Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υποχωρεί η κακοκαιρία
  • [02] Αύριο η ορκωμοσία Ιερώνυμου
  • [03] Σε θέση ισχύος ο Ομπάμα
  • [04] Νέα άνοδος για το πετρέλαιο
  • [05] Συλλήψεις μελών του Μπατατσούνα στην Ισπανία
  • [06] Πέρασε από Σικελία η Ίντερ
  • [07] Αμετάβλητη η κορυφή στην Α1 μπάσκετ

    [01] Κοινωνία

    Τσουχτερό κρύο και παγετός

    Υποχωρεί η κακοκαιρία

    11/2/2008 9:13:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σταδιακή εξασθένηση θα παρουσιάσουν από σήμερα τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τα τελευταία 24ωρα ολόκληρη χώρα, με θυελλώδεις ανέμους, τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις. Οι χαμηλές θερμοκρασίες πάντως θα διατηρηθούν μέχρι την Τετάρτη, ενώ νέα επιδείνωση προβλέπεται από το Σάββατο. Σήμερα έχουμε μερική άρση του απαγορευτικού απόπλου, μετά την υποχώρηση της έντασης των ανέμων. Από Πειραιά πραγματοποιούνται μόνο τα δρομολόγια προς Κυκλάδες, από Ραφήνα μόνο για Μαρμάρι, ενώ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Ο παγετός και το χιόνι έχουν προκαλέσει προβλήματα στο εθνικό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιφέρειας. Κλειστά είναι τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου της Εύβοιας, στη θέση Ράχη, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου της Αρκαδίας, στο δρόμο Αγίου Πέτρου- Βουρβούρων και Λεωνιδίου-Κοσμά-Σπάρτης από το 18ο χλμ έως το 40ο χλμ. Επίσης, στην Αρκαδία κινούνται με αντιολισθητικές αλυσίδες τα οχήματα στην εθνική οδό Λεβιδίου-Νεμέας από το 38ο έως το 45ο χλμ, στις επαρχιακές οδούς Λεωνιδίου Μαρίου και Λεωνιδίου-Αγίου Βασιλείου, αλλά και σε άλλα τμήματα του οδικού δικτύου του νομού. Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου της Λακωνίας, της Κορινθίας, της Φωκίδας της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας, της Ευρυτανίας και της Καρδίτσας. Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα, στην εθνική οδό Βόλου-Ζαγοράς από το 17ο έως το 31ο χλμ και στην Πέλλα από Άρνισσα προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας από το 9ο χλμ. Απαιτούνται επίσης αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Φλώρινας-Καστοριάς από 20ο έως 30ο χλμ , και Καστοριάς-Φλώρινας από 22ο έως 28ο μέσω Βιτσίου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Καστοριάς από 15ο έως 25ο μέσω Βίγλας και στην εθνική οδό Καστοριάς-Ιωαννίνων από 35ο έως 45ο χλμ μέσω Νεστορίου. Στην Αττική, κλειστός παραμένει ο δρόμος από το τελεφερίκ της Πάρνηθας και πάνω. Χωρίς προβλήματα γίνονται οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    [02] Κοινωνία

    Το Σάββατο η ενθρόνισή του

    Αύριο η ορκωμοσία Ιερώνυμου

    11/2/2008 10:43:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Αύριο θα γίνει η ορκωμοσία του νέου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και παρουσία του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί, στον καθεδρικό ιερό ναό Αθηνών η ενθρόνισή του. Χθες, ο κ. Ιερώνυμος αποχαιρετώντας το ποίμνιο του στη Λειβαδιά ζήτησε από όλους να σέβονται τους θεσμούς, τάχθηκε για μια ακόμα φορά υπέρ της συνοδικότητας και της συλλογικότητας, λέγοντας ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι ίσος, μεταξύ ίσων. Επίσης, έπλεξε το εγκώμιο Βαρθολομαίου λέγοντας ότι είναι ευλογία για την Ελληνική Εκκλησία η ύπαρξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τόνισε ακόμη ότι όλοι πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς, αλλά όταν αρρωσταίνουν τα πρόσωπα, αρρωσταίνουν και οι θεσμοί.

