Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμες διαβουλεύσεις
  • [02] Προτάσεις ΠΑΣΟΚ για την παιδεία
  • [03] Έφυγε η αντιπολίτευση από τη Βουλή
  • [04] Δεν εντοπίστηκε ο χρήστης στη Βουλή
  • [05] Νέα κατάθεση της 35χρονης
  • [06] Υπεβλήθη σε εγχείριση η Μ. Γιαννάκου
  • [07] Praksis: Πρόγραμμα "Επόμενη ημέρα"
  • [08] Απεργία στους Δήμους
  • [09] Επεισοδιακή ληστεία τράπεζας στο Χαλάνδρι
  • [10] Νέος σεισμός στη Μεθώνη
  • [11] Φονικές πλημμύρες
  • [12] Συνέντευξη Τ. Mπους για Ιρακ, Κούβα, Ρωσία
  • [13] Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα λιμάνια
  • [14] Δ. Χριστόφιας: Πρώτιστο μέλημα η επίλυση του Κυπριακού
  • [15] Νέο ιστορικό ρεκόρ του ευρώ στα 1,5145 δολάρια
  • [16] Ποινή μιας αγωνιστικής στον Νικοπολίδη
  • [17] Ορκίζεται σήμερα ο Δ. Χριστόφιας
  • [18] Ο Ολυμπιακός νίκησε και ελπίζει
  • [19] Σε περιπέτειες ο Παναθηναϊκός
  • [20] Αποκλείστηκε ο Πανιώνιος
  • [21] Πιο κοντά στον τίτλο η Ίντερ

    [01] Πολιτική

    Για την ονομασία της ΠΓΔΜ στη Ν. Υόρκη

    Κρίσιμες διαβουλεύσεις

    28/2/2008 4:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/2/2008 7:01:18 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Νέες κρίσιμες διαβουλεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αρχίζουν την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, αφού ακούσει τις επισημάνσεις, τις αντιρρήσεις και τις αντιπροτάσεις Αθήνας και Σκοπίων αναμένεται να ορίσει τη μορφή και τη διάρκεια των περαιτέρω συζητήσεων. Τις τελευταίες εξελίξεις στο σκοπιανό συζήτησαν σε συνάντηση τους η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Σκληρή γλώσσα κατά των Σκοπίων αλλά και κατά των Η. Π.Α χρησιμοποίησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σήμερα δημοσιεύματα σ εφημερίδες της ΠΓΔΜ, αναφέρουν ότι τα Σκόπια θα τηρήσουν ακόμη πιο αδιάλλακτη στάση απορρίπτοντας και τις πέντε προτάσεις για την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας.

    Δεν απεμπολούμε τα δικαιώματα μας

    Λίγες ώρες πριν από τις χωριστές συναντήσεις του Μάθιου Νιμιτς με τους διαπραγματευτές Ελλάδας Σκοπίων, λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί και χαμηλοί τόνοι συνθέτουν το σκηνικό από ελληνικής πλευράς.

    Τόσο ο Αδαμάντιος Βασιλάκης όσο και ο Νικόλα Ντιμιτροφ οι διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων θα επιδώσουν στον κύριο Νίμιτς τις επισημάνσεις των χωρών τους πάνω στην πρότασή του.

    Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο γραφείο του αμερικανού αξιωματούχου , με ανοιχτό χρονοδιάγραμμα.

    "Αύριο θα γίνει η συνάντηση των διαπραγματευτών με τον κ. Νίμιτς. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι με τις δικές μας προτάσεις, τις δικές μας παρατηρήσεις επί της προτάσεως που κατέθεσε. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς προτείνει η άλλη πλευρά. ", τόνισε σχετικά με τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, ενώ διέψευσε ότι υπάρχει αίτημα ή έστω προσέγγιση από αμερικανικής πλευράς για να υπάρξει στο άμεσο μέλλον συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με το Σκοπιανό ομόλογό του.

    "Όχι, κανένα τέτοιο μήνυμα δεν υπάρχει, ούτε αίτημα, ούτε καν προτροπή.", τόνισε.

    Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως γνώμονάς της στα Βαλκάνια είναι η σταθερότητα, ο κ. Ρουσόπουλος ρωτήθηκε για την απάντηση της κυβέρνησης στη θέση των ΗΠΑ ότι το βέτο δεν διευκολύνει τη σταθερότητα.

    "Εμείς θέλουμε να βρεθεί λύση στο θέμα των Σκοπίων που να είναι αμοιβαία αποδεκτή", απάντησε και πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά δεν απεμπολεί κανένα από τα δικαιώματά της, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

    "Η Ελλάδα έχει το απόλυτο δικαίωμα να μην ψηφίσει για την είσοδο νέων μελών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως έχουν κάνει κι άλλες χώρες στο παρελθόν, σε διάφορες περιστάσεις, ακόμα κι αν είναι η μόνη που θα μειοψηφήσει σε μια απόφαση που λαμβάνεται με ομοφωνία. Δεν είναι ούτε βέτο, ούτε τίποτα δραματικό και κανείς δεν μπορεί να μας το στερήσει. Και κυρίως επειδή ακούω διάφορες φωνές από την Ουάσιγκτον, αυτοί που δεν μπορούν και δεν πρέπει να έχουν γνώμη επ΄ αυτού είναι αυτοί που δεν είναι μέλη της ΕΕ, τουλάχιστον για την ΕΕ. Για το ΝΑΤΟ, βέβαια, καθένας λέει τα δικά του", δήλωσε για το ίδιο θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός των Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Εν τω μεταξύ σε σχέδιο έκθεσης που ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, τονίζεται ότι το θέμα της ονομασίας δεν πρέπει να εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.

    "Οι αποφάσεις περί διεύρυνσης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, λαμβάνονται με ομοφωνία" σχολίασε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικων.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι τα Σκόπια θα πρέπει να καταλάβουν, ότι αν δεν αποδεχτούν το γεωγραφικό προσδιορισμό και στοιχειώδεις έννοιες που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα συμβιβασμό αποδεκτό και από τις δύο πλευρές, τότε φανερώνουν ότι έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους που δεν είναι παράγοντας σταθερότητας αλλά παράγοντας αποσταθεροποίησης.

    Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Άρης Σπηλιωτόπουλος συνομιλώντας με δημοσιογράφους αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα της ονομασίας:

    "Να κλείσουμε το θέμα με μια σύνθετη ονομασία , εάν εξυπηρετεί αυτή τα συμφέροντα μας. Εάν είναι ψευτοκοροιδίες, π.χ. Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, ή Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, δεν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Η Ιερά Συνοδός της Εκκλησίας, από την πλευρά της εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου με την πεποίθηση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος στην αναζήτηση λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

    Στη διαδικασία διαπραγμάτευσης αναφέρθηκε και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα σε ανακοίνωση της "Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς, ως τον μηχανισμό επίλυσης του θέματος του ονόματος. Τούτο βεβαίως, περιλαμβάνει διαβουλεύσεις από τους διαπραγματευτές με την ανώτερη πολιτική τους ηγεσία σε αμφότερες τις χώρες. Δεν έχουμε προτείνει καμία άλλη συνάντηση."

    Μετά τις αυριανές συναντήσεις δεν αναμένονται δηλώσεις.

    Άκαμπτη στάση τα Σκόπια

    Στο μεταξύ χθες στα Σκόπια μετά το συλλαλητήριο που έγινε για την ονομασία του κράτους ομάδες εθνικιστών προσπάθησαν να επιτεθούν στα γραφεία του Ελληνικού συνδέσμου αλλά απωθήθηκαν από την αστυνομία.

    Τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν στη δύσκολη διαπραγματευτική διαδικασία, δήλωσε ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα αίτημα και προτροπή για απευθείας συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας των Σκοπίων, κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί ελαφρά και ένας σοβαρότερα, ενώ συνελήφθησαν οκτώ διαδηλωτές. Τα χθεσινοβραδινά επεισόδια κοντά, προκάλεσαν αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Το συγκυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) για ενεργή συμμετοχή στελεχών του στα επεισόδια αυτά, με στόχο να αμαυρωθεί η εικόνα του συλλαλητηρίου. Άμεση ήταν η αντίδραση του SDSM που ανταπέδωσε τις κατηγορίες αυτές και χαρακτήρισε ως "παιδαριώδεις" τους ισχυρισμούς του κόμματος του κ. Γκρούεφσκι.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων της ΠΓΔΜ, τα Σκόπια θα τηρήσουν "άκαμπτη στάση" στη συνάντηση της Νέας Υόρκης.

    Σύμφωνα με τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων "Ντνέβνικ" και "Ουτρίνσκι Βέσνικ", η ΠΓΔΜ θα απορρίψει όλες τις εναλλακτικές ονομασίες που περιέχονται στην τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς, ακόμη και τις δύο ονομασίες ("Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας" και "Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας"), τις οποίες αρχικά είχε αποδεχτεί ως βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης και θα εμμείνει στην πάγια θέση της περί "διπλής ονομασίας".

    Απαντώντας στην ολομέλεια της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη σχετικά με την κατάθεση στεφάνου σε μνημείο που έφερε χάρτη με περιοχές της Ελλάδας από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας είπε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν προάγουν το συμφέρον των Σκοπίων.

    Από την πλευρά του,ο Κ.Αϊβαλιώτης είπε ότι η Ελλάδα έχει δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε αναπτυξιακή βοήθεια και "εισπράξαμε ρατσισμό κατά των βορειοηπειρωτών για την Αλβανία", ενώ "γνωρίζουμε όλοι τις προκλήσεις που δεχόμαστε από τους σκληρούς εθνικιστές της Βαρντάσκα".

    Συλλαλητήριο ο ΛΑΟΣ

    Την επόμενη Τετάρτη ο ΛΑΟΣ διοργανώνει συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συμμετοχής βουλευτών της ΝΔ σε συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, ο Θόδωρος Δροσόπουλος, κατέστησε σαφές πως "η πολιτική στο εθνικό ζήτημα ασκείται από την υπεύθυνη κυβέρνηση".

    Κατά των συλλαλητηρίων τάχθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Τη διαφωνία του με τη διεξαγωγή των συλλαλητηρίων εξέφρασε εμμέσως και ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Άρης Σπηλιωτόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Όχι στα άκρα και τις ακρότητες για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

    Ερωτηθείς για τα συλλαλητήρια, ο πρώην Θόδωρος Πάγκαλος είπε ότι αυτά "δεν βοηθούν την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, διότι η εικόνα που θα δοθεί, όπως έγινε και στο παρελθόν, θα είναι εικόνα μισαλλοδοξίας και φανατισμού και δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε".

    "Δεν οργανώνω κανένα συλλαλητήριο, κλήθηκα να ομιλήσω σε κλειστή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Πανμακεδονικών Σωματείων", δήλωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

    Παράλληλα τόνισε, ότι είχε προτείνει δυο μεγάλα συλλαλητήρια υπό την προϋπόθεση συμμετοχής όλων των πολιτικών κόμματων.

    Σχετικά με τα επικείμενα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό στη Θεσσαλονίκη ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε:

    "Ό,τι είχα να πω για το Σκοπιανό το είπα. Ας αφήσουμε την κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της. Για τα συλλαλητήρια, έχουμε ακόμα χρόνο".

    [02] Πολιτική

    Προτάσεις ΠΑΣΟΚ για την παιδεία

    28/2/2008 6:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/2/2008 7:15:43 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση παρουσίασαν η υπεύθυνη του συντονιστικού οργάνου Άννα Διαμαντοπούλου και ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα για την Παιδεία Κώστας Καρτάλης. Την Δευτέρα το ΠΑΣΟΚ, ξεκινά εξόρμηση για την προβολή των θέσεων του για την παιδεία, με επισκέψεις σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

    Δωρεάν παιδεία με υψηλή ποιότητα

    Δημόσια δωρεάν παιδεία με υψηλή ποιότητα και για όλους, είναι οι τρεις άξονες της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως διατυπώθηκε από την υπεύθυνη του τομέα Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν σήμερα η κ. Διαμαντοπούλου και ο αναπληρωτής εισηγητής ΚΤΕ Παιδείας του Κινήματος, Κώστας Καρτάλης αναφέρθηκαν στα προβλήματα της παιδείας και τις προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι αύριο, στην "ώρα του πρωθυπουργού" θα συζητηθεί η ερώτηση που κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου για το θέμα και η οποία επικεντρώνεται στην ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης και στο κόστος για την ελληνική οικογένεια.

    Η κ. Διαμαντοπούλου, χαρακτήρισε την κατάσταση στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως την χειρότερη των τελευταίων χρόνων, καθώς, όπως είπε, εντοπίζονται ελλείψεις σε δασκάλους, αυξήσεις στις ιδιωτικές δαπάνες, προβλήματα στα νηπιαγωγεία και την τεχνική εκπαίδευση, μείωση των ολοήμερων σχολείων και ελλείψεις σε βιβλία.

    Παράλληλα επικαλούμενη στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι το 2007 η χώρα μας βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις των δεικτών που σχετίζονται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και Διαδικτύου στα σχολεία από μαθητές και δασκάλους.

    Σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου, στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να φέρει στην επιφάνεια τα προβλήματα της παιδείας και την ανάγκη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μέσα από μια ολοκληρωμένη, όπως είπε, πρόταση που θα ξεκινάει από το νηπιαγωγείο και θα φθάνει μέχρι το μεταπτυχιακό. Στόχος, πρόσθεσε, είναι η επέκταση των ολοήμερων σχολείων και της ενισχυτικής διδασκαλίας σε δημοτικά και γυμνάσια ώστε στην Γ΄Γυμνασίου οι μαθητές να έχουν πιστοποιημένη γνώση σε μια ξένη γλώσσα και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

    Αναφορικά με την εισαγωγή στα ΑΕΙ, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ καταθέτει πρόταση για ένα νέο τρόπο εισαγωγής που θα συνδυάζει τους βαθμούς της Β΄και Γ΄ Λυκείου, στους οποίους θα γίνεται στάθμιση από τις πανεπιστημιακές σχολές.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16 η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι οι απόψεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι σαφείς και οι ερωτήσεις που γίνονται προς την κυβέρνηση αφορούν το σύνολο της παιδείας. Σχολιάζοντας τη δήλωση του Αλέκου Αλαβάνου ότι για να υπάρχει σύμπλευση των δύο κομμάτων θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16, είπε: "Δεν σχολιάζω δογματικού τύπου προσεγγίσεις".

    [03] Πολιτική

    Από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

    Έφυγε η αντιπολίτευση από τη Βουλή

    28/2/2008 7:23:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αποχώρησαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για θέματα προστασίας των ανηλίκων από τα ΜΜΕ. Η αποχώρηση συνοδεύτηκε με δηλώσεις των αποχωρούντων για προσβολή του κοινοβουλίου. Οι βουλευτές των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν την τοποθέτηση στην ημερήσια διάταξη, του αιτήματος για κλήση των συνεργατών των πρωθυπουργού κ.κ. Αγγέλου, Ανδριανού και Κλαδά. Οι αποχωρήσαντες υποστήριξαν ότι διαθέτουν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών (2/5 των μελών της επιτροπής) για την ακρόασή τους. Η απόρριψη του αιτήματος από τον πρόεδρο της επιτροπής Απ. Σταύρου, έγινε με το σκεπτικό ότι το αίτημα δεν είναι συναφές με το αντικείμενο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, δηλαδή, με τον έλεγχο επί των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών.

