Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απολογία - ποταμός
  • [02] Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό
  • [03] Κινητικότητα στο Κυπριακό
  • [04] Φάρμακα που παχαίνουν
  • [05] Παπουτσωμένοι σκύλοι για την αστυνομία
  • [06] Σύνοδος των "έξι" για τα πυρηνικά
  • [07] Επίσκεψη Σιούφα στο Φανάρι
  • [08] Εκλογές Δικηγορικών Συλλόγων
  • [09] EE: Έκθεση "Φτώχειας"

    [01] Πολιτική

    Μαραθώνια κατάθεση της 35χρονης στον ανακριτή

    Απολογία - ποταμός

    25/2/2008 9:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/2/2008 11:43:25 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Από τις δέκα το πρωί έως τις εννέα το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και ολοκληρώθηκε η συμπληρωματική απολογία της, απαντούσε στις ερωτήσεις του β ειδικού ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου, η 35χρονη κατηγορούμενη για την υπόθεση Ζαχόπουλου. Στη συνέχεια κατέθετε μέχρι τα αργά τη νύχτα και ενώπιον του εισαγγελέα. Αν και παρουσίασε απολογητικό υπόμνημα 40 και πλέον σελίδων, ο ανακριτής θεώρησε ότι υπάρχουν πολλά κενά, γι αυτό και ζήτησε πλήθος διευκρινίσεων. Η κατηγορούμενη φέρεται να έχει αρνηθεί ότι εκβίασε τον Χρήστο Ζαχόπουλο, παραδέχθηκε όμως ότι μαγνητοσκόπησε τις συνευρέσεις τους και υποστήριξε ότι το οπτικοακουστικό υλικό τής υπεκλάπη. Η 35χρονη, που είναι προφυλακισμένη στον Κορυδαλλό για την υπόθεση από τον περασμένο Δεκέμβριο, κατηγορείται για απόπειρα εκβίασης και παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, καθώς και για συμμετοχή σε αυτοκτονία.

    "Βομβαρδισμός" ερωτήσεων

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η 35χρονη προφυλακισμένη στο πολυσέλιδο υπόμνημά της παραδέχθηκε την ερωτική σχέση της με τον πρώην γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Χρήστο Ζαχόπουλο καθώς και ότι αυτή ήταν που βιντεοσκόπησε τη συνάντηση τους, με κάμερα που είχε κρύψει στην τσάντα, τη χρονική περίοδο τέλη καλοκαιριού αρχές φθινοπώρου, όταν έμαθε ότι δε συμπεριλαμβάνεται στους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρώην συνεργάτης του κ. Ζαχόπουλου ισχυρίστηκε ότι το επίμαχο υλικό το επέδειξε, σε μορφή κασέτας κι όχι DVD στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", όπου έγινε η υποκλοπή. Το δικό της υλικό, σύμφωνα πάντα με την ίδια, ήταν πολύ μεγαλύτερο σχεδόν 50 λεπτά της ώρας- το οποίο και στη συνέχεια κατέστρεψε καθώς μετάνιωσε. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την κ. Τσεκου, δεν έχει πλέον αμοντάριστο υλικό στην κατοχή της.

    Η ίδια ωστόσο φέρεται να έχει αρνηθεί ότι εξεβίασε τον Χ. Ζαχόπουλο, ενώ ο ανακριτής τη "σφυροκόπησε" με ερωτήσεις που εστίαζαν κυρίως στους λόγους για τους οποίους η κατηγορούμενη προέβη στη μαγνητοσκόπηση, για το αν ζήτησε χρήματα από τον γγ του ΥΠΠΟ, για το πού βρίσκεται το αμοντάριστο υλικό, καθώς και για το ρόλο που έπαιξαν στην υπόθεση ο κατηγορούμενος εργατολόγος και οι άλλοι δύο εμπλεκόμενοι δικηγόροι.

    Την Πέμπτη η 35χρονη έχει κληθεί να καταθέσει και στην εισαγγελέα Ελένη Ράικου, που ερευνά τις καταγγελίες για την οικονομική διαχείριση του Χρήστου Ζαχόπουλου στο ΥΠΠΟ. Ακολούθως, αναμένεται να κληθούν από τον ανακριτή οι δύο δικηγόροι αλλά και ο Χρήστος Νικολουτσόπουλος, ο οποίος παραμένει νοσηλευόμενος στο Αιγινίτειο και ο οποίος σύμφωνα τόσο με τους γιατρούς του όσο και με τους πραγματογνώμονες ψυχιάτρους που τον εξέτασαν κατ εντολή του ανακριτή δε θα είναι σε θέση να προσέλθει προς απολογία τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες ακόμη.

    [02] Πολιτική

    Λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί

    Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό

    25/2/2008 7:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/2/2008 8:30:47 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Στην πιο λεπτή φάση εισέρχονται τα επόμενα 24ωρα οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό. Μετά και την απάντηση των Σκοπίων ότι θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στη διαπραγματευτική διαδικασία επί των προτάσεών του, ο Μάθιου Νίμιτς αναμένει από τις δύο πλευρές να ανακοινώσουν διά των επίσημων διαπραγματευτών τους, σε νέα επικείμενη συνάντηση των τριών στη Ν. Υόρκη, ποια σημεία απορρίπτουν εκ προοιμίου και τι είδους αλλαγές προτείνουν. Η Κυβέρνηση, διά στόματος της υπ. Εξωτερικών δηλώνει ότι επιθυμεί μια ρεαλιστική και αξιοπρεπή λύση, εάν όμως τα Σκόπια επιμείνουν στη γραμμή της αδιαλλαξίας, δε θα υπάρξει πρόσκλησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για λανθασμένους χειρισμούς, ωστόσο τηρούν χαμηλούς τόνους.

    Εντείνονται οι διεργασίες

    Τόσο ο Αδαμάντιος Βασιλάκης όσο και ο Νικόλα Ντιμιτρόφ, θα επιδώσουν στον κύριο Νίμιτς τις επισημάνσεις των χωρών τους πάνω στην πρότασή του. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι εξαιρετικά φειδωλό στις πληροφορίες του, σχετικά με την ουσία της διαπραγμάτευσης.

    Με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις, οι επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς είναι:

    -Ισχυρή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα επισφραγίζει την συμφωνία.

    -Διεθνής χρήση του ονόματος που θα συμφωνηθεί σε διεθνείς οργανισμούς , συμφωνίες συνεργασίες, διαβατήρια.

    -Συνταγματική και νομική κατοχύρωση της διεθνούς ονομασίας που θα συμφωνηθεί.

    Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, Τρίτη και Τετάρτη, θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένη επίσκεψη στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του πρόεδρου της χώρας, ο κ. Τσερβένκοφσκι θα έχει συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση της ΕΕ Όλι Ρεν, τον επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Χαβιέ Σολάνα και τον γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ.

