Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-09-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπροστά με 2,1% η ΝΔ
  • [02] Κοντά στους πολίτες οι υποψήφιοι
  • [03] Συνεδρίασε η Κ.Ε. του ΣΥΝ
  • [04] Στη Ναύπακτο ο Γ. Παπανδρέου
  • [05] Επιπλέον ενίσχυση στις Νομαρχίες
  • [06] Επιστρέφει ο δακτύλιος
  • [07] Συνελήφθη αρχαιοκάπηλος στη Λαμία
  • [08] Εξερράγη εμπρηστικός μηχανισμός στον Πειραιά
  • [09] Φτωχότερη η δημοσιογραφική οικογένεια
  • [10] Ενισχύεται η ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη
  • [11] Νέο βίντεο με τον Φιντέλ
  • [12] Νεκροί 14 Βρετανοί στο Αφγανιστάν
  • [13] Τρομοσυλλήψεις στη Βρετανία
  • [14] Αποβιβάζονται οι Ιταλοί στο Λίβανο
  • [15] Πιέσεις στο Ιράν
  • [16] Σφοδρές συγκρούσεις στη Γάζα
  • [17] Με τον "Λύμπε" οδηγό
  • [18] "Λίγος" ο Ολυμπιακός
  • [19] ΠΑΟ: Στην Ελλάδα ο Ντελκ
  • [20] Πόλο: Δύο στα δύο η Εθνική
  • [21] Έτοιμη για την κορυφή
  • [22] Χάλκινο για τις ΗΠΑ
  • [23] Την πέμπτη θέση η Γαλλία

    [01] Πολιτική

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis

    Μπροστά με 2,1% η ΝΔ

    3/9/2006 11:12:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Με 2,1 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ, στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με πανελλήνια τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Το Θέμα". Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση "Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε εάν είχαμε σήμερα εκλογές;", το 33,4% δηλώνει ΝΔ και το 31,3% ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,5%, ο ΣΥΝ με 3,3% και ο ΛΑΟΣ επίσης με 3,3%, ενώ τα άκυρα/λευκά και οι αναποφάσιστοι συγκεντρώνουν το 14,2%. Στην ερώτηση "Ποιο κόμμα νομίζετε ότι θα έρθει πρώτο στις επόμενες εκλογές" (παράσταση νίκης), το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 59,8% έναντι 16,4% του ΠΑΣΟΚ. Η δημοσκόπηση διεξήχθη το χρονικό διάστημα 29 έως 31 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, που διεξήχθη από 16 έως 26 Ιουνίου, η ΝΔ προηγούνταν με 0,9% έναντι του ΠΑΣΟΚ (ΝΔ: 35%, ΠΑΣΟΚ: 33,8%).

    Σχετικά Links:

    http://www.metronanalysis.gr

    [02] Πολιτική

    Κοντά στους πολίτες οι υποψήφιοι

    2/9/2006 5:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2006 7:32:22 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET

    Με περιοδείες στην Αθήνα και τον Πειραιά συνέχισαν, το Σάββατο, την προεκλογική τους δραστηριότητα οι υποψήφιοι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Σκανδαλίδης έκανε βόλτα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας και συνομίλησε με πολίτες και καταστηματάρχες της οδού Ερμού, ενώ στη συνέχεια, επισκέφθηκε τη Βαρβάκειο αγορά, όπου άκουσε τα αιτήματα των εμπόρων. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στην επαναφορά της ελεγχόμενης στάθμευσης χαρακτηρίζοντάς το "τρομακτικό λάθος" και στο θέμα των διαδηλώσεων για το οποίο τόνισε ότι δε χρειάζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο καθώς το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από τη συνεργασία των φορέων με το Δήμο. "Πιστεύω ότι ένας Δήμαρχος για να είναι αποτελεσματικός θα πρέπει να γίνει Δήμαρχος της γειτονιάς, Δήμαρχος της καθημερινότητας των πολιτών, Δήμαρχος με σηκωμένα τα μανίκια, που θα δουλεύει γι αυτή την πόλη. Γιατί αυτή η πόλη εδώ και 20 χρόνια δεν έχει Δήμαρχο", κατέληξε ο κ. Σκανδαλίδης. Στον Πειραιά, ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης, Παναγιώτης Φασούλας, επισκέφθηκε τη Δημοτική Αγορά για την οποία είπε ότι η εικόνα της δεν τιμά την πόλη και τους επαγγελματίες και συνομίλησε με καταστηματάρχες και καταναλωτές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλεπάλληλες συναντήσεις υποψηφίων

    [03] Πολιτική

    Για δημοτικές εκλογές και πολιτικές εξελίξεις

    Συνεδρίασε η Κ.Ε. του ΣΥΝ

    2/9/2006 4:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2006 6:43:51 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Με κύριο αντικείμενο τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και τις πολιτικές εξελίξεις συνεδρίασε, το Σάββατο, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Τις εργασίες της Συνόδου, άνοιξε με εισήγησή του ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέκος Αλαβάνος, που άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών με τις υποσχέσεις, που, όπως είπε, μοιράζουν αφειδώς ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε απαράδεκτο, αδικαιολόγητο, βάρβαρο και υποκριτικό τον πόλεμο στο Λίβανο, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος στους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων για τη δημαρχία της Αθήνας, τονίζοντας ότι ασχολούνται με το θέμα των διαδηλώσεων αντί με τα προβλήματα της πόλης. Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε με την έγκριση του σχεδίου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

    [04] Πολιτική

    Αισιοδοξία για τις δημοτικές

    Στη Ναύπακτο ο Γ. Παπανδρέου

    2/9/2006 2:35:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Στη Ναύπακτο βρίσκεται σήμερα, Σάββατο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε με τον υποψήφιο νομάρχη και τους υποψήφιους δημάρχους που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντησή του με τον υποψήφιο νομάρχη Ευθύμιο Σώκο και υποψήφιου δημάρχους του νομού, εξέφρασε την αισιοδοξία του για νίκη των υποψηφίων του κινήματος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και ειδικότερα στην Αιτωλοακαρνανία, "γιατί έχουμε βάλει μπροστά ανθρώπους με πείρα, γνώση και επιθυμία για προσφορά σε αυτόν τον τόπο" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ θέλει ο πολίτης να είναι ελεύθερος, να αισθάνεται σιγουριά". "Θέλουμε να αναπτύσσεται η περιφέρεια, για αυτό έχουμε επιλέξει ανθρώπους που μαζί τους θα κάνουμε μια πολύ μεγάλη ριζική αλλαγή στην τομή του κράτους, όταν θα είμαστε κυβέρνηση" δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Εθνικός στόχος η Παιδεία

    Επίσης, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθούσε μια διαφορετική πολιτική στα θέματα της παιδείας από αυτήν που ασκεί η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι θα συνδύαζε περιφερειακή ανάπτυξη, λειτουργία ΤΕΙ στην περιοχή και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. "Το όραμα για την Παιδεία είναι εθνικός στόχος", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στον αυριανό τελικό της εθνικής μπάσκετ, λέγοντας πως "ευχόμαστε τα καλύτερα στα παιδιά, μας έχουν κάνει ήδη περήφανους, η νίκη τους είναι τεράστια, ενώ αναδεικνύουν το πόσο η Ελλάδα, όταν λειτουργεί οργανωμένα και συλλογικά και ενωμένα, μπορεί. Αυτήν την Ελλάδα θέλουμε".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα επίθεση Παπανδρέου

    [05] Πολιτική

    Επιπλέον ενίσχυση στις Νομαρχίες

    2/9/2006 8:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2006 8:36:25 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τα επόμενα χρόνια, δεσμεύτηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, από την Ξάνθη, όπου εγκαινίασε το κτήριο, που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης-Καβάλας-Δράμας καθώς και το γραφείο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που βρίσκεται στον Εχίνο, και το οποίο θα επιβλέπει και θα προτείνει όλες τις απαραίτητες δράσεις για την ανάπτυξη της περιοχής. Ο κ. Παυλόπουλος είπε, επίσης, ότι έως το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμος ο νέος Κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    [06] Κοινωνία

    Από τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου

    Επιστρέφει ο δακτύλιος

    3/9/2006 10:16:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Σε ισχύ και πάλι από τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας. Η απαγόρευση ισχύει Δευτέρα με Πέμπτη από τις 7:00 π.μ. έως τις 20:00 και την Παρασκευή από τις 7:00 π.μ. έως τις 15:00. Το πρόστιμο για τους παραβάτες οδηγούς ανέρχεται στα 166 ευρώ.

