Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή οι τηλεφωνικές υποκλοπές
  • [02] Καλύτερα η Μ. Γιαννάκου
  • [03] Έκθεσης "Νόστος" του Γ. Ψυχοπαίδη
  • [04] Καζάνι που βράζει η Γάζα
  • [05] Στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Χριστόφιας
  • [06] Παραμένει η ένταση μεταξύ Ισημερινού και Κολομβίας
  • [07] Συνάντηση Βουλγαράκη –Σπέκχαρντ

    [01] Πολιτική

    Πρόταση ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

    Στη Βουλή οι τηλεφωνικές υποκλοπές

    4/3/2008 8:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/3/2008 10:53:51 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Στη Βουλή επανήλθε το θέμα των υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με πρόταση ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για "Επιτομή της βαθειάς κρίσης δημοκρατίας, κράτους δικαίου και εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει η χώρα". Επίσης ο κ. Βενιζέλος τόνισε μεταξύ άλλων πως: "Ο κ. Καραμανλής είναι τραγικό πρόσωπο: Από αυτάρεσκο θύμα, έχει μετατραπεί σε αμήχανο θύτη της συγκάλυψης. Εμφανίζεται ως Πρωθυπουργός κατώτερος των περιστάσεων. Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, δεν παρέχει ασφάλεια. Αυτή η στάση του, δημιουργεί μια συνολική παραφθορά των θεσμών, συμπαρασύρει τα πάντα. Η κυβέρνηση κινείται ως παραθεσμικό όργανο που ακούει στο όνομα "Μέγαρο Μαξίμου. Με βάση το πόρισμα της ΑΔΑΕ, ξέρουμε πολύ καλά, τι έγινε, πώς έγινε, πότε έγινε, γιατί έγινε".

    Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης απέρριψε το αίτημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών λέγοντας ότι δεν πρόκειται να εντοπιστεί ούτε να υπάρξει κανένα νέο στοιχείο για τον εντοπισμό των δραστών. Επίσης ο κ. Μαρκογιαννάκης απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ κίνητρα εντυπωσιασμού, διότι "άφησε τη χώρα, να γίνει ξέφραγο αμπέλι απέναντι στις νέες τεχνολογίες". Τέλος ο κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε πως "αναμφισβήτητα έγιναν υποκλοπές", τονίζοντας ότι κύριος στόχος ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του.

    "Πολιτικά απαράδεκτη" χαρακτήρισε την συμπεριφορά της κυβέρνησης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, αναφερόμενος στην απόρριψη του αιτήματος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών. Ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για "επιλογή συγκάλυψης και ανοχής, που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από το δημοκρατικό αίσθημα του ελληνικού λαού".

    Σε υψηλούς τόνους

    Μετά τους εισηγητές των κομμάτων πήραν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί αναπτύσσοντας τις απόψεις τους.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε την άμεση σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για να διαπιστωθεί η αλήθεια. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή για συγκάλυψη.

    Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο για να συσταθεί εξεταστική επιτροπή και ο μόνος λόγος που το ΠΑΣΟΚ τη θέλει "είναι για να καλύψει την αμηχανία του από τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει".

    Από την πλευρά της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής, θεωρώντας ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, αυτό μπορεί να θεωρηθεί συγκάλυψη από φόβο μην αποκαλυφθούν οι ένοχοι.

    Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ζήτησε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός βρέθηκε να γίνεται αντικείμενο κατασκοπείας και για τη Ν.Δ. δεν τρέχει τίποτα.

    Υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κάνοντας λόγο για ελλιπή έρευνα.

    Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης

    Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης είπε: "Αντιπολίτευση με κατάρες, λασπολογία και σκανδαλολογία δεν γίνεται. Την ανυπαρξία πολιτικής σας, την ένδεια επιχειρημάτων πάτε να την καλύψετε με σκανδαλολογία γενικής φύσεως. Δεν δικαιούστε όμως να μιλάτε γιατί απορρίψατε 13 τέτοιες προτάσεις της ΝΔ, όταν ήσασταν κυβέρνηση. Ακόμη και την πρόταση για την υπόθεση Μαλέσιου, που ήταν πολύ συγκεκριμένη απορρίψατε. Κι έρχεστε τώρα ως κήνσορες της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού". Eπίσης ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε πως από την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία, ούτε ενδείξεις για πολιτικά πρόσωπα και η Δικαιοσύνη έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, εφόσον προκύψουν στοιχεία η υπόθεση μπορεί να ξανανοίξει.