    [03] Κόσμος

    Μετά τις προκριματικές σε τέσσερις Πολιτείες

    Σε θέση ισχύος ο Ομπάμα

    11/2/2008 10:29:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε θέση ισχύος για το χρίσμα των Δημοκρατικών βρίσκεται ο γερουσιαστής Μπάρακ Ομπάμα που επικράτησε άνετα της Χίλαρι Κλίντον σε τέσσερις Πολιτείες στις προκριματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, ενώ στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο ο Μάικ Χάκαμπι δεν εγκαταλείπει την κούρσα αλλά εξακολουθεί να πιέζει τον Τζον ΜακΚέιν που είναι πάντως το μεγάλο φαβορί. Ο διευθυντής του Δημοκρατικού κόμματος στο Μέιν δήλωσε ότι ο Ομπάμα νίκησε στις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Πολιτεία με 59% έναντι 40% της Χίλαρι Κλίντον. Ο γερουσιαστής του Ιλλινόι απέσπασε 15 εκλέκτορες και η Χίλαρι Κλίντον 9. Στο σύνολο των εκλεκτόρων ο Ομπάμα δίνει πλέον μάχη στήθος με στήθος με την Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CNN, ο Ομπάμα προηγείται στους εκλεγμένους αντιπροσώπους για το συνέδριο των Δημοκρατικών με 986 έναντι 924 της Χίλαρι Κλίντον. Η πρώην Πρώτη Κυρία πάντως έχει προβάδισμα στους λεγόμενους σούπερ-εκλέκτορες με 224 έναντι 135 του Ομπάμα και συνεπώς προηγείται συνολικά με 1148 έναντι 1121 εκλεκτόρων του Ομπάμα. Στις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο στη Νεμπράσκα και τη Λουϊζιάνα ο Μπάρακ Ομπάμα επικράτησε με 68% έναντι 32% της Χίλαρι και στην πολιτεία της Ουάσινγκτον με 57% έναντι 36%.

    Οι δύο μονομάχοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών δίνουν αύριο κρίσιμες μάχες στο Μέριλαντ, τη Βιρτζίνια και την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, που δίνουν αντίστοιχα 70, 83 και 15 εκλέκτορες.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση RealClearpolitic ,ο Ομπάμα προηγείται με 17,3 ποσοστιαίες μονάδες στην Βιρτζίνια, που μέχρι πρόσφατα είχε προβάδισμα η Χίλαρι Κλίντον. Ο γερουσιαστης του Ιλλινόι φαίνεται επίσης ότι θα νικήσει στο Μέριλαντ και την Ουάσινγκτον, όπου ζει μια ισχυρή κοινότητα μαύρων.

    Στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, ο Τζον ΜακΚέιν θεωρείται το απόλυτο φαβορί αν και έχασε στο Κάνσας το Σάββατο από τον συντηρητικό Μάικ Χάκαμπι, που αρνείται να εγκαταλείψει τη μάχη.

    Ο ΜακΚέιν έχει εξασφαλίσει μέχρι τώρα 697 εκλέκτορες και ο Χάκαμπι 214, σύμφωνα με εκτιμήσεις του CNN.

    O Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε χθες ότι θα στηρίξει τον ΜακΚέιν αν αποσπάσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. "Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία στο πνεύμα μου ότι είναι ένας πραγματικός συντηρητικός", τόνισε ο Μπους σε συνέντευξή του στο Fox.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος αρνήθηκε πάντως να επιλέξει αυτή τη στιγμή ανάμεσα στον ΜακΚέιν και τον Χάκαμπι.

    [04] Οικονομία

    Στις χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας

    Νέα άνοδος για το πετρέλαιο

    11/2/2008 10:04:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νέα άνοδο παρουσιάζουν σήμερα Δευτέρα οι τιμές του αργού πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, καθώς οι φόβοι για μείωση της προσφοράς έχουν υποσκελίσει την ανησυχία για ύφεση στην αμερικανική οικονομία, όπως τονίζουν χρηματιστηριακοί κύκλοι. Κατά τις πρωινές συναλλαγές η τιμή για το βαρέλι αργού πετρελαίου, με παράδοση το Μάρτιο, κέρδισε 35 σεντς κι ανήλθε στα 92,12 δολάρια έναντι 91,77 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη. Το πετρέλαιο Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, για παράδοση το Μάρτιο, κέρδιζε επίσης 35 σεντς, ανεβαίνοντας στα 92,29 δολάρια. "Η αύξηση της τιμής του αργού εντάσσεται στα πλαίσια της κίνησης που καταγράφηκε στα τέλη της εβδομάδος στη Νέα Υόρκη. Η άνοδος προκύπτει από τους φόβους για μείωση της προσφοράς, καθώς η αγορά επί του παρόντος ανησυχεί λιγότερο για την οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ", τονίζει σχετικός αναλυτής.

    [05] Κόσμος

    Μεγάλη επιχείρηση των ισπανικών αρχών

    Συλλήψεις μελών του Μπατατσούνα στην Ισπανία

    11/2/2008 8:52:00 πμ

    Δεκατρείς συλλήψεις μελών του κόμματος Μπατασούνα -της πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ- πραγματοποίησε στη διάρκεια της νύχτας η ισπανική αστυνομία, σε μεγάλη επιχείρηση σε πολλές πόλεις στη χώρα των Βάσκων. Όπως μετέδωσε η ισπανική κρατική τηλεόραση, η επιχείρηση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες και βρίσκεται σε εξέλιξη. Η εφημερίδα "Ελ Μούντο" αναφέρει στην ηλεκτρονική της διεύθυνση ότι στόχος της επιχείρησης είναι να αποτραπεί η ανασυγκρότηση της πολιτικής ηγεσίας του κόμματος Μπατασούνα που το τελευταίο διάστημα έχει δεχτεί ισχυρά χτυπήματα από τις ισπανικές αρχές. Σύμφωνα με την "Ελ Μούντο", οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι μετείχαν σε "τρομοκρατική οργάνωση" και την εντολή για τη διεξαγωγή της έδωσε ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, που εξέδωσε 12 εντάλματα συλλήψεων. Το Μπατασούνα έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ισπανία από το 2003 λόγω των σχέσεών του με τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ.