    [04] Πολιτική

    Στην τελική ευθεία το Ν/Σ για το Διαδίκτυο

    Δεν εντοπίστηκε ο χρήστης στη Βουλή

    28/2/2008 3:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/2/2008 7:16:45 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του χρήστη υπολογιστή της Βουλής που έγραφε στο επίμαχο blog, "press.gr", μετά από έρευνα που έγινε στο κτίριο του Κοινοβουλίου. Όπως γνωστοποιήθηκε στον αρμόδιο για την υπόθεση ανακριτή ο εντοπισμός του χρήστη, δεν κατέστη δυνατός από το τμήμα πληροφορικής του Κοινοβουλίου, καθώς δεν έχει εγκατασταθεί σύστημα καταγραφής και έλεγχου. Η διεύθυνση IP που αναφέρεται στο βούλευμα ,στην πραγματικότητα αποτελεί μια από τις 25 διαθέσιμες διευθύνσεις που διαθέτει η Βουλή για το σύνολο των περίπου 1500 χρηστών του δικτυού της στο internet Το πόρισμα διαβιβάστηκε στον πέμπτο τακτικό ανακριτή που διερευνά την υπόθεση. Στην Εισαγγελία Αθήνας προσήλθε το μεσημέρι ο διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Εμμανουήλ Σφακιανάκης και παρέδωσε τους αριθμούς πρωτοκόλλων των 150 και πλέον μηνύσεων που έχουν κατατεθεί για δημοσίευση συκοφαντικών και εκβιαστικών σχολίων στο επίμαχο blog. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

    Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Με αυτό θα δίνεται η δυνατότητα να αίρεται το απόρρητο για όλα τα εγκλήματα τα οποία διαπράττονται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και όσοι διαπράττουν αδίκημα θα τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος.

    Ταυτόχρονα λαμβάνονται μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση του ηλεκτρονικού αρχείου ώστε να μην καταστρέφονται τα ίχνη και τα αποδεικτικά στοιχεία που καταγράφονται στο διαδίκτυο.

    Συγκεκριμένα ο παροχός (δηλ. αυτός που δίνει τη σύνδεση) θα υποχρεούται να προβαίνει άμεσα στις απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να αποτρέπεται το σβήσιμο των ιχνών και των στοιχείων και να αναφέρει άμεσα στις εισαγγελικές αρχές και την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών ώστε να προσχωρούν με τη σειρά τους στις δικές τους ενέργειες.

    Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές να διεξάγουν τις έρευνες τους σε πραγματικό χρόνο για να μπορούν να διασφαλίζουν και να συγκεντρώνουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, ανά την επικράτεια προτού αυτά χαθούν οριστικά.

    Με το νομοσχέδιο θα διασφαλίζεται ο πολίτης από επιθέσεις στην προσωπικότητα του, σε συνδυασμό με ρυθμίσεις για το απόρρητο των επικοινωνιών.

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η ισχύουσα νομοθεσία που αφορά στην αντιμετώπιση των αδικημάτων στο διαδίκτυο καθώς όπως υπογραμμίζει είναι επαρκής.

    O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την οδική βοήθεια οχημάτων ανέφερε ότι μετά την ανακοίνωση του γραμματέα της Bουλής Νίκου Στεφάνου, ότι δεν κατέστη δυνατή ο εντοπισμός του χρήστη που συνδεόταν με το press.gr, ο Υπουργός Οικονομίας θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τους οποίους κατηγόρησε ως συκοφάντες και να αποκατασταθεί η αλήθεια.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος εξέφρασε την χαρά της κυβέρνησης που, όπως είπε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ταυτίστηκε με τις κυβερνητικές θέσεις υπέρ της διασφάλισης ώστε να μην αμαυρωθεί όλη αυτή η υπόθεση της διεθνούς επικοινωνίας και να προφυλαχθεί ότι ποινικά αδικήματα δεν θα διαπράττονται μέσω διαδικτύου.

    Δήλωσε πως αν αληθεύει αυτή η θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεδομένου ότι δεν είναι δημόσια χαροποιεί την κυβέρνηση, γιατί τα δύο κόμματα ταυτίζονται απόλυτα σαυτό το θέμα που αφορά όλους μας.

    [05] Κοινωνία

    Νέα κατάθεση της 35χρονης

    28/2/2008 2:36:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Στην εισαγγελέα Ελένη Ράικου κατέθεσε για δυόμιση ώρες η 35χρονη κατηγορούμενη στην υπόθεση Ζαχόπουλου, επαναλαμβάνοντας όσα είχε υποστηρίξει και στην απολογία της για το διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, στον οποίο είχε συμμετάσχει και η ίδια. Ότι δηλαδή ήταν παράνομος, καθώς οι τελικές επιλογές δεν έγιναν με αξιοκρατικά κριτήρια. Όσον αφορά την οικονομική διαχείριση του κ. Ζαχόπουλου είπε ότι δεν έχει κανένα στοιχείο καθώς δεν ήταν αυτό το αντικείμενό της αλλά μόνο ένα χαρτί που αφορούσε τη χρηματοδότηση, ύψους 650.000 ευρώ στον οργανισμό "ΑΘΗΝΑ" το οποίο έπεσε τυχαία στα χέρια της. Στον Ανακριτή κλήθηκαν και κατέθεσαν σήμερα και δύο μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής προτίθεται να καλέσει εκ νέου την 35χρονη, για την υπόθεση εκβιασμού του κ. Ζαχόπουλου. Τις προσεχείς ημέρες θα κληθεί και ο φερόμενος ως κομιστής του επιμάχου dvd, καθώς και ο τεχνικός που, σύμφωνα με την προφυλακισμένη, υπέκλεψε το επίμαχο υλικό σε στούντιο της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα".

    [06] Κοινωνία

    Δύσκολες ώρες για την πρώην υπουργό Παιδείας

    Υπεβλήθη σε εγχείριση η Μ. Γιαννάκου

    28/2/2008 5:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/2/2008 5:49:56 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της πρώην υπουργού Παιδείας, Μαριέττας Γιάννάκου, μετά την καρδιολογική αγγειοπλαστική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη το απόγευμα της Τετάρτης, μετά το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, το οποίο υπέστη την Τρίτη. Η ομάδα καρδιολόγων του νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν", με επικεφαλής τον καθηγητή Χριστόδουλο Στεφανάδη, τοποθέτησαν στεντ στην αριστερή στεφανιαία αρτηρία της όπου υπήρχε στένωση. Η κ. Γιαννάκου εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και παρόλο που η επέμβαση διεξήχθη επιτυχώς, η κατάστασή της παραμένει δύσκολη, καθώς υπάρχει και το πρόβλημα με τον σακχαρώδη διαβήτη.

