Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος: Νικητής ο Δ. Χριστόφιας
  • [02] "Ναί" στην διαπραγμάτευση
  • [03] Συνέχιση διαμαρτυριών για ανεξαρτητοποίηση Κοσόβου
  • [04] Έκρηξη βόμβας σε κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [05] Εκλέγεται ο διάδοχος του Φιντέλ
  • [06] Επίθεση καμικάζι στη Βαγδάτη
  • [07] Σφοδρή κριτική της Παπαρήγα στον ΣΥΝ
  • [08] Στις κάλπες οι δικηγόροι
  • [09] Νέες συγκρούσεις στο Β. Ιράκ
  • [10] Σκληραίνει η αντιπαράθεση Κλίντον-Ομπάμα
  • [11] Έμειναν στο "Χ" Ξάνθη και Λάρισα
  • [12] Καθάρισε εύκολα ο Πανιώνιος
  • [13] Ενα μήνα εκτός δράσης ο Γκαλέτι
  • [14] Κρίσιμες διεργασίες

    [01] Κόσμος

    Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

    Κύπρος: Νικητής ο Δ. Χριστόφιας

    24/2/2008 6:20:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    O Δημήτρης Χριστόφιας είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα παγκύπρια αποτελέσματα με καταμετρημένο το 80% των ψήφων στις σημερινές προεδρικές εκλογές, λαμβάνουν, ο Δημήτρης Χριστόφιας 53,48% και ο Ιωάννης Κασουλίδης 46,42%. Μικρό προβάδισμα στο Δημήτρη Χριστόφια έδιναν όλες οι δημοσκοπήσεις εξόδου των τηλεοπτικών καναλιών, που δημοσιοποιήθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Η μεγαλύτερη δημοσκόπηση, εκείνη του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, με δείγμα 9,500 ερωτηματολογίων, έδωσε στον κ. Χριστόφια 50,8% και στον Ιωάννη Κασουλίδη 49,2%. Το στατιστικό λάθος είναι 1,2%. Και οι δύο αντίπαλοι, ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Ιωάννης Κασουλίδης, έχουν συμπεριλάβει στις προτεραιότητες τους την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση του Κυπριακού και συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ,ο οποίος από την πλευρά του δήλωσε επίσης έτοιμος για συνομιλίες με το νέο πρόεδρο.

    Συγχαρητήρια πολιτικών αρχηγών

    Ο Ιωάννης Κασουλίδης τηλεφώνησε στις 6 μ.μ. στο Δημήτρη Χριστόφια και το συνεχάρη για την εκλογική του νίκη στο σημερινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

    Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος τηλεφώνησε. στο Δημήτρη Χριστόφια και το συνεχάρη για την εκλογική του νίκη στο σημερινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Ο κ. Παπαδόπουλος επικοινώνησε επίσης με τον Ιωάννη Κασουλίδη και το συνεχάρη για τη μεγάλη εκλογική μάχη που έδωσε.

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης τηλεφώνησε στον εκλεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο συνεχάρη για τη νίκη του

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, τηλεφώνησε με το νικητή των σημερινών προεδρικών εκλογών στην Κύπρο Δημήτρη Χριστόφια και τον συνεχάρη για την επιτυχία του. Επίσης του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του.

    [02] Πολιτική

    Σκόπια

    "Ναί" στην διαπραγμάτευση

    24/2/2008 6:48:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, παρουσία και του προέδρου της χώρας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Στη συνάντηση καθορίστηκε η θέση της χώρας για την πρόταση σχετικά με την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, που υπέβαλε πριν μερικές ημέρες ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε: "Η μακεδονική θέση καθορίστηκε. Όλοι οι πολιτικοί φορείς την υποστηρίζουν. Η θέση αυτή θα μεταφερθεί στον κ. Νίμιτς στην επόμενη συνάντηση. Η Μακεδονία συνεχίζει να συμμετέχει στην διαπραγματευτική διαδικασία. Δεν μπορώ να σας ανακοινώσω λεπτομέρειες, διότι η συμφωνία αναφέρει ότι οι θέσεις πρέπει να ειπωθούν στον ίδιο τον μεσολαβητή. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα, δομημένες θέσεις υπέρ και κατά, καθώς και επιχειρήματα τα οποία μπορούν να ανοίξουν νέα συζήτηση στη διαδικασία".