    [07] Κοινωνία

    Ερευνάται η συμμετοχή του στην κλοπή στο Λεωνίδιο

    Συνελήφθη αρχαιοκάπηλος στη Λαμία

    2/9/2006 2:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2006 3:07:54 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αστυνομικοί του τμήματος ασφαλείας Λαμίας συνέλαβαν την Παρασκευή έναν 26χρονο, κάτοικο Αθηνών, την ώρα που επιχειρούσε να πουλήσει, σε αστυνομικό που είχε εμφανιστεί ως αγοραστής, την ιερή εικόνα του Χριστού του Παντοκράτορος, έναντι του ποσού των 500.000 ευρώ. Η εικόνα είναι πολύ μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Ο 26χρονος συνελήφθη τη στιγμή που παραλάμβανε από τον αξιωματικό το ποσό των 50.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας για τα περαιτέρω. Οι αρχές ερευνούν τυχόν συμμετοχή και άλλων ατόμων στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, καθώς και το ενδεχόμενο συμμετοχής του 26χρονου σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις, όπως στην κλοπή της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας από την Ιερά Μονή Ελώνας - Λεωνιδίου - Αρκαδίας.

    [08] Κοινωνία

    Την ευθύνη ανέλαβε η Επαναστατική Ταξιαρχία

    Εξερράγη εμπρηστικός μηχανισμός στον Πειραιά

    2/9/2006 3:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2006 5:16:15 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκαν οι δυσάρεστες συνέπειες από έκρηξη εμπρηστικού μηχανισμού, που σημειώθηκε στις 11.35 το πρωί του Σαββάτου, στον Πειραιά. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το πλήρωμα διερχόμενου περιπολικού αντελήφθη ένα σακβουαγιάζ πάνω σε παγκάκι, απέναντι από τον αριθμό 57 της ακτής Μιαούλη, κοντά στο Λιμεναρχείο, μέσα από το οποίο έβγαιναν καπνοί. Οι αστυνομικοί αμέσως απομάκρυναν τον κόσμο και μετά από λίγα λεπτά σημειώθηκε έκρηξη. Μέσα στο σακβουαγιάζ υπήρχε αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός, που αποτελείτο από τέσσερα γκαζάκια, από τα οποία εξερράγησαν τα δύο, και ένα μπιτόνι με βενζίνη. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, ενώ τα υπολείμματα του μηχανισμού μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών για να εξεταστούν. Στις 13:48, άγνωστος τηλεφώνησε στους τηλεοπτικούς σταθμούς "Αντένα" και "Star" και ανέλαβε την ευθύνη για λογαριασμό της οργάνωσης "Επαναστατική Ταξιαρχία", σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως είπε, για το θάνατο ναυτικού στο πλοίο "Ρομίλντα". Επίσης, ισχυρίστηκε ότι το σακβουαγιάζ με τον εμπρηστικό μηχανισμό είχε τοποθετηθεί σε άλλο σημείο και το μετακίνησε διερχόμενος στο παγκάκι όπου εξερράγη. Σχολιάζοντας την ενέργεια, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, δήλωσε: "Ξαναχτύπησε ο τρελός με τα γκαζάκια, ο οποίος δεν είναι αγωνιστής αλλά καπηλεύεται τους δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας".

    Η "Επαναστατική Ταξιαρχία" έχει χτυπήσει δύο ακόμη φορές τις τελευταίες ημέρες. Στόχος της οργάνωσης αποτέλεσαν τα γραφεία του ΟΑΕΔ στο Κερατσίνι και το εργοστάσιο της εταιρίας Sex Form.

    [09] Κοινωνία

    "Έφυγε" ο Κώστας Πάρλας

    Φτωχότερη η δημοσιογραφική οικογένεια

    2/9/2006 7:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2006 8:24:46 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε ηλικία 70 ετών, άφησε, το Σάββατο, την τελευταία του πνοή ο δημοσιογράφος Κώστας Πάρλας. Ο εκλιπών εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες, όπως "Βήμα", "Έθνος" και "Καθημερινή", ως υπεύθυνος πολιτιστικού ρεπορτάζ και κριτικός κινηματογράφου. Παράλληλα, υπήρξε μέλος του Τμήματος Κινηματογραφικών Ταινιών στην ΕΤ2, ενώ συνεργάστηκε και με το ραδιόφωνο της ΕΡΤ, σε πολιτιστικές εκπομπές. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη, στη Σίφνο και η οικογένειά του παρακαλεί αντί για στεφάνια να ενισχυθεί το Παιδικό Χωριό SOS. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, εξέφρασε στην οικογένεια του εκλιπόντος τα συλλυπητήριά του τονίζοντας ότι "το δημοσιογραφικό έργο και η συνολική παρουσία του στο χώρο του πολιτισμού, η ακεραιότητα και το ήθος του, θα μείνουν τεκμήρια της μνήμης του".

    [10] Κοινωνία

    Ενισχύεται η ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη

    2/9/2006 4:31:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στη δυτική Θεσσαλονίκη, αναμένεται να διαδραματίσουν, το νέο τμήμα ασφαλείας Αμπελοκήπων, και το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, που εγκαινίασε ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Βύρων Πολύδωρας, την Παρασκευή. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που δίνει το υπουργείο, στην εδραίωση του αισθήματος ασφαλείας του πολίτη. Συγκεκριμένα, για το τμήμα Ωραιοκάστρου, ο υπουργός είπε ότι στόχος του είναι η αστυνόμευση, "να προλάβουμε το κακό, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός". Επίσης, είπε ότι θα είναι αμείλικτοι στη μάχη κατά των ναρκωτικών, καθώς "πρώτη προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία είναι η φύλαξη της νεολαίας". Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, τόνισε, πως ο στόχος είναι η παροχή ασφάλειας στους πολίτες, ενώ οι άμεσοι στόχοι που υλοποιούνται βήμα-βήμα, αποτελούν η ενδυνάμωση της αστυνομικής παρουσίας στην περιφέρεια και η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, ιδίως σε θέματα καθημερινότητας.

    [11] Κόσμος

    Αναρρώνει ο Κουβανός ηγέτης

    Νέο βίντεο με τον Φιντέλ

    2/9/2006 1:07:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Σαφώς σε ανάρρωση βρίσκεται ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάτρο, όπως φαίνεται στο βίντεο που έδειξε η κρατική κουβανική τηλεόραση. Στο βίντεο, το οποίο προβλήθηκε την Παρασκευή, ο Φιντέλ Κάστρο, που αναρρώνει αφού πριν από ένα μήνα υπεβλήθη σε εγχείρηση για εντερική αιμορραγία, είχε μία συνάντηση με τον φίλο του και Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες και τον αδελφό του Ραούλ Κάστρο, στον οποίο μεταβίβασε προσωρινά την εξουσία στις 31 Ιουλίου. Στο νέο βίντεο, ο Κάστρο φαίνεται να είναι πιο δυνατός απ΄ ό,τι στο προηγούμενο, που είχε μεταδοθεί στις 13 Αυγούστου, όταν ο Τσάβες τον επισκέφθηκε για τα 80ά γενέθλιά του. Ο Κάστρο, φορώντας κόκκινες πυτζάμες, φαίνεται να κάθεται σε ένα μικρό τραπέζι και να συζητά ζωηρά με τον Τσάβες. Στις 13 Αυγούστου, ο Κάστρο ήταν στο κρεβάτι και καλυμμένος με μια κουβέρτα. Όπως φαίνεται στο πεντάλεπτο βίντεο, η επίσκεψη του Τσάβες ήταν έκπληξη για τον Κάστρο, ο οποίος χαιρέτησε τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας με μία θερμή αγκαλιά. Σύμφωνα με τον Ούγκο Τσάβες, ο Φιντέλ βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης.