    [07] Κοινωνία

    Στήριξη πυρόπληκτων

    Praksis: Πρόγραμμα "Επόμενη ημέρα"

    28/2/2008 4:29:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Το πρόγραμμα "Επόμενη ημέρα" για τη στήριξη περιοχών σε Ηλεία και Εύβοια που επλήγησαν από τις πυρκαγιές παρουσίασε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Praksis και το μη κερδοσκοπικό επιχειρηματικό σωματείο " Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη". Κεντρικός άξονας του προγράμματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η βοήθεια εθελοντικών ομάδων στην αποκατάσταση των ζημιών, στην αντιπλημμυρική προστασία, στην δενδροφύτευση, την ψυχολογική στήριξη των πυρόπληκτων και την βελτίωση της διαβίωσης των ηλικιωμένων. Μέχρι στιγμής και σε συνεργασία με το τοπικό δασαρχείο ,οι εθελοντές της Praksis και του Ελληνικού Δικτύου, έχουν πραγματοποιήσει δύο τριήμερα δενδροφύτευσης, φυτεύοντας πάνω από 1500 δένδρα, στην περιοχή της Αυλίδας, ενώ ομάδες ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών της Praksis θα επισκεφθούν απομονωμένους οικισμούς πυρόπληκτων περιοχών της Εύβοιας και της Ηλείας, όπου το φυσικό περιβάλλον αλλοιώθηκε σε μεγάλο βαθμό.

    Το πρόγραμμα "Επόμενη Ημέρα", αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος της χρονιάς.

    [08] Κοινωνία

    Απεργία στους Δήμους

    28/2/2008 4:11:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σε επαναλαμβανόμενες απεργίες και αποχή απο τα καθήκοντά τους προσανατολίζονται από την Παρασκευή 7 Μαρτίου οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντιδρώντας στην ενοποίηση των δύο ταμείων του κλάδου τους. Κατά τη σημερινή τους απεργία πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια πορεία προς το Υπουργείο Απασχόλησης. Οι εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με την υπουργό Φάνη Πετραλιά, η οποία δεν άφησε περιθώρια αλλαγής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους δήλωσαν μη ικανοποιημένοι από τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματά τους.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος, η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό αποτελεί καταστρατήγηση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, είπε και πρόσθεσε ότι "όλοι οι εργαζόμενοι θα αγωνιστούν ενωμένοι κατά της επίθεσης που υφίστανται".

    Οι απεργοί επέδωσαν ψήφισμα στην υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στο οποίο εκτός από την αντίθεσή τους στην συγχώνευση των Ταμείων τους με τα άλλα του Δημοσίου, διεκδικούν επίσης: την κατάργηση των διακρίσεων μεταξύ παλιών και νέων ασφαλισμένων, την κατάργηση της συμμετοχής των εργαζομένων στην φαρμακευτική περίθαλψη, τη βελτίωση των παροχών των ταμείων με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού κα.

    Την Παρασκευή, το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ με θέμα την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

    [09] Κοινωνία

    Επεισοδιακή ληστεία τράπεζας στο Χαλάνδρι

    28/2/2008 11:25:00 πμ

    Επεισοδιακή ληστεία έγινε το πρωί στο Χαλάνδρι. Άγνωστος εισέβαλε στο υποκατάστημα της τράπεζας Αττικής και με την απειλή πιστολιού άρπαξε τα χρήματα από το ταμείο. Τον καταδίωξε ο Διευθυντής της τράπεζας. Ο δράστης εγκατέλειψε στην είσοδο την τσάντα με τα χρήματα και το όπλο και διέφυγε τρέχοντας. Το όπλο παρελήφθη από αστυνομικούς και μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας, όπου και εξετάζεται, ενώ ο δράστης αναζητείται.

    [10] Κοινωνία

    Νέος σεισμός στη Μεθώνη

    28/2/2008 9:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/2/2008 3:44:26 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Άλλη μία ισχυρή δόνηση, εντάσεως 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6.54 το πρωί, με επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή νότια της Μεθώνης. Από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι η σεισμική δόνηση προερχόταν από απόσταση 250 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αθήνας και πρόκειται για μετασεισμό της δόνησης της 14ης Φεβρουαρίου.

    [11] Κόσμος

    Φιλιππίνες

    Φονικές πλημμύρες

    28/2/2008 7:29:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που σαρώνουν τις κεντρικές και νότιες Φιλιππίνες από την περασμένη εβδομάδα, έχουν προκαλέσει το θάνατο 45 ανθρώπων και έχουν πλήξει 900.000 ανθρώπους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης στη Μανίλα. Συνολικά σε έξι επαρχίες της χερσονήσου Μπικόλ καταγράφηκαν 45 θάνατοι και 31 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις έπληξαν 137 πόλεις από την περασμένη εβδομάδα και 873.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Νέες σφοδρές βροχοπτώσεις αναμένονται τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

    [12] Κόσμος

    Σήμερα στην Ουάσιγκτον

    Συνέντευξη Τ. Mπους για Ιρακ, Κούβα, Ρωσία

    28/2/2008 6:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/2/2008 7:12:47 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Σε όλα τα σημαντικά θέματα για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον. Αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ Ρωσίας, που δοκιμάζονται με τη διαφορετική προσέγγιση των δύο χωρών στο θέμα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, τόνισε ότι: "Όποιος και αν είναι ο διάδοχος μου θέλω να μπορέσει να έχει σχέση με όποιον θα είναι υπεύθυνος για τις εξωτερικές σχέσεις στην Ρωσία. Είναι προς το συμφέρον της χώρας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πάντα σύμφωνοι. Είναι σημαντικό να δημιουργούνται προσωπικές σχέσεις με τους ηγέτες ακόμη και αν δεν είστε σύμφωνοι μαζί τους. Οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις είναι σημαντικές, είναι σημαντικές για την σταθερότητα, είναι σημαντικές για τις σχέσεις μας στην Ευρώπη, και έτσι λοιπόν η συμβουλή μου είναι να δημιουργήσουμε μια προσωπική σχέση με όποιον θα είναι υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική στη Ρωσία".

    Λίγες μέρες πριν συμπληρωθούν πέντε χρόνια από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως απορρίπτει "την παλαιά έκκληση για αποχώρηση από το Ιράκ", καλώντας το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει πλήρως τον πόλεμο.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κούβα, χαρακτήρισε τύραννο που αναζητεί νομιμότητα τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, αδελφό του Φιντέλ Κάστρο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπους: "Θα στέλναμε ένα κακό μήνυμα, θα στέλναμε ένα μήνυμα αποθαρρυντικό γι αυτούς που ζητούν από την Αμερική να συνεχίσει να εργάζεται για την απελευθέρωση των κρατουμένων, θα ήταν σαν να δίναμε μεγάλο κύρος σε αυτούς που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια".

    "Λάτρης των σπορ" δήλωσε ο Τζορτζ Μπους, λέγοντας ότι θα επισκεφτεί την Κίνα το καλοκαίρι και θα παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αξιοποιώντας την ευκαιρία και για συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας Χου Τζιντάο. Μιλώντας για οικονομικά θέματα ο κ. Μπους δήλωσε ότι εφαρμόζει "την πολιτική του ισχυρού δολαρίου", αν και το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται σε περίοδο που καταγράφει συνεχώς αρνητικά ρεκόρ ισοτιμίας έναντι του ευρώ στις διεθνείς συναλλαγματικές αγορές.

    [13] Οικονομία

    Στη Βουλή

    Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα λιμάνια

    28/2/2008 5:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/2/2008 7:23:43 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με το οποίο κυρώνονται οι συμβάσεις παραχώρησης για τα λιμάνια Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και ρυθμίζονται θέματα του προσωπικού των δύο λιμανιών. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, στο νομοσχέδιο προβλέπονται και ρυθμίσεις για την εξασφάλιση των εργαζομένων εν όψει της ιδιωτικοποίησης των δυο λιμανιών.

    Στα δικαστήρια ΟΛΠ - λιμενεργάτες

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά πραγματοποίησαν από τις 11 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι λιμενεργάτες που διαμαρτύρονται για την παραχώρηση των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων σε ιδιώτες. Μέσα στη δικαστική αίθουσα του Πρωτοδικείου εκδικαζόταν η προσφυγή της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς κατά των κινητοποιήσεων ζητώντας από το δικαστήριο να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές.