    Η Αθήνα τηρεί χαμηλούς τόνους και προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Η Ελλάδα επιδιώκει στο θέμα της ονομασίας μια λύση αξιοπρεπής και ρεαλιστική υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της εν πτήση για το Μαρόκο. Εν τω μεταξύ κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχολιάζοντας την απάντηση των Σκοπίων για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με βάσει τις προτάσεις Νίμιτς, ανέφεραν ότι ήταν αναμενόμενη.

    Με δηλώσεις του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ αποκαλύπτει ότι θα ανακοινώσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων μόλις οι δύο πλευρές καταθέσουν τις απαντήσεις τους για τα ονόματα την ερχόμενη εβδομάδα.

    Η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει πως εάν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση, δεν θα υπάρξει πρόσκληση στα Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, δια του εκπροσώπου της υπογραμμίζει ότι η πολιτική της στο Σκοπιανό είναι ενιαία και οι θέσεις της ξεκάθαρες, χαρακτηρίζοντας εντελώς ανυπόστατα δημοσιεύματα για διάσταση απόψεων.

    Χαμηλοί τόνοι και διαφωνίες

    Το θέμα της ονομασίας βρίσκεται σε καλό δρόμο, φτάνει να φέρει αποτέλεσμα, τονίζει ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Καθημερινή.

    Η λύση της διπλής ονομασίας είναι η χειρότερη εξέλιξη δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Η κυβέρνηση διατύπωσε μια καθαρή θέση, αρκεί να την πιστεύει και να κάνει τους χειρισμούς που απαιτούνται, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Η κυβέρνηση δεν έχει το ανάστημα να θέσει βέτο, εκτιμά η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό τάσσεται ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    Βέτο και δημοψήφισμα για την ονομασία, ζητά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Χαμηλούς τόνους κρατά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στο σκοπιανό. Την ίδια ώρα ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος από άμβωνος τασσόταν υπέρ των συλλαλητηρίων. Υπέρ των κινητοποιήσεων για το σκοπιανό τίχθηκε και ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας Αμβρόσιος.

    [03] Κόσμος

    Διαδήλωση Σέρβων στην Αθήνα

    Συνέχιση διαμαρτυριών για ανεξαρτητοποίηση Κοσόβου

    24/2/2008 1:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/2/2008 5:25:41 μμ)

    Μαζικές διαδηλώσεις των Σέρβων, αλλά και αναταράξεις στη διεθνή σκηνή, εξακολουθεί να προκαλεί η μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Σήμερα, οι Σέρβοι που ζούνε στην Αθήνα πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ενώ στη συνέχεια θα κάνουν πορεία στο κέντρο και επιτροπή τους θα επιδώσει ψήφισμα στο υπουργείο Εξωτερικών και το προεδρικό Μέγαρο. Για λόγους ασφαλείας η ΕΕ αποφάσισε την απόσυρση του προσωπικού της από το Κόσοβο, ενώ οι Αλβανοί της περιοχής εκφράζουν φόβους για διαμελισμό της νέας χώρας. Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ διέψευσε κατηγορηματικά ότι αναφέρθηκε σε χρήση στρατιωτικής βίας από τη Μόσχα. Στο Βελιγράδι εξάλλου μεταβαίνουν αύριο Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Σεργκέι Λαβρόφ όπου θα έχουν συνομιλίες με τη σερβική ηγεσία.

    [04] Κοινωνία

    Στους Αμπελόκηπους

    Έκρηξη βόμβας σε κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ

    24/2/2008 5:52:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 4.50 μ.μ. στο δεύτερο κεντρικό κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ, στη διασταύρωση των οδών Αμαλιάδος και Πουλίου στους Αμπελοκήπους. Στις 4.25 μ.μ. άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και είπε ότι "σε 25 λεπτά θα εκραγεί βόμβα στο ΥΠΕΧΩΔΕ Αμαλιάδος και Πουλίου. Δεν είναι φάρσα ειδοποιείστε άμεσα". Ο άγνωστος δεν ανέφερε ωστόσο ποιά οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και απομακρύνθηκαν από το κτίριο ο γενικός γραμματέας που ήταν εκείνη την ώρα στο γραφείο του και κάποιοι υπάλληλοι. Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που είχε πει ο άγνωστος, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα που είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός. Στο σημείο βρίσκονται πυροτεχνουργοί της ασφάλειας και άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας οι οποίοι κάνουν έρευνες.