    [02] Πολιτική

    Παρουσιάζει βελτίωση

    Καλύτερα η Μ. Γιαννάκου

    4/3/2008 11:20:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του " Ερρίκος Ντυνάν" παραμένει διασωληνωμένη η Μαριέττα Γιαννάκου, μετά την τέταρτη κατά σειρά επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε για να αντιμετωπιστεί νέο πρόβλημα στο δεξί της πόδι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του νοσοκομείου, Ανδρέα Μαρτίνη, από το μεσημέρι της Τρίτης η κλινική της εικόνα παρουσιάζει βελτίωση, αφού ο πυρετός που προβλημάτιζε τους θεράποντες ιατρούς υποχωρεί. Σταδιακά οι γιατροί άρχισαν να μειώνουν τα κατασταλτικά φάρμακα προκειμένου την Τετάρτη να επιχειρήσουν να την βγάλουν από τον αναπνευστήρα.

    [03] Πολιτισμός

    Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Έκθεσης "Νόστος" του Γ. Ψυχοπαίδη

    4/3/2008 10:58:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Διάσπαρτα κομμάτια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού συναντώνται με το σήμερα στα έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη που παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Στα εγκαίνια της έκθεσης με τον τίτλο "Νόστος" του Γιάννη Ψυχοπαίδη, η οποία πραγματοποιείται με χορηγία του Ομίλου Επιχειρήσεων Μυτιληναίος Α.Ε, παραβρέθηκε ο Υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης και ο Αμερικανός Πρεσβευτής. Στα 95 έργα του από το 1978 έως σήμερα, αποκαλύπτονται σημαντικές στιγμές της εξελικτικής πορείας του ζωγράφου και καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης είναι ένας εξέχων ζωγράφος και ένας από τους πιο σημαντικούς καθηγητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της μέχρι τώρα δουλειάς του περιλαμβάνει μια σειρά πινάκων, εμπνευσμένων από την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη. Ο ζωγράφος και ο ποιητής είχαν μια στενή και μακροχρόνια σχέση. Είναι μια σχέση που εκφράζεται μέσα από τα έντονα χρώματα των έργων του και το διαρκή διάλογό τους με τα ποιήματα του νομπελίστα ποιητή.

    Επιμέλεια Έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς.

    Η έκθεση θα διαρκέσει από 4 Μαρτίου έως 30 Απριλίου Μέγαρο Σταθάτου, Βασ. Σοφίας και Ηροδότου 1.

    [04] Μ. Ανατολή

    Ιερουσαλήμ

    Καζάνι που βράζει η Γάζα

    4/3/2008 9:10:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της Λωρίδας της Γάζας "θα συνεχιστούν", προειδοποίησε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ. "Στους κατοίκους της Γάζας μπορούμε να πούμε πως μόλις σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ από το έδαφός τους, τότε θα είναι δυνατή η αποκατάσταση σχέσεων καλής γειτονίας", τόνισε ο Μπαράκ, αναφορικά με την πολύνεκρη 48ωρη ισραηλινή επιχείρηση, που ολοκληρώθηκε χθες το πρωί, κατά την οποία πάνω από 80 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους. "Σε όσους μας επικρίνουν, μεταξύ αυτών και φίλοι μας, απαντώ πως την ευθύνη τη φέρουν όσοι ρίχνουν τις ρουκέτες", τόνισε ο κ. Μπαράκ, αναφερόμενος στις επικρίσεις, ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε υπερβάλλουσα βία στην επιχείρησή του στη Γάζα. Πρόσθεσε επίσης ότι "η ισραηλινή κυβέρνηση θα τηρήσει το ύψιστο καθήκον της ν αποκαταστήσει τη γαλήνη και την ασφάλεια για τους κατοίκους του Ασκελόν και των γειτονικών κοινοτήτων στη Λωρίδα της Γάζας, ακόμη κι εάν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μας κατά της Χαμάς". Τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν σήμερα από την Γάζα κατά του νοτίου Ισραήλ, μία εκ των οποίων έπληξε μία κατοικία στο Σντερότ, χωρίς πάντως να προκαλέσει ανθρώπινα θύματα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

    Νέες συγκρούσεις στα νότια της Λωρίδας της Γάζας

    Αντιμέτωπες σήμερα με ενόπλους της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ήλθαν σήμερα οι ισραηλινές δυνάμεις, με την υποστήριξη ελικοπτέρων, έπειτα από την είσοδο αρκετών αρμάτων μάχης στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες. Οι δυνάμεις της Χαμάς άνοιξαν πυρ με ελαφρό οπλισμό κι έβαλαν με οβίδες όλμων προς την κατεύθυνση των ισραηλινών δυνάμεων, που είχαν εισβάλει στο νότιο τομέα της Λωρίδας, κοντά στο μεθοριακό πέρασμα του Κισουφίμ, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες. Οι αψιμαχίες ξέσπασαν τη στιγμή που η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις, η οποία απόψε βρίσκεται στο Ισραήλ, έπειτα από την επίσκεψή της στη Δυτική Όχθη νωρίτερα, δήλωσε πως η χώρα της "ανησυχεί για την πρόσφατη βία, που έσπειρε τον όλεθρο σε πολλούς αθώους αμάχους". Η κ. Ράις κάλεσε το Ισραήλ "να καταβάλει σοβαρές προσπάθειες για να διαφυλαχθούν οι ζωές αθώων ανθρώπων". Η διπλωματική αποστολή της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι δύο πλευρές δεν φαίνονται διατεθειμένες να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις.