    [12] Κόσμος

    Από συντριβή στρατιωτικού αεροπλάνου

    Νεκροί 14 Βρετανοί στο Αφγανιστάν

    2/9/2006 7:56:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Δεκατέσσερις Βρετανοί στρατιωτικοί έχασαν, το Σάββατο, τη ζωή τους όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στο νότιο Αφγανιστάν, 20 χλμ δυτικά της Κανταχάρ. Το συμβάν ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Ντες Μπράουνι, χαρακτηρίζοντάς το "τρομακτικό και συγκλονιστικό" και διευκρίνισε ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις "δεν ήταν αποτέλεσμα εχθρικής ενέργειας". Νωρίτερα, το ΝΑΤΟ με δήλωσή του είχε απορρίψει τον ισχυρισμό των Ταλιμπάν, ότι κατέρριψαν το νατοϊκό αεροσκάφος. Μέχρι σήμερα, 36 Βρετανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν, από το Νοέμβριο του 2001.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: "14 Britons killed in Afghanistan"

    [13] Κόσμος

    Τρομοσυλλήψεις στη Βρετανία

    2/9/2006 1:42:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, BBC

    Σε νέες συλλήψεις Βρετανών πολιτών, που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία, προέβη το τελευταίο 24ωρο η Σκοτλαντ Γιαρντ. Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές οι 14 πρόσφατες συλλήψεις δε συνδέονται ούτε με τα χτυπήματα στο μετρό του Λονδίνου την 7η Ιουλίου του 2005, ούτε με το σχέδιο ανατίναξης αεροσκαφών με αυτοσχέδιες βόμβες σε πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συλλήψεις έγιναν σε εφόδους της αστυνομίας στο νότιο και ανατολικό Λονδίνο και ήταν στα πλαίσια μίας προσχεδιασμένης επιχείρησης, η οποία έλαβε χώρα αργά την Παρασκευή και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί το ρεπορτάζ του Βρετανικού δικτύου BBC, σύμφωνα με το οποίο οι αστυνομικές αρχές παρακολουθούν προληπτικά χιλιάδες πολίτες. Την πληροφορία παραδέχθηκε ο επικεφαλής της Σκοτλαντ Γιάρντ, Πήτερ Κλαρκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι υπό παρακολούθηση βρίσκονται όχι μόνο πιθανοί τρομοκράτες αλλά και άνθρωποι που θα μπορούσαν να τους υποστηρίξουν ή να τους ενθαρρύνουν στην τέλεση τρομοκρατικών ενεργειών. Μάλιστα, όπως δηλώνει ο κ. Κλαρκ, από τη μέχρι τώρα έρευνα, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η τρομοκρατική απειλή "παράγεται" στη Μεγάλη Βρετανία και δεν είναι κάτι που έρχεται μόνο από τις χώρες του εξωτερικού.

    [14] Μ. Ανατολή

    Πιο δυνατή η νέα UNIFIL

    Αποβιβάζονται οι Ιταλοί στο Λίβανο

    2/9/2006 12:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2006 2:07:52 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters, AΠΕ

    Περίπου 250 Ιταλοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν σήμερα, Σάββατο, στο λιμάνι της Τύρου, στο Λίβανο, προκειμένου να αναλάβουν την τήρηση της εκεχειρίας. Οι στρατιώτες, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα έφτασαν με το αεροπλανοφόρο Γκαριμπάλντι, τη ναυαρχίδα του ιταλικού στόλου και αποβιβάστηκαν στο λιμάνι με βάρκες και ελικόπτερα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιταλικού στρατού, περίπου 800 Ιταλοί στρατιώτες, από τους 3.000 που αναμένονται, βρίσκονται στα λιβανικά χωρικά ύδατα και θα αποβιβαστούν το Σάββατο ή την Κυριακή, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Παράλληλα, από τα ιταλικά πλοία αποβιβάζονται στρατιωτικά οχήματα στο λιμάνι της Ναγκούρα, 20 χιλιόμετρα νότια της Τύρου. Οι ιταλικές δυνάμεις αποτελούν το μεγαλύτερο άγημα της UNIFIL II, της προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο, που θα αναπτυχθεί στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, μετά τον πρόσφατο πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ. Η δύναμη του ΟΗΕ αναμένεται να φτάσει τους 15.000 στρατιώτες. Οι δύο χώρες έθεσαν σε ισχύ την ανακωχή στις 14 Αυγούστου. Ο ΓΓ. Του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, έχει δηλώσει πως οι ισραηλινές δυνάμεις, που μετέβησαν στο Λίβανο κατά τον πόλεμο, θα πρέπει να αποσυρθούν πλήρως από το Λίβανο, μόλις η δύναμη του ΟΗΕ θα φτάσει τους 5.000 στρατιώτες. Ο Γάλλος διοικητής της UNIFIL, Αλέν Πελεγκρίνι, είπε σε δημοσιογράφους στην Τύρο, ότι ο αριθμός των 5.000 στρατιωτών θα έχει συμπληρωθεί σε δύο εβδομάδες. Ήδη υπάρχουν 2.000 στρατιώτες από την παλιά δύναμη της UNIFIL. Πάντως, όπως είπε ο στρατηγός Πελεγκρίνι, η καινούρια UNIFIL δε θα έχει σχέση με την παλιά, καθώς η νέα θα είναι πιο δυνατή.

    Ζητά να στείλει στρατιώτες η Τουρκία

    Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε την Παρασκευή επίσημα από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Λίβανο. Το κείμενο αναφέρει πως η τουρκική συνεισφορά στη UNIFIL θα αποτελείται κυρίως "από επαρκείς δυνάμεις για μια ναυτική δύναμη η οποία θα περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο, μια υποστήριξη στο τομέα της ναυτικής και αεροπορικής μεταφοράς σε φιλικές χώρες και συμμάχους".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκκληση για βοήθεια από το Σινιόρα

    [15] Μ. Ανατολή

    Από ΟΗΕ και Ε.Ε.

    Πιέσεις στο Ιράν

    2/9/2006 8:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2006 9:50:07 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με δύο "καυτά" ζητήματα στην ατζέντα του, έφτασε, το Σάββατο, στην Τεχεράνη, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που συναντήθηκε με Ιρανούς αξιωματούχους για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της χώρας αλλά και την εκεχειρία Χεζμπολάχ-Ισραήλ. Δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), σύμφωνα με την οποία το Ιράν δεν ανταποκρίθηκε στην προθεσμία του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έληξε στις 31 Αυγούστου, προκειμένου να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, ο Ανάν ξεκίνησε συνομιλίες για να ασκήσει πιέσεις και για τα δύο θέματα. Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Μανουσέχρ Μοτακί, εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο Μοτακί υποσχέθηκε την πλήρη συνεργασία της χώρας του σχετικά με την εκεχειρία αρνήθηκε, όμως, να δώσει πληροφορίες σχετικά με την απάντηση του Ιράν επί της παραγράφου 15 του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ, που αφορά την απαγόρευση εξαγωγής όπλων προς τη Χεζμπολάχ. Στη συνέχεια, ο Ανάν είχε συνομιλίες με τον Αλί Λαριτζανί, τον επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών για τα πυρηνικά, ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος, πάντως, έχει επανειλημμένως δηλώσει ανυποχώρητος όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα.