    [05] Κόσμος

    Κούβα

    Εκλέγεται ο διάδοχος του Φιντέλ

    24/2/2008 5:37:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αλλάζει σήμερα σελίδα μετά από μισό αιώνα η Κούβα. Η νέα Εθνοσυνέλευση καλείται να εκλέξει το διάδοχο του Φιντέλ Κάστρο, τη βαριά κληρονομιά του οποίου πιστεύεται ότι θα επωμιστεί ο αδελφός του, Ραούλ, το μεγάλο φαβορί για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου του Κράτους. Επικαλούμενος την εύθραυστη υγεία του ο 81χρονος Κάστρο την περασμένη Τρίτη ανακοίνωσε, ότι δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία. Πριν από 19 μήνες, μετά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε και τις αλλεπάλληλες επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, είχε παραδώσει ήδη τα ηνία της εξουσίας στον 76χρονο Ραούλ. Ο Ραούλ Κάστρο, που είναι πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας και υπουργός Άμυνας από το 1959 έχει υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές προκειμένου να αναζωογονήσει την οικονομία που ταλανίζεται από τη γραφειοκρατία και το σκληρό εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ. Ο σημαντικότερος αντίπαλός του είναι ο γιατρό Κάρλος Λάγκε, 56 ετών, ένας από τους πέντε αντιπροέδρους του Συμβουλίου του Κράτους, ο οποίος ασκεί "ντε φάκτο" καθήκοντα πρωθυπουργού. Οι 614 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης θα συνεδριάσουν, κεκλεισμένων των θυρών, στις 10:00, τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας).

    [06] Ιράκ

    Επίθεση καμικάζι στη Βαγδάτη

    24/2/2008 3:54:00 μμ

    Τουλάχιστον 40 σιίτες προσκυνητές σκοτώθηκαν και 60 τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας στην Ισκαντιρίγια, νότια της Βαγδάτης, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό από νοσοκομειακές και αστυνομικές πηγές. Σύμφωνα με δήλωση αξιωματικού της αστυνομίας της επαρχίας Βαβέλ στο Γαλλικό Πρακτορείο, καμικάζι εισήλθε στις 15:00, τοπική ώρα, μέσα σε μία σκηνή όπου βρίσκονταν δεκάδες προσκυνητές και ανατινάχθηκε. Ο καμικάζι πραγματοποίησε την επίθεση λίγες ώρες αφότου ένοπλοι σκότωσαν τρεις προσκυνητές και τραυμάτισαν 36 σε επίθεση στην Βαγδάτη. Στην επίθεση αυτή οι προσκυνητές κτυπήθηκαν από βόμβα που ήταν τοποθετημένη σε δρόμο και στην συνέχεια δέχθηκαν τα πυρά ενόπλων στον δρόμο που χρησιμοποιούν χιλιάδες προσκυνητές που μεταβαίνουν στην ιερή πόλη Κερμπάλα (νότια) για να λάβουν μέρος σε εορταστική εκδήλωση με την ευκαιρία του τερματισμού της περιόδου των 40 ημερών πένθους μετά από την θρησκευτική εορτή Ασούρα.