    [05] Πολιτική

    Δείπνο προς τιμή του Κύπριου Προέδρου

    Στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Χριστόφιας

    4/3/2008 8:38:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε μια λύση βιώσιμη και λειτουργική του Κυπριακού χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που θα εξασφαλίζει την αποχώρηση του στρατού κατοχής και των εποίκων, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας προσβλέπει η ελληνική πολιτεία. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην προσφώνησή του κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε στο νέο Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Ο κ. Παπούλιας μίλησε ακόμα για μια λύση βασισμένη στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών που θα σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ η λειτουργία του κυπριακού κράτους θα είναι υπόθεση των ίδιων των Κυπρίων χωρίς επεμβάσεις ή επιδιαιτησίας ξένων. Διαβεβαίωσε επίσης τον Κύπριο ομόλογό του ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στην Κύπρο. Ο κ. Παπούλιας ευχήθηκε σύντομα μια ελεύθερη, επανενωμένη Κύπρο με όλους τους κατοίκους της να ευημερούν. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας, "είναι καιρός να τερματιστεί η απαράδεκτη κατάσταση κατοχής, κράτους -μέλους της ΕΕ από την Τουρκία και να πέσει το τελευταίο τείχος που χωρίζει ακόμη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Ο κ. Παπούλιας δεν παρέλειψε να πει ότι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος μεταξύ άλλων είπε ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει βασικό στήριγμα του κυπριακού λαού. Η λύση πρέπει να εξευρεθεί από τους ίδιους του Κύπριους. Εμείς έχουμε τεταμένο το χέρι στους τουρκοκύπριους για δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση αλλά κακά τα ψέματα λύση δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν αλλάξει στάση η Τουρκία.

    Στο δείπνο παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, οι υφυπουργοί Εξωτερικών κ. Δούκας και Κασσίμης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο υπουργός Επικρατείας, Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    [06] Κόσμος

    Παρεμβάσεις ΗΠΑ και Ε.Ε.

    Παραμένει η ένταση μεταξύ Ισημερινού και Κολομβίας

    4/3/2008 8:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/3/2008 9:59:38 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Συνεχίζεται η κρίση στις σχέσεις της Κολομβίας, με τον Ισημερινό και τη Βολιβία, μετά την εξόντωση ανταρτών της οργάνωσης FARC στο έδαφος του Ισημερινού, από κολομβιανές δυνάμεις. Σε δηλώσεις του από το Περού, ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, υπεραμύνθηκε της διπλωματικής οδού, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να φθάσει "έως τις έσχατες συνέπειες", εάν δεν υπάρξει άλλη λύση. Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε, ο κ. Κορέα δήλωσε: "Πρόκειται να είναι πολύ δύσκολο να συνομιλείς με ένα πρόσωπο το οποίο ψεύδεται ασυστόλως. Θα είναι πολύ δύσκολο να έχεις διάλογο με ένα πρόσωπο του ποιού αυτού. Εν πάσει περιπτώσει εμείς θα προσπαθήσουμε να βρούμε μία λύση δια της διπλωματικής οδού, ακόμη κι εάν θα χρειασθεί να φθάσουμε έως τις έσχατες συνέπειες". Ο κ. Κορέα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Περού Άλαν Γκαρσία, θα συνεχίσει την περιοδεία του στη Βραζιλία, στη Βενεζουέλα, στον Παναμά και στην Δομινικανή Δημοκρατία.

    ΗΠΑ, Ε.Ε. και Σαρκοζί

    Για δεύτερη συνεχή ημέρα εκφράστηκε από τις ΗΠΑ η στήριξή τους στην Κολομβία, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζοτρζ Μπους είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κολομβίας. Ο κ. Μπους εξέφρασε την υποστήριξή του στον κολομβιανό ομόλογό του, "για την ισχυρή δράση που αναπτύσσεται από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας εναντίον των FARC" και διότι "μάχεται τους μαρξιστές αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC)".