    [06] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πέρασε από Σικελία η Ίντερ

    11/2/2008 12:19:00 πμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην αναμέτρηση με την οποία «έκλεισε» η αυλαία της 22ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος, η πρωτοπόρος Ιντερ πέρασε νικηφόρα (2-0) από την έδρα της Κατάνια και διατήρησε τη διαφορά της από τη «διώκτρια» της, τη Ρόμα, στους 8 βαθμούς. Oι «Ρωμαίοι» με τέρματα των Πανούτσι και Μαντσίνι, επικράτησαν 2-0 της Ρετζίνα στο «Ολίμπικο». Στο μεταξύ, ισόπαλη 2-2 έληξε η αναμέτρηση της Αταλάντα με τη Φιορεντίνα, με την οποία άνοιξε η «αυλαία» της 22ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος. Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο, η Γιουβέντους κατάφερε να φέρει τα πάνω-κάτω στο β΄ μέρος και να πάρει μία μεγάλη νίκη επί της Ουντινέζε με 2-1, στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής του καμπιονάτο. Στο 60΄ ο Καμορανέζι ισοφάρισε το γκολ του Ντοσένα στο 6΄ και στο 76΄ ο Ιακουίντα πέτυχε το νικητήριο τέρμα της «γηραιάς κυρίας». Μεγάλη νίκη πέτυχε και η Σαμπντόρια επί της Νάπολι με 2-0, ενώ η Μίλαν επικράτησε δύσκολα της Σιένα με 1-0, χάρη σε τέρμα του Παλότσι στο 63΄.

    Σε αναμετρήσεις της 22ης αγωνιστικής του καμπιονάτο, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Αταλάντα-Φιορεντίνα 2-2 (30΄, 90΄ Μουσλίμοβιτς - 29΄ Πατζίνι, 60΄ Σεμιόλι) Ρόμα-Ρετζίνα 2-0 (21΄ Πανούτσι, 77΄ Μαντσίνι) Κάλιαρι-Πάρμα 1-1 (34΄ Τζέντα - 36΄ Ρεζινάλντο) Έμπολι-Λάτσιο 1-0 (7΄ Βανούτσι) Λιβόρνο-Τζένοα 1-1 (15΄ Ταβάνο - 83΄ Ντι Βάιο) Μίλαν-Σιένα 1-0 (63΄ Παλότσι) Σαμπντόρια-Νάπολι 2-0 (76΄ Ντελβέκιο, 81΄ Φραντσεσκίνι) Τορίνο-Παλέρμο 3-1 (60΄ Ντιάνα, 71΄, 81΄ Ντι Μικέλε - 36΄ Αμάουρι) Ουντινέζε-Γιουβέντους 1-2 (6΄ Ντοσένα - 60΄ Καμορανέζι, 76΄ Ιακουίντα) Κατάνια-Ίντερ 0-2 (64΄ Καμπιάσο, 67΄ Σουάσο)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 22 αγώνες) Ίντερ 56 Ρόμα 48 Γιουβέντους 44 Φιορεντίνα 38 Μίλαν 36 -21αγ. Ουντινέζε 33 Σαμπντόρια 31 Αταλάντα 30 Τζένοα 29 Παλέρμο 28 Νάπολι 27 Τορίνο 24 Κατάνια 23 Λάτσιο 23 Λιβόρνο 22 -21αγ. Σιένα 20 Πάρμα 20 Εμπολι 19 Ρετζίνα 18 Κάλιαρι 15

    [07] Μπάσκετ

    Αμετάβλητη η κορυφή στην Α1 μπάσκετ

    10/2/2008 11:54:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Παναθηναϊκός διατήρησε το αήττητο σερί του στο ελληνικό πρωτάθλημα και συνδύασε με νίκη το πάρτι για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου. Η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς πέτυχε το «15 στα 15» στην Α1 μπάσκετ των ανδρών, καθώς επικράτησε στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων του ΠΑΟΚ με 103-73, σε αναμέτρηση για τη 15η αγωνιστική.

    Τα δεκάλεπτα: 24-13, 49-38, 78-50, 103-73.

    Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου δεκαλέπτου, ωστόσο οι γηπεδούχοι έκαναν ένα σερί 11-0 μέσα σε διάστημα 68 δευτερολέπτων και προηγήθηκαν 21-10, για να λήξει η περίοδος 24-13. Οι «πράσινοι» ανέβασαν στη συνέχεια κι άλλο τη διαφορά (33-19), ωστόσο ο ΠΑΟΚ μείωσε σε 34-28, στηριζόμενος κυρίως στους Ντιαρά και Γκιλέσπι. Πάντως, οι γηπεδούχοι δεν επέτρεψαν στον «Δικέφαλο» να πλησιάσει ακόμη περισσότερο, καθώς με επιμέρους σκορ 15-6 και τους Μπατίστ, Ζίζιτς να κυριαρχούν κάτω από τα καλάθια προηγήθηκαν 49-34 λίγο πριν από τη λήξη του ημιχρόνου. Στο τρίτο δεκάλεπτο έπιασε... δουλειά ο Αλβέρτης, ο σημείωσε 17 πόντους σε οκτώ λεπτά, με αποτέλεσμα το «εύθραυστο» +6 (49-43) υπέρ του Παναθηναϊκού να «εκτοξευθεί» στο +24 (71-47), εξέλιξη που μετέτρεψε σε τυπική διαδικασία το υπόλοιπο της αναμέτρησης, παρά τις προσπάθειες των παικτών του ΠΑΟΚ να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση.

    Διαιτητές: Καρούσης, Τανατζής, Μπήτης.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 17 (4), Περπέρογλου 2, Σπανούλης 10, Μπετσίροβιτς 6 (2), Μπατίστ 25, Ζίζιτς 10, Χατζηβρέττας 9 (1), Ντικούδης 8, Γιασικεβίτσιους 6, Διαμαντίδης, Ουίνστον 10 (1), Ταταρούνης.

    ΠΑΟΚ (Κώστας Φλεβαράκης): Ρίνγκστρομ, Γκιλέσπι 12 (4), Βεργίνης 7 (2), Γιαννόπουλος, Ντιαρά 13 (2), Χαριτόπουλος 8, Δεμερτζής 7, Σφέικος, Ρόου 10 (2), Κούβελας 2, Τσιάκος 11, Ραλίμι 3.

    Ολυμπιακός - Αρης 81-61

    Ο Ολυμπιακός πέτυχε το «δύο στα δύο» απέναντι στον Άρη μέσα σε μία εβδομάδα και, μετά το Κύπελλο Ελλάδας, υπερίσχυσε στο ΣΕΦ και για το πρωτάθλημα της Α1. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 81-61 της ομάδας του Γκόρντον Χέρμπερτ, στην αναμέτρηση με την οποία «έκλεισε» η αυλαία της 15ης αγωνιστικής, και διατηρήθηκαν στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    Τα δεκάλεπτα: 21-8, 42-23, 55-50, 81-61.

    Ένα δεκάλεπτο σεμιναριακής άμυνας και επίθεσης ήταν αρκετό για τον Ολυμπιακό, προκειμένου να πάρει νωρίς κεφάλι στο σκορ. Οι «ερυθρόλευκοι», με τον Τζάκσον να δίνει και πάλι ρεσιτάλ κάτω από το καλάθι του Αρη, προηγήθηκε στο 5 με 10-1, τη στιγμή που όλα τα επιθετικά «όπλα» των φιλοξενουμένων είχαν εξουδετερωθεί. Στα αξιοσημείωτα του πρώτου δεκάλεπτου, η λήξη του οποίου βρήκε τον Ολυμπιακό στο +13 (21-8), χάρη σε τρίποντη «βόμβα» του Βασιλειάδη στην εκπνοή, ήταν η αστοχία του Άρη, ο οποίος έβρισκε στόχο μόνο από τη γραμμή του φάουλ (8/12 βολές, 0/4 δίποντα, 0/5 τρίποντα). Η απόλυτη κυριαρχία του Ολυμπιακού συνεχίστηκε και στη δεύτερη περίοδο, ενώ τα «ηνία» του σκοραρίσματος είχαν περάσει από τον Τζάκσον στον Βασιλειάδη. Οι «ερυθρόλευκοι», με άμυνα που έβγαζε «φωτιά», ξέφυγαν στο 14΄ με νταμπλ-σκορ (30-15), ενώ στο 15΄ μετά από καλάθι του Μαυροκεφαλίδη η διαφορά εκτοξεύθηκε για πρώτη φορά στο +20 (35-15). Η λήξη του πρώτου ημιχρόνου βρήκε τον Αρη, που πραγματοποιούσε το χειρότερο εφετινό παιχνίδι του, στο -19 (42-23).