    [07] Πολιτική

    Ομιλία της γγ του ΚΚΕ στο Περιστέρι

    Σφοδρή κριτική της Παπαρήγα στον ΣΥΝ

    24/2/2008 2:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ -ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Στα σενάρια ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού που προωθούν -όπως είπε- η άρχουσα τάξη και ο ξένος παράγοντας, είτε με συνεργασία Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ, είτε με συνεργασία ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε η γ.γ. του ΚΚΕ σε ομιλία της σήμερα σε κομματική συγκέντρωση στο Περιστέρι. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε μέρος στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, τόνισε η κ. Παπαρήγα, ενώ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του ΣΥΝ μιλώντας "για δεκανίκι του δικομματισμού" και για εμπόριο ελπίδων του λαού, καθώς -όπως είπε- αλλάζει συνεχώς θέσεις, ενώ άρχισε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τώρα "ερωτεύθηκε το ΚΚΕ". Αυτό που θέλει ο ΣΥΝ είναι να αυξήσει την διαπραγματευτική του δύναμη, είπε η κα Παπαρήγα, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι "ο οπορτουνισμός δεν αλλάζει και είναι ίδιο με το 1989-91". Τότε είπε -αναφερόμενη στον ενιαίο ΣΥΝ- "μας την έφεραν, αλλά κρατήσαμε". Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τον λαό να μην εγκλωβιστεί σ' αυτά τα σενάρια αλλά να υπάρξει λαϊκή επίθεση για την επίλυση των προβλημάτων τους.

    Απαντώντας σε δημοσιεύματα σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχουν οι πολιτικές εξελίξεις στο ΚΚΕ, η κα Παπαρήγα διαβεβαίωσε ότι "δεν νιώθουμε κανέναν πανικό" και τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει την ωριμότητα και την αποφασιστικότητα να αντεπιτεθεί.

    Η γγ του ΚΚΕ εξέφρασε ταυτόχρονα, την αισιοδοξία της για την πορεία του κόμματος, ενώ σημείωσε ότι "υπάρχει κινητικότητα εις βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ", η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί υπέρ του λαού, ενώ παράλληλα, ανέφερε ότι είναι φανερή η φθορά που υφίστανται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα η φθορά αυτή είναι μεγαλύτερη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι σε τέτοιες περιόδους δημιουργείται ένα ρεύμα αμφισβήτησης και επανέλαβε ότι το ΚΚΕ αισθάνεται δικαιωμένο καθώς επιβεβαιώθηκαν οι προεκλογικές εκτιμήσεις του για τη φθορά των δύο μεγάλων κομμάτων και το σύνθημά του για αδύναμη κυβέρνηση και αδύναμη αντιπολίτευση.

    [08] Κοινωνία

    Στις κάλπες οι δικηγόροι

    24/2/2008 2:18:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Ψηφίζουν σήμερα οι δικηγόροι όλης της χώρας για την ανάδειξη των προεδρείων και των συλλόγων τους. Στην Αθήνα, οι εκλογές θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα, ενώ ο δεύτερος γύρος θα γίνει την Κυριακή 2 Μαρτίου. Στην Αθήνα η αναμέτρηση συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς συμμετέχουν 13 συνδυασμοί. Χαρακτηριστικό είναι ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν δώσει το χρίσμα σε κανέναν υποψήφιο. Το πρωί μετέβησαν να ψηφίσουν ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, οι βουλευτές Αργ. Ντινόπουλος και Φ. Κουβέλης, ο τέως πρόεδρος του ΔΣΑ, Αντ. Ρουπακιώτης. Ο κ. Παυλόπουλος, κατά την έξοδό του από το ΔΣΑ, δήλωσε ότι οι εκλογές αυτές έχουν τη δική τους σημασία, καθώς στο πλαίσιο της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, ο ΔΣΑ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, σε μια εποχή που όλοι επιζητούμε την αναβάθμιση, το κύρος και την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης. Οι εκλογές αυτές αντιστοιχούν στη σημασία του ρόλου της Δικαιοσύνης. Εύχομαι στο νέο πρόεδρο και εκείνους που θα αναλάβουν την διοίκηση να βοηθήσουν, όπως έχουν κάνει μέχρι σήμερα, ώστε η απονομή της Δικαιοσύνης να γίνει όπως προσδοκά η κοινωνία μας και το επίπεδο της Δημοκρατίας".