    Κρίσιμη μέρα θα είναι η 6η Μαρτίου , όταν στις Βρυξέλλες θα συνεδριάσουν οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ , για να αποστείλουν τις προσκλήσεις ενόψει της συνόδου στο Βουκουρέστι.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος υπογραμμίζει ότι η πολιτική της Κυβέρνησης στο Σκοπιανό είναι ενιαία και οι θέσεις της ξεκάθαρες, χαρακτηρίζοντας εντελώς ανυπόστατα δημοσιεύματα για διάσταση απόψεων.

    "Είναι κρίμα για τη χώρα μια κυβέρνηση μικρών δυνατοτήτων να καλείται να διαχειριστεί μεγάλες υποθέσεις για την Ελλάδα και τον ελληνισμό όπως είναι το Σκοπιανό" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης.

    Η Κυβέρνηση δεν έχει το ανάστημα να ασκήσει βέτο, εκτίμησε η Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι η μόνη αποδεκτή λύση είναι μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. "Ζητήσαμε να δοθεί το κύριο βάρος στην επίσημη και τυπικά κατοχυρωμένη αναγνώριση ότι ο όρος Μακεδονία ή σχετικό παράγωγο εκφράζει αποκλειστικά και μόνο γεωγραφική έννοια, πράγμα που αναιρεί την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και την έγερση μειονοτικών ζητημάτων" είπε μεταξύ άλλων η κ. γγ του ΚΚΕ.

    Μία σύνθετη ονομασία των Σκοπίων με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι η μόνη ρεαλιστική λύση, υποστήριξε και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ υπέρ της άσκησης βέτο αλλά και δημοψηφίσματος για την ονομασία, τάχθηκε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Δημοσκόπηση για το θέμα της ονομασίας

    Σε δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΛΦΑ, στο ερώτημα αν θα μπορούσε να αποτελέσει η πρόταση Νίμιτς βάση συζήτησης για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, το 53,5% απάντησαν "όχι" και "μάλλον όχι", ενώ το 36,5% απάντησαν ναι και "μάλλον ναι".

    Το 54,4% πιστεύει ότι η πρόταση Νίμιτς είναι μεροληπτική υπέρ των Σκοπίων ενώ το 29,9% ότι τηρεί ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

    Το 62,4% τάσσεται κατά της λύσης της σύνθετης ονομασίας, ενώ το 35,4% τάσσεται υπέρ, ενώ το 74,8% λέει "όχι" και στη διπλή ονομασία έναντι του 21,6% που λέει "ναι".

    Σε ερώτημα αν η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να αποδεχτεί κάποια από τις ονομασίες που περιλαμβάνονται στην πρόταση Νίμιτς, το 30,4% θα προτιμούσε το Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, το 11,1% το Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενώ το 33% απάντησε καμία.

    Σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα έπρεπε να κάνει χρήση του βέτο στο θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, το 87,5% απάντησε ναι, ενώ το 9,3% όχι.

    Τέλος, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 28,5% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 25,3%, το ΚΚΕ με 7,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,2% και ο ΛΑ.ΟΣ με 4,5%.

    [03] Κόσμος

    Μετά την εκλογή Χριστόφια

    Κινητικότητα στο Κυπριακό

    25/2/2008 7:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/2/2008 8:59:47 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ

    Για συλλογική δράση, ώστε να γίνει πράξη η επανένωση της Κύπρου, δεσμεύτηκε ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, που ορκίζεται μεθαύριο Τετάρτη. Μάλιστα, ο νέος Κύπριος Πρόεδρος ζήτησε από τον ΟΗΕ να μεσολαβήσει για τον καθορισμό ημερομηνίας συνομιλιών με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Χριστόφιας την ερχόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επισκεφθεί την Αθήνα. Το χρόνο της επίσκεψης ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρέσβη της Ελλάδας Δημήτριο Ράλλη.

    Εξάλλου, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι είχε και σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τον οποίο συμφώνησε να έχουν "μια πρώτη διερευνητικής φύσεως συνάντηση", η οποία όμως θα πραγματοποιηθεί αφού αναλάβει τα καθήκοντά του και επανέλθει στην Κύπρο από τις επισκέψεις του. Όπως τόνισε ο κ. Χριστόφιας, εκτός της Ελλάδος, θα μεταβεί επίσης στις Βρυξέλλες, για το εαρινό Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του Βρετανού πρεσβευτή ότι ούτε η χώρα του, ούτε η διεθνής κοινότητα θέλει να επιβάλει λύση στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό, γιατί στις διάφορες επαφές του είχε κάνει ξεκάθαρο ότι η λύση πρέπει να προέλθει από τους Κυπρίους, αν πρόκειται να είναι βιώσιμη και λειτουργική και δίκαιη. "Χαίρομαι εάν το έχει εμπεδώσει αυτό η διεθνής κοινότητα" είπε. Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις σκέψεις του για τη σύνθεση του Υπουργικού του Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι βρίσκεται στη διαδικασία των σκέψεων και των τελικών αποφάσεων. "Αυτό που έχει σημασία είναι να μη μας φάνε οι σκέψεις", κατέληξε χαριτολογώντας.

    "Τώρα είναι η ώρα των έργων"

    Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας αποκλειστικά στον ραδιοσταθμό ΑΣΤΡΑ, δήλωσε: "Τώρα είναι η ώρα των έργων", τονίζοντας ότι είναι βαρύ το φορτίο που αναλαμβάνει, αφού οι δυσκολίες είναι μπροστά μας. Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, και θα λειτουργήσει με συναίνεση και συλλογικότητα. Έτεινε χέρι φιλίας και συνεργασίας προς τους Τουρκοκυπρίους, εκφράζοντας την ευχή να υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση για να λυτρωθεί ο τόπος. Διευκρίνισε ότι στη χθεσινοβραδινή επικοινωνία του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δεν καθόρισαν ραντεβού, αλλά συμφώνησαν ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να υπάρξει συνάντηση, η οποία, όπως είπε, θα είναι διερευνητικού χαρακτήρα, για να δούμε πού σκοντάφτουμε και πώς μπορούμε να προχωρήσουμε πάρα κάτω. Όσον αφορά το σχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Χριστόφιας είπε ότι σε κανέναν δεν ελέχθησαν ονόματα και κανείς δεν μπορεί να επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει σκέψεις, θα μιλήσει με τους συνεργάτες του και σύντομα θα ανακοινώσει τα ονόματα των νέων υπουργών.