    Στην τρίτη περίοδο ο Αρης βελτιώθηκε κι έφτασε κοντά στην ανατροπή. Οι Θεσσαλονικείς βελτιώθηκαν σε άμυνα και ριμπάουντ, υποχρέωσαν τον Ολυμπιακό σε διαδοχικά λάθη και, με τον Μότολα να κάνει εξαιρετικό παιχνίδι κοντά και μακριά από το καλάθι, απείλησαν τους γηπεδούχους μετά από αρκετή ώρα. Μάλιστα, με επιμέρους σκορ 17-4, το οποίο ολοκληρώθηκε με τρίποντο του Φινλανδού σέντερ, ο Άρης μείωσε στο 26΄ σε 46-40, ενώ με τρίποντο του ίδιου παίκτη η ομάδα του Γκόρντον Χέρμπερτ μπήκε στην τελευταία περίοδο στο -5 (55-50). Η πίεση του Αρη συνεχίστηκε και, με τον Μάσεϊ να φτάνει σε διψήφιο αριθμό πόντων, οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν στο 33΄ σε 55-55, με αποτέλεσμα ο αγώνας να φαντάζει ντέρμπι στα εναπομείναντα λεπτά... Τα όνειρα του Αρη, όμως, γρήγορα εξανεμίστηκαν από το δίδυμο των Αμερικανών του Ολυμπιακού, Γκριρ-Τζάκσον. Με πρωταγωνιστές τους δύο προαναφερθέντες οι «ερυθρόλευκοι» σημείωσαν το εξωπραγματικό σερί 25-0 (!) και περίπου ενά λεπτό πριν το τέλος ο φωτεινός πίνακας έγραψε 80-55...

    Διαιτητές: Παπαδημητρίου, Μουζάκης, Γκόντας

    Οι συνθέσεις:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαμακάριος 3 (1), Πρίντεζης, Καυκής, Τεόντοσιτς 2, Μπουρούσης 2, Γκριρ 21 (2), Μαυροκεφαλίδης 10, Βασιλόπουλος, Βασιλειάδης 20 (3), Τζάκσον 23.

    ΑΡΗΣ (Γκόρντον Χέρμπερτ): Παντελιάδης, Τσαλδάρης 10, Ουάσινγκτον 4, Ράιτ 12 (3), Καλαϊτζής, Ηλιάδης 5, Μπόισα 2, Μότολα 14 (3), Μάσεϊ 11, Αγαδάκος 3 (1).

    Ολυμπιάδα Πατρών - ΑΕΚ 68-76

    Η ΑΕΚ σημείωσε την τρίτη διαδοχική νίκη της στο πρωτάθλημα. Η ομάδα του Βαγγέλη Αγγέλου κατέβαλε την αντίσταση της Ολυμπιάδας στο «Δ. Τόφαλος» της Πάτρας με 76-68, σε αναμέτρηση για τη 15η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ των ανδρών, και υποχρέωσε τους Αχαιούς στην όγδοη διαδοχική ήττα τους στη διοργάνωση.

    Τα δεκάλεπτα: 20-28, 25-43, 52-59, 68-76.

    Οι φιλοξενούμενοι «έκλεισαν» την πρώτη περίοδο στο +8, έχοντας ως ηγέτη στην επίθεση τον Κυρίτση (10 πόντοι), ενώ λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου δεκαλέπτου ανέβασαν τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (20-32). Στη δεύτερη περίοδο οι παίκτες της ΑΕΚ στηρίχθηκαν στην καλή άμυνά τους, η οποία επέτρεψε στους Αχαιούς να σημειώσουν μόλις πέντε πόντους, με αποτέλεσμα λίγο πριν από τη λήξη του ημιχρόνου η ΑΕΚ να βρίσκεται στο +18 (25-43). Παρά την εξέλιξη αυτή, οι γηπεδούχοι δεν παρέδωσαν τα όπλα και, στηριζόμενοι επιθετικά στον Τζέφερσον, μείωσαν σε 39-47. Η ΑΕΚ «απάντησε» με ένα σερί 5-0 (39-52), ωστόσο κάπου εκεί οι παίκτες της χαλάρωσαν στην άμυνα και έκαναν πολλά λάθη, με αποτέλεσμα η Ολυμπιάδα να πλησιάσει στο -5 (52-57). Από εκεί και πέρα, το παιχνίδι έγινε ντέρμπι, με τους γηπεδούχους να ακολουθούν κατά πόδας την ΑΕΚ στο σκορ (66-67), ωστόσο στη συνέχεια οι φιλοξενούμενοι ήταν πιο ψύχραιμοι και αποτελεσματικοί και, στηριζόμενοι κατά κύριο λόγο στον Έϊβερι, έφτασαν στην τελική επικράτηση.

    Διαιτητές: Σχινάς, Κορομηλάς, Καλδίρης.

    ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΠΑΤΡΩΝ (Ντράγκαν Ράτσα): Τζόροβιτς 10, Οσμόκροβιτς 4, Σούλης, Νέσοβιτς, Πέττας 4, Τζέφερσον 23 (4), Δορκοφίκης 11 (1), Λάππας 13 (2), Καράβολας 3.