    [09] Κόσμος

    Μεταξύ κούρδων ανταρτών και τουρκικών δυνάμεων

    Νέες συγκρούσεις στο Β. Ιράκ

    24/2/2008 2:18:00 μμ

    Νέες συγκρούσεις μεταξύ κούρδων ανταρτών και τουρκικών δυνάμεων σημειώθηκαν σήμερα σε μία ορεινή περιοχή του Ιράκ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, σύμφωνα με τοπικές πηγές στην τουρκική πόλη Τσίζρε. Μέλη των "πεσμέργκα" των κουρδικών στρατιωτικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, ανέφεραν προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι σημειώθηκαν εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών στην περιοχή Χακούρκ, προπύργιο των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, περί τα 20 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. Ενας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείο ανέφερε ότι είδε πάνω από δέκα μαχητικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από την περιοχή. Το πρακτορείο Firat, που πρόσκειται στο PKK, μετέδωσε ότι περίπου 5.000 τούρκοι στρατιώτες και περί τα εξήντα θωρακισμένα οχήματα κατευθύνονται προς την περιοχή Χαφτανίν, κοντά στην μεθοριακή ιρακινή πόλη Ζαχού, δυτικά της Χακούρκ.

    Οι Κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν χθες ένα τουρκικό ελικόπτερο σε παραμεθόρια τοποθεσία μεταξύ του Ιρακινού Κουρδιστάν και της Τουρκίας,της οποίας ο στρατός πραγματοποιεί επιχειρήσεις από το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή. Πάντως, η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε προς το παρόν από ανεξάρτητη πηγή.

    Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από τουρκική πηγή ασφαλείας πέντε Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), στο βόρειο Ιράκ, με αποτέλεσμα ο αριθμός των στρατιωτών που σκοτώθηκαν να φτάσει τους 12. Η πηγή που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά της, ανέφερε προς το πρακτορείο Ρόιτερ ότι στις σημερινές συγκρούσεις σκοτώθηκαν 16 ακόμη αντάρτες του PKK και πρόσθεσε ότι σφοδρές μάχες συνεχίζονται σε 15 διαφορετικά σημεία σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές.

    [10] Κόσμος

    Σκληραίνει η αντιπαράθεση Κλίντον-Ομπάμα

    24/2/2008 12:44:00 μμ

    Σκληραίνει η αντιπαράθεση Κλίντον-Ομπάμα όσο πλησιάζουν οι αναμετρήσεις σε Οχάιο και Τέξας. Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Χίλαρι Κλίντον, πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ και νυν υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του συνυποψηφίου της, γερουσιαστή του Ιλινόι, Μπαράκ Ομπάμα, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί εναντίον της τακτικές των Ρεπουμπλικανών, τον επέπληξε λέγοντάς του:"Ντροπή σου!" και τον προκάλεσε δίνοντάς του: "Ραντεβού στο Οχάιο". Η σκληρή επίθεση της Κλίντον στον Ομπάμα οφείλεται στο γεγονός ότι η πλευρά του συνυποψήφιου της μοίραζε προεκλογικά φυλλάδια στα οποία κατηγορούσε την πολιτική της και τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί να κάνει στον τομέα της υγείας αλλά και τις θέσεις της για την Alena (συμφωνία ελεύθερων ανταλλαγών Αμερικής).

    Σε μια επίσης σκληρή απάντησή του ο κ. Ομπάμα έκανε λόγο για "καθαρά αρνητική εκστρατεία" της Χίλαρι Κλίντον και της υπενθύμισε ότι "η τασκτική αυτή δεν την ωφέλησε ούτε στη Νότια Καρολίνα, ούτε αστο Ουινσκόνσιν ούτε πουθενά στη χώρα".

    Η αναμέτρησή τους στο Οχάιο θα γίνει στις 4 Μαρτίου και θεωρείται --μαζί με αυτήν του Τέξας-- εξαιρετικά σημαντική γιατί αναμένεται πως θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό ποιός από τους δύο θα πάρει το χρίσμα και θα είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές.