    Οι πρώτες κινήσεις και θέσεις κ. Χριστόφια για το Κυπριακό

    Από τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του την προσεχή Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου είναι: Μετάβαση στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Ταλί Ταλάτ για να εφαρμοστεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, συνάντηση με τον γ.γ του ΟΗΕ, ανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου και κατά πάσα πιθανότητα άνοιγμα από και προς τα κατεχόμενα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας στη Λευκωσία. Το νέο πρόεδρο αναμένει δύσκολο έργο για άρση του αδιεξόδου και την προώθηση λύσης στο κυπριακό, καθώς Ηνωμένα Έθνη, Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Βρυξέλλες θα στείλουν σύντομα απεσταλμένους τους στη Λευκωσία για να βολιδοσκοπήσουν κατά πόσο, μετά από πέντε χρόνια στασιμότητας, ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχουν την πολιτική βούληση να συμφωνήσουν σε λύση του κυπριακού μέχρι τα μέσα του 2009.

    Να ξεκινήσει "χωρίς καθυστέρηση" τις διαπραγματεύσεις με τους τουρκοκύπριους για την εξεύρεση συμφωνίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, κάλεσε σήμερα τον κ. Χριστόφια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. "Η εκλογή σας συνιστά ευκαιρία για την υπέρβαση του αδιεξόδου που διαρκεί εδώ και πολύ καιρό στο κυπριακό ζήτημα. Σας ενθαρρύνω θερμά να εκμεταλλευθείτε την ευκαιρία αυτή και να ξεκινήσετε χωρίς καθυστέρηση διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας με θέμα την επίτευξη συνολικής συμφωνίας", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Στη Λευκωσία επίσης αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Λιν Πάσκοε. Ο κ. Χριστόφιας έχει δεσμευτεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτεί επαναφορά του Σχεδίου Ανάν ή άλλου παρόμοιου με αυτό. Επίσης υποστηρίζει ότι με την πολιτική του μπορεί να αποτρέψει τη διχοτόμηση και να προωθήσει λύση του κυπριακού, η οποία να απαλλάσσει από την κατοχή και να επανενώσει την Κύπρο. Κατά τον κ. Χριστόφια το ζητούμενο είναι η Ελληνοκυπριακή πλευρά να τροχοδρομεί εξελίξεις, που να ανοίξουν το δρόμο για λύση του κυπριακού και, αν η Τουρκία εμμένει στη διχοτομική πολιτική της να εκτεθεί "και να μπει ξανά στη γωνία".

    Συνοπτικά οι θέσεις του νέου προέδρου για το κυπριακό είναι: -Η διεκδίκηση μέχρι τέλους, αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο και απαλλαγή της Κύπρου από τον εποικισμό.- Η Ομοσπονδιακή Κύπρος θα έχει μία και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προϋποθέτει την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.- Στις συνομιλίες θα επιδείξει ευελιξία, αλλά τονίζει ότι αυτό "δεν σημαίνει υποχωρητικότητα στις τουρκικές απαιτήσεις". Τονίζει ότι "το ζητούμενο ήταν και παραμένει να βοηθήσουμε την τουρκοκυπριακή κοινότητα να απεγκλωβιστεί από τον εναγκαλισμό της Άγκυρας, να αισθανθεί ότι το μέλλον της βρίσκεται στη συνεργασία και στην κοινή συμβίωση με τους Ελληνοκύπριους".

    Αισιοδοξία στο Λονδίνο

    Η εκλογή στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας του Δημήτρη Χριστόφια, οδηγεί στην "αναβίωση της ελπίδας" για την επανένωση του νησιού, εξαιτίας της βούλησής του για την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.εκτιμώντας οτι είναι δυνατόν να σημειωθεί πρόοδος προς μια συνολική συμφωνία εντός του 2008. "Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε επάνω σε αυτήν την δυναμική με ταχείες προσπάθειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες", προσθέτει ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ διατυπώνοντας την υποστήριξη της Βρετανίας στην εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

    Νέα ευκαιρία για το Κυπριακό βλέπουν και στην Αυστρία

    Σύσσωμος ο Αυστριακός τύπος αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματά του αναφέρεται στη χθεσινή νίκη του Δημήτρη Χριστόφια στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Τη σχετική είδηση μετέδωσαν στα χθεσινοβραδινά τους δελτία, τόσο η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση όσο και η Αυστριακή Ραδιοφωνία, οι οποίες παρουσίασαν το αποτέλεσμα των εκλογών και επισήμαναν τις πρώτες διακηρύξεις και τη βούληση του νέου προέδρου της χώρας για επανένωση του νησιού.

    "Ο νέος πρόεδρος της χώρας θέλει πρωτοβουλία για λύση της έριδας στο νησί", τιτλοφορεί το σχετικά εκτενές δημοσίευμά της η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα "Κουρίρ", σημειώνοντας αρχικά πως ο ανανεωτικός κομμουνιστής και πρόεδρος της Βουλής αναδείχθηκε νέος πρόεδρος της Κύπρου επικρατώντας στο δεύτερο γύρο των εκλογών έναντι του αντιπάλου του, πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη. Σύμφωνα με την "Κουρίρ" με την εκλογή αυτή θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη διαιρεμένη νήσο, αφού ο νέος πρόεδρος υποστήριζε πάντα μια λύση με διαπραγματεύσεις και το διάλογο με τους Τουρκοκύπριους, κάτι που "μπλόκαρε" κατά την πενταετή θητεία του ο προκάτοχός του Τάσος Παπαδόπουλος, με την προτροπή του οποίου οι Ελληνοκύπριοι με δημοψήφισμα είχαν απορρίψει μια συμβιβαστική λύση που υπερψήφισαν οι Τουρκοκύπριοι.

    Στο αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών και στον νέο πρόεδρο της Κύπρου αναφέρεται το δημοσίευμα στην έγκυρη εφημερίδα "Ντι Πρέσε", η οποία επισημαίνει πως την εκλογή του κ. Χριστόφια στήριξε ο απερχόμενος πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος και πως και οι δύο υποψήφιοι του δευτέρου γύρου υποστήριζαν την προσέγγιση με την τουρκοκυπριακή πλευρά, ενώ παραπέμπει στο δημοψήφισμα του 2004 και στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στο ίδιο πνεύμα είναι και το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντερ Στάνταρντ", στο οποίο γίνεται επιπλέον αναφορά στις δικαιοδοσίες του προέδρου της Κύπρου και στο γεγονός πως ο κ. Χριστόφιας θα είναι τώρα ο μόνος πρόεδρος στην ΕΕ με κομμουνιστικές ρίζες, ενώ προσθέτει πως το κόμμα του, ΑΚΕΛ, έπειτα από εσωτερική μεταρρύθμιση έχει σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό.