    "Οι λιμενεργάτες υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον, που είναι να παραμείνουν τα λιμάνια της χώρας υπό δημόσιο έλεγχο. Γι αυτό, ο αγώνας τους χρειάζεται τη στήριξη και την συμπαράσταση ολόκληρης της κοινωνίας. Η απεργία των λιμενεργατών δεν είναι παράνομη και καταχρηστική. Παράνομη και καταχρηστική είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης να παραχωρήσει στρατηγικές υποδομές σε ιδιώτες" δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε την αναβολή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων για τη Δευτέρα "μικρή νίκη για τους λιμενεργάτες".

    [14] Κόσμος

    Κύπρος

    Δ. Χριστόφιας: Πρώτιστο μέλημα η επίλυση του Κυπριακού

    28/2/2008 5:39:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πρώτιστο μέλημά του και πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η επίλυση του Κυπριακού, τόνισε ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, δίδοντας τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων. Διαγράφοντας το πλαίσιο της λύσης που θα επιδιώξει, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε:

    "Ο στόχος της Προεδρίας μας είναι να πετύχουμε λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Λύση που να αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποκλείει τα όποια δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας από ξένες δυνάμεις. Λύση που να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της χώρας μας στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προνοείται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου Μακαρίου-Ντενκτάς του 1977 και Κυπριανού-Ντενκτάς του 1979. Η ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Η λύση πρέπει να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να συνάδει με το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο, καθώς και με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα". Τόνισε επίσης ότι η λύση πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, ενώ τελικός στόχος παραμένει η αποστρατιωτικοποίηση ολόκληρης της Κύπρου.

    "Υποστηρίζουμε με συνέπεια την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, στα πλαίσια της ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας", είπε ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. Πρόσθεσε ότι αφετηριακό σημείο για τη διάρρηξη του αδιεξόδου και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για συνολική διαπραγμάτευση στο Κυπριακό, είναι η υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης του Ιούλη, η οποία υιοθετείται και υποστηρίζεται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας. Απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκυπρίους, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι εμφορείται από τις καλύτερες προθέσεις για συμφιλίωση και ειρηνική συμβίωση. "Τους διαβεβαιώνω για μια ακόμα φορά πως θα εργαστώ ώστε να χαίρονται όλων των δικαιωμάτων ως ισότιμοι πολίτες της ενωμένης ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλω όμως να επαναλάβω με έμφαση ότι η αποκατάσταση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων δεν είναι δυνατό να λάβει χώρα σε βάρος των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων, των Μαρωνιτών, των Αρμένιων και των Λατίνων συμπατριωτών μας. Κάτι τέτοιο θα έκανε τη λύση του Κυπριακού θνησιγενή από τα γεννοφάσκια της", ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

    Εμείς, συνέχισε, θα εργαστούμε με πολλή συνέπεια για να αναπτυχθεί αυτή η συνεργασία και η επαναπροσέγγιση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αξιοποιώντας τις διαχρονικές και ιστορικές σχέσεις που έχουμε οικοδομήσει μαζί τους. Επίσης κάλεσε το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συνδράμει στην προώθηση και την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να διαχειρισθούν συλλογικά το Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού για την Κύπρο. Περαιτέρω ανέφερε ότι ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε τη συνδρομή και αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της Κύπρου.Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι κλειδί στη λύση είναι η Τουρκία και πρόσθεσε πως η Άγκυρα πρέπει να αποφασίσει να συνεργαστεί. Εξ άλλου, ανέφερε ότι θα εργασθεί για την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, την οποία χαρακτήρισε σημαντική και απαραίτητη προϋπόθεση των προσπαθειών που θα αναληφθούν.

    "Την ενότητα και τη συλλογικότητα στους χειρισμούς του Κυπριακού, θα προωθήσουμε με την αναβάθμιση και την πιο αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου. Οι πολιτικές δυνάμεις θα έχουν ρόλο και λόγο να διαδραματίσουν και αυτή η δυνατότητα θα τους δοθεί μέσα από την ουσιαστική συμμετοχή τους στο Εθνικό Συμβούλιο", ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Η ενότητα, πρόσθεσε, θα σφραγισθεί με την κοινωνικο-οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, "που στοχεύει στην αναβάθμιση του μοντέλου της μικτής οικονομίας", όπως εφαρμόζεται από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. "Είναι πεποίθησή μας ότι αυτό το μοντέλο δεν έχει εξαντλήσει τα όρια του. Πιστεύουμε ότι ακόμα έχει να προσφέρει πολλά, φτάνει να το αναβαθμίσουμε, να το ενισχύσουμε και να το εκσυγχρονίσουμε. Το μοντέλο της μικτής οικονομίας στηρίζεται στη συνεργασία μεταξύ της ιδιωτικής, της δημόσιας και της συνεργατικής πρωτοβουλίας. Στηρίζεται στο συνδυασμό της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής συνοχής. Στην ύπαρξη ισχυρής οικονομίας και υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Στην ύπαρξη ανεπτυγμένου κοινωνικού κράτους, που θα στηρίζει τους εργαζόμενους και θα ικανοποιεί τις εύλογες ανάγκες του πολίτη", είπε ο κ. Χριστόφιας. Ανέφερε, εξ άλλου, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμμετέχει δραστήρια στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με στόχο την υλοποίηση του οράματος για μια κοινωνική Ευρώπη. Η Κύπρος, πρόσθεσε, μπορεί να καταστεί γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γειτόνων μας στην περιοχή, αλλά και με χώρες που η Κύπρος παραδοσιακά διατηρεί στενές και φιλικές σχέσεις μέσα από το Κίνημα των Αδεσμεύτων. "Έχοντας υπόψη ότι το όραμα της κοινωνικής Ευρώπης στηρίζεται στην ενότητα μέσα από την αποδοχή και το σεβασμό της διαφορετικότητας και όχι στην ισοπέδωση και στην αλλοτρίωση των λαών και των πολιτισμών, θα αξιοποιήσουμε την παιδεία, τις πολιτιστικές μας αξίες, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμά μας, τον αθλητισμό, για να ενισχύσουμε τις αντιστάσεις μας στις φθοροποιές επιδράσεις", είπε ο κ. Χριστόφιας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατέληξε λέγοντας ότι η προεδρία του θα είναι προεδρία για όλους τους Κυπρίους και τελικός κριτής θα είναι ο λαός.

    Η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης

    Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια είναι η ακόλουθη:

    Υπουργός Εξωτερικών: Μάρκος Κυπριανού

    Υπουργός Οικονομικών: Χαρίλαος Σταυράκης

    Υπουργός Εσωτερικών: Νεοκλής Συλικιώτης

    Υπουργός Άμυνας: Κώστας Παπακώστας

    Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού: Ανδρέας Δημητρίου

    Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων: Νίκος Νικολαϊδης

    Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού: Αντώνης Πασχαλίδης

    Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος: Μιχάλης Πολυνίκης

    Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Σωτηρούλα Χαραλάμπους

    Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως: Κύπρος Χρυσοστομίδης

    Υπουργός Υγείας: Χρίστος Πατσαλίδης

    Οι υπουργοί Εξωτερικών, Εμπορίου και Υγείας προέρχονται από το ΔΗΚΟ, οι υπουργοί Συγκοινωνιών και Γεωργίας από την ΕΔΕΚ, οι υπουργοί Εσωτερικών, Άμυνας, Παιδείας, Εργασίας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέρχονται από το ΑΚΕΛ. Υπουργός Δικαιοσύνης ανέλαβε ο πρόεδρος της Έπαλξης για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών είναι ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου. Επίσης διορίσθηκαν:

    Υφυπουργός Παρά Τω Προέδρω: Τίτος Χριστοφίδης

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Στέφανος Στεφάνου

    Επίτροπος Προεδρίας: Γιώργος Ιακώβου

    Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας: Βάσος Γεωργίου.