    ΑΕΚ (Βαγγέλης Αγγέλου): Ουέσον 5 (1), Σι 10, Σίμτσακ, Ταπούτος 12, Κυρίτσης 14, Χατζής 4, Μπάρλος 1, Έϊβερι 16 (1), Βασίλιεβιτς 10 (2), Χαρίσης 4.

    Κολοσσός Ρόδου - ΑΕΛ 76-69

    Τέλος στο σερί των δύο διαδοχικών ηττών του στο πρωτάθλημα έβαλε ο Κολοσσός. Η ομάδα της Ρόδου επέστρεψε στις νίκες, επικρατώντας στο κλειστό του «Βενετόκλειου» της ΑΕ Λάρισας με 76-69, σε αναμέτρηση για τη 15η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ των ανδρών, και, παράλληλα, έβαλε τέλος στο σερί των δύο συνεχών επιτυχιών των Θεσσαλών.

    Τα δεκάλεπτα: 25-16, 42-28, 59-46, 76-69.

    Ο Κολοσσός μπήκε στον αγώνα στηριζόμενος στον επιθετικό πλουραλισμό του, την ώρα που μόνο ο Παπαχρήστος έβρισκε άνετα το δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι για λογαριασμό της ΑΕΛ. Έτσι, οι γηπεδούχοι πήραν τα «ηνία» του αγώνα και λίγο μετά την έναρξη της δεύτερης περιόδου ανέβασαν την υπέρ τους διαφορά σε διψήφιο νούμερο (28-18) με τρίποντο του Τέιλορ, ενώ πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα στο +14 (42-28). Στο ίδιο μοτίβο κύλησε και το τρίτο δεκάλεπτο, με τους Πίνοκ, Τέιλορ και Γιοσίποβιτς να συντηρούν το προβάδισμα των γηπεδούχων, παρά τη βελτίωση στην επίθεση του Κλιμαβίτσιους για την ΑΕΛ. Στις αρχές της τέταρτης περιόδου οι Θεσσαλοί μείωσαν σε 62-54, ωστόσο ο Κολοσσός αύξησε το προβάδισμά του στο 67-54. Παρά τις προσπάθειες των παικτών της ΑΕΛ, όμως, οι γηπεδούχοι διατήρησαν την πρωτοπορία στο σκορ και πανηγύρισαν τη νίκη με 76-69.

    Διαιτητές: Κουκουλεκίδης, Πηλοϊδης, Ταβουλαρέας.

    ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ (Βαγγέλης Αλεξανδρής): Βουκσάνοβιτς 17, Ματαλόν, Πίνοκ 19, Γιοσίποβιτς 13 (2), Τέιλορ 10 (2), Παναγιωταράκος 3, Κουνούνης 2, Τζικάνοβιτς 2, Ασημακόπουλος, Τόντιτς 10 (2).

    ΑΕΛ (Κώστας Πιλαφίδης): Κις 16 (1), Παπανικολόπουλος 2, Παπαχρήστος 14 (2), Αγγελακόπουλος 4, Τιγκ 4, Παπανικολάου, Κολώκας 12 (2), Κλιμαβίτσιους 14, Σόσκιτς, Τσέρανιτς 3.

    Ολύμπια Λάρισας - Πανελλήνιος 58-74

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε ο Πανελλήνιος στη Λάρισα, με την οποία οι «Ολυμπιονίκες» έδωσαν τέλος στο αρνητικό σερί των τεσσάρων διαδοχικών ηττών. Η ομάδα του Ηλία Ζούρου, με άμυνα για σεμινάριο στο τρίτο δεκάλεπτο, επικράτησε 74-58 της κάκιστης απόψε Ολύμπιας Λάρισας, σε αγώνα για τη 15η ημέρα της Α1, και υποχρέωσε τους γηπεδούχους στην τέταρτη εντός έδρας ήττα τους.

    Τα δεκάλεπτα: 9-13, 21-33, 35-58, 58-74.

    Η Ολύμπια Λάρισας «πλήρωσε» στο πρώτο δεκάλεπτο την... εμμονή της από τα 6,25μ.. Οι γηπεδούχοι με 0/9 τρίποντα και μοναδική αξιόπιστη λύση στην επίθεση τη γραμμή των ελευθέρων βολών (5/6), καθώς και στα δίποντα τα ποσοστά ήταν απογοητευτικά (2/7), βρέθηκαν γρήγορα να ακολουθούν στο σκορ. Στον αντίποδα ο Πανελλήνιος με εξαιρετική άμυνα και πρωταγωνιστή στην επίθεση τον Γκράντι κατάφερε στο 7ο λεπτό να προηγηθεί με 3-10. Οι γηπεδούχοι αντέδρασαν με ένα σερί 6-0 και τον Αριγκμπάμπου να κερδίζει τις μάχες κάτω από το καλάθι να μειώσουν σε 9-10, αλλά οι «Ολυμπιονίκες» ολοκλήρωσαν την πρώτη περίοδο στο +4 (13-9). Στο δεύτερο δεκάλεπτο ένα τρίποντο με το... καλημέρα, το πρώτο της Ολύμπιας στον αγώνα, δια χειρός Κούρτοβιτς, βοήθησε τους γηπεδούχους να μειώσουν σε 12-13, αλλά ο Αργυρόπουλος «απάντησε» με καλάθι και φάουλ, ενώ ο Όστοϊτς έδωσε το δικό του ρεσιτάλ, για να εξασφαλίσει ο Πανελλήνιος μία διαφορά ασφαλείας μέχρι το ημίχρονο (33-21).