    Η "Σάλτσμπουργκερ Νάχριχτεν" στη σύντομη σχετική είδησή της αναφερόμενη στην εκλογική νίκη του κ. Χριστόφια σημειώνει πως από το νέο πρόεδρο της Κύπρου αναμένονται ταχεία βήματα για μια συνεννόηση με τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό του νησιού.

    Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών και την επικράτηση του "κομμουνιστή πολιτικού" Δημήτρη Χριστόφια, παρουσιάζει σε σύντομο δημοσίευμά της η εφημερίδα "Εστεραϊχ".

    [04] Υγεία

    Μάρμπουργκ

    Φάρμακα που παχαίνουν

    25/2/2008 10:40:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ανεπιθύμητη παχυσαρκία μπορούν να προκαλέσουν ορισμένα φάρμακα, όπως τα ψυχοτρόπα και οι βήτα αναστολείς. Τα ψυχοτρόπα φάρμακα και οι βήτα αναστολείς επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού και μπορεί να προκαλέσουν την αύξηση της όρεξης ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τα επίπεδα ενέργειας του ατόμου, αναφέρει ο Γερμανικός Πράσινος Σταυρός που εδρεύει στο Μάρμπουργκ. Η αύξηση του βάρους μπορεί να αντιμετωπισθεί με την αλλαγή του φαρμάκου ή με την αύξηση της προσοχής στη διατροφή. Η αντικατάσταση με αναστολείς του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτασίνης (ACE inhibitors) ή με διουρητικά μπορεί να αποτρέψει την αύξηση του βάρους εάν βέβαια δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες ιατρικές παρενέργειες, αναφέρει η ιατρική οργάνωση. Τα ψυχοτρόπα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των νευροληπτικών και των αντικαταθλιπτικών μπορεί να αυξήσουν την όρεξη γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του βάρους. Ωστόσο δεν πρέπει να διακόπτεται απότομα η χορήγηση φαρμάκων τα οποία προκαλούν αύξηση του βάρους. Οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους, πριν προβούν σε οποιαδήποτε αλλαγή της φαρμακευτικής τους αγωγής.

    [05] Παράξενα

    Ντίσελντορφ

    Παπουτσωμένοι σκύλοι για την αστυνομία

    25/2/2008 10:32:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Η γερμανική αστυνομία αποφάσισε στο μέλλον τα αστυνομικά σκυλιά στο Ντίσελντoρφ να κυκλοφορούν με παπούτσια για να αποτρέπονται οι τραυματισμοί και οι μολύνσεις τους από σπασμένα γυαλιά και χρησιμοποιημένες σύριγγες. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, θα χρησιμοποιήσουν για τα σκυλιά παρόμοια παπούτσια με αυτά που ήδη χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα είναι μπλε χρώματος και θα στερεώνονται με ταινίες Velcro (σκρατς). Τα παπούτσια θα κυκλοφορούν σε όλα τα ενδεδειγμένα μεγέθη για τα ζώα από XS μέχρι XXL και το σετ των τεσσάρων θα κοστίζει 60 ευρώ. Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τα μέσα Μαρτίου, καθώς ήδη δοκιμάστηκε για αρκετές εβδομάδες με επιτυχία. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι τα 20 σκυλιά που χρησιμοποιεί η αστυνομία του Ντίσελντορφ θα χρειασθούν λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν στο νέο τους εξοπλισμό, ο οποίος θα είναι εφοδιασμένος με σόλες με ειδικά εξογκώματα ώστε το πέλμα των ζώων να προστατεύεται περισσότερο.

    [06] Κόσμος

    Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

    Σύνοδος των "έξι" για τα πυρηνικά

    25/2/2008 9:30:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Οι έξι μεγάλες δυνάμεις πραγματοποιούν σήμερα σύνοδο στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν τα νέα μέσα που θα αναγκάσουν το Ιράν να παραιτηθεί από το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι. Όπως διευκρίνισε ο κ. Κέισι, οι πολιτικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας πραγματοποίησαν τις εργασίες τους στη διάρκεια του πρωινού (τοπική ώρα) στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ωστόσο ότι καμία επίσημη ανακοίνωση δεν αναμένεται κατά το τέλος της συνόδου αυτής. "Είναι μια ευκαιρία...να συζητούμε για την απόφαση που μόλις παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ και ελπίζουμε να δούμε να υιοθετείται πολύ σύντομα", πρόσθεσε. Έχουν επίσης προγραμματίσει "να δουν ποια άλλα μέτρα μπορούν να υιοθετηθούν μεταγενέστερα".

    [07] Πολιτική

    Τουρκία

    Επίσκεψη Σιούφα στο Φανάρι

    25/2/2008 8:58:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο πρόεδρος τη Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρης Σιούφας έφθασε σήμερα στο Φανάρι συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα της Βουλής, Νίκο Στεφάνου, από το γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Αλέξη Αλεξανδρή και τον πρέσβη στην Άγκυρα, Φώτη Ξύδα, που ήλθε με την ευκαιρία αυτή στην Κωνσταντινούπολη. Είναι η πρώτη συνάντηση που πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. "Είμαστε εδώ για να πάρουμε δύναμη από τον κορυφαίο ηγέτη της Ορθοδοξίας, εδώ από όπου εκπέμπεται το οικουμενικό φως της Χριστιανοσύνης", είπε ο κ. Σιούφας. Ο πρόεδρος τη Βουλής απηύθυνε στον Οικουμενικό Πατριάρχη πρόσκληση να μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων για τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, για τα οποία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν αναλάβει μεγάλες πρωτοβουλίες για περισσότερα από 10 χρόνια, το διαθρησκειακό διάλογο και τις προσπάθειές του για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Ο Πρόεδρος της Βουλής προσκύνησε στο ναό του Αγίου Γεωργίου πριν συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο κ. Σιούφας βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη συνάντηση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΟΣΕΠ του Οργανισμού της Παρευξείνιας Συνεργασίας, του οποίου προεδρεύει την περίοδο αυτή η Ελλάδα, που θα οργανώσει έκτακτη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για να εορτάσει τα 15 χρόνια από την ίδρυσή του. Αύριο, θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Κοκσάλ Τοπτάν, στο ανάκτορο του Ντολμάμπαχτσε και μετά θα μιλήσει στη συνάντηση του προεδρείου της Συνέλευσης πριν αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [08] Κοινωνία

    Νέες ηγεσίες

    Εκλογές Δικηγορικών Συλλόγων

    25/2/2008 8:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/2/2008 11:25:31 μμ)

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για τα επόμενα τρία χρόνια.

