεν ήταν δύσκολο να μαντέψουν που ήταν, τον βρήκαν σχεδόν αμέσως, αλλά εκείνος τους είπε πως θα γύρναγε σπίτι αμέσως μόλις τελείωνε το παιχνίδι του. Αυτό το "αμέσως" όμως κράτησε σχεδόν 50 ώρες Αφού ολοκλήρωσε το παιχνίδι του, προσπάθησε να σηκωθεί αλλά λιποθύμησε. Για τον 28χρονο Νοτιοκορεάτη ήταν πλέον αργά καθώς πέθανε λίγα λεπτά μετά, αφότου τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Πάντως δεν είναι γνωστό αν υπέφερε από προβλήματα υγείας.

    Πέθανε από υπερβολική εξάντληση

    Σύμφωνα με τους υπαλλήλους του ίντερνετ καφέ, ο Λι τις 50 ώρες, που έπαιζε τα παιχνίδια, δεν είχε σηκωθεί σχεδόν καθόλου, παρά για να πάει τουαλέτα, ενώ ανά διαστήματα αφηνόταν για λίγο στην αγκαλιά του Μορφέα. Επίσης, δεν είχε φάει σχεδόν τίποτα.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο της επαρχίας Ταεγκού, ο Λι πιθανότατα πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία προήλθε από την υπερβολική εξάντληση.

    Τα οnline παιχνίδια στη Νότια Κορέα έχουν εξελιχθεί σε φρενίτιδα. Μάλιστα, πολλές φορές οι παρτίδες ηλεκτρονικών παιχνιδιών μεταδίδονται τηλεοπτικά και οι πρωταθλητές video-gamers απολαμβάνουν τη δημοσιότητα ενός κανονικού πρωταθλητή, ενώ αμείβονται με 100.000 δολάρια το χρόνο.

    [22] Παράξενα

    Θέλουν να μπουν στο Γκίνες

    Το γηραιότερο έγγαμο ζευγάρι στο κόσμο

    10/8/2005 3:43:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Ένας Ιάπωνας 104 ετών και η σύζυγός του 103 ετών υποστηρίζουν ότι αυτοί είναι το γηραιότερο έγγαμο ζευγάρι στο κόσμο και όχι ένα ζευγάρι Αμερικανών που περιελήφθη στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Ο Γιοίτσι και η Καζόνο Γκόμι, οι οποίοι είναι παντρεμένοι 72 χρόνια, δυσκολεύτηκαν να θυμηθούν την ηλικία τους όταν ρωτήθηκαν σχετικά με αυτό. Ωστόσο, σύμφωνα με μέλη της οικογένειάς τους, η συνολική ηλικία των 207 ετών τους καθιστά το γηραιότερο ζευγάρι του κόσμου. Το ζευγάρι που έχει μπει στο ρεκόρ γκίνες είναι ο Χέρμπερτ και η Μάγκντα Μπράουν από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, 105 και 100 ετών αντίστοιχα, που η συνολική τους ηλικία φτάνει τα 205 χρόνια.

    "Πρέπει να είσαι αισιόδοξος και να ελπίζεις", δήλωσε ο Γιοίτσι, πρώην δημόσιος υπάλληλος, όταν ρωτήθηκε για το μυστικό της μακροζωίας και πρόσθεσε "Πρέπει να θέλεις να ζήσεις".

    Ο κ. Γιοίτσι ανέφερε ακόμη πως αυτό που απολαμβάνει περισσότερο ο ίδιος και η σύζυγός του είναι ο ένας τη συντροφιά του άλλου.

    Ωστόσο, η σύζυγός του, η οποία εργαζόταν ως νοσοκόμα, φάνηκε να αμφισβητεί τα λόγια του συντρόφου της.

    "Είναι βαρετό να ζεις τόσο πολύ. Δεν με ευχαριστεί τίποτα πια", είπε.

    [23] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Υπέγραψε ο Χερέρα με Ηρακλή

    10/8/2005 6:38:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ήρθε δοκιμάστηκε και τελικά μάλλον έπεισε για την αξία του την διοίκηση και το τεχνικό επιτελείο του Ηρακλή ο Εστεμπάν Χοσέ Χερέρα, ο οποίος σήμερα υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας 1+2 ετών με τον "Γηραιό". Ο Αργεντινός επιθετικός, θα παρουσιαστεί επισήμως αύριο (12:00) στην αίθουσα Τύπου των εγκαταστάσεων της Μίκρας. Στη διάθεση του Σάββα Κωφίδη θα τεθεί σύντομα και ο Αλεμάο. Ο Βραζιλιάνος ολοκλήρωσε τη διαδικασία έκδοσης της βίζας και αναμένεται στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή, προκειμένου να εγκατασταθεί μονίμως στην πόλη και να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ομάδας.

    Αναβλήθηκε το φιλικό με Λάρισα

    Στο μεταξύ, αναβλήθηκε ο προγραμματισμένος για αύριο φιλικός αγώνας του Ηρακλή με την Λάρισα, ο οποίος επρόκειτο να διεξαχθεί στο Καυτατζόγλειο στάδιο.

    Οι λόγοι της αναβολής είναι τεχνικοί και έχουν να κάνουν με την κατάσταση του χλοοτάπητα του Καυτατζογλείου σταδίου, που δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάστασή του. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι την αναβολή έχει ζητήσει και ο Σάββας Κωφίδης, καθώς δεν ήθελε ένα τέτοιο παιχνίδι τώρα.

    Τέλος, στην εθνική ομάδα των Ελπίδων κλήθηκαν οι Παντελής Καπετάνος, Παναγιώτης Λαγός και Γρηγόρης Παπαζαχαρίας. Οι ποδοσφαιριστές θα λάβουν μέρος στις προπονήσεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και τους φιλικούς αγώνες με το αντίστοιχο του Βελγίου (Βέλγιο, 17/08) και τη Λάρισα (Λάρισα, 20/08).

    Επίσης, κλήθηκε στην εθνική ομάδα Νέων ο Γιώργος Αλιχανίδης για τις προπονήσεις και τους φιλικούς αγώνες του συγκροτήματος που θα διεξαχθούν στην Αθήνα.

    [24] Κοινωνία

    Από το Υπ. Ανάπτυξης για ηλεκτρική σκούπα

    Πρόστιμο στην εταιρεία Praktiker

    10/8/2005 4:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πρόστιμο ύψους 29.347 ευρώ επέβαλε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στην εταιρεία Praktiker Hellas Α.Ε, γιατί είχε καθυστερήσει να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και τους καταναλωτές για την ελαττωματική ηλεκτρική σκούπα μάρκας Alaska, μοντέλο VC 1410, ώστε να προληφθούν οι κίνδυνοι από τη χρήση της. Ωστόσο, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, σε ανακοίνωσή της, τονίζει την πολύ καλή συνεργασία της με την Praktiker Hellas και τη διάθεσή της εταιρείας να εφαρμόσει τις υποδείξεις των αρμοδίων υπηρεσιών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 August 2005 - 16:53:16 UTC