    Με ανακοίνωσή της η σλοβενική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζει ότι: "Η ΕΕ ανησυχεί για την αύξουσα ένταση ανάμεσα στον Ισημερινό, την Κολομβία και τη Βενεζουέλα και από την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων. Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ν αποφύγουν οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση στην παρούσα κρίση. Η ΕΕ ενθαρρύνει όλα τα μέρη ν αναζητήσουν μία πολιτική λύση μέσω του διαλόγου". Έκκληση για την απελευθέρωση της γαλλο-κολομβιανής ομήρου Ινγκρίντ Μπετανκούρ, που κρατούν οι αντάρτες έκανε σήμερα η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρτσνερ, λέγοντας πως: "Ως πρόεδρος, θα ήθελα να καλέσω όλη την λατινοαμερικανική περιοχή να δεσμευτεί υπέρ της ειρήνης και της απελευθέρωσης της Ινγκρίντ Μπετανκούρ και των κολομβιανών ομήρων. Εμείς οι Αργεντινοί είμαστε αλληλέγγυοι, επιθυμούμε την ειρήνη και θα σπεύσουμε όλοι και κάθε ημέρα για να εργασθούμε προς την κατεύθυνση αυτή".

    Έτοιμος να μεταβεί στα σύνορα Βενεζουέλας και Κολομβίας, με στόχο την απελευθέρωση της Ινγκριντ Μπετανκούρ, δήλωσε ότι είναι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Όπως ανακοίνωσαν οι αντάρτες του FARC, ο Ραούλ Ρέγιες, στέλεχος των ανταρτών, που σκοτώθηκε από κολομβιανούς στρατιώτες στον Ισημερινό το Σάββατο, "επιχειρούσε να οργανώσει μία συνάντηση με τη συμμετοχή του προέδρου της Γαλλίας".

    [07] Πολιτική

    Αθήνα

    Συνάντηση Βουλγαράκη Σπέκχαρντ

    4/3/2008 7:57:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργος Βουλγαράκης. συναντήθηκε σήμερα με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, στη συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι διμερείς ναυτιλιακές σχέσεις και η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΙΜΟ. Όσον αφορά τις διμερείς ναυτιλιακές σχέσεις, συζητήθηκαν: "Η Συνθήκη Εμπορίου και Ναυτιλίας που έχει συναφθεί μεταξύ των δύο χωρών το 1954 και αναφέρεται στην παροχή εθνικής μεταχείρισης και ρήτρας μάλλον ευνοούμενου κράτους στα πλοία των συμβαλλομένων μερών, παροχές διαφόρων διευκολύνσεων στα πλοία και στα πληρώματά τους κ.λπ και η Φορολογική Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ η οποία υπεγράφη την 20.02.1950 περί αποφυγής της διπλής φορολογίας και αποτροπής της φορολογικής διαφυγής σε σχέση με τους φόρους επί του εισοδήματος, το άρθρο V της οποίας προβλέπει ότι απαλλάσσονται από τη διπλή φορολογία εισοδήματα που αποκτώνται από επιχείρηση ενός από τα Συμβαλλόμενα Μέρη και προέρχονται από την εκμετάλλευση πλοίων που έχουν νηολογηθεί στα εν λόγω κράτη". Όπως ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης, οι προαναφερόμενες συμφωνίες καθιστούν ένα σταθερό νομικό πλαίσιο για τη διμερή ναυτιλιακή συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ και την περαιτέρω ανάπτυξή της. Εξάλλου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στα διεθνή ναυτιλιακά φόρουμ, για παράδειγμα, οι δύο χώρες υποστηρίχθηκαν αμοιβαία και επανεκλέγηκαν στην κατηγορία Α κατά τις εκλογές της Γενικής Συνέλευσης του ΙΜΟ το Νοέμβριο του 2007.

    Δηλώσεις Βουλγαράκη -Σπέκχαρντ για τη συνάντηση

    Μετά τη συνάντηση με τον κ. Σπέκχαρντ ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε: "Δέχτηκα σήμερα στο Υπουργείο τον Αμερικανό πρέσβη. Είχαμε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα. Άλλωστε οι σχέσεις οι οποίες έχουμε είναι πάρα πολύ καλές. Η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ναυτιλίας είναι εξαιρετικά καλή". "Συζητήσαμε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των λιμένων, με τον έλεγχο των εμπορευματοκιβωτίων, όπως επίσης και με τη λαθρομετανάστευση, θέματα στα οποία διαπιστώσαμε ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία και ταύτιση απόψεων και πολύ καλό πεδίο συνεργασίας για το μέλλον".

    Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε τα εξής: "Είχα σήμερα μία εξαιρετική συνάντηση με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. Του ανέφερα ότι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη διεθνή κοινότητα και τις ΗΠΑ. Προσβλέπω στη συνεργασία μας, δεδομένου ότι οι δύο χώρες μας είναι σύμμαχοι και εμπορικοί εταίροι. Συζητήσαμε διάφορα ζητήματα αναφορικά με τη διασφάλιση υγιούς οικονομικού περιβάλλοντος για τη ναυτιλία, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, δεδομένου ότι η κατοχύρωσή της αποτελεί βασικό στόχο στην προώθηση του διεθνούς εμπορίου παγκοσμίως".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 4 March 2008 - 21:49:44 UTC