    "Πολύ θετικές και εποικοδομητικές", χαρακτήρισε ο Ανάν τις συνομιλίες, που είχε το Σάββατο, προσθέτοντας ότι θα αναφερθεί με περισσότερες λεπτομέρειες αφού συναντηθεί με τον Ιρανό Πρόεδρο. Σημειώνεται ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

    Από την πλευρά του, ο Λαριτζανί είπε ότι οι απόψεις του Ανάν για τη διεθνή διαμάχη σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα είναι "θετικές και υποστηρίζονται από την Τεχεράνη" και πρόσθεσε: "Συμφωνήσαμε ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι η καλύτερη επιλογή για τη διευθέτηση του θέματος".

    Όμως, παρά τις θετικές διαβεβαιώσεις για το θέμα της εκεχειρίας από τον Μοτακί, δε λείπουν και οι διαφωνίες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, το Ιράν δε θα δεχτεί προϋποθέσεις στη διαμάχη για τα πυρηνικά καθώς, όπως τονίζεται "η οικοδόμηση εμπιστοσύνης δεν είναι δρόμος μονής κατεύθυνσης".

    Συζητήσεις και στην Ε.Ε.

    "[Οι Δυτικοί] θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι αυτό το έθνος δε θα υποχωρήσει ούτε σπιθαμή από το δικαίωμά του στην πυρηνική ενέργεια", διαμήνυσε εκ νέου ο Αχμαντινετζάντ, τη στιγμή, που προειδοποιεί ότι σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων, θα εκτοξευθεί η τιμή του πετρελαίου προκαλώντας οικονομική ανισορροπία στον πλανήτη.

    Το θέμα απασχόλησε και τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε., που συναντήθηκαν στη Φινλανδία. Οι "25" δίνουν προθεσμία δύο εβδομάδων στο Ιράν, για να ξεκαθαρίσει τη στάση του, αποφεύγοντας, ωστόσο, να υποστηρίξουν την επιβολή κυρώσεων στην παρούσα φάση.

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, επίσης, την παροχή βοήθειας για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου, τη συμμετοχή στην ειρηνευτική δύναμη και την προώθηση των συνομιλιών για την οριστική ειρήνευση στην περιοχή, ενώ τονίζουν ότι η Δαμασκός θα πρέπει να προχωρήσει στην αναγνώριση του Ισραήλ.

    Μεταξύ των αποφάσεων των "25" και η παροχή βοήθειας στους Παλαιστινίους, παρακάμπτοντας τους μηχανισμούς που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Χαμάς. Ενδεικτικό της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην περιοχή, αποτελεί το γεγονός ότι την πρώτη ημέρα της σχολικής περιόδου, τα σχολεία δεν άνοιξαν λόγω απεργίας των απλήρωτων εκπαιδευτικών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποβιβάζονται οι Ιταλοί στο Λίβανο

    Κυρώσεις στο προσκήνιο, διάλογος στο βάθος

    Στη Δαμασκό ο Ανάν

    Το Ιράν δεν υποχωρεί

    Άρση του αποκλεισμού ζητά ο Ανάν

    "Ευκαιρία" βλέπει ο Ανάν στη Μ.Ανατολή

    Στη Μ. Ανατολή ο Ανάν

    [16] Μ. Ανατολή

    Σφοδρές συγκρούσεις στη Γάζα

    2/9/2006 11:07:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στο Γάζα, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις. Οι δύο σκοτώθηκαν όταν οι Ισραηλινοί στρατιώτες, με την κάλυψη ελικοπτέρων, εισέβαλαν στη Μπεΐτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι στρατιώτες ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με Παλαιστίνιους. Ένας κάτοικος της πόλης, ο Γιουνίς Αμπού Οντάχ, κατήγγειλε στους δημοσιογράφους, ότι κατά τη διάρκεια της μάχης οι σφαίρες έσπασαν τα παράθυρα του σπιτιού του και τραυμάτισαν θανάσιμα τον 54χρονο πατέρα του και τον 27χρονο αδελφό του. Τραυματίστηκαν επίσης δύο από τις αδελφές του. Πάντως, είναι αδιευκρίνιστο εάν οι σφαίρες προήλθαν από τα όπλα των Ισραηλινών ή των Παλαιστινίων, ενώ λόγω των συγκρούσεων είναι δύσκολο για τα ασθενοφόρα να πλησιάσουν στην περιοχή για να επιβεβαιώσουν το θάνατο των δύο ανδρών και να μεταφέρουν σε νοσοκομείο τους τραυματίες. Την ίδια ώρα, από πυρά της ισραηλινής αεροπορίας επίσης στη Μπειτ Χανούν, τραυματίστηκαν τρεις Παλαιστίνιοι, από τους οποίοι οι δύο παιδιά. Ο τρίτος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες στο μεθοριακό φυλάκιο Κισουφίμ. Σύμφωνα με τον στρατό, οι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα άτομο που πλησίαζε το φυλάκιο.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Με τον "Λύμπε" οδηγό

    2/9/2006 11:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το σημαντικότερο όλων είναι το τρίποντο. Αυτό έκανε και η Εθνική μας ομάδα, η οποία χωρίς να ικανοποιήσει με την απόδοση της, επικράτησε της Μολδαβίας με 1-0, στο "Ζίμπρου" του Κισινάου κι έτσι να πάρει τους τρεις βαθμούς στην πρεμιέρα των προκριματικών του 3ου ομίλου, του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Συντηρητική και νωθρή στο πρώτο μέρος η Πρωταθλήτρια Ευρώπης δε μπόρεσε να απειλήσει την αντίπαλη εστία, αλλά στο δεύτερο οι διορθωτικές επιθετικές κινήσεις του Ότο Ρεχάγκελ έπιασαν τόπο. Καταλυτικός παράγοντας ο Νίκος Λυμπερόπουλος, ο οποίος στο 78 με την ωραία κεφαλιά του πέτυχε το γκολ και έδωσε το σημαντικό τρίποντο στην Εθνική μας. Στο 29 ο Άγγελος Μπασινάς έστειλε άουτ το πέναλτι που κέρδισε ο Δέλλας.

    Έχασε την ευκαιρία

    Το ξεκίνημα του παιχνιδιού βρήκε τις δύο ομάδες να ψάχνονται στον αγωνιστικό χώρο. Η πρώτη καλή στιγμή για την Εθνική μας ομάδα έγινε στο 6 με την κεφαλιά του Φύσσα από εκτέλεση κόρνερ του Μπασινά να περνάει άουτ. Από εκεί και πέρα οι καλές φάσεις έλειψαν μέχρι το 20, με τη Μολδαβία να παίρνει το χώρο του κέντρου αλλά να μην προκαλεί αναταραχές προς την εστία του Αντώνη Νικοπολίδη. Στο 26 η Ελλάδα είχε την μεγάλη ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ, όταν ο Λαστσένκοφ ανέτρεψε τον Δέλλα και ο διαιτητής της αναμέτρησης σφύριξε το πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο Μπασίνας, αλλά έστειλε την μπάλα πάνω από τα δοκάρια και η Εθνική δεν μπόρεσε να ανοίξει το σκορ. Οι Μολδαβοί είχαν στη συνέχεια μία ευκαιρία με το το σουτ φάουλ του Λαστσέσκου να περνάει λίγο άουτ από τα καρέ του Νικοπολίδη στο 35, ενώ στο 36 το σουτ του Καραγκούνη κόντραρε και πήγε κόρνερ.