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ξάνθη - Λάρισα 1-1

    Έμειναν στο "Χ" Ξάνθη και Λάρισα

    24/2/2008 7:27:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε αγώνα για την 22η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας στα Πηγάδια, Ξάνθη και Λάρισα ήρθαν ισόπαλες 1-1. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 4 με τον Κυριακίδη και οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στην εκπνοή του α ημιχρόνου με τον Γκρζέλακ. Το ματς πήρε «φωτιά» με το «καλημέρα», καθώς μόλις στο 4ο λεπτό και σε σέντρα του Βενετίδη, ο Κυριακίδης με δυνατό σουτ άνοιξε το σκορ. Δύο λεπτά αργότερα η Ξάνθη επιχείρησε να «απαντήσει» με σουτ του Λαμπριάκου, όμως ο Κηπουρός το εξουδετέρωσε με εντυπωσιακό τρόπο. Ο υψηλόσωμος επιθετικός των γηπεδούχων στάθηκε μοιραίος παίκτης και στο 27, όταν από μπαλιά του Γκρζέλακ βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση, αλλά σούταρε στο δοκάρι. Η Ξάνθη συνέχισε να πιέζει και, ενώ όλα έδειχναν ότι το 0-1 θα ήταν το σκορ του ημιχρόνου, στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων κέρδισε φάουλ έξω από την περιοχή και ο Γκρζέλακ «σημάδεψε» σωστά ισοφαρίζοντας το σκορ.

    Το β ημίχρονο είχε γερές μονομαχίες, όμως δεν είχε φάσεις μπροστά στις δύο εστίες. Ουσιαστικά στο 87 χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία από την πλευρά της Ξάνθης, όταν ο Κιντάνα πετάχτηκε σε κεφαλιά-πάσα του Γκρζέλακ και με προβολή έστειλε την μπάλα μόλις άουτ.

    Οι «ακρίτες» παρέμειναν αήττητοι για έβδομη συνεχή αγωνιστική και διατηρούνται στην έκτη θέση της βαθμολογίας, ενώ η Λάρισα είναι ένατη, καθώς έχασε βαθμούς μετά από τέσσερις διαδοχικές νίκες.

    Διαιτητής: Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)

    Κίτρινες: Γκρζέλακ, Τζιωρτζιόπουλος - Νταμπίζας, Μετίν, Βενετίδης, Ιγκλέσιας

    Οι συνθέσεις:

    ΞΑΝΘΗ (Νίκος Κεχαγιάς): Λυμπερόπουλος, Ριζογιάννης, Ζουέλα, Κωστούλας, Τζιωρτζόπουλος, Ρίκκα (89 Φλίσκας), Διγκόζης (79 Τόμιτς), Κιντάνα, Ρατζίνσκι, Γκρζέλακ, Λαμπριάκος (73 Πένκο).

    ΛΑΡΙΣΑ (Γιώργος Δώνης): Κηπουρός, Γκαλίτσιος, Βενετίδης, Κώτσιος, Νταμπίζας, Κυριακίδης (74 Κατσιαρός), Μετίν (62 Πάρα), Φωτάκης, Κλέιτον (80 Μπακαγιόκο), Ιγκλέσιας, Ζουράφσκι.

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πανιώνιος - Εργοτέλης 2-1

    Καθάρισε εύκολα ο Πανιώνιος

    24/2/2008 6:39:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Με σκόρερ τους Τζιμπούρ στο 15 και Χούτο στο 40, ο Πανιώνιος νίκησε 2-1 τον Εργοτέλη στη Νέα Σμύρνη, σε παιχνίδι για την 22η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Το γκολ των φιλοξενούμενων πέτυχε ο Ογκουνσότο στο 85. Στο ξεκίνημα το παιχνίδι δεν ήταν καλό, όμως οι γηπεδούχοι κατάφεραν να βρουν νωρίς τον δρόμο προς τα δίχτυα με τον Τζιμπούρ, που στο 15 εκμεταλλεύθηκε το λάθος της αντίπαλης άμυνας και με πλασέ έκανε το 1-0. Στη συνέχεια ο Πανιώνιος είχε την υπεροχή, στο 22 το σουτ του Ντιαβαρά έφυγε άουτ και στο 40 διπλασίασε τα τέρματά του με τον Λάμπρο Χούτο, ο οποίος ξεχύθηκε μπροστά από μπαλιά του Σκούφαλη, πλάσαρε σωστά κι έκανε το 2-0.

    Την πρώτη καλή στιγμή του β ημιχρόνου την είχε ο Εργοτέλης, αλλά το σουτ του Βακουφτσή στο 60 πέρασε δίπλα από το δοκάρι του Κρέσιτς. Στο 67 ο Κροάτης τερματοφύλακας απέκρουσε το σουτ του Ογκουνσότο και ουσιαστικά αυτές οι δύο φάσεις αποτέλεσαν την προειδοποιητική βολή, καθώς στο 85 ο Νιγηριανός επιθετικός αξιοποίησε την μπαλιά του Μπουντιμίρ και μείωσε το σκορ. Ωστόσο, στα τελευταία λεπτά οι γηπεδούχοι πρόσεξαν την άμυνά τους, απέφυγαν τα χειρότερα και πήραν τη νίκη, που τους διατηρεί στη μάχη για τα πλέι-οφ. Από την άλλη, το συγκρότημα του Νίκου Καραγεωργίου παραμένει στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.