    Ο Δημήτρης Παξινός και ο Δημήτρης Βερβεσός θα δώσουν τη μάχη στο δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα για την προεδρία. Ο Δημήτρης Παξινός ήρθε πρώτος λαμβάνοντας ποσοστό 27,59% έναντι 20,02% που έλαβε ο Δημήτρης Βερβεσός.Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος έλαβε 13,37%, ο Θεόδωρος Σχινάς 11,24%,ο Νίκος Κανελλόπουλο 10,10,ο Παναγιώτης Γαλετσέλλης 6,28%, ο Μανώλης Κοκκινάκης 4,78%, ο Μπάμπης Αναλυτής 2,49% ο Δημήτρης Χατζημιχάλης 1,88%. Ετσι στο δεύτερο γύρο περνούν οι κ. Παξινός και Βερβεσός.

    Ήδη όμως είναι γνωστά και τα εκλογικά αποτελέσματα σε 61 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας. Τα εκλογικά αποτελέσματα από τους 61 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας είναι γνωστά από το ηλεκτρονικό σύστημα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

    Ειδικότερα, πρόεδροι εξελέγησαν στους εξής Δικηγορικούς Συλλόγους:

    Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου, εξελέγη Πρόεδρος ο Ανδρέας Ζώης, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, με ποσοστό 60,14% έναντι 39,86% του Ιωάννη Μίμμη (εγγεγραμμένοι 152,ψήφισαν 149, έγκυρα 138, λευκά 8,άκυρα 3, ποσοστό συμμετοχής 98,03%). Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, εξελέγη Πρόεδρος ο Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, με ποσοστό 50,63% έναντι 49,37% του Ανδρέα Ρούφα (εγγεγραμμένοι 83,ψήφισαν 81, έγκυρα 79,άκυρα 2, ποσοστό συμμετοχής 97,59%). Δικηγορικός Σύλλογος Άμφισσας, εξελέγη Πρόεδρος ο Γεώργιος Δελμούζος, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, με ποσοστό 78,57% έναντι 21,43% του Κωνσταντίνου Μπακογιάννη (εγγεγραμμένοι 33, ψήφισαν 29, έγκυρα 28, άκυρα 1,ποσοστό συμμετοχής 87,88%). Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας, εξελέγη Πρόεδρος ο Δημήτριος Τσίρκας , με ενιαίο ψηφοδέλτιο, με ποσοστό 55,21% έναντι 44,79% του Μιχαήλ Νικολάου (εγγεγραμμένοι 103, ψήφισαν 101, έγκυρα 96, ποσοστό συμμετοχής 98,06%). Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας, εξελέγη Πρόεδρος ο Αλέξανδρος Τσαρουχίδης, με ποσοστό 61,22% έναντι 38,78% του Φίλιππου Γιαννούλη (εγγεγραμμένοι 284, ψήφισαν 269, έγκυρα 245, άκυρα 22, λευκά 2, ποσοστό συμμετοχής 94,72%).

    Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, εξελέγη Πρόεδρος ο Αναστάσιος Βολιώτης, με ποσοστό 100%% (εγγεγραμμένοι 557, ψήφισαν 453, έγκυρα 331, άκυρα 15,ποσοστό συμμετοχής 881,33%). Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών, εξελέγη Πρόεδρος ο Αθανάσιος Ξυνίδης, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, με ποσοστό 100%(εγγεγραμμένοι 94, ψήφισαν 80, έγκυρα 73, άκυρα 1, λευκά 6, ποσοστό συμμετοχής 85,11%). Δικηγορικός Σύλλογος Γρεβενών, εξελέγη Πρόεδρος ο Ιωάννης Πέτρου, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, με ποσοστό 53,33% έναντι 46,67% του Γεωργίου Παπαγεωργίου- Τζιούφα (εγγεγραμμένοι 33, ψήφισαν 32, έγκυρα 30, λευκά 1, άκυρα 1, ποσοστό συμμετοχής 96,97%).

    Δικηγορικός Σύλλογος Γυθείου, εξελέγη Πρόεδρος ο Γεώργιος Μητσάκος, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, με ποσοστό 100% (εγγεγραμμένοι 18, ψήφισαν 18 , έγκυρα 17,λευκά 1 ποσοστό συμμετοχής 100%). Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, εξελέγη Πρόεδρος ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος , με ενιαίο ψηφοδέλτιο, με ποσοστό 100% (εγγεγραμμένοι 173, ψήφισαν 158, έγκυρα 125,άκυρα 1, λευκά 32, ποσοστό συμμετοχής 91,33%). Δικηγορικός Σύλλογος Εδέσσης, εξελέγη Πρόεδρος ο Ιγνάτης Κεσιτζίδης, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, με ποσοστό 52,69%έναντι 47,31% της Ελενας Γερογιάννη (εγγεγραμμένοι97, ψήφισαν 94, έγκυρα 93, άκυρα 1, λευκά 0,ποσοστό συμμετοχής 96,91%). Δικηγορικός Σύλλογος Ευρυτανίας - Καρπενησίου, εξελέγη Πρόεδρος με ποσοστό 100% ο Βασίλειος Γκαρίλας, με ενιαίο ψηφοδέλτιο (εγγεγραμμένοι 12, ψήφισαν 11, έγκυρα 8, λευκά 3, ποσοστό συμμετοχής 91,67%).

    Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου, εξελέγη Πρόεδρος ο Ιωάννης Παπαδάτος, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, με ποσοστό 100% (εγγεγραμμένοι 64, ψήφισαν 61, έγκυρα 58,άκυρα 3, λευκά 0, ποσοστό συμμετοχής 95,31%). Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, εξελέγη Πρόεδρος ο Βασίλειος Λαμπρινός, με ποσοστό 77,98% έναντι 22,02% του Μιχαήλ Σφακιανάκη(εγγεγραμμένοι 709, ψήφισαν 636, έγκυρα 604,άκυρα 24, λευκά 8, ποσοστό συμμετοχής 89,70%).

    Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας, εξελέγη Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Σιντόρης, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, με ποσοστό 100% (εγγεγραμμένοι 75, ψήφισαν 57, έγκυρα 48, άκυρα 3, λευκά 6, ποσοστό συμμετοχής 76,00%). Δικηγορικός Σύλλογος Θηβών, εξελέγη Πρόεδρος με ποσοστό 100% ο Κων. Ζέρβας με ενιαίο ψηφοδέλτιο (εγγεγραμμένοι 64, ψήφισαν 63, έγκυρα 51, λευκά 11, άκυρα 1, ποσοστό συμμετοχής 98,44%). Δικηγορικός Σύλλογος Καλαβρύτων, εξελέγη Πρόεδρος με ποσοστό 100% ο Παν. Κουρής, με ενιαίο ψηφοδέλτιο (εγγεγραμμένοι 14, ψήφισαν 10, έγκυρα 10, ποσοστό συμμετοχής 71,43%). Δικηγορικός Σύλλογος Καρδίτσας, εξελέγη Πρόεδρος ο Γεώργιος Ραμούζης, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, με ποσοστό 100%(εγγεγραμμένοι 164, ψήφισαν 155, έγκυρα 140,άκυρα 7, λευκά 8, ποσοστό συμμετοχής 94,51%).