    Επιθετικές αλλαγές

    Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ότο Ρεχάγκελ προχώρησε σε "επιθετικές" αλλαγές, βάζοντας τους Σαλπιγγίδη και Λυμπερόπουλο στη θέση των Ζαγοράκη και Χαριστέα με σκοπό να δώσει τον τόνο που έλειπε από την Εθνική στο πρώτο μέρος. Κάτι που λειτούργησε, αφού η Πρωταθλήτρια Ευρώπης μπήκε πιο δυνατά. Τέσσερα λεπτά μετά το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους η Εθνική έφτασε πολύ κοντά στο γκολ. Σέντρα του Μπασινά, κεφαλιά του Αμανατίδη αλλά ο Σαλπιγγίδης δεν πρόλαβε να σπρώξει τη μπάλα στη δίχτυα και στη συνέχεια την απομάκρυνε ο Παστσένκο.

    Στο 53 ο Σεϊταρίδης έπιασε μία βολίδα από τα 30 μέτρα, αλλά η μπάλα πέρασε μόλις δίπλα από το δοκάρι, ενώ στο 62 το σουτ του Καραγκούνη εξουδετέρωσε με τα ακροδάχτυλα ο Παστσένκο.

    Τελικά η ανωτερότητα και η πίεση της Εθνικής στο δεύτερο μέρος έβγαλε καρπούς στο 78. Ο Μπασινάς εκτέλεσε το κόρνερ και ο Λυμπερόπουλος με κεφαλιά στο κέντρο της μικρής περιοχής έστειλε τη μπάλα στη δίχτυα, "γράφοντας" το 0-1. Στο 85΄η Εθνική μας είχε τη δυνατότητα να κλειδώσει τη νίκη, όταν ο Κατσουράνης πέρασε και τον τερματοφύλακα της Μολδαβίας, αλλά η μπάλα πέρασε αρκετά πλάγια και δεν μπόρεσε να σουτάρει, αλλά πάσερε με τους αντίπαλους αμυντικούς να διώχνουν.

    Τελικά τίποτα δεν άλλαξε, η Εθνική πήρε τη νίκη με 0-1 και ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις της στη φάση των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2008. Διαιτητής: Ματέο Τρεφολόνι (Ιταλία)

    Κίτρινες: Τστεμιτάνου, Μπέρκο - Μπασινάς

    Οι συνθέσεις:

    ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Παστσένκο, Λαστσένκοφ, Κορνένκοφ, Τστεμιτάνου, Ρεμπέγια, Σ.Εμπουρεάνου (65 Κλεστσένκο), Κόβαλτσιουκ, Ολέξιτσι, Μπέρκο, Ρογκατσιόφ (74 Ντάντου), Ιβάνοφ.

    ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Δέλλας (88 Ανατολάκης), Κυργιάκος, Κατσουράνης, Ζαγοράκης (46 Σαλπιγγίδης), Μπασινάς, Χαριστέας (46 Λυμπερόπουλος), Καραγκούνης, Αμανατίδης.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Λίγος" ο Ολυμπιακός

    2/9/2006 9:26:00 μμ

    Την ήττα από το πολύ καλό Αιγάλεω γνώρισε ο Ολυμπιακός, στη φιλική αναμέτρηση που διεξήχθη στο "Σταύρος Μαυροθαλασσίτης". Το "Σίτι" που έδειξε αρκετά καλά στοιχεία, είδικά στο δεύτερο ημίχρονο, επικράτησε των "ερυθρολεύκων" με 3-1, προβληματίζοντας τον Τροντ Σόλιντ, εν όψει της επικείμενης συνέχειας σε Ελλάδα και το επικείμενο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη και Τσάμπιονς Λιγκ που ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα. Τα γκολ για το Αιγάλεω πέτυχαν οι Τσέζαρεκ (27), Παπουτσής (69) και Τσάτσος (81), ενώ για τους "ερυθρολεύκους" το σκορ είχε ανοίξει ο Μπόρχα στο 21. Βέβαια, ο Σόλιντ προχώρησε σε αρκετές αλλαγές, λόγω των ελλείψεων που είχε από τους παίκτες που έχουν φύγει με της Εθνικές τους ομάδες αλλά και κάποιους για ξεκούραση, αλλά το τεστ για τους παίκτες δεύτερης γραμμής δεν πήγε πολύ καλά. Από την άλλη το Αιγάλεω ήταν αρκετά καλό, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο και κατάφερε να πάρει τη φιλική νίκη.

    Στα του παιχνιδιού, "ερυθρόλευκοι" προηγήθηκαν με τον Μπόρχα στο 21, όταν ο επιθετικός από το Εκουαδόρ εκμεταλλεύθηκε τη σύγχυση στην αντίπαλη άμυνα, για να ισοφαρίσει το Αιγάλεω στο 27 με πλασέ του Τσέζαρεκ, που βρέθηκε αφύλακτος στη δεξιά πλευρά του Ολυμπιακού.

    Στο 69 ο Παπουτσής βρέθηκε αφύλακτος στην άλλη πλευρά της «ερυθρόλευκης» άμυνας, την αριστερή, και με πλασέ έκανε το 2-1. Στο 78 ο Τσέζαρεκ αποχώρησε τραυματίας και στη θέση του μπήκε ένας παίκτης που είχε γίνει αλλαγή στο ημίχρονο, ο Τσάτσος, ο οποίος στο 81 έκανε με σουτ το τελικό 3-1.

    Διαιτητής: Φινοκαλιώτης (Αθηνών)

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Τζενάμο (46 Κίεζεκ), Γιάντσετιτς (46 Παπουτσής), Εντουσέι, Σίμανεκ (46 Ομο), Ψωμάς, Σκοπελίτης, Μουστογιάννης (46 Κουμπαρούλης), Μάριτς, Τσάτσος (46 Μανουσάκης), Νικολόπουλος (46 Χοβανισιάν), Τσέζαρεκ (80 Τσάτσος).

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπούτινα, Πάντος, Ντομί (58 Γεωργάτος), Ουαντού, Ζούλιο Σέζαρ (46 Κωστούλας), Στολτίδης (58 Πατσατζόγλου), Παππάς, Μάριτς, Μπόρχα, Ριβάλντο (46 Ταραλίδης), Καστίγιο (46 Μπαμπανγκίντα).

    [19] Μπάσκετ

    ΠΑΟ: Στην Ελλάδα ο Ντελκ

    2/9/2006 8:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, ο Αμερικανός γκαρντ Τόνι Ντελκ, έφτασε στην Αθήνα, για να ενσωματωθεί στην προετοιμασία των "πράσινων". Υπό τη συνοδεία της γυναίκας του, ο 32χρονος άσος ευχαρίστησε τον κόσμο για την υποδοχή που του επιφύλαξαν, (περίπου 100 οπαδοί του Παναθηναϊκού τον υποδέχτηκαν στο "Ελ. Βενιζέλος), ενώ στη συνέχεια τόνισε πως ήρθε στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό για να βοηθήσει την ομάδα να κατακτήσει την Ευρωλίγκα και το Πρωτάθλημα και γενικά να βοηθήσει ώστε να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του συλλόγου. Ο Ντελκ ρωτήθηκε και για τη νίκη πρόκριση της Εθνικής μας επί των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και αυτός απάντησε πως η Εθνική Ελλάδας νίκησε γιατί έπαιξε σαν ομάδα, ενώ η Αμερική στηρίχθηκε σε ατομικές προσπάθειες.

    Στα πρώτα του λόγια, ο Τόνι Ντελκ είπε: "Έχω ακούσει πολύ καλά λόγια για την ομάδα, το ελληνικό πρωτάθλημα και είμαστε και οι δυο ενθουσιασμένοι που ήρθαμε. Περιμένω με ανυπομονησία να ξεκινήσω την δουλειά και να πάρω όλους τους τίτλους με την νέα μου ομάδα"

    Οι λόγοι που τον έφεραν στην Ελλάδα: "Ότι το πρωτάθλημα είναι πολύ καλό και με την δική μου βοήθεια, θα συνεχίσουμε να παίρνουμε τίτλους".