    Διαιτητής: Χαραλαμπίδης (Καβάλας)

    Κίτρινες: Αραβίδης - Δασκαλάκης, Κένεντι

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Έβαλντ Λίνεν): Κρέσιτς, Μπερτέ (61 λ.τ. Πλασκόνι), Ντιαβαρά, Κουτσόπουλος, Μάκος, Μαϊστόροβιτς, Νικολάου, Γουνδουλάκης, Σκούφαλης (70 Καπετάνος), Τζιμπούρ (79 Αραβίδης), Χούτος.

    ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Νίκος Καραγεωργίου): Δασκαλάκης, Κορδονούρης, Κένεντι, Χίμπλινγκερ, Γιαλούσης, Γραμμόζης, Μελισσάς (72 Μάθις), Φραγκουλάκης (54 Μπουντιμίρ), Δ. Κοιλιάρας (54 Τζούνιορ), Βακουφτσής, Ογκουνσότο.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ενα μήνα εκτός δράσης ο Γκαλέτι

    24/2/2008 6:28:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αύριο θα υποβληθεί σε λεπτομερείς εξετάσεις ο Λουτσιάνο Γκαλέτι, προκειμένου να καθοριστεί ο ακριβής βαθμός της θλάσης που έχει υποστεί. Ο Αργεντινός άσος του Ολυμπιακού τραυματίστηκε στον δικέφαλο στην αρχή του χτεσινού αγώνα με τον ΠΑΟΚ, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει στο 13ο λεπτό. Η μέχρι τώρα εκτίμηση είναι ότι θα μείνει περίπου ένα μήνα εκτός αγωνιστικής δράσης και φυσικά ούτε λόγος για συμμετοχή του στη ρεβάνς του Λονδίνου με την Τσέλσι για το Τσάμπιονς Λιγκ, την άλλη Τετάρτη. Η σημερινή προπόνηση των «ερυθρολεύκων» έγινε στις 11 το πρωί. Θεραπεία έκαναν οι Τοροσίδης και Ντομί, ο Λούα Λούα ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα στο γυμναστήριο, όπως και ο Λεντέσμα, ενώ ο Ραούλ Μπράβο συνέχισε το ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης. Αύριο οι «ερυθρόλευκοι» θα προπονηθούν στις 15:00.

    [14] Πολιτική

    Για την ονομασία των Σκοπίων

    Κρίσιμες διεργασίες

    24/2/2008 11:29:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/2/2008 5:23:56 μμ)

    Έντονες είναι οι διπλωματικές διεργασίες για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, όπου σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ, για να αποφασίσει αν δέχεται ως βάση διαπραγμάτευσης τις προτάσεις Νίμιτς. Εν τω μεταξύ, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ με δηλώσεις του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής, αποκαλύπτει ότι θα ανακοινώσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων μόλις οι δύο πλευρές καταθέσουν τις απαντήσεις τους για τα ονόματα την ερχόμενη εβδομάδα και τονίζει ότι αναζητεί μία δίκαιη λύση. Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει πως εάν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση, δεν θα υπάρξει πρόσκληση στα Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, δια του εκπροσώπου της Θόδωρου Ρουσόπουλου υπογραμμίζει ότι η πολιτική της στο Σκοπιανό είναι ενιαία και οι θέσεις της ξεκάθαρες, χαρακτηρίζοντας εντελώς ανυπόστατα δημοσιεύματα για διάσταση απόψεων. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Ως τη χειρότερη εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα χαρακτηρίζει τη λύση της διπλής ονομασίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Η κυβέρνηση δεν έχει το ανάστημα να ασκήσει βέτο και παίζει το δικό της παιχνίδι με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, εκτίμησε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Μία σύνθετη ονομασία των Σκοπίων με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι η μόνη ρεαλιστική λύση, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ενώ υπέρ της άσκησης βέτο αλλά και δημοψηφίσματος για την ονομασία, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    "Έχει διαμορφωθεί ένα πολύ ισχυρό εσωτερικό μέτωπο. Συγκεντρώνεται ευρύτατη συναίνεση γύρω από τη θεμελιώδη θέση της εξωτερικής μας πολιτικής, πως είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε ένα κοινά αποδεκτό όνομα για κάθε χρήση. Αυτό το έχει διατυπώσει η Ελλάδα σε όλους τους τόνους γι αυτό πρέπει να περιμένουμε την απάντηση της άλλης πλευράς. Νομίζω ότι η διατύπωση της κυβέρνησης, μη αποδοχή μιας ονομασίας για κάθε χρήση σημαίνει και μη πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια θέση καθαρή, αρκεί να την πιστεύει η κυβέρνηση και να κάνει τους χειρισμούς που απαιτούνται για την εκτέλεση της", δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Δημοσκόπηση για το θέμα