    Την θέση του Επιτρόπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέση την οποία ασκούσε μέχρι πρόσφατα ο Μάρκος Κυπριανού, αναλαμβάνει η Αντρούλα Βασιλείου, των Ενωμένων Δημοκρατών. Η ορκωμοσία των νέων υπουργών, θα γίνει αύριο, Παρασκευή, στις 10:30 το πρωί και ακολούθως θα παραλάβουν τα χαρτοφυλάκια από τους απερχόμενους υπουργούς της κυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [15] Οικονομία

    Διεθνείς αγορές

    Νέο ιστορικό ρεκόρ του ευρώ στα 1,5145 δολάρια

    28/2/2008 5:13:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε το μεσημέρι 47 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο" στη Ν. Υόρκη, με την τιμή του να ανέρχεται στα 100,11 δολάρια. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν στα 98,83 δολάρια, κερδίζοντας 56 σεντς σε σχέση με χθες. Με την επίσημη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφώθηκε στα 99,64 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες 1,24 δολαρίων το βαρέλι. Νωρίτερα, η ονομαστική τιμή είχε αγγίξει τα 102,08 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ, πλησιάζοντας το ιστορικό ρεκόρ των 102,53 δολαρίων σε αποπληθωρισμένη βάση που είχε σημειώσει το 1980, ένα χρόνο μετά την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν, δεχόμενο ώθηση από την απότομη σημαντική εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου με το ευρώ. Στη μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση των αμερικανικών διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων αργού, την εβδομάδα που έληξε στις 22 Φεβρουαρίου (κατά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια έναντι εκτίμησης για 2,5 εκατομμύρια βαρέλια) και των αποθεμάτων βενζίνης (κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια έναντι εκτίμησης για 300.000 βαρέλια) αποδίδεται το έδαφος το οποίο έχασε χθες η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού. Παρά την υποχώρηση από το χθεσινό ιστορικό ρεκόρ, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω του ότι ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας υπολείπεται του ρυθμού αύξησης της ζήτησης, όπως υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Γαλλικής Ένωσης Πετρελαϊκών Εταιριών (Ufip) Ζαν-Λουί Σιλανσκί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην επιθεώρηση "Πετρέλαιο και Αραβικές Χώρες".

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ποινή μιας αγωνιστικής στον Νικοπολίδη

    28/2/2008 4:48:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Χωρίς τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του των τελευταίων αγώνων θα αγωνιστεί το Σάββατο ο Ολυμπιακός κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης, στο γήπεδο Καραϊσκάκη, για την 23η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Κι αυτό γιατί η Πειθαρχική Επιτροπή της διοργανώτριας αρχής επέβαλε ποινή μιας αγωνιστικής στον Αντώνη Νικοπολίδη, για τα όσα συνέβησαν με τον Κονσεϊσάο στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Σε απολογία είχε κληθεί και ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, όμως δεν παραβρέθηκε γιατί υπήρχε ένα πρόβλημα με την πτήση του από τη Θεσσαλονίκη κι έτσι η δική του περίπτωση θα εκδικαστεί την άλλη εβδομάδα.

    [17] Κόσμος

    Σε επίσημη τελετή στη Βουλή των Αντιπροσώπων

    Ορκίζεται σήμερα ο Δ. Χριστόφιας

    28/2/2008 1:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/2/2008 5:50:07 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Τα καθήκοντά του αναλαμβάνει και επισήμως σήμερα ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος ορκίζεται το απόγευμα στη Λευκωσία με στόχο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης εντός της ημέρας. Η ανάληψη από τον κ. Χριστόφια της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα γίνει στις 4 το απόγευμα σε επίσημη τελετή στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στην παρουσία του απερχόμενου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, της πολιτικής, δικαστικής, στρατιωτικής, εκκλησιαστικής, πνευματικής ηγεσίας και του διπλωματικού σώματος.

    Από το επίσημο βήμα της Βουλής ο κ. Χριστόφιας θα δώσει την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα νενομισμένη διαβεβαίωση, η οποία έχει ως εξής: "Διαβεβαιώ πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους και εις την διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητος της Δημοκρατίας της Κύπρου".

    Στη συνέχεια ο νέος πρόεδρος θα αναγνώσει τις προγραμματικές του θέσεις.

    [18] Μπάσκετ

    Ολυμπιακός - Ζαλγκίρις 86-84

    Ο Ολυμπιακός νίκησε και ελπίζει

    28/2/2008 3:57:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πρώτη νίκη του στην φάση των «16» της Ευρωλίγκα πέτυχε ο Ολυμπιακός (86-84 στην παράταση), με αντίπαλο τη Ζαλγκίρις Κάουνας για την 3η αγωνιστική του 6ου ομίλου. Μάχη σώμα με σώμα μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο του έξτρα πεντάλεπτου έγινε στο ΣΕΦ, με τον Κίντελ Γουντς να «σφραγίζει» με δύο βολές τη νίκη που αφήνει «ζωντανές» τις ελπίδες πρόκρισης στα προημιτελικά για την ομάδα του Πειραιά.

    Τα δεκάλεπτα: 20-22, 39-38, 55-56, 72-72 (κ.α.), 86-84 (παρ.)

    Νωθρά ξεκίνησε ο Ολυμπιακός και είδε την αντίπαλό του να προηγείται με 6-11 μετά από διαδοχικά τρίποντα των Κόλινς και Μπράουν. Ακολούθησε σερί 10-0 της ομάδας του Πειραιά με ηγέτες τους Αμερικανούς της και ο Ολυμπιακός πήρε το προβάδισμα, 16-11. Μέχρι τη λήξη της πρώτης περιόδου και χάρη σε λύσεις από την περιφέρεια, η Ζαλγκίρις προηγήθηκε, 20-22. Το 20-26, όμως, μετετράπη σε 30-30 στο 16ο λεπτό, όταν Τζάκσον, Πρίντεζης και Γκριρ έδωσαν το έναυσμα για αντεπίθεση. Το προβάδισμα άλλαξε ξανά χέρια πριν προσπεράσει με 39-36 ο Ολυμπιακός, ενώ το ημίχρονο βρήκε την Ζαλγκίρις σε απόσταση αναπνοής, 39-38.