    Με τον Γκράντι να ξεδιπλώνει το ταλέντο του στην επίθεση, ο Πανελλήνιος κατάφερε από τις αρχές της τρίτης περιόδου να «καθαρίσει» το παιχνίδι. Με 10 διαδοχικούς πόντους του Αμερικανού, οι φιλοξενούμενοι στο 23΄ ξέφυγαν με 22 πόντους (43-21), ενώ η διαφορά έφτασε ακόμη και στο +26 (51-25). Αξίζει να σημειωθεί ότι για οκτώ λεπτά στην τρίτη περίοδο οι παίκτες της Ολύμπιας δεν κατάφεραν να βρουν το δρόμο προς το καλάθι, ενώ η... κατάρα της επιθετικής αναποτελεσματικότητας των γηπεδούχων «λύθηκε» στο 28΄ με τρίποντο του Αγγέλοφ. Με το τρίτο δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται με τον Πανελλήνιο στο +23 (58-35), η τελευταία περίοδος απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι έφτασαν άνετα στη νίκη με 74-58.

    Διαιτητές: Μαστραφτσής, Χριστοδούλου, Γκούμας

    Οι συνθέσεις:

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Μπέλσερ, Κουμπούρας 5 (1), Λέισι 6, Αγγέλοφ 8 (2), Τσιάρας 11 (1), Γιαννουλάκος, Μπατής 15, Αριγκμπάμπου 10, Τριχόπουλος, Γκάιτον, Κούρτοβιτς 3 (1).

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ (Ηλίας Ζούρος): Όστοϊτς 12, Αργυρόπουλος 8, Καλαϊτζίδης 2, Γκράντι 24 (3), Αποστολίδης 7 (1), Πέτρουλας 3, Ράντσιτς 5 (1), Σκλάβος 7 (1), Ντόζετ, Παππάς, Παπαϊωακείμ 6.

    Μαρούσι - ΑΓΟ Ρεθύμνου 79-78

    Τη δεύτερη διαδοχική νίκη του στο πρωτάθλημα σημείωσε σήμερα το Μαρούσι, το οποίο επιβλήθηκε του ΑΓΟ Ρεθύμνου στο κλειστό του Αγίου Θωμά με 79-78, σε αναμέτρηση για τη 15η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ των ανδρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κρήτες γνώρισαν την έβδομη συνεχή ήττα τους στη διοργάνωση.

    Τα δεκάλεπτα: 19-16, 43-39, 53-60, 79-78.

    Ισορροπημένη ήταν η αναμέτρηση στο πρώτο δεκάλεπτο, η λήξη του οποίου βρήκε τους γηπεδούχους στο +3 (19-16), ωστόσο στις αρχές της δεύτερης περιόδου το Μαρούσι προηγήθηκε με επτά πόντους (25-18). Ο Καραποστόλου ισοφάρισε με τρίποντο σε 26-26, ενώ στο 18΄ το Ρέθυμνο προηγήθηκε 37-32. Οι γηπεδούχοι έκαναν ένα σερί 9-0 και πέρασαν μπροστά με 41-37 λίγο πριν από τη λήξη του ημιχρόνου. Στο 23΄ οι Κρήτες προηγήθηκαν 46-45 με τρίποντο του Γιάνγκ και άρχισαν να «ανοίγουν» σιγά-σιγά τη διαφορά, η οποία στο 29΄ έφτασε τους επτά πόντους (51-58). Στις αρχές της τέταρτης περιόδου το Ρέθυμνο προηγείτο 63-55, ωστόσο με επιμέρους σκορ 10-2 το Μαρούσι ισοφάρισε 65-65 στο 33΄. Από εκεί και πέρα, το παιχνίδι έγινε ντέρμπι και κρίθηκε στην τελευταία επίθεση, όταν το Μαρούσι προηγείτο 79-78. Ο Καραποστόλου προσπάθησε να δώσει τη νίκη στον ΑΓΟΡ, ωστόσο η καλή άμυνα των γηπεδούχων τον «υποχρέωσε» να χάσει την μπάλα από τον Μιλισάβλιεβιτς και τους παίκτες του Αμαρουσίου να πανηγυρίσουν τη σπουδαία για το μέλλον τους νίκη.

    Διαιτητές: Ζαβλανός, Φούφης, Παφίλης.