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση, που διενήργησε η εταιρεία RASS, από 20 έως 21 Φεβρουαρίου, σε δείγμα 600 ατόμων, για λογαριασμό της εφημερίδας Το ΠΑΡΟΝ το 59,3% των ερωτηθέντων ζητά από την Κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εάν οι ΗΠΑ πιέσουν για να αποδεχθεί την πρόταση Νίμιτς, το 24,9% ζητά να διενεργήσει δημοψήφισμα, το 8,4% να πάει σε εκλογές και το 5,3% να αποδεχθεί την πρόταση Νίμιτς.

    Το 88,3% θεωρεί το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σοβαρό (πολύ ή αρκετά) επειδή το όνομα Μακεδονία είναι συνυφασμένο με την εθνική μας ταυτότητα (52,5%) και γιατί υποχώρηση στο όνομα Μακεδονία θα μπορούσε να δώσει το δικαίωμα στο γειτονικό κράτος να έχει διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας (46,1%). Οι ερωτηθέντες προτείνουν σε κυβέρνηση και κόμματα τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ως ενδεδειγμένη ενέργεια για το θέμα.

    Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια

    Άρχισε στα Σκόπια στις 15:15 ώρα Ελλάδας, η συνάντηση των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, παρουσία και του προέδρου της χώρας, για τον καθορισμό της θέσης της χώρας σχετικά με την πρόταση για εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, που υπέβαλε την Τρίτη ο ειδικός εκπρόσωπος του γ.γ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Στη συνάντηση συμμετέχουν ο πρωθυπουργός και αρχηγός του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, η αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Ράντμιλα Σεκερίνσκα, ο αρχηγός της Ένωσης για τη Δημοκρατική Ένταξη (DUI), Αλί Αχμέτι, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) Μέντουχ Θάτσι, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι. Η νέα αυτή σύσκεψη αποτελεί συνέχεια ανάλογης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με τους ίδιους συμμετέχοντες. Στη συνάντηση της Τετάρτης οι συμμετέχοντες ζήτησαν επιπλέον χρόνο για να τοποθετηθούν επί της πρότασης του κ. Νίμιτς, με αποτέλεσμα να ορισθεί νέα σύσκεψη, η οποία πραγματοποιείται τη στιγμή αυτή.

    Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για αυτή την πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, ο κ. Γκρούεφσκι, συναντήθηκε την Παρασκευή και με εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, μετά τη συνάντηση της Παρασκευής δήλωσε ότι "η Δημοκρατία της Μακεδονίας πρέπει να συνεχίσει τον διάλογο με την Ελλάδα στη διένεξη για την ονομασία, με τρόπο που θα είναι ο καταλληλότερος για την προστασία των κρατικών συμφερόντων της και την υπεράσπιση και διαφύλαξη της εθνικής και πολιτισμικής της ταυτότητας". Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, τις προηγούμενες ημέρες είχε ακόμη συναντήσεις για την πρόταση του κ. Νίμιτς, με το προεδρείο της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της χώρας , καθώς και με τους επικεφαλής των κυριοτέρων θρησκευτικών δογμάτων στην ΠΓΔΜ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 24 February 2008 - 17:50:20 UTC