    «Άποντος» για περισσότερο από 4 λεπτά έμεινε ο Ολυμπιακός στην 3η περίοδο, μπλακ άουτ που εκμεταλλεύτηκαν οι Λιθουανοί για να διευρύνουν στο +10, 39-49 την υπέρ τους διαφορά. Όταν ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος δέχτηκε τεχνική ποινή για διαμαρτυρία, οι συμπαίκτες του αφυπνίστηκαν και μετέτρεψαν το 41-52 με επιμέρους σκορ 14-5, σε 55-56, σκορ 3ης περιόδου. Τρία διαδοχικά τρίποντα από τη Ζαλγκίρις έφεραν με την πλάτη στον τοίχο τον Ολυμπιακό, 59-67 και ο Ολυμπιακός κυνηγούσε. Ο Βασιλόπουλος απάντησε με δύο διαδοχικά τρίποντα, ενώ έκανε σπουδαίο παιχνίδι και στην άμυνα. Η ελληνική ομάδα μείωσε σε 67-69, ισοφάρισε με τον Γκριρ σε 69-69, για να ακολουθήσει το θρίλερ των τελευταίων λεπτών. Ο Μάρκοτα ευστόχησε σε ένα σουτ απελπισίας στο τέλος της επίθεσης της Ζαλγκίρις, 69-72 1.40 πριν τη λήξη. Ο Γκριρ απάντησε με τρίποντο, 72-72. Ο Κόλινς αστόχησε σε τρίποντο, αλλά ο Ντζάι πήρε επιθετικό ριμπάουντ και κέρδισε και φάουλ 17 πριν το τέλος. Μετά το τάιμ άουτ του Γιαννάκη (ο Ολυμπιακός δεν είχε συμπληρώσει 5 φάουλ), οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν δύο φάουλ, χωρίς να πάει ο αντίπαλος στη γραμμή του φάουλ. Ο Μάρκοτα εν συνεχεία αστόχησε σε σουτ τριών πόντων και όλα θα κρίνονταν στην παράταση. Με έμμεσο τρίποντο από τον Βασιλόπουλο (γκολ φάουλ) ο Ολυμπιακός έδειχνε να στέκεται καλά στο έξτρα πεντάλεπτο. Το 82-77 έγινε 84-82 με ένα καλάθι του Ντζάι και ένα τρίποντο του Πόποβιτς. Στα 18 δεύτερα ο Γκριρ έκανε επιθετικό φάουλ, ο Κόλινς κέρδισε φάουλ αμέσως μετά, αλλά αστόχησε στην μία, 84-83. Μία λάθος πάσα του Βασιλόπουλου επανάφερε την κατοχή της μπάλας στους Λιθουανούς. Το φάουλ στον Κόλινς αποδείχτηκε έξυπνη κίνηση αφού έχασε μία ακόμη βολή από τις δύο, 84-84. Το ριμπάουντ που μάζεψε ο Κίντελ Γουντς και το φάουλ που κέρδισε αμέσως μετά ήταν σωτήρια για τους «ερυθρόλευκους». Ο Αμερικανός ευστόχησε και στις 2 βολές, 86-84 και στα 5,8 που απέμεναν οι Λιθουανοί δεν κατάφεραν να ισοφαρίσουν.

    Διαιτητές: Αρτεάγκα (Ισπανία), Ερεθουέλο (Ισπανία), Γιερσάν (Σλοβενία)

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 5 (1), Γουντς 18, Σεϊμπούτις, Τσακαλίδης 4, Γκριρ 22 (2), Μαυροκεφαλίδης 1, Βασιλόπουλος 9 (2), Βασιλειάδης, Πρίντεζης 4, Τεόντοσιτς 2, Τζάκσον 21

    ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ (Ριμάντας Γκρίγκας): Γιούρακ, Μπράουν 16 (3), Μασιούλις 12 (4), Σαλένγκα 2, Ζουκάουσκας, Γιανκούνας 2, Μάρκοτα 5 (1), Πόποβιτς 14 (3), Ντζάι 14, Κόλινς 19 (1)

    [19] Μπάσκετ

    Σιένα - Παναθηναϊκός 84-75

    Σε περιπέτειες ο Παναθηναϊκός

    28/2/2008 3:41:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    «Αγνώριστος» παραμένει ο Παναθηναϊκός στη φάση των «16» της Ευρωλίγκα. Στο «Παλά Σπορτς Μενσάνα» της Τοσκάνης, η ομάδα του Ομπράντοβιτς γνώρισε την ήττα (σ.σ. τη δεύτερη σε τρεις αγώνες στον 4ο όμιλο) με 84-75 από τη Σιένα, κάτι που σημαίνει ότι τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές θα πρέπει να... θυμηθεί την ομάδα που κατέκτησε πέρυσι την Ευρωλίγκα, προκειμένου να εξασφαλίσει την παρουσία της στα προημιτελικά. Πρώτος σκόρερ για το «τριφύλλι» αναδείχθηκε ο Μπατίστ, που σημείωσε 20 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 22-19, 43-40, 65-59, 84-75

    Ο... κακός ευρωπαϊκός Παναθηναϊκός του τελευταίου μήνα έδειξε να συνέρχεται στο ξεκίνημα της πρώτης περιόδου, αφού μάλιστα πολύ γρήγορα εξασφάλισε προβάδισμα έξι πόντων (3-9). Το αναμενόμενο ωστόσο αγωνιστικό ανέβασμα της Σιένα, η οποία ως γνωστόν προερχόταν από δύο σερί νίκες και κατά γενική ομολογία είναι η καλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, έφερε τα πάνω κάτω αφού με σερί 10-0 πήρε προβάδισμα 13-9 με τη συμπλήρωση τεσσάρων λεπτών αγώνα, ενώ περίπου δύο λεπτά πριν το τέλος της περιόδου η διαφορά ανήλθε στους επτά πόντους (22-15). Με τέσσερις πόντους στα τελευταία λεπτά της α` περιόδου και με ισάριθμους στις αρχές της β`, ο Παναθηναϊκός πήρε εκ νέου προβάδισμα (22-23), όμως οι Ιταλοί δεν ήταν διατεθειμένοι να αφήσουν το ματς να ξεφύγει από τα χέρια τους κι έτσι ολοκλήρωσαν το ημίχρονο με τη διαφορά στο +3 (43-40).

    Ο Παναθηναϊκός στις αρχές της τρίτης περιόδου έδειξε δυσκολία να φτάσει στο καλάθι της Σιένα, η οποία με τη σειρά της είχε επιμέρους σκορ 10-3, ανεβάζοντας τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο στο 24` (53-42). Το αμυντικό αδιέξοδο του Παναθηναϊκού σε συνδυασμό με το ψυχολογικό ανέβασμα της Σιένα διατήρησαν τη διαφορά αρκετά υψηλά (29` 65-55), με αποτέλεσμα το 30λεπτο να «κλείσει» στο 65-59.

    Ο Γιασικεβίτσιους με τη βοήθεια και του Διαμαντίδη, ανέλαβαν δράση και ο Παναθηναϊκός μείωσε τη διαφορά στο 67-64, όμως αρχικά ο Θόρντον με τρίποντο και ο Ιλιέφσκι με δίποντο, έδωσαν νέο σημαντικό προβάδισμα στη Σιένα (73-64). Η ελληνική ομάδα τέσσερα λεπτά πριν το τέλος, πλησίασε εκ νέου στους τέσσερις πόντους (72-68), όμως δύο νέα τρίποντα του Στόνερουκ σε συνδυασμό με την... τραγική βραδιά του Σπανούλη, έβαλαν... φρένο στα όποια όνειρα των «πρασίνων» για τη νίκη. Το τελικό 84-75 είναι δεδομένο ότι προκαλεί πονοκέφαλο στο «πράσινο» στρατόπεδο, αφού η πρόκριση στα προημιτελικά περνάει από τους τρεις εναπομείναντες αγώνες της φάσης των «16», με τους δύο εξ αυτών εντός έδρας.

    ΣΙΕΝΑ: Μακ Ιντάιρ 13 (4), Ιλιέφσκι 8, Εζέ 6, Καραρέτο, Σάτο 11 (1), Θόρντον 23 (3), Λαβρίνοβιτς 7 (1), Ρες 3 (1), Στόουνρουκ 10 (3), Ντίνερ 3 (1).

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σπανούλης 4 (1), Μπετσίροβιτς 6, Μπατίστ 20, Ζίζιτς 6, Χατζηβρέττας, Ντικούδης 2, Διαμαντίδης 17 (3), Ουίνστον 4, Γιασικεβίτσιους 16 (2).