    Δικηγορικός Σύλλογος Καστοριάς, εξελέγη με κλήρωση ο Χρήστος Τσακλίδης με ενιαίο ψηφοδέλτιο με ποσοστό 50,00% έναντι 50,00% του Ελευθέριου Παπαδόπουλου(εγγεγραμμένοι 78, ψήφισαν 73, έγκυρα 66, λευκά 7, ποσοστό συμμετοχής 93,59%). Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης, εξελέγη Πρόεδρος ο Χαρίλαος Τζαμακλής με ενιαίο ψηφοδέλτιο , με ποσοστό 57,58% έναντι 42,42% του Ελευθέριου Λαναρά (εγγεγραμμένοι 296, ψήφισαν 287, έγκυρα 264, λευκά 23, ποσοστό συμμετοχής 96,96%).

    Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας, εξελέγη Πρόεδρος ο Ιωάννης Βραδης, με ποσοστό 100% (εγγεγραμμένοι 293, ψήφισαν 230, έγκυρα 192,άκυρα 17, λευκά 21, ποσοστό συμμετοχής 78,50%). Δικηγορικός Σύλλογος Κεφαλληνίας, εξελέγη Πρόεδρος ο Παν. Καππάτος με ενιαίο ψηφοδέλτιο, με ποσοστό 56,36% έναντι του Παν. Γεράκη με ποσοστό 43,64% (εγγεγραμμένοι 67, ψήφισαν 63, έγκυρα 55,άκυρα 3, λευκά 5, ποσοστό συμμετοχής 94,03%). Δικηγορικός Σύλλογος Κιλκίς, εξελέγη Πρόεδρος ο Γεωργ. Γεωργαντάς , με ενιαίο ψηφοδέλτιο, με ποσοστό 100% (εγγεγραμμένοι 81, ψήφισαν 79, έγκυρα 61,λευκά 18, ποσοστό συμμετοχής 97,53%).

    Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου, εξελέγη Πρόεδρος ο Δημήτρης Κονομόδης με ποσοστό 62,90% έναντι του Νικόλαου Σπυρόπουλου που έλαβε ποσοστό 37,10% (εγγεγραμμένοι 275, ψήφισαν 264, έγκυρα 248,άκυρα 8, λευκά 8, ποσοστό συμμετοχής 96%). Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, εξελέγη Πρόεδρος με ποσοστό 100% ο Εμμ. Σέκλος, με ενιαίο ψηφοδέλτιο (εγγεγραμμένοι 28, ψήφισαν 24, έγκυρα 24, ποσοστό συμμετοχής 85,71%). Δικηγορικός Σύλλογος Κω, εξελέγη Πρόεδρος ο Παν. Αβρίθης , με ενιαίο ψηφοδέλτιο, με ποσοστό 100% (εγγεγραμμένοι 84, ψήφισαν 76, έγκυρα 63,άκυρα 1, λευκά 12, ποσοστό συμμετοχής 90,48%). Δικηγορικός Σύλλογος Λαμίας, εξελέγη Πρόεδρος ο Παναγιώτης Σιγκούρης, με ποσοστό 68,12% έναντι του Αθανάσιου Μακρυγιάννη που έλαβε ποσοστό 31,88%(εγγεγραμμένοι 227, ψήφισαν 217, έγκυρα 207,λευκά 5, άκυρα 5, ποσοστό συμμετοχής 95,59%). Δικηγορικός Σύλλογος Λαρίσης, εξελέγη Πρόεδρος ο Φίλιππος Σαμαράς, με ποσοστό 52,81% έναντι του Δημήτρη Κατσαρού με ποσοστό 47,19% (εγγεγραμμένοι 789, ψήφισαν 709, έγκυρα 623,άκυρα 13, λευκά 73, ποσοστό συμμετοχής 89,75%). Δικηγορικός Σύλλογος Λευκάδας, εξελέγη Πρόεδρος ο Ηλίας Τσάκαλος, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, με ποσοστό 65,62% έναντι του Γεωργίου Μπούρχα με ποσοστό 34,38%(εγγεγραμμένοι 40, ψήφισαν 34, έγκυρα 32,άκυρα 1, λευκά 1, ποσοστό συμμετοχής 85%).

    Δικηγορικός Σύλλογος Λιβαδειάς, εξελέγη Πρόεδρος ο Λουκάς Μπίνιος, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, με ποσοστό 56,16% έναντι του Ηρακλή Τσάγκα με ποσοστό 43,84%(εγγεγραμμένοι 79, ψήφισαν 76, έγκυρα 73,άκυρα 3, ποσοστό συμμετοχής 96,20%). Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, εξελέγη Πρόεδρος ο Λάζαρος Γεωργιάδης, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, με ποσοστό 54,05% έναντι του Νικόλαου Βλουτέλλη με ποσοστό 45,95% (εγγεγραμμένοι 139, ψήφισαν 128, έγκυρα 111,άκυρα 3, λευκά 14, ποσοστό συμμετοχής 92,09%). Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου, εξελέγη Πρόεδρος ο Κυριάκος Κοντοπίδης, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, με ποσοστό 66,67% έναντι της Σοφίας Σαντοριναίου με ποσοστό 33,33%(εγγεγραμμένοι 39, ψήφισαν 28, έγκυρα 27,άκυρα 1, ποσοστό συμμετοχής 71,79%).

    Δικηγορικός Σύλλογος Ναυπλίου, εξελέγη Πρόεδρος ο Θεόδωρος Καζάς με ποσοστό 100% (εγγεγραμμένοι 219, ψήφισαν 186, έγκυρα 143,άκυρα 12, λευκά 31, ποσοστό συμμετοχής 84,93%).

    Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης, εξελέγη Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Γούναρης με ποσοστό 60,20% έναντι της Κυριακής Κιούση- Σιούτη με ποσοστό 39,80%(εγγεγραμμένοι 206, ψήφισαν 201, έγκυρα 196,άκυρα 1, λευκά 4, ποσοστό συμμετοχής 97,57%). Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας, εξελέγη Πρόεδρος ο Χρίστος Καπετανίδης με ποσοστό 70% έναντι 30% που έλαβε ο Ζήσης Μόραλης (εγγεγραμμένοι 55, ψήφισαν 53, έγκυρα 50, λευκά 3, ποσοστό συμμετοχής 96,36%).