    Τι ακριβώς θα δώσει ο Ντελκ στον φετινό Παναθηναϊκό; Η απάντηση δια στόματος του 32χρόνου γκαρντ: "Είμαι καλός στο σκοράρισμα και στην άμυνα. Γενικά, είμαι all around παίκτης, και γι αυτό πιστεύω ότι το στυλ μου ταιριάζει περισσότερο στην Ευρώπη" .

    Και μια και από μόνος του έφερε την συζήτηση στο ΝΒΑ, τι ακριβώς εννοεί "Στις ΗΠΑ παίζουμε περισσότερο ατομικά, ενώ στην Ευρώπη είναι ομαδική δουλειά το μπάσκετ".

    Τον χθεσινό ημιτελικό της εθνικής ομάδας της πατρίδας του τον είδε στην τηλεόραση και το μόνο που είχε να πει ήταν "Η Ελλάδα έπαιξε καλύτερα, σαν ομάδα πραγματική, και κέρδισε δίκαια, ενώ εμείς, στηριχθήκαμε σε ατομικές προσπάθειες. Ο δρόμος για να πετύχει μια ομάδα είναι να παίζει ως... ομάδα, και όχι ως... ένας, όπως κάνουμε εμείς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στον τελικό με την Ισπανία θα γίνει ένα πολύ καλό παιχνίδι αφού και η αντίπαλος της είναι μία δυνατή ομάδα".

    [20] Πόλο: Δύο στα δύο η Εθνική

    2/9/2006 7:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2006 10:05:39 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επίδειξη δύναμης έκανε η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των Ανδρών, συντρίβοντας στο δεύτερο παιχνίδι του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Βελιγραδίου την Σλοβενία με 19-6. Αυτή ήταν η δεύτερη νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στον Β όμιλο της πρώτης φάσης της διοργάνωσης και είναι πλέον πολύ κοντά στην επίτευξη του βασικού στόχου που είναι η πρόκριση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2007 στη Μελβούρνη, ενώ θέλει άλλη μια νίκη για να βρεθεί στην επόμενη φάση που σημαίνει εξάδα. Παράλληλα πήρε τη μεγάλη διαφορά που ίσως χρειαστεί σε περίπτωση ισοβαθμίας στον όμιλο (μετράει η συνολική διαφορά τερμάτων). Οι Σλοβένοι, όμως, φαίνεται ότι εκνευρίστηκαν πολύ από το διασυρμό τους από τους Έλληνες και στο φινάλε του αγώνα ο Μπλαζ Βέρατς γρονθοκόπησε άσχημα, εκτός μπάλας, τον Χρήστο Αφρουδάκη στη μύτη και τον έστειλε πρησμένο στο νοσοκομείο. Η συμμετοχή του, όμως, στο αυριανό δύσκολο και ίσως καθοριστικό παιχνίδι με την Κροατία είναι αμφίβολη. Ο Καμπάνια ήταν έξαλλος με την ενέργεια του Σλοβένου που δεν τιμωρήθηκε από τους διαιτητές, ενώ απειλήθηκε και γενική σύρραξη που ευτυχώς αποφεύχθηκε. Όσον αφορά τον "μποξέρ" Βέρατς, η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία τον τιμώρησε με πέντε αγωνιστικές ποινή αποκλεισμού. Πιο σοβαρός απ΄ ό,τι αρχικά διαγνώστηκε αποδεικνύεται τελικά ο τραυματισμός του Χρήστου Αφρουδάκη στη μύτη, μετά τη γροθιά του Σλοβένου Βέρατς. Ο διεθνής άσος επισκέφθηκε εκ νέου το απόγευμα το νοσοκομείο και, ενώ το πρωί του είχαν πει ότι είναι θλαστικό τραύμα, αυτή τη φορά οι πιο εξονυχιστικές εξετάσεις έδειξαν ράγισμα. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα χάσει το αυριανό ματς με την Κροατία (σημαντικό πλήγμα για την εθνική), ενώ για τα υπόλοιπα παιχνίδια θα εξεταστεί εκ νέου η κατάστασή του.

    Η ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ: Α οκτάλεπτο: Γ. Αφρουδάκης 0-1 περ. 6.50, Τρόπαν 1-1 περ. 4.43, Μυλωνάκης 1-2 περ. 3.29, Νάστραν Μ. 2-2 π.π. 2.56, Χατζηδάκης 2-3 π.π. 1.31, Μιτελούδης 2-4 περ. 1.03, Χρ. Αφρουδάκης 2-5 περ. 0.11. Β οκτάλεπτο: Μάζης 2-6 κόντρα 7.25, Ι. Φουντούλης 2-7 περ. 6.21, Νάστραν Μ. 3-7 π.π. 3.50, Χρ. Αφρουδάκης 3-8 π.π. 2.59, Μιτελούδης 3-9 π.π. 1.59, Χρ. Αφρουδάκης 3-10 π.π. 0.57. Γ οκτάλεπτο: Νάστραν Γ. 4-10 περ. 4.02, Χρ. Αφρουδάκης 4-11 π.π. 3.25, Κόχειλας 4-12 περ. 1.53, Νάστραν Γ. 5-12 π.π. 1.16, Μυλωνάκης 5-13 κόντρα 0.08. Δ οκτάλεπτο: Τρόπαν 6-13 π.π. 7.10, Γ. Αφρουδάκης 6-14 π.π. 6.42, Ντόσκας 6-15 περ. 5.53, Γ. Αφρουδάκης 6-16 π.π. 5.17, Χρ. Αφρουδάκης 6-17 π.π. 1.44, Μυλωνάκης 6-18 κόντρα 1.05, Χατζηδάκης 6-19 π.π. 0.30.

    ΟΚΤΑΛΕΠΤΑ: 2-5, 1-5, 2-3, 1-6.

    ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Μπελοφάστοφ, Σούλιτς, Κέσμαν, Νάστραν Μ. 2, Βέρατς Μπ., Μίχελιτς, Βέρατς Α., Νάστραν Γ. 2, Τρόπαν 2, Γιόκιτς, Πρελτς, Μπάλντερμαν, Πους.

    ΕΛΛΑΔΑ: Ρέππας, Μυλωνάκης 3, Μάζης 1, Κοκκινάκης, Χρ. Αφρουδάκης 5, Γιώρ. Φουντούλης, Κόχειλας 1, Ντόσκας 1, Γ. Αφρουδάκης 3, Μιτελούδης 2, Χατζηδάκης 2, Ι. Φουντούλης 1, Πρωτονοτάριος. Ηταν εκτός 13άδας οι Δήμου, Μιράλης.

    ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Νόνεκες (Ολλανδία), Αντσιφίροφ (Ρωσία).

    Με το αριστερό οι Γυναίκες

    Δεν τα κατάφερε να ξεκινήσει θετικά τις υποχρεώσεις της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών. Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, οι Ελληνίδες διεθνείς γνώρισαν την ήττα με 15-6 από τη Ρωσία. Επόμενος αντίπαλος της Εθνικής υδατοσφαίρισης γυναικών αύριο η Γερμανία (11:30 ώρα Ελλάδας) για τον Β όμιλο.