    ΜΑΡΟΥΣΙ (Σούλης Μαρκόπουλος): Στίβενσον 10 (2), Νοέας, Χαραλαμπίδης 18 (3), Μπουντούρης, Τζάζβιν 4, Μπράιαντ 7, Μαυροειδής 2, Κογιαντίνοβιτς 5 (1), Μιλισάβλιεβιτς 17 (3), Γλυνιαδάκης 4, Καϊμακόγλου 12.

    ΑΓΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (Αργύρης Πεδουλάκης): Νικολαϊδης, Κούμουλος, Γκιζογιάννης, Τόπιτς 16 (3), Βαγενάς, Καραποστόλου 8 (2), Γιάνγκ 16 (2), Νάτζφεϊ 7 (1), Πιστόλιεβιτς 9 (1), Ντέιβισον 11 (1), Βουγιούκας 11.

    Αιγάλεω - Πανιώνιος 101-99 (παράταση)

    Το Αιγάλεω επέστρεψε στις νίκες. Η ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου κατέβαλε στην παράταση την αντίσταση του Πανιωνίου στο κλειστό του Αιγάλεω με 101-99, σε αναμέτρηση για τη 15η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ των ανδρών, και, παράλληλα, «έσπασε» το σερί των τριών διαδοχικών νικών των «κυανέρυθρων» στο πρωτάθλημα.

    Τα δεκάλεπτα: 22-28, 45-48, 57-67, 90-90 (καν. αγ.), 101-99 (πρτ.).

    Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, χωρίς να καταφέρουν να «χτίσουν» μια αξιόλογη διαφορά. Έτσι, η λήξη του ημιχρόνου βρήκε τον Πανιώνιο στο +3 με τον Σάκοτα (13π.) να οδηγεί τους Νεοσμυρνιώτες, ενώ ο Τζάαμπερ (11π.) ήταν η επιθετική «αιχμή» των γηπεδούχων. Στο 23΄ ο Πανιώνιος προηγήθηκε 48-56, χάρη σε τρίποντο του Σάκοτα, ενώ λίγο πριν από τη λήξη της τρίτης περιόδου ο Ζορόσκι έφερε τον Πανιώνιο στο +10 (55-65). Στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου ο Αγγελόπουλος με τρίποντο έδωσε διαφορά 13 πόντων στους «κυανέρυθρους» (57-70), ωστόσο το Αιγάλεω «απάντησε» με ένα σερί 11-0, με αποτέλεσμα να μειώσει σε 70-68. Από εκεί και πέρα, το παιχνίδι έγινε ντέρμπι και, μάλιστα, οδηγήθηκε στην παράταση, καθώς η λήξη της κανονικής διάρκειας βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες 90-90. Στο επιπλέον πεντάλεπτο οι παίκτες του Σίτι ήταν πιο ψύχραιμοι και αποτελεσματικοί και πανηγύρισαν τη δεύτερη νίκη τους επί του Πανιωνίου στο εφετινό πρωτάθλημα.

    Διαιτητές: Πιτσίλκας, Αναστόπουλος, Μάνος.

    ΑΙΓΑΛΕΩ (Θανάσης Σκουρτόπουλος): Πάτερσον 9 (1), Νικολαϊδης 13 (3), Λόλας 4, Χόλερ 9 (1), Μαγκουνής 11, Τζάαμπερ 30 (1), Μπρέισι 11 (1), Καλλινικίδης 8, Μάρας 4, Μαριάνοβιτς 2.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Νέναντ Μάρκοβιτς): Ξανθόπουλος, Τσάπιν 12 (2), Ζορόσκι 23 (2), Γεωργαλής 3, Σάκοτα 22 (5), Αγγελόπουλος 9 (1), Καλαμπόκης 14 (2), Νιούλεϊ 2, Μπάξτερ 6, Γιαννούλης 8.

    Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία

    Σε αναμετρήσεις για τη 15η αγωνιστική στην Α1 μπάσκετ των ανδρών σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Ολυμπιάδα Πατρών-ΑΕΚ 68-76 Κολοσσός Ρόδου-ΑΕΛ 76-69 Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 103-73 Ολύμπια Λάρισας-Πανελλήνιος 58-74 Αιγάλεω-Πανιώνιος 101-99 παράταση (καν. αγ. 90-90) Μαρούσι-ΑΓΟ Ρεθύμνου 79-78 Ολυμπιακός-Αρης 81-61

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 15 αγώνες) Παναθηναϊκός 30 Ολυμπιακός 28 Αρης 26 Πανιώνιος 24 Πανελλήνιος 23 Αιγάλεω 23 ΑΕΛ 22 ΑΕΚ 22 ΠΑΟΚ 21 Ολύμπια Λάρισας 21 Μαρούσι 21 Κολοσσός Ρόδου 20 Ολυμπιάδα Πατρών 17 ΑΓΟ Ρεθύμνου 17


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 11 February 2008 - 9:50:05 UTC