    Δικηγορικός Σύλλογος Πρεβέζης, εξελέγη Πρόεδρος ο Παναγιώτης Κεραμάρης με ενιαίο ψηφοδέλτιο με ποσοστό 70,13% έναντι του Αλέξανδρου Βουκελάτου με ποσοστό 29,87%(εγγεγραμμένοι 82, ψήφισαν 80, έγκυρα 77,λευκά3, ποσοστό συμμετοχής 97,56%). Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνης, εξελέγη Πρόεδρος ο Εμμανουήλ Δρυμάκης με ενιαίο ψηφοδέλτιο με ποσοστό 61,26% έναντι του Θωμά Λεχωβίτη μεποσοστό 38,74%(εγγεγραμμένοι 127, ψήφισαν 117, έγκυρα 111, λευκά 6, ποσοστό συμμετοχής 92,13%). Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης (Κομοτηνή), εξελέγη Πρόεδρος ο Γεώργιος Κυμπαρίδης με ποσοστό 53,74% έναντι του Ηρακλή Χατζηνέστωρος με ποσοστό 36,92%(εγγεγραμμένοι 233, ψήφισαν 217, έγκυρα 214, άκυρα 1, λευκά 2, ποσοστό συμμετοχής 93,13%).

    Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, εξελέγη Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Σαρρής με ποσοστό 64,15% έναντι του Νικολάου Σκούρτου με ποσοστό 35,85%(εγγεγραμμένοι 353, ψήφισαν 327, έγκυρα 318,άκυρα 9, ποσοστό συμμετοχής 92,63%). Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου, εξελέγη Πρόεδρος ο Ιωάννης Χατζηκωνσταντής με ενιαίο ψηφοδέλτιο, με ποσοστό 60,61% έναντι του Σφαντού με ποσοστό 39,39%(εγγεγραμμένοι 42, ψήφισαν 37, έγκυρα 33,άκυρα 2, λευκά 2, ποσοστό συμμετοχής 88,10%). Δικηγορικός Σύλλογος Σερρών, εξελέγη Πρόεδρος ο Πασχάλης Αγγελίδης με ποσοστό 100% εγγεγραμμένοι 333, ψήφισαν 300, έγκυρα 239,άκυρα 10, λευκά 51, ποσοστό συμμετοχής 90,09%). Δικηγορικός Σύλλογος Σπάρτης, εξελέγη Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Δημητρακούλας με ενιαίο ψηφοδέλτιο με ποσοστό 55,56% έναντι του Σταύρου Μηνακάκης με ποσοστό 44,44%(εγγεγραμμένοι 78, ψήφισαν 75, έγκυρα 72,άκυρα 1, λευκά 2, ποσοστό συμμετοχής 96,15%).

    Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου, εξελέγη Πρόεδρος ο Νικόλαος Παγίδας με ενιαίο ψηφοδέλτιο με ποσοστό 100% (εγγεγραμμένοι 99, ψήφισαν 73, έγκυρα 48,άκυρα 7 λευκά 18, ποσοστό συμμετοχής 73,74%). Δικηγορικός Σύλλογος Τρικάλων, εξελέγη Πρόεδρος ο Δημήτριος Κοντογιάννης με ποσοστό 76,34% έναντι του Παναγιώτη Παπαδημητρίου με ποσοστό 23,66%(εγγεγραμμένοι 305, ψήφισαν 289, έγκυρα 262,άκυρα 3, λευκά 24, ποσοστό συμμετοχής 94,75%).

    Δικηγορικός Σύλλογος Τριπόλεως, εξελέγη Πρόεδρος με ποσοστό 100% ο Δ. Κωστογιάννης, με ενιαίο ψηφοδέλτιο (εγγεγραμμένοι 107, ψήφισαν 105, έγκυρα 60, άκυρα 4, λευκά 41, ποσοστό συμμετοχής 98,13%). Δικηγορικός Σύλλογος Φλωρίνης, εξελέγη Πρόεδρος ο Δ. Στεφανίδης με ποσοστό 52,54% έναντι 47,46% που έλαβε ο Ανδρ. Ιωάννου (εγγεγραμμένοι 61, ψήφισαν 61, έγκυρα 59, λευκά 2, ποσοστό συμμετοχής 100%). Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας, εξελέγη Πρόεδρος ο Λάμπρος Γκανής με ενιαίο ψηφοδέλτιο με ποσοστό 100% (εγγεγραμμένοι 355, ψήφισαν 322, έγκυρα 282,άκυρα 20, λευκά 20, ποσοστό συμμετοχής 90,70%).

    Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, εξελέγη Πρόεδρος ο Δημήτριος Ποντικάκης με ποσοστό 52,92% έναντι του Κωνσταντίνου Ποθητάκη με ποσοστό 47,08%(εγγεγραμμένοι 338, ψήφισαν 321, έγκυρα 308,άκυρα 2, λευκά 11, ποσοστό συμμετοχής 94,97%). Δικηγορικός Σύλλογος Χίου, εξελέγη Πρόεδρος ο Ισίδωρος Τσούρος με ενιαίο ψηφοδέλτιο με ποσοστό 63,16% έναντι του Δημητρίου Ζανναρά Παπαδημητρίου με ποσοστό 36,84%(εγγεγραμμένοι 93, ψήφισαν 83, έγκυρα 76,άκυρα 7, λευκά 4, ποσοστό συμμετοχής 93,55%).

    Επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν στους εξής Δικηγορικούς Συλλόγους:

    Στο Δικηγορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές μεταξύ του Κων. Ντίνα, που έλαβε ποσοστό 48,30% και του Γεωργ. Νεδέλτσου, που έλαβε ποσοστό 28,57% (εγγεγραμμένοι 155, ψήφισαν 148, έγκυρα 147, λευκά 1, ποσοστό συμμετοχής 95,48%).

    Στο Δικηγορικό Σύλλογο Αμαλιάδας, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές μεταξύ του Αποστ. Λιώση, που έλαβε ποσοστό 47,89% και του Κων. Κούρλου, που έλαβε ποσοστό 30,99% (εγγεγραμμένοι 72, ψήφισαν 71, έγκυρα 71, ποσοστό συμμετοχής 98,61%).

    Στο Δικηγορικό Σύλλογο Ηλείας - Πύργου, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές μεταξύ του Νικ. Θεοδώρου, που έλαβε ποσοστό 42,86% και του Θεοδ. Αντωνόπουλου, που έλαβε ποσοστό 31,09% (εγγεγραμμένοι 127, ψήφισαν 122, έγκυρα 119, άκυρα 2, λευκά 1, ποσοστό συμμετοχής 96,06%).

    Στο Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές μεταξύ της Καλλιόπης Νταφοπούλου, που έλαβε ποσοστό 27,43% και του Ηρακλ. Χασιώτη, που έλαβε ποσοστό 26,57% (εγγεγραμμένοι 397, ψήφισαν 365, έγκυρα 350, άκυρα 2, λευκά 13, ποσοστό συμμετοχής 91,94%).