    [21] MundoBasket

    Και τώρα το χρυσό

    Έτοιμη για την κορυφή

    2/9/2006 6:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2006 7:06:44 μμ)

    Η Εθνική μας ομάδα έγραψε ιστορία με τη μεγάλη νίκη επί της Αμερικής και την πρόκριση στον τελικό του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας. Απομένει ένα "εμπόδιο" για τους Πρωταθλητές Ευρώπης ώστε να κατακτήσουν την κορυφή. Αυτό του μεγάλου τελικού κόντρα στην Ισπανία (ΝΕΤ 13:30), προκειμένου να πάρει τη νίκη και να κατακτήσει τον παγκόσμιο τίτλο. Ήδη τα πανηγύρια από την τεράστια νίκη πρόκριση έλαβαν τέλος και ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής μας, Παναγιώτης Γιαννάκης προετοιμάζει τους διεθνής μας για τη μεγάλη αναμέτρηση κόντρα στους Ίβηρες για να φτάσουν στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Το παρών θα δώσει και από την πάγκο, δίνοντας την ώθηση προς τους παίκτες της Εθνικής ομάδας, ο μεγάλος άτυχος, Νίκος Ζήσης. Με το ίδιο πάθος κόντρα και στους Ισπανούς οι διεθνείς.

    Το ίδιο πάθος

    Η επόμενη μέρα του θριάμβου επί των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, βρίσκει την Εθνική μας ομάδα να προετοιμάζεται για τον μεγάλο τελικό κόντρα στην Ισπανία. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης και οι Έλληνες διεθνείς θέλουν την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και το μόνο "εμπόδιο" προς την κορυφή είναι οι "φούριας ρόχας". Ο "Δράκος" έχει ήδη αρχίσει την ανάλυση για το πώς θα εξουδετερώσει τα τους περιφερειακούς παίκτες της Ισπανίας. Με δεδομένη την απουσία του μεγάλου αστεριού των Ιβήρων, Παού Γκασόλ, η ομάδα της Χερνάντεζ λογικά θα ρίξει μεγαλύτερο βάρος των επιθετικών προσπαθειών στους "κοντούς", αφού η Εθνική μας ομάδα υπερτερεί κάτω από τα καλάθια.

    Αυτό που θα κυριαρχήσει για την Ελλάδα και σε αυτή την αναμέτρηση είναι το9 βασικό της στοιχείο. Η άμυνα, που αποτελεί και το μεγάλο όπλο της Εθνικής μας. Από εκεί και πέρα οι διεθνείς μας θα πρέπει να ελέγξει τον ρυθμό και να μην αφήσουν τους Ισπανούς να επιβάλλουν τον δικό τους. Όλοι στην Εθνική πιστεύουν στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Μαζί με την Εθνική και ο μεγάλος άτυχος, ο Νίκος Ζήσης, ο οποίος θα δώσει το παρών. Ο ίδιος, που ούτε λίγο ούτε, μετά το παιχνίδι με την Αμερική, ζήτησε να παίξει στον μεγάλο τελικό.

    Γκασόλ: "Το χρυσό μετάλλιο θα απαλύνει τον πόνο μου"

    Μεγάλο άτυχο έχουν και οι Ισπανοί, αφού στον τελικό δεν θα μπορέσει να δώσει το παρών το μεγάλο αστέρι της ομάδας, Πάου Γκασόλ. Ο άσος των Μέμφις Γκρίζλις υπεβλήθη σήμερα σε εξετάσεις στην ορθοπεδική κλινική Κάτο της Σαϊτάμα όπου διαπιστώθηκε πως έχει υποστεί κάταγμα στο πέμπτο μετατάρσιο του αριστερού του ποδιού και θα χρειαστεί άμεσα εγχείρηση. Μπορεί η απουσία του κορυφαίου παίκτη των Ιβήρων από τον τελικό του Μουντομπάσκετ να αποτελεί ευχάριστη είδηση στο αγωνιστικό μέρος για την Εθνική μας, αλλά όλοι στην ελληνική αποστολή θα απευχόντουσαν τον τραυματισμού του σταρ των Μέμφις Γκρίζλις στον χθεσινό ημιτελικό με την Αργεντινή.

    Ο ίδιος ήταν συντετριμμένος από την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη. Όπως δήλωσε θα βρίσκεται κοντά στους συμπαίκτες του και είναι σίγουρος πως οι Ίβηρες θα κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο. "Θα προσπαθήσω να βρίσκομαι δίπλα στους συμπαίκτες μου για ότι με χρειαστούν, αλλά αυτό που με πονάει περισσότερο είναι ότι δεν μπορώ να τους βοηθήσω στον τελικό για να παλέψουμε όλοι μαζί όπως κάναμε σε όλη τη διοργάνωση", δήλωσε κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο καταβεβλημένος ο Ισπανός και πρόσθεσε: "Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες μου και είμαι σίγουρος για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, το οποίο θα γεμίσει όλους μας με μεγάλη χαρά. Μπορεί να είμαι απογοητευμένος από τον τραυματισμό μου, αλλά η ικανοποίηση της πρόκρισης στον τελικό θεραπεύει τα πάντα".

    Σε ερώτηση για την πρόβλεψή του αναφορικά με την έκβαση του τελικού Ισπανία-Ελλάδα, ο Γκασόλ σχολίασε: "Περιμένω ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από την ελληνική ομάδα, γιατί φτάσαμε με εξαιρετικές εμφανίσεις ως εδώ και πλέον έρχεται η ώρα να ξεπεράσουμε τα όρια μας. Το χρυσό μετάλλιο στο λαιμό θα απαλύνει τον πόνο που

    Ελλάδα-Ισπανία προϊστορία

    Η αναμέτρηση στη Σαϊτάμα για την Ελλάδα κόντρα στην Ισπανία θα είναι η 37η με το ελληνικό συγκρότημα να καλείται να "σπάσει" μια εξαιρετικά δυσμενή παράδοση απέναντι στους Ίβηρες, προκειμένου να κατακτήσει το τρόπαιο στο Μουντομπάσκετ, καθώς οι "φούριας ρόχας" μετρούν 25νίκες σε 36 αγώνες, έναντι 11 της ελληνικής ομάδας. Σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα πάντως η Εθνική μας ομάδα έχει την υπεροχή έχοντας επικρατήσει δύο φορές, στις διοργανώσεις του 1990 και του 1998 και χάνοντας μια, το 1986. Η τελευταία μονομαχία των δύο ομάδων εντοπίζεται στις 10 Σεπτεμβρίου του 2005, όταν η εθνική Ελλάδος επιβλήθηκε της Ισπανίας με 88-80 στη Μαδρίτη σε τουρνουά προετοιμασίας εν όψει της συμμετοχής των δύο ομάδων στο Ευρωμπάσκετ της Σερβίας. Ακολουθεί αναλυτικά η προϊστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων:

    Ημερομηνία-Πόλη-Διοργάνωση-Σκορ (Ελλάδα-Ισπανία)

    18/10/1951 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1951 47-49 20/07/1955 ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1955 53-59 23/07/1955 ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1955 57-58 02/5/01961 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΑΝΔΡΩΝ 1961 46-73 05/6/01965 ΤΥΦΛΙΔΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΑΝΔΡΩΝ 1965 89-82 07/10/1967 ΕΛΣΙΝΚΙ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΑΝΔΡΩΝ 1967 95-99 13/08/1972 ΑΟΥΓΚΣΜΠΟΥΡΓΚ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ 1972 82-88 02/10/1973 ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ 1973 74-86 09/06/1975 ΡΙΕΚΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ 1975 63-89 26/08/1975 ΑΛΓΕΡΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1975 75-80 23/05/1979 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ Π.Π. 1979 88-89 30/05/1981 ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ 1981 72-111 30/05/1983 ΛΙΜΟΖ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ 1983 79-100 17/05/1984 ΛΕ ΜΑΝ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ 1984 89-90 08/07/1986 ΣΑΡΑΓΟΣΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ 1986 86-87 27/05/1987 ΡΕΤΖΙΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ 101-98 05/06/1987 ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ 1987 89-106 13/09/1987 ΛΑΤΤΑΚΕΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1987 71-85 07/07/1988 ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ 1988 84-91 09/08/1990 ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΙΡΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ 1990 102-93 07/07/1991 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1991 90-82 27/05/1992 ΤΕΡΓΕΣΤΗ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ 94-95 28/06/1993 ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ 1993 76-75 30/06/1995 ΑΘΗΝΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΑΝΔΡΩΝ 1995 66-64 14/06/1997 ΜΠΑΡΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1997 70-75 07/08/1998 ΑΘΗΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ 1998 69-62 05/06/1999 ΧΟΥΕΛΒΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ 65-60 25/08/2000 ΒΑΓΙΑΝΤΟΛΙΝΤ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ 70-76 15/08/2001 ΚΑΝΤΙΘ ΦΙΛΙΚΟΣ 79-84 09/09/2001 ΤΥΝΙΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2001 61-72 26/01/2002 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ Π.Π. 2003 86-73 25/01/2003 ΛΕΟΝ ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ Π.Π. 2003 91-94 16/08/2003 ΚΑΝΤΙΘ ΦΙΛΙΚΟΣ 76-87 06/08/2004 ΜΑΔΡΙΤΗ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ 70-80 30/06/2005 ΑΛΜΕΡΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2005 88-77 10/09/2005 ΜΑΔΡΙΤΗ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ 88-80