    [20] Μπάσκετ

    Αποκλείστηκε ο Πανιώνιος

    28/2/2008 2:28:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αποκλείστηκε από τους «16» του ULEB Cup ο Πανιώνιος, που δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ηττήθηκε με 82-61 από την Πάμεσα Βαλένθια στην Ισπανία, στον δεύτερο αγώνα της φάσης των «32» στη διοργάνωση. Το σύνολο του Νέναντ Μάρκοβιτς είχε επικρατήσει με 11 πόντους στην Αθήνα, ενώ σήμερα ηττήθηκε με 21 πόντους. Ο πρώην «κυανέρυθρος» Ρούμπεν Ντάγκλας αποδείχτηκε «εκτελεστής» της παλιάς ομάδας του, αλλά η επιθετική δυστοκία της ομάδας της Νέας Σμύρνης ήταν ο βασικός λόγος που αποχαιρετά την Ευρώπη για φέτος.

    Τα δεκάλεπτα: 16-12, 33-28, 51-40, 82-61

    Με δύο διαδοχικά τρίποντα δια χειρός Ουίλιαμς με το... καλημέρα, οι Ισπανοί έδειξαν άγριες διαθέσεις. Το 6-6 μετετράπη σε 16-12, όταν «όπλισε» και ο πρώην «κυανέρυθρος» Ρούμπεν Ντάγκλας στα τέλη της πρώτης περιόδου, με τους παίκτες του Φώτη Κατσικάρη να υπερτερούν στον τομέα των ριμπάουντ (5 ριμπάουντ μάζεψε ο Άλμπερτ Μιράγιες μόνος του στο πρώτο δεκάλεπτο). Ο Πανιώνιος δεν βρήκε ηγέτη, μόνο ο Καβαλιάουσκας αποδείχτηκε... θετική έκπληξη με 7 πόντους στο ημίχρονο, ενώ τα λάθη του ήταν ανεπίτρεπτα πολλά για έναν τόσο σημαντικό αγώνα. Ο Ντάγκλας έφτασε τους 11 πόντους στο πρώτο μισό, οι Ισπανοί δεν έχασαν ποτέ το προβάδισμα και αύξησαν τη διαφορά στους 9 πόντους, 28-19. Όταν οι παίκτες του Νέναντ Μάρκοβιτς βελτίωσαν την περιφερειακή άμυνά τους κατάφεραν να μειώσουν σε 33-28 με την εκπνοή του α΄ μέρους.

    Η επιθετική δυστοκία παρέμεινε αρνητικό χαρακτηριστικό για την ελληνική ομάδα στην 3η περίοδο, διάστημα στο οποίο η Βαλένθια ισοφάρισε (με Μιράγιες, Ντάγκλας και Μιλόγεβιτς) για πρώτη φορά τη διαφορά των 11 πόντων, με την οποία είχε ηττηθεί στο κλειστό του Ελληνικού στον α΄ αγώνα (70-59), προηγούμενη 49-38 στο 29ο λεπτό. Ο κορυφαίος του Πανιωνίου σε αυτό το διάστημα, Ιβάν Ζορόσκι, με δύο βολές μείωσε σε 51-40. Με «βροχή» από τρίποντα και συνολικά 14/30 έναντι 4/18 των «κυανέρυθρων», η Βαλένθια μετέτρεψε σε θρίαμβο την τέταρτη περίοδο και πανηγύρισε την πρόκρισή της στους «16» της διοργάνωσης.

    Διαιτητές: Ζακχάρα (Τσεχία), Μαντίλα (Φινλανδία), Ράντοβιτς (Κροατία)

    ΠΑΜΕΣΑ ΒΑΛΕΝΘΙΑ (Φώτης Κατσικάρης): Όλιβερ 12 (2), Ντάγκλας 26 (6), Κλάβερ, Ουίλιαμς 16 (5), Μιράγιες 13 (1), Χάουζ 3, Γκάρθες, Μιλόγιεβιτς 12, Ουρτασούν, Τιμίνσκας, Μπάρατς

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Νέναντ Μάρκοβιτς): Ξανθόπουλος 2, Τσάπιν 5 (1), Ζορόσκι 7, Γεωργαλής 2, Σάκοτα 8 (2), Καλαμπόκης 14 (1), Νιούλεϊ, Καβαλίουσκας 7, Γιαννούλης 10, Μπάξτερ 6

    [21] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πιο κοντά στον τίτλο η Ίντερ

    28/2/2008 2:14:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το... κοκαλάκι της νυχτερίδας που έχει ο Ρομπέρτο Μαντσίνι βοήθησε την Ιντερ να διατηρήσει το αήττητο στο ιταλικό πρωτάθλημα και να πλησιάσει ακόμη περισσότερο στην κατάκτηση του τίτλου. Οι «νερατζούρι» αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 με τη Ρόμα στο «Μεάτσα», στο μεγάλο ντέρμπι της 25ης ημέρας του καμπιονάτο, και διατήρησαν το προβάδισμα των εννέα βαθμών από τους αντιπάλους τους στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Οι «τζιαλορόσι» προηγήθηκαν στο 38΄ με Τότι και φάνηκαν να «αγκαλιάζουν» τη νίκη στο 64΄, όταν αποχώρησε τραυματίας ο Μάξουελ και άφησε τους γηπεδούχους με δέκα παίκτες, αφού δύο λεπτά νωρίτερα ο Μαντσίνι είχε ολοκληρώσει τις αλλαγές του. Ομως, η αριθμητική ισορροπία αποκαταστάθηκε στο 84΄, όταν αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη ο Μεσέ, και στο 88΄ ο Χαβιέ Ζανέτι πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης και χάρισε στην ομάδα του έναν υπερπολύτιμο βαθμό.

    Η Μίλαν, αν και προηγήθηκε με ακόμη ένα γκολ του Πάτο «πλήρωσε» τελικά τις απουσίες της και άφησε δύο βαθμούς στην Κατάνια (1-1). Ετσι η Φιορεντίνα, που νίκησε 1-0 στο «Αρτέμιο Φράνκι» τη Λιβόρνο, έμεινε μόνη στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Σημαντικές νίκες πέτυχαν η Αταλάντα (4-1 τη Σαμπντόρια, αν και στην αρχή βρέθηκε πίσω στο σκορ) και η Τζένοα (2-0 τη Νάπολι).

    Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ:

    Γιουβέντους-Τορίνο 0-0 Αταλάντα-Σαμπντόρια 4-1 (13΄, 31΄ Ντόνι, 36΄ Φλοκάρι, 53΄ Καπέλι - 3΄ Βόλπι) Κατάνια-Μίλαν 1-1 (63΄ Σινέζι - 55΄ Πάτο) Φιορεντίνα-Λιβόρνο 1-0 (58΄ Πάπα Ουάιγκο) Τζένοα-Νάπολι 2-0 (41΄ Σκούλι, 75΄πεν. Μποριέλο) Ιντερ-Ρόμα 1-1 (88΄ Ζανέτι - 38΄ Τότι) Λάτσιο-Ρετζίνα 1-0 (45΄ πεν. Μπιάνκι) Παλέρμο-Εμπολι 2-0 (14΄ Σιμπλίσιο, 38΄ Ρινάουντο) Πάρμα-Ουντινέζε 2-0 (78΄ Λουκαρέλι, 88΄ πεν. Τσιγκαρίνι) Σιένα-Κάλιαρι 1-0 (88΄ Μακαρόνε)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 25 αγώνες) Ίντερ 61 Ρόμα 52 Γιουβέντους 48 Φιορεντίνα 44 Μίλαν 42 Ουντινέζε 36 Σαμπντόρια 35 Τζένοα 35 Παλέρμο 34 Αταλάντα 34 Νάπολι 30 Λάτσιο 29 Τορίνο 27 Εμπολι 25 Πάρμα 25 Σιένα 25 Κατάνια 24 Λιβόρνο 23 Ρετζίνα 21 Κάλιαρι 18


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 28 February 2008 - 17:50:18 UTC