    Στο Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές μεταξύ του Ι. Μίγγου, που έλαβε ποσοστό 49,83% και του Χρυσ. Κεβρεκάκη, που έλαβε ποσοστό 36,30% (εγγεγραμμένοι 329, ψήφισαν 318, έγκυρα 303, άκυρα 4, λευκά 11, ποσοστό συμμετοχής 96,66%).

    Στο Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές μεταξύ του Κων. Μαργέλη, που έλαβε ποσοστό 48,76% και του Ανδρ. Σαρρή, που έλαβε ποσοστό 43,82% (εγγεγραμμένοι 301, ψήφισαν 289, έγκυρα 283, άκυρα 1, λευκά 5, ποσοστό συμμετοχής 96,01%).

    Στο Δικηγορικό Σύλλογο Κοζάνης, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές μεταξύ του Χ. Σαββίδη, που έλαβε ποσοστό 47,29% και της Χάιδως - Αθανασίας Βακωνάκη, που έλαβε ποσοστό 19,38% (εγγεγραμμένοι 296, ψήφισαν 273, έγκυρα 258, άκυρα 4, λευκά 11, ποσοστό συμμετοχής 92,23%).

    Στο Δικηγορικό Σύλλογο Λασιθίου, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές μεταξύ της Δέσποινας Καρνιαδάκη, που έλαβε ποσοστό 40% και του Ελευθ. Σκυβαλάκη, που έλαβε ποσοστό 31,25% (εγγεγραμμένοι 97, ψήφισαν 84, έγκυρα 80, άκυρα 2, λευκά 2, ποσοστό συμμετοχής 86,60%).

    Στο Δικηγορικό Σύλλογο Μεσολογγίου, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές μεταξύ του Δημ. Παπαθέου, που έλαβε ποσοστό 50% και του Κων. Ράπτη, που έλαβε ποσοστό 46,81% (εγγεγραμμένοι 94, ψήφισαν 94, έγκυρα 94, ποσοστό συμμετοχής 100%).

    Στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές μεταξύ του Στύλ. Μανουσάκη, που έλαβε ποσοστό 38,43% και του Κων. Πεταλά, που έλαβε ποσοστό 27,21% (εγγεγραμμένοι 1.853, ψήφισαν 1.455, έγκυρα 1.426, άκυρα 6, λευκά 28, ποσοστό συμμετοχής 100%).

    Στο Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές μεταξύ του Ι. Κίτσιου, που έλαβε ποσοστό 45,04% και του Γ. Καλαπόδη, που έλαβε ποσοστό 33,61% (εγγεγραμμένοι 701, ψήφισαν 639, έγκυρα 595, άκυρα 12, λευκά 32, ποσοστό συμμετοχής 91,16%).

    Στο Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκιδικής, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές μεταξύ του Κων. Κατσιάνου, που έλαβε ποσοστό 34,48% και του Γεωργ. Λαγάνη, που έλαβε ποσοστό 24,14% (εγγεγραμμένοι 151, ψήφισαν 145, έγκυρα 145, ποσοστό συμμετοχής 96,03%).

    [09] Οικονομία

    Βρυξέλλες- Βέλγιο

    EE: Έκθεση "Φτώχειας"

    25/2/2008 7:48:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το 21% των πολιτών στην Ελλάδα (16% στην ΕΕ) βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, ενώ μετά την καταβολή των κοινωνικών δαπανών το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 14% στην Ελλάδα και στο 8% στην ΕΕ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη που υιοθέτησε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 23% των παιδιών ηλικίας μέχρι 17 ετών στην Ελλάδα (19% στην ΕΕ) βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, ενώ μετά την καταβολή των κοινωνικών δαπανών το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 17% στην Ελλάδα και στο 13% στην ΕΕ.

    Υπολογίζεται ότι από τα 78 εκατ. ευρωπαίους πολίτες που είναι στα όρια της φτώχειας, τα 19 εκατ. είναι παιδιά. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, η φτώχεια των παιδιών οφείλεται στο γεγονός ότι ζουν σε νοικοκυριά ανέργων χωρίς επαρκή εισοδηματική ενίσχυση ή στο γεγονός ότι οι αμοιβές που λαμβάνουν οι γονείς τους για την εργασία τους, δεν επαρκούν για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της φτώχειας.

    Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι οι κοινωνικές δαπάνες (όπως τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα ανεργίας, αλλά χωρίς να υπολογίζονται οι συντάξεις) μειώνουν τον κίνδυνο της φτώχειας κατά 9% για το σύνολο του πληθυσμού στην Ελλάδα (38% στην ΕΕ) και κατά 8% ειδικότερα για τα παιδιά μέχρι 17 ετών στη χώρα μας (42% στην ΕΕ). Η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών για την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι αυξημένη στη Φινλανδία (55% για το σύνολο του πληθυσμού και 67% ειδικότερα για τα παιδιά μέχρι 17 ετών), στη Γερμανία (57% και 58%) και στην Αυστρία (48% και 59%), ενώ τα μικρότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ελλάδα (9% και 8%), στην Ισπανία (17% και 14%) και στη Λετονία (18% και 16%).

    Σε γενικές γραμμές η Επιτροπή κατατάσσει τις χώρες μέλη της ΕΕ σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τις επιδόσεις τους στην αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Ικανοποιητικά αποτελέσματα, σύμφωνα με την Επιτροπή, παρουσιάζουν η Φινλανδία, η Δανία, η Αυστρία, η Κύπρος, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Σλοβενία, ενώ ακολουθεί μια δεύτερη κατηγορία χωρών μελών (Βέλγιο, Τσεχία, Γερμανία, Γαλλία, Εσθονία και Ιρλανδία) όπου οι επιδόσεις τους είναι αρκετά ικανοποιητικές, με το κύριο όμως στοιχεία ανησυχίας να είναι ο μεγάλος αριθμός παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά με γονείς χωρίς απασχόληση.

    Στην τρίτη κατηγορία των χωρών μελών (Ουγγαρία, Μάλτα, Σλοβακία και Μεγάλη Βρετανία) τα κύρια στοιχεία ανησυχίας είναι τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και ο αυξημένος αριθμός φτωχών εργαζομένων γονιών. Η τέταρτη κατηγορία χωρών μελών (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία) χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα φτώχειας μεταξύ των εργαζομένων γονέων και από έναν περιορισμένο αντίκτυπο των κοινωνικών δαπανών στην αντιμετώπιση της φτώχειας.

    Σύμφωνα ακόμη με την Επιτροπή, το ποσοστό πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα φτάνει το 50% (65% στην ΕΕ) και το ποσοστό της μερικής απασχόλησης το 11% τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ. Τέλος, το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα φτάνει το 77,2% για τους άνδρες και το 81,9% για τις γυναίκες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 25 February 2008 - 21:50:03 UTC