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χάλκινο για τις ΗΠΑ

    Την πέμπτη θέση η Γαλλία

    Όραμα θριάμβου

    Διθύραμβοι για την Εθνική μας

    Πανηγυρισμοί σε όλο τον κόσμο

    Συγχαρητήρια από την πολιτική ηγεσία

    Αντίπαλος μας η Ισπανία

    Το όνειρο πραγματικότητα

    [22] MundoBasket

    Χάλκινο για τις ΗΠΑ

    2/9/2006 4:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2006 8:36:25 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιαπωνίας ανέβηκε η Αμερική. Οι ΗΠΑ, στον "μικρό" τελικό της διοργάνωσης επικράτησαν με 96-81 της Αργεντινής και κατέλαβαν την 3η θέση και παρηγορήθηκαν με το χάλκινο μετάλλιο, μετά τον αποκλεισμό από την Εθνική μας. Από την άλλη η "μπιάνκοσελεστε", χρυσή Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αρκέστηκε στην 4η θέση. Τα δεκάλεπτα: 21-27, 50-49, 69-62, 96-81

    Το πρώτο ημίχρονο το παιχνίδι είχε δύο όψεις. Η μία στο πρώτο δεκάλεπτο, όπου η Αργεντινή με τους Λουίς Σκόλα και Αντρές Νοτσιόνι να είναι αποτελεσματικότατοι, κατάφερε να πάρει προβάδισμα με 21-27. Στην άλλη όψη, το παιχνίδι έγινε ντέρμπι καθώς οι Αμερικανοί κατάφεραν να ανακάμψουν και με "μπροστάρη" τον Έλτον Μπραντ, κατάφεραν να πάνε στα αποδυτήρια με βραχεία κεφαλή 50-49.

    Στο δεύτερο ημίχρονο όλα κρίθηκαν προς τα τέλη της 3ης περιόδου, όταν οι ΗΠΑ, με τον ΛεΜπρον Τζέιμς να "πυροβολεί" από παντού, (τρίποντα, καρφώματα), πήραν διαφορά 10 πόντων 67-57, (69-62 στο 30). Στην 4η περίοδο οι Αμερικανοί ήταν ανώτεροι, αύξυσαν την υπέρ τους διαφορά και τελικά πήραν τη νίκη με 96-81 και το χάλκινο μετάλλιο

    Οι συνθέσεις:

    ΗΠΑ (Μάικ Σιζέφσκι): Τζόνσον, Χάινριχ 2, Τζέιμς 22 (2), Μπάτιερ 2, Ουέιντ 32 (3), Πολ 4, Μπος 1, Χάουαρντ 7, Μπραντ 11, Αντονι 15 (2)

    ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Σέρχιο Ερνάντες): Σκόλα 19, Τζινόμπιλι 10, Σάντσες 6, Ομπέρτο 6, Χέρμαν 5 (1), Ντελφίνο 13 (1), Πριτζιόνι, Νοτσιόνι 18 (2), Βολκοβίσκι 2, Φερναντές 2

    [23] MundoBasket

    Την πέμπτη θέση η Γαλλία

    2/9/2006 4:46:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με την κατάληψη της 5ης θέσης συμβιβάστηκε η Γαλλία στο Μουντομπάσκετ 2006 της Ιαπωνίας. Μετά τον αποκλεισμό τους από την Εθνική μας στον προημιτελικό, οι "χάλκινοι" στο Ευρωμπάσκετ 2005 Γάλλοι -εν τη απουσία από τη διοργάνωση του τραυματία Τόνι Πάρκερ- πήραν τη νίκη κόντρα στην Τουρκία, η οποία αγωνίστηκε χωρίς τους τραυματίες Ιμπραίμ Κουτλουάι και Σερκάν Ερντογάν, με 64-56 για τις θέσεις 5-6. Την 6η θέση κατέλαβε η Τουρκία. Φλοράν Πιετρούς, Φρεντερίκ Βάις και Λοράν Φουαρέ ήταν οι τρεις πρωταγωνιστές των «τρικολόρ» που εκτός από τον Πάρκερ δεν είχαν στη σύνθεσή τους για δεύτερο αγώνα τον Ζανό εξαιτίας του κατάγματος στο ρινικό οστούν που υπέστη στην αναμέτρηση με την Εθνική μας. Χρόνο στους νέους έδωσε ο Ομοσπονδιακός της Τουρκίας, Μπόγκνταν Τάνιεβιτς, με τους Τσενκ Ακιόλ και Ενγκιν Ατσούρ να αναδεικνύονται πρώτοι σκόρερ. Τα δεκάλεπτα: 7-20, 20-35, 43-49, 56-64.

    Το πρώτο ημίχρονο αποτέλεσε παράσταση για ένα ρόλο αφού οι Γάλλοι, κατάφεραν να προηγηθούν στο σκορ με 7-20 και και πήγαν στα αποδυτήρια στο +15, 20-35, με τη λήξη του ά μέρους.

    Στο δεύτερο ημίχρονο και την 3η περίοδο η Τουρκία έκανε την αντεπίθεση της και κατάφερε να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Το το έναυσμα για ανάκαμψη έδωσαν οι Κερέμ Γκονλούμ και Ενγκιν Ατσούρ. Οι Τούρκοι μείωσαν ακόμη και στους τέσσερις πόντους, 40-44, στο 28ο λεπτό, αλλά οι Μικαέλ Πιετρούς και Μπορίς Ντιό εκμεταλλεύτηκαν την υπεροχή τους στον τομέα των αμυντικών ριμπάουντ, κέρδισαν φάουλ και με ευστοχία από τη γραμμή του φάουλ διαμόρφωσαν το σκορ της τρίτης περιόδου, 43-49. Στην 4η περίοδο η Τουρκία μείωσε πάλι σε 51-55, αλλά οι Γάλλοι ανέβασαν και πάλι τη διαφορά στους εννέα πόντους (51-60) και να πάρουν τελικά τη νίκη με 56-64 και την 5η θέση.

    Οι συνθέσεις:

    ΤΟΥΡΚΙΑ (Μπόγκνταν Τάνιεβιτς): Γκονλούμ 6, Ακιόλ 10 (1), Πεκέρ 8 (1), Κούρτογλου 4, Ατσούρ 15 (3), Αρσλάν, Ιλιάσοβα 9, Σολάκ, Ντεμιρέλ 3 (1), Ερντέν 1.

    ΓΑΛΛΙΑ (Κλοντ Μπερζό): Γκομί 8, Ζελαμπάλ 2, Φουαρέ 10 (1), Μ. Πιετρούς 6 (1), Μποκολό 5 (1), Φλ. Πιετρούς 12, Ντιαό 8, Τιριάφ 2, Βάις 11.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 3 September 2006 - 8:51:30 UTC